Je initiatief echt waarmaken!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Je initiatief echt waarmaken!"

Transcriptie

1 Je initiatief echt waarmaken! Programma Ontwikkeltraject 2018 Je idee heeft vorm gekregen Na het verkenningstraject bestaat de mogelijkheid om ook in de ontwikkelfase steun te krijgen van het Innovatienetwerk en deel te nemen in de leergemeenschap van initiatiefnemers. Bij het verkenningstraject ging het vooral om het scherp krijgen van de inhoudelijke meerwaarde van je idee en die te verwerken in een concrete dienst, product of methodiek. In de ontwikkelfase ga je verder op zoek naar passende manieren om je idee duurzaam, en op regionale schaal te leveren én te blijven door ontwikkelen. Natuurlijk blijft het ook in het ontwikkeltraject continu nodig om samen met de doelgroep de oplossingsrichting bij te stellen als dat zinvol is. In deze flyer schetsen we hoe de kwalificatie voor het ontwikkeltraject verloopt, welke ondersteuning je mag verwachten en welke tips, trucs en spelregels daarbij gelden. Steun voor je bestaande initiatief: Het ontwikkeltraject van het Innovatienetwerk Jeugd In het ontwikkeltraject benaderen we het initiatief als een nieuwe maatschappelijke onderneming, een social start-up. Los van het feit of je ondernemer bent, wilt worden, of bij een organisatie werkt, spelen er in het ontwikkeltraject typische ondernemersvragen. Zoals het vinden van een passende plek, goede partners, een rendabel businessmodel en een adequate organisatievorm. Het begeleidingstraject is daarom gericht op het vinden van goede antwoorden. Natuurlijk doe je dit samen met het hele netwerk. Het ontwikkeltraject duurt 150 dagen. In de aanloop naar de pitch maak je een ontwikkelplan en vorm je een kleurrijk begeleidingsteam als sparring partner. Een succesvolle pitch voor een jury van publiek, jongeren en een veldexpert geeft je recht op een supportticket dat toegang biedt tot een podium in de regio, expertise en netwerk, individuele én collectieve begeleiding en financiële steun.

2 Je deelname in stappen : De leergemeenschap van het INJ Stap 1: Aanmelden voor het ontwikkeltraject en voorbereiden pitch Aan het eind van het verkenningstraject besluit je in overleg met de initiatiefmanager of je door wil in het ontwikkeltraject. Een enkele keer is een initiatief bij aanmelding voor het netwerk al dusdanig goed ontwikkeld dat het verkenningstraject kan worden overgeslagen en gelijk gestart wordt met het ontwikkeltraject. In alle gevallen geeft de initiatiefnemer uiterlijk zes weken voor de volgende pitchbijeenkomst aan of hij door wil in het ontwikkeltraject. Een eerste stap is het actualiseren van het initiatief op de website van het innovatienetwerk zodat de pr alvast kan starten. Stap 2: Ontwikkelplan en begeleidingsteam voorbereiden Bij aanvang van het ontwikkeltraject maakt het team een ontwikkelplan voor de aanpak. Dit ontwikkelplan volgt dezelfde opbouw als de pitch bij het verkenningstraject, maar omvat dus meer aspecten. Ter indicatie is dit plan max 6 A4tjes. In de ontwikkelfase komen er veel nieuwe vragen aan bod. Om deze nieuwe vragen goed boven water te krijgen en snel toegang te krijgen tot de, wellicht, daarvoor benodigde expertise, worden er in het ontwikkeltraject begeleidingsteams gevormd rond de initiatieven. Dit team wordt in overleg tussen de initiatiefnemer en de initiatiefmanager samengesteld op basis van de quadruple (ondernemende burger, overheid, ondernemer of onderzoeker/kenniswerker), aangevuld met specifieke expertise die past bij het initiatief. Concreet bestaat het begeleidingsteam dus uit 3-5 mensen. Van de leden van het begeleidingsteam wordt verwacht dat zij circa 20 uur beschikbaar zijn voor het initiatief, met het zwaartepunt aan het begin en einde van de tranche van 150 dagen. Tussendoor zijn ze op afroep beschikbaar als klankbord voor het team. Checklist Ontwikkelplan: 1. Wat waren de belangrijkste bevindingen uit het verkenningstraject? Zowel inhoudelijk v.w.b. je product, methode of dienst als procesmatig v.w.b. lessen voor het vervolg en voor anderen 2. Welke vragen willen jullie nu beantwoord hebben aan het eind van de tranche (150 dagen)? 3. Welk resultaat hebben jullie dan behaald, wat heb je dan bereikt? 4. Hoe gaan jullie de antwoorden op die vragen op een probeer & leerwijze zoeken? Aanpak per vraag globaal aangeven, welke methode? Wie doet wat? (klopt je team nog?) 5. Hoe is je begeleidingsteam samengesteld? 6. Welke steun vraag je: podium, financieel, netwerk en expertise Het begeleidingsteam moet (privé en zakelijk) onafhankelijk zijn van het initiatief (initiatiefnemer en teamleden). Het ontwikkelplan moet door het begeleidingsteam schriftelijk worden goedgekeurd als basis voor de aanjaagsubsidie.

