ELEKTRISCHE APPARATEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ELEKTRISCHE APPARATEN"

Transcriptie

1 ENERGIETIPS

2 ELEKTRISCHE APPARATEN LCD-TELEVISIE Plasmatelevisies of ouderwetse beeldschermen verbruiken veel meer energie dan LCD-schermen. Energieverspillende schermen zijn te herkennen door uw hand er even boven te houden. Voelt het scherm warm aan dan verspilt het energie. Met een LCD-scherm bespaart u jaarlijks 20 euro. Let op: hoe groter de televisie, hoe groter het energieverbruik! LAPTOP Een laptop is 30% energiezuiniger dan een vaste computer. Laptops werken zo lang mogelijk op batterijen en zijn dus laag in energieverbruik. Moderne laptops hebben ook nog eens allemaal een energiezuinig LCD-scherm. Laat uw laptop niet aan de oplader zitten als hij uitstaat, dat verspilt onnodig veel energie. STAND-BY KILLER Zet apparaten die u niet gebruikt uit en niet op stand-by. Dit scheelt 40 euro per jaar aan stroom. Voor de tv, dvd-speler en computer met bijbehorende apparaten zoals printers en scanners kunt u gebruik maken van een stekkerblok met schakelaar. Deze zogenaamde standby killer helpt u met één knop alle apparaten tegelijk uit te zetten.

3 WATER WATERBESPAARDER Een waterbespaarder (ook wel doorstroombegrenzer) ziet eruit als een muntje en plaatst u eenvoudig in een kraan. Uw waterverbruik vermindert sterk zonder dat de straal zijn kracht verliest. Bespaar 10 euro per kraan aan water en gas! WATERBESPARENDE DOUCHEKOP Een waterbesparende douchekop betekent veel voordeel! Jaarlijks scheelt het voor een gemiddeld huishouden liter drinkwater en de energie die nodig is om het water te verwarmen. Een winst van 50 euro per jaar aan water en gas. KRAAN UIT Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen en scheren. Ongemerkt stroomt er namelijk veel water weg. Vooral als u warm water gebruikt, scheelt dit geld. Niet alleen de kosten van het water, maar ook de kosten van het verwarmen.

4 DOUCHEN NIET IN BAD, MAAR DOUCHEN Een bad nemen betekent dubbel zo veel waterverbruik als onder de douche! Dus ook dubbel zoveel gas om het water te verwarmen. DOUCHECOACH Met lang douchen verspilt u veel water en gas. Een douchecoach is een apparaatje dat tijdens het douchen aangeeft hoelang u er onder staat. Handig om te weten en meteen een uitdaging om korter te douchen. Want per keer één minuut korter douchen levert al 28 euro per jaar op.

5 LUCHT / VENTILEREN TOCHTSTRIPS Een warme kamer kan kil aanvoelen als er veel tocht is of als de luchtvochtigheid hoog is. Breng tochtstrips aan bij kieren van ramen en deuren en plaats een tochtborstel bij de brievenbus. Hiermee bespaart u jaarlijks 50 euro. VENTILEREN VAN WONING Vochtige lucht is moeilijker op te warmen. Ventileer daarom (ook in de winter) voordat je de verwarming aanzet. Niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de portemonnee. GEEN AIRCO, MAAR EEN VENTILATOR Een airco is een enorme energieslurper. Een ventilator zorgt ook voor een frisser gevoel, maar verbruikt veel minder stroom. Kies dus zomers voor een ventilator en bespaar veel geld. Per jaar oplopend van 80 tot maar liefst 375 euro.

6

7 WASSEN / DROGEN WAS MET VOLLE TROMMEL Wassen met een halflege trommel verbruikt onnodig veel energie. Wacht tot er genoeg was is om een volle trommel te draaien. Dat geldt natuurlijk ook voor de vaatwasser. WAS OP 30 C Wassen op 60 C kost tweemaal zoveel stroom als wassen op 40 C. Wassen op 90 C kost zelfs driemaal zoveel stroom. Het beste kunt u op 30 C wassen. Dit tikkie terug kan tot maar liefst 40% energiebesparing opleveren per wasbeurt: zo n 30 euro per jaar. De meeste moderne wasmiddelen wassen ook stralend schoon op dertig graden. WAS BUITEN DROGEN Wasdrogers verbruiken veel elektriciteit, namelijk 0,80 per droogbeurt. Hang uw was te drogen en bespaar jaarlijks tot wel 100 euro. ENERGIEZUINIGE WASDROGER Als u toch een wasdroger wilt kopen, let dan goed op het energielabel. Met de nieuwe A-label drogers bespaart u veel energie. Het verschil in aanschafkosten is in vier jaar terugverdiend. Bekijk of de aanschaf van een zuinige wasdroger voordelig is voor u op

8 VERLICHTING SPAARLAMPEN Een spaarlamp gaat wel acht keer langer mee dan een gloeilamp. Tegenwoordig zijn er ook spaarlampen in verschillende warme lichttinten en zelfs dimbare spaarlampen. LED-LAMPEN LED-lampen zijn nog twee keer zuiniger dan spaarlampen. Voor verlichting die veel uren brandt, is het aanschaffen van een LED-lamp dus de meest voordelige keus. Met kerst zijn bijvoorbeeld overal lampjes en lichtslingers in tuinen en huizen. Kies voor LED-kerstverlichting en verbruik de helft minder energie.

