Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds"

Transcriptie

1 Petitie MKB Hoorn met betrekking tot de ingevoerde reclamebelasting Hoorn ten behoeve van het Lokaal Ondernemersfonds Hoorn, 25 augustus 2009 MKB Hoorn constateert - Dat de gemeente Hoorn eind mei de aanslagen voor de reclamebelasting heeft verstuurd. Bij veel ondernemers is deze aanslag rauw op hun dak gevallen. - Dat de gemeente Hoorn dit jaar reclamebelasting heeft ingevoerd om extra middelen te genereren om de lokale economie te stimuleren. De belasting wordt gebruikt voor het vullen van het Lokaal Ondernemers Fonds. Dit Lokaal Ondernemersfonds is opgericht in overleg en samenwerking met de Gemeente Hoorn en de Hof, de Hoornse Ondernemersfederatie. De opbrengsten zijn bedoeld voor de financiering van de collectieve activiteiten van de ondernemersverenigingen. Hieruit worden o.a. voor de binnenstad de kosten van promotie en de verschillende evenementen betaald. Op de bedrijventerreinen worden hiervan o.a. de kosten van de collectieve beveiliging betaald. De gemeente faciliteert het fonds door de belasting te heffen. - Dat het oprichten van een ondernemersfonds om zo middelen te genereren een goede manier is om de lokale economie te stimuleren. Via een lokaal ondernemersfonds draagt elk bedrijf een steentje bij aan het ontwikkelen en versterken van de economische vitaliteit van bedrijfslocaties. Het bevorderen van leefbaarheid, veiligheid, ruimtelijke kwaliteit of een ander mede publiek belang in de openbare ruimte komt het ondernemerschap in algemene zin ten goede. Nadat de gemeente eind mei de aanslagen aan ondernemers heeft verstuurd, heeft bij MKB Hoorn de telefoon roodgloeiend gestaan en het klachten geregend. De meeste klachten hebben betrekking op de wijze van meten en berekenen en de hoogte van de tarieven. Maar ondernemers hebben bij MKB Hoorn ook geklaagd over de fundamentele noodzaak van een dergelijk fonds, de communicatie richting ondernemers en de organisatie van het fonds.

2 Conclusies MKB Hoorn heeft de klachten geïnventariseerd en komt na deze analyse tot de volgende conclusies: - Bij de vorming van het ondernemersfonds is het draagvlak onder ondernemers en instellingen te beperkt onderzocht. Er zijn geen draagvlakeisen gehanteerd. Zo had de gemeente draagvlak kunnen onderzoeken en meten door bijvoorbeeld een stemming te organiseren, en een opkomstpercentage van 50% van de bijdrageplichtigen kunnen eisen, waarvan dan minstens 2/3 vóór het systeem van reclamebelasting had moeten stemmen. - Vele ondernemers zijn verrast door de aanslagen omdat zij onvoldoende op de hoogte waren wat de consequentie van het Lokaal Ondernemers Fonds in financiële zin is. Met de voorlichting en communicatie is een grote groep ondernemers niet bereikt. - Het free-rider gedrag wordt met het invoeren van de reclamebelasting weliswaar tegengegaan, maar niet geheel voorkomen of uitgesloten. De zichtbaarheid van een bedrijf is sterk afhankelijk van zijn bedrijfsdoelstelling. Veel vestigingen hebben geen zichtbare vermeldingen en worden daarom niet aangeslagen voor de reclamebelasting. - De gehanteerde wijze van berekenen, de metingen en de uiteindelijke tariefstelling is onredelijk en onrechtvaardig. Veel categorieën, geen maximum, grove indeling. Bedrijventerreinen krijgen relatief hoge aanslagen. - Kleine ondernemingen krijgen relatief zeer hoge aanslagen en het starttarief wordt als zeer hoog ervaren. - De duur van het convenant tussen gemeente en de HOF is erg lang. Daar waar partijen op experimentele basis een ondernemersfonds instellen, zou de looptijd niet langer dan vijf jaar moeten zijn.

3 Aanbevelingen Op grond van het voorgaande en met als uitgangspunt het bijgevoegde algemene standpunt van MKB Nederland over reclamebelasting, draagt MKB Hoorn de volgende aanbevelingen / oplossingen aan. Op deze wijze willen wij het systeem verbeteren en input leveren voor constructief overleg. Op korte termijn (uiterste realisatiedatum 1 januari 2010, bij voorkeur met terugwerkende kracht inwerkingtreding 1 januari 2009), uitgaande van het systeem van reclamebelasting, stellen wij de volgende wijzigingen voor: Met betrekking tot het systeem van meten en berekenen en de met betrekking tot de hoogte van de tarieven: - Beperk de heffing reclamebelasting tot het centrumgebied; - Maak onderscheid tussen aanduidingsborden, naamborden en echte reclame; - Hanteer een beperkt aantal categorieën, dit heeft ook minder administratieve lasten tot gevolg; - Hanteer een lager starttarief en werk met maximumtarieven; - Sluit reclame welke korter dan 13 weken hangt/staat uit. Met betrekking tot het Lokaal Ondernemersfonds: - Het totale bedrijfsleven in Hoorn is gebaat bij een Bestuur van het Lokaal Ondernemersfonds dat uit een bredere vertegenwoordiging van het bedrijfsleven bestaat dan nu het geval is. Gezien het feit dat branches uit de culturele sector en de sector zorg en maatschappelijke dienstverlening zijn aangesloten bij MKB-Nederland, is MKB Hoorn een representatieve (gespreks)partner. - Activiteitenplannen inclusief bijbehorende begroting zouden vooraf aan bijdrageplichtigen moeten worden voorgelegd, zodat bestedingen uit het Fonds op breed draagvlak kunnen rekenen. Hiermee wordt eveneens gewaarborgd dat opdrachten en bestedingen het algemene belang dienen en niet dan wel zo min mogelijk individuele contracten en daarmee bedrijven schaden. - Het valt serieus te overwegen op termijn de Stichting Lokaal Ondernemersfonds om te vormen tot een Vereniging. De huidige verantwoording vooraf en achteraf vindt uitsluitend plaats tussen LOF en gemeente, in een verenigingsconstructie is direct contact met en directe verantwoording aan de bijdrageplichtigen beter ingebouwd. Wij adviseren de gemeente bij het evalueren van het systeem van reclamebelasting onder meer de verordening reclamebelasting van de gemeente Maastricht als leidraad te laten fungeren bij het toewerken naar een mkb-vriendelijker systeem.

