Bof op school of in het bedrijf: informatiefiche

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bof op school of in het bedrijf: informatiefiche"

Transcriptie

1 Infectieziekten - Bof 1/7 Bof op school of in het bedrijf: informatiefiche Bepaalde infectieziekten komen frequenter voor op kinderleeftijd dan bij volwassenen. Ze worden daarom verkeerdelijk kinderziekten genoemd. De meeste van hen zijn van virale oorsprong en zijn ook besmettelijk voor volwassen personen indien deze (nog) niet immuun zijn. Bof is één van deze kinderziekten. W at is bof of dikoor? Bof of dikoor (of Parotitis epidemica) is een besmettelijke ziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door een virus en komt meestal voor bij kinderen en jonge volwassenen. Vooral in de winter lopen schoolgaande kinderen een risico. Men kan de klassieke bof ziekte slechts eenmaal krijgen. Vóór er een vaccin beschikbaar was, kreeg vrijwel elk kind de bof. Bij jonge kinderen heeft de ziekte een mild verloop. Complicaties doen zich vooral voor op oudere leeftijd. Bof kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals hersenvliesontsteking (meningitis). Bij jongens vanaf de puberteit kan de ziekte leiden tot een ontsteking van de teelballen (orchitis), wat steriliteit kan veroorzaken. Bij meisjes kan een ontsteking van de eierstokken optreden, maar dat komt zelden voor. Ook ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis), de schildklier, het hart, de lever, pijn in een van de grote gewrichten en tijdelijke nierfunctiestoornissen zijn eerder zeldzame complicaties, die meestal geen ernstige gevolgen hebben. Er bestaat een verhoogd risico op een miskraam als een zwangere vrouw tijdens de eerste trimester van de zwangerschap bof oploopt. W at zijn de ziektev ers chijnsel en? Naar schatting verloopt ongeveer één derde van de bofinfecties zonder klachten. Het begint met koorts, spierpijn, hoofdpijn en malaise. Kenmerkend is de zwelling van een speekselklier (meestal voor het oor), eenzijdig of dubbelzijdig. Deze vergrote speekselklier veroorzaakt pijn. Ook pijn bij het openen van de mond en oorpijn zijn een veelgenoemde verschijnselen. Hoe kunt u bof k rijgen en hoe kunt u anderen b esmetten? Bof wordt overgedragen door inademing van vochtdruppeltjes en door direct contact met een besmet iemand. De druppelinfectie uit de neus- en keelholte kan overgedragen worden d.m.v. hoesten, niezen en praten en door handcontact.

2 Infectieziekten - Bof 2/7 De infectie is overdraagbaar van zes dagen vóór tot negen dagen na dat de zwelling in het gezicht zichtbaar is geworden. Er verloopt 12 tot 25 dagen tussen besmetting en het ontstaan van de ziekte (meestal 16 à 18 dagen). Niet iedereen die besmet is wordt ziek. Mensen die besmet zijn, kunnen anderen besmetten, ook al zijn ze zelf niet ziek. W ie kan bof kri jgen en wie loopt extra risico? Personen die niet of niet volledig gevaccineerd zijn kunnen de ziekte krijgen. Ook gevaccineerden en personen die de ziekte als kind doorgemaakt hebben kunnen nog bof krijgen maar de ziekteverschijnselen zijn mild en de kans op complicaties laag. Bij 5 tot 7 % van de gevaccineerden geeft de vaccinatie tegen bof geen bescherming of geen bescherming op lange termijn. De immuniteit na vaccinatie vermindert ook in de loop van de jaren. De huidige bofgevallen worden, in elk geval voor een deel, veroorzaakt door een variant van het normale virus, nl. genotype G5, ook Groningse variant genoemd. Gevaccineerden zijn daar niet volledig tegen beschermd, mensen die de klassieke bof al hebben doorgemaakt ook niet. W ie loopt het risi co b of te k rijgen? Iedereen die niet (volledig) gevaccineerd is of niet op natuurlijke wijze immuniteit heeft verworden: kinderen van 6-12 maanden die hun eerste MBR-vaccin (Mazelen-Bof-Rubella) nog niet hebben gekregen; kinderen die om bepaalde redenen niet gevaccineerd zijn; volwassenen geboren voor 1985 die de ziekte niet hebben doorgemaakt; personen bij wie de bescherming door vaccinatie met de jaren toch wat verminderd is. Kan je getest word en op het bofvirus? Besmetting door het virus kan door middel van laboratoriumtesten uit speeksel, urine en bloed aangetoond worden. I k heb al eens bof g ehad. Kan ik het nog een k ee r krijgen? Gevaccineerden en personen die de ziekte als kind doorgemaakt hebben kunnen nog bof krijgen maar de ziekteverschijnselen zijn mild en de kans op complicaties laag. Bij 5 tot 7 % van de gevaccineerden geeft de vaccinatie tegen bof geen bescherming of geen bescherming op lange termijn. De immuniteit na vaccinatie vermindert ook in de loop van de jaren. De huidige bofgevallen worden, in elk geval voor een deel, veroorzaakt door een variant van het normale virus, nl. genotype G5, ook Groningse variant genoemd. Gevaccineerden zijn daar niet volledig tegen beschermd, mensen die de ziekte reeds hebben doorgemaakt ook niet.

3 Infectieziekten - Bof 3/7 I s bof te behandel en? Er bestaat geen behandeling. De symptomen verdwijnen meestal binnen 1 à 2 weken. Vermits het een virusinfectie is, hebben antibiotica geen zin. De behandeling is voornamelijk gericht op verlichting van de symptomen: eventueel een pijnstiller; warme kompressen tegen de zwelling kunnen verzachtend werken; vloeibaar voedsel; rust houden en extra veel drinken. I k heb geen k lachten. Kan ik wel besmet zijn met het bof v i rus? De kans bestaat dat je de bof hebt zonder klachten te hebben. Bij mij is bof vastgesteld. Wat kan ik doen om besm etting te voorkom en? Maatregelen als handen wassen (zie bijlage) en hoesthygiëne (hoest en nies liefst in een wegwerpzakdoek, was erna de handen) zijn altijd zinvol, maar aangezien de bof zeer besmettelijk is zal hiermee de overdracht niet volledig voorkomen kunnen worden. Kan iemand met bof n aar een kinderdagverbl ijf, sch ool of werk? Iemand met de bof moet tot 5 à 9 dagen na dat de zwelling in het gezicht zichtbaar is geworden geweerd worden van school, werk en kinderdagverblijf. Men moet er wel rekening mee houden de bofpatiënt tijdens de fase voorafgaand aan de zwelling van de speekselklier en het zich ziek voelen al besmettelijk is en ook met het feit dat ongeveer de helft van de bofpatiënten geen typische symptomen heeft. Besmetting van klasgenoten, leerkrachten of collega s heeft dus meestal al plaatsgevonden voordat de diagnose is gesteld. Het weren van niet-gevaccineerde kinderen of volwassenen ten tijde van een bofepidemie wordt niet zinvol geacht. Vaccinatie Wie kan zich laten vaccineren? Alle kinderen. Daarnaast kunnen ook personen die niet of onvolledig gevaccineerd zijn zich laten vaccineren. Aangeraden wordt om 2 maal te vaccineren bij personen geboren na 1960 (4 weken tussen beide vaccins). Personen geboren voor 1960 worden beschouwd als immuun omdat bijna in die tijd iedereen op kinderleeftijd bof doormaakte. In een instelling (bijvoorbeeld een school (met name een basisschool), kinderdagverblijf of gezondheidsinstelling) is het aan te raden bij één bevestigd geval van bof of een

4 Infectieziekten - Bof 4/7 uitbraak van bof bofvaccinatie aan te bieden (of serie af te ronden) aan contacten (groepsgenoten, leerkrachten, begeleiders) die nooit eerder (een volledige serie) MBRvaccinatie hebben gehad, noch bof hebben doorgemaakt. Vanaf wanneer werd het vaccin tegen MBR systematisch aangeboden in Vlaanderen? Vanaf 1981 werd 1 vaccin tegen bof aangeboden aan jongens van 11 jaar. Vanaf 1985 werd 1 vaccin tegen mazelen, bof en rubella aangeboden op de leeftijd van 15 maanden (zowel voor jongens als voor meisjes). Vanaf 1995 wordt het vaccin aangeboden op de leeftijd van 15 maanden en 11 jaar (aan jongens en meisjes). Dus: Jongens geboren vanaf 1981 hebben mogelijk 1 vaccin gekregen tegen bof. Jongens en meisjes geboren vanaf 1985 hebben mogelijk 2 vaccins gekregen tegen bof. Vaccinatieschema Het vaccinatieschema omvat een eerste dosis drievoudig vaccin (tegen mazelen, bof en rode hond = MBR) op de leeftijd van 12 maand. Wanneer het kind naar school gaat, moet de vaccinatietoestand worden gecontroleerd en wordt een inhaalvaccinatie gegeven aan de kinderen die het vaccin nog niet gekregen hebben. Op de leeftijd van jaar (normaal in het vijfde leerjaar) moet een tweede dosis vaccin toegediend worden. Als je maar één spuitje hebt gehad, ben je mogelijk onvoldoende beschermd en laat je best een extra vaccin toedienen. Deze vaccins die gebruikt worden voor de 2 vaccinatiemomenten in het vaccinatieschema worden door de Vlaamse overheid gratis ter beschikking gesteld van de vaccinatoren. Indien een vaccin toegediend wordt op volwassen leeftijd, dan is het vaccin niet gratis en dient het aangekocht te worden bij de apotheker. In België zijn er op dit moment 2 vaccins beschikbaar die bof bevatten. Er is in België geen apart vaccin tegen enkel bof beschikbaar. Er zijn enkel combinatievaccin beschikbaar: Priorix (mazelen, bof, rode hond): 21,92 euro. Priorix Tetra (mazelen, bof, rode hond en windpokken): 63,93 euro. Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen van het MBR vaccin? 5-12 dagen na de vaccinatie kan koorts en/of (roodheid) optreden. Soms wordt een zwelling van lymfklieren waargenomen. Vooral bij volwassenen (met name bij vrouwen) kunnen 2-4 weken na de vaccinatie voorbijgaande gewrichtsklachten optreden. Van de bofcomponent in het MBR-vaccin zijn geen specifieke bijwerkingen bekend. De bekende bijwerkingen worden toegeschreven aan de mazelen- en rubellacomponenten. Waarom worden mensen tegen de bof gevaccineerd? Bof kwam zeer vaak voor, waardoor veel schoolverzuim en hoge frequentie ziekenhuisopnames voor bofmeningitis (hersenvliesontsteking).

5 Infectieziekten - Bof 5/7 Waarom worden mensen die volledig gevaccineerd zijn niet opnieuw tegen de bof gevaccineerd? Het is niet duidelijk of opnieuw vaccineren werkt. Gevaccineerd zijn geeft geen garantie dat je blijvend voor dit bofvirus beschermd bent. Vooralsnog zijn de ziekteverschijnselen bij gevaccineerde mensen mild en de kans op complicaties laag. Ik ben gevaccineerd tegen de bof, kan ik het dan alsnog krijgen? Ja, maar vooralsnog zijn de ziekteverschijnselen bij gevaccineerde mensen mild en de kans op complicaties laag. Vaccinatie tegen bof geeft bij 5 tot 7 % van de gevaccineerden geen bescherming of geen bescherming op lange termijn. De immuniteit na vaccinatie vermindert ook in de loop van de jaren. Wie gevaccineerd is en toch ziek wordt zal de ziekte doormaken maar in veel mildere vorm. De huidige bofgevallen worden, in elk geval voor een deel, veroorzaakt door een variant van het normale virus, nl. genotype G5, ook Groningse variant genoemd. Gevaccineerden zijn daar niet volledig tegen beschermd, mensen die de ziekte al hebben doorgemaakt ook niet. Bof en zwangerschap Niet zelden komen zwangeren in contact met kinderen of volwassenen met een kinderziekte zoals bof. Dit contact kan (vooral) in de privésfeer liggen (vb. eigen kinderen) maar kan ook professioneel voorkomen. Ik heb een zwangerschapswens. Wat kan ik preventief doen om mij te beschermen tegen bof? Nazicht van uw vaccinatieschema (vaccinatiekaart) is uiteraard erg belangrijk. Indien u niet of onvoldoende werd gevaccineerd (vb. u heeft maar één vaccin gekregen) is het van belang de vaccinatie op te starten of af te werken via uw huisarts. Wanneer het onduidelijk is of u ooit werd gevaccineerd tegen bof (vb. vaccinatiekaart verloren) dan kan uw immuniteit via een bloedafname nagekeken worden via uw huisarts. Ik ben zwanger en ben in contact gekomen met iemand die de bof heeft. Wat kunnen de consequenties zijn voor zowel mij als mijn ongeboren kind? Het risico van zwangeren is afhankelijk van de reeds bestaande afweer door vroegere vaccinatie of doorgemaakte bof. Zwangere vrouwen tot de 3e zwangerschapsmaand hebben bij het doormaken van de bof een verhoogd risico op een spontane miskraam. Er is geen risico op geboorteafwijkingen van de vrucht of op vroeggeboorte. Voor medewerkers/studenten die korter dan 13 weken zwanger zijn, is het beter om het contact met een bofzieke te vermijden tot 5 à 9 dagen na diens eerste klachten van klierzwelling. Wering van het werk Bof wordt overgedragen door inademing van vochtdruppeltjes en door direct contact met een besmet iemand. De druppelinfectie uit de neus- en keelholte kan overgedragen

6 Infectieziekten - Bof 6/7 worden d.m.v. hoesten, niezen en praten en door handcontact. Maatregelen als handen wassen en hoesthygiëne zijn altijd zinvol, maar aangezien de bof zeer besmettelijk is zal hiermee de overdracht niet volledig voorkomen kunnen worden. Bof houdt steeds een klein risico op infectie tijdens eerste trimester van de zwangerschap in omdat niet iedereen die besmet is ook zichtbaar ziek wordt. Mensen die besmet zijn, kunnen anderen besmetten, ook al zijn ze zelf niet ziek. Het is dus niet omdat er geen zichtbare bofgevallen zijn op het werk dat er geen besmettingsrisico is. Bof houdt in principe enkel een risico in voor niet-immune zwangeren. De huidige bofgevallen worden echter, in elk geval voor een deel, veroorzaakt door een variant van het normale virus, nl. genotype G5, ook Groningse variant genoemd. Gevaccineerden zijn daar niet volledig tegen beschermd, mensen die de ziekte reeds hebben doorgemaakt ook niet. Ook zwangeren mét antistoffen in het bloed zijn niet volledig beschermd tegen dit deze variant van het klassieke bofvirus. Er bestaan weinig concrete richtlijnen rond het beleid bij bofuitbraak en preventieve maatregelen voor zwangeren. Onderstaand schema kan een houvast bieden en werd opgesteld in overleg met het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid. B e d r i j v e n Bof bij 1 of meer personen in één groep (vb. één afdeling van een bedrijf) Bofzieke(n) adviseren om tot 9 dagen na de eerste klachten van klierzwelling thuis te blijven. Verhoogde hand- en hoesthygiëne doorvoeren. Bofvaccinatie aanbieden (of serie af te ronden) aan contacten (groepsgenoten, collega s, ) die nooit eerder (een volledige serie) MBR-vaccinatie hebben gehad, noch bof hebben doorgemaakt. Zwangeren mogen niet gevaccineerd worden. Zwangeren (eerste trimester): Zwangere verwijderen uit de groep door mutatie (vb. naar andere afdeling) of profylactisch verlof gedurende de rest van de eerste trimester. O n d e r w i j s Bof bij 1 of meer personen in één groep (vb. één klas van een school) Bofzieke(n) adviseren om tot 9 dagen na de eerste klachten van klierzwelling thuis te blijven. Verhoogde hand- en hoesthygiëne doorvoeren. Bofvaccinatie aanbieden (of serie af te ronden) aan contacten (groepsgenoten, collega s, ) die nooit eerder (een volledige serie) MBR-vaccinatie hebben gehad, noch bof hebben doorgemaakt. Zwangeren mogen niet gevaccineerd worden. Zwangeren (eerste trimester): Zwangere verwijderen uit de klas door mutatie (vb. naar andere klas) of profylactisch verlof gedurende de rest van de eerste trimester.

7 Infectieziekten - Bof 7/7 Omwille van infectierisico moet ik tijdens mijn eerste trimester tijdelijk thuisblijven. Bestaat er toch nog een risico dat ik besmet geraakt ben op mijn werk? Aangezien de besmettelijke periode loopt van 6 dagen vóór tot 9 dagen na het begin van de symptomen kan het toch nog voorkomen dat de ziekte opgelopen werd ook al werd de zwangere verwijderd van zodra er symptomen bij de zieke vastgesteld zijn. Ik ben zwanger, kan ik een MBR-vaccinatie krijgen? Nee. Zwangerschap is een contra-indicatie voor een MBR-vaccinatie. Ik geef borstvoeding, kan ik een MBR-vaccinatie krijgen? Ja, geen enkel probleem. Ik ben zwanger. Mag ik op bezoek bij iemand met de bof? Nee. Het is beter om in de eerste 13 weken van de zwangerschap het contact te vermijden met de zieken, tot 5 à 9 dagen na de eerste klachten van klierzwelling. Kan bof via de moedermelk doorgegeven worden? Het bofvirus wordt niet via de moedermelk doorgeven. Bronverm elding MAHIEU L, DE DOOY J. Blootstelling aan kinderziekten gedurende de zwangerschap: richtlijnen voor de gezondheidswerker. Tijdschrift voor Geneeskunde 2000; 56: Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding ( Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid ( Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie ( Bijlage Handenhygiëne: Handen wassen Provikmo, 2013 Provikmo geeft u deze informatie op vrijwillige basis. Daarbij streven we er steeds naar om dit op een zeer zorgvuldige manier te doen. Gelet op deze middelenverbintenis, kan op basis van deze informatie nooit de aansprakelijkheid van Provikmo vzw ingeroepen worden.

Gezondheidsinformatiefiche voor bedrijven: bof

Gezondheidsinformatiefiche voor bedrijven: bof Gezondheidsinformatiefiche voor bedrijven: bof Bepaalde infectieziekten komen frequenter voor op kinderleeftijd dan bij volwassenen. Ze worden daarom verkeerdelijk kinderziekten genoemd. De meeste van

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts.

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts. Aan alle ouders en verzorgers, Bij een aantal niet-gevaccineerde kind(eren) in het Land van Heusden en Altena is mazelen geconstateerd. In deze brief willen wij u in overleg met de GGD West-Brabant informeren

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN 10 vragen over griepvaccinatie GRIEPVACCINATIE.BE AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID 1. Waarom vaccinatie tegen griep? Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling.

Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school * Risicogroepen. Ja, 5 dagen voor tot negen dagen na het begin van de zwelling. Hieronder vindt u een lijst met veel voorkomende kinderziektes op school. Als school hanteren wij de richtlijnen van de GGD. Op de site van de GGD vindt u nog meer informatie over deze kinderziektes en

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden?

GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? GRIEPVACCINATIE VOOR ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? WAT IS SEIZOENSGRIEP? WAT IS SEIZOENSGRIEP? > Een acute luchtweginfectie: Plots begin met koorts en rillingen Hoofdpijn Spierpijn Keelpijn

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

Griep en griepvaccinatie 1/5

Griep en griepvaccinatie 1/5 Griep en griepvaccinatie 1/5 E-info Griep en griepvaccinatie 1 Wat is griep? Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en wordt daarom ook wel influenza genoemd. Het influenzavirus veroorzaakt een

Nadere informatie

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Informatie voor zorgpersoneel Vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep 1 ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP U ontvangt deze folder omdat u in aanmerking komt voor een vaccinatie

Nadere informatie

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Hoesten, niezen en neus snuiten in papieren zakdoekje. Zakdoekje direct weggooien. Handen wassen met water en zeep. ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Lees deze brochure aandachtig. In deze brochure staat praktische

Nadere informatie

Wat doet de GGD? Bij meerdere gevallen van bof kan de GGD onderzoek doen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD.

Wat doet de GGD? Bij meerdere gevallen van bof kan de GGD onderzoek doen. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de GGD. Wat is bof? Bof is een besmettelijke ziekte waarbij de speekselklier bij het oor ontstoken is. Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus. Bof komt regelmatig voor in Nederland. De meeste kinderen in Nederland

Nadere informatie

Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waar tegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden

Nadere informatie

Bof (parotitis epidemica) Kinkhoest (pertussis)

Bof (parotitis epidemica) Kinkhoest (pertussis) Kinderziekten Er zijn vele verschillende soorten kinderziektes. Sommige kinderziektes of kinderziekten genezen vanzelf door rust, voor andere kinderziektes zijn medicijnen gewenst. Sommige kinderziektes

Nadere informatie

Het medische consult, handleiding voor leerkrachten van het 5 de leerjaar

Het medische consult, handleiding voor leerkrachten van het 5 de leerjaar Het medische consult, handleiding voor leerkrachten van het 5 de leerjaar Het medisch onderzoek bij leerlingen uit het 5 de leerjaar. Het medisch onderzoek in het 5 de leerjaar is een algemeen onderzoek.

Nadere informatie

Het medische consult, handleiding voor leerkrachten van de 11 jarigen in het buitengewoon onderwijs.

Het medische consult, handleiding voor leerkrachten van de 11 jarigen in het buitengewoon onderwijs. Het medische consult, handleiding voor leerkrachten van de 11 jarigen in het buitengewoon onderwijs. Het medisch onderzoek bij de 11 jarige leerlingen. Het medisch onderzoek van de 11 jarigen is een bijzonder

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school.

Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school. Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school. Infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en

Nadere informatie

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne

1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne VRAAG EN ANTWOORD Hepatitis B aandachtscampagne: Zeg Nee!...Tegen hepatitis B 1. Vragen over de hepatitis B aandachtscampagne Q. Wat is het doel van de campagne? A. We willen Chinezen woonachtig in Rotterdam

Nadere informatie

Vaccinaties voor peuters van 14 maanden. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor peuters van 14 maanden. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor peuters van 14 maanden Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland

Nadere informatie

Griep en griepvaccinatie. Infodocument

Griep en griepvaccinatie. Infodocument Griep en griepvaccinatie Infodocument Griep en griepvaccinatie 1 Wat is griep? Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en wordt daarom ook wel influenza genoemd. Het influenzavirus veroorzaakt

Nadere informatie

Vaccinaties ; informatie voor ouders

Vaccinaties ; informatie voor ouders Vaccinaties ; informatie voor ouders In deze folder leest u wat vaccineren is, wanneer uw kind kan worden gevaccineerd en tegen welke kinderziekten. U ziet het vaccinatieprogramma en leest welke bijwerkingen

Nadere informatie

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN

SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN SEIZOENSGRIEP EN HET GRIEPVACCIN Nr. 108 Wat is de klassieke of seizoensgriep In de volksmond wordt er gesproken over de griep, waar het gaat over een zware verkoudheid of een luchtwegeninfectie met enkele

Nadere informatie

Kinkhoest en zwangerschap

Kinkhoest en zwangerschap Kinkhoest en zwangerschap www.jijwij.nl Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby s. Daarom maakt kinkhoestvaccinatie al

Nadere informatie

Inleiding Symptomen Werking van de neus

Inleiding Symptomen Werking van de neus VERKOUDHEID 202 Inleiding U komt op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde, omdat u last heeft van verkoudheid. Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in uw neus, bijholten en uw keel. Verkoudheid

Nadere informatie

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik

Infectiepreventie. De jaarlijkse griepprik Infectiepreventie De jaarlijkse griepprik 1 De jaarlijkse griepprik Deze folder informeert u over de vaccinatie tegen de seizoensgriep. U krijgt deze folder omdat u, net als uw collega s, ook dit jaar

Nadere informatie

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar Rijksvaccinatieprogramma Als je kind 9 jaar oud is, heeft het voor een aantal infectieziekten al bescherming opgebouwd. Vaccinaties tegen hib-ziekten, kinkhoest en

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten Bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen ernstige infectieziekten. Daarom

Nadere informatie

AFSPRAKEN KETENPARTNERS OVER WATERPOKKEN EN RODEHOND BIJ ASIELZOEKERS I. ACHTERGROND

AFSPRAKEN KETENPARTNERS OVER WATERPOKKEN EN RODEHOND BIJ ASIELZOEKERS I. ACHTERGROND AFSPRAKEN KETENPARTNERS OVER WATERPOKKEN EN RODEHOND BIJ ASIELZOEKERS Onderstaande ketenafspraken zijn tot stand gekomen in samenwerking met COA, GC A, GGD GHOR Nederland, KNOV, NVOG en LCI, en zijn bedoeld

Nadere informatie

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen

ja, tot diarree over is (nee bij toxine) uren tot enkele weken 1 tot 4 dagen van 1 dag vóór tot 6 dagen na het begin van de ziekteverschijnselen INFECTIEZIEKTESCHEMA VOOR OUDERS Algemeen: een kind dat zich ziek voelt (koorts, hangerig, geen eetlust) behoort thuis te blijven Ziekte Ziekteverschijnselen Incubatietijd Besmettelijk? Wering school Risicogroepen

Nadere informatie

Kinkhoest. Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen.

Kinkhoest. Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen. Kinkhoest Ziektebeeld Kinkhoest of pertussis is een acute bacteriële infectie van de luchtwegen. Het ziektebeeld kan variëren van een milde hoest tot ernstige ziekte. Klassiek wordt kinkhoest gekenmerkt

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten

Bescherm je kind tegen infectieziekten Bescherm je kind tegen infectieziekten Bijna 95% van alle kinderen in Nederland is gevaccineerd tegen infectieziekten. Door betere hygiëne, een betere gezondheidszorg én door vaccinaties komt sterfte door

Nadere informatie

Sinds eind 2012 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de ontwerporganisatie. Hierbij wat toelichting hieromtrent.

Sinds eind 2012 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de ontwerporganisatie. Hierbij wat toelichting hieromtrent. Informatiekrant van Engineering voor de personeelsleden en hun gezin NV Bekaert SA Meulebekestraat 139 BE-8770 Ingelmunster Ingelmunster Meulebekestraat 139 BE-8770 Ingelmunster 12 maart 2013, nr. 12 Nieuwe

Nadere informatie

Ik laat me vaccineren tegen seizoensgriep! U toch ook?

Ik laat me vaccineren tegen seizoensgriep! U toch ook? vzw AZ Alma campus sijsele Gentse Steenweg 132 B-8340 Sijsele-Damme tel. 050 72 81 11 campus eeklo (Maatschappelijke Zetel) Moeie 18 B-9900 Eeklo tel. 09 376 04 11 www.azalma.be PERSBERICHT AZ Alma promoot

Nadere informatie

Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang

Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang Brochure Kinderziekten en de Kinderopvang Brochure Kinderziekten en kinderopvang Inleiding Bij Kinderopvang Schoonhoven komen kinderen van 6 weken tot 13 jaar. Deze leeftijdsgroep is extra bevattelijk

Nadere informatie

WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN VAN HEPATITIS B?

WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN VAN HEPATITIS B? WAT IS HEPATITIS Hepatitis is een ontsteking van de lever. Er zijn verschillende soorten leverontsteking. Ooit wereldwijd waargenomen zijn hepatitis A t/m H, waarvan hepatitis A, B en C de meest bekenden

Nadere informatie

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Informatie voor zorgpersoneel. Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Informatie voor zorgpersoneel Vaccinatie tegen Nieuwe Infl uenza A (H1N1) Bescherming tegen de Mexicaanse Griep ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP 032 Folder vac. zorgpers A5_NL.indd 1 16-10-2009 14:44:29 Wat

Nadere informatie

Mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa

Mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa Mercaptopurine Bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa 2 Uw MDL-arts heeft u 6-Mercaptopurine (merknaam Purinethol) voorgeschreven voor de behandeling van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Om

Nadere informatie

Hepatitis B vaccinatie

Hepatitis B vaccinatie Hepatitis B vaccinatie De lever speelt een centrale rol bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en suikers en de zuivering van het bloed. Soms raakt de lever ontstoken. In zo n geval is er sprake van

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het schema van Kind en Gezin KINDERAFDELING

PATIËNTENINFO. Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het schema van Kind en Gezin KINDERAFDELING PATIËNTENINFO Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het schema van Kind en Gezin KINDERAFDELING Inhoud Beste ouder 1 Vaccinatie tegen meningokokken type B...4 Adviezen van de Hoge Gezondheidsraad...5 Kostprijs...5

Nadere informatie

Kinkhoest: niet alleen een kinderziekte!

Kinkhoest: niet alleen een kinderziekte! Kinkhoest: niet alleen een kinderziekte! Informatiefolder over kinkhoest (preventie) Kinkhoest niet alleen een kinderziekte Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die wordt veroorzaakt door de bacterie

Nadere informatie

@rboinfect alertsysteem

@rboinfect alertsysteem Samenvatting: Nieuwe website van VWS Arboprofessionals werkzaam de gemeente Arboprofessionals o.a. werkzaam in het onderwijs Griep Check Nederlands Huisartsen genootschap Niet zorg: wanneer mag ik weer

Nadere informatie

Mycofenolaat Mofetil (MMF CellCept ) bij reumatische aandoeningen

Mycofenolaat Mofetil (MMF CellCept ) bij reumatische aandoeningen Mycofenolaat Mofetil (MMF CellCept ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel mycofenolaat mofetil te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie

Nadere informatie

Hepatitis B vaccinatie

Hepatitis B vaccinatie Hepatitis B vaccinatie De lever speelt een centrale rol bij de stofwisseling van eiwitten, vetten en suikers en de zuivering van het bloed. Soms raakt de lever ontstoken. In zo n geval is er sprake van

Nadere informatie

Kinderziekten. Wat je moet weten en wat je kan doen.

Kinderziekten. Wat je moet weten en wat je kan doen. Kinderziekten Wat je moet weten en wat je kan doen. Inhoud Wat zijn kinderziekten? p 1 p 2 Zijn ze te voorkomen? p 3 Kunnen anderen ervoor behoed worden? p 4 Dien je je arts te raadplegen? p 5 Mazelen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Azathioprine (Imuran ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder AZA uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL

Nadere informatie

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist

14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer. Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist 14u05-14u50 Geef griep geen kans op de werkvloer Els De Pinnewaert, verpleegkundig ziekenhuishygiënist GRIEPVACCINATIE VAN ZORGVERLENERS Hoe kan griep voorkomen worden? 1. Griep quiz 2. Wat is seizoensgriep?

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over mazelen

Veelgestelde vragen over mazelen Veelgestelde vragen over mazelen Inhoud Wat is er aan de hand? Over de ziekte mazelen Vragen voor ouders met kinderen Vragen voor volwassenen Vragen voor werknemers in gezondheidszorg Vaccin tegen mazelen

Nadere informatie

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe!

Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Nieuwsbrief Januari 2014 Allereerst wensen wij iedereen natuurlijk een beestachtig en gelukkig 2014 toe! Wij staan in het nieuwe jaar weer voor u en uw huisdieren klaar! Ik wilde het over het nut en het

Nadere informatie

Kinderziekten. Wat je moet weten en wat je kan doen.

Kinderziekten. Wat je moet weten en wat je kan doen. op basis van paracetamol op basis van ibuprofen Kinderziekten Perdolan (paracetamol) is een geneesmiddel. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Perdophen (ibuprofen) is een geneesmiddel voor

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINFORMATIE

GEZONDHEIDSINFORMATIE GEZONDHEIDSINFORMATIE voor risicovolle beroepsgroepen vaccinatie DTP en Hepatitis A/B www.vggm.nl GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR RISICOVOLLE BEROEPSGROEPEN Als medewerker kunt u via uw werk risico lopen op

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Vaccinaties bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

Patiënteninformatie. Vaccinaties bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Patiënteninformatie Vaccinaties bij de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa Inhoud Inleiding... 3 Moet ik mij laten vaccineren?... 3 NIET LEVENDE VACCINS (mogen altijd toegediend worden)... 4 Influenza

Nadere informatie

Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema

Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema kindergeneeskunde informatiebrochure Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Vaccinatie tegen meningococcen B 4 3. Vaccinatie tegen Varicella (windpokken) 5

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen

Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen Azathioprine (Imuran ) bij dermatologische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel azathioprine te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Vaccinatie voor asielzoekers. Provinciehuis 19 januari 2016

Vaccinatie voor asielzoekers. Provinciehuis 19 januari 2016 Vaccinatie voor asielzoekers Provinciehuis 19 januari 2016 Agenda 1. Partners aan tafel 2. Probleemstelling 3. Doelstelling 4. Vlaamse aanbevelingen en richtlijnen 5. Doelgroepen 6. Regionale afspraken

Nadere informatie

7,2. Werkstuk door een scholier 1567 woorden 21 februari keer beoordeeld. Het actuele vaccinatieprogramma

7,2. Werkstuk door een scholier 1567 woorden 21 februari keer beoordeeld. Het actuele vaccinatieprogramma Werkstuk door een scholier 1567 woorden 21 februari 2003 7,2 37 keer beoordeeld Vak Biologie Het actuele vaccinatieprogramma In 1957 is het Rijksvaccinatieprogramma ingevoerd met als doel de volksgezondheid

Nadere informatie

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden

Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Inentingen bij huisdieren deel 2: honden Door Marije Blok Het is verstandig uw huisdier(en) te laten inenten tegen verschillende dierziekten. Maar waartegen worden ze nu eigenlijk ingeënt? En waarom is

Nadere informatie

Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen

Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel rituximab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa)

Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Infliximab (Remicade) bij Inflammatoire darmziekten (ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa) Uw behandelend arts heeft met u gesproken over het gebruik van infliximab In deze folder leest u over de werking

Nadere informatie

Rituximab (Mabthera )

Rituximab (Mabthera ) Rituximab (Mabthera ) Maatschap reumatologie Kennemerland RITUXIMAB (MABTHERA ) Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel Rituximab te behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik

Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Protocol bij Ziekte en Medicijngebruik Wanneer kunnen zieke kinderen naar DONS komen en wanneer moeten zij thuisblijven? Bij verzuim door ziekte letten wij op: 1. Gezondheid en welbevinden van het kind

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Opvang 5.3.5.0 Zieke kinderen / besmettelijke ziekten en werkwijze versie: 2

Hoofdstuk 5: Opvang 5.3.5.0 Zieke kinderen / besmettelijke ziekten en werkwijze versie: 2 De organisatie heeft een protocol opgesteld conform de Wet Bestrijding Infectieziekten, waarin beschreven staat hoe te handelen in geval van (besmettelijke) ziekte(n) van kinderen. Het protocol is van

Nadere informatie

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Bof. Ziektebeeld

DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB. Bof. Ziektebeeld DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB 39 Bof Ziektebeeld Bof is een besmettelijke, virale infectieziekte die gekenmerkt wordt door het optreden van koorts en parotitis: ontsteking van de oorspeekselklier(en).

Nadere informatie

Rubella Synoniemen: rodehond, German measles, Röteln

Rubella Synoniemen: rodehond, German measles, Röteln Rubella Synoniemen: rodehond, German measles, Röteln B06 Bijlage I Rubella en zwangerschap, richtlijnen voor de praktijk Beleid naar aanleiding van een (mogelijk) contact (zie toelichting 1) Inventariseer

Nadere informatie

Ongevallen en tetanusvaccinatie

Ongevallen en tetanusvaccinatie SPOEDEISENDE HULP Ongevallen en tetanusvaccinatie BEHANDELING Ongevallen en tetanusvaccinatie U bent op de Spoedeisende Hulp van het St. Antonius Ziekenhuis geweest omdat u een verwonding hebt opgelopen.

Nadere informatie

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN Gezond zijn vinden we belangrijk. Je merkt het misschien niet, maar we komen veel ziekteverwekkers tegen in ons dagelijks leven. Het lichaam heeft allerlei manieren om die ziekteverwekkers

Nadere informatie

Vragen Ouderdag Congenitale CMV infectie. CMV-groep

Vragen Ouderdag Congenitale CMV infectie. CMV-groep Vragen Ouderdag Congenitale CMV infectie CMV-groep Vragen voor het vragenuurtje Wat zijn de risico s voor een volgende zwangerschap? Borstvoeding en CMV Wat moet ik doen bij andere zwangeren nu ik en mijn

Nadere informatie

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde

Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde 2016 2017 Huisregels zieke kinderen Peuterspeelzaal Tamarinde is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip.

Nadere informatie

Ziekte en incubatietijd Verschijnselen Besmettelijke periode Maatregelen t.a.v.: Patiënt Contacten School BOF (16 / 18 dagen) (virusinfectie)

Ziekte en incubatietijd Verschijnselen Besmettelijke periode Maatregelen t.a.v.: Patiënt Contacten School BOF (16 / 18 dagen) (virusinfectie) OVERZICHT KINDERZIEKTEN Ziekte en incubatietijd Verschijnselen Besmettelijke periode Maatregelen t.a.v.: BOF (16 / 18 dagen) Diarree Acute door virus veroorzaakte ziekte die begint met hoge koorts, hoofdpijn

Nadere informatie

Paulo Freire NIEUWS brief

Paulo Freire NIEUWS brief Paulo Freire NIEUWS brief 6 januari 2016 schooljaar 2015-2016 Week 1 Nummer 16 NIEUWJAAR Het team wenst alle kinderen en ouders een geweldig 2016 toe. We hopen dat het voor iedereen een gezellig en succesvol

Nadere informatie

Hepatitis B Inleiding Hepatitis A Preventie hepatitis B Preventie hepatitis A

Hepatitis B Inleiding Hepatitis A Preventie hepatitis B Preventie hepatitis A Naast deze infokaart over hepatitis zijn er ook infokaarten beschikbaar over: infectieziekten algemeen, tuberculose, seksueel overdraagbare aandoeningen, jeugd en onveilig vrijen en jeugd en vaccinatie.

Nadere informatie

6-Mercaptopurine (Purinethol )

6-Mercaptopurine (Purinethol ) Patiënteninformatie 6-Mercaptopurine (Purinethol ) Informatie over de behandeling met het medicijn 6-mercaptopurine (Purinethol ) bij de ziekte van Crohn en colitus ulcerosa 6-Mercaptopurine (Purinethol

Nadere informatie

BIJSLUITER. Priorix versie 8.2 (augustus 2008) Pagina 1 van 7

BIJSLUITER. Priorix versie 8.2 (augustus 2008) Pagina 1 van 7 BIJSLUITER Priorix versie 8.2 (augustus 2008) Pagina 1 van 7 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Priorix, poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie Gecombineerd bof (B), mazelen (M),

Nadere informatie

Beleid zieke kind versie september 2015

Beleid zieke kind versie september 2015 Beleid zieke kind versie september 2015 Gezondheid Een goede gezondheid is voor iedereen van onschatbare waarde, maar voor kinderen helemaal. Een kind heeft een goede gezondheid nodig om te groeien en

