HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. Sein 5. Sein 5. Veilig."

Transcriptie

1 22 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 23 HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. HOOFDSTUK III. Seinen op niet bepaalde plaatsen te geven. De beambte toont eene ontrolde groene vlag. Sein 5. Veilig. De trein staat achter vrij. De beambte beweegt een groen licht loodrecht op en neer. Sein Dit sein wordt in de volgende gevallen gegeven: a. indien aan den treindienstleider of aan den wachter van een post op een station kenbaar gemaakt moet worden, dat een goederentrein, nadat deze op een station tot stilstand is gekomen, achter vrij staat; b. om den beambte, die het onder a bedoelde sein gegeven heeft, kenbaar te maken, dat dit sein begrepen is.

2 24 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 25 Sein 6. Langzaam rijden. De trein moet langzaam rijden. 6 a. (Langzaamrijden-borden). Het door een A- en een E-bord begrensde gedeelte van den spoorweg moet langzaam bereden worden. Een rond geel bord met witten rand, waarop de letter L (langzaam) m zwart. [L-bord]. Vervolgens een rond geel bord met witten rand, waarop de letter A (aanvang) in zwart. [A-bord]. Daarna een rond groen bord met witten rand, waarop de letter E (einde) in wit. [E-bord]. Op enkel spoor. Aan het L-bord twee gele lichten schuin boven elkaar. Aan het A-bord één geel licht. Aan het E-bord één groen licht. sein 6 a. 15. (1) Dit sein dient om aan te geven, dat een gedeelte van den spoorweg tijdelijk niet met de grootste normaal ter plaatse toegelaten snelheid bereden mag worden. (2) Het L-bord wordt geplaatst op een afstand van ten minste 700 m vóór het begin, het A-bord bij het begin en het E-bord bij het einde van het gedeelte, dat langzaam bereden moet worden. Het L-bord is aan de achterzijde grijs, het toont aan die zijde des nachts twee witte sterhchten. (3) Op enkel spoor worden de langzaamnjden-borden zoodanig geplaatst, dat de machinist het L- en het A-bord rechts en het E-bord links van den trein ziet; het A-bord voor de eene treinnchting is tegelijkertijd E-bord voor de andere tremnchting en omgekeerd. Het A-bord toont op enkel spoor zoowel des daags als des nachts aan de achterzijde het beeld van het E-bord en omgekeerd. (4) Op dubbel spoor worden de langzaamrijden-borden zoodanig geplaatst, dat de machinist deze rechts van den trein ziet. Voor elk spoor dat langzaam bereden moet worden, wordt een stel borden geplaatst. Het A-bord toont op dubbel spoor des daags aan de achterzijde het beeld van het E-bord en omgekeerd, des nachts toonen, behoudens het onder (5) genoemde geval, het A- en het E-bord aan de achterzijde één wit sterlicht. Komen de borden echter te staan naast een spoor, dat in de tegengestelde richting bereden wordt, dan mogen, indien daardoor verwarring zou kunnen ontstaan, op de achterzijde van het A- en het E-bord geen letters zichtbaar zijn. Voor een trein, die verkeerd spoor rijdt, worden dus des daags het begin en het einde van het langzaam te berijden gedeelte door een bord links van den trein en des nachts door een wit sterhcht links van den trein kenbaar gemaakt. (5) Wordt het spoor, waarop langzaamrijden-borden betrekking hebben, volgens aanschrijving tijdelijk als enkel spoor bereden, dan worden de borden zoo spoedig mogelijk geplaatst (en des nachts verlicht) als voor enkel spoor onder (3) is voorgeschreven, met dien verstande echter, dat zij alle aan ééne zijde van het spoor kunnen worden aangebracht.

3 26 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Op dubbel spoor. Toepassingsvoorschriften. 27 (6) Op de stations mag zoo noodig van het vorenstaande worden afgeweken. De beambte toont een ontrolde gele vlag 6 b. De beambte toont een geel licht. (7) De grootste snelheid, waarmede het door een A- en een E-bord begrensde gedeelte mag worden bereden, bedraagt tenzij uitdrukkelijk eene andere snelheid is voorgeschreven 30 km in het uur. De toegestane snelheid wordt op het L-bord kenbaar gemaakt door middel van zwarte cijfers op witten grond. Indien alleen Voor de locomotief eene snelheid van minder dan 30 km m het uur is vastgesteld, dan geldt voor het overige gedeelte Van den trein eene snelheid van ten hoogste 30 km in het uur. In alle andere gevallen geldt de toegelaten snelheid voor den geheelen trein. (8) Is de snelheid, waarmede tusschen het A- en het E-bord gereden mag worden kleiner dan 30 km in het uur, en is deze kleinere snelheid nog niet bekend gemaakt of kan sein 6 a langzaam rijden" nog niet getoond worden, dan wordt de naderende trein eerst door middel van sein 8 onveilig" tot stilstand gebracht [T.V.S. 18 h en ]. Seinen 6 b en 6 c. 16. (1) Deze seinen kunnen worden gegeven: a. indien sein 8 onveilig" op eemgen afstand te voren moet worden aangekondigd; b. indien een voorsem tot twijfel aanleiding kan geven of afwezig is en daarbij met de zekerheid bestaat, dat aan een bijbehoorenden hoofdseinpaal sein 12 veilig" wordt getoond; c. indien door storing de voorseinpaal sein 14 veilig" of sein 15 waarschuwing" toont, terwijl aan den hoofdsempaal of aan de hoofdsempalen, waarop het voorsein betrekking heeft, sein 11 onveilig" wordt getoond. (2) Sein 6 c langzaam rijden" mag slechts getoond worden, indien het met mogelijk is sein 6 b langzaam rijden" (dagsein) te toonen.

4 28 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften c (dagsein). De beambte houdt den arm op schouderhoogte zijwaarts uitgestrekt.

5 30 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 31 Sein 7. Oprijden. De trein mag nadat hij vóór den seinpaal, waaraan sein 11 onveilig' getoond wordt, gestopt heeft, dezen onveilig" toonenden seinpaal voorbijrijden tot de plaats, waar sein 7 wordt getoond. De beambte beweegt naar de zijde van den trein een rechthoekig geel bord met witten rand loodrecht op en neer. De beambte beweegt naar de zijde van den trein een geel licht loodrecht op en neer. Sein (1) Dit sein kan gebruikt worden, indien, door storing of na stilstand van den trein voor den innj- of afstandssempaal bij verkeerd spoor of bij tijdelijk enkel spoor rijden, sein 12 veilig" niet kan worden getoond. (2) Indien sein 7 oprijden" getoond wordt, rijdt de machinist op tot de plaats, waar dit sein wordt gegeven. Daar worden aan den machinist mondeling inlichtingen verstrekt. (3) Dit sein wordt niet gegeven, indien het tot misverstand aanleiding zou kunnen geven, b.v. in het geval, dat het zou kunnen worden opgevolgd door den machinist van een trein, voor welken het niet bestemd is.