4 Op langere termijn, in het jaar 2010, moet een grondiger evaluatie plaatsvinden van het Lokaal Ondernemersfonds. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen heeft het college er belang bij een Lokaal Ondernemersfonds in Hoorn te hebben dat daadwerkelijk op een breed draagvlak onder ondernemers kan rekenen. Dit is één van de eerste zaken die een nieuw College van B&W kan oppakken. In deze evaluatie is de belangrijkste vraag of de reclamebelasting wel het juiste systeem is voor het ondernemersfonds in Hoorn. Ook andere mogelijkheden zouden serieus onder de loep moeten worden genomen. Te denken valt aan de OZB als grondslag. De ozb is een belasting die wordt geheven over alle onroerende zaken in een gemeente. Aangeslagen worden degenen die eigenaar zijn van een onroerende zaak of gebruiker zijn van een nietwoning of perceel. De basis van de belasting is de waardering onroerende zaak (woz). Met het hanteren van de WOZ-waarde komt de bedrijfsomvang in het economisch verkeer beter tot uiting en wordt free-riders gedrag echt uitgesloten. Ook de vorming van een BIZ is mogelijk. In deze constructie zijn de draagvlakeisen geborgd, omdat het bestuur van de Stichting of Vereniging voor minimaal 2/3 uit ondernemers uit de BIZ dient te bestaan. De looptijd is ook beperkter.

5 Algemeen standpunt MKB-Nederland inzake Reclamebelasting MKB-Nederland is ten principale tegen de invoering van reclamebelasting, uitgaande van de volgende overwegingen: 1. Een aankondiging is geen reclame! De reclamebelasting richt zich op openbare aankondigingen vanaf de openbare weg. Het betreft daarom ook de naam van een bedrijf op de gevel. MKB-Nederland vindt het onzinnig en onjuist om dit te belasten. Op het gebouw van het gemeentehuis staat ook gemeentehuis. Zonder aanduiding van de naam van een bedrijf, is het bedrijf immers erg lastig te vinden en te herkennen. Met het maken van reclame heeft dit niets te maken. Over reclameobjecten als borden, spandoeken, lichtbakken en uitstallingen wordt precariobelasting geheven (boven gemeentegrond). Wat overblijft is een reclameposter op het raam. Het belasten van dergelijke reclame-uitingen loont niet de moeite. 2. Economische crisis / verzwaring lasten Het bedrijfsleven kampt met een zware economische crisis. Het aantal faillissementen stijgt spectaculair op dit moment, aldus het CBS. Terecht doet het kabinet een dringend beroep op de gemeenten om een stijging van de lokale belastingen te vermijden. Deze oproep wordt ondersteund door de VNG en zal naar verwachting als afspraak worden opgenomen in een aanvullend bestuursakkoord. De oproep geldt niet voor de heffingen, maar wél voor gemeentelijke belastingen. Invoering reclamebelasting druist dus volkomen in tegen deze afspraak tussen Rijk en gemeenten. Het betreft niet alleen een stijging van de financiële lasten voor mkb-ondernemers, ook van de administratieve lasten. Deze administratieve lastenverzwaring komt niet overeen met het streven van gemeente naar administratieve lastenreductie, zoals ook is afgesproken in het bestuursakkoord. Gebiedsgerichte invoering Mocht een gemeenteraad toch besluiten tot invoering van deze belasting, dan pleit het bedrijfsleven met klem dit te beperken tot het centrum. Hiermee wordt bereikt dat alleen die ondernemers belast worden, die later mogelijk baat hebben bij de besteding van de opbrengsten van reclamebelasting (ondernemersfonds).

Stichting Ondernemersfonds Enschede. Samen voor een bruisende binnenstad

Stichting Ondernemersfonds Enschede. Samen voor een bruisende binnenstad Stichting Ondernemersfonds Enschede Samen voor een bruisende binnenstad Samen het ondernemersklimaat in de binnenstad stimuleren Bent u ondernemer in het centrum van Enschede? Dan betaalt u belasting voor

Nadere informatie

Ondernemersfondsen. Soorten, maten, voors en tegens. Lichtenvoorde, 10 november 2016 Kjeld Vosjan

Ondernemersfondsen. Soorten, maten, voors en tegens. Lichtenvoorde, 10 november 2016 Kjeld Vosjan Vosjan Management op Maat Ondernemersfondsen Soorten, maten, voors en tegens Lichtenvoorde, 10 november 2016 Kjeld Vosjan Inhoud 1. Aanleiding, waarom zitten we hier? 2. Ondernemersfondsen algemeen 3.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1151756 Datum: 27 november 2014 Behandeld door: C.F.J. Mens Afdeling / Team: RO / ROB Onderwerp: Oprichting ondernemersfonds voor de Binnenstad. Samenvatting:

Nadere informatie

Beleid ondernemersfondsen

Beleid ondernemersfondsen Beleid ondernemersfondsen Bijlagen - Brief handelsvereniging Leek-Nietap ingekomen 7 mei 2018 - Advies inzake harmonisatie belastingen en heffingen van 7 juni 2018 Inleiding Ondernemersfondsen zijn fondsen

Nadere informatie

Toelichting op de Verordening Reclameheffing Valkenswaard Centrum

Toelichting op de Verordening Reclameheffing Valkenswaard Centrum Toelichting op de Verordening Reclameheffing Valkenswaard Centrum I Algemene toelichting De uit de reclameheffing verkregen opbrengst kan in beginsel vrij besteed worden. De reclameheffing is, net als

Nadere informatie

Naar een Ondernemersfonds. 22 januari Stefan van Aarle

Naar een Ondernemersfonds. 22 januari Stefan van Aarle Naar een Ondernemersfonds 22 januari 2018 Stefan van Aarle Wie ben ik? Ondernemer Regisseur binnenstad Tilburg Centrummanager Oosterhout Gebiedsregisseur Waalkade Nijmegen Transformatiemanager Winkelcentrum

Nadere informatie

Gemeente Boxmeer. Nummer: 7k. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 16 oktober 2012

Gemeente Boxmeer. Nummer: 7k. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer. Boxmeer, 16 oktober 2012 Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot instemming met de invoering van een reclamebelasting en vaststelling van de Verordening reclamebelasting centrum Boxmeer 2013. Nummer: 7k. AAN de Raad van de gemeente

Nadere informatie

Raadsvoorstel 123. Gemeenteraad. Vergadering 4 december 2012

Raadsvoorstel 123. Gemeenteraad. Vergadering 4 december 2012 Raadsvoorstel 123 Onderwerp : invoering van een Ondernemersfonds onder gelijktijdige verhoging OZB nietwoningen in Helmond. B&W vergadering : 30 oktober 2012 Dienst / afdeling : SE.EC Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. TITEL Verordening reclamebelasting 2011

RAADSVOORSTEL. TITEL Verordening reclamebelasting 2011 RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3686069v4 Aan : Gemeenteraad Datum : 20 april 2011 Portefeuillehouder : Wethouder M.C. Barendregt Wethouder G. Boeve Wethouder J.C. Buijtelaar Agendapunt

Nadere informatie

BEDRIJVEN INVESTERINGS ZONE (BIZ)

BEDRIJVEN INVESTERINGS ZONE (BIZ) BEDRIJVEN INVESTERINGS ZONE (BIZ) WAT IS EEN BEDRIJVEN INVESTERINGS ZONE? Een bedrijveninvesteringszone is een afgebakend gebied waar ondernemers samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving

Nadere informatie

Stichting CLOK. Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie. 15 mei 2018, Herman Timmermans

Stichting CLOK. Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie. 15 mei 2018, Herman Timmermans Stichting CLOK Samen bouwen aan een sterke, vitale en duurzame lokale economie 15 mei 2018, Herman Timmermans www.clok.nl e-mail info@clok.nl telefoon 035-695 41 44 StichtingCLOK CLOK in een notendop PM/CM

Nadere informatie

Classificatiecode. Casenummer

Classificatiecode. Casenummer Besluitformulier Afdeling Auteur Toestelnummer Datum Onderwerp Reclamebelasting t.b.v. Ondernemersfonds Registratie nummer : Classificatiecode Casenummer : : Samenvatting van de inhoud De Bussumse Ondernemers

Nadere informatie

Ondernemersfonds Purmerend

Ondernemersfonds Purmerend Ondernemersfonds Purmerend Purmerend, december 2009 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Algemene inleiding 1.1: Aanleiding 1.2: Probleemstelling 1.3: Doelstelling en opbouw notitie Pagina 3 3 3 4 Hoofdstuk 2: Achtergronden

Nadere informatie

Raadsvoorstel gemeente Coevorden

Raadsvoorstel gemeente Coevorden Raadsvoorstel gemeente Coevorden Datum commissievergadering 11 april 2017 Versie Agendapunt 10 Naam rapporteur Rv.nr. Openbaar Portefeuillehouder Mw. I. Dobben Ja Dhr. J. Zwiers Onderwerp Invoering Bedrijven-investeringszone

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Lingewaard

Aan de raad van de gemeente Lingewaard Aan de raad van de gemeente Lingewaard Onderwerp Invoering reclamebelasting/ondernemersfondsen 1. Samenvatting Op 16 juli 2009 is door de fractie PvdA een motie ingediend met het verzoek aan het college

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst ondernemers Verkenning Ondernemersfondsen. Zevenbergen, Fijnaart en Klundert

Informatiebijeenkomst ondernemers Verkenning Ondernemersfondsen. Zevenbergen, Fijnaart en Klundert Informatiebijeenkomst ondernemers Verkenning Ondernemersfondsen Zevenbergen, Fijnaart en Klundert Aftrap informatiebijeenkomst verkenning ondernemersfondsen Agenda: Pitch namens de ondernemersverenigingen

Nadere informatie

Het college/de burgemeester wordt verzocht de volgende vragen zo spoedig mogelijk schriftelijk te beantwoorden:

Het college/de burgemeester wordt verzocht de volgende vragen zo spoedig mogelijk schriftelijk te beantwoorden: M O N T F O O R T D66 SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE Nr 2015-29 Datum: 17-11-2015 Naam vragensteller: H.P.M. Bezuijen/A.M. van de Poll Vraag gericht aan: College/Portefeuillehouder Onderwerp: Ondernemersfonds

Nadere informatie

Naar een BID/BIZ in België? Leren van ervaringen met BID/BIZ in Nederland

Naar een BID/BIZ in België? Leren van ervaringen met BID/BIZ in Nederland Ondernemersfondsen en BIZ: belastingrecht voor ondernemers Naar een BID/BIZ in België? Leren van ervaringen met BID/BIZ in Nederland mr.dr. A.W. (Arjen) Schep Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van

Nadere informatie

Evaluatie OndernemersFonds Gouda. 1. Inleiding. 2. Doelstellingen en taken OFG. 3. Werkwijze

Evaluatie OndernemersFonds Gouda. 1. Inleiding. 2. Doelstellingen en taken OFG. 3. Werkwijze Evaluatie OndernemersFonds Gouda 1. Inleiding 2. Doelstellingen en taken OFG 3. Werkwijze 4. Resultaten - doelstellingen en taken - draagvlak - scheiding publieke en private taken 5. Alternatieven voor

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1157098 Datum: 18 november 2014 Behandeld door: G.H. Strijbos Afdeling / Team: INW/BEL Onderwerp: Aanvullende Belastingmaatregelen 2015 Samenvatting:

Nadere informatie

De resultaten evenals ons advies bieden wij u hierbij graag aan.

