Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Rosacea

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Rosacea"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Rosacea z

2 Rosacea is een veel voorkomende aandoening van het gezicht, vooral bij vrouwen boven de dertig. De oorzaak van rosacea is onbekend. Rosacea komt vooral voor op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken zijn: roodheid, blozen, puistjes, couperose (uitgezette bloedvaatjes).

3 2 Zwellingen, oogafwijkingen, migraine Soms ontstaan bij rosacea zwellingen van de huid als gevolg van een vochtophoping. Deze voelen zacht aan en verdwijnen vanzelf weer. Ook komen zwellingen voor door een toename van bindweefsel in de huid. Deze zwellingen zijn harder en knobbelig en gaan niet vanzelf weg. Het bekendste voorbeeld is de zgn. rhinophyma, ook wel drankneus of bloemkoolneus genoemd. Dit verschijnsel doet zich bijna alleen voor bij oudere mannen. Rosacea kan gepaard gaan met oogafwijkingen. Meestal is dit het gevolg van een ontsteking van de oogleden of van het hoornvlies en het bindvlies. Klachten die hierbij optreden zijn droge ogen, branderigheid, stekende ogen, tranende ogen en een gevoel alsof er een zandkorrel in het oog zit. Ook hebben mensen met rosacea vaker migraine. Hoe wordt de diagnose gesteld? Meestal kan der dermatoloog met het blote oog vaststellen of er sprake is van rosacea. Soms wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid weggenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt).in een enkel geval worden er allergietesten gedaan om een bijkomende allergie voor bijvoorbeeld cosmetica uit te sluiten.

4 3 Wat voor behandeling? Rosacea is meestal goed te behandelen, maar vrijwel nooit definitief te genezen. Binnen een halfjaar na het einde van de behandeling treedt bij de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde vorm van rosacea wordt de huid plaatselijk behandeld. Als dit onvoldoende helpt, wordt het gecombineerd met tabletten. Bij ernstige rosacea wordt direct gekozen voor tabletten in combinatie met een plaatselijke behandeling. Bij een plaatselijke behandeling wordt meestal metronidazol gebruikt in hydrogel of op crèmebasis. Puistjes bij rosacea reageren ook goed op de antibiotica clindamycine en erytromycine in lotionvorm.ook wordt wel eens azelaïnezuur 15% crème of gel voorgeschreven.

5 4 Behandeling met tabletten en capsules Antibiotica Tetracyclines Een behandeling met tetracyclinehydrochloride, doxycycline of minocycline heeft een gunstig effect op zowel de huid- als de oogafwijkingen van rosacea. Met deze middelen kan na twee maanden behandeling het aantal puistjes met 90% verminderd zijn. Vaak wordt deze behandeling gecombineerd met een plaatselijke behandeling met metronidazolcrème of -gel. Metronidazol Ook behandeling met metronidazol heeft een goed effect. Vanwege de mogelijk ernstige bijwerkingen wordt dit middel bij rosacea echter minder vaak toegepast. Andere antibiotica Andere antibiotica die voorgeschreven kunnen worden, zijn claritromycine, ampicilline en erytromycine Isotretinoïne Als rosacea niet op andere behandelingen reageert, kan isotretinoïne goede resultaten geven. Het middel heeft echter relatief veel bijwerkingen. Zo heeft isotretinoïne als nadeel dat het de oogafwijkingen van rosacea kan verergeren. Isotretinoïne is dan ook geen eerste keus.

6 5 Behandeling van specifieke verschijnselen van rosacea Couperose De uitgezette adertjes van couperose kunnen elektrisch worden dichtgeschroeid of worden behandeld met lasertherapie of een flitslamp. Oogafwijkingen Langdurige behandeling met doxycycline en tetracyclinehydrochloride geeft bij vrijwel iedereen met oogafwijkingen als gevolg van rosacea verbetering. Ook plaatselijke behandeling met metronidazolgel en fusidinezuurgel verbetert de symptomen van ooglidontsteking. Voor droge ogen kan kunstmatig traanvocht zoals hypromellose of methylcellulose worden voorgeschreven. Voor de behandeling van sommige vormen van oogontstekingen komen lokale corticosteroïden (bijnierschorshormonen) in aanmerking. Bij rosacea is het belangrijk om de oogleden goed schoon te houden. Rhinophyma Zodra een patiënt rhinophyma begint te ontwikkelen (zwelling van de neus), is behandeling nodig met plastische chirurgie, met elektrochirurgie (wegbranden) of met chirurgische lasers. De beste resultaten worden behaald met de CO2- laser.

7 6 Wat kunt u zelf doen? U kunt bij uzelf nagaan of er factoren zijn die de verschijnselen van rosacea verergeren. Bekend is dat rosacea kan worden uitgelokt door: warmte, kou, wind, hete dranken, inspanning, gekruid eten, alcohol, emoties, huidreinigingsmiddelen en medicinale producten die de huid irriteren, opvliegers en bepaalde medicijnen. Meestal wordt rosacea erger na blootstelling van de huid aan zonlicht. Bij mensen die snel bruin worden, kan zonlicht soms wel een gunstig effect hebben. Met cosmetische middelen is het mogelijk om de roodheid wat te verbergen. Vragen? Als u na het lezen van deze brochure nog vragen hebt, neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie. Men is telefonisch bereikbaar op (0592) op werkdagen van 8.30 tot uur.

8 derma05 - december 2015 Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. U kunt dat het beste doen aan degene die direct verantwoordelijk is. Als u dat moeilijk vindt of een gesprek heeft niet het gewenste resultaat, dan kunt u zich wenden tot de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA