1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad"

Transcriptie

1 Rapporteren Om informatie te rapporteren bestaan er normen of regels. Enkele voorbeelden van rapporten: een eindwerk, een geïntegreerde proef Een rapport kan uit negen onderdelen bestaan: 1 Omslag/voorblad/titelblad Op licht karton papier, bij voorkeur een zachte kleur. Je bent vrij in de opmaak van je omslag, maar zorg er wel voor dat je minstens deze elementen vermeldt: school- of bedrijfsgegevens; je voornaam en naam; de titel van je werk (in het grootste lettertype); het schooljaar waarin je afstudeert. Na het voorblad komt een titelblad met daarop dezelfde tekst als op de omslag. De paginanummering begint vanaf hier. Als je recto-verso print, blijft de achterzijde van het voorblad leeg, maar deze telt wel mee in de nummering. 2 Titelblad Na het voorblad komt een titelblad met daarop dezelfde tekst als op de omslag. De paginanummering begint vanaf hier! Als je recto-verso print, blijft de achterzijde van het voorblad leeg, maar deze telt wel mee in de nummering.

2 3 Wit schutblad Een blanco pagina: heeft zelfs geen voettekst of paginanummering; telt wel mee in de paginanummering. 4 Woord vooraf Staat op een afzonderlijk blad; beslaat slechts uit één pagina; telt mee in de paginanummering, maar het nummer mag niet op de pagina staan. 5 Inhoudsopgave De inhoudsopgave is een weergave van inhoud en structuur; ze bevat geen paginanummering, kop- of voettekst; laat ze automatisch genereren, typ ze niet zelf; plaats de titels op een gelijke afstand van de linkerkantlijn; stel voorlooppuntjes of -streepjes in via tabs, zodat de lezer het paginanummer gemakkelijk kan terugvinden; controleer lay-out, normen en pagina-aanduidingen. Zie ook de ICT-fiche Inhoudsopgave invoegen (Actie! ICT-integratie p. 49). 6 Inleiding De inleiding staat op een nieuwe pagina, zonder paginanummering of kop- en voettekst. De pagina telt wel mee in de nummering; ze omschrijft kort je werk om interesse te wekken; ze vermeldt de probleemstelling, een korte samenvatting of de situering van het onderwerp van je rapport.

3 7 De eigenlijke tekst 7A Algemene opmaak Werk altijd op A4-papierformaat; gebruik een duidelijk lettertype, bv.: Times New Roman, Arial, Verdana, Calibri, Cambria; gebruik één lettertype voor alle titels en tekst. Dit lettertype moet hetzelfde zijn in het volledige werk, dus ook voor de inleiding, inhoudsopgave ; kies lettergrootte 11 of 12 punten; zet alle tekst tegen de linkermarge; voeg tussen twee alinea s een witregel in: gebruik geen enter of return, maar alinea-afstand; voeg voor een titel een witruimte van twee regels in, tussen twee opeenvolgende titels en na een titel een witruimte van één regel; voeg één witregel in voor en na aanduidingen als Opmerking, Voorbeeld gebruik de enkele regelafstand; stel je marges als volgt in: Links 3,3 cm Rechts 2 cm Onder 2 cm Boven 2 cm 7B Stijlen en nummering Gebruik stijlen zoals Kop1, Kop2 Wijzig indien nodig. Maak niet te veel gebruik van subtitels: best beperken tot Kop3; nummer de titels zoals in het voorbeeld. Er mag geen punt na de nummering. De insprong tussen het nummer en de titel moet voor alle niveaus gelijk zijn. Zie ook de ICT-fiche Stijlen gebruiken (Actie! ICTintegratie p. 30). 7C Opsommingen Opsommingen moeten tegen de linkermarge en zijn eventueel aangeduid met een teken; na het teken volgt een insprong; onder het teken komt dus geen tekst. opsommingen in een zin beginnen na een dubbelpunt, de elementen van de opsomming beginnen met een kleine letter, eindigen met een puntkomma (of met een komma als het korte begrippen zijn), het laatste element eindigt met een punt. Zie ook de ICT-fiche Opsommingen (Actie! ICTintegratie p. 19). 7D Kop- en voettekst en paginanummering De paginanummer komt in de koptekst of voettekst, best 2 punten kleiner dan de corpustekst. Zet geen punt na het nummer en geen streepjes rond het nummer; in de voettekst noteer je je voornaam en naam, de titel van je werk De lettergrootte is ook best 2 punten kleiner dan dat van de corpustekst. Zie ook de ICT- fiche Kop- en voettekst en paginanummering (p. 26). 7F Tabellen, afbeeldingen, grafieken Tabellen, afbeeldingen en grafieken voeg je in op de pagina waarop je ze bespreekt; als je in de tekst verwijst naar een tabel of een afbeelding moet je die nummeren; plaats een witregel ruimte voor en na de tabel, een afbeelding of grafiek. 7E Voet- en eindnoten Eindnoten Eindnoten staan achteraan in je werk, na het besluit en voor de lijst met bronnen; je nummert ze doorlopend; een eindnoot gebruik je voor bijkomende uitleg of om een bron te vermelden. Voetnoten Voetnoten staan onderaan de pagina; je nummert ze doorlopend; je zet ze altijd in een kleiner lettertype, onderaan de pagina onder een ononderbroken horizontale lijn van 3 tot 5 cm, tegen de linkerkantlijn. Zie ook de ICT-fiche Voet- en eindnoten (Actie! ICT-integratie p. 47).

4 8 Lijst van geraadpleegde bronnen Deze lijst is een opsomming van alle bronnen die je hebt geraadpleegd; maak een onderscheid tussen bijvoorbeeld: boeken, tijdschriften, naslagwerken, elektronische bronnen, internet, mondelinge getuigenissen, archivalische (niet uitgegeven, geschreven) bronnen en interne documentatie; als je enkel gedrukte bronnen hebt geraadpleegd, spreken we van een bibliografie; binnen elke rubriek rangschik je de bronnen in alfabetische volgorde op de familienaam van de auteur. Als er geen auteursnaam is, gebruik je de titel. Gebruik nooit X of anoniem; deze gegevens moeten zeker vermeld worden: o naam en initiaal van de voornaam van de auteur (en van de andere auteurs indien er meer dan één auteur is); o titel van het boek; o plaats van uitgave; o jaar van uitgave. Bronvermelding voor boeken 1 De familienaam van de auteur in hoofdletters, gevolgd door een komma en de initialen (= de beginletter(s) van de voornaam) en een punt. Als er verschillende auteurs zijn, plaats je een komma tussen de namen van de auteurs, maar voor de naam van de laatste auteur plaats je en. 7 Het aantal pagina s. WERELDS, A., DEVOOGHT, D., FASTRE, L., HENDRICKX, J., VANDEPUTTE, D., VLAYEN, K. en DE SCHRIJVER, C., Actie! ICT-integratie, tweede druk, De Boeck nv, Berchem, 2013, 208 pagina s. 2 De titel mag cursief of onderstreept, maar je kiest best voor cursief. 3 De hoeveelste druk (als het een eerste druk is, hoef je dit niet te vermelden). 4 De naam van de uitgeverij. Opmerking Let goed op de plaatsen waar hoofdletters, komma s, punten staan. 6 Het jaar waarin het boek uitgegeven is. Dit vind je meestal na de titelpagina. 5 De plaats waar het boek uitgegeven is. Die vind je meestal na de titelpagina.

5 Bronvermelding voor artikels uit tijdschriften 1 De familienaam van de auteur in hoofdletters, gevolgd door een komma en de initialen (= de beginletter(s) van de voornaam) en een punt. Als er verschillende auteurs zijn, plaats je een komma tussen de namen van de auteurs, maar voor de naam van de laatste auteur plaats je en. 2 De titel van het artikel moet tussen enkele aanhalingstekens. Deze typ je met. 3 De titel van het tijdschrift mag cursief of onderstreept, maar je kiest best voor cursief. DEPREZ, N. en CORNELIS, I., Secretaresses met een hart, Libelle, 20 (2013), mei, nr. 367, p De jaargang met daarna tussen haakjes het jaar van uitgave van het artikel. 5 De maand van de uitgave. 6 Het nummer van het tijdschrift. 7 De paginanummers van het artikel. Bronvermelding voor een eindwerk,, rapport of cursus 1 De familienaam van de auteur in hoofdletters, gevolgd door een komma en de initialen (= de beginletter(s) van de voornaam) en een punt. Als er verschillende auteurs zijn, plaats je een komma tussen de namen van de auteurs, maar voor de naam van de laatste auteur plaats je en. 2 De titel van het tijdschrift mag cursief of onderstreept, maar je kiest best voor cursief. 3 Vermelding niet-uitgegeven cursus of eindwerk. Opmerking Let goed op de plaatsen waar hoofdletters, komma s, punten staan. JESPERS, E., Sociale media, eindwerk, Sint-Pieterscollege, Blankenberge, 2014, 77 pagina s. 4 De naam van de organisatie of instelling. 5 De plaats van uitgave. 6 Het jaar van uitgave. 7 Het aantal pagina s van het werk.

6 Bronvermelding voor websites 1 De familienaam van de auteur in hoofdletters, gevolgd door een komma en de initialen (= de beginletter(s) van de voornaam) en een punt. Als er verschillende auteurs zijn, plaats je een komma tussen de namen van de auteurs, maar voor de naam van de laatste auteur plaats je en. Als er niet echt een auteur bekend is, vermeld je de beheerder, uitgever of eigenaar van de site. 2 De titel van de website mag cursief of onderstreept, maar je kiest best voor cursief. TELENET, Klantenservice, internet, , ( 3 Vermelding internet. 4 De datum waarop jij de website hebt geraadpleegd (volgens de NBN-normen). 5 De volledige URL (link) van de website tussen haakjes. Bronvermelding voor een (mondeling) interview 1 De familienaam van de geïnterviewde in hoofdletters, gevolgd door een komma en de beginletter(s) van de voornaam en een punt. Als er verschillende auteurs zijn, plaats je een komma tussen de namen van de auteurs, maar voor de naam van de laatste auteur plaats je en. 2 Vermelding interview tussen haakjes. Opmerking Let goed op de plaatsen waar hoofdletters, komma s, punten staan. VERMEERSCH, R., (interview), Brugge, De plaats waar het interview werd afgenomen. 4 De datum waarop het interview werd afgenomen (volgens de NBN-normen).

7 9 Besluit/samenvatting Het besluit mag maximaal één bladzijde lang zijn, maar het mag uiteraard ook niet te kort zijn; hier geef je een antwoord op een vraag die je voorop had gesteld bij het begin van het werk; zorg voor een algemeen eigen besluit met vaststellingen, positieve en negatieve ervaringen. 10 Bijlagen Bijlagen zijn bijvoorbeeld formulieren, artikels of illustraties die te groot zijn om in het werk zelf in te voegen; in de corpustekst verwijs je duidelijk naar de bijlagen; elke bijlage geef je zelf een nummer en een titel; als je te veel bijlagen hebt en het hele werk hierdoor moeilijk te bundelen is, dan maak je een aparte bundel van je bijlagen. TIP Voorzie steeds voldoende tijd om alles opnieuw door te nemen.

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad Inhoudsopgave Taalhulp voor een werkstuk...

Nadere informatie

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk.

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk. Dit is een plan dat voor werkstukken wordt gebruikt. Kinderen die het lastig vinden is krijgen de weken op een apart A4, dus wat ze in week 1 moeten doen op een A4 in week 2, enzovoort. HANDLEIDING: Zo

Nadere informatie

Project Toegepaste Informatica 4BKa 2012-2013

Project Toegepaste Informatica 4BKa 2012-2013 Inleiding De bedoeling van deze opdracht is, jullie eens iets verder te laten nadenken over computers en de huidige technologie. Probeer deze opdracht zo goed mogelijk uit te werken, zodat je op een redelijk

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Je gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in een

Nadere informatie

KS JOMA Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op JOMA

KS JOMA Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op JOMA KS JOMA Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA 1 Inhoudsopgave Taalhulp voor een werkstuk (GIP eindwerk tekst) op JOMA... 3 Inleiding... 3 Structuur van een werkstuk... 3

Nadere informatie

KS JOMA Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op KS JOMA

KS JOMA Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op KS JOMA KS JOMA Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op KS JOMA KS JOMA Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op KS JOMA Inhoudsopgave Taalhulp voor een werkstuk

Nadere informatie

Referentienota eindwerken Óscar Romerocollege

Referentienota eindwerken Óscar Romerocollege Referentienota eindwerken Óscar Romerocollege Last update 24.05.2017 1 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE II 1 ALGEMENE AFSPRAKEN 3 2 PAGINA-INDELING 3 3 INHOUDSOPGAVE 4 4 TITELBLAD 4 5 TITELS 4 6 OPSOMMINGEN

Nadere informatie

Een verzorgd rapport. 1 Mogelijke onderdelen van de paper

Een verzorgd rapport. 1 Mogelijke onderdelen van de paper Een verzorgd rapport Wie een tekst schrijft, moet veel tegelijkertijd doen: gedachten formuleren, gedachten ordenen, bijschaven door te zoeken naar een vlottere zin, een beter woord, correctheid van taal

Nadere informatie

Stap 4: Indeling maken

Stap 4: Indeling maken Stap 1: Het kiezen van een onderwerp Kies een onderwerp dat je aanspreekt of waar je veel van af weet of waar je graag meer over te weten wilt komen. Klaar? Kleur vakje 1 van het stappenblad. Stap 2: Materiaal

Nadere informatie

Maandag 25 april 2010 (net na de Paasvakantie)

Maandag 25 april 2010 (net na de Paasvakantie) Inleiding De bedoeling van deze opdracht is, jullie eens iets verder te laten nadenken over computers en de huidige technologie. Probeer deze opdracht zo goed mogelijk uit te werken, zodat je op een redelijk

Nadere informatie

Eisen en lay-out van het PWS

Eisen en lay-out van het PWS Eisen en lay-out van het PWS INHOUD EN OPZET VAN HET PROFIELWERKSTUK In het navolgende komen achtereenvolgens aan bod: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de

Nadere informatie

Bijlage W2 groep 7 1

Bijlage W2 groep 7 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding: Waarom ik een werkstuk maak 2 Zo begin ik met mijn werkstuk 3 De onderdelen van het werkstuk 4 Waaraan moet mijn werkstuk voldoen? 4 Beoordelingsschema voor je werkstuk 5 Hoe

Nadere informatie

52 nd INTERSTENO congress Cagliari, July 2019

52 nd INTERSTENO congress Cagliari, July 2019 www.intersteno.org www.intersteno2019.org 52 nd INTERSTENO congress Cagliari, 13-19 July 2019 BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKTE TEKSTVERWERKINGSSOFTWARE WEDSTRIJD-ID A Instructies voor deelnemers Open het document

Nadere informatie

Vormgeving Tijdschrift

Vormgeving Tijdschrift Vormgeving Tijdschrift Lay-out is het ordenen van beelden (tekeningen, foto s en illustraties) en teksten (tekstblokken, titels, ondertitels, paginanummering, onderschriften, randinformatie) op een bladspiegel

Nadere informatie

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad. Voornaam Naam jaar Studierichting Schooljaar 20xx-20xx

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad. Voornaam Naam jaar Studierichting Schooljaar 20xx-20xx Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad Voornaam Naam jaar Studierichting Schooljaar 20xx-20xx Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Een boek opmaken in Word

Een boek opmaken in Word Een boek opmaken in Word Wilt u een boek opmaken in Word, dan geven wij u graag de onderstaande uitleg. Vaststellen lay out en witmarges Bij Probook Media kunt u boeken uitgeven in verschillenden formaten

Nadere informatie

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Inhoudsopgave Structuur van een verslag... 2 Indeling van het verslag... 2 De titelpagina... 2 Voorwoord... 2 De Inhoudsopgave... 3 De Samenvatting...

