Nieuwsbrief nr. 168, 25 april 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief nr. 168, 25 april 2018"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief nr. 168, 25 april 2018 Beste abonnee, Hierbij ontvangt u editie nr. 168 van de nieuwsbrief aartsbisdom.nu van het Aartsbisdom Utrecht. Hierin leest u onder meer over de startbijeenkomst van de bisdombedevaart naar Lourdes (28 april-5 mei), het Nationaal Holocaust Museum in oprichting, de reisopties naar de Wereldjongerendagen in Panama en de nieuwe gedachtenis Maria, Moeder van de Kerk op Tweede Pinksterdag. Veel leesplezier! Katholieke steun voor Nationaal Holocaust Museum Tweede Pinksterdag: viering Maria, Moeder van de Kerk Het is gebeurd, dus het kan weer gebeuren. Met deze woorden van de Joodse schrijver Primo Levi, overlevende van het concentratiekamp Auschwitz, begint een brochure van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting. Dit museum beoogt de vervolging en transportatie van en de moord op onze Joodse landgenoten te blijven gedenken. De Nederlandse Bisschoppenconferentie steunt de realisatie van het Nationaal Holocaust Museum. Het Vaticaan maakte op 3 maart het besluit van paus Franciscus bekend dat in de R.-K. Kerk de viering van Maria onder de titel Moeder van de Kerk wordt ingevoerd als jaarlijkse verplichte gedachtenis. Als antwoord op de vraag Hoe verplicht is de viering Maria, Moeder van de Kerk op Tweede Pinksterdag? publiceerde de Nationale Raad voor Liturgie onlangs het volgende bericht op zijn website, met daaronder een link naar het misformulier voor deze dag:

2 Gedragscode Pastoraat geëvalueerd en herzien Cijfers inkomsten en uitgaven parochies over 2016 bekend Per 13 april 2018 geldt voor de Rooms- Katholieke Kerk in Nederland een nieuwe Gedragscode Pastoraat. De tekst hiervan werd op 10 april 2018 vastgesteld door de diocesane bisschoppen van de Nederlandse R.-K. bisdommen, de apostolisch administrator van het Militair Ordinariaat alsmede de diocesaan administrator van het Bisdom Roermond. De Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) werkte mee aan de opstelling van de tekst. De cijfers over de inkomsten van parochies in 2016 zijn bekend. Het overzicht op de website van de Kerkprovincie laat een daling zien van in totaal 2 miljoen, 1,3% ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze daling is minder dan die in 2015 (-2,5%). De opbrengsten uit Kerkbalans daalden met 1,6 miljoen (- 3,2%) tot bijna 48 miljoen. Daarentegen zijn de inkomsten van parochies uit bezittingen en vermogen met bijna 4% gestegen.

3 Roepingenzondag centraal in aprilnummer Op Tocht Nieuwe benoemingenprocedure in het Aartsbisdom Utrecht Met een artikel over Roepingenzondag (22 april), aangevuld met het persoonlijke roepingsverhaal van twee priesterstudenten van het Aartsbisdom Utrecht, vraagt bisdomblad Op Tocht deze maand aandacht voor het belang van roepingen tot het priesterschap, diaconaat en religieuze leven. In de reeks over religieuzen in het aartsbisdom staan ditmaal de Norbertijnen centraal. De grote bisdomstaf heeft onlangs een nieuwe benoemingenprocedure voor het Aartsbisdom Utrecht vastgesteld. Hierin wordt omschreven hoe de benoemingen van priesters, diakens en pastoraal werk(st)ers tot stand komen, zowel wanneer het initiatief van de bisschop en de Benoemingencommissie uitgaat als wanneer een parochiebestuur vraagt om een nieuw lid voor het pastoraal team.

4 Startbijeenkomst vierde bisdombedevaart Lourdes In de Utrechtse H. Gerardus Majellakerk en het naastgelegen Thomas a Kempis Leerhuis vond woensdag 18 april de startbijeenkomst plaats voor de vrijwilligers van de vierde bisdombedevaart naar Lourdes (28 april 5 mei). De middag begon met een vesperviering in de kerk, aansluitend was er een vergadering in het Leerhuis. Wereldjongerendagen Panama: vier reisopties Van 22 t/m 27 januari 2019 vinden in Panama de Wereldjongerendagen (WJD) plaats. Jong Katholiek en de Nederlandse bisdommen organiseren vanuit Nederland samen met reisorganisatie VNB vier verschillende reizen naar deze WJDeditie. De kortste reis is van 14 tot 28 januari; de andere reizen zijn van 12 januari tot 2 februari en van 15 januari tot 4 februari (optie 3 en 4). Gepensioneerd pastoraal werker Henk Kolman overleden Het Aartsbisdom Utrecht ontving op 19 april het bericht van het overlijden van de heer Henk Kolman (79). Vanaf 1 juli 1973 was hij werkzaam in de zielzorg van het Aartsbisdom Utrecht; eerst als pastoraal werker in de parochie van Onze Lieve Vrouw

5 Tenhemelopneming te Apeldoorn en vervolgens als catecheet aan de R.-K. Mavo te Apeldoorn en de beide ziekenhuizen. Aprileditie Nieuwsbrief Ariënsinstituut verschenen De leden van de gebedskring rondom het Ariënsinstituut hebben medio april Nieuwsbrief nummer 26 ontvangen. Hierin schrijft rector Kuipers over (het belang van) Roepingenzondag: de jaarlijkse gebedsdag voor roepingen tot het priesterschap, het diaconaat en het religieuze leven. Bedevaart Lourdes: vlogs van priesterstudenten De priesterstudenten van het Ariënsinstituut gaan in de meivakantie mee met de bisdombedevaart naar Lourdes. In de aanloop naar deze bedevaart zijn zij gestart met een serie vlogs over deze reis. De eerste vlog kwam 11 april online. Hierin stelt priesterstudent Paulus Tilma zich voor.