De resultaten evenals ons advies bieden wij u hierbij graag aan. College van Burgemeester & Wethouders Postbus 1 6650 AA Druten Betreft : advies Ondernemersfonds Druten Centrum Druten, 30 juni 2016 Geacht College, Het afgelopen half jaar werkten wij in de begeleidingscommissie

Nadere informatie

Inleiding. Het Veldhovens model

Inleiding. Het Veldhovens model Inleiding In 2011 hebben de gemeente Veldhoven, de Ondernemersvereniging Veldhoven- Dorp en de Kamer van Koophandel Brabant met succes een pilot uitgevoerd om een nieuwe vorm van reclamebelasting te testen.

Nadere informatie

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Concernzaken

VOLGNUMMER DATUM ORGANISATIEONDERDEEL Concernzaken DATUM ORGANISATIEONDERDEEL 1-9-2015 Concernzaken CORRESPONDENTIENUMMER BIJLAGEN STELLER 2015-26841 1 Wolters/350 4255 john.wolters@maastricht.nl ONDERWERP RAADSVOORSTEL Wijziging van de Tarieventabel Verordening

Nadere informatie

Algemene informatie. Bedrijven Investeringszones (BIZ)

Algemene informatie. Bedrijven Investeringszones (BIZ) Algemene informatie Bedrijven Investeringszones (BIZ) Samen investeren in gebiedsverbetering Bedrijven Investeringszones (BIZ) Vanaf 1 mei 2009 is de Experimentenwet Bedrijven Investeringszones (BIZ) in

Nadere informatie

C.H. Hartendorp BP TH

C.H. Hartendorp BP TH SAMENVATTING RAADSVOORSTEL CASENUMMER BEHANDELEND AMBTENAAR SECTOR PORT. HOUDER 10G201406 381501 / 381501 ONDERWERP Verzoek oprichten BI-zone Westermaat. C.H. Hartendorp BP TH AGENDANUMMER BELEIDSPROGRAMMA/BELEIDSLIJN

Nadere informatie

Maak meer mogelijk in de gemeente Zaanstad. Het Ondernemersfonds: Sleutel tot succes?!

Maak meer mogelijk in de gemeente Zaanstad. Het Ondernemersfonds: Sleutel tot succes?! Maak meer mogelijk in de gemeente Zaanstad Het Ondernemersfonds: Sleutel tot succes?! Waarom een ondernemersfonds? Free riders in winkelgebieden en op bedrijventerreinen Vrijwillige bijdragen voor activiteiten

Nadere informatie

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ)

BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) BEDRIJVEN INVESTERINGSZONE (BIZ) biz BEDRIJVENINVESTERINGZONE EINDHOVEN VOORWOORD De SOEC (Stichting Ondernemersfonds Eindhoven Centrum) is in 2011 opgericht om het centrum van Eindhoven op een doordachte,

Nadere informatie

Colofon. Nota lokale heffingen 2015-2018. Uitgave Gemeente Utrecht. Drukwerk RICOH Nederland. Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach

Colofon. Nota lokale heffingen 2015-2018. Uitgave Gemeente Utrecht. Drukwerk RICOH Nederland. Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach Nota lokale heffingen 2015-2018 Colofon Nota lokale heffingen 2015-2018 Uitgave Gemeente Utrecht Drukwerk RICOH Nederland Fotografie Ramon Mosterd John Ploeg John Gundlach Informatie Gemeente Utrecht Bestuurs-

Nadere informatie

Notitie Reclamebelasting

Notitie Reclamebelasting Notitie Reclamebelasting Inleiding: De economische structuur van Hulst kenmerkt zich door een sterke vertegenwoordiging van handel, horeca en commerciële dienstverlening. Om de centrumfunctie die Hulst

Nadere informatie

De gemeente Teylingen, hierna te noemen de gemeente vertegenwoordigd door haar burgemeester, mevrouw C.G.J. Breuer.

De gemeente Teylingen, hierna te noemen de gemeente vertegenwoordigd door haar burgemeester, mevrouw C.G.J. Breuer. 1. Convenant inzake Ondernemersfonds Teylingen 1.1 Ondergetekenden, De gemeente Teylingen, hierna te noemen de gemeente vertegenwoordigd door haar burgemeester, mevrouw C.G.J. Breuer. En De Stichting Ondernemersfonds

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad A-voorstel. Onderwerp: ONDERNEMERSFONDS Volgnr.: 8

Aan de gemeenteraad A-voorstel. Onderwerp: ONDERNEMERSFONDS Volgnr.: 8 Ontwikkeling Aan de gemeenteraad A-voorstel Onderwerp: ONDERNEMERSFONDS Volgnr.: 8 Beh. ambt: Y.I. van Slooten / W. de Haan Tel/kamer: 258 / 415 Datum raad: 14 juni 2011 Voorstel 1. De raad adviseert het

Nadere informatie

Informatieavond reclamebelasting

Informatieavond reclamebelasting Informatieavond reclamebelasting 9 april 2015 2-7-2015 1 Indeling van de avond Openingswoord door wethouder Ricky van den Aker Update over vrij parkeren Toelichting nieuwe reclamebelasting Enkele vragen

Nadere informatie

CENTRUM. management Brabant HOE PAKT U DAT AAN?

CENTRUM. management Brabant HOE PAKT U DAT AAN? CENTRUM management Brabant Activiteiten collectief financieren HOE PAKT U DAT AAN? Een overzicht van de verschillende financieringsvormen met verplichte heffing voor collectieve ondernemersactiviteiten

Nadere informatie

Regels voor bedrijveninvesteringszones (Wet op de bedrijveninvesteringszones)

Regels voor bedrijveninvesteringszones (Wet op de bedrijveninvesteringszones) Regels voor bedrijveninvesteringszones (Wet op de bedrijveninvesteringszones) VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 21-12-2010 Onderwerp: Invoering Bedrijven Investering Zone (BIZ) Centrumgebied Steenwijk Conceptbesluit: besluitvorming aan de raad

Nadere informatie

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING HOOFDSTUK I

ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING HOOFDSTUK I ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING HOOFDSTUK I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Begripsomschrijvingen Om duidelijkheid te scheppen over de inhoud van een aantal in de verordening voorkomende begrippen, is daarvan

Nadere informatie

Activiteiten collectief financieren: hoe pakt u dat aan?

Activiteiten collectief financieren: hoe pakt u dat aan? Activiteiten collectief financieren: hoe pakt u dat aan? Een overzicht van de verschillende mogelijkheden tot het opleggen van een heffing voor collectieve ondernemersactiviteiten 2 De Kvk Amsterdam staat

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT PJR!olE E'fO RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1456047 Datum: 20 november 2018 Portefeuillehouder: H. Rotgans Domein/ Team: DBED / BELB Onderwerp: Aanvullende belastingmaatregelen

Nadere informatie

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018

Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 30 november 2017 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Verordeningen gemeentelijke belastingen 2018 Korte inhoud: Jaarlijks worden

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 9 Onderwerp: Grondslag rioolheffing Datum: 11 november 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer: 279 Informant: G.

Nadere informatie

De offerte beschrijft uw verzoek, de visie op de aanpak en het gewenste eindresultaat.

De offerte beschrijft uw verzoek, de visie op de aanpak en het gewenste eindresultaat. StadsKracht Korvelseweg 98 5025 JK TILBURG Datum 6 december 2016 Offertenummer 2016_2511_009 Geachte heer Bosveld, Conform afspraak doet StadsKracht, vertegenwoordigd door Stefan van Aarle, u hierbij een

Nadere informatie

Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking

Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking Gemeentelijke belastingen Aanslagbiljet 2015 met WOZ-beschikking De aanslag gemeentelijke belastingen 2015 gecombineerd met de WOZbeschikking wordt in week 9 verzonden. De WOZ-beschikking staat vermeld

Nadere informatie

Raadsvoorstel Samenvatting Aanleiding

Raadsvoorstel Samenvatting Aanleiding Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 28 september 2017 Agendanummer : 10 Datum collegebesluit : 15 augustus 2017 Onderwerp : Verordening Bedrijveninvesteringszone Dombosch 2018

Nadere informatie

Vragen & antwoorden - BIZ Waarderpolder 2011

Vragen & antwoorden - BIZ Waarderpolder 2011 BIZ WAARDERPOLDER 2011 1. Wat is een BIZ Ondernemersfonds? Een BIZ is een instrument vóór en dóór ondernemers. Op grond van de Experimentenwet Bedrijven Investeringszones (BIZ, 2009) kunnen ondernemers

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5. Doetinchem, 28 november 2012 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012. Belastingverordeningen 2013

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5. Doetinchem, 28 november 2012 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012. Belastingverordeningen 2013 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8.5 ALDUS VASTGESTELD 6 DECEMBER 2012 Belastingverordeningen 2013 Voorstel: de belastingverordeningen 2013 vaststellen. Door de jaarlijks terugkerende begrotingsbehandelingen

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst. BI zone CapelleXL

Uitvoeringsovereenkomst. BI zone CapelleXL Uitvoeringsovereenkomst In de zin van artikel 7, lid 3 van de Experimentenwet BI zones BI zone CapelleXL Ondergetekenden De gemeente Capelle aan den IJssel, te dezer zake op grond van artikel 171 Gemeentewet

Nadere informatie

Verordening op de heffing en de invordering van reclamebelasting centrum Boxmeer (Verordening reclamebelasting centrum Boxmeer 2013).

Verordening op de heffing en de invordering van reclamebelasting centrum Boxmeer (Verordening reclamebelasting centrum Boxmeer 2013). Verordening reclamebelasting centrum Boxmeer 2013 De raad van de gemeente Boxmeer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Boxmeer d.d. 16 oktober 2012; overwegende, dat er een verzoek

Nadere informatie

Convenant Centrummanagement Valkenswaard

Convenant Centrummanagement Valkenswaard Convenant Centrummanagement Valkenswaard Stichting Centrum-Management Valkenswaard Gemeente Valkenswaard Valkenswaard, juli 2014 1 Convenant Centrummanagement Valkenswaard Gesloten tussen het college van

Nadere informatie

Activiteiten collectief financieren: hoe pakt u dat aan?

Activiteiten collectief financieren: hoe pakt u dat aan? Activiteiten collectief financieren: hoe pakt u dat aan? Een overzicht van de verschillende mogelijkheden tot het opleggen van een verplichte heffing voor collectieve ondernemersactiviteiten Kamer van

Nadere informatie

Bijdrage terecht en naar juist bedrag geheven Verordening onverbindend, aanslag BIZ-bijdrage vernietigd

Bijdrage terecht en naar juist bedrag geheven Verordening onverbindend, aanslag BIZ-bijdrage vernietigd ONDERNEMERSFONDSEN, BIZ & LOKALE BELASTINGEN, nr 20 Reclamebelasting: Reclamebelasting naar WOZ-waarde Geen objectieve en redelijke rechtvaardiging voor beperking van de heffing Aanslag wordt vernietigd

Nadere informatie

Centrummanagement Grave Het Ondernemersfonds. Stefan van Aarle

Centrummanagement Grave Het Ondernemersfonds. Stefan van Aarle Centrummanagement Grave Het Ondernemersfonds Stefan van Aarle De basis: plan van aanpak Vastgesteld juli 2012 Aandacht voor: Projecten Organisatie Financiering Doelstelling Het is samenwerking met de bij

Nadere informatie

urn in ii inn inn ii ii

urn in ii inn inn ii ii urn in ii inn inn ii ii B15-022966 BIJLAGE 01 Uitvoeringsovereenkomst BIZ Centrum Bergen op Zoom Uitvoeringsovereenkomst BIZ Centrum Bergen op Zoom Gemeente Bergen op Zoom Ondernemersvereniging Stad En

Nadere informatie

Ondernemersfonds Hengelo

Ondernemersfonds Hengelo Ondernemersfonds Hengelo EVALUATIE ONDERNEMERSFONDSEN HENGELO, VORDEN EN ZELHEM Aanleiding en context: In de raadsvergadering van 7 juli 2016 is besloten een pilot voor een periode van drie jaar te starten

Nadere informatie

BIO Raad Collectieve Beveiliging. Schoon, heel en veilig Ondernemen

BIO Raad Collectieve Beveiliging. Schoon, heel en veilig Ondernemen BIO Raad Collectieve Beveiliging Schoon, heel en veilig Ondernemen Opening door wethouder Peter Verheij Agenda 19.30-19.40 uur Opening en welkomstwoord door wethouder Peter Verheij 19.40-19.50 uur Bas

Nadere informatie

voor het instellen v a n e e n O n d e r n e m e r s f o n d s e n hebben e e n draagvlakmeting onder alle

voor het instellen v a n e e n O n d e r n e m e r s f o n d s e n hebben e e n draagvlakmeting onder alle gemeente Tubbergen «% Aan de gemeenteraad Vergadering: 15 december 2014 Nummer: 15A Tubbergen, 4 december 2014 nderwerp: V a s t s t e l l e n v e r o r d e n i n g r e c l a m e b e l a s t i n g 2 0

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1148631 Datum: 10 september 2014 Behandeld door: G.H. Strijbos Afdeling / Team: INW/BEL Samenvatting: Door uw raad is bij de Kadernota 2014-2017 besloten

Nadere informatie

1. Te besluiten de Ondernemersfondsen op basis van een reclamebelasting in Hengelo, Vorden en Zelhem voort te zetten;

1. Te besluiten de Ondernemersfondsen op basis van een reclamebelasting in Hengelo, Vorden en Zelhem voort te zetten; Raadsvoorstel Datum : 28-3-2019 Kenmerk Portefeuillehouder Ja Onderwerp : Z72284/Raad-00425 : W.W. Buunk : Evaluatie ondernemersfondsen Geachte leden van de gemeenteraad, Voorstel 1. Te besluiten de Ondernemersfondsen

Nadere informatie

Bedrijven Investeringszone (BIZ) Investeringsfonds Eindhoven t Centrum

Bedrijven Investeringszone (BIZ) Investeringsfonds Eindhoven t Centrum Bedrijven Investeringszone (BIZ) Investeringsfonds Eindhoven t Centrum A-cie Eindhoven 11 april 2016 Farzad Ghaus Stad & Co Inhoud: BIZ definitie en achtergrond BIZ voordelen BIZ procedure BIZ inkomsten

Nadere informatie

De Stichting Centrum Management Grave, hierna te noemen de Stichting, vertegenwoordigd door haar voorzitter, de heer G.J.

De Stichting Centrum Management Grave, hierna te noemen de Stichting, vertegenwoordigd door haar voorzitter, de heer G.J. Uitvoeringsovereenkomst Centrummanagement Grave Gemeente Grave Stichting Centrum Management Grave Ondergetekenden, de gemeente Grave, in deze vertegenwoordigd door de heer A.M.H. Roolvink, burgemeester

Nadere informatie

Raad V200700980 versie 4 december 2007. Onderwerp: Vaststellen verordening onroerende-zaakbelastingen 2008

Raad V200700980 versie 4 december 2007. Onderwerp: Vaststellen verordening onroerende-zaakbelastingen 2008 Raadsvoorstel Inleiding:Voor het jaar 2008 dienen de tarieven voor heffing van de onroerende-zaakbelastingen (ozb) te worden vastgesteld vóór de aanvang van het belastingjaar. De ozb wordt geheven op basis

Nadere informatie

Reclamebelasting & Ondernemersfonds Centrum Kollum

Reclamebelasting & Ondernemersfonds Centrum Kollum Aan de Raad Agendapunt: 7 Onderwerp: Reclamebelasting & Ondernemersfonds Centrum Kollum Kenmerk: Status: VROM - Ruimtelijke Ordening / FK Besluitvormend Kollum, 21 juni 2011 Samenvatting De HIM heeft samen

Nadere informatie

Aan de Raad. No. : 7/11. Muntendam : 9 december Onderwerp : Vaststellen Verordening OZB

Aan de Raad. No. : 7/11. Muntendam : 9 december Onderwerp : Vaststellen Verordening OZB Aan de Raad. No. : 7/11. Muntendam : 9 december 2011. Onderwerp : Vaststellen Verordening OZB. ---------------------------------------------- Samenvatting A. Op basis van de door u vastgestelde begroting

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 december Agendapunt : 11 : Besluitvormend Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : G.

Raadsvoorstel. Vergadering : 15 december Agendapunt : 11 : Besluitvormend Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : G. Raadsvoorstel Vergadering : 15 december 2016 Agendapunt : 11 Status : Besluitvormend Programma : (4) Economische Zaken Portefeuillehouder : G. Schippers Behandelend ambt. : Jan Sijtsma E-mail : jsijtsma@t-diel.nl

Nadere informatie

ADVIES AAN HET COLLEGE

ADVIES AAN HET COLLEGE ADVIES AAN HET COLLEGE Datum 18-08-09 Opsteller Telefoon 7672 Organisatieonderdeel Portefeuillehouder Marianne de Jeu VO/VB van der Laan en Scheweer O N D E R W E R P: Het vormen van een Ondernemersfonds

Nadere informatie

Riedsútstel. Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd om de belastingtarieven vast te stellen.

Riedsútstel. Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd om de belastingtarieven vast te stellen. Riedsútstel Ried : 11 december 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 27 november 2014 Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : G. Postma Amtner : C. Dijkstra

Nadere informatie

Plan van Aanpak BIZ Vianen

Plan van Aanpak BIZ Vianen Plan van Aanpak BIZ Vianen Plan van Aanpak BIZ Voorstraat Vianen oktober 2011 1 1. Inleiding 1.1 Aanleiding Als vestingstad met historie, onder de rook van Utrecht, is Vianen trots op haar Voorstraat.

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting Binnenstad 2018

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting Binnenstad 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Tilburg Nr. 208992 28 november 2017 Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting Binnenstad 2018 Raadsbesluit 2017_585 De raad van de gemeente

Nadere informatie

CONCEPT OVEREENKOMST ONDERNEMERSFONDS BINNENSTAD BREDA GEMEENTE BREDA STICHTING BREDAAS ONDERNEMERSFONDS TUSSEN D.D. [ ] Concept d.d.

CONCEPT OVEREENKOMST ONDERNEMERSFONDS BINNENSTAD BREDA GEMEENTE BREDA STICHTING BREDAAS ONDERNEMERSFONDS TUSSEN D.D. [ ] Concept d.d. CONCEPT OVEREENKOMST ONDERNEMERSFONDS BINNENSTAD BREDA TUSSEN GEMEENTE BREDA EN STICHTING BREDAAS ONDERNEMERSFONDS D.D. [ ] Concept d.d. 23-04-2014 2 Ondergetekenden, Gemeente Breda, te dezen rechtsgeldig

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst Bedrijven Investeringszone Gijsbrecht en omgeving

Uitvoeringsovereenkomst Bedrijven Investeringszone Gijsbrecht en omgeving Uitvoeringsovereenkomst Bedrijven Investeringszone Gijsbrecht en omgeving Ondergetekenden, Gemeente Hilversum, ter zake van deze overeenkomst rechtsgeldig vertegenwoordigd door de portefeuillehouder van

Nadere informatie

Ervaringen uit het verleden, bouwstenen voor de toekomst

Ervaringen uit het verleden, bouwstenen voor de toekomst Ervaringen uit het verleden, bouwstenen voor de toekomst Uit het boekje dat Van den Bosch & Partners uitgaf ter gelegenheid van het afscheid van Peter van den Bosch op 30 maart 2017: 1 Reclamebelasting:

Nadere informatie

Convenant Ondernemersfonds Uithoorn-De Kwakel

Convenant Ondernemersfonds Uithoorn-De Kwakel Convenant Ondernemersfonds Uithoorn-De Kwakel Gemeente Uithoorn Stichting Ondernemersfonds Uithoorn De ondergetekenden: 1. De heer M.D. Polak, wethouder voor Economische zaken, Ruimtelijke ontwikkeling,

Nadere informatie

Verordening Bedrijveninvesteringszone De Hoek 2017

Verordening Bedrijveninvesteringszone De Hoek 2017 gemeente Haarlemmermeer Verordening Bedrijveninvesteringszone De Hoek 2017 De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 juli 2016, nummer

Nadere informatie

Bedrijven Investerings Zones. Betere samen werking tussen ondernemers

Bedrijven Investerings Zones. Betere samen werking tussen ondernemers Bedrijven Investerings Zones Betere samen werking tussen ondernemers Sinds 1 mei jl. is de Experimentenwet Bedrijven Investerings Zones (BIZ) in werking getreden. Deze wet geeft ondernemers een instrument

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst tussen de Stichting BIZ Binnenstad Roermond en de gemeente Roermond

Uitvoeringsovereenkomst tussen de Stichting BIZ Binnenstad Roermond en de gemeente Roermond Uitvoeringsovereenkomst tussen de Stichting BIZ Binnenstad Roermond en de gemeente Roermond Ondergetekenden, De gemeente Roermond,vertegenwoordigd krachtens artikel 171 van de Gemeentewet rechtsgeldig

Nadere informatie

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad.

1. Wettelijke grondslag. 2. Fusie. Aan de Gemeenteraad. Aan de Gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2009 Nummer : 16 Commissie : Commissie Bestuur en Middelen Portefeuillehouder : wethouder T. Kokke Afdeling : IV- Financiën en Facilitaire zaken / Belastingen

Nadere informatie

Oprichting van een BIZ op De Trompet

Oprichting van een BIZ op De Trompet Oprichting van een BIZ op De Trompet ParkTrust ParkTrust is een parkmanagement organisatie, gespecialiseerd in o.a. de volgende diensten: 1. Parkmanagement - Operationeel beheer bedrijventerreinen - Collectieve

Nadere informatie

Steller : Simone van Bodegraven Telefoonnummer : 0229-252200 Afdeling ; Middelen en Beheer - FB Email : s.van.bodegraven@hoorn.nl

Steller : Simone van Bodegraven Telefoonnummer : 0229-252200 Afdeling ; Middelen en Beheer - FB Email : s.van.bodegraven@hoorn.nl BI II Ii>»'^ J^QQJ*J][ Zaaknummer ' 10.14697 Behoort bij ODleqqer: 10.14697 nr. : Wethouder Louwman Programmabegroting^g Fi n a n c ën en Alaemene Lasten en Baten Telefoonnummer : 0229-252200 ; Middelen

Nadere informatie

Een ondernemersfonds is in feite een pot met. ondernemers. Besteding van. belastingen door. Gemeentelijke ondernemersfondsen

Een ondernemersfonds is in feite een pot met. ondernemers. Besteding van. belastingen door. Gemeentelijke ondernemersfondsen Gemeentelijke ondernemersfondsen Besteding van belastingen door ondernemers Stel dat je als groep van ondernemers zelf kon kiezen waaraan jouw belastinggeld zou moeten worden uitgegeven. Dat klinkt toch

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw, Assen, 1 mei 2017

Geachte heer, mevrouw, Assen, 1 mei 2017 Geachte heer, mevrouw, Assen, 1 mei 2017 In de afgelopen weken heeft u van ons, via onze advocaat, brieven ontvangen aangaande het Ondernemersfonds Assen (OFA). De timing, zo vlak voor de opiniërende vergadering

Nadere informatie

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting 2017 in het centrum van Enschede

Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting 2017 in het centrum van Enschede GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Enschede. Nr. 178601 30 december 2016 Verordening op de heffing en invordering van reclamebelasting 2017 in het centrum van Enschede De raad van de gemeente

Nadere informatie

Verordening Bedrijveninvesteringszone Spoorzicht 2017

Verordening Bedrijveninvesteringszone Spoorzicht 2017 gemeente Haarlemmermeer Verordening Bedrijveninvesteringszone Spoorzicht 2017 De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 19 april 2016,

