HERTOGPOST 2015 van alle markten thuis.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HERTOGPOST 2015 van alle markten thuis."

Transcriptie

1 HERTOGPOST 2015 van alle markten thuis. Dit jaar bestaat de s-hertogenbossche Filatelisten vereniging 85 jaar. Een enthousiaste postzegelvereniging die om de 5 jaar aan de weg timmert. Postzegels verzamelen is leerzaam en vreugdevol. Je steek er altijd iets van op. Welk land of thema je ook verzamelt. De naam HERTOGPOST bestaat 35 jaar. Bij elk postzegelevenement van de Bossche postzegelvereniging wordt inmiddels deze bekende naam gebruikt voor nationale & regionale postzegeltentoonstellingen & postzegelbeurzen in s-hertogenbosch. De eerste keer was dat in mei 1980, toen werd het 50 jarig bestaan groots gevierd in de Brabanthallen. Op 20 & 21 maart 2015 zet de Bossche vereniging haar deuren wijd open voor alle postzegelverzamelaars met hun familieleden. Het 85 jarig jubileum vindt plaats in de Maaspoort Sports & Events locatie te s-hertogenbosch. Deze hal is uitstekend te bereiken met de auto en/of het openbaar vervoer. Met het openbaar vervoer wordt geadviseerd stadsbus 9 en/of stadsbus 6 te nemen vanaf het centraal station s- Hertogenbosch. Het parkeren is gratis voor hen die met eigen vervoer komen. Het gehele complex is ook voor mindervaliden goed bereikbaar en voorzien van ruime zitplaatsen in de foyer, voor het gebruik van een kopje koffie en/of een glaasje fris, belegde broodjes en/of een patatfrites. Ook bij de beurshandelaren zijn voldoende zitplaatsen aanwezig. Alles voorzien van uitstekende verlichting en normale temperaturen.

2 Naast de propaganda postzegeltentoonstelling BRABANTICA, is er voor het eerst ook een prentbriefkaartenexpositie over het Brabantse dorpsleven te zien. Aangevuld met oude foto s & kaarten, stadsplattegronden en landkaarten van Brabant uit de vorige eeuw en van s-hertogenbosch in het bijzonder. De Bossche postzegelvereniging is aanwezig met een informatie stand om vragen te beantwoorden en nieuwe leden aan te werven. Verschillende verzamelaars doen mee aan de zogenaamde KNBF Categorie III wedstrijd postzegeltentoonstelling, welke tijdens dit jubileum ook plaats vindt. Deze zeer aantrekkelijke en mooie verzamelingen zijn voor iedereen te bezichtigen. Sommige inzenders geven persoonlijke aanvullingen en achtergronden van hun verzamelgebied weer via een PowerPoint presentatie. U kunt dit vinden op HERTOGPOST 2015 onder de naam FILAPOWER! Verschillende gespecialiseerde verenigingen zijn aanwezig tijdens deze dagen om vragen te beantwoorden over hun speciale verzamelgebieden. Ook aan de jeugdige verzamelaar is gedacht. Nijntje komt naar de 30 ste Dag van de Jeugd Filatelie in s- Hertogenbosch. Op zaterdag 21 maart bij HERTOGPOST Daar begroet ze jullie van 11:00u t/m 15:00u alle kinderen in het bijzonder. Je mag met Nijntje zelfs op de foto! Kom jij ook, dan kan het een leuke dag worden. Naast de postzegeltentoonstelling voor de jeugd worden er verschillende activiteiten, speciaal voor kinderen georganiseerd. Enkele activiteiten zijn o.a. gratis schminken, puzzeltocht met prijzen, het JFN postzegelhoekje, een echte (kinder)postzegelveiling, bouwen met LEGO steentjes, albumbladen maken op de computer enz. enz. De vrijwilligers van JeugdFilatelieNederland (JFN) zorgen dat alles op rolletjes loopt. Aansluitend op het gekozen thema BRABANTICA worden er door de Bossche boekenvereniging Vincentius tweedehands boeken en literatuur verkocht over Brabant en s-hertogenbosch. De opbrengst van de verkoop gaat naar projecten in ontwikkelingslanden. Een mobiele ambachtelijke oude drukkerij laat zien hoe er in het verleden gedrukt werd Op de propaganda postzegeltentoonstelling BRABANTICA vindt men heel veel verzamelingen die heel veel raakvlakken hebben met het gekozen thema. Erg mooi om te zien, er zitten verrassingen en juweeltjes bij!

3 Tevens is de Model Spoorgroep s-hertogenbosch aanwezig met een 10 meter lange modelspoorbaan N-Baan Verbrückt. Treintjes rijden af en aan over bruggen en tunnels. Echt een lust voor het oog. Een andere verzamelaar heeft een maquette gemaakt van het voormalige emplacement van de stroomtrammaatschappij De Meijerij aan de Boschveldweg, zo omstreeks Alles aangekleed met gebouwen en woonhuizen uit de jaren dertig. Zeer bijzonder! Eveneens zijn er op schaal nagebouwde typische Bossche gebouwen zoals de oude brandweerkazerne, het oude Bossche Station, de waterput op de markt enz. enz. Zeer zeker de moeite waard om te komen kijken. Enkele Brabantse Heemkundekringen zijn aanwezig in verband met hun 1200 jarig bestaan en viering van de dorpen Engelen, Rosmalen, Empel en Orthen. De genoemde dorpen, voormalige zelfstandige gemeenten, zijn inmiddels opgegaan in de Gemeente s-hertogenbosch. Ter gelegenheid hiervan worden bijzondere en unieke postzegels verkocht. De opbrengst hiervan is voor de exploitatie van dit evenement. Ook voor de dames, die niets om postzegels geven zijn er activiteiten ontwikkeld. Er is en standhouder aanwezig die een workshop geeft met het thema: 3D kaarten maken en een andere laat zien hoe creatief men met postzegels kan zijn. Zoals gebruikelijk hoort bij deze Brabantse postzegeltentoonstelling een speciale jubileumcatalogus. Veel verzamelaars hebben hieraan meegewerkt. Interessant filatelistisch materiaal is er gebruikt in alle redactionele hoofdstukken. Echt de moeite waard! Heel bijzonder is de bijdrage van een lid van de Bossche postzegelvereniging, de heer Huber van Werkhoven. Deze heeft in zijn vrije tijd een studie verricht naar Bossche firma s, die perfins (zijn postzegels met een perforatie in het zegelbeeld) gebruikten in het verleden. Het is een uniek naslagwerk geworden, wat voor vele verzamelaars een bijdrage kan zijn. Hij heeft talrijke gemeentelijke & rijksarchieven doorgespit. Bedrijfsbezoeken gebracht en vele boeken & tijdschriften zijn nageplozen. Alles om een beeld te krijgen en te inventariseren welke Bossche firma s en bedrijven gebruik maakte van deze door de PTT Post geboden mogelijkheid. Zijn hele studie is compleet in deze HERTOGPOST 2015 jubileumcatalogus opgenomen. POST.NL zal met een verkoopstand aanwezig zijn naast de leden van de NVPH handelarenvereniging en andere postzegelhandelaren. Het aanbod is breed en divers te noemen. Er is een keur aan diversiteit te vinden. Nationale en Europese standhouders zijn aanwezig.

4 Een Internationaal bekend Nederlands veilinghuis doet tijdens deze HERTOGPOST 2015 gratis taxaties. Breng je collectie(s) mee en laat deze taxeren of maak een afspraak voor een bezoek aan huis! Bij POST.NL kunt u de nieuwste postzegeluitgiften van Nederland en de wat oudere Nederlandse uitgiften kopen. De mogelijkheid is aanwezig om je eigen persoonlijke postzegels te laten printen. Foto's & afbeeldingen kunnen worden aangeleverd op een USB-stick of een SD-card. POST.NL geeft tijdens HERTOGPOST ook twee bijzondere beursvelletjes uit die te maken hebben met Jheronimus Bosch. De bekende Bossche schilder, welke in 2016 herdacht wordt ter gelegenheid van zijn 500 ste sterfdag. In s-hertogenbosch zal dat op verschillende wijzen gevierd worden. Er zal o.a. een Internationale tentoonstelling zijn van de Jheronimus Bosch werken, in het Noord-Brabants Museum te s-hertogenbosch. De opening van HERTOGPOST 2015 zal op vrijdag 20 maart 2015 plaatsvinden om 10:00u in de foyer. Voor alle aanwezigen hebben we dan een verrassing in petto. Verzamelaars die ons komen bezoeken in combinatie met de touringcar, welke georganiseerd is in samenwerking met de vereniging en de KNBF, ontvangen van ons een gratis Bossche Bol als speciale verwelkoming. Voor verdere inlichtingen en/of vragen, namen van inzenders, opsomming van de tentoongestelde verzamelingen, deelnemende organisaties & beurshandelaren, plattegronden ed. verwijzen wij naar onze website Op deze website worden alle ontwikkelingen en/of veranderingen wekelijks bijgewerkt. Tot ziens op HERTOGPOST 2015.

5 HERTOGPOST 2015 Maaspoort Sports & Events Marathonloop AA S-HERTOGENBOSCH Openingstijden: Vrijdag 20 MAART :00 17:00u Zaterdag 21 MAART :00 16:00u Entree 5,00, jeugd tot 18 jaar gratis Jubileumcatalogus 5,00 Vrij parkeren Openbaarvervoer Vanaf centraal station s-hertogenbosch Stadsbus 9: Maaspoortweg, s Hertogenbosch, halte Maaspoort Sports + Events Stadsbus 6: (richting Empel), halte Burg. Godschalxstraat Maaspoort Sports + Events Hoofdsponsor HERTOGPOST 2015 is stichting GSE Filatelie (samenwerkingsverband van POSTNL, KNBF en NVPH)