6 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 33 Sein 8. Onveilig. De trein moet tot stilstand worden gebracht of de trein staat achter niet vrij. De beambte zwaait met eene ontrolde roode vlag, of indien deze met aanwezig is, met eemg ander voorwerp (eene gele of groene vlag mag hiervoor niet gebezigd worden). i a. Eene ontrolde roode vlag of een rood licht. De beambte zwaait cirkelvormig met rood licht, of indien dit niet aanwezig js, met wit licht (geel of groen licht mag hiervoor niet gebezigd worden). 86. Een rood licht. Sein 8 a. 18. Dit sein wordt, indien het bevel tot stoppen niet door sein 11 onveilig" kan worden gegeven, toegepast in de volgende gevallen: a. indien een onveilig sein, dat aan een hoofdseinpaal getoond moet worden, tot twijfel aanbiding kan geven, of afwezig is; b. indien sein 3 alarm" weerklinkt; c. indien een trein het gedeelte van een spoor, waarop zich slechts één trein mag bevinden, berijdt, terwijl vermoed kan worden, dat de voorafgaande trein dit gedeelte nog niet verlaten heeft; d. indien op enkel spoor een trein komt uit de richting, tegengesteld aan die, waarvoor sein l aankondiging" is ontvangen; e. indien op dubbel spoor door den machinist van een trein, die verkeerd spoor rijdt, de voorgeschreven fluitseinen [T.V.S. 71 (1) ƒ] niet worden gegeven, of des nachts sein 40 b frontsein" op den trein ontbreekt; ƒ. indien aan den trein eene onregelmatigheid wordt waargenomen, welke gevaar kan opleveren. In de onder b tot en met ƒ genoemde gevallen worden bovendien zoo dicht mogelijk bij de plaats, waar sein 8 a onveilig" getoond wordt, klappers gelegd (sein 8e knalsem");. indien op enkel spoor, of bij tijdelijk enkel spoor rijden, nadat sein l aankondiging" is ontvangen, dit sein ook weerklinkt voor een trein uit de tegengestelde richting, zonder dat een trein is voorbijgereden, of zonder dat het eerstgegeven sein is herroepen. Voor zoover de wachter niet de zekerheid heeft verkregen, dat de treinen door de voorliggende posten zullen worden opgehouden, wordt als volgt gehandeld: de wachter legt nabij den post klappers (sein 8 e knalsein"), loopt den trein waarvoor hij die zekerheid niet heeft verkregen, of indien dit voor geen van beide treinen het geval is, den trein, dien hij het laatst kan verwachten zoover mogelijk tegemoet en toont dezen sein 8 a onveilig", terwijl bovendien zoo dicht mogelijk bij de plaats waar dit sein getoond wordt, klappers worden gelegd (sein 8 e knalsein");,' t-

7 34 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. 8 c (dagsein). De beambte houdt beide armen m de hoogte. Toepassingsvoorschriften. *. Men de snelheid, die bij ha t e 6 of rijden tusschen het A- en het E UrJ j..langzaam - J«n 30 U i he, ur [TVS,5 7)1 7' u ^'^ "="" ni«den «hinis, behnd geml T, ' """" '"^»* k. d.e»sei i. rf!ein 59 ie b», d«trein «Een rechthoekig rood bord met witten rand. 8 J. Aan het bord een rood licht. o. om aan te geven, dat de trein achter niet vrij

8 36 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 37 Seinen 8 b en 8 c. 19. (1) Sein 8 b onveilig" wordt getoond: a. als aanwijzing, dat een trein op een bepaalde plaats op een station moet stoppen; b. indien het niet mogelijk is om sein 8 a onveilig" te toonen. (2) Sein 8 c onveilig" mag slechts getoond worden, indien geen duidelijker dagsem kan worden getoond. Sein 8 d. 20. Dit sein wordt, indien het bevel tot stoppen niet door sein 11 onveilig" kan worden gegeven, behalve in het geval, genoemd onder 18 m, slechts toegepast in de volgende gevallen: a. als aanwijzing, dat een spoor of wissel tijdelijk met berijdbaar is; b. ter beveiliging van een of meer op een spoor in herstelling staande voertuigen. ie. Eén of meer knallen (knalsein). Een knalsein wordt gegeven door het ontploffen van één of meer op de spoorstaaf geplaatste kloppers. Sein 8 e. 21. (1) Dit sein wordt gegeven: a. in de gevallen, waarin zulks in T.V.S. 18 is bepaald; b. indien de gelegenheid ontbreekt om het sein onveilig" door andere seinmiddelen te geven; c. ingevolge bijzondere mistvoorschnften [zie L.T.R.]. (2) Voor het geven van sein 8 e knalsein" worden ten minste twee klappers op eenigen afstand van elkander op eene der spoorstaven geplaatst ten einde rekening te houden met de mogelijkheid, dat een klapper niet ontploft. (3) Zoolang de reden, waarom sein 8 e knalsein" wordt gegeven blijft bestaan, worden de klappers, wanneer een trein daarover gereden is, weder door andere vervangen. Sein 8/. Met den hoorn of de mondfluit. Meermalen drie korte tonen ( ) 22. Dit sein wordt gegeven in alle gevallen, waarin het nuttig kan worden aangewend om een trein tot stoppen te brengen.

9 38 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 39 De beambte maakt met beide armen eene cirkelvormige beweging. Sein 9. Trein is afgebroken. Aanwijzing, dat de trein is afgebroken. 9 a. De beambte toont snel afwisselend wit licht en geen licht. Seinen 9 a en 9 b. 23. (1) Sein 9 a trein is afgebroken" dient om den machinist er opmerkzaam op te maken, dat de trein afgebroken is. Het wordt zoo noodig door den wachter van den volgenden post herhaald. (2) Wordt het sein, dat de trein is afgebroken, door een Ireinbeamble gegeven, dan wordt gebruik gemaakt van sein 9 b trein is afgebroken". Het wordt door de andere trembeambten overgenomen, totdat het den machinist bereikt. 9 b. De treinbeambte maakt met den arm eene cirkelvormige beweging. Als sein 9 a.

