Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 21 februari 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 21 februari 2019"

Transcriptie

1 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0649 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 21 februari 2019 inzake [NAAM] wonende te Kantens, eigenaren van het pand aan de [adres] te Kantens (hierna: het pand), hierna ook te noemen: de eigenaren, tegen de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid NEDERLANDSE AARDOLIE MAATSCHAPPIJ B.V., statutair gevestigd te Den Haag, hierna ook te noemen: NAM. Het verloop van de geschilbeslechtingsprocedure Het verloop van de procedure blijkt uit: - het aanmeldingsformulier van de eigenaren van 29 maart 2017 met stukken en zienswijze; - de aanbiedingsbrief van NAM van 25 april 2018 met de bijbehorende calculatie van de herstelkosten; - het bericht van de eigenaren van 6 september 2018,waarin zij aangeven dat zij het aanbod van NAM weigeren; - de zienswijze van NAM van 19 oktober 2018; - de schouw en zitting van 15 november 2018, waarvan geen verslag is gemaakt; - het bericht met procedurele afspraken van 4 december 2018; - de berichten van de eigenaren van 17 december 2018 en van NAM van 18 december 2018, inhoudende dat geen tussentijdse overeenstemming tussen partijen is bereikt. Vervolgens is uitspraak bepaald op heden. De feiten In deze procedure wordt van de volgende feiten uitgegaan. De eigenaren hebben bij NAM en CVW schade aan het pand door aardbeving(en) gemeld. Meldingsnummer [ ] Op 14 februari 2014, 21 februari 2014 en 17 juli 2014 heeft een expert van OCTA Adviseurs (hierna: de eerstelijnsexpert) in opdracht van NAM de schade aan het pand beoordeeld. In het eerstelijnsrapport van 24 oktober 2014 worden de volgende schades genoemd: scheurvorming in de vloer en scheurvorming en optrekkend vocht in de muren van het pand.

2 zaaknummer: 17/ Deze gemelde schades worden als C-schade gekwalificeerd (schade die niet in verband kan worden gebracht met aardbeving(en)). Een expert van OCTA Adviseurs heeft in opdracht van de eigenaren een klasse 1 technische inspectie volgens CUR-aanbeveling 72 uitgevoerd naar aanleiding van het optrekkende vocht in de muren van het pand en heeft hierover op 12 september 2014 gerapporteerd. De expert concludeert dat het mogelijkerwijs ontstaan van spanningen op koppelingen of soldeerverbindingen in leidingen die geïntegreerd verbonden zijn met de ontkoppelde en starre overige bouwdelen niet is uit te sluiten. Omdat de eigenaar het niet eens was met de bevindingen van de eerstelijnsexpert, heeft hij door een contra-expert van HBS (hierna: de contra-expert) een contra-expertise aan het pand laten uitvoeren. De contra-expert heeft hierover op 3 maart 2016 gerapporteerd. In dit rapport worden de onderhavige schades aan de vloeren en de schade aan de muren als gevolg van optrekkend vocht gekwalificeerd als B-schades (schade, reeds aanwezig voor, maar verergerd ten gevolge van aardbeving(en)). Naar aanleiding van overleg tussen de eerstelijnsexpert en de contra-expert is een aanvullend expertise rapport van OCTA Adviseurs opgesteld van 21 juli 2015 waarbij een aanvullende fotoreportage van de schade is aangeleverd. Na overleg tussen de eerstelijnsexpert en de contra-expert is een aantal schades bestaande uit scheurvorming (fotonummers volgens fotobijlagen HBS/eigenaren: 2, 6-9, 18, 21-32, en 58-67) als B-schade aangemerkt door de eerstelijnsexpert. Per 1 oktober 2016 hebben de eigenaren op eigen initiatief een huurwoning gehuurd vanwege geplande herstelwerkzaamheden. Per 1 mei 2017 is de huur van deze woning voorts beëindigd. Op 17 oktober 2016 hebben de eigenaren een aankondiging met betrekking tot het treffen van schade-beperkende maatregelen verzonden aan CVW. Hierbij is NAM dan wel CVW uitgenodigd deze werkzaamheden ter plaatse in ogenschouw te nemen. Vanaf 24 oktober 2016 zijn de herstelmaatregelen in opdracht van de eigenaren gestart. Hiertoe zijn twee fotobijlagen namens de contra-expert/eigenaren ingediend met betrekking tot de situatie bij aanvang van en tijdens de herstelwerkzaamheden. Op 20 februari 2017 hebben de eerstelijnsexpert en de contra-expert een combi-akte ondertekend, waarin is vastgelegd dat geen akkoord is bereikt over alle gerapporteerde schades. Kennelijk heeft het disakkoord geen betrekking op de hierboven door OCTA erkende B-schades. De eigenaren hebben door een contra-expert van HBS (hierna: de contra-expert) een aanvullende contra-expertise aan het pand laten uitvoeren. De contra-expert heeft hierover op 14 november 2018 gerapporteerd. In dit rapport concludeert de contra-expert dat alle door de experts van CVW en NAM vastgelegde schades als A-of B-schades gekwalificeerd dienen te worden. Daarnaast raadt de contra-expert de eigenaren aan een geoloog in verband met een onderzoek naar de bodem in te schakelen.