9 VERLICHTING OPLAADBARE BATTERIJEN Oplaadbare batterijen zijn goedkoper in gebruik en minder schadelijk voor het milieu dan gewone batterijen. Een oplaadbare batterij kan wel 1000 keer opgeladen worden. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook grond- en afvalstoffen. Vergeet niet om een batterij uiteindelijk wel in de batterijbox te doen. OPLADERS Haal opladers na gebruik uit het stopcontact. Ze blijven namelijk stroom gebruiken zolang ze in het stopcontact zitten. Denk hierbij aan de oplader van uw elektrische tandenborstel, kruimeldief, mobiele telefoon, laptop, MP3-speler etc.

10 KOELEN / VRIEZEN ENERGIEZUINIGE KOELKAST Koelkasten en vriezers verbruiken veel elektriciteit. Kies daarom voor een zuinige koelkast met een A++ label die past bij de grootte van uw gezin. Hoe groter de koelkast, hoe meer verbruik. RUBBERS VERVANGEN Oude koelkasten verbruiken vaak veel energie doordat ze niet goed meer sluiten. Controleer daarom de rubbers van de koelkast. Klem een vel papier tussen de deur en trek eraan. Als het papier eenvoudig los komt, wordt het tijd de rubbers te vervangen. Dit kan 20 euro elektriciteit per jaar schelen. PLAATS KOELKAST OF VRIEZER Plaats uw koelkast of vriezer niet in de volle zon of dicht naast een verwarming of fornuis. Dan verbruiken deze apparaten veel minder elektriciteit om te koelen.

11 VERWARMEN RADIATORKNOPPEN Met radiatorknoppen stelt u precies de goede temperatuur per kamer in. Stook niet in ruimten waar zelden iemand komt. Deze hoeven slechts vorstvrij te blijven. VERWARMING VRIJ Zorg dat radiatoren vrij staan, zodat de warmte zich optimaal kan verspreiden. Zet dus geen bankstel of kast voor de verwarming en hang er geen lange gordijnen voor. Zo verspilt u geen energie. SLAPEN EN WEGGAAN Zet de verwarming een uur voor het weggaan of slapen op 15 C. Het huis blijft lang genoeg warm voor dat laatste uur. Een programmeerbare thermostaat maakt het makkelijk tijdig de verwarming terug te zetten. Zet de thermostaat op de vorstvrijstand als u met vakantie gaat of langere tijd afwezig bent.

12 Warme trui Het verwarmen van uw woning kost veel energie. Dus zet uw thermostaat op maximaal 20 C. In plaats van de verwarming hoger te zetten kunt u ook een warme trui of vest aantrekken.

13 VERWARMEN HR-KETEL Een moderne hoogrendementsketel (HR-ketel) verbruikt maar liefst 25% procent minder dan een ketel van 12 jaar of ouder. U bespaart ruim 250 euro per jaar door een nieuwe ketel te plaatsen. Voor een advies op maat kijkt u op de site of u informeert bij een installateur. ONDERHOUD CV Laat uw cv-ketel eens per jaar controleren en schoonmaken door een professioneel bedrijf. Onderhoud is belangrijk voor uw gezondheid en uw veiligheid. Een schone ketel verbrandt beter en levert minder schadelijke gassen. Bovendien bespaart u 45 euro per jaar.

14 ISOLEREN ZOLDER ISOLEREN Warme lucht verdwijnt vaak het huis uit via de zolder. Als u de zolder niet als warme ruimte gebruikt, is het isoleren van de zoldervloer een goed idee. DUBBEL GLAS Vervang het enkel glas in uw huis door HR++ glas. Dit glas isoleert erg goed, is minder inbraakgevoelig en ook nog eens geluidisolerend. Uw wooncomfort verbetert en u kunt deze investering prima terugverdienen. VLOERISOLATIE Goede vloerisolatie zorgt niet alleen voor minder elektriciteitsverbruik, maar ook voor minder vocht in huis. Het is verstandig om advies te vragen bij een specialist als u de vloer wilt isoleren.

15 DUURZAME ENERGIE Duurzame energie is schone energie voor altijd en iedereen. Zon, wind, water, biomassa en aardwarmte leveren duurzame energie. Deze bronnen raken nooit op en leveren nauwelijks schade op voor het milieu. Duurzame energie kan geleverd worden via grote systemen, zoals windmolens of de opslag van warmte en koude in de grond, maar ook via kleinere systemen zoals zonnepanelen of zonneboilers. Een aantal van deze vormen zijn geschikt om in uw eigen woning toe te passen. Zelf uw eigen groene energie opwekken scheelt op uw energierekening. Bovendien is voor een aantal vormen rijkssubsidie mogelijk. Op staat meer informatie. Zie ook de brochure Duurzame Energie in uw woning met informatie over toepasbare technieken en subsidies en fiscale mogelijkheden. Deze brochure is verkrijgbaar via SenterNovem en Postbus 51 (tel.nr: ).

16

17 WATER WATERVASTHOUDENDE PLANTJES In de zomer kan de tuin uitdrogen. Kies voor watervasthoudende planten en planten die dieper wortelen. Dan hoeft u minder vaak te sproeien. Zo verspilt u minder kraanwater. REGENTON IN TUIN Regentonnen zijn er in alle soorten en maten, zelfs tot 500 liter. Een regenton kan jaarlijks vele duizenden liters water opvangen. Het regenwater is te gebruiken voor het bijvullen van de vijver of het besproeien van de tuin.