10 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. Toepassingsvoorschriften. 41 De vertrekstaf, d.w.z. een staf, met eene ronde wit en groene schijf, wordt omhoog gehouden. Sein 10. Vertrekken. De trein moet vertreden. Een groen licht wordt loodrecht op en neer bewogen. Sein Dit sein wordt op stations gebruikt voor het doen vertrekken van treinen aangewezen voor reizigersvervoer van een langs een reizigersperron gelegen spoor alsmede voor andere treinen, indien dit is voorgeschreven en geldt rechtstreeks voor den machinist.

Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen.

Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen. 146 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK VIII. Voor electrische treinen gelden, behalve de hiervoor genoemde seinen, bovendien de in dit Hoofdstuk genoemde seinen. Sein 59. Langzaam rijden.

Nadere informatie

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen).

HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). 42 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK IV. Seinen op bepaalde plaatsen te geven. (Vaste seinen). Hoofdseinpalen. Een hoofdseinpaal bestaat uit een paal met een naar rechts uitstekenden draaibaren

Nadere informatie

HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven.

HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven. 110 Omschrijving der seinen en seinmiddelen. HOOFDSTUK V. Seinen op treinen, rangeerdeelen en bijzondere voertuigen te geven. Seinen op treinen. (Treinseinen). Bij treinen, waarvan het voorste en het achterste

Nadere informatie

Beveiligingsvoorschriften yoor station VÜGHT.

Beveiligingsvoorschriften yoor station VÜGHT. t i j d e l i j k e Beveiligingsvoorschriften yoor station VÜGHT. / ngevolge D ie n st or (for No. 442G. 1". Voor de veilighoid van het vorkeer op hot station VugIU, golilt Tijdclijk Locaalcoor- schrift

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Besluit tot vaststelling van het Tram Sein Reglement

PROVINCIAAL BLAD. Besluit tot vaststelling van het Tram Sein Reglement PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Utrecht. Nr. 7834 30 november 2015 Besluit tot vaststelling van het Tram Reglement Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 17 november 2015, nr.

Nadere informatie

Formulierenboek. Directeur ProRail VL Kees van Dijk / Wilco van der Wolf. Herman Tijsma. Definitief. Van Auteurs. Projectleider

Formulierenboek. Directeur ProRail VL Kees van Dijk / Wilco van der Wolf. Herman Tijsma. Definitief. Van Auteurs. Projectleider Formulierenboek Van Auteurs Directeur ProRail VL Kees van Dijk / Wilco van der Wolf Projectleider Herman Tijsma Versie 1.0 Datum 24 mei 2012 Status Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beheer 3 2.1

Nadere informatie

PUBLICATIE VAN DE. NEDERLANDSCH-INDISCHE WECxENVEREENIGING CENTRAAL PROEFSTATION EN STUDIE BUREAU OP WEGENGEBIED VOLKENBONDS - A ANBE VELIN GEN

PUBLICATIE VAN DE. NEDERLANDSCH-INDISCHE WECxENVEREENIGING CENTRAAL PROEFSTATION EN STUDIE BUREAU OP WEGENGEBIED VOLKENBONDS - A ANBE VELIN GEN No. 146 28-3-'36 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH-INDISCHE WECxENVEREENIGING CENTRAAL PROEFSTATION EN STUDIE BUREAU OP WEGENGEBIED VOLKENBONDS - A ANBE VELIN GEN OMTRENT DE BEBAKENING VOOR SPOORBAAN OVERWEGEN

Nadere informatie

1, Zijn de hierna genoemde treinen opgaand of afkomend? a) Trein van Leerwarden naar Groningen. b) Trein van Geldermalsen naar Kesteren,

1, Zijn de hierna genoemde treinen opgaand of afkomend? a) Trein van Leerwarden naar Groningen. b) Trein van Geldermalsen naar Kesteren, N.V.NEDERLÀNDSCHE SPOORWEGEN Seinwezen Onderwerp : SEINREGLEMENT Cursus voot opleidíng tot Technisch Ambtenaar (Nad uk ve bode l VRAGENLIIST No. 1 I ' Waar vindt ge de wettelijke grondslag van het Seinreglement?

Nadere informatie

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING

BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING TREINBESTUURDER BASISPRINCIPES VAN DE SEININRICHTING Publicatiedatum: 04/02/2015 NMBS B-TR.2 Inhoud Blz. 1. Spoorwegen 3 2. Sporen 6 3. Lichtseinen 8 4. Snelheidssignalisatie 14 5. Allerhande seinen 16-2

Nadere informatie

ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL TUCHTREGLEMENT

ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL TUCHTREGLEMENT ALGEMEEN REGLEMENT VAN HET PERSONEEL EN DE SOCIALE DIENSTEN BUNDEL 550 - TUCHTREGLEMENT BIJLAGE III BESTRAFFING VAN DE FOUTEN TEGEN DE VEILIGHEID VAN HET VERKEER. A. INBREUKEN OP DE REGLEMENTAIRE VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

Formulierenboek. Directeur ProRail VL. Staf VLV, cluster VMK Staf VLV, cluster be- en bijsturing. Definitief

Formulierenboek. Directeur ProRail VL. Staf VLV, cluster VMK Staf VLV, cluster be- en bijsturing. Definitief Formulierenboek Verantwoordelijke Eigenaar Auteur Directeur ProRail VL Staf VLV, cluster VMK Staf VLV, cluster be- en bijsturing Versie 2.0 17 maart 2014 Status Definitief Link naar document http://www.prorail.nl/vervoerders/toegang-tot-het-spoor/algemene-en-operationele-voorwaarden

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken

Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken Vakkennis Machinist Cluster 7: Gereedmaken en vertrekken Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 23-04-13) Versie 2.0 Na review (HB 05-05-13) Versie 2.1 Na review (TT 15-05-13) Versie 3.0 (TT 11-12-13)

Nadere informatie

Formulierenboek. Herman Tijsma. VL VLV VMK/ Formulierenboek/Definitief. Definitief. Van Eigenaar. Kenmerk. Versie 3.0 Datum 2 januari 2015 Bestand

Formulierenboek. Herman Tijsma. VL VLV VMK/ Formulierenboek/Definitief. Definitief. Van Eigenaar. Kenmerk. Versie 3.0 Datum 2 januari 2015 Bestand Formulierenboek Van Eigenaar Herman Tijsma Kenmerk VL VLV VMK/ Formulierenboek/Definitief Versie 3.0 Datum 2 januari 2015 Bestand Status Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Beheer en revisie 3 2.1

Nadere informatie

AET. 287. De gebouwen mo9ten voorzien zijn van gasmeters, ten getale en ter plaatse door den Kommandant der Brandweer te bepalen*

AET. 287. De gebouwen mo9ten voorzien zijn van gasmeters, ten getale en ter plaatse door den Kommandant der Brandweer te bepalen* AANVULLING en WIJZIGING der ALGEMEENE POMTIE-YEEOEDEHTK'ö, De BTEGEMEESTEB en WETHOUDEES van Amsterdam doen te weten, dat door den Raad dier Gemeente, in zijne vergadering van den l sten Maart 1882, is

Nadere informatie

Vakkennis wijzigingsdocument Op de website VVRV update

Vakkennis wijzigingsdocument Op de website VVRV update Vakkennis wijzigingsdocument Op de website VVRV update 12-2-2018 Cluster tekst tekstwijziging datum Infra (5) Hoe is de energievoorziening geregeld? Spanningssluis Doordat een spanningsluis geen spanning

Nadere informatie

Thematische veiligheidsaffiches

Thematische veiligheidsaffiches MODULE 5 Thematische veiligheidsaffiches De veiligheidsaffiches zijn ingedeeld per thema en brengen op een leuke en speelse manier de veiligheidsregels in beeld: aan een overweg, in het station en langs

Nadere informatie

ALGEMENE REGLEMENTEN. Nederlandse Rittensport Federatie. - Algemeen Technisch Reglement Ritten (ATRR )

ALGEMENE REGLEMENTEN. Nederlandse Rittensport Federatie. - Algemeen Technisch Reglement Ritten (ATRR ) ALGEMENE REGLEMENTEN Nederlandse Rittensport Federatie - Algemeen Technisch Reglement Ritten (ATRR ) uitgave 2011 versie oktober 2011 Colofon : Uitgave : Nederlandse Rittensport Federatie - Amersfoort,

Nadere informatie

Oefenboek. rijbewijs A

Oefenboek. rijbewijs A Oefenboek rijbewijs A examen 1 Examen 1 De antwoorden en motivaties van examen 1 vind je vanaf pagina 118. 1. Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van motorhandschoenen? A. Dat ze warm zijn en soepel

Nadere informatie

Je leven is een omweg waard Sensibilisering over de spoorveiligheid

Je leven is een omweg waard Sensibilisering over de spoorveiligheid Je leven is een omweg waard Sensibilisering over de spoorveiligheid KOM, DE TREIN IS VOORBIJGEREDEN, WE KUNNEN OVERSTEKEN! WACHT TOTDAT DE SLAGBOMEN OMHOOG ZIJN EN HET SEIN WIT WORDT. MISSCHIEN KOMT ER

Nadere informatie

Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer)

Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer) (Tekst geldend op: 30-12-2008) Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer) De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet

Nadere informatie

1 van 11 30-12-2013 22:12

1 van 11 30-12-2013 22:12 1 van 11 30-12-2013 22:12 Regeling spoorverkeer (Tekst geldend op: 30-12-2013) Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer)

Nadere informatie

Machinist. 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011

Machinist. 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011 Machinist 1 Deze regelgeving: Is een aanvulling op het NedTrain Handboek Machinist/rangeerder NedTrain uitgave januari 2011 2 Gebieden: gebied verantwoordelijk bestaat uit de sporen - WZ, vanaf sein 2;

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Om tot dit examen te worden toegelaten moet de hond in het bezit zijn van VZH/BH.

Om tot dit examen te worden toegelaten moet de hond in het bezit zijn van VZH/BH. Speurhond-I (SpH-I) Om tot dit examen te worden toegelaten moet de hond in het bezit zijn van VZH/BH. Circa 1200 passen, 7 spoorgedeelten, 6 hoeken, 4 voorwerpen. Circa 180 min oud vreemd spoor. Verleidingsspoor

Nadere informatie

Hoe te handelen bij aantreffen VWAM- Blokkering

Hoe te handelen bij aantreffen VWAM- Blokkering Hoe te handelen bij aantreffen Vergeten VWAM- Blokkering Rijden van Treinen op Openbare Infra Wijzigingshistorie Versie datum Opmerking, beschrijving wijziging Auteur(s) 0.1 03-09- 2015 0.2 25-09- 2015

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Tekst geldend op: 26-08-2014) Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten Wij WILHELMINA, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten

Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten pagina 1 van 5 Wet van 25 mei 1937, tot het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren van bepalingen van collectieve arbeidsovereenkomsten (Wet op het algemeen verbindend en het onverbindend verklaren

Nadere informatie

Bedieningsvoorschrift (BVS) Post T Wijlre. Emplacement Wijlre Post T Van Schin op Geul op spoor 1

Bedieningsvoorschrift (BVS) Post T Wijlre. Emplacement Wijlre Post T Van Schin op Geul op spoor 1 Emplacement Van Schin op Geul op spoor 1 1 T legt handels om in veld 7, 10, 5 2 T legt krukje om in veld 9 3 T bedient venster (wordt wit) in veld 9 Vrij (wit) wordt venster in veld 12 4 T sluit overweg

Nadere informatie

Kwalificatie 12min + 2 uurs race. Definitief Reglement

Kwalificatie 12min + 2 uurs race. Definitief Reglement Kwalificatie 12min + 2 uurs race Definitief Reglement Datum: 28-02- 2015 Artikel A: Organisatie 1. De wedstrijdleider(s): Gerald & Niels. Klachten kunnen alleen gemeld worden bij de wedstrijdleiding. 2.

Nadere informatie

Indeling seinbeelden per examenprogramma machinist, d.d. februari 2012 gebaseerd op seinenboek 2007 bijlage 4 en mening experts

Indeling seinbeelden per examenprogramma machinist, d.d. februari 2012 gebaseerd op seinenboek 2007 bijlage 4 en mening experts Indeling seinbeelden per examenprogramma machinist, d.d. februari 2012 gebaseerd op seinenboek 2007 bijlage 4 en mening 1 Lichtseinen: 1.1 hoofdseinen Hoog groen 1 201 x Groen knipper 2; 3 202 Groen knipper/laag

Nadere informatie

Rijweginstelling en roodseinpassages

Rijweginstelling en roodseinpassages Datum Rijweginstelling en roodseinpassages 2 van 17 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel en doelgroep 4 1.3 Aanpak 4 2 Begrippenkader 5 3 Inspectieresultaten 7 3.1 Hengelo 7 3.2 Enschede

Nadere informatie

Rijweginstelling en roodseinpassages

Rijweginstelling en roodseinpassages Rapport Datum 9 april 2008 Rijweginstelling en roodseinpassages Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Achtergrond 3 1.2 Doel en doelgroep 4 1.3 Aanpak 4 2 Begrippenkader 6 3 Inspectieresultaten 8 3.1 Hengelo