3 Stap 3: Voorbereiden van de ontwikkelpitch De initiatiefnemer bereidt dan met zijn of haar team een pitch voor die bestaat uit twee delen: 1. Overzicht van de behaalde resultaten, inzichten en producten in het verkenningstraject. Afgezet tegen de oorspronkelijke pitch en verkregen feedback. 2. Voorstel voor de uitvoering van het ontwikkeltraject, met de belangrijkste vragen en beoogde resultaten per maand. De pitch duurt maximaal 15 minuten. Daarna is er nog 5 minuten beschikbaar voor het stellen van vragen. In de aanloop naar de pitchbijeenkomst wordt de gelegenheid gegeven voor om een pre-pitch te doen voor klein gezelschap. Dit kan bijvoorbeeld bij de 2-maandelijkse innovatielunch. Hierbij is ook (een afvaardiging van ) de jury aanwezig om alvast kennis te nemen van jou en jouw initiatief. Stap 3 : Steun verwerven tijdens de pitchbijeenkomst Criteria Je initiatief komt in aanmerking voor steun als: Het initiatief is een oplossing voor een relevant probleem van kinderen, gezinnen of jongeren. Er is een gecommitteerd team en netwerk rondom het initiatief gevormd waar kinderen, gezinnen of jongeren deel van uitmaken. Er is een concreet prototype ontwikkeld op basis van de probeer en leer aanpak. In de aanpak zijn onderzoeksvragen opgenomen voor de verduurzaming van het initiatief (positionering, verdienmodel en organisatie) Er is over 150 dagen een concreet resultaat Het initiatief wordt uitgevoerd in de regio Hart van Brabant De initiatiefnemer pitcht in het netwerk de resultaten uit de verkenning én het voorstel voor de ontwikkelfase. Daarin zit een globale aanpak én een presentatie van het begeleidingsteam. (Totaal 15 minuten). Het publiek vult een stemkaart in waarop ze ja of nee kunnen aankruisen en waarop ze ook tips en contactgegevens kunnen vermelden. Naast het publiek brengt ook een jongerenjury en een veldjury zijn stem uit. In totaal gaat het dus om drie stemmen. Bij twee stemmen of meer ben je door en krijg je ondersteuning bij het stap voor stap verder en concreter uitwerken van je idee. Bij een positieve stemming maakt de initiatienemer samen met het begeleidingsteam binnen 4 weken een concrete aanpak en (eventueel) begroting. Deze wordt na schriftelijke accordering door het begeleidingsteam als bindend advies overgenomen voor de subsidie. De initiatiefmanager zorgt voor de formele afhandeling i.o.m. verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente Tilburg. Stap 4: Ondersteuning afstemmen De mogelijke ondersteuning in het ontwikkeltraject omvat dezelfde componenten als in de verkenningsfase, maar zijn uitgebreider en meer divers waardoor er meer maatwerk mogelijk is. Het innovatiemenu omvat de volgende componenten (toegespitst op het ontwikkeltraject) :

4 Component Podium Een regionaal podium voor je initiatief (Samen voor de jeugd) Netwerk/ expertise Een netwerk dat actief helpt om je initiatief te laten slagen Begeleiding Begeleiding in de Probeer & Leeraanpak Financiering Zo nodig financiële steun in ontwikkel-en leerkosten Omvat In overleg met initiatiefnemer bepalen welke podia interessant zijn en daar verbindingen mee helpen blijven leggen. Pitch voor Supportticket tijdens pitchbijeenkomst met een (quadruple) publiek en veldjury voor continuering van de deelname in het netwerk in de leergemeenschap. Een pool van experts die bekend zijn in en met het netwerk en de werkwijze en die als vrijwilliger (kort/eenmalig) en structureler (als ondernemerscoach) kunnen bijdragen Inzicht in relevante netwerken en daar toegang toe bieden. Waar nodig actief initiëren van netwerken/ontmoetingen waar die er nog niet zijn Verplicht: Deelname in de leergemeenschap. In deze leergemeenschap nemen alle initiatiefnemers met een Supportticket deel. -Trainingen over de Probeer- en Leeraanpak. -Innovatielunch: 2-maandelijks en ad hoc reflectie/intervisie tussen de initiatiefnemers gecombineerd met interessante sprekers/workshops. -Andere activiteiten door derden (facultatief). Aanvullende expertise uit de expertpool of een zelf aangedragen experts of projectleider. Deze expertise kan betaald worden met de aanjaagsubsidie. Quadruple samengesteld begeleidingsteam als klankbord (zie toelichting hierna) Een ondernemerscoach die gedurende het traject beschikbaar is. Deze coach wordt door de initiatiefnemer geselecteerd uit de expertpool conform de specifieke wensen en expertise die nodig is. Deze ondernemerscoach wordt gefinancierd vanuit de aanjaagsubsidie. Eenmalige aanjaagsubsidie van maximaal Deze subsidie wordt toegekend als aan de criteria onder financiële ondersteuning is voldaan. Dit blijkt uit de goedkeuring van het ontwikkelplan door het begeleidingsteam. Andere mogelijke fondsen en subsidieregelingen zoveel mogelijk in beeld gebracht via de site van het netwerk In de ontwikkelfase is maximaal beschikbaar als aanjaagsubsidie voor het initiatief: De subsidie kan worden aangevraagd indien de ontwikkeling zonder de subsidie onvoldoende tot stand komt en er geen andere, voor de hand liggende, mogelijkheden zijn om benodigde middelen in te zetten. Deze subsidie is bestemd voor de uitvoering van het ontwikkelproces, en het delen van de kennis die daarmee wordt opgedaan. Hij mag niet worden gebruikt voor de exploitatie van bestaande dienstverlening.

5 De aanvraag moet gespecificeerd zijn per activiteit, fase en resultaat binnen de kaders van de subsidiabele kosten: a) Als subsidiabele kosten gelden: a. Uurvergoeding: op basis van sluitende urenregistratie van de werkzaamheden van het actieteam welke binnen het verkennings- of ontwikkeltraject worden gemaakt tegen een vast uurtarief van maximaal 50 inclusief BTW en eventuele werkgeverslasten. b. Op factuur aantoonbare aan derden verschuldigde kosten die direct voor het verkennings- of ontwikkeltraject worden gemaakt. c. Indirecte kosten: hiervoor mag een opslagpercentage van 10% worden gehanteerd bovenop de directe subsidiabele kosten. b) Als niet-subsidiabele kosten gelden: a. BTW die op grond van de Wet op de Omzetbelasting verrekenbaar kan zijn; b. BTW die op grond van de Wet op het BTW-compensatiefonds compensabel kan zijn. Deze specificering wordt vastgelegd in het ontwikkelplan en een supportticket. Dit ticket en plan omvat de formele afspraken die behoren bij de deelname aan het Innovatienetwerk en de leergemeenschap, waaronder de gevraagde subsidie. Het ondertekende supportticket en ontwikkelplan wordt uiterlijk 6 weken na de pitch ingediend bij de initiatiefmanager en bevat een gespecificeerde begroting met een duidelijke relatie naar de beoogde resultaten en activiteiten. De initiatiefmanager zorgt voor de formele afhandeling van het supportticket in overleg met de verantwoordelijk ambtenaar van de gemeente Tilburg. Bij onduidelijkheden of onvolledigheden kan er om extra info worden gevraagd. De subsidie wordt toegekend, en in 1 keer uitbetaald door de gemeente Tilburg als subsidieverstrekker namens de Regio Hart van Brabant, op basis van een door het begeleidingsteam goedgekeurd ontwikkelplan en begroting. Stap 5 Waarmaken van het initiatief Je kunt nu wederom maximaal gebruik maken van alle steun die hebt gekregen en samen met het netwerk aan de slag met het realiseren van je business en de landing van je idee in de regio. Het ontwikkelplan is hierbij je houvast. Samen met je team, begeleidingsteam, coach en andere betrokkenen werk je via de Probeer- en Leeraanpak aan de verwerkelijking. Contacten met stakeholders zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van deze periode. Alleen in interactie met de omgeving kun je je plek vinden, weten je klanten je te vinden en ontdek je wat je dienstverlening hen waard is en wat een passende manier is om die waarde te gelde te maken en duurzaam te creëren. Ook in het ontwikkeltraject wordt een collectief trainingsprogramma aangeboden waarin je van experts én van en mét collega-initiatiefnemers werkt aan concrete vraagstukken. Juist ook met andere initiatiefnemers omdat er steeds meer kennis en ervaringen uit te wisselen zijn. Het trainingsprogramma bestaat uit 3 vaste trainingsblokken. Gelijk na de (succesvolle) pitch wordt training 5 aangeboden, Social Design. Social Design is een intensieve training van 1 dag waar je uitzoomt van je product naar de omgeving en aan de hand van het businessmodel canvas je ondernemersvragen concretiseert en operationaliseert in experimenten en acties. De output hiervan kun je meenemen in je ontwikkelplan.

6 Halverwege het ontwikkeltraject volgt training 6 Verdienmodellen. Je bent op het punt dat kosten en (benodigde) baten steeds concreter worden en belangrijke keuzes gemaakt moeten worden over het verdienmodel (of modellen?) waar je primair op doorgaat. De training reikt varianten en selectiecriteria aan en je oefent met het toepassen ervan. Het ontwikkeltraject wordt afgerond met training 7 Markt & Portfolio. Hier breng je alle inzichten uit het ontwikkeltraject bij elkaar en bepaal je onder begeleiding een strategie voor de (verdere) landing en opschaling in de regio. Hoe kun je alles wat je het ontwikkeld en opgebouwd blijven benutten als de formele ondersteuning straks eindigt? Aan het eind van de tranche worden de concrete resultaten van het ontwikkeltraject gepresenteerd in een portfolio. Hieruit blijkt wat de steun aan het initiatief heeft opgeleverd voor de regio en hoe de subsidie is besteed. En het is natuurlijk een mooie promotie die de volgende fase ondersteunt. Alle resultaten en producten die met dit budget worden gefinancierd zijn in principe beschikbaar voor het netwerk om van te leren. Samengevat Samengevat ziet het ontwikkeltraject er als volgt uit. Het traject start met beslissing voor je deelname, uiterlijk 6 weken voor de pitchbijeenkomst. In totaal loopt het traject circa 150 dagen. Gedurende het traject ontvang je per activiteit nadere info en is er altijd ruimte om het programma aan te passen op de feitelijke behoefte en nieuwe inzichten. Ook het netwerk zelf blijft proberen en leren! Vervolg na het ontwikkeltraject? Na het ontwikkeltraject kun je deel (blijven) nemen in de leergemeenschap van initiatiefnemers. Er is dan geen vast begeleidingsprogramma meer, maar initiatiefnemers zoeken elkaar actief op rond specifieke vragen of expertise en vinden ook in de groeifase steun bij het netwerk.

7 Afgerond of gestopt Ben je klaar of gestopt met de uitwerking van jouw idee? Dan stopt de formele ondersteuning van het Innovatienetwerk Jeugd. Natuurlijk is het mogelijk om te kijken hoe we over en weer nog van elkaar kennis en ervaring gebruik kunnen maken. Voor alle initiatiefnemers die afgerond of gestopt zijn wordt verwacht dat zij binnen 2 maanden na afsluiten van het traject een portfolio (digitaal aanleveren) zodat het Innovatienetwerk de opgedane kennis kan gebruiken en delen. Daarbij wordt is het portofolio noodzakelijk om je aanjaagsubsidie juridisch vast te kunnen stellen. Dit portfolio omvat jouw idee, je oplossing en je leerervaringen tot nu toe (wat werkt en wat werkt niet). Dit portfolio mag geschreven of middels een ander digitaal kanaal ingediend worden (bijvoorbeeld een filmpje of vlog). Is de ondersteuning van je initiatief afgerond, dan ontvangt het de status groeitraject. Dit betekent dat je verbonden blijft aan het Innovatienetwerk Jeugd, je initiatief blijft op de website van het Innovatienetwerk Jeugd vermeld, je mag deel blijven nemen aan bijeenkomsten en aan de leergemeenschap, en in overleg bekijken we of en waar je nog een podium kunt krijgen om jouw idee toe te lichten en je leerervaringen te delen. Wanneer je deelname is gestopt, al dan niet tussentijds, dan is je initiatief niet meer verbonden aan het Innovatienetwerk Jeugd. Je ontvangt geen groeitraject status en hiermee geen toegang tot activiteiten van het Innovatienetwerk. Bij het niet nakomen van prestatieafspraken conform het Supportticket kan zo nodig de subsidieverstrekking terug worden gevorderd. Contactgegevens Voor de aanmelding van het idee, vragen en/ of een toelichting kun je contact opnemen met initiatiefmanager Richard Derks. Bereikbaar via richardderks@innovatienetwerkjeugd.nl en De organisatie van het Innovatienetwerk Jeugd is in handen van het Supportteam, dit zijn enthousiaste vernieuwers die verbonden zijn aan de partners van het Innovatienetwerk Jeugd. Je vindt meer informatie over het netwerk via onze website en Facebook pagina. Daar vind je ook de contactgegevens van het supportteam.

