Mina de São Domingos - Mértola - Aljezur (Praia de Monteclérigo).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mina de São Domingos - Mértola - Aljezur (Praia de Monteclérigo)."

Transcriptie

1 Mina de São Domingos - Mértola - Aljezur (Praia de Monteclérigo).

2 27-03-'12. Mina de São Domingos - Mértola - Aljezur. We lozen de wc en het vuilwater, halen nog wat drinkwater en vertrekken na 5472 km in het totaal om We rijden zuidwaarts. (Kerkje van Moreanes ) Het meertje in Mina de São Domingos. Moreanes.

3 Om parkeren we tegenover de brandweerkazerne in Mértola. We zoeken daar bij het I-kantoor via internet info over FF-Solar in Aljezur op. Ze zetten inderdaad ook zonnepanelen op campers. Mértola aan de Rio Guadiana. Rio Guadiana. Mértola.

4 Dan lopen we een stukje door Mértola, dat er heel aardig uitziet. De kerk is een voormalige moskee, hetgeen nog te zien is aan de pilaren en bogen. Igreja de Nossa Senhora da Anunciação. Voormalige moskee.

5 We kijken in het kasteel rond en besluiten inderdaad naar Aljezur te gaan. De IGO beschrijft de route via Castro Verde. Om vertrekken we voor die 144 km. Castelo Mértola.

6 Van oost naar west.

7 Bemposta. De weg naar Castro Verde is met meer dan 50 bemande ooievaarsnesten versierd. Na boodschappen bij de Intermarché en lunch (14.00) in Castro Verde gaat het richting Ourique. Even zien we minder ooievaars, maar de N123 na Ourique is ook een broedkamer voor die vogels. Eigenlijk hebben we ze nu wel gezien!! De streek boven Monchique (14.50) kenmerkt zich door kurkeiken-, dennen-, en acaciabossen op bergachtig terrein. Mooie weg dus. Om passeren we Bemposta en om gaat het door het dal van de Rio Mira in Odemira. Odemira. Rio Mira.

8 Het gaat dan direct bergop en parallel aan de niet zichtbare oceaan zuidwaarts. Deze weg kennen we nog van vorig jaar. Op 13 km van Aljezur nog een theepauze (15.45) onder de dennen steken we de Odeceixe over en stijgen het dal weer uit. Odeceixe. Pijnboompitten.

9 Solar FF Aljezur.. Voor Aljezur rijden we links een industrieterrein op naar Solar FF. We moeten daar een uur wachten voor de techneut tijd voor ons heeft. Intussen lezen we maar wat. Na wat over en weer gepraat komen we de installatie overeen van 2x 80W monocelzonnecellen, met een automatische regelaar met digitale uitlezing en een 275W sinus-omvormer. Daar komen nog 5 m kabel bij en installatie hulpmiddelen. Morgen om half elf zijn we aan de beurt voor de montage, die ca 2,5 uur zal duren. De oceaan in zicht.

10 Zo is het al weer als we naar zee rijden. We vinden dat de camperplek aan de Praia de Monte Clérigo verboden terrein is voor campers en caravans! Maar een stukje terug in noordelijke richting vinden we een prachtige en rustige parkeerplaats. Later komen er nog 6 Duitse surfers met hun camper bij staan. Praia de Monte Clérigo. Argyrolobium zanonii.

11 Praia de Monte Clérigo. De Atlantische kust.

12

13 Aljezur - Carrapateira.

14 28-03-'12. Aljezur - Carrapateira. We zijn om 9 uur op. Buiten is nu op de kust veel helderder zicht dan gisteren en dus maak ik nog enkele foto's voor we om 9.50 naar FFsolar gaan voor de installatie van de zonnepanelen. Praia de Monte Clérigo. We spreken met de techneut af waar de panelen komen en het regelkastje. Dan gaan we buiten de zon in en wachten het een en ander af. Met onze boeken moeten we de tijd door zien te komen. Ik zie op mijn Ipaq, dat er hier een open WIFI-zone is: PSV heeft in Amsterdam met 2-0 van Ajax heeft verloren. De laatste kans op het kampioenschap van het seizoen? Alles wordt netjes afgewerkt en Tineke zet het benodigde bedrag naar de betaalrekening over.

15 Zonnepanelen!!. Bij het afrekenen kunnen we om de een of andere reden niet de volle rekening met de RABOpas voldoen. De VISA-card brengt uitkomst. Om kunnen we weer op pad.

16 Nu opnieuw de weg parallel aan zee en dan richting Vila de Bispo. Mooie weg, prachtig kort heuvellandschap komen we op de parking bij de monding van de Ribeira da Carrapateira (bij het plaatsje Carrapateira). Parasolden, Pinus pinea. Carrapateira.

17 Ribeira Carrapateira. Uitloop Ribeira Carrapateira. Praia de Bordeira. Om lopen we een rondje langs de monding van de rivier met zicht op de heel brede Praia de Bordeira aan de andere kant van de rivier. Ribeira Carrapateira. Astragalus sp. Armeria sp.

18 Praia Bordeiro.

19

20 Genista hirsuta. Dan lopen we over de boardwalk boven over de rotsen aan zee en weer terug naar de parking over de geasfalteerde weg. Morgen wandelen we meer. Camperplaats bij Carrapateiro.