Nadere informatie

De Schrijfregels. Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan Talencluster

De Schrijfregels. Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan Talencluster De Schrijfregels Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan Talencluster 1 Inleiding In dit boekje De Schrijfregels worden regels gegeven voor de inhoudelijke indeling en de uiterlijke presentatie van

Nadere informatie

Handleiding Grote schriftelijke presentatie groep 6/7/8

Handleiding Grote schriftelijke presentatie groep 6/7/8 Handleiding Grote schriftelijke presentatie groep 6/7/8 Inhoud: De eerste bladzijde: het titelblad.... 2 De tweede bladzijde: kop- en voettekst aanpassen... 2 De derde bladzijde: bronnen... 3 De derde

Nadere informatie

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice HANDLEIDING Boek maken in OpenOffice Beste boekenmaker, Hartelijk dank voor het downloaden van onze handleiding Boek maken in OpenOffice Writer. Deze handleiding is geschreven om u te helpen bij het opmaken

Nadere informatie

Taalhulp voor een werkstuk op JOMA derde graad. Maantjessteenweg MERKSEM

Taalhulp voor een werkstuk op JOMA derde graad. Maantjessteenweg MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Inhoudsopgave Taalhulp voor een werkstuk

Nadere informatie

1 Hoe werk ik mijn werkstuk af

1 Hoe werk ik mijn werkstuk af 1. Hoe werk ik mijn werkstuk af 2. Hoe maak ik een voorblad 3. Hoe gebruik ik Wordart om een titel te maken. 4. Hoe plak ik een plaatje van Internet 5. Hoe maak ik een inhoudsopgave 6. Hoe maak ik een

Nadere informatie

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice

HANDLEIDING. Boek maken in OpenOffice HANDLEIDING Boek maken in OpenOffice Beste boekenmaker, Hartelijk dank voor het downloaden van onze handleiding Boek maken in OpenOffice Writer. Deze handleiding is geschreven om u te helpen bij het opmaken

Nadere informatie

WORD in kleine stapjes

WORD in kleine stapjes WORD in kleine stapjes Alles wat je moet kennen & kunnen Inhoud Inleiding... 3 Tabblad Start... 4 Lettertype... 4 Alinea... 6 Stijlen... 8 Tabblad Invoegen... 9 Pagina s... 9 Tabellen... 9 Illustraties...

Nadere informatie

4 Opmaak van een werkblad

4 Opmaak van een werkblad 4 Opmaak van een werkblad Stappen Uitleg Visueel Stap 1 Wat is een werkblad Met het werkblad bedoelen we het blad waarin je werkt. Met andere woorden het blad waarop je berekeningen maakt, grafieken en

Nadere informatie

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College

Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College B. van Aken A. van Dorst Scala College Juli 2016 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: Opbouw van een werkstuk... 4 1.1 Titelpagina...

Nadere informatie

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag

Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag Bepaal eerst de probleemstelling of hoofdvraag De probleemstelling is eigenlijk het centrum waar het werkstuk om draait. Het is een precieze formulering van het onderwerp dat je onderzoekt. Omdat de probleemstelling

Nadere informatie

Eindwerk 3e jaar 3e graad DBSO (Lay- out) Mathieu Goeminne

Eindwerk 3e jaar 3e graad DBSO (Lay- out) Mathieu Goeminne Eindwerk 3e jaar 3e graad DBSO (Lay- out) Mathieu Goeminne 2014-2015 Inhoudsopgave De omslag Je naam en voornaam, titel eindwerk (grootste lettertype), schooljaar dat je afstudeert Gebruik een dik gekleurd

Nadere informatie

Help, ik moet een werkstuk maken!

Help, ik moet een werkstuk maken! Help, ik moet een werkstuk maken! Je gaat de komende tijd bezig met het maken van een werkstuk. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp?

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Deel E Lay-out. Voor de lay-out zijn er twee geboden : wees CONSISTENT en CONSEQUENT.

Deel E Lay-out. Voor de lay-out zijn er twee geboden : wees CONSISTENT en CONSEQUENT. Deel E Lay-out In de eerste zes delen is de inhoud en de volgorde van de scriptie besproken. Daarna is een groot aantal tips gegeven voor de taal en spelling in de scriptie. In dit deel ga ik in op het

Nadere informatie

Sint-Lievenscollege Antwerpen Campus Kasteelpleinstraat

Sint-Lievenscollege Antwerpen Campus Kasteelpleinstraat Sint-Lievenscollege Antwerpen Campus Kasteelpleinstraat UW EINDWERK VOLGENS DE BIN-NORM Samenstelling: Rose-Marie Vermeulen & Karl Scheerlinck 2008 INLEIDEND WOORDJE Uw eindwerk opmaken volgens de BIN-NORM

Nadere informatie

Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen.

Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen. Een wetenschappelijk artikel schrijven Overweeg om je profielwerkstuk de vorm van een wetenschappelijk artikel te geven. Hieronder vind je hiervoor aanwijzingen. Aandachtspunten Bij een wetenschappelijk

Nadere informatie

Stappenplan voor een werkstuk in Word

Stappenplan voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

Koninklijk Atheneum Maldegem

Koninklijk Atheneum Maldegem Koninklijk Atheneum Maldegem Campus Mevr. Courtmans Mevr. Courtmanslaan 80 9990 MALDEGEM tel. 050 72 88 80 - fax 050 72 88 89 e-mail: ka.maldegem@gemeenschapsonderwijs.be website: www.gemeenschapsonderwijs-maldegem.be

Nadere informatie

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016

Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 AMSTERDAM Naam: Groep: Willem Teellinckschool 15 juni 2016 1 Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken op school en thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het

Nadere informatie

Stappenplannen voor een werkstuk in Word

Stappenplannen voor een werkstuk in Word Werkstuk maken Secties maken We gaan een werkstuk maken over dieren in Afrika. Allereerst gaan we ruwweg een indeling maken in secties. Voor ons werkstuk maken we de volgende secties: 1. Titelpagina 2.

Nadere informatie

INTERSTENO. Gebruikte tekstverwerkingssoftware

INTERSTENO. Gebruikte tekstverwerkingssoftware INTERSTENO International Federation for Information Processing Internationale Föderation für Informationsverarbeitung Fédération internationale pour le traitement de l information Professionele tekstverwerking

Nadere informatie

STAGEPERIODE : OPDRACHT KANTOORTECHNIEKEN

STAGEPERIODE : OPDRACHT KANTOORTECHNIEKEN STAGEPERIODE 2012-2013: OPDRACHT KANTOORTECHNIEKEN Eindwerk PAV CLW Don Bosco Halle Mathieu Goeminne 2014-2015 EEN EVALUATIEVERSLAG OVER UITGEVOERDE WERKZAAMHEDEN TIPS Lees je verslag (luidop) na en laat

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

Taalhulp voor een werkstuk op JOMA derde graad

Taalhulp voor een werkstuk op JOMA derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA derde graad Voornaam Naam jaar Studierichting Schooljaar 20xx-20xx Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op

Nadere informatie

Huisstijlhandboek OPAC

Huisstijlhandboek OPAC 1 Huisstijlhandboek OPAC 1. CURSUSSEN IN WORD: Voorblad: Naam cursus (Cambria 40, blauw) Naam vakgroep (Verdana 10, zwart) Docentengegevens (Verdana 10, zwart) Gegevens OPAC (Verdana 8, zwart) logo (2,11

Nadere informatie

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum

Onderwerp. Plaatje. Uitleg over plaatje. Gemaakt door naam Groep Inleverdatum Onderwerp Plaatje Uitleg over plaatje Gemaakt door naam Groep Inleverdatum De voorkant is het visitekaartje, besteedt er genoeg aandacht aan Schrijf de titel van jouw werkstuk duidelijk op de voorkant

Nadere informatie

Verslag Nederlands Leesverslag

Verslag Nederlands Leesverslag Verslag Nederlands Leesverslag Verslag door S. 870 woorden 5 november 2016 0 keer beoordeeld Vak Nederlands Klas 1 Hoe maak ik een leesverslag? Een paar opmerkingen vooraf: 1. Je typt je leesverslag in

Nadere informatie

Aanleverspecificaties folio-uitgaven

Aanleverspecificaties folio-uitgaven Aanleverspecificaties folio-uitgaven 1 Inhoudsopgave 1 Instructies schrijffase 4 Opbouw van het boek - Voorwerk - Hoofdgedeelte - Nawerk 2 structuur en leesbaarheid 5 Hoofdstukinleiding Koppenstructuur

Nadere informatie

INTERSTENO 2015 Budapest Wereldkampioenschap professionele tekstverwerking

INTERSTENO 2015 Budapest Wereldkampioenschap professionele tekstverwerking GEBRUIKT OPERATING SYSTEM GEBRUIKTE TEKSTVERWERKINGSSOFTWARE WEDSTRIJD-ID A-1 Instructies voor deelnemers Open het basisdocument YEAROFLIGHT en sla het onmiddellijk op onder YEAROFLIGHTXXX.DOC of DOCX,

Nadere informatie

WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016

WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016 HANDLEIDING VOOR HET SCHRIJVEN VAN EEN WERKSTUK Taalexpert PRIMO 2015-2016 VIA VINCI ACADEMY 2015-1 - In het portfolio worden per module* werkstukken opgeslagen, welke door de docent positief zijn beoordeeld.

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Hoe maak je een goede bronvermelding. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/39641

Hoe maak je een goede bronvermelding. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/39641 Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Els ; 11 October 2012 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/39641 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak

Opmaak in Word. Cursus Word. Tekenopmaak Opmaak in Word Als je in Word een document gaat opmaken kun je gebruikmaken van 3 opmaakniveaus: - Tekenopmaak voorbeelden: lettertype, puntgrootte, stijl en kleur - Alinea opmaak voorbeelden: inspringen,

Nadere informatie

Bronnen en bronvermelding

Bronnen en bronvermelding Bronnen en bronvermelding Bronnen gebruiken Wie een zakelijke tekst schrijft (een essay, een boekbespreking ), zal vaak gebruik maken van bronnen: boeken, artikelen en websites waarop meer informatie te

Nadere informatie

Werken met sjablonen voor cursusmateriaal

Werken met sjablonen voor cursusmateriaal Werken met sjablonen voor cursusmateriaal Voor wie het wenst, is een standaardsjabloon beschikbaar voor het aanmaken van cursusmateriaal in Word. Het is bij uitstek geschikt voor zelfstudiemateriaal. Er

Nadere informatie

Voorpagina met titel

Voorpagina met titel STYLESHEET Lay-out Lay-out-checklist Voorpagina met titel Inhoudsopgave Afgedrukt op papier van A4-formaat Kantlijn van 2.5 cm aan alle kanten Lettertype Times New Roman 12 (Dubbele regelafstand) Links

Nadere informatie

DE TECHNISCHE VERZORGING VAN WERKSTUKKEN

DE TECHNISCHE VERZORGING VAN WERKSTUKKEN DE TECHNISCHE VERZORGING VAN WERKSTUKKEN De huidige tekstverwerkingsprogramma s maken het mogelijk teksten op een professionele manier op te maken. De vele mogelijkheden brengen echter ook het risico met

Nadere informatie

INTERSTENO 2011 Paris World championship professional word processing

INTERSTENO 2011 Paris World championship professional word processing GEBRUIKT BESTURINGSSYSTEEM GEBRUIKTE TEKSTVERWERKINGSSOFTWARE WEDSTRIJD-ID A-1 Instructies voor deelnemers Open het startdocument WINDENERGY.DOC en sla het onmiddellijk op onder WINDENERGYXXX.DOC of DOCX,

Nadere informatie

IN DIT VOORBEELD WORDT EEN PAGINANUMMERING BEGONNEN VANAF PAGINA 3

IN DIT VOORBEELD WORDT EEN PAGINANUMMERING BEGONNEN VANAF PAGINA 3 Pagina 1 Handleiding: Word 2007 - sectie-einde toevoegen, paginanummering starten vanaf andere pagina IN DIT VOORBEELD WORDT EEN PAGINANUMMERING BEGONNEN VANAF PAGINA 3 Opmerking: Op de afbeeldingen staan

Nadere informatie

Geïntegreerde proef 2014-2015

Geïntegreerde proef 2014-2015 Geïntegreerde proef 2014-2015 Leerlingenpakket met informatie en tips Keukeldam 17 8790 WAREGEM Studierichting Boekhouden-Informatica tso Tweede leerjaar - derde graad W O O R D V O O R A F Het verplichte

Nadere informatie

GiP Opdracht Kantoortechnieken

GiP Opdracht Kantoortechnieken STAGEPERIODE 2012-2013: OPDRACHT KANTOORTECHNIEKEN GiP Opdracht Kantoortechnieken Evaluatie uitgevoerde stagewerkzaamheden Dhr. Goeminne 2012-2013 EEN EVALUATIEVERSLAG OVER UITGEVOERDE STAGEWERKZAAMHEDEN

Nadere informatie

Naam: Klas: Nr.: Leerkracht: DMO Datum: Score: / Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 1 Het moederbord - De processor Werktijd: 1 lesuur

Naam: Klas: Nr.: Leerkracht: DMO Datum: Score: / Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 1 Het moederbord - De processor Werktijd: 1 lesuur 4 ASO Naam: Klas: Nr.: Vak: Informatica Leerkracht: DMO Datum: Score: / Begeleid Zelfstandig Leren HARDWARE Les 1 Het moederbord - De processor Werktijd: 1 lesuur Dit is een individuele taak! Maak gebruik

Nadere informatie

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk zes t.o.v. druk vijf - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - Leen Pollefliet Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk zes (augustus

Nadere informatie

feez Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Campus Kattenberg Kattenberg 9 BE-9000 Gent www.arteveldehs.be Screening ICT Set 1 Academiejaar Naam student (in drukletters, eerst

Nadere informatie

Een boek opmaken in Word

Een boek opmaken in Word Een boek opmaken in Word Om van uw afgeronde manuscript een boek te kunnen maken, hebben wij een PDF bestand nodig. Als u uw boek opmaken in Word, dan geven wij u graag de onderstaande uitleg. Vaststellen

Nadere informatie

Laatste aanpassingen op 04 juli 2003.

Laatste aanpassingen op 04 juli 2003. Laatste aanpassingen op 04 juli 2003 2,1/(,',1* Om de administratieve verwerking van geschreven gegevens efficiënt te laten verlopen, heeft het Belgisch instituut voor normalisatie (BIN) een aantal normen

Nadere informatie

Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk

Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk Waar je precies aan moet denken bij het maken van een scriptie lees je in de studiekaart Scriptie?. In de studiekaart Word gebruiken bij je scriptie of werkstuk

Nadere informatie

Het sjabloon. Klik op download sjabloon Paper. Je krijgt onderstaand scherm:

Het sjabloon. Klik op download sjabloon Paper. Je krijgt onderstaand scherm: Het sjabloon Ga naar de website van de school: www.kamaaseik.be Studiewijzer Onderzoekscompetenties Downloads Op de website staan 2 sjablonen: Paper en voorblad. Het sjabloon voorblad gebruik je voor je

Nadere informatie

MS Word opzet verslag

MS Word opzet verslag 2014 MS Word opzet verslag F. Vonk versie 1 7-5-2014 inhoudsopgave terminologie... - 3 -... - 5 - stap 1: voorblad toevoegen... - 5 - stap 2: paginanummers op de bladzijdes zetten... - 6 - stap 3: lege

Nadere informatie

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave

Mini Word-cursus. Paginanummers. Opmaakprofielen. Inhoudsopgave Mini Word-cursus Paginanummers Opmaakprofielen Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Paginanummering 4 Kopteksten en voetteksten 5 Opmaakprofielen 6 Opmaakprofielen toepassen 6 Opmaakprofielen

Nadere informatie

Schrijven van een cursustekst. Schrijven van cursusmateriaal. Reinhilde Christis, Sarah Dreesen, David van der Meijden, Richard Welten.

Schrijven van een cursustekst. Schrijven van cursusmateriaal. Reinhilde Christis, Sarah Dreesen, David van der Meijden, Richard Welten. Schrijven van cursusmateriaal Reinhilde Christis, Sarah Dreesen, David van der Meijden, Richard Welten Januari 2013 Pagina 1 Colofon Titel: Auteurs: Uitgever: Schrijven van cursusmateriaal Reinhilde Christis,

Nadere informatie

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen.

Let op! Alles graag getypt in lettergrootte 12, lettertype mag je zelf kiezen. Beste leerling van groep 6 en ouders, Afgelopen weken zijn de leerlingen bezig geweest met het maken van een klad-werkstuk, over een onderwerp naar eigen keuze. Thuis moeten de leerlingen het net-werkstuk

Nadere informatie

Vergeet niet achterin deze opdracht de tips voor lay-out te bekijken!

Vergeet niet achterin deze opdracht de tips voor lay-out te bekijken! De film Bridge of Terabithia is een film die past binnen het thema pesten. Je hebt de film bekeken en vooraf werd de afspraak gemaakt dat je er een filmverslag van gaat maken. Deze opdracht helpt je op

Nadere informatie

Wat brengt een opleiding WORD voor de KMO op?

Wat brengt een opleiding WORD voor de KMO op? 63 Wat brengt een opleiding WORD voor de KMO op? Autotekst Probleem: Terugkerend gebruik van zinnen. Oplossing: Met autotekst verschijnt de zin na het intikken van slechts enkele letters Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Een verzorgd verslag scoort!

Een verzorgd verslag scoort! Een verzorgd verslag scoort! Inhoud Inleiding... 1 De opbouw van een verslag... 2 Twee belangrijke tips voor het typen in Word... 3 Harde enters... 3 Toetsenbord... 4 Muis... 5 Handige tips voor Word...

Nadere informatie

Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier:

Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier: SAMENVATTING HOOFDSTUK 7 Stijlen gebruiken en wijzigen Tekst kun je snel opmaken door stijlen te gebruiken. Als je de cursor in een alinea zet zie je de gebruikte stijl hier: Als je de muisaanwijzer boven

Nadere informatie

READER OEFENINGEN TIJDSCHRIFT

READER OEFENINGEN TIJDSCHRIFT READER OEFENINGEN TIJDSCHRIFT DIGITALE VORMGEVING MHBO-COMMUNICATIE EN MARKETING PERIODE 5 FONS GOOSEN MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING Informatie Lay-out tijdschrift Lay-out is schikken

Nadere informatie

Toepassingen op KOP- en VOETTEKSTEN

Toepassingen op KOP- en VOETTEKSTEN Toepassingen op KOP- en VOETTEKSTEN Toepassing 1 Open het bestand OGEN. Marges: boven en onder: 3 cm links: 3 cm rechts: 2 cm Papierformaat: A4. Alinea-opmaak: afstand na: 12 pt regelafstand: 1,1 uitvullen

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK

FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK FICTIEDOSSIER NEDERLANDS LEERJAAR 3 EN 4 BK Pagina 0 WOORD VOORAF Je zit nu in 3 VMBO en het eindexamen lijkt nog ver weg... Maar niets is minder waar. Dit jaar start je namelijk al volop met de voorbereidingen

Nadere informatie

Hoe maak je een werkstuk?

Hoe maak je een werkstuk? Hoe maak je een werkstuk? Je gaat een werkstuk maken. Maar hoe zit een werkstuk nou eigenlijk in elkaar? Hoe moet je beginnen? En hoe kies je nou een onderwerp? Op deze vragen en nog vele anderen krijg

Nadere informatie

Informatieboekje over het maken van een werkstuk

Informatieboekje over het maken van een werkstuk Informatieboekje over het maken van een werkstuk ICT in de Brugklas 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Hoofdstuk I: OPDRACHT 4 Hoofdstuk II: WERKWIJZE 5 Hoofdtuk III: regels voor het maken van een 6 (profiel)werkstuk

Nadere informatie

Instructie. Werkstuk. Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014

Instructie. Werkstuk. Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014 Instructie Werkstuk Bovenbouw 10 e Montessori de Meidoorn Schooljaar 2013-2014 Instructie werkstuk Vanaf schooljaar 2013-14 is de invulling van het werkstuk en je spreekbeurt veranderd. Iedereen maakt

Nadere informatie

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Cursusboek MOS Word 2016 en 2013 Basis

Inhoudsopgave Visual Steps - Dit is de inhoudsopgave van de Visual Steps-titel Cursusboek MOS Word 2016 en 2013 Basis Inhoudsopgave Voorwoord... 9 Blijf op de hoogte... 9 Introductie Visual Steps... 10 Wat heb je nodig?... 10 Voorkennis... 11 Hoe werk je met dit boek?... 11 De schermafbeeldingen... 12 De website en aanvullende

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

Auteursinstructies tijdschriften

Auteursinstructies tijdschriften Auteursinstructies tijdschriften Belangrijk: definitieve artikelen zijn definitief. Dat betekent dat het niet mogelijk is om de inhoud nog te wijzigen als u de finale versie van uw artikel heeft toegestuurd.

Nadere informatie

NAAM: GROEP: SCHOOL:

NAAM: GROEP: SCHOOL: NAAM: GROEP: SCHOOL: Werkstukwijzer groep 6, 7 en 8 Een werkstuk is eigenlijk één groot informatieverhaal over een bepaald onderwerp. Om een werkstuk goed te kunnen maken, is het handig dit volgens enkele

Nadere informatie

Auteursinstructie 2010 Uitgevers

Auteursinstructie 2010 Uitgevers Auteursinstructie 2010 Uitgevers Achtereenvolgens komen in deze auteursinstructie aan de orde: 1 Algemene aanwijzingen 2 Productie 3 Type-instructie en overige richtlijnen 1 Algemene aanwijzingen Doelgroep

Nadere informatie

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2010. 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2

Europees Computer Rijbewijs. Module 3. Word 2010. 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2 Europees Computer Rijbewijs Module 3 Word 2010 2010 Instruct, Postbus 38, 2410 AA Bodegraven - 1 e druk: november 2010 ISBN: 978 90 460 0609 2 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word

Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Nog beter leren omgaan met Word Nog beter leren omgaan met Word Met Word een hoger cijfer halen. Word ken je al, toch kun je nog veel meer doen met Word. Informatiekunde Omgaan met Word College De Heemlanden 2005. Informatiekunde Leerjaar

Nadere informatie

BIN normen. interne afspraken. algemeen. Lettertype en -grootte Arial 11. tijdsaanduiding 16 uur 16 u uur u. 16:45

BIN normen. interne afspraken. algemeen. Lettertype en -grootte Arial 11. tijdsaanduiding 16 uur 16 u uur u. 16:45 BIN normen interne afspraken Lettertype en -grootte Arial 11 algemeen tijdsaanduiding 16 uur 16 u. 16.45 uur 16.45 u. 16:45 getallen 12 345 678 142 320,00 EUR telefoon- en faxnummers nationaal tel. 053

Nadere informatie

INTERSTENO 2013 Ghent Wereldkampioenschap professionele tekstverwerking

INTERSTENO 2013 Ghent Wereldkampioenschap professionele tekstverwerking GEBRUIKT OPERATING SYSTEM GEBRUIKTE TEKSTVERWERKINGSSOFTWARE WEDSTRIJD-ID A-1 Instructies voor deelnemers Open het basisdocument TRANSPORT.DOC en sla het onmiddellijk op onder TRANSPORTXXX.DOC of DOCX,

Nadere informatie

Handleiding Instructies voor het schrijven van een handleiding

Handleiding Instructies voor het schrijven van een handleiding Handleiding Instructies voor het schrijven van een handleiding Pagina Kies Landscape (Liggend). Geef het document aan de rechterkant paginanummers (onderaan pagina). Koptekst Kies één van de twee logo

Nadere informatie

Boekverslag & presentatie

Boekverslag & presentatie Boekverslag & presentatie groep 8 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 1 Blz. 2 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 + 5 Blz. 6 Voorbeeld kaft Inhoudsopgave Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina

Nadere informatie

Geïntegreerde proef

Geïntegreerde proef Geïntegreerde proef 2013-2014 Keukeldam 17 8790 WAREGEM Leerlingenpakket met informatie en tips Studierichting Boekhouden-Informatica tso Tweede leerjaar - derde graad W O O R D V O O R A F Het verplichte

Nadere informatie

Wat is een huisstijl? Waarom een huisstijl? Waarvoor staat de huisstijl van Turnclub De Zeester?

Wat is een huisstijl? Waarom een huisstijl? Waarvoor staat de huisstijl van Turnclub De Zeester? Huisstijlhandboek Turnclub De Zeester vzw 3 Een huisstijl Wat is een huisstijl? Een huisstijl is het geheel van richtlijnen en afspraken die beschrijven hoe een organisatie naar buiten treedt. Waarom een

Nadere informatie

Thuis in Word Antwoorden op de vragen. Hannie van Osnabrugge Marian Ponsioen-van der Hulst

Thuis in Word Antwoorden op de vragen. Hannie van Osnabrugge Marian Ponsioen-van der Hulst Thuis in Word 2007 Antwoorden op de vragen Hannie van Osnabrugge Marian Ponsioen-van der Hulst bussum 2009 Deze antwoorden horen bij de vragen in Thuis in Word 2007 van Hannie van Osnabrugge en Marian

Nadere informatie

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw

Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw Leesdossier moderne vreemde talen (Engels / Duits) VMBO onderbouw 2 boekjes 2 boekjes WAT MOET JE DOEN? Engels: Duits: Kies op school een boek uit dat bij jouw niveau past ( beginner of starter). Dit in

Nadere informatie