Maak van je idee een echt initiatief!

Maak van je idee een echt initiatief! Maak van je idee een echt initiatief! Programma verkenningstraject 2018 Innoveren voor en mét de jeugd Hoe kunnen jongeren hun talenten ontdekken? En hoe kunnen zij meer eigen regie nemen? Is het mogelijk

Nadere informatie

powered by ontwikkeltraject

powered by ontwikkeltraject powered by ontwikkeltraject innovatieve jeugdhulp 2019 ontwikkeltraject innovatieve jeugdhulp voor wie is het? Het innovatienetwerk is er voor iedereen die geïnteresseerd is in vernieuwing in de jeugd(hulp)

Nadere informatie

powered by verkenningstraject

powered by verkenningstraject powered by verkenningstraject innovatieve jeugdhulp 2019 verkenningstraject innovatieve jeugdhulp voor wie is het? Het innovatienetwerk is er voor iedereen die geïnteresseerd is in vernieuwing in de jeugd(hulp)

Nadere informatie

Terugblik pitchbijeenkomst 24 oktober Avondje uit, Verantwoord Gamen en Samen oplopen: Van verkennen naar ontwikkelen

Terugblik pitchbijeenkomst 24 oktober Avondje uit, Verantwoord Gamen en Samen oplopen: Van verkennen naar ontwikkelen Terugblik pitchbijeenkomst 24 oktober 2018 Avondje uit, Verantwoord Gamen en Samen oplopen: Van verkennen naar ontwikkelen Avondje uit, Verantwoord Gamen en Samen oplopen: Van verkennen naar ontwikkelen

Nadere informatie

Financiering. Mentoring

Financiering. Mentoring De Accelerator De Accelerator bestaat uit drie belangrijke componenten: financiering, coaching en opleiding. Hieronder wordt toegelicht wat deze drie componenten inhouden en welke voorwaarden voor elk

Nadere informatie

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Waalwijk, september 07 Inleiding In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van het positieve resultaat over 06. Eén van de afspraken

Nadere informatie

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS

Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Marischka Setz DNHS Waar sta jij? Reflectie- vragen voor de vakantie, zodat je er straks fit en effectief tegen aan kunt. Vragen uit Loopbaan gesprekken waarmee je meteen jouw voordeel kunt doen Marischka Setz DNHS Waar sta

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016

Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016 Verslag Evaluatiebijeenkomst 28/09/2016 Over dit stuk Het experiment met de burgerbegroting in Geffen is voorbij. Het is belangrijk om het project goed te evalueren, om twee redenen: 1. Het project zit

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

de Coöperatie expert

de Coöperatie expert Checklist voor coöperaties die net gestart zijn Beste oprichters, Zo n maand geleden hebben we jullie geholpen met het oprichten van jullie coöperatie. Ik hoop dat dit naar tevredenheid is gebeurd. Om

Nadere informatie

2. In deze voorwaarden worden de afspraken tussen GO en Donateurs en tussen GO en Projecthouders vastgelegd.

2. In deze voorwaarden worden de afspraken tussen GO en Donateurs en tussen GO en Projecthouders vastgelegd. Algemene Voorwaarden Voorwaarden Donateurs 1. Geef Onderwijs (hierna: GO, www.geefonderwijs.nl) is een crowdfundingplatform dat zich volledig richt op het Nederlandse onderwijs. Via Geef Onderwijs kan

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS

KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS AANBOD 2015 2016 KWALITEITSNORM SPECIAAL ONDERWIJS AANBOD 2015 2016 Middels actieve promotie en facilitering door LECSO in het land zijn steeds meer (V)SO scholen bezig

Nadere informatie

PRODUCTIVITEIT

PRODUCTIVITEIT PRODUCTIVITEIT INFO@INVENTED.NL WWW.INVENTED.NL DATUM DOCUMENT NR UW REFERENTIE 17-5-2017 VO- 537 Training productiviteit Beste deelnemer, Hartelijk dank voor je interesse in onze training productiviteit.

Nadere informatie

Projectplan MKB Roadmaps 3.0

Projectplan MKB Roadmaps 3.0 Projectplan MKB Roadmaps 3.0 In 2013 is MKB Roadmaps voor het eerst opgestart, met als doelstelling om (aspirant) ondernemers te helpen om de zakelijke kant van hun innovatie te ontwikkelen. Wegens succes

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Gelderland Arbeidswijs

Gelderland Arbeidswijs Gelderland Arbeidswijs Inspiratiedocument 2017 v2.0 Heb jij een goed idee voor Gelderland Arbeidswijs? 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gelderland Arbeidswijs in het kort... 4 3. Gelderland Arbeidswijs...

Nadere informatie

I Welke kosten kunnen worden betaald met geld van de Stichting Culemborg 700?