Nadere informatie

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE

Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK. De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Ziektebeleid KINDERDAGVERBLIJF DE PEUTERBOERDERIJ & KINDCENTRUM HET BORGHONK De Peuterboerderij & Het Borghonk GEA VELDHUIZEN OVERBERG, RENSWOUDE Inhoud 1. Ziekte van kinderen... 2 1.1 Wanneer moet een

Nadere informatie

De bof Kinkhoest Mazelen. Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte. Waterpokken Zesde ziekte Hersenvliesontsteking

De bof Kinkhoest Mazelen. Rode hond Roodvonk Vijfde ziekte. Waterpokken Zesde ziekte Hersenvliesontsteking Kinderziekten In dit hoofdstuk beschrijven we de meest voorkomende kinderziekten. We geven daarbij aan wat de incubatietijd is, wat de verschijnselen zijn, wat u er zelf tegen kunt doen, wat de eventuele

Nadere informatie

Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers: Adalimumab (Humira )

Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers: Adalimumab (Humira ) Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers: Adalimumab (Humira ) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran )

Azathioprine (Imuran ) Patiënteninformatie Azathioprine (Imuran ) Informatie over de behandeling met het medicijn azathioprine bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa 1234567890-terTER_ Azathioprine (Imuran ) Informatie

Nadere informatie

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: anakinra (Kineret )

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: anakinra (Kineret ) Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: anakinra (Kineret ) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel anakinra te gaan

Nadere informatie

Hepatitis B en zwangerschap

Hepatitis B en zwangerschap Hepatitis B en zwangerschap Wat is nodig om uw baby te beschermen tegen hepatitis B? Tijdens de zwangerschap 3-4 maanden zwanger Uit het bloedonderzoek is gebleken dat u drager bent van het hepatitis B-virus.

Nadere informatie

Abatacept (Orencia ) bij reumatische aandoeningen

Abatacept (Orencia ) bij reumatische aandoeningen Abatacept (Orencia ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel abatacept te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek.

Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Beste klant, Hieronder vindt u een kort overzicht van de nieuwe producten en/of de promoties die we momenteel aanbieden in de apotheek. Voor vragen kan u ons gerust contacteren op het telefoonnummer 052/30.94.14

Nadere informatie

Bronchiolitis bij kinderen

Bronchiolitis bij kinderen Kindergeneeskunde Bronchiolitis bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat het een ontsteking van de kleine luchtwegen heeft. Lang niet

Nadere informatie

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV

RSV Risicogroep Oorzaak Symptomen van RSV RS virus Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van het VUmc in verband met een infectie van RSV. Opname in het ziekenhuis vindt plaats bij ernstige benauwdheid en als zich voedingsproblemen voordoen.

Nadere informatie

informatie om droes onder controle te houden

informatie om droes onder controle te houden informatie om droes onder controle te houden Wat is droes? Droes is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie Streptococcus equi. Droes kan voorkomen bij paarden en pony s van elke

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 10 2014-2015

Nieuwsbrief nr. 10 2014-2015 1. dr. de Boerstraat 42 1511 VH Oostzaan tel. 075 6841468 info@korenaar.nl www.korenaar.nl #dekorenaarcbs Nieuwsbrief nr. 10 2014-2015 A g e n d a 05 februari Afsluiting Project 09 t/m 19 februari 10-minutengesprekken

Nadere informatie

VERKOUDHEID OF GRIEP?

VERKOUDHEID OF GRIEP? VERKOUDHEID OF GRIEP? Een verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door besmetting met een virus. Die kan via speekseldruppeltjes maar meestal besmetten we ons zelf nadat we met onze handen in contact zijn

Nadere informatie

Vaccinatie tegen HPV voor meisjes. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinatie tegen HPV voor meisjes. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinatie tegen HPV voor meisjes Rijksvaccinatieprogramma Waarom vaccineren tegen HPV? Als je je laat vaccineren tegen HPV, ben je goed beschermd tegen baarmoederhalskanker. Elk jaar krijgen ongeveer

Nadere informatie

Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema

Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema kindergeneeskunde informatiebrochure Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Vaccinatie tegen meningococcen B 4 3. Gecombineerd vaccin meningococcen types A,

Nadere informatie

Hoe krijg je hepatitis B?

Hoe krijg je hepatitis B? Hepatitis B Hepatitis B is een infectie van de lever, veroorzaakt door het hepatitis B-virus. In Nederland wordt dit virus vooral overgedragen door seksueel contact. Het dringt via de slijmvliezen van

Nadere informatie

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers

Kinderziekten met vlekjes. Informatie voor ouders / verzorgers Kinderziekten met vlekjes Informatie voor ouders / verzorgers Bijna ieder kind krijgt wel eens een ziekte die vlekjes of blaasjes op de huid geeft. Meestal gaat het om waterpokken, om de vijfde ziekte,

Nadere informatie

Maandinfo ouders januari 2013

Maandinfo ouders januari 2013 januari 2013 Maandag 7 januari 2013 Jaargang 9, nummer 5 Beste ouders G E M E E N T E S C H O O L S I N T D E N I J S Dalestraat 40-8554 Zwevegem Sint-Denijs T 056 45 57 72 F 056 45 57 72 E < stdenijs@scarlet.be>

Nadere informatie

Adalimumab (Humira ) bij reumatische aandoeningen

Adalimumab (Humira ) bij reumatische aandoeningen Adalimumab (Humira ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel adalimumab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

6-Mercaptopurine (Purinethol )

6-Mercaptopurine (Purinethol ) 6-Mercaptopurine (Purinethol ) bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder 6MP uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen

Nadere informatie