THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ?"

Transcriptie

1 THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ? Hoewel we sinds februari 2013 stichting DEGASTEN zijn, bestaan we al sinds 2003 onder de naam Jong RAST, in Amsterdam. Jong RAST bestaat sinds 2003 als talentontwikkelingsorganisatie voor theater. Sinds 2003 kunnen jaarlijks 50 jongeren tussen de 12 en 25 jaar theater-, bewegings- en stemlessen volgen bij Jong RAST. Veel van deze jongeren hebben een zeer diverse culturele achtergrond. DEGASTEN maakt theater waar het niet meer expliciet over de verschillende culturen gaat, voor een generatie waarbij multiculturaliteit een achterhaalde term is. Wij zien doorstroom van jongeren van alle culturen en lagen uit de samenleving als een vanzelfsprekendheid. DEGASTEN wil jongeren kennis te laten maken met theater en ze bij voldoende talent door laten stromen naar vervolgtrajecten, het kunstvakonderwijs of het (semi)professionele werkveld. En dat lukt goed. In de periode stroomden ruim 45 jongeren van DEGASTEN /Jong RAST door naar o.a. de Theateropleidingen in Amsterdam, Maastricht, Gent, Antwerpen en Arnhem, naar Theaterwetenschap, It s DNA, ROC Theater, de FAAM Filmacteurs Opleiding in Amsterdam, of ze kwamen terecht als speler/maker bij andere theatergezelschappen. VAN JONG RAST NAAR DEGASTEN. Jong RAST maakte tot nu toe deel uit van Theater RAST. De afgelopen jaren hebben we een sterke eigen signatuur ontwikkeld die heel anders is dan die van RAST. Daarom werd het tijd om op eigen benen te staan! Zo is DEGASTEN dus in 2013 ontstaan: met een nieuwe naam, maar met 10 jaar ervaring en een eigen signatuur. Ondankt het feit dat DEGASTEN nu op zichzelf staat, zal het blijven samenwerken met theater RAST. VISIE De docenten en de artistiek leider selecteren jongeren voor onze trainingsen productiegroepen op basis van enthousiasme, originaliteit, de behoefte om iets te vertellen en het vermogen om te willen/kunnen leren. Bovendien moeten de jongeren zich vastleggen om een heel seizoen serieus aan het werk te gaan bij DEGASTEN.

2 DOELSTELLINGEN VAN DEGASTEN Kwalitatief hoogwaardig theater maken met jongeren, voor een breed (en ook nieuw) publiek. Jongeren die niet snel in contact komen met theater kennis laten maken met theater en hen een kans geven om hun kunstzinnige talenten in en door middel van theater te ontwikkelen. Bijdragen aan het verrijken van het theaterlandschap door nieuw talent met een cultureel diverse achtergrond te scouten, coachen en door te laten stromen naar de kunstpraktijk. Goede educatieprojecten om meer jongeren te bereiken en kennis te laten maken met theater en de werkwijze van DEGASTEN. WERKWIJZE Eén keer per jaar houdt DEGASTEN een auditiedag. Hiervoor werven we veel op VO scholen, MBO s en op plekken waar jongeren te vinden zijn. We richten ons op jongeren die niet snel in aanraking komen met theater. Dit vergt een zeer persoonlijke aanpak, omdat deze jongeren niet vanzelfsprekend naar de auditiedag komen. De auditiedag houden we zo laagdrempelig mogelijk, door de jongeren in groepen theaterlessen te bieden. Ze hoeven niet vantevoren iets voor te bereiden. We werven jongeren op authenticiteit, multidisciplinair denken en ze moeten een verhaal willen vertellen. De geselecteerde jongeren (ongeveer 70 per seizoen) worden verdeeld in groepen die werken in verschillende niveaus: 2 trainingsgroepen: deze jngeren krijgen wekelijks basis theaterlessen. Zij sluiten het seizoen af met een locatievoorstelling. De productiegroep: deze jongeren krijgen tweewekelijks theaterlessen en er wordt toegewerkt naar een theatervoorstelling waarmee wordt getoerd door verschillende theaters. De performancegroep: deze jongeren krijgen een opdracht die ze samen met ons uitwerken. Zij leren cultureel ondernemen in opdracht. Ze leren alle facetten van een voorstelling kennen: van acteren tot PR, dramaturgie, regie, productie en de financiele kant. Na de auditiedag of de inschrijvingen krijgen de geselecteerde jongeren één a twee keer per week les, afhankelijk van de groep. Vanaf het voorjaar wordt er gestart met het maken van producties die ook op tournee gaan of voorstellingen op locatie. In het werken met de jongeren staat hun belevingswereld centraal. DEGASTEN stimuleert deelnemers om hun eigen speelstijl te vinden en te ontwikkelen. We gebruiken en benadrukken het authentieke talent van elke leerling. Onze voorstellingen zijn multidisciplinair, zodat er ruimte is voor de jongeren om een verhaal te vertellen op de manier waarop zij dat het beste kunnen. DEGASTEN vindt het belangrijk om met de jongeren toe te werken naar het eindproduct: de theatervoorstelling. Het maakt het werkproces doelgericht.

3 De jongeren worden gestimuleerd om het beste uit zichzelf te halen. Het is leerzaam voor ze om te zien of wat ze willen overdragen ook uitpakt zoals ze dat gedacht hadden. In een goede voorstelling kunnen talentvolle jongeren zich in de kijker spelen van mensen die hen weer verder kunnen helpen. Met de voorstellingen heeft DEGASTEN het mooiste visitekaartje in handen om meer jongeren te enthousiasmeren voor theater. Schoolvoorstellingen en vrije voorstellingen zien we als een kans om jongeren in het publiek te laten zien dat theater ook over hen gaat. JONGERENBEREIK DEGASTEN heeft een groot bereik van (Amsterdamse) jongeren. Actief (doordat ze les of workshops bij ons volgen en een voorstelling maken) en passief (als toeschouwer). Doordat onze activiteiten jaarlijks toenemen en we een groter achterban creeren, groeit ons bereik jaarlijks, met een explosieve groei in 2013! Jongerenbereik 2010: (actief en passief) Jongerenbereik 2011: Actief: 686 Passief: Jongerenbereik 2012: Actief: Passief: Jongerenbereik 2013: Actief: Passief: TEAM Hoewel we werken met een groot team freelancers, is dit het kernteam van DEGASTEN: Elike Roovers, artistiek leider tel Farnoosh Farnia, zakelijk leider tel Peter van Roermund, docent Rutger Esajas, docent Educatie Cat van der Voort, PR Het bestuur van DEGASTEN bestaat uit: Lene Grooten voorzitter Yassine Boussaid secretaris Edgar Witteveen penningmeester Kai Pattipilohy bestuurslid Lode van Piggelen - bestuurslid CONTACT Huidig adres DEGASTEN: p/a Podium Mozaiek Bos en Lommerweg DT Amsterdam

4 PARTNERS DEGASTEN werkt met een groot aantal partners samen. Met sommigen op structurele basis, met anderen op projectbasis. Een aantal partners zijn: Theater RAST artistieke samenwerking en delen van werkruimte en studio. Meervaart: Studio Structurele samenwerking om jongeren uit Amsterdam Nieuw-West te scouten, les te geven en hun talenten te ontwikkelen in Studio West. Podium Mozaiek artistieke samenwerking en gebruik van werkruimte en studio. Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK), MBO Theater (ROC van A dam) en ROC KCA samenwerking om doorstroom van jongeren naar het kunstvakonderwijs te stimuleren. Amsterdam Stadseel Oost en Nowhere samenwerking om jongeren te scouten, les te geven en hun talenten te ontwikkelen in Amsterdam Oost, binnen Nowhere. Amsterdam Stadsdeel West jongeren bereiken in stadsdeel West, ze kennis te laten maken met theater en ze te verbinden aan DEGASTEN. Amsterdam Stadsdeel Noord - jongeren bereiken in stadsdeel Noord, ze kennis te laten maken met theater en ze te verbinden aan DEGASTEN. Gemeente Amsterdam / DMO Samenwerking met Cultureel Centrum Dar Amsterdam in Larache, Marokko voor het stimuleren van talentontwikkeling en peer education. De Nederlandse Opera Artistieke samenwerking om jongeren kennis te laten maken met locatietheater, muziek en opera, en om een breed publiek aan te spreken. Theater DOX Artistieke samenwerking om jongeren uit Utrecht en Amsterdam kennis te laten maken met verschillende werkwijzen van multidisciplinaire theater- en dansvoorstellingen. Frascati / Factory artistieke samenwerking om Amsterdamse jongeren kennis te laten maken met jongerentheater en de werkwijze van DEGASTEN en Frascati / Factory. Meer dan 15 VO scholen in Amsterdam, uit de stadsdelen West, Nieuw-West, Oost, Zuid, Zuid-Oost en Noord. We geven theaterlessen op scholen op aanvraag. Sommige scholen bedienen we een heel seizoen, anderen projectmatig. Deze scholen bezoeken ook onze vorstellingen, om ze kennis te laten maken met theater en ze te scouten voor onze auditiedag.

5 DEGASTEN WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR: Fonds Podiumkunsten (FPK) Amsterdamse Fonds voor de Kunsten (AFK) Gemeente Amsterdam Stadsdeel West Gemeente Amsterdam Stadsdeel Oost Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord Gemeente Amsterdam DMO (Via Meervaart: Studio) MEDIA AT5 reportage over de werkwijze en voorstelling van DEGASTEN: Filmpje over werkwijze en voorstellingen van DEGASTEN 2012 (toen nog Jong RAST): MEER INFORMATIE: Contactpersoon: Farnoosh Farnia tel