I Welke kosten kunnen worden betaald met geld van de Stichting Culemborg 700? Culemborg 700 Op naar een mooi feestjaar, met een beheerst financieel verloop! Versie van 14 juli 2017 Met dit document zet de Stichting Culemborg 700 (C700) de belangrijkste financieel-organisatorische

Nadere informatie

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14 Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten Resultaten digitale verkenning 22 september 14 In het kort Doelgroep: Gelderse gemeenten Doel: verkennen behoefte aan provinciale ondersteuning bij faciliterende

Nadere informatie

VRIJHEID IN BEWEGING

VRIJHEID IN BEWEGING VRIJHEID IN BEWEGING Vakkanjer Challenge 2019 Jonge professionals aan de slag voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei! VAKKANJERS Geven jouw jonge professionals vrijheid een compleet nieuwe dimensie? Mbo

Nadere informatie

Projectplan MKB Roadmaps 2.0

Projectplan MKB Roadmaps 2.0 Projectplan MKB Roadmaps 2.0 In 2013 is MKB Roadmaps voor het eerst opgestart, met als doelstelling om (aspirant) ondernemers te helpen om de zakelijke kant van hun innovatie te ontwikkelen. De eerste

Nadere informatie

G1000 Amersfoort 2016

G1000 Amersfoort 2016 G1000 Amersfoort 2016 Begonnen als Pop-up Initiatiefcafé 7.2 spreken wij nu van: Ondersteuning maatschappelijke initiatiefnemers Huidige werkgroep: Han Gerlings, Margreet van Hensbergen, Robart den Hollander,

Nadere informatie

Deelnemers informatie Sustainability Challenge 2013

Deelnemers informatie Sustainability Challenge 2013 Deelnemers informatie Sustainability Challenge 2013 Bedenken jullie de beste oplossing van de Sustainability Challenge 2013? In dit document vinden jullie de praktische informatie voor jullie deelname

Nadere informatie

Trainingen en workshops maart - juni 2019

Trainingen en workshops maart - juni 2019 academie Leren en doen! Trainingen en workshops maart - juni 2019 www.academie.zorgbelang-brabant.nl Trainingen & workshops KRACHTIG PITCHEN Vrijdag 29 maart 2019 Hoe vertel je kort en krachtig jouw idee

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING THE HAGUE SECURITY DELTA (HSD) STIMULERINGSFONDS DEN HAAG 2014

SUBSIDIEREGELING THE HAGUE SECURITY DELTA (HSD) STIMULERINGSFONDS DEN HAAG 2014 Gemeente Den Haag Ons kenmerk DSO/2014.542 RIS 274416 SUBSIDIEREGELING THE HAGUE SECURITY DELTA (HSD) STIMULERINGSFONDS DEN HAAG 2014 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: I. Vast te stellen

Nadere informatie

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De training wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

DOEL EN OPZET PROGRAMMA

DOEL EN OPZET PROGRAMMA Groeiprogramma 4 DOEL EN OPZET PROGRAMMA Wat willen we met het programma bereiken? Wie kunnen deelnemen? Wat bieden we de deelnemers? Wat verwachten we van de deelnemers? Hoe ziet het programma er op hoofdlijnen

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL Voorbeeld uitvoeringsprotocol faciliterende regierol Algemeen Het uitvoeringsprotocol heeft betrekking op de volgende onderwerpen: A. Het

Nadere informatie

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2018 Inleiding Het streven van Almere is om in 2022 energieneutraal te zijn. Met het programma Energie Werkt! wordt

Nadere informatie

WAT IS DE FOCUS VAN JE WENS TOT VERBETERING BEHOEFTE BEPALEN INNOVATIEVERKENNER AANLEIDING ACHTERGROND INNOVATIEVRAAG

WAT IS DE FOCUS VAN JE WENS TOT VERBETERING BEHOEFTE BEPALEN INNOVATIEVERKENNER AANLEIDING ACHTERGROND INNOVATIEVRAAG WAT IS DE FOCUS VAN JE WENS TOT VERBETERING BEHOEFTE BEPALEN INNOVATIEVERKENNER AANLEIDING ACHTERGROND INNOVATIEVRAAG WAT IS HET PROBLEEM ACHTER HET PROBLEEM BEHOEFTE BEPALEN 5X WAAROM PROBLEEMSTELLING:

Nadere informatie

Challenge Nederland Mediawijs 2019

Challenge Nederland Mediawijs 2019 Challenge Nederland Mediawijs 2019 De wereld medialiseert en digitaliseert zo snel, dat we inmiddels spreken over een digitale transitie. Bij Netwerk Mediawijsheid vinden we dat alle Nederlanders het recht

Nadere informatie

Training Netwerken. Netwerken: wat is jouw bijdrage?

Training Netwerken. Netwerken: wat is jouw bijdrage? Training Netwerken Netwerken: wat is jouw bijdrage? Of je nou op zoek bent naar nieuwe klanten, wilt werken aan je carrière of effectiever wilt samenwerken met je collega s: het hebben van een goed netwerk

Nadere informatie

Kies het juiste webbureau

Kies het juiste webbureau WHITEPAPER Kies het juiste webbureau 48 vragen om te stellen bij een aanbesteding van een website, applicatie of mobiele app Pagina 1 Je wilt een nieuwe website, app of webapplicatie laten ontwikkelen.

Nadere informatie

Talentmanagement in jouw praktijk

Talentmanagement in jouw praktijk Talentmanagement in jouw praktijk Totaalprogramma voor HR professionals en coaches: Begeleide certificering Systeemgericht Talentmanagement STMscan Opstellen en begeleiding Businessmodel in de HR/coachpraktijk

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Workshop Leiderschap, wat voor een leider ben jij? Wat voor leidinggevende wil jij zijn? Wat vind jij zelf belangrijk bij een leidinggevende? Er zijn verschillende leiderschapsstijlen.

Nadere informatie

TBI Innovatieprijs 2017

TBI Innovatieprijs 2017 TBI Innovatieprijs 2017 Allereerst... Dit jaar maken we gebruik van een (online) inschrijfformulier (via Google Forms). Het is raadzaam om het inschrijfformulier eerst in zijn geheel te bekijken. Downloaden

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidieverstrekking Uitvoeringsverordening Subsidie Agenda Recreatie en Toerisme provincie Utrecht

Aanvraagformulier subsidieverstrekking Uitvoeringsverordening Subsidie Agenda Recreatie en Toerisme provincie Utrecht Aanvraagformulier subsidieverstrekking Uitvoeringsverordening Subsidie Agenda Recreatie en Toerisme 2016-2019 provincie Utrecht Voor het indienen van uw subsidieaanvraag gebruikt u dit formulier. De aanvragen

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf

Ondernemerschap Programma. Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Telers Ondernemerschap Programma Van idee naar actie: nu én in de toekomst een succesvol fruitteeltbedrijf Haal meer uit uzelf en vergroot uw kansen in de markt Niets doen is geen optie Nederlandse fruittelers

Nadere informatie

1a. Is de centrale doelstelling van het hele programma zorgacademie voor u duidelijk? Wat zijn volgens u de voornaamste doelstellingen?