Nadere informatie

6 e Voorjaarsrally. Navigatietechnieken 24 april Algemene bepalingen

6 e Voorjaarsrally. Navigatietechnieken 24 april Algemene bepalingen Algemene bepalingen 1. Alle kaartfragmenten in dit routeboek hebben een schaal 1:25.000, dwz 1 cm = 250 m. 2. U mag uw route uitsluitend construeren en rijden op wegen die op uw kaart voorkomen en voorzien

Nadere informatie

Individuele vendelreeksen Trommelreeks voor het Brechts Korpsvendelen

Individuele vendelreeksen Trommelreeks voor het Brechts Korpsvendelen Individuele vendelreeksen Trommelreeks voor het Brechts Korpsvendelen Enkele algemene principes De tamboer leidt de gilde doorheen de reeks. Dit betekent o.a. dat de tamboer het tempo bepaalt. Hierbij

Nadere informatie

INFRAROOD AFSTANDBEDIENINGSSYSTEEM (IRAB) Versie: 001

INFRAROOD AFSTANDBEDIENINGSSYSTEEM (IRAB) Versie: 001 Assetmanagement Gebruiksvoorschrift INFRAROOD AFSTANDBEDIENINGSSYSTEEM (IRAB) Beherende instantie: Inhoud verantwoordelijke: Status: AM Kwaliteitsmanagement Manager Treinbeveiligingssystemen Definitief

Nadere informatie

Mijn spelboek over spoorveiligheid

Mijn spelboek over spoorveiligheid Mijn spelboek over spoorveiligheid FromScratch www.fromscratch.agency Tel. +32 2 263 20 52 Inhoudstafel Wie is Infrabel? 1 De grote spoorveiligheidsquiz 2-3 Op het perron 4 De verkeersborden bij een overweg

Nadere informatie

EPS /VTN Reglement baanfunctionarissen 2018 Vlaggers, baanonderhoud, schrijvers

EPS /VTN Reglement baanfunctionarissen 2018 Vlaggers, baanonderhoud, schrijvers EPS /VTN Reglement baanfunctionarissen 2018 Vlaggers, baanonderhoud, schrijvers 1. Dit wedstrijdbaanreglement (hierna te noemen reglement) is op mij van toepassing vanaf het moment dat ik me tijdens de

Nadere informatie

Regeling ter uitvoering van de artikelen 21, 26, 27 en 39 van het Besluit spoorwegpersoneel (Regeling spoorwegpersoneel)

Regeling ter uitvoering van de artikelen 21, 26, 27 en 39 van het Besluit spoorwegpersoneel (Regeling spoorwegpersoneel) (Tekst geldend op: 30-12-2008) Regeling ter uitvoering van de artikelen 21, 26, 27 en 39 van het Besluit spoorwegpersoneel (Regeling spoorwegpersoneel) De Minister van Verkeer en Waterstaat, Gelet op de

Nadere informatie

Reglementen Crossbaan Boerenrockfestival

Reglementen Crossbaan Boerenrockfestival Reglementen Crossbaan Boerenrockfestival Het Boerenrockfestival is geen officiële crosswedstrijd maar hanteert wel regels waarin eisen aan voertuigen zijn vastgelegd. Ook zijn er eisen m.b.t. veiligheid

Nadere informatie

Aluminium 400 x 300 mm 1 mm 51.08.0384 Aluminium 400 x 300 mm 2 mm 51.08.0385

Aluminium 400 x 300 mm 1 mm 51.08.0384 Aluminium 400 x 300 mm 2 mm 51.08.0385 A-borden horizontaal klapbaar Aluminium 400 x 300 mm 1 mm 51.08.0384 Aluminium 400 x 300 mm 2 mm 51.08.0385» Folie: wit reflecterend klasse I Aluminium 400 x 300 mm 1 mm 51.600.090 Aluminium 400 x 300

Nadere informatie

Instructies Oud Papier & Karton

Instructies Oud Papier & Karton Instructies Oud Papier & Karton Memo KENMERK: Aan: Chauffeurs vrijwilligers oud papier en kartoninzameling (OPK) Van: Betreft: Veiligheidsinstructie Kopie: Datum: Maart 2015 Beste chauffeurs en vrijwilligers,

Nadere informatie

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1.

Wet voor het Natuurkundig Gezelschap te Middelburg. Vastgesteld den 13 december 1869. Artikel 1. De oudste nog bewaard gebleven statuten, toen nog wetten, van de vereniging dateren van 1869. Het Gezelschap was nog eigenaar van het Musæum Medioburgense, dat om die reden ook in deze wetten wordt vermeld.

Nadere informatie

REGLEMENT Kart Läsning Kurs

REGLEMENT Kart Läsning Kurs REGLEMENT Kart Läsning Kurs 1 2017 Dit reglement is net als die van de grote ritten van SHRT gebaseerd op het Basis Reglement Klassiekerritten (BRKLAS) van de NRF. Voor meer informatie hierover zie www.nrf-autosport.nl.

Nadere informatie

ARTILLERISTISCHE OPGAVEN

ARTILLERISTISCHE OPGAVEN ARTILLERISTISCHE OPGAVEN DOOR H. J. J. W. DÜRST BRITT Kapitein 2 R.V.A. Alvorens de beantwoording te geven van de vorige opgave wordt medegedeeld, dat, ingevolge L.O. 1939 No. 292, zijn verschenen: Tweede

Nadere informatie

dat bij Koninklijk Besluit van 12 augustus 1978, Staatsblad 458, is vastgesteld het Besluit wegslepen van voertuigen;

dat bij Koninklijk Besluit van 12 augustus 1978, Staatsblad 458, is vastgesteld het Besluit wegslepen van voertuigen; De burgemeester van Ferwerderadiel, overwegende: dat bij Wet van 30 juni 1976, Staatsblad 412, wijzigingen in de Wegenverkeerswet zijn aangebracht, ertoe strekkende nieuwe voorzieningen te treffen, teneinde

Nadere informatie

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens

Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Toolbox-meeting Rijden met aanhangwagens Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Rijden met aanhangwagens Het gebruik van aanhangwagens in de bouw en

Nadere informatie

BLOKHOOFDEN INSTRUCTIE LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE VOOR

BLOKHOOFDEN INSTRUCTIE LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE VOOR LUCHTBESGHERMINGSDIENST 'S-GRAVENHAGE INSTRUCTIE VOOR BLOKHOOFDEN HIERMEDE VERVALLEN ALLE VORIGE INSTRUCTIES ~ VASTGESTELD TE 'S-GRAVENHAGE DEN 19EN MEI 1941 DOOR HET HOOFD VAN DEN LUCHTBESCHERMINGSDiENST

Nadere informatie

Koersbal. Algemeen. Het speelmateriaal. De belijningen op de mat. (zie figuur 1.)

