Literair-archeologische reis naar Klassiek en Romeins Griekenland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Literair-archeologische reis naar Klassiek en Romeins Griekenland"

Transcriptie

1 Literair-archeologische reis naar Klassiek en Romeins Griekenland Van 11 tot en met 20 mei 2013 staat een tiendaagse literair-archeologische reis naar noordwest-griekenland, Athene en de Peloponnesos gepland. We bezoeken o.a. Korfoe, Butrint (Albanië), Dodoni, Nikopolis, Delphi, Athene, Korinthe, Isthmia, Argolis (Argos, Mycene, Nafplion, Epidaurus) en Nemea. Deze reis wordt georganiseerd vanuit het Nederlands Klassiek Verbond ( en staat ook open voor deelnemers aan de HOVO-cursus over Griekenland. DAGPROGRAMMA DAG 1 Directe ochtendvlucht van Amsterdam naar het eiland Korfoe (het antieke KERKYRA en naar verluidt het Homerische land der Phaiaken). Aansluitend transfer naar het centraal gelegen hotel, waar we twee nachten zullen verblijven. In de namiddag maken we een oriënterende wandeling door de oude stad, die vanwege haar Byzantijnse, Venetiaanse en neoklassieke architectuur als geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst is geplaatst. In de avonduren verzorgt de reisleiding een introductie op de reisdoelen van de komende dagen. DAG 2 Dagexcursie per boot naar BUTHROTUM (Albanië), een Grieks-Romeinse havenstad in de antieke landstreek Epiros. Deze in een schitterende lagune gelegen (maar weinig bezochte) vindplaats wordt sedert 2005 door een internationaal team van archeologen onderzocht en geeft steeds meer van haar schatten prijs. De grootste bloei beleefde Buthrotum onder keizer Augustus, toen de stad tot een Romeinse kolonie gemaakt werd. We zien onder meer het theater, het heiligdom van Asklepios, verschillende stadspoorten en de Byzantijnse basilica. Ter afsluiting brengen we een bezoek aan het bijbehorende museum, rijk aan recente vondsten (o.a. fraai versierde laatantieke mozaïeken). De avond is ter vrije besteding in Korfoe-stad

2 DAG 3 We maken de oversteek naar het vasteland en bezoeken DODONI, volgens Herodotos het oudste orakel van Griekenland en gewijd aan Zeus Naios. De godheid openbaarde zich hier door middel van de aan hem gewijde eik, in het ruisen van de wind in de dichte bladerkroon. Na Delphi stond dit orakel in de Griekse wereld het hoogst in aanzien. Het theater, stadion en bouleuterion getuigen van de functie die Dodoni had als heiligdom en zetel van de Epirotische bond. Vervolgens rijden we naar de monding van de rivier Acheron, waar we ons inschepen voor een tocht naar de ingang van de Onderwereld. Het NEKROMANTEION, het orakel van de doden en de plek waar contact werd gelegd met de zielen van overledenen, was tevens de plek waar Odysseus zou zijn afgedaald naar de Hades. Tijdens ons bezoek spelen de literaire teksten over deze plek een voorname rol. Avond en overnachting in het pittoreske havenstadje Preveza DAG 4 Aan de westkust van Griekenland vond op 2 september 31 v. Chr. een van de belangrijkste zeeslagen uit de Oudheid plaats. Het was in de baai van ACTIUM dat Octavianus/Augustus de vloot van Marcus Antonius en diens Egyptische geliefde Cleopatra versloeg en daarmee de alleenheerschappij over het Romeinse Rijk verwierf. Op de plaats van zijn legerkamp liet de eerste princeps een overwinningsstad bouwen, NIKOPOLIS geheten. De stad groeide snel uit tot een metropool en strekte zich uit over een groot oppervlak, waarvan de hedendaagse overblijfselen ruim getuigen. We zien onder meer het overwinningsmonument van Augustus, een groot theater en stadion, verschillende badhuizen, een nymphaeum, een odeion, goed bewaarde stadsmuren en bezoeken het kleine museum op de site. Een zeer bijzondere vindplaats! Vervolgens verlaten we Epiros en gaan op weg naar centraal-griekenland. Bij aankomst in DELPHI bekijken we alvast de benedenstad, met het gymnasium en het heiligdom van Athena Pronaia. Avond en overnachting in Delphi DAG 5 We nemen ruim de tijd voor een bezoek aan het heiligdom van Delphi, een van de absolute hoogtepunten van onze reis. Hier treffen we de tempel van Apollo, waar de Pythia op een drievoet haar orakelteksten uitte. In het theater en het stadion vonden de beroemde Pythische Spelen plaats, terwijl de diverse schathuizen en de talrijke eremonumenten getuigen van de rijke Griekse geschiedenis en alle daarmee verband houdende verhalen. We besluiten met een rondgang door het fraaie archeologisch museum, met tal van topstukken.

3 Vervolgens rijden we door naar ATHENE, waar we twee nachten zullen verblijven. In het avondlicht bezoeken we het prachtige Akropolis Museum en worden we gastvrij ontvangen in het nabijgelegen Nederlands Instituut te Athene (NIA). DAG 6 Vandaag staat in het teken van klassiek en Romeins Athene. We wandelen praktisch geheel autovrij! langs de voornaamste monumenten op de Akropolis en Agora en zien de uitgebreide stadsvernieuwing uit de Keizertijd. De nadruk ligt hierbij op de weldaden van Perikles en keizer Hadrianus. Een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum complementeert ons verblijf in de Griekse hoofdstad. DAG 7 We verlaten Athene en gaan via het kanaal bij de Isthmus op weg naar de Peloponnesos. Via het antieke ISTHMIA en de verzonken handelshaven van KENCHREAI, waar de apostel Paulus tijdens één van zijn zendingsreizen scheep ging, rijden we over de kustweg (met een fraai uitzicht over de Saronische golf) naar EPIDAURUS. Hier bezoeken we het heiligdom van de god Asklepios, waar zieken uit de gehele Grieks-Romeinse wereld naartoe trokken ter genezing van hun kwalen, en befaamd om haar magnifieke theater. De vele tempels, badhuizen en andere architectonische hoogstandjes laten zien hoezeer de pax Romana een heilzame uitwerking had op de grote heiligdommen van Griekenland. Vervolgens reizen we door naar het schilderachtige NAFPLION, de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland, alwaar we twee nachten zullen verblijven. De smalle straatjes, de fraaie havenpromenade en het pas heropende Archeologisch Museum maken deze plaats tot een zeer aangename halte op onze reis. DAG 8 Vandaag staat in het teken van de Homerische helden, met een bezoek aan de burchten van MYCENE en TIRYNS. Het paleis van koning Agamemnon, de befaamde Leeuwenpoort en het koepelgraf van Atreus spreken nog altijd tot de verbeelding, net als de imposante cyclopische ringmuur die we ook bij het minder bekende Tiryns zullen zien. Op de terugweg bezoeken we in het eens zeer machtige ARGOS onder meer het best bewaarde badhuis van Griekenland en een mooi theater uit de Romeinse tijd. DAG 9 We rijden weer noordwaarts en bezoeken Nemea, in de Oudheid een voornaam heiligdom waar de Nemeïsche Spelen plaatsvonden. De tempel van Zeus en het stadion zijn de belangrijkste bezienswaardigheden. Tegenwoordig staat de streek vooral bekend om haar uitgestrekte wijngaarden. Daarna gaan we op weg naar het antieke KORINTHE. Deze Griekse stadstaat werd in 146 v. Chr. door generaal Mummius verwoest, maar honderd jaar later in opdracht van Julius Caesar als Romeinse kolonie weer opgebouwd. In de keizertijd groeide de stad uit tot een welvarend handelscentrum en het politieke en bestuurlijke hart van de provincie Achaia, met vele monumentale gebouwen.

4 Alvorens opnieuw onze intrek te nemen in het hotel te Athene brengen we een bezoek aan het AMPHIAREION van Oropos. Op deze bijzondere, maar weinig bezochte vindplaats bevinden zich de restanten van een populair orakelheiligdom. Slotavond in Athene DAG 10 Aan het einde van de ochtend vertrek per directe vlucht naar Amsterdam, alwaar we halverwege de middag aankomen. N.B. Programmaonderdelen en volgorde zijn onder voorbehoud REISGARANTIES De technische uitvoering van onze reis is in handen van Labrys Reizen te Nijmegen en valt hierdoor onder alle garanties van SGR en ANVR. REISSOM De reissom op basis van een 2ps-kamer bedraagt 1625,- p.p. De eenpersoonskamertoeslag bedraagt 295,-. Inclusief: directe vlucht per lijndienst Amsterdam-Korfoe en Athene-Amsterdam met Transavia luchthavenbelastingen, brandstoftoeslagen en reserveringskosten alle vervoer ter plaatse in comfortabele eigen touringcar alsmede overtochten per (veer)boot excursieprogramma volgens programma (zie onder) 9 overnachtingen in goede tot zeer goede hotels op basis van half pension* (7 diners inbegrepen; 2 avonden zijn ter vrije besteding) deskundige reisleiding syllabus met literatuur prachtige en kleurrijke Griekenlandgids Exclusief: lunches drankjes voor/tijdens/na maaltijden entreegelden (65+ doorgaans gratis) INFORMATIE EN AANMELDING Inschrijven voor deze reis kan via de website van het NKV ( Nadere informatie kan worden verkregen via reiscommissie@nkv.nl of (Patrick Gouw)

5 REISLEIDING De reis zal inhoudelijk worden geleid door dr J.L.L. Smolenaars, drs Fanny Struyk en dr P. Gouw. Hans Smolenaars is classicus en voormalig universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is auteur van wetenschappelijke studies over o.a. Vergilius en Statius en verzorgt regelmatig cursussen voor HOVO aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en aan de Universiteit Leiden. Hij organiseert en begeleidt sinds 1995 reizen naar het Middellandse Zeegebied. Fanny Struyk is classica en was tot voor kort docente aan het Christelijk Gymnasium Utrecht; tevens co-auteur van de eindexamenbundels Ovidius, Vergilius, Seneca, Cicero en Livius en docente bij HOVO Leiden. Zij begeleidde al vele reizen naar het Middellandse Zeegebied. Patrick Gouw studeerde Oude Geschiedenis en Mediterrane Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij promoveerde op een studie naar de Griekse beroepsatletiek in de Keizertijd. Hij is gespecialiseerd in de archeologie en stedelijke cultuur van het Romeinse Oosten. Momenteel is hij verbonden aan de Universiteit Leiden. COLLEGEREEKS HOVO Voorafgaand aan deze reis wordt via HOVO Leiden een 6-delige cursus over Klassiek & Romeins Griekenland aangeboden, verzorgd door Hans Smolenaars en Patrick Gouw i.s.m. klassiek archeoloog Geralda Jurriaans (APM) en Joop Delmaar (classicus). De colleges hebben tussen 2 april en 7 mei 2013 plaats op dinsdagmiddagen van tot uur. Deze cursus is niet verplicht voor deelname aan de reis! Voor meer informatie en aanmelding, zie de website van HOVO Leiden: VERVOER TER PLAATSE De reis door Griekenland zal worden uitgevoerd met een comfortabele touringcar, voorzien van airconditioning. Gedurende twee dagen zal er per bus een wat grotere afstand worden afgelegd, uiteraard met inachtneming van enkele tussenstops. Naast bezienswaardigheden kunt u daarbij genieten van fraaie landschappen. ZWAARTE VAN DE REIS Bij het samenstellen van de reis is uitgegaan van een academisch hoogwaardig en rijk gevuld programma, dat toch in een aangenaam tempo zal worden afgelegd. Er is ruim tijd ingeruimd voor bezoek aan de diverse opgravingen en musea. Deelnemers dienen zich bewust te zijn van het feit dat de archeologische vindplaatsen soms op geaccidenteerd terrein liggen en/of zich over een groter gebied uitstrekken. Voor het in rustig tempo bezichtigen van deze sites beschikt u dan ook over een redelijke conditie en, natuurlijk, stevige wandelschoenen.