18 TUININRICHTING BEWEGINGSMELDER OP DE BUITENVERLICHTING Bewegingsmelders, schakelklokken, timers of lichtsensoren zorgen er allemaal voor dat het licht niet onnodig brandt. Alleen als het nodig is, brandt het licht even en verder is het uit. TUINMEUBELEN Hout is een goede keuze voor tuinmeubelen. Het levert weinig milieubelasting op en gaat lang mee. Kies bij tuinmeubelen, plankieren of vlonders voor hout met een milieukeurmerk. Onderhoud uw meubels goed, want hoe langer u ermee doet, des te beter voor het milieu. Dat scheelt nieuwe materialen en geeft minder afval. Breng oude, nog bruikbare meubels naar de kringloopwinkel. Dan heeft een ander er ook nog plezier van. BESTRATING Hergebruik tegels en stenen voor een goedkope en milieuvriendelijke bestrating. Let erop dat u niet de hele tuin bestraat. Bij heftige regen kan het water anders niet goed worden afgevoerd, met overstroming van het riool als gevolg. Waterdoorlatende bestrating is een goed alternatief.

19 AUTO MILIEUVRIENDELIJK RIJDEN Op aardgas rijden is veel minder milieubelastend. Dit geldt natuurlijk ook voor carpoolen. Bovendien is het goed voor de portemonnee en vermindert carpoolen het woon-werkverkeer. Op staan tips om efficiënter te rijden en zo veel brandstof te besparen. BANDENSPANNING Een goede bandenspanning zorgt voor meer grip op de weg, meer stabiliteit, minder slijtage en een lager brandstofverbruik! Zorg dus dat u de banden regelmatig controleert of laat controleren. AIRCO IN AUTO Schakel de airco van uw auto alleen in als het echt nodig is. Daarmee bespaart u brandstofkosten en de uitstoot van luchtvervuilde deeltjes. De besparing kan oplopen tot 100, per jaar. Rijd bij hoge temperaturen in de zomer eerst een paar minuten met de ramen open, sluit daarna de ramen en schakel dan pas de airco in. De gewenste binnentemperatuur wordt zo eerder bereikt.

20 FIETS / OPENBAAR VERVOER NEEM VAKER DE FIETS Neem voor korte ritten de fiets in plaats van de auto. Goed voor de conditie, maar ook bespaart u stevig op de kosten van brandstof en draagt u bij aan een schonere lucht. Bijna de helft van de autoritten in Nederland is korter dan 7,5 km. Deze korte ritten zijn juist extra vervuilend. Een koude motor stoot namelijk meer vervuilende stoffen uit dan een warme motor. Dit geldt zeker voor benzinemotoren. Door het vele optrekken en remmen tijdens korte (stads)ritten zijn het brandstofverbruik en de uitstoot per kilometer hoog. Deze luchtvervuiling is slecht voor de gezondheid en het milieu. Neem dus vaker de fiets of ga te voet. Kijk voor meer informatie op (zoekterm: fiets). OPENBAAR VERVOER Kies bijvoorbeeld voor de trein in plaats van voor de auto. Als u vijf dagen in de week 50 km of meer per dag reist, bespaart u ongeveer 1000 euro. Ook bus en tram zijn een milieuvriendelijk alternatief.

21 VOEDSEL EET STREEK- EN SEIZOENSPRODUCTEN Seizoensgroenten zijn afkomstig van de volle Hollandse grond en worden dus niet in verwarmde kassen geteeld. Kassen hebben een hoog energieverbruik. Door groenten van het seizoen te eten is die energieverspilling niet nodig. Streek- en seizoensproducten hebben minder kilometers afgelegd van de grond waarop ze groeiden tot op uw bord. Dit scheelt het verbruik van brandstof en de uitstoot van CO 2. EET MINDER VLEES Vervang twee dagen per week vlees door vis, noten of groenten. Dit zorgt voor een flinke besparing in de CO 2 -uitstoot. De intensieve veehouderij is een grote veroorzaker van broeikasgassen. Als iedereen in Nederland twee dagen per week geen vlees eet, levert dit een jaarlijkse besparing op die gelijk is aan het van de weg halen van 3 miljoen auto s.

22 VOEDSEL RESTJESDAG Door het invoeren van een restjesdag in uw wekelijkse menu kunt u jaarlijks zo n 180 euro besparen. Nederlanders gooien gezamenlijk per jaar voor 2,1 miljard euro aan eten weg. Vries restjes in of eet ze de volgende dag op. Laat ze niet langer dan 2 dagen in de koelkast liggen. KEURMERKEN Keurmerken vertellen onder welke omstandigheden producten zijn gemaakt. Biologische producten, herkenbaar aan het EKO-keurmerk, zijn milieuvriendelijk geteeld. Hierbij wordt uitgegaan van natuurlijke processen. Milieubelastende producten als kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt. Het Fair trade of Max Havelaar keurmerk garandeert dat de producten zijn gemaakt onder goede omstandigheden (zonder uitbuiting) en tegen een redelijke betaling voor de producenten.

23 VAKANTIE COMPENSEREN VLIEGREIZEN Vliegen kost veel brandstof en dat veroorzaakt veel luchtvervuiling. Er zijn organisaties die de CO 2 -uitstoot van uw vliegreis compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten. Als u geld overmaakt naar zo n organisatie, zorgen zij voor de klimaatcompensatie. Er zijn ook vliegmaatschappijen die zelf zorg dragen voor de compensatie. ECO-VAKANTIE Naast compenseren van (vlieg)kilometers is het ook mogelijk te kiezen voor een vakantie met aandacht voor duurzaamheid. Sommigen organisaties geven een deel van de reissom aan goede doelen. Andere organisaties bieden u de mogelijkheid op uw vakantiebestemming bij te dragen aan het behoud van de lokale natuur. Hoewel het vaak om maar kleine gebaren gaat, is het toch een bijdrage aan een schonere wereld.

24

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Energiebespaar Tips!

Energiebespaar Tips! Energiebespaar Tips! Hieronder vind u een aantal tips waarmee u op uw energierekening vele euro s kunt besparen. De tips zijn verdeeld in de verschillende onderdelen waaraan u energie verbruikt in uw huis.

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Zet een droger altijd in een verwarmde ruimte. Natuurlijk moet het geen ruimte zijn die speciaal voor de droger verwarmd word.

Zet een droger altijd in een verwarmde ruimte. Natuurlijk moet het geen ruimte zijn die speciaal voor de droger verwarmd word. De snelle bespaartips doen precies wat ze zeggen; ze laten je snel en simpel energie besparen! Ze zijn ingedeeld in categorieën, zodat je per onderdeel kunt zien waar je nog kunt besparen. Wassen en drogen

Nadere informatie

Verjaren en Besparen

Verjaren en Besparen Verjaren en Besparen Concept en samenstelling Woonwijzer Media, Zutphen Teksten Milieu Centraal Illustraties en vormgeving www.flip.nl Woonwijzer Media Baankstraat 0 AW Zutphen Telefoon (0) Telefax (0)

Nadere informatie

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden, tips en handige weetjes op het gebeid van duurzaamheid en vooral wat ook zelf kunt doen. Investeren in duurzaamheid In de samenleving is er steeds meer aandacht voor duurzaamheid en energiebesparing. We gaan de komende jaren actief inzetten op duurzaam beheren. Energiezuinig wonen. Niet alleen

Nadere informatie

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen

Zuinig wonen. 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen 10. Doe de VREG-test! Bekijk zeker de website: http://www.vreg.be/nl/doe-de-v-test-voorgezinnen Hier vergelijk je de verschillende producten van de verschillende energieleveranciers. Zo kun je zien wat

Nadere informatie

Energiezuinig wonen. GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting

Energiezuinig wonen. GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting Energiezuinig wonen GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting 1)Waarom energie besparen? 2)Hoe kunt u energie besparen? 3)En de volgende stap! 1) Het klimaat verandert!

Nadere informatie

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225 andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer slaapkamer bespaar E 40 bad- en wasruimte bespaar E 120 woonkamer bespaar E 225 keuken bespaar E 100 Woonkamer Graadje lager Zet uw verwarming eens een graadje

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

Energie besparen in en om het huis. Sjaak Vogel Oktober 2010

Energie besparen in en om het huis. Sjaak Vogel Oktober 2010 Energie besparen in en om het huis Sjaak Vogel Oktober 2010 Waarom energie besparen? De kosten van energie nemen toe Energiekosten vormen nu gemiddeld 10% van het besteedbaar inkomen. Hoe zal dat de komende

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips 1 Je woning isoleren en begin daar waar isoleren het meeste oplevert, dus waarmee je je energievraag zo veel mogelijk terugbrengt. Veel mensen kopen eerst zonnepanelen om energie

Nadere informatie

Verjaren. energie. Besparen

Verjaren. energie. Besparen Verjaren en energie Besparen Milieu Centraal Wat kan ik doen om energie te besparen? Kan ik zonnepanelen op mijn dak plaatsen? Welke soorten verf zijn minder milieubelastend? Wie rekening wil houden met

Nadere informatie

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid

Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Leerkrachtinformatie Groep 8 - Les 4 Duurzaamheid Lesduur: 30 minuten (zelfstandig) DOEL De leerlingen weten wat de gevolgen zijn van energie verbruik. De leerlingen weten wat duurzaamheid is. De leerlingen

Nadere informatie

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx

EnergieBesparen. Alle tips in een overzicht. Pascal Wierckx EnergieBesparen Alle tips in een overzicht Pascal Wierckx Inleiding De meeste huishoudens betalen teveel voor hun energierekening. Door eenvoudige tips op te volgen kan met weinig moeite veel geld bespaard

Nadere informatie

Actief bezig met de I-CE!

Actief bezig met de I-CE! Actief bezig met de I-CE! Speciaal voor dorpshuizen heeft inrg een aantal leuke tips en weetjes over energiebesparing verzameld! In deze mail geeft inrg een aantal tips en weetjes over de I-CE die onlangs

Nadere informatie

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen

Praktische tips voor klimaat en portemonnee. Klimaatsparen Praktische s voor klimaat en portemonnee Klimaatsparen CO 2 en geld besparen De gemiddelde Nederlander stoot per jaar 12.000 kg CO 2 uit (28.000 kg CO 2 per huishouden). De meeste kilo s gaan op aan verwarming,

Nadere informatie

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh

Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energie bespaartips van Woningstichting Bergh Energietips van Woningstichting Bergh - 1 Op tijd omlaag is geld besparen U kunt ook besparen in een energiezuinige woning U woont in een woning van Woningstichting

Nadere informatie

Energie weetjes. Stand-by functie is sluipverbruiker:

Energie weetjes. Stand-by functie is sluipverbruiker: Energie weetjes Het stroomverbruik is tussen 1950 en 2004 vervijfvoudigd. Dit komt vooral door een toename van het aantal wasdrogers, magnetrons, vaatwassers en computers in huis. In de Nederlandse huishoudens

Nadere informatie

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat.