Koersbal. Algemeen. Het speelmateriaal. De belijningen op de mat. (zie figuur 1.) Koersbal. Koersbal is enigszins te vergelijken met jeu de boules. De bedoeling van het spel is namelijk, de speelbal zo dicht mogelijk bij een doelballetje te krijgen. Bij jeu de boules gebeurt dat door

Nadere informatie

Gooische Vesting Rally 2019

Gooische Vesting Rally 2019 Reglement 6 april 2019 Algemeen Gooische Vesting Rally 2019 De Gooische Vesting Rally is een ééndaagse toertocht voor het goede doel. Het startveld is verdeeld in een tour- en sportklasse. De tourklasse

Nadere informatie

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG DGP/SPO/U.05.02668 Geachte voorzitter,

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG DGP/SPO/U.05.02668 Geachte voorzitter, abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 2 december 2005 Ons kenmerk DGP/SPO/U.05.02668 Onderwerp Mogelijkheden back-upsysteem

Nadere informatie

Regeling spoorverkeer

Regeling spoorverkeer VW Regeling spoorverkeer Regeling ter uitvoering van de artikelen 1, onderdeel e, 2, 9, 20, 26 en 38 van het Besluit spoorverkeer (Regeling spoorverkeer) 15 december 2004/Nr. HDJZ/ S&W/2004-3093 Hoofddirectie

Nadere informatie

Reglement op de Raccordementen 1966

Reglement op de Raccordementen 1966 1 van 5 30-12-2013 21:20 Reglement op de Raccordementen 1966 (Tekst geldend op: 30-12-2013) Besluit van 6 mei 1966, houdende vaststelling van een reglement ter verzekering van het veilig gebruik van spoorwegen,

Nadere informatie

CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER

CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER Blad 1 van 5 CHECKLIST STS VOOR DE TREINDIENSTLEIDER Datum en tijdstip voorval: - - ; : Hoort bij MBV met logboeknr., baanvak/lok. Formulier opsturen naar: rail@ilent.nl of postadres: Inspectie Leefomgeving

Nadere informatie

Symbolenlijst BVS en BVL voor treindienstleider VB, d.d. 01 mei 2018, versie 6

Symbolenlijst BVS en BVL voor treindienstleider VB, d.d. 01 mei 2018, versie 6 Symbolenlijst BVS en BVL voor treindienstleider VB, d.d. 01 mei 2018, versie 6 Bron: Ontwerp voorschrift, Tekenvoorschrift voor de BVS- en WVK-tekening Railinfrabeheer, Tractie-energievoorzieining 1500V

Nadere informatie

Garantievoorwaarden Deijne.nl

Garantievoorwaarden Deijne.nl Garantievoorwaarden Deijne.nl 1. Met uitzondering van electronische onderdelen komen voor garantie in aanmerking, verkochte en/of geleverde gebruikte voertuigdelen. 2. De koper kan slechts rechten ontlenen

Nadere informatie

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be

VERKEERSBORDEN. www.gratisrijbewijsonline.be VERKEERSBORDEN www.gratisrijbewijsonline.be GEVAARSBORDEN ALGEMEEN Zoals de naam van deze reeks het laat vermoeden, wijzen de gevaarsborden op een mogelijk gevaar. De gevaarsborden worden rechts geplaatst.

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Koninklijk Besluit van 2 augustus 1977 betreffende de veiligheidsinrichtingen en de signalisatie van overwegen.

Koninklijk Besluit van 2 augustus 1977 betreffende de veiligheidsinrichtingen en de signalisatie van overwegen. Koninklijk Besluit van 2 augustus 1977 betreffende de veiligheidsinrichtingen en de signalisatie van overwegen. Van commentaar voorzien door Caelen Erik Laatste wijziging: KB 20 december 2007, BS 15 juli

Nadere informatie

NMI MEDIATION REGLEMENT 2001

NMI MEDIATION REGLEMENT 2001 Nederlands Mediation Instituut NMI MEDIATION REGLEMENT 2001 Artikel 1 - Definities In dit reglement wordt verstaan onder: NMI: de Stichting Nederlands Mediation Instituut, gevestigd te Rotterdam. Reglement:

Nadere informatie

Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel. Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b.

Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel. Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b. Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel tijdens de toertocht in de polder Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b. Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel

Nadere informatie

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970 pagina 1 van 5 Halte Bergentheim Gewijzigd: e:10-07-2010 Inhoud: Gegevens halte Exploitatie Gebouwen Emplacement Spoorweghaven Personeel Gegevens plaats Links: Fabrieksaansluitingen: Turfstrooiselfabriek

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 8 MAART 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is.

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 2 E Is het fietspad op de grond aangeduid met twee witte evenwijdige

Nadere informatie

STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN.

STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. STAATSBLAD VAN HBT KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. (F. 521.) BESLUIT van den 16den Augustus 1918, houdende nadere voorschriften betreffende het tooezicht op hier te lande vertoevende vreemdelingen. WIJ WILHELMINA,

Nadere informatie

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I Besluit van tot wijziging van enkele besluiten in verband met het gebruik van door de Minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen bijzondere bromfietsen in het verkeer en tot wijziging van het RVV 1990

Nadere informatie

Voorgeschiedenis, Ontstaan en Evolutie van het NS-Lichtseinstelsel

Voorgeschiedenis, Ontstaan en Evolutie van het NS-Lichtseinstelsel Voorgeschiedenis, Ontstaan en Evolutie van het NS-Lichtseinstelsel NS Railinfrabeheer P. Middelraad Noot: Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een

Nadere informatie

FHN Reglementen. Speuren Speurhond 1

FHN Reglementen. Speuren Speurhond 1 FHN Reglementen Speuren Speurhond 1 Speuren SH1 versie 2011 Speurhond 1 Om tot dit examen te worden toegelaten moet de hond in bezit zijn van het Speur Certificaat 3. Het spoor van circa 1000 passen wordt

Nadere informatie

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012

RV uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 RV12-0386 24-uursrapportage bijna botsing na STS passage te Utrecht op 25 april 2012 Stoptonend seinpassage met risico op een botsing met een passerende trein. Datum 26 april 2012 Status definitief RV12-0386