Nadere informatie

besluit: vast te stellen de volgende verordening:

besluit: vast te stellen de volgende verordening: De raad van de gemeente Beuningen gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Beuningen 25 november 2014 gelet op artikel 227 van de Gemeentewet; besluit: vast te stellen de volgende verordening:

Nadere informatie

Verordening Bedrijveninvesteringszone Cruquius 2017

Verordening Bedrijveninvesteringszone Cruquius 2017 gemeente Haarlemmermeer Verordening Bedrijveninvesteringszone Cruquius 2017 De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 6 september 2016,

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst Bedrijven Investerings Zone Binnenstad Zierikzee 2016

Uitvoeringsovereenkomst Bedrijven Investerings Zone Binnenstad Zierikzee 2016 Uitvoeringsovereenkomst Bedrijven Investerings Zone Binnenstad Zierikzee 2016 Ondergetekenden, Gemeente Schouwen Duiveland, ter zake van deze overeenkomst rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester

Nadere informatie

Behandeld door: G.H. Strijbos. Onderwerp: Belastingmaatregelen 2015 (aangepast nav commissie AZ).

Behandeld door: G.H. Strijbos. Onderwerp: Belastingmaatregelen 2015 (aangepast nav commissie AZ). RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU I Registratienummer raad 1155840 Datum: 10 september 2014 Behandeld door: G.H. Strijbos Afdeling / Team: INW/BEL. Samenvatting: Door uw raad is bij de Kadernota 2014-2017

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr.6

Raadsvoorstel. 1. Samenvatting. Agenda nr.6 Raadsvoorstel Agenda nr.6 Onderwerp: Verordening tot eerste wijziging van de Verordening onroerende-zaakbelastingen Soort: Besluitvormend Opsteller: M.A.A.M. Arts Portefeuillehouder: W.L.G. Hanssen Zaaknummer:

Nadere informatie

Evaluatie Experimentenwet Bedrijven Investeringszones (BIZ)

Evaluatie Experimentenwet Bedrijven Investeringszones (BIZ) Evaluatie Experimentenwet Bedrijven Investeringszones (BIZ) Definitief Ruud Berndsen Holmer Doornbos Marinka van Vliet Frank Maas 24 augustus 2012 Evaluatie Experimentenwet Bedrijven Investeringszones

Nadere informatie

O O * Nota lokale heffingen. Súdwest-Fryslân - Littenseradiel

O O * Nota lokale heffingen. Súdwest-Fryslân - Littenseradiel O17.000650 O17.000650* Nota lokale heffingen Súdwest-Fryslân - Littenseradiel Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitgangspunten bij het opstellen van de belastingverordeningen... 3 3.

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 3 februari 2015. Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer 15I0000441 Ruimte

Burgemeester en Wethouders 3 februari 2015. Steller Documentnummer Afdeling. M. de Boer 15I0000441 Ruimte Steller Documentnummer Afdeling M. de Boer 5I000044 Ruimte Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder 036 522954 Nee W.P. van der Es Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Ondernemersfonds Laarbeek. 2 juni 2016

Ondernemersfonds Laarbeek. 2 juni 2016 Ondernemersfonds Laarbeek 2 juni 2016 Doel Directe belangenbehartiging voor en door ondernemers. De raad krijgt niet de schuld van belastingverhoging maar bemoeit zich ook niet met de bestedingen en inrichting

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst BIZ Bedrijventerreinen Vianen

Uitvoeringsovereenkomst BIZ Bedrijventerreinen Vianen Uitvoeringsovereenkomst BIZ Bedrijventerreinen Vianen 2016-2020 Ondergetekenden, de gemeente Vianen, hierbij rechtsgeldig vertegenwoordigd door wethouder L.A. Wijnmaalen, verantwoordelijk portefeuillehouder

Nadere informatie

Toelichting op de Verordening op de heffing en invordering van de reclamebelasting 2005

Toelichting op de Verordening op de heffing en invordering van de reclamebelasting 2005 Toelichting op de Verordening op de heffing en invordering van de reclamebelasting 2005 Algemeen De gemeente Leiden is voornemens een fonds in het leven te roepen waaruit kosten worden bestreden inzake

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017, nr.; 46/4, reg. nr. INTB ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 november 2017, nr.; 46/4, reg. nr. INTB ; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Oldenzaal Nr. 233172 28 december 2017 Rectificatie Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Oldenzaal houdende regels omtrent openbare aankondigingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122

Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 15 december 2011 AB11.01086 RV2011-122 Gemeente Bussum Vaststellen tarieven onroerende-zaakbelastingen 2012 Brinklaan 35 Postbus 6000

Nadere informatie

CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg

CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg CONCEPT Uitvoeringsovereenkomst Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Domburg 2018-2023 Ondergetekenden, Gemeente Veere, ter zake van deze overeenkomst rechtsgeldig vertegenwoordigd door de heerin zijn hoedanigheid

Nadere informatie

Verordening reclamebelasting Bedrijventerreinen 2017

Verordening reclamebelasting Bedrijventerreinen 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tilburg. Nr. 188222 29 december 2016 Verordening reclamebelasting Bedrijventerreinen 2017 De raad van de gemeente Tilburg; - gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

17 Gezamenlijk investeren in de bedrijfsomgeving

17 Gezamenlijk investeren in de bedrijfsomgeving 17 Gezamenlijk investeren in de bedrijfsomgeving 17.1 Inleiding De kwaliteit van een productiemilieu wordt niet alleen bepaald door de aard en omvang van de bedrijvigheid in een gebied, maar ook door de

Nadere informatie

UITVOERINGSOVEREENKOMST BIZ BVL

UITVOERINGSOVEREENKOMST BIZ BVL UITVOERINGSOVEREENKOMST BIZ BVL Gemeente Utrechtse Heuvelrug, ter zake van deze overeenkomst rechtsgeldig vertegenwoordigd door de portefeuillehouder van economische zaken de heer J.W. van Dongen, daartoe

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, (t.a.v. C.F.M. Veltman) Vergadering: 5 november 2013 Agendanummer: 5b Status: Opiniërend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar C.F.M. Veltman, 0595-447777 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. C.F.M. Veltman) Aan

Nadere informatie