6 Bedevaart Utrechtse Broederschap naar Kevelaer De Utrechtse Broederschap Onze Lieve Vrouw van Kevelaer organiseert op donderdag 23 en vrijdag 24 augustus 2018 een bedevaart naar Kevelaer. Deze bedevaart voor jong en oud sluit aan bij Kevelaer als plek, waar de Moeder Gods wordt vereerd als Troosteres van de bedroefden. Een plaats ook om verdriet en verlies bij Maria neer te leggen, aldus de organisatie. Meer informatie en aanmelden: klik hier Het Aartsbisdom Utrecht vraagt ook andere broederschappen in het bisdom de gegevens voor hun bedevaarten naar Kevelaer door te geven (via Deze worden dan opgenomen op Het belang van bezoekgroepen en het onderkennen van armoede-signalen De samenwerkende parochies St. Maarten en St. Lucas organiseerden op 14 april een werkochtend over het belang van bezoekgroepen en het onderkennen van armoedesignalen. In steeds meer parochies gaan PCI-werkgroepen en bezoekersgroepen samenwerken in het signaleren van en het ondersteunen bij armoede situaties. Diocesaan diaconaal werker Trees Versteegen verzorgde deze werkochtend onder de titel: zien en gezien worden. In Overijssel loopt al een aantal jaren met succes de cursus In Godsnaam Omzien. Parochies die geïnteresseerd zijn in een presentatie of cursus kunnen zich melden bij het secretariaat van de Diocesane Kerkelijke Caritas Instelling (DKCI) van het Aartsbisdom Utrecht.

7 Amersfoort: Vrouwevaert in alle vroegte In 1444 maakt de vondst van een Mariabeeldje in het water van de beek bij Amersfoort van deze stad een bedevaartplaats. Sinds eeuwen wordt dit Mirakel herdacht door de jaarlijkse bedevaart ter ere van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. Diaken Frank Sieraal van de parochie Onze Lieve Vrouw van Amersfoort: Deze oude traditie wordt ook dit jaar in ere gehouden met de Vrouwevaert op zaterdag 12 mei. De start is om 7.30 uur met een viering van Woord en gebed in de Oud-Katholieke Georgiuskerk aan t Zand 13. Aansluitend is er een stille bidtocht rond de oude binnenstad met een gebedsmoment in de Onze Lieve Vrouwetoren. Na deze voettocht is er een gebedsviering in de Sint Franciscus Xaveriuskerk en aansluitend koffie.

8 Zondag voor de Oosterse Kerken 2018 De Zondag voor de Oosterse Kerken brengt elk jaar op de vijfde zondag van Pasen (dit jaar 29 april) het oosterse christendom onder de aandacht binnen de R.-K. Kerk. De Katholieke Vereniging voor Oecumene verzorgt jaarlijks materiaal voor parochies. Op de Zondag voor de Oosterse Kerken 2018 wordt de aandacht gericht op de Eucharistie (Goddelijke Liturgie) zoals die in de Oosterse Kerken gevierd en beleefd wordt. Wat is het oecumenisch belang hiervan? En: wat kan het betekenen voor ons geloofsleven? Bedevaartseizoen Brielle start met inzegening ciborium Op zaterdag 28 april start het bedevaartseizoen in het heiligdom van de HH. Martelaren van Gorcum te Brielle op een bijzondere wijze. Mgr. Van den Hende zegent deze dag het ciborium in. Deze altaaroverkapping op het Martelveld achter het kerkgebouw werd de afgelopen maanden gerestaureerd.

9 Bisdombedevaarten naar Banneux in 2018 Mariabedevaartplaats Banneux (België) viert dit jaar een jubileum: het is 85 jaar geleden dat Maria acht keer verscheen aan een meisje van 11 jaar, Mariette Beco. De Utrechtse hulpbisschop mgr. Hoogenboom reisde vanwege dit jubileum van 1-3 maart naar Banneux. Vanuit het Aartsbisdom Utrecht zijn er dit jaar twee vijfdaagse bedevaarten naar Banneux: van 25 t/m 29 mei en van 31 augustus t/m 4 september. Tweedaagse busbedevaart naar Echternach Het Aartsbisdom Utrecht organiseert ook in 2018 een busbedevaart naar Echternach, waar elk jaar de springprocessie wordt gehouden. Deze korte pelgrimage (21 en 22 mei) voert naar het graf van de eerste bisschop van Utrecht en de patroon van de Nederlandse kerkprovincie, Sint Willibrord. Het vertrek is op Tweede Pinksterdag, maandag 21 mei, vanuit Dedemsvaart, Deventer en Utrecht. De springprocessie zelf vindt plaats op dinsdag 22 mei. De Utrechtse pelgrims overnachten in hotel Koch-Schilt in Irrel, vlakbij Echternach. Vicaris Cornelissen verzorgt de pastorale begeleiding.

10 Facebook Website

Nieuwsbrief nr. 171, 6 juni 2018

Nieuwsbrief nr. 171, 6 juni 2018 Nieuwsbrief nr. 171, 6 juni 2018 Beste abonnee, Hierbij ontvangt u editie nr. 171 van de nieuwsbrief aartsbisdom.nu van het Aartsbisdom Utrecht. Hierin leest u onder meer over de video s en podcasts die

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 173, 4 juli 2018

Nieuwsbrief nr. 173, 4 juli 2018 Nieuwsbrief nr. 173, 4 juli 2018 Beste abonnee, Hierbij ontvangt u editie nr. 173 van de nieuwsbrief aartsbisdom.nu van het Aartsbisdom Utrecht. Hierin leest u onder meer over een nieuw Vaticaans document

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 12 AFLEVERING april 2018

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 12 AFLEVERING april 2018 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 12 AFLEVERING 340 20 april 2018 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Inkomsten en uitgaven van de parochies

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016 Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december 2015-20 november 2016 Kalender bisdom van Breda (versie 17-12-2015) Datum Basilieken Bisdom en Sint Franciscuscentrum Parochies Activiteiten in Rome 26/12/2015

Nadere informatie

MARTINUSBERICHT Nr: mei tot en met 1 juni 2019

MARTINUSBERICHT Nr: mei tot en met 1 juni 2019 Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MEDEDELINGEN MARTINUSBERICHT Nr: 10 19 mei tot en met 1 juni 2019 Meimaand Mariamaand Komt u deze zomer nog in de pastorietuin, oftewel de Hortus Martinicus, gelegen

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 17 april 2016 nr. 15 MEDEDELING Zaterdag 23 april vervalt de viering in de Martinuskerk omdat er een viering van Barmhartigheid in de Heilig Kruiskerk

Nadere informatie

POLEN. Bisdombedevaart naar Polen van 10 t/m 18 september 2016

POLEN. Bisdombedevaart naar Polen van 10 t/m 18 september 2016 POLEN Bisdombedevaart naar Polen van 10 t/m 18 september 2016 bedevaartreizen inspiratiereizen belevingsreizen De reis 9-daagse bedevaart naar Polen Zaterdag 10 t/m zondag 18 september 2016 Per touringcar

Nadere informatie

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba

KRUIS - SPINSELS. Zaterdag 12 januari in de Dagkapel uur: Life Teenviering o.l.v. pastoor J. Skiba Kerk van het Heilig Kruis Parochie O.L. Vrouw van Amersfoort Liendertseweg 48 3814 PL Amersfoort T 033 472 14 89 www.katholiekamersfoort.nl KRUIS - SPINSELS Zaterdag 12 januari in de Dagkapel 19.00 uur:

Nadere informatie

Bus: 25 april 3 mei TGV: 26 april 3 mei Vliegtuig: 27 april 2 mei

Bus: 25 april 3 mei TGV: 26 april 3 mei Vliegtuig: 27 april 2 mei Woord van de hoofdaalmoezenier Gestaag vorderen de voorbereidingen voor de diocesane bedevaart naar Lourdes. In de afgelopen anderhalf jaar zijn bergen werk verzet door het kernteam en andere vrijwillig(st)ers.

Nadere informatie

Pastoraal jaarverslag

Pastoraal jaarverslag Pastoraal jaarverslag van het 2014 Inhoudsopgave Voorwoord Pastoraal Jaarverslag 2014 Voorwoord... 3 1. Personeel en pastorale organisatie... 3 2. Caritas en diaconie... 6 3. Missiesecretariaat... 9 4.

Nadere informatie

Pastoraal jaarverslag

Pastoraal jaarverslag Pastoraal jaarverslag van het Aartsbisdom Utrecht 2011 Pastoraal jaarverslag van het Aartsbisdom Utrecht 2011 Voorwoord Het jaar 2011 zal de geschiedenis van het Aartsbisdom Utrecht onder meer ingaan als

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 1 1 mei 2016 nr. 17 EXTRA DEURCOLLECTE VOOR OEKRAÏNE 1 MEI Vandaag houden we een bijzondere collecte voor Oekraïne. We doen dit op verzoek van de

Nadere informatie

Pastoraal jaarverslag van het Aartsbisdom Utrecht 2009

Pastoraal jaarverslag van het Aartsbisdom Utrecht 2009 1 Pastoraal jaarverslag van het Aartsbisdom Utrecht 2009 Hoopvol de toekomst tegemoet Wat gold voor 2008 geldt ook voor 2009; in vele opzichten bleef het Aartsbisdom Utrecht in al zijn geledingen sterk

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 172, 20 juni 2018

Nieuwsbrief nr. 172, 20 juni 2018 Nieuwsbrief nr. 172, 20 juni 2018 Beste abonnee, Hierbij ontvangt u editie nr. 172 van de nieuwsbrief aartsbisdom.nu van het Aartsbisdom Utrecht. Hierin leest u onder meer over de boodschap van paus Franciscus

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht voorjaar 2016 (versie november 2015) Voor informatie en opgave E opgave@sintfranciscuscentrum.nl of T 076 5223444 (alleen ochtenden) Beste lezer, VOORWOORD Voor

Nadere informatie

POLEN. Westlandse bedevaart naar Polen 17 tot en met 25 juni 2017

POLEN. Westlandse bedevaart naar Polen 17 tot en met 25 juni 2017 POLEN Westlandse bedevaart naar Polen 17 tot en met 25 juni 2017 De reis 9-daagse bedevaart naar Polen Zaterdag 17 t/m zondag 25 juni 2017 Per luxe touringcar Bezoek aan o.a. Fulda, Krakau, Wadowice, Auschwitz,

Nadere informatie

Voorwoord. Een aantal activiteiten van de bisschop van Breda willen we toch graag noemen. U vindt ze op de volgende pagina.

Voorwoord. Een aantal activiteiten van de bisschop van Breda willen we toch graag noemen. U vindt ze op de volgende pagina. Eén jaar bisschop van Breda Bisschop Van den Hende 31-10-2007 / 31-10-2008 2 Voorwoord Een jaar bisschop is geen eeuwigheid en niet direct een mijlpaal. Wel is er na een jaar de gelegenheid om pas op de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN

NIEUWSBRIEF. Parochie Breda Centrum. ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN DE GEEST DAALT NEER OVER DE APOSTELEN Juni 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 3 juni ZATERDAG-ZONDAG 3 / 4 juni HOOGFEEST VAN PINKSTEREN 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 4 juni 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Cijfers. Kerkbalans 2016

Cijfers. Kerkbalans 2016 Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Cijfers Kerkbalans 2016 Mr. J.L.W.M. Zuijdwijk R.-K. Economencollege Inleiding In 2018 wordt voor de 45 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan

Nadere informatie

Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen

Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen Bespreeknotitie voor de geloofsgemeenschappen Standpunt van parochiebestuur en pastoraal team over de toekomst van de geloofsgemeenschappen en de kerkgebouwen van de parochie. Amersfoort, september 2012.

Nadere informatie

Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2014

Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2014 Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2014 Rapport nr. 641, september 2015 drs. Joris Kregting Jolanda Massaar-Remmerswaal Inhoudsopgave Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2014 4 1 Toelichting 7 2 Aantal katholieken,

Nadere informatie

Wereldjongerendagen: fotoreportage avondwake en slotviering

Wereldjongerendagen: fotoreportage avondwake en slotviering Wereldjongerendagen: fotoreportage avondwake en slotviering 31-7-2016 In Krakau hebben de jongeren van de aartsbisdom-reis Ontmoet Papa Wojtyla deelgenomen aan de afsluitende avondwake (zaterdag 30 juli)

Nadere informatie

In 2013 wordt voor de 41 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan de actie nemen vijf kerkgenootschappen deel:

In 2013 wordt voor de 41 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan de actie nemen vijf kerkgenootschappen deel: !" In 2013 wordt voor de 41 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan de actie nemen vijf kerkgenootschappen deel: het Rooms-Katholieke Kerkgenootschap de Protestantse Kerk in Nederland de Algemene

Nadere informatie

Rooms-Katholieke Kerk

Rooms-Katholieke Kerk Rooms-Katholieke Kerk Christelijke wereldkerk, bestaande uit de door bisschoppen geleide plaatselijke kerken die de bisschop van Rome, de paus, erkennen als het blijvend en zichtbaar beginsel en fundament

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr. 13 2 juli t/m 15 juli 2017 MEDEDELINGEN Zomervakantieregeling 2017 gastvrouwen en gastheren in De Pastorie. Van maandag 10 juli tot en met vrijdag

Nadere informatie

Cursusbeschrijving

Cursusbeschrijving Cursusbeschrijving 2019-2020 Jaar 2 Voorwoord In dit overzicht van het tweede cursusjaar wordt een serie vakken aangeboden. Er is gekozen om voort te bouwen op het fundament dat in het eerste basisjaar

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT GEVOLGEN VAN AARDBEVING NEPAL 1 2 en 3 mei 2015 nr Aardbeving Nepal eist duizenden slachtoffers Ziekenhuizen zijn momenteel overvol, waardoor slachtoffers

Nadere informatie

Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2016

Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2016 Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2016 Rapport nr. 649, augustus 2017 drs. Joris Kregting Jolanda Massaar-Remmerswaal Inhoudsopgave Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2016 4 1 Toelichting 7 2 Aantal katholieken,

Nadere informatie

Cijfers. Kerkbalans 2014

Cijfers. Kerkbalans 2014 Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Cijfers Kerkbalans 2014 Mr. J.L.W.M. Zuijdwijk R.-K. Economencollege Inleiding In 2016 wordt voor de 43 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan

Nadere informatie

Parochie Breda Centrum

Parochie Breda Centrum HIJ IS OPGESTAAN VOOR ONS Mei 2017 Parochie Breda Centrum Dinsdag 2 mei 11.00 Antoniuskathedraal: 3e dinsdag Antoniusnoveen ZATERDAG 6 mei ZATERDAG-ZONDAG 6 / 7 mei VIERDE ZONDAG VAN PASEN - ROEPINGENZONDAG

Nadere informatie

Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2013

Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2013 Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2013 Rapport nr. 636, augustus 2014 drs. Joris Kregting Jolanda Massaar-Remmerswaal Inhoudsopgave Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2013 4 1 Toelichting 7 2 Aantal katholieken,

Nadere informatie

Pastoraal jaarverslag van het Aartsbisdom Utrecht 2010

Pastoraal jaarverslag van het Aartsbisdom Utrecht 2010 Pastoraal jaarverslag van het Aartsbisdom Utrecht 2010 Samen staan we sterker Het jaar 2010 stond voor het Aartsbisdom Utrecht grotendeels in het teken van de afronding van het proces van parochiesamenvoeging.

Nadere informatie

Cijfers. Kerkbalans 2017

Cijfers. Kerkbalans 2017 Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Cijfers Kerkbalans 2017 Mr. J.L.W.M. Zuijdwijk R.-K. Economencollege 1 Inleiding In 2019 wordt voor de 46 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING juli 2016 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 10 AFLEVERING 252 29 juli 2016 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Reactie Nederlandse Bisschoppenconferentie

Nadere informatie

Kerncijfers uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland. Rapport nr. 590 augustus 2009

Kerncijfers uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland. Rapport nr. 590 augustus 2009 Kerncijfers 2008 uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Rapport nr. 590 augustus 2009 drs. Joris Kregting Jolanda Massaar-Remmerswaal Kaski onderzoek en advies

Nadere informatie

Heeft onze kerk toekomst?

Heeft onze kerk toekomst? Heeft onze kerk toekomst? Visie op kerk en pastoraat in 2024 De parochie. Een korte terugblik Het kerkelijk leven in Twente en Oldenzaal in de laatste decennia Hoe nu verder? Kerk-zijn in de toekomst Stellingen

Nadere informatie

EVALUATIE LITURGISCH BELEID. Pastoraal team. HH. Franciscus en Clara Parochie

EVALUATIE LITURGISCH BELEID. Pastoraal team. HH. Franciscus en Clara Parochie EVALUATIE LITURGISCH BELEID Pastoraal team HH. Franciscus en Clara Parochie Notitie voor evaluatie met allen die betrokken zijn bij de liturgie 1 EVALUATIE LITURGISCH BELEID FRANCISCUS EN CLARA PAROCHIIE

Nadere informatie

Aartsbisdom Utrecht. Jaarverslag. van het. Aartsbisdom Utrecht

Aartsbisdom Utrecht. Jaarverslag. van het. Aartsbisdom Utrecht Jaarverslag van het 2018 Inhoudsopgave Voorwoord Voorwoord... 3 1. Personeel en pastorale organisatie... 4 2. Caritas en diaconie... 7 Gedenkt uw leiders die u het eerst het Woord van God verkondigd hebben.

Nadere informatie

Parochieberichten Geldrop

Parochieberichten Geldrop Parochieberichten Geldrop Contact: Stationsstraat 21, 5664 AP, Geldrop 040-2862364 mail: geldrop@parochienicasius.nl website: www.parochienicasius.nl Jaargang 5 nummer 6 Juni 2019 Tweede Pinksterdag, 10

Nadere informatie

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan?

Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? Hoe werkt een parochiecluster en wat merken we ervan? De vertrouwde parochie gaat binnenkort met de buurparochies (in enkele gevallen: wel tien of meer) één nieuwe clusterparochie vormen. Wat gaan we daarvan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD

NIEUWSBRIEF. ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD VAN KRUIS NAAR OPSTANDING April 2017 Parochie Breda Centrum ZATERDAG 1 april ZATERDAG-ZONDAG 1 / 2 april VIJFDE ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD 17.00 Begijnhof: samenzang ZONDAG 2 april 10.30 Antoniuskathedraal:

Nadere informatie

Kerncijfers uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland

Kerncijfers uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Kerncijfers 2009 uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland drs. Joris Kregting Jolanda Massaar-Remmerswaal rapport nr. 605, oktober 2010 Inhoudsopgave Toelichting

Nadere informatie

Kerncijfers uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland. Rapport nr. 561 oktober 2007

Kerncijfers uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland. Rapport nr. 561 oktober 2007 Kerncijfers 2006 uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Rapport nr. 561 oktober 2007 Jolanda Massaar- Remmerswaal dr. Ton Bernts KASKI onderzoek en advies over

Nadere informatie

Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2011

Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2011 Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2011 Rapport nr. 625, oktober 2012 drs. Joris Kregting Jolanda Massaar-Remmerswaal Inhoudsopgave Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2011 4 1 Toelichting 7 2 Aantal katholieken

Nadere informatie

Cijfers. Kerkbalans 2015

Cijfers. Kerkbalans 2015 Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Cijfers Kerkbalans 2015 Mr. J.L.W.M. Zuijdwijk R.-K. Economencollege Inleiding In 2017 wordt voor de 44 e maal de landelijke actie Kerkbalans gehouden. Aan

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 11 AFLEVERING mei 2017

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 11 AFLEVERING mei 2017 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 11 AFLEVERING 289 5 mei 2017 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Bedevaartenmarkt 14 mei in de Basiliek

Nadere informatie

Kerncijfers uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland. Rapport nr. 581 november 2008

Kerncijfers uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland. Rapport nr. 581 november 2008 Kerncijfers 2007 uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Rapport nr. 581 november 2008 Jolanda Massaar- Remmerswaal drs. Joris Kregting Kaski onderzoek en advies

Nadere informatie

Samen op weg naar Lourdes

Samen op weg naar Lourdes Samen op weg naar Lourdes Concept programma BisdomBedevaart Lourdes 2014 Definitief vastgesteld na 11 februari Verschil tussen Bus / TGV / Vliegtuig DAG OCHTEND MIDDAG AVOND Za 26 april Reisdag TGV Zo

Nadere informatie

Kerkbalans 2010. Een kerk is van blijvende waarde

Kerkbalans 2010. Een kerk is van blijvende waarde Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Persmap 13 januari 2010 Kerkbalans 2010 Een kerk is van blijvende waarde drs. E.F.J. Duijsens R.-K. Economencollege Inleiding In 2010 wordt voor de 38e maal

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Onze Lieve Vrouwekerk

Beleidsplan Stichting Onze Lieve Vrouwekerk Beleidsplan Stichting Onze Lieve Vrouwekerk De Stichting is opgericht op 15 juni 1984. De statuten zijn voor het laatst gewijzigd bij akte van notaris Albert Bouma op 15 juli 2003. Doelstelling van de

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid Het heilig Jaar van Barmhartigheid wordt geopend op 8 december 2015 (hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis). Het heilig Jaar wordt afgesloten op 20 november 2016 (hoogfeest

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/155863

Nadere informatie

DIAKEN: VOOR DE WERELD, VAN DE KERK

DIAKEN: VOOR DE WERELD, VAN DE KERK DIAKEN: VOOR DE WERELD, VAN DE KERK MA AR DA ARMEE KAN IK TOCH NIET BIJ EEN KATHOLIEKE KERK A ANKLOPPEN? Mensen van de katholieke kerk houden zich toch vooral bezig met zaken die zich in of rond het kerkgebouw

Nadere informatie

LITURGISCHE VIERINGEN

LITURGISCHE VIERINGEN Federatie Sint-Kruis Week 25 dd 24-06-2015 LITURGISCHE VIERINGEN UIT DE LITURGISCHE KALENDER Zondag 28 juni: Dertiende zondag door het jaar: Opwekking van het dochtertje van Jaïrus (Mc. 5, 21-43). Zondag

Nadere informatie

De pastoors van Einighausen 1836-2011. Bidprentje Fons Peutz. Pagina 56

De pastoors van Einighausen 1836-2011. Bidprentje Fons Peutz. Pagina 56 De pastoors van Einighausen 1836-2011 Bidprentje Fons Peutz. Pagina 56 Wilbert van Rens. Administrator (waarnemend pastoor) van Einighausen 01-03- 2006-2012. Wilbert van Rens werd in 1943 geboren te Maastricht,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. juli / augustus 2015 (jrg. 15 nr. 8)

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. juli / augustus 2015 (jrg. 15 nr. 8) NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum juli / augustus 2015 (jrg. 15 nr. 8) St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda Telefoon: 521 5764 e-mail: info@parbc.nl www.kathedraalbreda.nl Bank:

Nadere informatie

bij avondwake en kerkelijke uitvaart

bij avondwake en kerkelijke uitvaart Informatie bij avondwake en kerkelijke uitvaart Rooms-katholieke parochies van de parochiefederatie Sint Franciscus tussen duin en tuin Maasdijk - Poeldijk Heenweg - s Gravenzande Kwintsheul - De Lier

Nadere informatie

Jaarverslag R.-K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018

Jaarverslag R.-K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 Jaarverslag 2018 R.-K. Meldpunt Grensoverschrijdend Gedrag 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 1. Woord vooraf Sinds 1 mei 2015 kunnen meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de Rooms- Katholieke

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding

Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de wijding St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.: 3 Wat betekent de

Nadere informatie

Nummer Toegang: 848 Inventaris van het archief van het Dekenaat Delfland,

Nummer Toegang: 848 Inventaris van het archief van het Dekenaat Delfland, Nummer Toegang: 848 Inventaris van het archief van het Dekenaat Delfland, 1777-2000 Archief Delft 848 Dekenaat Delfland 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie

Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie 1 van 8 26-1-2016 11:59 Enquête 2016 Thomas a Kempisparochie In deze enquête stellen wij u een aantal vragen over uw ervaringen met de Thomas a Kempisparochie. Ons doel is beter in beeld te krijgen waar

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT 10 mei 2015 nr. 20 OPBRENGST COLLECTE NEPAL De totale opbrengst van de collecte, weekend 2 3 mei, voor Nepal bedraagt 1130.53 Een geweldig groot

Nadere informatie

uit de kerkelijke statistiek van het Rooms- Katholieke Kerkgenootschap in Nederland

uit de kerkelijke statistiek van het Rooms- Katholieke Kerkgenootschap in Nederland uit de kerkelijke statistiek van het Rooms- Katholieke Kerkgenootschap in Nederland drs. Joris Kregting Jolanda Massaar-Remmerswaal rapport nr. 616, oktober 2011 ! " # "$# % 2.1 Diocesane priesters 13

Nadere informatie

Installatieviering nieuwe pastoor

Installatieviering nieuwe pastoor Weer afscheid nemen Installatieviering nieuwe pastoor Beleidsplan van het pastoraal team voor 2015-2018 Liturgierooster 14 mei t/m 10 juli 2015 Donderdag 14 mei Hemelvaart 11:00 Houten: Euch.- A. ten

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan. Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018

Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan. Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018 Informatiebijeenkomst meerjarenbeleidsplan Kerkbesturen Limburg januari & februari 2018 Programma Opening Het proces van samenwerking van parochies diocesaan-administrator Mgr. Hub Schnackers Noodzaak

Nadere informatie

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen

PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen PDF hosted at the Radboud Repository of the Radboud University Nijmegen The following full text is a publisher's version. For additional information about this publication click this link. http://hdl.handle.net/2066/178069

Nadere informatie

Archivalia J.H. Koelman. 1 Stukken betreffende Pastoraal Centrum bisdom Groningen, werkgroep liturgie omslag

Archivalia J.H. Koelman. 1 Stukken betreffende Pastoraal Centrum bisdom Groningen, werkgroep liturgie omslag Plaatsingslijst Archivalia J.H. Koelman Archiefnummer: 738 Archiefnaam: KOEL Sector: Kerkelijk en godsdienstig leven Soort archief: Archivalia van persoon Datering: 1906-1973 Katholiek Documentatie Centrum

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. mei 2014 (jrg. 14 nr. 6)

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. mei 2014 (jrg. 14 nr. 6) NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum mei 2014 (jrg. 14 nr. 6) St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda Telefoon: 521 5764 Bank: NL93 INGB 0001 0680 62 Rekeningnr. Parochiebijdrage: NL23

Nadere informatie

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter

21 februari 2012 mochten we samen vieren in de Basiliek van Sint Pieter 3de aanzet Toen Jezus op zekere dag aan zijn leerlingen vroeg maar gij, wie zegt gij dat Ik ben?, was het Petrus die namens allen antwoordde: Gij zijt de Christus, de Zoon van de Levende God. Petrus sprak

Nadere informatie

ACTIVITEITENOVERZICHT SINT FRANCISCUSCENTRUM 2015

ACTIVITEITENOVERZICHT SINT FRANCISCUSCENTRUM 2015 ACTIVITEITENOVERZICHT SINT FRANCISCUSCENTRUM 2015 AUGUSTUS BIJBELLEZEN Maandelijkse catechesebijeenkomst geleid door bisschop Liesen Iedereen, die geïnteresseerd is in de Bijbel 31 aug., 21 sept., 19 okt.,

Nadere informatie

H. Antoniuskathedraal: maandag t/m vrijdag: 12.00 uur donderdag na de viering: Aanbidding tot 13.00 uur

H. Antoniuskathedraal: maandag t/m vrijdag: 12.00 uur donderdag na de viering: Aanbidding tot 13.00 uur Nieuwsbrief maandelijks informatieblad van parochie Breda Centrum jrg. 13 nr. 7 St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda Telefoon: 521 5764 ING: 10 68 062 e-mail: info@parbc.nl www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen

Nadere informatie

Secretariaat bisdomleiding Kenmerk: 047/67/2013 Betreft: Herstructurering bisdomkantoor bisdom van Breda

Secretariaat bisdomleiding Kenmerk: 047/67/2013 Betreft: Herstructurering bisdomkantoor bisdom van Breda Bezoekadres Veemarktstraat 48 4811 ZH Breda Postadres Postbus 90.189 4800 RN Breda T 076-522 34 44 F 076-521 62 44 www.bisdombreda.nl Secretariaat bisdomleiding Secr.bisdomleiding@bisdombreda.nl Aan de

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 203 25 juli 2015

NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 203 25 juli 2015 NIEUWSBRIEF H. MARIA PAROCHIE WALCHEREN JAARGANG 8 AFLEVERING 203 25 juli 2015 Petrus en Pauluskerk Onze Lieve Vrouwekerk Dishoek Domburg Vrouwenpolder Zoutelande Een lezersreactie, die we u niet willen

Nadere informatie

Januari 2012. Foto s: R. Mangold, J. Wouters Tekst: bisdom van Breda Ontwerp: brainstorm en concept, Breda

Januari 2012. Foto s: R. Mangold, J. Wouters Tekst: bisdom van Breda Ontwerp: brainstorm en concept, Breda Dit is een uitgave van het bisdom van Breda Veemarktstraat 48, 4811 ZH Breda T 076 5223444 E secretariaat@bisdombreda.nl F 076 5216244 I www.bisdombreda.nl Januari 2012 Foto s: R. Mangold, J. Wouters Tekst:

Nadere informatie

Jaarrekening Diocesane Kerkelijke Caritasinstelling, Utrecht

Jaarrekening Diocesane Kerkelijke Caritasinstelling, Utrecht Jaarrekening 2016 Diocesane Kerkelijke Caritasinstelling, Utrecht Inhoud Bestuursverslag 2016 3 Jaarrekening 7 Balans per 31 december 2016 (na resultaatbestemming) 8 Staat van baten en lasten over 2016

Nadere informatie

Sint Martinusklokje. Jaargang 1 nummer 1 november/december 2016

Sint Martinusklokje. Jaargang 1 nummer 1 november/december 2016 Sint Martinusklokje Jaargang 1 nummer 1 november/december 2016 Parochie Sint Martinus (Grote Kerkstraat 24, Venlo) en Kapel van Genooij (Genooyerweg 58, Venlo) NL90 SNSB 086.27.04.898 stmartinus@home.nl

Nadere informatie

STILTECENTRUM Dagelijks geopend van uur. Donderdag: uur Uitstelling van het Allerheiligste, Getijdengebed en Rozenkransgebed

STILTECENTRUM Dagelijks geopend van uur. Donderdag: uur Uitstelling van het Allerheiligste, Getijdengebed en Rozenkransgebed KERKBERICHT NR. 27 (JULI 2019) H. JOANNES DE DOOPER TE PIJNACKER PERSONALIA Overledenen 25.05 10.06 18.06 29.06 29.06 Adrianus Leonardus Franciscus Ammerlaan Wilhelmina Maria van Adrichem-Arkesteijn Willebrordus

Nadere informatie

Column Mgr. Ron van den Hout. Kerk (8)

Column Mgr. Ron van den Hout. Kerk (8) Column Mgr. Ron van den Hout Kerk (8) De columns van de afgelopen maanden hadden de parochie als vertrekpunt. Het is de Kerk zoals u die van dichtbij ervaart, de lokale gemeenschap, de eigen mensen, het

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland ONTMOETINGSAANDELEN-ACTIE MARTINUSBERICHT 31 oktober + 1 november 2015 nr. 45 Dit weekend van 31 Oktober en 1 november vraagt het inloophuis De Ontmoeting aandacht

Nadere informatie

ZIE DE DIENSTMAAGD DES HEREN, MIJ GESCHIEDE NAAR UW WOORD (LUC. 1:38)

ZIE DE DIENSTMAAGD DES HEREN, MIJ GESCHIEDE NAAR UW WOORD (LUC. 1:38) ZIE DE DIENSTMAAGD DES HEREN, MIJ GESCHIEDE NAAR UW WOORD (LUC. 1:38) De Wereldjongerendagen (WJD) zijn het grootste jongerenevenement ter wereld. Honderdduizenden jongeren uit de hele wereld komen samen

Nadere informatie

Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2017

Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2017 Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2017 Rapport nr. 653, september 2018 drs. Joris Kregting Jolanda Massaar-Remmerswaal Inhoudsopgave Kerncijfers Rooms-Katholieke Kerk 2017 4 1 Toelichting 7 2 Aantal katholieken,

Nadere informatie

ZIE DE DIENSTMAAGD DES HEREN, MIJ GESCHIEDE NAAR UW WOORD (LUC. 1:38)

ZIE DE DIENSTMAAGD DES HEREN, MIJ GESCHIEDE NAAR UW WOORD (LUC. 1:38) ZIE DE DIENSTMAAGD DES HEREN, MIJ GESCHIEDE NAAR UW WOORD (LUC. 1:38) WERELDJONGEREN DAGEN De Wereldjongerendagen (WJD) zijn het grootste jongerenevenement ter wereld. Honderdduizenden jongeren uit de

Nadere informatie

Kom je? TWAALF GEBEDEN. om roepingen

Kom je? TWAALF GEBEDEN. om roepingen Kom je? TWAALF GEBEDEN om roepingen 2010-2011 Voorwoord Al vele jaren brengen verschillende bisdommen een brochure uit met gebeden om roepingen. Dit jaar reiken we u opnieuw een twaalftal gebeden aan als

Nadere informatie

Kerncijfers uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland. Memorandum no februari 2002