1a. Is de centrale doelstelling van het hele programma zorgacademie voor u duidelijk? Wat zijn volgens u de voornaamste doelstellingen? Appendix 1 chapter 4 Interview schema Zorgacademie Voorafgaand aan het interview graag achterhalen of de geïnterviewde toestemming geeft voor het opnemen van het gesprek. Kort uitleggen dat het interview

Nadere informatie

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Situationeel leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Situationeel leidinggeven Situationeel leidinggeven, krachtig in iedere situatie Als leidinggevende probeer jij het beste uit je medewerkers te halen. Daar profiteert de organisatie van, maar

Nadere informatie

Projectenfonds duurzame stad

Projectenfonds duurzame stad Projectenfonds duurzame stad Gegevens aanvrager Gegevens van de aanvrager optredend als vertegenwoordiger (feitelijke vereniging) of gemandateerd bestuurder (rechtspersoon) en ondertekenaar van het ingediende

Nadere informatie

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere

Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere Toelichting en stappenplan Initiatievenbudget Samen werken aan duurzame energie Almere 2015-2017 Inleiding Het streven van Almere is om in 2022 energieneutraal te zijn. Met het programma Energie Werkt!

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER LTO NOORD FONDSEN

AANVRAAGFORMULIER LTO NOORD FONDSEN AANVRAAGFORMULIER LTO NOORD FONDSEN Algemene projectgegevens Projectnaam :.... Aanvrager :.... Deelnemende organisaties :.... Looptijd project, van tot :.... Contactpersoon :.... Naam :.... Straatnaam

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Passie en missie: jouw unieke bijdrage Wil jij weten wat jouw passie en missie is? Wat jouw unieke bijdrage is? Hoe jij het verschil kan maken? Dan is de training Passie en missie

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte

Burgemeester en Wethouders 6 september Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer z Ruimte Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling M. de Boer z60037292 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 229 Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad,

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad, www.righttochallenge.nl Aan de Gemeenteraad 12 januari 2019 Betreft: Routeplanner Right to Challenge Geachte leden van de Gemeenteraad, Right to Challenge (R2C) is het recht van bewonersinitiatieven om

Nadere informatie

Hoe haal je het optimale uit een beursdeelname?

Hoe haal je het optimale uit een beursdeelname? Hoe haal je het optimale uit een beursdeelname? Wie is Viduro? Visie, duurzaam, route Ons team: Wat is de kracht van Viduro? De kracht van uw organisatie Strategie Offline en online Implementatie en uitvoering

Nadere informatie

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Elevator pitch Elevator pitch, laat van je horen Hoe vertel jij krachtig over jezelf in zestig seconden? Sta jij te haperen op een netwerkborrel? Spring je van de hak op de tak tijdens een zakenlunch?

Nadere informatie

Betere resultaten door minder verspilling. Door: Koen Rippen

Betere resultaten door minder verspilling. Door: Koen Rippen Betere resultaten door minder verspilling Door: Koen Rippen Onze overtuiging Elke onderneming TopFIT! Eerlijk, eenvoudig en effectief Wij denken ondernemend Welk doel wil de ondernemer bereiken en wat

Nadere informatie

PORTA CREATIO. Handleiding

PORTA CREATIO. Handleiding 1 PORTA CREATIO Handleiding 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelstelling.. 4 Wie komt in aanmerking. 5 Procedure. 6 Privacy disclaimer 7 Contactinformatie 8 3 Inleiding In Porta Creatio worden creatieve projecten

Nadere informatie

Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het programma Onbeperkt Talent is ontwikkeld door Qidos, in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze brochure is een uitgave van: Rijksoverheid Postbus 20011 2500

Nadere informatie

directie)secretaresses, managementassistenten, officemanagers, (project)ondersteuners, (financieel) administratief medewerkers, marketing- /

directie)secretaresses, managementassistenten, officemanagers, (project)ondersteuners, (financieel) administratief medewerkers, marketing- / directie)secretaresses, managementassistenten, officemanagers, (project)ondersteuners, (financieel) administratief medewerkers, marketing- / communicatie- / salesmedewerkers et cetera Steeds meer taken

Nadere informatie

Innoveren in Europa doen we samen. 2.8 Samenwerking EIP. POP3 Europees Plattelandsontwikkelingsprogramma

Innoveren in Europa doen we samen. 2.8 Samenwerking EIP. POP3 Europees Plattelandsontwikkelingsprogramma Innoveren in Europa doen we samen Maatregel 2.8 Samenwerking in het Europees Innovatie Partnerschap (EIP) Openstelling 2017: 4 september - 1 november 2017 tot 17:00 uur 2.8 Samenwerking EIP POP3 Europees

Nadere informatie

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01

Geschreven door OVL donderdag 12 november :00 - Laatst aangepast donderdag 12 november :01 Algemeen Op 21 december 2011 heeft de gemeenteraad van de gemeente Leek ingestemd met een breed gedragen initiatief voor de oprichting van een ondernemersfonds ter behartiging van collectieve belangen

Nadere informatie

Projectplan POP3: Openstelling niet-productieve investeringen water Zeeland 2016

Projectplan POP3: Openstelling niet-productieve investeringen water Zeeland 2016 Projectplan POP3: Openstelling niet-productieve investeringen water Zeeland 2016 Projecttitel: 1. Aanvrager en evt Medeaanvragers Wie vragen aan en nemen eventueel deel aan het samenwerkingsverband? Beschrijf

Nadere informatie

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten?

Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Hoe kan Hogeschool Utrecht social media inzetten om een duurzame relatie op te bouwen met haar (oud) studenten? Deadline: 27 juni 2010 Prijzengeld: 5000,- Battle Type: (Zie voor meer informatie over de

Nadere informatie

MEMO Crowdfunding Algemeen

MEMO Crowdfunding Algemeen MEMO Crowdfunding Algemeen Introductie Door middel van deze memo willen wij u graag nader informeren over (de mogelijkheden van) crowdfunding. Crowdfunding heeft zich de afgelopen jaren in Nederland ontwikkeld

Nadere informatie

het starters lab het Starters Lab starters4communities werkt met jong talent aan maatschappelijke innovatie.

het starters lab het Starters Lab starters4communities werkt met jong talent aan maatschappelijke innovatie. het starters lab In het Starters Lab bouwen jonge talenten in teams sociale ondernemingen. Samen sterker! Jij bent: starters4communities werkt met jong talent aan starters4communities presenteert het Starters

Nadere informatie

CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR TOT HIER EN NU VERDER! dinsdag 5 juni uur Inn Style, Maarssen

CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR TOT HIER EN NU VERDER! dinsdag 5 juni uur Inn Style, Maarssen CONGRES INDIVIDUALISERING OPLEIDINGSDUUR TOT HIER EN NU VERDER! dinsdag 5 juni 16.00-20.30 uur Inn Style, Maarssen In 2014 is de Federatie Medisch Specialisten gestart met het project Individualisering

Nadere informatie

Bijlage kosten Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG)

Bijlage kosten Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG) Naam interventie: Cool 2B Fit Naam interventie- eigenaar: Stichting Cool 2B Fit Doelgroep: 4-12 jarigen / 12-18 jarigen (Cool 2B Fit is tot en met de leeftijd van 13 jaar) A) Kosten en uren Geef hieronder

Nadere informatie

Beleidsplan Soul Venture

Beleidsplan Soul Venture Beleidsplan Soul Venture Dit document beschrijft het beleidsplan dat is geformuleerd bij de oprichting van Stichting Soul Venture. Inleiding Stichting Soul Venture is een initiatief van Riksja Travel.

Nadere informatie

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2015 en 2016 Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 05 en 06 Inleiding Met de invoering van de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de P-wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor zorg en samenhang

Nadere informatie

Training Persoonlijk leiderschap

Training Persoonlijk leiderschap Training Persoonlijk leiderschap Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme manier

Nadere informatie

De bouwsessies van de campagne Verankering zoekt bouwers!

De bouwsessies van de campagne Verankering zoekt bouwers! De bouwsessies van de campagne Verankering zoekt bouwers! Het programma Beter Benutten stopt na 2017. Onder de noemer verankering onderzoeken we hoe we de werkwijze en samenwerking, die binnen Beter Benutten

Nadere informatie

Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant

Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant Stappenplan invoering Scouting Academy op groepsniveau Opgesteld door praktijkcoaches Regio Hart van Brabant Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Stap 1... 4 Stap 1a; Bevoegde leiding de overstaptraining

Nadere informatie

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend!

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! 1 Projectoproep Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! Deelnemingsformulier 2015 Hart voor Handicap streeft naar een warme en inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen van tel is. Een

Nadere informatie

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe Accountmanager Accountmanager onderhoudt relaties met bedrijven en organisaties met het doel voor praktijkleren binnen te halen. Hij kan nagaan welke bedrijven hebben, doet voorstellen voor bij bedrijven

Nadere informatie

Procedure voor aanvraag van de subsidie voor projecten in 2017

Procedure voor aanvraag van de subsidie voor projecten in 2017 Procedure Projectaanvraag NVORWO 2017 De NVORWO heeft ten doel het stimuleren van de ontwikkeling van het rekenwiskundeonderwijs. De NVORWO wil dit onder andere realiseren door het ondersteunen van projecten

Nadere informatie

Ondernemerschap Programma

Ondernemerschap Programma Speciaal voor Limburgse Fruittelers Telers Ondernemerschap Programma Met een positief perspectief en het juiste financieel inzicht op weg naar een toekomstbestendig fruitteeltbedrijf in Limburg Haal meer

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Subsidiereglement Bedrijf en buurt

Subsidiereglement Bedrijf en buurt Subsidiereglement Bedrijf en buurt Goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 oktober 2009 Bekendgemaakt op 29 oktober 2009 Artikel 1 - Doel van de subsidie De Stad Gent wil als lokale overheid een impuls geven

Nadere informatie

Iedereen doet mee Geleerde lessen

Iedereen doet mee Geleerde lessen Iedereen doet mee Geleerde lessen Context Subsidieprojecten Twee typen regelingen: ASV, gangbare mogelijkheid voor initiatiefnemers om projectaanvragen in te dienen in het kader van de beschikbare begrotingssubsidie

Nadere informatie

VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING (JBR) 2014

VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING (JBR) 2014 VOORWAARDEN EN BEOORDELING JONGERENBIJDRAGEREGELING (JBR) 2014 LET OP! Lees de voorwaarden goed door. Als je je niet aan een van de voorwaarde houdt, is JBR gemachtigd de bijdrage weer in te trekken. 1.

Nadere informatie

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016

Plan van Aanpak. <naam school> en Edutrainers samen op weg. Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 Plan van Aanpak en samen op weg Versie: 151027 EXPEDITIE 2015-2016 De Expeditie Er gaan 85 docenten samen op pad. Doel: De docenten en leerlingen ervaren dat de inzet van ICT een meerwaarde

Nadere informatie

Hoofdlijnen bedrijfsplan

Hoofdlijnen bedrijfsplan Hoofdlijnen bedrijfsplan Inhoudsopgave bedrijfsplan 1. Missie en doelstellingen 2. Strategie 3. Doelgroepen 4. Diensten 5. Modellen 6. Organisatie 7. Rendement 8. Implementatie 1 Missie & doelstellingen

Nadere informatie

Bijlage kosten Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG)

Bijlage kosten Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG) Naam interventie: Cool 2B Fit Naam interventie- eigenaar: Stichting Cool 2B Fit Doelgroep: 4-12 jarigen A) Kosten en uren Geef hieronder inzicht in de kosten en uren die nodig zijn om met de interventie

Nadere informatie

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden.

