FERMACELL HD-wapeningslijm (Conform 91/155/EWG)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FERMACELL HD-wapeningslijm (Conform 91/155/EWG)"

Transcriptie

1 Veiligheidsinformatieblad FERMACELL HD-wapeningslijm (Conform 91/155/EWG) Gedrukt: bewerkt: pagina 1/6 1. Naam van de stof, de toebereiding en de producent Opgave van het product / de handelsnaam FERMACELL HD-wapeningslijm (Armierungskleber) Producent: Xella Trockenbau-Systeme GmbH, Dammstraße 25, Duisburg Tel.: (0)5321/703-0, Fax: (0)5321/ Informatieafdeling: Qualitätswesen, Tel.: (0)5381/ Samenstelling / opgave van de bestanddelen Dispersie Gevaarlijke bestanddelen Aanvullende aanwijzingen 3. Mogelijke gevaren gevaarlijk product conform de verordening over gevaarlijke stoffen van Maatregelen bij eerste hulp algemene informatie In geval van twijfel en bij blijvende klachten het advies van een arts vragen. Indien buiten bewustzijn niets via de mond (oraal) toedienen! bij inademing De persoon naar een veilige, warme en rustige plaats brengen. Indien de ademhaling onregelmatig of gestopt is kunstmatige beademing toepassen. Arts waarschuwen! Niets oraal toedienen. Bij bewusteloosheid de persoon in de stabiele zijligging leggen. bij contact met de huid Vervuilde kleding verwijderen. De huid met water en zeep wassen en goed naspoelen. Geen thinner of oplosmiddelen gebruiken. bij contact met de ogen De oogleden uit elkaar trekken en met veel water spoelen (ca minuten). Arts raadplegen. bij inslikken Onmiddellijk de mond uitspoelen en veel water drinken. Niet laten overgeven. De betrokken persoon naar een warme en rustige plaats brengen en onmiddellijk een arts waarschuwen.

2 Gedrukt: bewerkt: pagina 2/6 5. Maatregelen voor de brandbestrijding Geschikte blusmiddelen Schuim (bestand tegen alcohol), kooldioxide, poeder, sproeinevel (water). Het bluswater mag niet in het riool of het open water terechtkomen. Uit veiligheidsoverwegingen niet geschikte blusmiddelen Volle waterstraal Bijzonder gevaar door de stof, zijn verbrandingsproducten of gassen die ontstaan Vanwege de organische stoffen in het product ontstaat bij brand een dichte zwarte rook. Het inademen van gevaarlijke afbraakproducten kan ernstige schade aan de gezondheid veroorzaken. Bijzondere beschermingsuitrusting bij de brandbestrijding Gasmasker kan nodig zijn. Gesloten containers in de buurt van de brandhaard koelen. 6. Maatregelen bij onvoorzien vrijkomen van het product Voorzorgsmaatregelen voor personen Veiligheidsvoorschriften in acht nemen ( zie punten 7 + 8) Beschermingsmaatregelen voor het milieu Mag niet in het riool terechtkomen. Bij vervuiling van rivieren, meren en riolering contact opnemen met de plaatselijke autoriteiten conform de plaatselijke wetten. Methode voor reiniging Vrijgekomen materiaal met een niet brandbaar absorptiemiddel ( bijv. zand, aarde of absorptiekorrels) indammen en opruimen conform de plaatselijke regels. Bij voorkeur met reinigingsmiddelen schoon maken, oplosmiddelen gebruiken.

3 Gedrukt: bewerkt: pagina 3/6 7. Hantering en opslag Hantering Informatie voor veilig gebruik Contact met ogen en huid voorkomen. Dampen en sproeinevel niet inademen, bij het werk niet eten, drinken, roken. Persoonlijke beschermingsmiddelen zie punt 8. Wettelijke veiligheidsvoorschriften opvolgen. Informatie m.b.t. brand- en explosiebescherming Dampen van oplosmiddelen zijn zwaarder dan lucht en breiden zich boven de grond uit. Dampen vormen samen met lucht een explosief mengsel. Containers droog en goed gesloten op een koele goed geventileerde plaats bewaren. Opslag Eisen ten aanzien van opslagruimtes en containers Emmers moeten goed gesloten blijven. Emmers niet onder druk legen. Geopende emmers voorzichtig dicht maken en staande opbergen om leeglopen te voorkomen. Roken verboden. Onbevoegde personen hebben toegang. Afstand houden van ontstekingsbronnen en open vuur. De maatregelen ter bescherming tegen explosies zijn niet van toepassing wanneer het product bij het gebruik niet boven het ontvlammingspunt wordt verwarmd. Niet opslaan naast sterk zure of alkalische materialen en van sterk oxiderende middelen. Verdere informatie met betrekking tot de condities voor het opbergen Altijd in de originele verpakking bewaren. Volg de instructies op het etiket. Op een goed geventileerde plaats bewaren. Beschermen tegen hitte en directe zonnestralen. Op afstand houden van ontstekingsbronnen. Opslagtemperatuur: 5 35 C Tegen vorst beschermen. 8. Maatregelen ter beheersing van blootstelling en persoonlijke bescherming. Componenten met grenswaarden m.b.t. de werkplek Persoonlijke beschermingsmiddelen Handbescherming nodig bij herhaaldelijk en langer contact Oogbescherming bij gevaar van contact met de ogen noodzakelijk

4 Gedrukt: bewerkt: pagina 4/6 9. Fysische en chemische eigenschappen Vorm: vloeibaar Kleur: wit Geur: typisch Dichtheid: 1,25 g/cm³ ph-waarde: 7,0 Oplosbaarheid: met water vermengbaar Viscositeit: Pas (23 C) Toestandsveranderingen Kookpunt/traject >100 C Smeltpunt: gegevens beschikbaar Vlampunt: 62 C (ISO 3679) Ontstekingstemperatuur: >200 C (oplosmiddel) Explosiegrens ondergrens: 35,00 g/cm³ bovengrens: gegevens beschikbaar Dampdruk: 23,0000 hpa (20 C) 10. Stabiliteit en reactiviteit Bij toepassing van de aanbevolen voorschriften voor het opbergen en hanteren; stabiel (zie punt 7) Te vermijden voorwaarden Te vermijden stoffen Gevaarlijke afbraakproducten: Bij hoge temperaturen kunnen gevaarlijke afbraakproducten zoals koolmonoxide, kooldioxide, rook en stikstofoxide ontstaan. 11. Toxicologische informatie Het product is niet als dusdanig onderzocht, maar conform conventionele methodes (rekenmethode van de toebereidingsrichtlijn van de EG 88/379/EWG) ingeschaald. 12. Ecologische informatie Er is informatie over het product beschikbaar. Het product mag niet in open water of in de bodem komen.

5 Gedrukt: bewerkt: pagina 5/6 13. Instructies voor verwijdering Afvalsleutel zie punt 15. Europese afvalcatalogus ( afvalcatalogus conform artikel 1 letter a) van de richtlijn 75/422/EWG van de raad voor afvallen): Afvallen uit de productie, de bereiding, de distributie en de toepassing (HZVA) van lijmen en dichtmassa s (inclusieve waterafwijzend materiaal) Lijmen en dichtmassa s zonder gehalogeneerde oplosmiddelen Ongereinigde verpakkingen Aanbeveling: Lege emmers moeten voor recycling worden aangeboden. Niet conform de voorschriften geleegde emmers zijn bijzonder afval. 14. Informatie m.b.t. het transport Over land valt niet onder de voorschriften (GGVS / ADR / GGVE / RID) Over zee valt niet onder de voorschriften (GGVS / IMDG-CODE) Door de lucht valt niet onder de voorschriften (IACO-TI / IATA-DGR) Overige n.v.t.

6 Gedrukt: bewerkt: pagina 6/6 15. Voorschriften Kenmerking conform verordening gevaarlijke stoffen van De kenmerking conform de verordening gevaarlijke stoffen is niet nodig. Plaatselijke voorschriften VbF: n.v.t. TA-lucht Aandeel kl. 1: - Aandeel kl. 2: - Aandeel kl. 3: ca. 3% (voor de aandelen TA-lucht worden alleen maar sommen vanaf 0,5% in aanmerking genomen) Voorschriften ter voorkoming van ongevallen De volgende voorschriften zijn van toepassing: de voorschriften ter voorkoming van ongevallen van het beroepsgenootschap VBG 23 Verwerking van coatings ZH 1/319 Oplosmiddelen Gevaar voor het water Watergevarenklas: 1 ( mengvoorschrift conform VwVws van ) Afvalcode Afgifte alleen aan gecertificeerde afvalbedrijven Afvalcodenummer: Coatings voor gebouwen 16. Verdere informatie Informatie over gevaren van de onder punt 2 genoemde inhoudsstoffen Bij systemen met meerdere componenten de gegevensbladeren m.b.t de veiligheid van alle componenten in acht nemen Uitsluiting van aansprakelijkheid De informatie in dit veiligheidsinformatieblad is conform aan onze huidige kennis. De informatie wordt naar beste weten maar zonder garantie voor de juistheid verstrekt. Wij dragen verantwoordelijkheid voor schade en claims die door het hanteren, het transport, het opslaan of de afvalverwijdering van het product ontstaan. Dit veiligheidsinformatieblad is uitsluitend voor het boven genoemde product bedoeld. Als het product als onderdeel van andere producten wordt toegepast, dan is de informatie van dit veiligheidsinformatieblad mogelijkerwijs niet meer van toepassing.