Mindfulness-retreat Portugal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mindfulness-retreat Portugal"

Transcriptie

1 Mindfulness-retreat Portugal Ecologisch landgoed Vinha Da Manta in Portugal mei dagen rust en ruimte, leren bewuster te leven, heerlijk eten en mooie ontmoetingen in het prachtige natuurgebied Serra da Estrela in Portugal. Je wilt dolgraag een mindfulnesstraining volgen, maar ook op vakantie? Kom dan naar deze fijne mindfulness-retreat bij Vinha Da Manta. Op dit sfeervolle landgoed in Portugal laat Karin Hoens je ook dit voorjaar weer kennismaken met mindfulness. De kracht van mindfulness Mindfulness is ongekend populair. Geen wonder: het zorgt voor meer rust en energie, bewustere keuzes, acceptatie van de leuke en minder leuke dingen in je leven, meer genieten en meer zelfvertrouwen. En wie kan dat nu niet gebruiken in deze hectische maatschappij met overvolle agenda's en hoge verwachtingen? Genieten en leren Tijdens deze heerlijke week bij Vinha Da Manta leer je wat mindfulness is en hoe je het kunt toepassen in je eigen leven via mindfulnessworkshops, natuurmeditaties, (stilte)wandelingen in de omgeving en een uitdagende wandeling in de Serra Da Estrela. Natuurlijk is er volop tijd om te zwemmen in het biologische zwembad, te relaxen bij je eigen lodge en voor mooie gesprekken. Menno & Jaqueline Gastheer Menno is wijnkenner en culinair specialist en zal ons 3 keer per dag verwennen met heerlijke biologische maaltijden met lokale produkten. Gastvrouw Jaqueline heeft een passie voor paarden en maakt graag een mooie tocht met je. Landgoed Vinha Da Manta Vinha Da Manta ligt vlakbij natuurpark Serra da Estrela. Je hebt hier een fenomenaal uizicht over de vallei. Verspreid over het terrein staan 8 canvas lodges met comfortabele beddden, een buitenbadkamer en veel privacy. Hier verblijf je met twee personen. Centraal op het terrein is het heerlijke terras met lange tafels om uren te genieten van Menno's biologische maaltijden. Een stukje verderop ligt het biologisch gezuiverd zwembad van 250 m2.

2 Karin Hoens Wie ben jij? Waarom doe je wat je doet? Meestal stel ik deze vragen aan mensen. Nu kan ik niet anders dan ook wat over mezelf te vertellen. Een deel van mijn persoonlijke verhaal. Mijn glas was altijd halfleeg. Ik ging hardlopen. Heerlijk. Buiten zijn. Je hoofd leegmaken. Ik voelde me wel beter, maar het glas werd niet veel voller. Niet lang daarna begon ik met mediteren. Een belangrijk inzicht was dat mijn gedachten geen feiten zijn. Ik had altijd de verhalen in mijn hoofd geloofd, mijn overtuigingen. Jammergenoeg was dit bewustzijn niet voldoende om ze ook weg te laten gaan. Toen volgde ik de 8-weekse mindfulnesstraining. Dat glas moest voller. Ik werd echter vooral geconfronteerd met die verhalen, die overtuigingen. Ik geloofde dat ik pas echt gelukkig zou zijn als de dingen anders zouden zijn dan ze waren. Nu, na heel veel oefenen, weet ik dat het huidige moment ons leven is. Dit is het. Dit ben ik. Soms is het glas vol, soms halfleeg, soms stroomt het over. En dat is allemaal oke. Juist daardoor is het glas steeds vaker vol. Deze inzichten gun ik iedereen. Ik volgde de basisopleiding bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam en ging meteen verder met de vervolgopleiding. Ik las alles wat los en vast zit, ging in retraite en paste het geleerde steeds weer toe in mijn eigen leven. Inmiddels ben ik gecertificeerd mindfulnesstrainer categorie 1 en geef ik trainingen, weekenden en retreats en begeleid ik meditaties. Met deze retreat combineer ik mijn passie voor reizen en mindfulness. Het allermooiste is als ik mensen langzaam maar zeker zie veranderen. Als het ze lukt om uit een stressvolle situatie te stappen. Als ze zien hoe negatief ze over zichzelf denken en daarmee aan de slag gaan. Als ze aangeven een andere keuze te hebben gemaakt waardoor de vakantie een stuk vrolijker begon. Als ze beter voor zichzelf gaan zorgen. Iedereen haalt er weer iets anders uit. Dat is ook wat ik de deelnemers altijd meegeef: zie mindfulness als een ontdekkingsreis waarbij je vantevoren niet weet wat de uitkomst gaat worden.

3 Mindfulness-retreat programma van dag tot dag: mei Vrijdag 20 mei uur aankomst bij Vinha Da Manta en kennismaking uur workshop mindfulness uur diner op het terras Zaterdag 21 mei uur ontbijtbuffet uur mindfulness workshop uur relaxen, wandelen, paardrijden uur diner op het terras Zondag 22 mei Relaxdag, wel samen eten uur ontbijtbuffet uur lunch op terras Maandag 23 mei uur ontbijtbuffet uur mindfulness workshop met yoga uur zwemmen bij de rivier Woensdag 25 mei uur ontbijtbuffet uur mindfulness workshop met yoga uur mindfulwandeling, bezoek dorpjes, zwemmen, relaxen afsluiting met ritueel donderdag 26 mei uur ontbijtbuffet uur nagenieten bij Da Manta of in Porto met tips van Jaqueline: de wijk Ribeira, bruggenboottocht, winkelen in Rua de Santa Catarina, museum voor moderne kunst uur vertrek vanaf Da Manta Je bent natuurlijk geheel vrij om al dan niet deele te nemen aan de activiteiten rond de workshops. Vanzelfsprekend kan in overleg met de groep ook afgeweken worden van het programma. Dinsdag 24 mei uur ontbijtbuffet uur stilteochtend wandeling door Serra de Estrela, & picknick bij de rivier natuurmeditaties uur mindfulness workshop of opfrissen, relaxen