De workshop Leiderschap wordt incompany gegeven en op maat aangeboden en is geschikt voor zowel beginnende- als doorgewinterde leidinggevenden. Workshop Leiderschap Leiderschap, krachtig in elke situatie Wat maakt iemand tot een goede leidinggevende? Natuurlijk moeten er doelen gehaald worden en het liefst binnen een bepaald budget. Maar zonder

Nadere informatie

Stappenplan crowdfunding

Stappenplan crowdfunding Stappenplan crowdfunding Voordat je het crowdfundingsproject online zet, is het handig om over bepaalde aspecten na te denken. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van het project, het doelbedrag en de

Nadere informatie

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2017 en 2018

Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 2017 en 2018 Nadere regels subsidie lokaal innovatiefonds gemeente Renkum 07 en 08 Inleiding Met de invoering van de nieuwe Wmo, de Jeugdwet en de P-wet is de gemeente verantwoordelijk geworden voor zorg en samenhang

Nadere informatie

Financieel verslag 2017 Dorpscomite De Hoef

Financieel verslag 2017 Dorpscomite De Hoef Stichting Dorpscomité De Hoef + p/a 2 e Hoefweg 3 1426 AV De Hoef ( 0297-282640 info@dehoef.info www.dehoefinfo.nl twitter: @dehoef_utrecht Financieel verslag 2017 Dorpscomite De Hoef De Hoef, 24 september

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Aanvraagformulier Fair Fryslân

Aanvraagformulier Fair Fryslân Aanvraagformulier Fair Fryslân Subsidieregeling economie, recreatie en toerisme Fryslân Hoofdstuk 3, paragraaf 7 (Fairtrade-activiteiten) Formulier retour sturen naar: Bezoekadres: Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013

Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013 Uitnodiging Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013 Voor de burger is het straks van belang dat gemeenten en zorgverzekeraars tot een goede afstemming van

Nadere informatie

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend

2017). Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Regionale Bedrijventerreinenstrategie 2. Rol van het Platformtaak volgens Dagelijks Bestuur samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Naar aanleiding van de eindrapportage

Nadere informatie

Het Inwonersinitiatief als bedrijf

Het Inwonersinitiatief als bedrijf Het Inwonersinitiatief als bedrijf Ondernemerschap als kritische succesfactor voor continuïteit. Inleiding Dit whitepaper is bedoeld voor initiatiefnemers en betrokkenen vanuit de lokale overheid. ASK

Nadere informatie

STIMULERINGSREGELING TEAMLEREN IN TEAMS VAN ONDERSTEUNERS

STIMULERINGSREGELING TEAMLEREN IN TEAMS VAN ONDERSTEUNERS arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo STIMULERINGSREGELING TEAMLEREN IN TEAMS VAN ONDERSTEUNERS Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: Het is toegestaan om (delen van) de informatie uit dit

Nadere informatie

LEVEL UP! INSPIRATIE DAG 18 OKTOBER 2016

LEVEL UP! INSPIRATIE DAG 18 OKTOBER 2016 18 OKTOBER 2016 Ondernemers, managers, leidinggevenden, ambitieuze medewerkers. Iedereen heeft soms even behoefte aan een moment voor zichzelf, even sparren met anderen, investeren in zijn eigen ontwikkeling

Nadere informatie

JEUGD. De provincieraad van Antwerpen,

JEUGD. De provincieraad van Antwerpen, 911 JEUGD Provincieraadsbesluit van 30 april 2014 in verband met de goedkeuring van het subsidiereglement "Bijzondere Bovenlokale Cultuurprojecten door jongeren" De provincieraad van Antwerpen, Gelet op

Nadere informatie

DOETANK KENNISBEHOUD. Prototype: Draaiboek kennisspeurtocht

DOETANK KENNISBEHOUD. Prototype: Draaiboek kennisspeurtocht DOETANK KENNISBEHOUD Prototype: Draaiboek kennisspeurtocht Inleiding Dit draaiboek bevat een uitwerking van een speurtocht. Zoals bekend is elke speurtocht gelijk van format. De locatie, het doel en de

Nadere informatie

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen

Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Workshop Coachend leidinggeven Workshop Coachend leidinggeven, haal het beste naar boven in mensen Als leidinggevende wil je het beste uit je personeel halen. Jij wilt dat ze werken conform de missie en

Nadere informatie

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat Training Lean Black Belt Inclusief Black Belt certificaat Een Lean Black Belt certificaat van het LCS is een verrijking, een geweldige mijlpaal. Het geeft niet alleen erkenning van jouw Lean capaciteiten

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Strafrechtk ten. versterkt & versnelt. Opleidingen. Opleidingsprogramma Continu Verbeteren

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Strafrechtk ten. versterkt & versnelt. Opleidingen. Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Ministerie van Veiligheid en Justitie Strafrechtk ten Opleidingen versterkt & versnelt Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Het programma SV&V is gestart in 2011.

Nadere informatie

Toelichting Kom Verder aanvraag Voor implementatie van ondersteunde zelfzorg

Toelichting Kom Verder aanvraag Voor implementatie van ondersteunde zelfzorg Toelichting Kom Verder aanvraag Voor implementatie van ondersteunde zelfzorg Sinds 2016 kunnen eerstelijns samenwerkingsverbanden via een Scan & Plan traject een aanpak ontwikkelen om hun volgende stap

Nadere informatie

TRAINING ASSERTIVITEIT

TRAINING ASSERTIVITEIT BROCHURE TRAINING ASSERTIVITEIT Met succes opkomen voor jezelf Je geeft gemakkelijk grenzen aan Je vergroot je zichtbaarheid IN HET KORT Je bent op zoek naar vaardigheden om je assertiviteit te vergroten.

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie