CMFB Agendapunt: CMFB 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CMFB 25-08-2009 Agendapunt: CMFB 5"

Transcriptie

1 CMFB Agendapunt: CMFB 5 Sittard, 29 juli 2009 AAN DE COMMISSIE MIDDELEN EN FINANCIEEL BELEID Onderwerp: Managementrapportage WBL t/m 1e kwartaal 2009./. Hierbij doen wij u ter kennisneming toekomen een brief van de directeur van het Waterschapsbedrijf Limburg van 12 juni 2009 inzake de Managementrapportage WBL t/m 1e kwartaal Voorstel Wij stellen u voor de Managementrapportage WBL t/m 1e kwartaal 2009 voor kennisgeving aan te nemen. Het dagelijks bestuur, de secretaris/directeur, ing. J.M.G. In den Kleef de voorzitter, dr. J.J. Schrijen /PDA

2 W A T E R S C H A P S B E D R I J F L I M B U R G DIRECTIE Waterschap Roer en Overmaas t.a.v. de leden van het Algemeen Bestuur Postbus AD SITTARD Inyek. Nr 2<? Cl.ni. Vz Set; r/ Dir. Opmerkingen Waterschap ROC: 1 5 Ai..)./. v Dir. JUNI ijn Afgedaan d,d. Twsld aan DIRECTIE Maria Theresialaan 99 Postbus H 6Q40 AH Roermond PM el: (fax: info@wbl.nl UW KENMERK UW BRIEF VAN ONS KENMERK BIJLAGE(N) pc/zd BEHANDELD DOOR DOORKIESNUMMER DATUM H.A. Zuurmond H.A.Zuurmond@wbl.nl ONDERWERP Managementrapportage WBL t/m 1e kwartaal 2009 Geacht Bestuur, 1. Inleiding Onlangs is de Managementrapportage (MARAP) t/m 1 e kwartaal 2009 besproken in het Algemeen Bestuur van het WBL. Hierbij sturen wij u ter informatie een korte samenvatting van de belangrijkste punten van deze MARAP. Indien u geïnteresseerd bent in de gehele MARAP dan is deze toegankelijk via de internetsite: (zie Organisatie/publicaties -> MARAP). 2. Resultaat t/m 1 e kwartaal Het resultaat t/m 1 e kwartaal 2009, bedraagt 1,24 min. Daarvan moet het bedrag van de nog niet gecodeerde facturen afgetrokken worden. Het resultaat wordt daardoor 0,97 min. Dit wordt voor een groot gedeelte veroorzaakt door 2 posten n.l. "Onderhoud door derden" en "Overige diensten door derden". Naar verwachting zal aan het eind van het jaar op die posten geen onderschrijding optreden. 3. Investeringsuitgaven t/m 1 e kwartaal 2009 De t/m het 1 e kwartaal begrote investeringsuitgaven zijn 4,94 min. De gerealiseerde uitgaven zijn 4,74 min. Daarbij moet nog opgeteld worden de nog niet gecodeerde facturen t/m 1 e kwartaal ter grootte van 0,60 min. De realisatie van de investeringsuitgaven t/m 1 e kwartaal is dus iets hoger dan begroot. Bank: Wnterschapsbedrijf Limburg is een samenwerkingsverband van Waterschap Peel en Maasvallei en WaterschaD Roer en Overmaas

3 Zuiverinqsbeheer Prestatiegegevens CZv-verwijdenng P-verwijdering N-verwijdering drogestofgehalte ontwaterd slib Mmmmïm 91,2% 76,3% 77,2% 24,5% 90,2% 73,0% 70,5% 22,4% (1 ste kwartaal 2008: 22,5%) De geplande zuiveringsrendementen zijn de rendementen die op het einde van het jaar moeten worden gehaald. In het eerste kwartaal is de realisatie, zoals gebruikelijk, vanwege het koude weer laag. De jaarprognose is dat de geplande zuiveringsrendementen worden gehaald. De slibdroger Venlo is vanaf begin 2009 niet in bedrijf geweest. Eind januari heeft een stofexplosie plaatsgevonden. Hierbij is het doekenfilter zodanig beschadigd dat het bedrijfseconomisch niet interessant is om in de droger te investeren, waarbij veiligheid en een goede procesvoering gegarandeerd zijn. In maart heeft het bestuur besloten de sdi Venlo te sluiten. Op dit moment wordt gewerkt aan het optimaliseren van de bedrijfsvoering betreffende slibontwatering en drogen. Doelstelling is dat beide drogers een minimaal productierendement hebben van 75%. Het ontwaterd slib dat (tijdelijk) niet kan worden verwerkt wordt opgeslagen en of afgevoerd naar SNB of buitenland. De minimale afvoer van slibkorrels naar Biomill bedraagt ca ton per jaar. Tot en met het 1ste kwartaal is door WBL 7190 ton aan slibkorrels geproduceerd. Gepland was 6400 ton. Samenwerking met de gemeenten In januari is gestart met het onderhoud en beheer van gemalen in de gemeente Roermond. Verder lopen er samenwerkingsinitiatieven in de gemeente Simpelveld en Nuth. In afwachting van de bestuurlijke besluitvorming betreffende het businessplan afvalwaterketen in mei wordt alleen op verzoeken tot samenwerking gereageerd. Renovatie transportriool Sittard-Susteren Project renovatie transportriool Sittard Susteren. Ten behoeve van de uitvoering van de renovatiewerkzaamheden is een omvangrijke ompompinstallatie geïnstalleerd. Tijdens regenweeromstandigheden heeft deze installatie onvoldoende capaciteit geleverd, met als resultaat een extra belasting (overstort) op het oppervlaktewater. Een onderzoek naar de oorzaak loopt. Vooralsnog worden de pompkosten niet aan de aannemer vergoed. Bevoegd gezag WRO is hiervan op de hoogte en doet onderzoek.

4 Heffing en Invordering Prognose opbrengsten 2009 WRO ,= ,= ,= IPi ,= WPM = ,= 0,= = Bruto totaal prognose ,= ,= ,= ,= * Evenals in de voorgaande jaren heeft in 2009 de (bulk-) aanslagoplegging en -verzending gespreid plaatsgevonden in de periode van 31 januari tot en met 31 maart Per 31 maart 2009 is bruto opgelegd ,=. Dit is 96,8% van de totale (bruto-) prognose heffing. Ontvangsten en afdrachten 2009 De 5 incassotermijnen van de jaarrun lopen van (eind) maart (dagtekening 31-01) tot en met (eind) september (dagtekening 31-03). De overige aanslagen worden in 2 termijnen via acceptgiro betaald. Voor de jaarrun is de laatste vervaldatum. Met betrekking tot het heffingsjaar 2009 is tot en met 31 maart ,4 miljoen ontvangen, waarvan 21,1 miljoen verwerkt en afgedragen. Conform afspraak met de Waterschappen WRO en WPM worden de ontvangen heffingen, in beginsel, wekelijks afgedragen. Geïncasseerde vervolgingskosten worden afgedragen aan het Waterschapsbedrijf Limburg. Afdracht vindt plaats nadat de ontvangsten verwerkt zijn in de debiteurenadministratie. Het verloop van de afdrachten t/m is als volgt: Prognose afdracht in Min. /Totaal t-._ 0,0 0,0 0,0 Werkelijk afgedragen in Min. ('Totaal' is excl. WBL) 21,1 7,6 13,5 Opdrachtgever Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. De samenwerking met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) is per van start gegaan. De aanslagoplegging met betrekking tot het heffingsjaar 2009 heeft inmiddels overeenkomstig de planning plaatsgevonden in de periode van januari tot en met maart 2009.

5 * Opdrachtgever Gemeente Venlo De (integrale) samenwerking met de gemeente Venlo is per van start gegaan. Deze samenwerking behelst tevens de aanslagoplegging gemeentelijke heffingen voor wat betreft de gemeente Arcen en Velden. In februari 2009 zijn, conform de gemaakte planning, de aanslagen gemeentelijke heffingen met betrekking tot het heffingsjaar 2009 betreffende de gemeenten Venlo en Arcen en Velden opgemaakt en verzonden. Tot op heden verloopt alles conform plan. Strategische ontwikkelingen In 2007 is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden van samenwerking op het gebied van waterschapsheffingen tussen de Unit Waterschapsheffingen van het WBL en de Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel op basis van het Limburgse model. In oktober 2008 hebben de Dagelijkse Besturen van de Waterschappen De Dommel en Aa en Maas hun intentie uitgesproken om gezamenlijk met het WBL en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een Gemeenschappelijk Belastingkantoor op te zetten. De bedoeling was om in het 2 e kwartaal 2009 besluitvorming over de eventuele samenwerking te doen laten plaatsvinden, echter door de stuurgroep van de directeuren van de betrokken organisaties is verder onderzoek stop gezet omdat de strategische doelen bij de Brabantse waterschappen inmiddels zijn verschoven in de richting van verticale samenwerking met gemeenten en door het ontbreken van voldoende draagvlak bij betrokken medewerkers. 6. Laboratorium. De productie van Intertek bedroeg in 2009 tot half maart circa laboratoriumpunten. Op 16 april 2009 heeft de periodieke bespreking met Intertek plaatsgevonden. Daarbij is onder meer de evaluatie van de eerste twaalf maanden besproken, deze positieve evaluatie zal over enige tijd ook aan de Besturen worden toegezonden. Spoedbemonsteringen en analyses in het eerste kwartaal van 2009 zijn naar tevredenheid van de opdrachtgevers afgehandeld. Vanaf begin 2009 beschikt Intertek als een van de drie laboratoria in Nederland over de accreditatie voor de analyses van de microbiologische parameters Escherichia coli en intestinale enterococcen conform de nieuwe Europese zwemwaterrichtlijn Personeelszaken en Ondersteuning Per 1 juli 2009 zullen de pensioenpremies verhoogd worden in het kader van het herstelplan voor verbetering van de dekkingsgraad en het reservetekort van het ABP. De noodzakelijke budgetverhoging daarvoor zal in de loop van het jaar doorgevoerd worden. De verbouwingswerkzaamheden van het kantoor verlopen volgens planning.

6 8. Planning en Control. Eind vorig jaar is door het Bestuur van het WBL het "Inkoop- en Aanbestedingsbeleid" vastgesteld. In aansluiting hierop wordt op dit moment het daarbij behorende reglement binnen het WBL uitgewerkt. Hierover zal binnenkort afstemming plaatsvinden met de beide waterschappen. Naar verwachting zal dit "Inkoop- en Aanbestedingsreglement" in juni gereed zijn waarna het ter vaststelling voorgelegd zal worden aan het Bestuur van het WBL. Een aantal maanden geleden is de unit P&C gestart met een interne audit m.b.t. de exploitatie van IBA's. In verband met de vele drukke werkzaamheden (jaarrekening, begroting, meerjarenbegroting en diverse financiële ondersteuning bij strategische ontwikkelingen binnen het WBL) is het met de huidige bezetting niet mogelijk geweest de geplande datum (mei 2009) te halen voor bespreking daarvan in het Bestuur. Dit wordt nu september Hoogachtend, De directeur, fj. Stevens.