Reglement Permanente Educatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement Permanente Educatie"

Transcriptie

1 Reglement Permanente Educatie Nog nader vast te stellen en te bekrachtigen Postbus DA Rotterdam

2 2/4 Gelet op het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid, zoals neergelegd in artikel 2, onder b, alsmede de artikelen 8 en 9 van de Algemene gedrags- en beroepsregels (AGB); Gelet op het bepaalde in artikel 31 van de Algemene gedrags- en beroepsregels NRVT; Stelt de centrale raad het volgende reglement vast, welk besluit van de centrale raad op grond van artikel 6.3 van de statuten van de stichting NRVT is bekrachtigd door het bestuur: 1 Inleiding 1.1 De betekenis van begrippen in dit reglement zijn gelijk aan dezelfde begrippen in de AGB, tenzij daarvan in dit reglement wordt afgeweken. 1.2 In aanvulling op het bepaalde in artikel 1.1 gelden in dit reglement de volgende begrippen: a. PE-activiteiten: elke vorm van door het bestuur goedgekeurd onderwijs van een geaccrediteerd opleidingsinstituut als bedoeld in artikel 5 dat is gericht op de geregistreerde taxateur ter verhoging van de kwaliteit van de beroepsuitoefening door geregistreerde taxateurs en dat relevant is voor het vakgebied waarbinnen de betrokken geregistreerde taxateur werkzaam is; b. PE-punten: de eenheid aan de hand waarvan de door het bestuur aan onderwijs toe te kennen waarde wordt uitgedrukt. c. Vakgebied: de werkkamer waarin de geregistreerde taxateur staat ingeschreven is richtinggevend voor het vakgebied waarbinnen de geregistreerde taxateur werkzaam is. 2 Verplichting tot permanente educatie 2.1 Iedere geregistreerde taxateur is verplicht zich jaarlijks aantoonbaar (bij) te scholen op vakinhoudelijk gebied door het volgen van PE-activiteiten teneinde te beschikken over de professionele kennis en kunde die noodzakelijk zijn voor een goede beroepsuitoefening als geregistreerde taxateur.

3 3/5 2.2 Aan de verplichting als bedoeld in artikel 2.1 is voldaan als een geregistreerde taxateur ten minste het voor de werkkamer waarin hij staat ingeschreven vereiste aantal punten per jaar behaalt op het vakgebied waarbinnen hij werkzaam is. 2.3 Indien de geregistreerde taxateur in meerdere werkkamers staat ingeschreven dient hij per kamer het voor die kamer vastgestelde aantal punten te behalen, tenzij een PE-cursus voor meerdere kamers kwalificeert. Dit wordt door het bestuur jaarlijks bepaald en tijdig kenbaar gemaakt. 2.4 Het aantal PE-punten als bedoeld in artikel 2.2 neemt naar evenredigheid af ingeval dit reglement minder dan elf (11) maanden op de geregistreerde taxateur van toepassing is. 2.5 Het bestuur kan aan een geregistreerd taxateur in buitengewone omstandigheden vrijstelling verlenen van het jaarlijks aantal te behalen PEpunten als bedoeld in artikel 2.2, waarbij onder meer rekening kan worden gehouden met het aantal PE-punten dat in het voorafgaande jaar is behaald. 3 Registratie van PE-activiteiten 3.1 De geregistreerde taxateur registreert de door hem verrichte PE-activiteiten over een kalenderjaar uiterlijk 31 januari van het daaropvolgende kalenderjaar op een door het bestuur aangegeven wijze. 3.2 Bewijsstukken van PE-activiteiten dienen door een geregistreerd taxateur voor een periode van minimaal zes jaar te worden bewaard. 3.3 Op verzoek van het bestuur verstrekt de geregistreerde taxateur de bewijsstukken ter zake van zijn PE-activiteiten. 4 Vaststelling van PE-punten 4.1 Het bestuur bepaalt na een verzoek daartoe van een geaccrediteerd opleidingsinstituut en op advies van een expertcommissie het aantal PEpunten dat wordt toegekend aan een PE-activiteit zoals aangeboden door een geaccrediteerd opleidingsinstituut, met dien verstande dat als hoofdregel geldt dat een (1) PE-punt gelijk is te stellen aan het volgen van een (1) uur onderwijs (contactuur), voorbereidingstijd daarbij buiten beschouwing gelaten. 4.2 Het bestuur kan een minimum aantal uren aan PE-activiteiten aanwijzen dat per kennisgebied of onderwerp verplicht moet worden verricht.

4 4/5 4.3 Voor zover de geregistreerde taxateur optreedt als docent van een PE-cursus overeenkomstig dit reglement bij een erkende PE-instelling en deze cursus voor hemzelf een educatief aspect bevat, wordt hij geacht deze PE-cursus zelf te hebben gevolgd voor het aantal punten dat voor die cursus is vastgesteld. 4.4 Van het voor een werkkamer vastgestelde aantal verplicht te behalen punten c.q. te volgen cursusuren, dient ten minste 75% ingevuld te worden op basis van het door het NRVT gepubliceerde cursusaanbod. De resterende 25% kan bijvoorbeeld besteed worden aan docentschappen inzake taxatiegerelateerde cursussen en opleidingen, het schrijven en publiceren van artikelen in vaktijdschriften (1 PE-punt per 500 woorden), het bijwonen van congressen en relevante branchebijeenkomsten, zulks naar keuze van de geregistreerde taxateur. 5 Accrediteren van opleidingsinstituten 5.1 Het bestuur kan na voorstel van een expertcommissie een opleidingsinstituut erkennen als aanbieder van PE-activiteiten nadat daartoe een aanvraag door het opleidingsinstituut door een door de stichting erkende certificerende instelling is beoordeeld en goedgekeurd. 5.2 De erkenning kan worden geweigerd indien niet voldaan wordt aan de door het bestuur gestelde voorwaarden en criteria ten aanzien van het opleidingsinstituut zelf, het cursusmateriaal en de vereiste bijwoningen. 5.3 Een erkenning kan worden gewijzigd of ingetrokken indien in strijd met een of meer van de in artikel 5.2 genoemde voorwaarden en criteria wordt gehandeld. 5.4 De erkenning kan voor bepaalde tijd worden verleend. 6 Tuchtklacht 6.1 Het bestuur kan een klacht indienen bij het tuchtcollege van de stichting indien een geregistreerde taxateur zijn verplichtingen uit hoofde van dit reglement niet nakomt. 6.2 Alvorens een klacht wordt ingediend, kan het bestuur de geregistreerde taxateur een termijn stellen om alsnog aan het bepaalde in dit reglement te voldoen.

5 5/5 7 Hardheidsclausule 7.1 Indien onverkorte toepassing van dit reglement in een bijzonder geval tot onredelijke of ongewenste uitkomsten leidt, kan het bestuur een beslissing nemen die afwijkt van de bepalingen in dit reglement, onverminderd het bepaalde in artikel In gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur. 8 Slotbepalingen 8.1 Dit reglement wordt aangehaald als: Reglement Permanente Educatie NRVT. 8.2 Dit is een reglement als bedoeld in artikel 6.3 en artikel 16.2 van de statuten van de stichting. De centrale raad is - met inachtneming van het bepaalde in de statuten van de stichting - te allen tijde bevoegd tot wijziging van deze regeling, welk besluit van de centrale raad door het bestuur dient te worden bekrachtigd. 8.3 Deze regeling treedt in werking op [datum]. 8.4 Dit reglement wordt binnen een termijn van 12 maanden geëvalueerd.