Nadere informatie

Vakkennis Machinist Cluster 6: Beveiligingssystemen

Vakkennis Machinist Cluster 6: Beveiligingssystemen Vakkennis Machinist Cluster 6: Beveiligingssystemen Huidige versie: Eerdere versies: Versie 1.0 Vóór review (TT 24-02-13) Versie 1.1 Revisie (MD en MdW 28-02-13) Versie 2.0 Na review (TT 01-03-13) Versie

Nadere informatie

VEILIGHEIDSONDERZOEKSVERSLAG

VEILIGHEIDSONDERZOEKSVERSLAG Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor SAMENVATTING VAN HET VEILIGHEIDSONDERZOEKSVERSLAG ONTSPORING VAN EEN REIZIGERSTREIN OP 28 JANUARI 2011 TE PEPINSTER December 2013 SAMENVATTING

Nadere informatie

Onderrichtingen voor signaalgevers bij wielerwedstrijden

Onderrichtingen voor signaalgevers bij wielerwedstrijden Onderrichtingen voor signaalgevers bij wielerwedstrijden 1. Taak en doel van de signaalgever : a. Het doel van de signaalgever bestaat erin, de wielerwedstrijd op een zo veilig mogelijke manier te laten

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE GEMEENTELIJKE BRANDWEER TE NIEUWER-AMSTEL.

REGLEMENT VOOR DE GEMEENTELIJKE BRANDWEER TE NIEUWER-AMSTEL. REGLEMENT VOOR DE GEMEENTELIJKE BRANDWEER TE NIEUWER-AMSTEL. (Vastgesteld bij Raadsbesluit d.d. 1 februari 1918). Artikel 1. Brandbluschmiddelen. In de gemeente zijn tien handbrandspuiten, die genummerd

Nadere informatie

4edriiï.czelilh. li g ø$ nut. eel - gei. UIIiai M$UIII) ' bu-

4edriiï.czelilh. li g ø$ nut. eel - gei. UIIiai M$UIII) ' bu- ! 4edriiï.czelilh S li g ø$------ nut UIIiai gei eel - M$UIII) bu- ' - - --- --. T ilij 1 1 416.JFF - E E 0. 3 :L t 1. 4 ] :t' 0 w aal dl-4imf - % r 111 0. &Ek~. - "!..j."' ". :- ' 75:' 1 E Er s, 1 '*

Nadere informatie

B&W 7 september 2010 Gemeenteblad

B&W 7 september 2010 Gemeenteblad Jaar: 2010 Nummer: 81 Besluit: B&W 7 september 2010 Gemeenteblad GARAGEREGLEMENT HELMOND 2010 Artikel 1 Begripsbepalingen Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: Parkeerder: de eigenaar/gebruiker

Nadere informatie

De wereld van de seinen

De wereld van de seinen CS3 PRAKTISCH TOEPASSEN / DEEL 5 De wereld van de seinen De eerste stappen bij de uitrusting van onze voorbeeldmodelbaan met magneetartikelen zijn gezet door de inbouw van de wisselaandrijvingen. De volgende

Nadere informatie

Oefeningen voor longpatiënten. Afdeling Fysiotherapie

Oefeningen voor longpatiënten. Afdeling Fysiotherapie 00 Oefeningen voor longpatiënten Afdeling Fysiotherapie 1 Huiswerkprogramma In de warming-up zwaait en/of draait u uw armen los gedurende 2 minuten. Ook kunt u uw schouders losdraaien. Het is de bedoeling

Nadere informatie

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 vraag 1) Zeilend met een vlet zie je recht vooruit een schip dat aan stuurboord twee boven elkaar gehesen groene ruiten voert en aan bakboord een rode bal. Je

Nadere informatie

Monappel bemiddeling reglement 2002

Monappel bemiddeling reglement 2002 Monappel Bemiddeling - 1 Monappel bemiddeling reglement 2002 Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: Monappel: Bedrijf in communicatie vertegenwoordigd door R. Montsma, gevestigd te

Nadere informatie

Theorieboek. rijbewijs A

Theorieboek. rijbewijs A Theorieboek rijbewijs A 1. Basiskennis Wegenverkeerswetgeving Doelstelling De belangrijkste wetgeving waarin wij onze verkeersregels vinden zijn de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement Verkeersregels

Nadere informatie

LOKALE REGELGEVING SPV ONDERHOUDSBEDRIJF ONNEN

LOKALE REGELGEVING SPV ONDERHOUDSBEDRIJF ONNEN LOKALE REGELGEVING SPV ONDERHOUDSBEDRIJF ONNEN Page 1 of 13 Colofon Betreft: Lokale Regelgeving Spoorwegveiligheid Locatie: Onderhoudsbedrijf Onnen Regio: Productie-eenheid Noord Auteurs: L. Mulder & R.J.M.

Nadere informatie

Artikel 2 De Voorzitter stelt in overleg met de secretaris de agenda voor de vergaderingen van de Commissie op.

Artikel 2 De Voorzitter stelt in overleg met de secretaris de agenda voor de vergaderingen van de Commissie op. Bestuursreglement van de Technische commissie bodembeweging als bedoeld in artikel 121 juncto 109 van de Mijnbouwwet. Vergaderingen Plaats en tijd Artikel 1 De Voorzitter belegt na overleg met de secretaris

Nadere informatie

HET ONTWERP VOOR HET HOFPLEIN DOOR DR. H. P. BERLAGE.

HET ONTWERP VOOR HET HOFPLEIN DOOR DR. H. P. BERLAGE. HET ONTWERP VOOR HET HOFPLEIN DOOR DR. H. P. BERLAGE. In dit jaarboekje mag, volgens den redacteur, niet ontbreken een herinnering aan de opdracht, gegeven door het Gemeentebestuur aan den heer A. C. Burgdorffer

Nadere informatie

1912 Royal Belgian Golf Federation

1912 Royal Belgian Golf Federation Beknopte gids van de Golfregels Deze gids richt zich op de meest voorkomende regelsituaties en probeert die Regels op eenvoudige wijze uit te leggen. Deze gids dient niet als vervanging van de Golfregels,

Nadere informatie

b. Controles De controle letters (oranje bord (A4), zwarte letters en tekst controle eronder) staan duidelijk zichtbaar rechts van de weg.

b. Controles De controle letters (oranje bord (A4), zwarte letters en tekst controle eronder) staan duidelijk zichtbaar rechts van de weg. 1. ALGEMEEN a. Verkeersregels Nimmer mag u een verkeersregel overtreden. Ook niet wanneer het routeboek daartoe aanleiding lijkt of blijkt te geven. Door deel te nemen bent u zich bewust van de gevaren

Nadere informatie

Regeling Communicatieprocedures veiligheidsberichten

Regeling Communicatieprocedures veiligheidsberichten Regeling Communicatieprocedures veiligheidsberichten Van Auteur Directeur ProRail Verkeersleiding Herman Tijsma Kenmerk Versie 2.0 Datum 24 mei 2012 EDMS#2876595 Bestand Status Definitief Inhoudsopgave

Nadere informatie

ARTIKEL I. De Woningwet wordt als volgt gewijzigd:

ARTIKEL I. De Woningwet wordt als volgt gewijzigd: Wijziging van de Woningwet en enige andere wetten in verband met de implementatie van richtlijn 2010/31/EU van het Europees Parlement en de Raad van 19 mei 2010 betreffende de energieprestatie van gebouwen

Nadere informatie

REGLEMENT Kart Läsning Kurs

REGLEMENT Kart Läsning Kurs REGLEMENT Kart Läsning Kurs 1 2015 Dit reglement is net als die van de grote ritten van SHRT gebaseerd op het Basis Reglement Klassiekerritten (BRKLAS) van de NRF. Voor meer informatie hierover zie www.nrf-autosport.nl

Nadere informatie

21 september 2019 Bijzonder Reglement C-klasse. Wedstrijdsecretariaat: Wedstrijdsecretariaat: Peter Schets, Delbergen 49, 4834 AE Breda

21 september 2019 Bijzonder Reglement C-klasse. Wedstrijdsecretariaat: Wedstrijdsecretariaat: Peter Schets, Delbergen 49, 4834 AE Breda 76 e Brabant Grensrit 21 september 2019 Bijzonder Reglement C-klasse Wedstrijdsecretariaat: Wedstrijdsecretariaat: Peter Schets, Delbergen 49, 4834 AE Breda Uitzetter: Sjef Huijbregts; Kaarten en uitleg:

Nadere informatie

Samenvatting Veiligheidsonderzoeksverslag

Samenvatting Veiligheidsonderzoeksverslag Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor Samenvatting Veiligheidsonderzoeksverslag BOTSING TUSSEN 2 GOEDERENTREINEN REMERSDAAL - 1 OKTOBER 2013 December 2014 SAMENVATTING Op vrijdag

Nadere informatie

12e Happy MidSummer Drive 26 augustus 2017

12e Happy MidSummer Drive 26 augustus 2017 12e Happy MidSummer Drive 26 augustus 2017 ORGANISATORISCH REGLEMENT ALGEMEEN De start, lunch en de finish vinden plaats in Partycentrum Gambora, Middelkampseweg 2, Gameren. Er zullen 4 trajecten verreden

Nadere informatie

Besluit Regels in het belang van de verkeersveiligheid Lokaal spoor in de Stadsregio Amsterdam

Besluit Regels in het belang van de verkeersveiligheid Lokaal spoor in de Stadsregio Amsterdam Besluit Regels in het belang van de verkeersveiligheid Lokaal spoor in de Stadsregio Amsterdam Het dagelijks bestuur van de Stadsregio Amsterdam Beslissende over Regels in het belang van de verkeersveiligheid

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

INHOUD: VII V VI VIII. (Hoofdstuk I Algemene bepalingen) Wett. grondslag. Hoofdstuk II III. Bijlage van afl. Hoofdstuk IV IV IV IV IV

INHOUD: VII V VI VIII. (Hoofdstuk I Algemene bepalingen) Wett. grondslag. Hoofdstuk II III. Bijlage van afl. Hoofdstuk IV IV IV IV IV INHOUD: Alt No. Bladz. ONDERWERP 1 2 3 4 5 6 1 3 5 7 9 13 17 21 25 33 39 41 42 43 Wett. grondslag. Hoofdstuk II III Bijlage van afl. Hoofdstuk IV...... IV IV IV IV V VI VII VIII (Hoofdstuk I Algemene bepalingen)

Nadere informatie

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA)

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Theorie In werkblad 1 heb je geleerd dat krachten een snelheid willen veranderen. Je kunt het ook omdraaien, als er geen kracht werkt, dan verandert

Nadere informatie

Zondag 19 Oktober 2014 48 ste AUTO PUZZELRIT Maasbree

Zondag 19 Oktober 2014 48 ste AUTO PUZZELRIT Maasbree Zondag 19 Oktober 2014 48 ste AUTO PUZZELRIT Maasbree Organisatie: Carnavalsvereniging D n Hab -Maasbree, oktober 2014 Het is een verheugend feit ieder jaar te kunnen constateren dat onze " RALLY MAASBREE

Nadere informatie

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen.

Snelweg invoegen, inhalen, uitvoegen. Het naderen van een autosnelweg. Door goed op te letten op de verkeersborden, wordt al snel duidelijk of je een autosnelweg of een autoweg nadert. Het type weg moet je ruim van te voren herkennen om te

Nadere informatie

1. ALGEMEEN. f. Noodnummers en technische hulp staan in de RallyApp. 2. KAARTLEZEN ALGEMEEN

1. ALGEMEEN. f. Noodnummers en technische hulp staan in de RallyApp. 2. KAARTLEZEN ALGEMEEN 1. ALGEMEEN a. Verkeersregels Nimmer mag u een verkeersregel overtreden. Ook niet wanneer het routeboek daartoe aanleiding lijkt of blijkt te geven. Door deel te nemen bent u zich bewust van de gevaren

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

Vastgesteld: naam... datum... Paraaf... cijfer = score x 0, ,8588 (met een minimum van 1).

Vastgesteld: naam... datum... Paraaf... cijfer = score x 0, ,8588 (met een minimum van 1). Tentamen rekenen 2F Naam... klas... locatie... Datum... tijdsduur 60 minuten. (versie: 30-3-2015) Vastgesteld: naam... datum... Paraaf... cijfer = score x 0,42353-1,8588 (met een minimum van 1). Opgave

Nadere informatie

6. Hoe moeten wekkerseinen gegeven worden? 7. Hoe wordt het wekkersein,,kan een afkomende trein komen?" beantr roord, indienr

6. Hoe moeten wekkerseinen gegeven worden? 7. Hoe wordt het wekkersein,,kan een afkomende trein komen? beantr roord, indienr N.V. NEDERLÀNDSCHE SPOORWEGEN Selnwezen Onderwerp: BAANVAK, EN STATIONSBEVEILIGING Cucsug vooc opleiding tot 'Technisch Ambtenaar lnadruk verboden) VRAGENLIJST No. I l. Welke is de betekenis van de kleuren,

Nadere informatie