4 Mindfulness: wat is het? Mindfulness leert je op een vriendelijke, niet-oordelende manier bewust te zijn van alle ervaringen in het hier en nu. Mooie en minder mooie momenten te accepteren. Mindfulness leert je te verbinden met jezelf. Met je hoofd, lichaam, emoties. Luisteren naar jezelf. Je komt weer in contact met wie je echt bent. Je ontdekt wat je oude verhalen zijn, je patronen, oordelen en overtuigingen. En wat impact daarvan is op je leven, op de keuzes die je maakt. Als je je bewust bent van wat er gebeurt, ontstaat de mogelijkheid om te stoppen. En als je eenmaal kunt stoppen, kun je bewust kiezen wat je gaat doen. Je laat je niet langer leiden door wat je overkomt, maar staat zelf weer aan het stuur. Eten met aandacht Dat is een hele mond vol. Toch is mindfulness niet moeilijk. Je kunt er zelfs meteen mee beginnen. Doe een dagelijkse bezigheid eens met aandacht: proef de eerste hap van je maaltijd eens heel bewust. Hoe ziet het eruit? Hoe ruikt het? Hoe voelt het in je mond? Wat proef je? Merk je het verschil nu je er bewust mee bezig bent? Dat is mindfulness! Dergelijke oefeningen zijn simpel om te doen, maar vaak wel lastig om aan te denken. Deze mindfulness-reatreat helpt je je eerste stappen te zetten bij het trainen van je bewustzijn. Mindfulness iets voor jou? De bedenker van mindfulness, John Kabat Zin, noemde de training 'Mindfulness Based Stress Reduction'. De training was oorspronkelijk bedoeld om mensen beter te leren omgaan met stress, ziekte en pijn. Uit wetenschappelijk onderzoek naar de effecten bleek dat ook niet-zieke mensen er baat bij hebben. Over het algemeen ervaren de volgende effecten: ze hebben meer rust en energie ze zijn aardiger voor zichzelf en anderen ze maken bewustere keuzes ze piekeren minder ze genieten meer van wat er nu is ze accepteren de leuke én de lastige dingen ze hebben meer zelfvertrouwen Goed om te weten is dat het onderzoek naar mindfulness zich richt op mensen die de 8-weekse training hebben gevolgd. Tijdens de retreat maakt je kennis met mindfulness, maar om de effecten blijvend te kunnen ervaren, zul je bij thuiskomst je mindfulnessbeoefening moeten voortzetten. Vandaar dat je van Karin veel tips en een usb-stick met mindfulnessmeditaties voor thuis krijgt.

5 Prijs 7 dagen/6 nachten arrangement: 825,00 per persoon bij verblijf met 2 personen in een lodge. Het arrangement is inclusief: 6 of 7 dagen verblijf in Vinha Da Manta vlakbij het mooie natuurgebied Serra da Estrela (laatste dag verblijf in Porto of bij Da Manta) 6 nachten in prachtige tent lodges met veel privacy 5 workshops mindfulness van 2 tot 2,5 uur per dag met verschillende oefeningen, mindfulnessmeditaties, yoga en verdiepende gesprekken 4 uur durende wandeling door Serra da Estrela onder begeleiding van Menno met bergmeditatie en heerlijke lunch bij de rivier zwemmen in de rivier, picknick op een magische plek aan het water, natuurmeditatie 6 dagen 3 heerlijke maaltijden per dag, bereid met biologische produkten onbeperkt koffie/thee en fruit mindfulness werkboek usb-stick met verschillende meditaties om thuis je mindfulness te kunnen voortzetten vrij gebruik van het biologische zwembad *met eigen vervoer Prijs is exclusief: vlucht van Nederland naar Porto (zie hieronder de kosten en vluchtinformatie vanaf Amsterdam) reis- en annuleringsverzekering vervoer van vliegveld naar Vinha Da Manta en v.v.* lunch/diner op zondag in Porto alcoholische drankjes tocht met paarden met Jaqueline Reservering geschiedt bij aanbetaling van 40% van het totale bedrag. 2 maanden voor aanvang dient de overige 60% betaald te worden.

6 Vluchtinformatie retour Amsterdam - Porto vrijdag 20 mei - donderdag 26 mei Locatie en bereikbaarheid Vliegen naar Porto* met TAP, Transavia & Ryanair met de huurauto is het 2 uur rijden over goede tolsnelwegen met de bus naar Guarda duurt 3 uur Vliegen naar Lissabon met KLM, TAP, Transavia & Easyjet met de huurauto is het 3 uur rijden over goede tolsnelwegen met de bus naar Guarda is 4 uur *De goedkoopste vlucht op 20 mei vliegt tussen Amsterdam en Porto en kost 146,00 per persoon Amsterdam - Porto vrijdag 20 mei* vertrek Amsterdam 6.10 uur aankomst Porto 7.45 uur aankomst bij Vinha Da Manta rond uur Porto - Amsterdam donderdag 26 mei vertrek Porto aankomst Amsterdam *Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om op donderdagavond aan te komen en in Porto te overnachten. Ook kun je eventueel langer blijven. Vervoer vanaf vliegveld Wat betreft het vervoer van het vliegveld naar Vinha Da Manta v.v. stellen we voor om vooraf te kijken wie het leuk vindt om samen te reizen (auto delen, bus/taxi).