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Een nieuwe, zuinige ketel? Denk er nu al over na! Is uw ketel oud aan het worden? Wacht niet totdat hij stuk

Nadere informatie

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225

andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer bad- en wasruimte bespaar E 120 slaapkamer bespaar E 40 keuken bespaar E 100 woonkamer bespaar E 225 andere ruimtes bespaar E 150 Energie Wijzer slaapkamer bespaar E 40 bad- en wasruimte bespaar E 120 woonkamer bespaar E 225 keuken bespaar E 100 Woonkamer Graadje lager Zet uw verwarming eens een graadje

Nadere informatie

BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN:

BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN: BNR MINI-ENERGIEBESPARINGSWEDSTRIJD SPEELKAART VAN: HANDLEIDING Bij BNR gaan jullie allemaal aan de slag met een mini-energiebesparingswedstrijd. Goed bezig! Maar hoe werkt het precies? Hierbij de handleiding:

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT Ben je uit huis of ga je slapen, draai de verwarming

Nadere informatie

slimme bespaartips DK LEDS Geschreven door D UURZAAM (BE)SPAREN

slimme bespaartips DK LEDS Geschreven door D UURZAAM (BE)SPAREN 45 slimme bespaartips Geschreven door DK LEDS D UURZAAM (BE)SPAREN Inhoud Hoe bespaar ik zakelijk? Hoe bespaar ik op stroom? Hoe bespaar ik op gas? Handige tips Hoe bespaar ik thuis? Hoe bespaar ik op

Nadere informatie

Samen besparen we ons rijk. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer

Samen besparen we ons rijk. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer Samen besparen we ons rijk Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer Deze Menukaart geeft voorbeelden hoe u als bewoner geld kunt besparen en meer wooncomfort kunt

Nadere informatie

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers

Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Wat kunnen we in Pijnacker-Nootdorp doen tegen klimaatverandering? Richard Smokers Hoeveel CO 2 -reductie is nodig? doel nieuwe kabinet: in 2020 30% minder CO 2 -uitstoot dan in 1990 UN-IPCC: stabilisatie

Nadere informatie

Factsheet Energie Besparen

Factsheet Energie Besparen Energie Besparen Waarmee zet u de grootste stappen in (energie)besparing? Naast de grote maatregelen, zoals de aanschaf van een warmtepomp of van zonnepanelen, kunt u ook invloed hebben op de kleine maatregelen

Nadere informatie

25 Tips om moeiteloos energie te besparen

25 Tips om moeiteloos energie te besparen 25 Tips om moeiteloos energie te besparen Energie besparen staat vast niet bovenaan in je agenda. Toch kun je met kleine aanpassingen in je dagelijkse gewoontes al eenvoudig besparen, zonder grote investeringen.

Nadere informatie

Energie besparen en meer wooncomfort. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen.

Energie besparen en meer wooncomfort. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen. Energie besparen en meer wooncomfort Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen. Deze Menukaart geeft voorbeelden hoe u als bewoner geld kunt besparen en meer wooncomfort kunt

Nadere informatie

Zet de verwarming een graadje lager

Zet de verwarming een graadje lager TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7 % minder gas of elektriciteit = 35 minder per jaar indien GAS 80 minder per jaar indien ELEKTRICITEIT TIP 1 Zet de verwarming een graadje lager = 6 à 7

Nadere informatie

Energiescan particuliere woning

Energiescan particuliere woning Energiescan particuliere woning Woning: Bewoner(s): Huishouden: Woning # volwassenen en # kinderen Woningschil Eigenaarschap: Huur / Koop Bouwjaar: Type woning: Vrijstaand / tussenwoning

Nadere informatie

Winst door kleine energiebesparings - maatregelen en aanpassing van gedrag. Bespaar geld en energie zonder (grote) investering!

Winst door kleine energiebesparings - maatregelen en aanpassing van gedrag. Bespaar geld en energie zonder (grote) investering! Winst door kleine energiebesparings - maatregelen en aanpassing van gedrag Bespaar geld en energie zonder (grote) investering! informatie avond 4 Juli 2016 Verbruik & kosten gemiddeld huishouden (2,2 personen)

Nadere informatie

EAS-presentatie bij de Fatih moskee

EAS-presentatie bij de Fatih moskee Erik Peerlkamp, voorzitter Gerrit Vledder, secretaris 1 Energie Actief Soest Wie/wat: -groep vrijwilligers uit Soest -bevorderen duurzaamheid in Soest -mensen mondiger maken/laten begrijpen -laten nadenken

Nadere informatie

Verwarming. Toptip! Doordat ik mijn radiatoren meer ruimte heb gegeven hoef ik nu minder te stoken. Wat een handige tip! M.

Verwarming. Toptip! Doordat ik mijn radiatoren meer ruimte heb gegeven hoef ik nu minder te stoken. Wat een handige tip! M. 50 besparingstips van GreenHome Minder energie verbruiken is heel simpel met deze besparingstips van GreenHome. Wist je bijvoorbeeld dat je door je thermostaat s nachts op 15 graden te zetten al tot 80

Nadere informatie

Energiebesparing in huis TIPS. Willemskwartier Nijmegen

Energiebesparing in huis TIPS. Willemskwartier Nijmegen Energiebesparing in huis TIPS Willemskwartier Nijmegen Inleiding In elke ruimte in huis is wel energie te besparen. In deze brochure zijn allerlei tips te vinden die je helpen de energierekening naar beneden

Nadere informatie

ENERGIE BESPAREN. Je kunt de koffer natuurlijk nog aanvullen met andere interessante materialen of foto's.

ENERGIE BESPAREN. Je kunt de koffer natuurlijk nog aanvullen met andere interessante materialen of foto's. ENERGIE BESPAREN De energiekoffer 1 Hoe ga je zelf aan de slag? Koop een koffer aan en vul ze met: een spaardouchekop een bruismondstuk en doorstroombegrenzer spaarlampen een tijdschakelklok/timer een

Nadere informatie

Overzicht energiemarkten

Overzicht energiemarkten Overzicht energiemarkten Op alle vestigingen van Woonbron is er binnenkort een energiemarkt. Onderstaand kunt u lezen wanneer de energiemarkt voor uw vestiging plaatsvindt. Delft Spijkenisse Delfshaven

Nadere informatie

Missies Powersaver Game

Missies Powersaver Game Missies Powersaver Game 1. Lampen en Opladers Ga in huis opzoek naar lampen die aanstaan in ruimtes waar niemand is en zet deze uit. Zorg vanaf nu dat in ruimtes waar niemand is het licht uitstaat. Door

Nadere informatie

Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma

Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma Hoofdstuk 31. Klimaatprogramma Samenvatting Ruim zeven op de tien Leidenaren is van mening dat het klimaat de laatste tien jaar aan het veranderen is. Dit is iets minder dan vorig jaar. Qua belangrijkheid

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Vrijdag 2 jan. Vrijdag 9 jan

Vrijdag 2 jan. Vrijdag 9 jan Vrijdag 2 jan Als u kans zou zien in uw huishouden in het komend jaar minder gebruik te maken van uw wasdroger dan levert dat een forse besparing op van uw energiegebruik. De wasdroger slorpt zo n 7% van

Nadere informatie

Nr.01 / Februari 2012. Doe mee en verminder CO2!

Nr.01 / Februari 2012. Doe mee en verminder CO2! Nr.01 / Februari 2012 Doe mee en verminder CO2! De Groene Hollander is dé MVO-krant van Hollandridderkerk opgezet door het (milieu-)adviesteam. Het (milieu-)adviesteam is tot stand gekomen naar aanleiding

Nadere informatie

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen

Huis & Erf steekt energie in uw woning. Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Isolatiemaatregelen Huis & Erf steekt energie in uw woning Huis & Erf steekt energie in uw woning in de vorm van een compleet isolatiepakket voor uw hele woning.

Nadere informatie

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3.

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3. Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. CO₂ uitstoot (ton per jaar ) Investeringen

Nadere informatie

Minder energie verbruiken? Tips voor thuis

Minder energie verbruiken? Tips voor thuis Minder energie verbruiken? Tips voor thuis Inhoud PowerPoint Energieverbruik wordt steeds duurder. Je kan besparen door minder te verbruiken We geven je heel wat tips voor thuis! 2 Waar gaat je geld naartoe?

Nadere informatie

Samen Besparen we ons Rijk

Samen Besparen we ons Rijk Samen Besparen we ons Rijk Voor iedere geïnteresseerde bewoner van de Rivierenwijk deel 1 te Deventer DE BEWONERSCOMMISSIE ZET ZICH VOOR U IN! Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door de

Nadere informatie

1. Wat verstaat men onder R.E.G.?

1. Wat verstaat men onder R.E.G.? 1. Wat verstaat men onder R.E.G.? Rationeel Energie Gebruik of kortweg REG vormt een actieprogramma van de overheid om allemaal samen minder energie te verbruiken. Dit biedt belangrijke voordelen: het

Nadere informatie

Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien.

Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien. DE ENERGIECOACH Wat doet een energiecoach Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien. Een opmerking vooraf : Het

Nadere informatie

Zuinig met energie. waar je thuis bent...

Zuinig met energie. waar je thuis bent... Zuinig met energie waar je thuis bent... Goed voor het milieu en voor uw portemonnee HEEMwonen investeert fors in energiebesparende maatregelen. Dit doen we heel bewust. Zo verlagen we de energielasten

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN ONDERHOUD AAN UW CV-KETEL? KIES VOOR OK CV Wilt u veilig én energiezuinig stoken? Laat uw cv-ketel dan regelmatig onderhouden door een Energie Service Specialist

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu. Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016,

Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu. Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016, Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016, Beste, Bedankt voor het invu llen van de Energiescan. Voor u ligt het adviesrapport. Op basis

Nadere informatie

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee > www.vrom.nl Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee 02 Steeds meer mensen hebben een airco in de auto. Een autoairco is comfortabel. In de zomer houdt de airco uw auto lekker koel. En in de winter

Nadere informatie

Duurzaamheid. Complex Duinstate

Duurzaamheid. Complex Duinstate Duurzaamheid Complex Duinstate Kaatsheuvel Maart 2010 Leerling Hans van Ierland Casade Woondiensten 09-03-2010 Docent Ellen Venhuizen Wijkwerk niveau 3 fase 3 helicon opleidingen 1 Inhoud Bladzijde: Inleiding

Nadere informatie

Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013

Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013 Deventer Digipanel Energiebesparend gedrag Juni 2013 Uitgave : Team Kennis en Verkenning Naam : Jaap Barink Telefoonnummer : (0570) 693369 Mail : j.barink@deventer.nl 2 Introductie Team Kennis en Verkenning

Nadere informatie

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje

Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje ENERGIE Wat moet je doen? Lees de informatie in dit pakketje Zoek meer informatie op de computer en bekijk filmpjes over het onderwerp (achterin deze lesbrief staan websites en links voor filmpjes) Overleg

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket.

Duurzaam Bouwloket. Altijd al willen weten welke maatregelen u allemaal kunt treffen om uw woning te verduurzamen? Het Duurzaam Bouwloket biedt onafhankelijk advies en informatie om jaarlijks geld en energie te besparen.

Nadere informatie

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie!

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! voorbeeld van mogelijke besparingen Een huishouden is jaarlijks zo n q 2.000 kwijt aan gas en licht. En daar kunt u tot wel 30% op besparen. Dat begint

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje BurenRoute Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je oude woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een oude woning en wil je Goed omgaan met energie? 3 Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

6. Vervang je kapotte gloeilampen door LED lampen

6. Vervang je kapotte gloeilampen door LED lampen Tip van Houhetwarm.nl. Wil je aan energiebesparing doen dan is 75% besparing te bereiken met isolatie. Dus is het beter eerst te inventariseren waar de energie verdwijnt zonder dat je er van hebt kunnen

Nadere informatie

Energiezuinig wonen in Wehl. Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016

Energiezuinig wonen in Wehl. Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016 Energiezuinig wonen in Wehl Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016 Programma 1. Introductie verduursaam energieloket 2. 3. 4. 5. 6. Waarom is energiebesparing nodig? Wat is de slimste

Nadere informatie

DUW Parkstad. Wij geven advies aan de inwoners van Parkstad over energiebesparing en verduurzaming van hun huis.

DUW Parkstad. Wij geven advies aan de inwoners van Parkstad over energiebesparing en verduurzaming van hun huis. DUW Parkstad Wij geven advies aan de inwoners van Parkstad over energiebesparing en verduurzaming van hun huis. Sprekers: Rick Muijen - duurzaamheidsdeskundige Joyce Bongers - duurzaamheidsdeskundige Programma

Nadere informatie

LES 2: Klimaatverandering

LES 2: Klimaatverandering LES 2: Klimaatverandering 1 Les 2: Klimaatverandering Vakken PAV, aardrijkskunde Eindtermen Sociale vaardigheden, burgerzin, ICT, vakoverschrijdend, samenwerken, kritisch denken Materiaal Computer met

Nadere informatie

Digitaal huurderspanel en Duurzaamheid. November 2018

Digitaal huurderspanel en Duurzaamheid. November 2018 Digitaal huurderspanel en Duurzaamheid November 2018 4% 4% 15% 5 47% 81% Aantal respondenten n=520 Man Vrouw Wil ik niet prijsgeven Jonger dan 35 jaar 35-50 jaar 50 jaar of ouder 3 Hecht waarde aan een

Nadere informatie

Hoe word je een energiebewuste handelaar?

Hoe word je een energiebewuste handelaar? Hoe word je een energiebewuste handelaar? Verlichting die onnodig brandt, kantoorapparatuur die niet of nauwelijks uitgeschakeld wordt, verwarming, koeling en ventilatiesystemen die onnodig ingeschakeld

Nadere informatie

Jerometer activiteit Meet de impact van je activiteit op het milieu

Jerometer activiteit Meet de impact van je activiteit op het milieu Jerometer activiteit Meet de impact van je activiteit op het milieu Aan de hand van deze vragenlijst kan je op voorhand je huiswerk doen. Eenmaal de gegevens zijn ingevuld zal het makkelijker en sneller

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je historische woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een historische 3 woning en wil je Goed omgaan met energie? Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

Energiezuinig wonen. Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite

Energiezuinig wonen. Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Energiezuinig wonen Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Thema s ❶Verwarming van de woning ❷Verlichting ❸Wassen en plassen ❹Drogen en strijken ❺Koelen en vriezen ❻Koken ❼Afwassen

Nadere informatie

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. Dashboard onderdelen CO₂ uitstoot (ton per

Nadere informatie

Energiebesparing in onze huurwoning. ALV De Klink 5 april 2016. Maarten Visschers Gelderse Natuur en Milieufederatie/ Stookjerijk

Energiebesparing in onze huurwoning. ALV De Klink 5 april 2016. Maarten Visschers Gelderse Natuur en Milieufederatie/ Stookjerijk Energiebesparing in onze huurwoning ALV De Klink 5 april 2016 Maarten Visschers Gelderse Natuur en Milieufederatie/ Stookjerijk Onderwerpen Lustrumjaar Stookjerijk Nieuwe Nijmeegse prestatieafspraken Verbetering

Nadere informatie

Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan

Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan Voldoende warm kleden zodat de verwarming een graadje lager kan Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om kou te lijden in de klas. Een ideale temperatuur voor een klaslokaal is 19 à 20 C. Is het in jullie

Nadere informatie

WONEN IN EEN ENERGIEZUINIGE WONING: PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS

WONEN IN EEN ENERGIEZUINIGE WONING: PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS WONEN IN EEN ENERGIEZUINIGE WONING: PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS Wonen Zuid vindt duurzaam en energiezuinig bouwen belangrijk. Dit is beter voor ons milieu en huurders kunnen hiermee besparen op hun energierekening.

Nadere informatie

Cursus Elektriciteit besparen. 1. Inleiding 2. Energiebesparing 3. Quiz 4. Antwoorden

Cursus Elektriciteit besparen. 1. Inleiding 2. Energiebesparing 3. Quiz 4. Antwoorden Cursus Elektriciteit besparen 1. Inleiding 2. Energiebesparing 3. Quiz 4. Antwoorden DUW Parkstad DUW is een initiatief van Stichting EnviAA in samenwerking met: DUW Parkstad Wij geven gratis en onafhankelijk

Nadere informatie

WARMTE VAN KRINGLOOPENERGIE

WARMTE VAN KRINGLOOPENERGIE ONGEMERKT GOED BEZIG MET WARMTE VAN KRINGLOOPENERGIE tot 75% schonere energie WARMTE VAN KRINGLOOPENERGIE: BETROUWBAAR, GROEN EN TOEKOMSTBESTENDIG WAT IS KRINGLOOPENERGIE? KringloopEnergie van HVC levert

Nadere informatie

Energie besparen = Geld besparen

Energie besparen = Geld besparen ENERGIEZUINIG WONEN Energie besparen = Geld besparen Energie besparen Zonder grote investeringen Met een kleine moeite Extra katern bij NIEUWS van WONEN netbeheerder Eandis - Jaargang 2 nr. 4 11 Besparen

Nadere informatie

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis

Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Werkblad 1, mbo Duurzame elektriciteit in het EcoNexis huis Inleiding De wereldbevolking groeit al jaren vrij stevig. En de wereldwijde behoefte aan energie groeit mee: we kúnnen simpelweg niet meer zonder

Nadere informatie

5,4. Spreekbeurt door een scholier 1606 woorden 21 mei keer beoordeeld. Nederlands. A. Er zijn verschillende soorten en vormen van energie.

5,4. Spreekbeurt door een scholier 1606 woorden 21 mei keer beoordeeld. Nederlands. A. Er zijn verschillende soorten en vormen van energie. Spreekbeurt door een scholier 1606 woorden 21 mei 2003 5,4 169 keer beoordeeld Vak Nederlands A. Er zijn verschillende soorten en vormen van energie. Ik ga deze spreekbeurt houden over energie. Verschillende

Nadere informatie

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden.

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden. Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden www.maakgoudaduurzaam.nl spouwmuur isolatie De groenste energie is energie die je niet gebruikt! Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen

Nadere informatie

Duurzaam vervoer goed voor klimaat, gezondheid en portemonnee

Duurzaam vervoer goed voor klimaat, gezondheid en portemonnee KLIMAATWIJZER Bij een gemiddeld Nederlands huishouden gaat 20 procent van het totale energieverbruik op aan vervoer. De auto neemt hiervan het leeuwendeel. Duurzaam vervoer goed voor klimaat, gezondheid

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

Het Heijmans Bright House is een concept van Heijmans in samenwerking met Van Helmond Zuidam Architecten en AERspire. Uitgangspunt van het concept is

Het Heijmans Bright House is een concept van Heijmans in samenwerking met Van Helmond Zuidam Architecten en AERspire. Uitgangspunt van het concept is Het Heijmans Bright House is een concept van Heijmans in samenwerking met Van Helmond Zuidam Architecten en AERspire. Uitgangspunt van het concept is dat comfort en energiezuinigheid hand in hand moeten

Nadere informatie

ENERGIETIPS. Je kan ook water besparen door samen een bad of douche te nemen.

ENERGIETIPS. Je kan ook water besparen door samen een bad of douche te nemen. ENERGIETIPS BADKAMER 1. Geen onnodig water verspillen. Bijvoorbeeld: de kraan niet laten lopen tijdens het tanden poetsen, de douche uitzetten tijdens het inzepen, 2. Een douche in plaats van een bad nemen

Nadere informatie

1. Je woont in... persoonlijke voetafdruk. Ruimte. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2

1. Je woont in... persoonlijke voetafdruk. Ruimte. een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2 1. Je woont in... een appartement of een klein huis met 1 à 2 slaapkamers? (+/- 80m²) 2 een groot appartement of een huis met 3 à 4 slaapkamers? (+/- 120m²) 3 een groot huis met meer dan 4 slaapkamers?

Nadere informatie

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners

Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners ENERGIE ZUINIGER WONEN! Bespaar op energie én uw woonlasten samen met Woonpartners 1 Energiebesparingsproject Energie besparen is een zaak van iedereen. Daarom investeert Woonpartners samen met haar huurders

Nadere informatie

LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID

LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID Duurzamer in 1 dag LEDLAMPEN LICHTEND VOORBEELD IN DUURZAAMHEID Een gemiddeld huishouden heeft nog 24 onzuinige lampen in huis hangen. Vervang ze door ledlampen, en bespaar op je energierekening! ENE17017-FOL-Dag-LED_A5_v04.indd

Nadere informatie

Stadgenoot stopt met geisers en gaskachels

Stadgenoot stopt met geisers en gaskachels Stadgenoot stopt met geisers en gaskachels Veilig en comfortabel wonen Veiligheid van onze huurders gaat bij Stadgenoot boven alles. Daarom nemen we een ingrijpende maatregel. In 2013 en 2014 vervangen

Nadere informatie

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen

93 tips voor een energiebewust huishouden. Tips om thuis honderden euro's te besparen 93 tips voor een energiebewust huishouden Tips om thuis honderden euro's te besparen Kijk eens om je heen, bijna alle apparaten in je huis hebben energie nodig om te functioneren. Omdat het 's winters

Nadere informatie

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen.

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen. INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Duurzaamheid. Sander Niessing. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76953

Duurzaamheid. Sander Niessing. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/76953 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Sander Niessing 11 May 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/76953 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

71 tips om je energieverbruik te verlagen en om honderden euro s te besparen en het milieu te sparen

71 tips om je energieverbruik te verlagen en om honderden euro s te besparen en het milieu te sparen 71 tips om je energieverbruik te verlagen en om honderden euro s te besparen en het milieu te sparen Kijk eens om je heen, bijna alle apparaten in je huis hebben energie nodig om te functioneren. Aangezien

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Verjaren en Besparen

Verjaren en Besparen Verjaren en Besparen Concept en samenstelling Woonwijzer Media, Zutphen Teksten Milieu Centraal Illustraties en vormgeving www.flip.nl Woonwijzer Media Baankstraat 2 7205 AW Zutphen Telefoon (0575) 54

Nadere informatie

COMFORTABEL WONEN. project81 erkerwoningen Erkerwoningen Oudelandse Hoeve. 1. Zuiniger en comfortabeler

COMFORTABEL WONEN. project81 erkerwoningen Erkerwoningen Oudelandse Hoeve. 1. Zuiniger en comfortabeler project81 erkerwoningen Erkerwoningen Oudelandse Hoeve A + COMFORTABEL WONEN Clavis gaat onderhoud uitvoeren aan uw woning. Ook gaan we uw woning energiezuiniger maken. In deze brochure leest u hier meer

Nadere informatie