WERKBLAD. Naam: Namen van de andere leerlingen uit jouw groepje:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WERKBLAD. Naam: Namen van de andere leerlingen uit jouw groepje:"

Transcriptie

1 Jouw wereld op de kaart WERKBLAD Groep 7 en 8 Recht zo die gaat! Varen op de kaart van Mercator Deze tentoonstelling gaat over Mercator, een beroemde kaartenmaker uit de 16de eeuw. Zijn wereldkaart wordt nog steeds gebruikt om de weg op zee te vinden. Kijk eerst goed naar deze plattegrond van de tentoonstelling, dan weet je waar je de antwoorden op alle vragen kunt vinden Aan de slag! Jullie juf of meester maakt 6 werkgroepen van maximaal 5 leerlingen. Iedere werkgroep begint op een ander punt in de tentoonstelling. Naam: Namen van de andere leerlingen uit jouw groepje:

2 1 Met welke kaart ga jij de zee op? Ga naar de muur met de vier grote wereldkaarten. 1a Welke wereldkaart is het beste bruikbaar op zee? 1b Bij de wand vind je een globe (wereldbol) van de buitenaardse planeet Snok. Teken hieronder de wereldkaart van Snok. 1c Vind jij het makkelijk om een wereldkaart te maken van een ronde planeet? 1d Waarom wel of niet? 2 Gerard Mercator Ga naar de ronde ruimte met de oude globe (wereldbol). 2a Wie was Gerard Mercator? Vul mijn paspoort in en teken mijn pasfoto.

3 2b Ga naar de lachspiegel en lees de tekst. Bekijk dan het plaatje van Groenland en Afrika. Het is moeilijk om de ronde aarde plat weer te geven op een kaart. Wat is er mis met Groenland? 2c Het museum bezit een zeldzame wereldkaart van Mercator. Deze kaart is opgenomen in een atlas. In de computerversie van de atlas kun je zelf bladeren. Blader naar kaart 8 in de computeratlas. Welke eilanden bestaan niet? Friesland, Vlaanderen en St. Kilda Friesland, Vlaanderen en St. Brandaan Friesland, Terschelling en St. Brandaan Tja, Mercator deed wel zijn best, maar maakte soms een foutje. 2d Teken een fantasie-eiland. Een zeeman vertelde Mercator dit verhaal: Iets ten westen van IJsland ligt een langwerpig vulkaaneiland, half zo groot als IJsland zelf. Er zijn hoge bergen en een kronkelige rivier die van zuid naar noord stroomt. Teken dit fantasie-eiland hieronder en geef het een naam. 3 Varen op je ogen Ga naar het verhaal over de reis naar Venetië. 3a Bekijk het filmpje. Wat zijn portolaankaarten? Kaarten met alleen de kustlijn en de havenplaatsen Kaarten met zeeën, rivieren, bergen en hoofdsteden Plattegronden van havensteden 3b Zeelieden voeren vanuit onze streken langs de kust naar Venetië. Wat kochten ze daar? En wat brachten ze naar Venetië om te ruilen? Open de la.

4 3c Ga naar het spel met de kijkers. Welk kijkgat laat Gibraltar zien? A B C 4 Varen op de kaart van Mercator Ga naar het verhaal over de reis naar Azië. 4a In de 17de eeuw gingen zeelieden de wereldkaart van kaartenmaker Mercator gebruiken. Ze voeren er mee naar Azië om daar peper, kaneel en andere specerijen te halen. Teken in het kaartje de nieuwe verplichte route van de VOC. 4b Ga naar de vitrine met al die gereedschappen. Hoe weet je midden op zee waar je precies bent op de kaart? Om daar achter te komen, kijken zeelieden naar de zon, de maan en de sterren. Navigatie-instrumenten komen dan goed van pas. Kijk in de vitrine. Onderstreep de namen van de navigatie-instrumenten. Zeeastrolabium Configurator Kompas Snok V-snaar Legenda Giek Logboek Kijker Geodriehoek Katalysator Kaartpasser Kruisstaf Krenk 4c Ga naar de de grote zeekaart met het kompas. Bekijk de kaart. Ligt Batavia vanuit Nederland gezien in het noorden, oosten, zuiden of westen? 4d Gebruik het kompas. Wijs met je vinger waar we heen moeten vliegen om vanuit het museum naar Batavia te reizen. 5 Varen op de satelliet Ga naar het verhaal over de reis naar Shanghai (China). 5a Containerschepen varen tegenwoordig op de satelliet naar China. Noem vier dingen die ze daar vandaan halen: Wat brengen ze naar China? Open de la. 5b Ga naar de grote tv. Kies het filmpje over satellieten. Hoeveel satellieten heb je nodig om je plaats op aarde te kunnen bepalen? 5c Kies vervolgens het filmpje over het navigeren. Onderstreep de navigatie-instrumenten die in het filmpje voorkomen. kompas verrekijker kruisstaf zeekaart gps radar kaartpasser

5 5d Bekijk de grote wereldkaart. Tegenwoordig wijzen satellieten de weg. Toch leren zeelieden nog steeds hoe ze met de zeekaart van Mercator moeten werken. Waarom denk jij dat dat nodig is? 5e In de auto hebben veel mensen tegenwoordig ook een satellietsysteem om mee te navigeren. Hoe noemen we dat meestal? kompas google earth tomtom 6 Het wereldbeeld door de eeuwen heen 6a Zet deze vier kaarten in de juiste volgorde. Nummer ze van oud naar nieuw. 6b Europa hoeft niet altijd in het midden van de wereldkaart te staan. In welk land zou deze wereldkaart gemaakt zijn? China Verenigde Staten Australië 6c Kijk naar de tijdlijn. In welk jaar vonden de volgende gebeurtenissen plaats? Eratosthenes bewijst dat de aarde rond is: Columbus ontdekt Amerika: Mercator publiceert zijn wereldkaart: Ontdekking Australië: Google Earth: 7 Vaar je eigen koers Ga naar de lange werktafel bij de wand met de sterrenhemel. Blader door de reisgids. 7a Schrijf onder deze foto s in welke havenstad ze zijn genomen.

6 7b Naar welke havenstad wil jij varen met je cruiseschip? 7c Teken op onderstaande kaart van Mercator de kortste route vanaf Lissabon naar jouw havenstad. 7d In welke windrichting ligt jouw havenstad ten opzichte van Lissabon? 7e Schuif door naar de stapel Junior Bosatlassen. Zoek kaart 59A op in de Junior Bosatlas. Wat is de gemiddelde jaartemperatuur in jouw havenstad? 7f Zoek op de werktafel naar de tekst Waar ligt jouw vakantiebestemming?. Lees de tekst. Op welke breedte- en lengtegraad ligt jouw havenstad? 7g Na een lange cruise langs de Amerikaanse kust beland je in Vancouver. Zoek de stad Vancouver op in de Junior Bosatlas. In welk land ligt Vancouver? 7h Op welke breedte- en lengtegraad ligt Vancouver? Schuif door naar de globe (aardbol). 7i Je gaat met het vliegtuig terug naar huis. Teken op de kaart hierboven (7c) de kortste route van Vancouver naar Amsterdam. 7j Gebruik nu de globe (wereldbol). Is de kortste route op de globe hetzelfde als op jouw kaart? 7k Probeer op de kaart nu ook de route die de globe aangeeft te tekenen. Zo zie je, zelfs de wereldkaart van Mercator is niet perfect. De beste weergave van de wereld is en blijft een globe. Dit werkblad is samengesteld door het Maritiem Museum Rotterdam en het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundige Genootschap. Vormgeving: Helmi Scheepers.