Kerncijfers uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland. Memorandum no februari 2002 Kerncijfers 2000 uit de kerkelijke statistiek van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Memorandum no. 321 - februari 2002 Jolanda Massaar-Remmerswaal dr. Ton Bernts KASKI beleidsonderzoek naar

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland. MARTINUSBERICHT Nr: december 2018 tot en met 12 januari 2019 MEDEDELINGEN

Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland. MARTINUSBERICHT Nr: december 2018 tot en met 12 januari 2019 MEDEDELINGEN Geloofsgemeenschap St Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Nr: 26 30 december 2018 tot en met 12 januari 2019 MEDEDELINGEN Vrijwilligers gevraagd Voor de actie kerkbalans zijn er altijd vele vrijwilligers

Nadere informatie

Nederlands Dagblad Priesters zeer ongerust over pastorale lijn paus

Nederlands Dagblad Priesters zeer ongerust over pastorale lijn paus Nederlands Dagblad Priesters zeer ongerust over pastorale lijn paus 14 mei 2016 Hendro Munsterman Nederlandse priesters zijn bezorgd over de pastorale weg die paus Franciscus bewandelt en hebben ook kritiek

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. februari 2015 (jrg. 15 nr. 3)

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum. februari 2015 (jrg. 15 nr. 3) NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad van Parochie Breda Centrum februari 2015 (jrg. 15 nr. 3) St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda Telefoon: 521 5764 e-mail: info@parbc.nl www.kathedraalbreda.nl Bank: NL98

Nadere informatie

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel

Voorwoord Eerste communie en H. Vormsel Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp mei 2019 Bekijk de webversie PASTORALE EENHEID NIEUWSBRIEF mei 2019 Voorwoord De laatste drukke periode van het werkjaar komt er aan: de meimaand

Nadere informatie

Persmap. Kerkbalans Wat is de kerk jou waard?

Persmap. Kerkbalans Wat is de kerk jou waard? Rooms-Katholiek Kerkgenootschap in Nederland Persmap Kerkbalans 2012 Wat is de kerk jou waard? drs. E.F.J. Duijsens R.-K. Economencollege Inleiding In 2012 wordt voor de 40 e maal de landelijke actie Kerkbalans

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht 2014 2015 (versie juli 2014)

Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht 2014 2015 (versie juli 2014) Sint Franciscuscentrum Programmaoverzicht 2014 2015 (versie juli 2014) 1 VOORWOORD Beste lezer, Voor u ligt het programmaoverzicht van de activiteiten die van de zijde van het bisdom worden georganiseerd

Nadere informatie

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT

Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT Geloofsgemeenschap St. Martinus Hoogland MARTINUSBERICHT nr. 10 21 mei t/m 3 juni 2017 MEDEDELINGEN Bericht van Edith Lieve mensen van de Martinus, Na de geslaagde operatie waarbij een Galwegtumor en 70%

Nadere informatie

Jaarverslag. van het. Aartsbisdom Utrecht

Jaarverslag. van het. Aartsbisdom Utrecht Jaarverslag van het 2016 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1. Personeel en pastorale organisatie... 3 2. Caritas en diaconie... 5 3. Missiesecretariaat... 10 4. Liturgie... 12 5. Jeugd en jongeren... 14 6.

Nadere informatie

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden

s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden s-hertogenbosch en Rosmalen Parochieavonden WELKOM! Per 1 januari 2015 Emmaus, West Willibrord, Maaspoort San Salvator, Orthen Waarom zijn we hier bij elkaar? Vanwege onze opdracht als gedoopten: Staand

Nadere informatie

Lourdes moet je zelf beleven

Lourdes moet je zelf beleven Vakantie Lourdes moet je zelf beleven Vormsel 2017 De Heilige Geest is net een navigatie op je telefoon Liturgierooster 8 juli 1 oktober 2017 In de zomerperiode zijn er in onze parochie minder vieringen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad Parochie Breda Centrum. juni 2016 (jrg. 16 nr. 6)

NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad Parochie Breda Centrum. juni 2016 (jrg. 16 nr. 6) NIEUWSBRIEF maandelijks informatieblad Parochie Breda Centrum juni 2016 (jrg. 16 nr. 6) St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda Telefoon: 521 5764 e-mail: info@parbc.nl www.kathedraalbreda.nl Bank: NL47 RABO 0300

Nadere informatie

Toepassing Gedragscode Pastoraat in de Onze Lieve Vrouwe Kerk te Amsterdam

Toepassing Gedragscode Pastoraat in de Onze Lieve Vrouwe Kerk te Amsterdam Toepassing Gedragscode Pastoraat in de te Amsterdam Uitgave mei 2018 Inhoudsopgave 1 Aanleiding en doel 2 gewenst gedrag binnen de 3 voor wie van toepassing 4 implementatie 5 communicatie 6 contactgegevens

Nadere informatie

Nieuwsbrief Emmanuelparochie

Nieuwsbrief Emmanuelparochie Nieuwsbrief Emmanuelparochie Jaargang 3 nummer 5, mei 2016. Nieuws van onze geloofsgemeenschappen: Sint Brigitta te Ommen Energiezuinige verlichting Afgelopen maand zijn de lampen in het parochiecentrum

Nadere informatie

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015 Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes Jaarkalender 2015 JANUARI donderdag 1 januari Feest van de Heilige Moeder Gods 10u00: Plechtige Hoogmis De basiliek wordt gesloten om

Nadere informatie

Caritas besturencursus. 16 mei 2019

Caritas besturencursus. 16 mei 2019 Caritas besturencursus 16 mei 2019 Vraag Ondergetekende verklaart een eventuele benoeming te accepteren. Zij/hij verklaart eveneens kennis te hebben genomen van het Algemeen Reglement voor het bestuur

Nadere informatie