3 zaaknummer: 17/ Door de eigenaren is daarnaast ingebracht een rapport van Deltares van 14 december 2010 betreffende schade aan buisleidingen door aardbevingen. Op 3 december 2018 heeft NAM ter zitting een zienswijze ingediend. Meldingsnummer [ ] Op 15 februari 2017 heeft een expert van Expertise Bureau Noord (hierna: de eerstelijnsexpert) in opdracht van CVW de schade aan het pand beoordeeld. In het eerstelijnsrapport van 23 mei 2017 worden 17 schades vermeld. Deze gemelde schades worden als C-schade gekwalificeerd. Omdat de eigenaren het niet eens waren met de bevindingen van de eerstelijnsexpert, hebben zij door een contra-expert van HBS (hierna: de contra-expert) een aanvullende contraexpertise aan het pand laten uitvoeren. De contra-expert heeft hierover op 14 november 2018 gerapporteerd. In dit rapport concludeert de contra-expert dat alle door de experts van NAM vastgelegde schades als A (schade direct door aardbevingen veroorzaakt) -of B-schades gekwalificeerd dienen te worden. Daarnaast raadt de contra-expert de eigenaren aan een geoloog in verband met een onderzoek naar de bodem in te schakelen. Beide meldingsnummers Op 25 april 2018 heeft NAM een aanbiedingsbrief aan de eigenaar gestuurd. In deze brief biedt NAM een Totale vergoeding ten behoeve van schadeherstel aan ten bedrage van ,00 inclusief BTW met betrekking tot meldingnummers [ ] en [ ]. Op 6 september 2018 heeft de eigenaar bij het secretariaat van de Arbiter Bodembeweging aangegeven dat hij het aanbod van NAM niet accepteert. In november 2018 is een geologische analyse van de schade door Holland Innovation Team opgesteld. De geoloog concludeert, gezien de uitkomsten van zijn onderzoek, dat onmogelijk kan worden bewezen dat er geen causaliteit bestaat tussen de lekkage op locatie Klinkenborg en de aardbeving van Huizinge. Op 3 december 2018 heeft een schouw en zitting plaatsgevonden op het adres, aan het eind waarvan partijen in de gelegenheid zijn gesteld gedurende twee weken na de zitting tot overeenstemming te komen met betrekking tot de afwikkeling van de schades in meldingsnummer [ ] en [ ]. Op 17 december 2018 heeft de eigenaar een bericht naar het secretariaat van de Arbiter Bodembeweging gestuurd, inhoudende dat de eigenaren en NAM geen overeenstemming hebben bereikt. Eenzelfde mail heeft NAM aan het secretariaat doen toekomen op 18 december Het geschil Meldingsnummer [ ] De eigenaren stellen dat het bewijsvermoeden van toepassing is, stellen dat de schades door aardbevingen zijn veroorzaakt dan wel verergerd en betwisten de juistheid van de bevindingen van de eerstelijnsexpert. De eigenaren erkennen de juistheid van de door NAM gecalculeerde herstelkosten van de schades voor zo ver niet betrekking hebbende op de vloer dan wel op de door beschadigde waterleidingen veroorzaakte schade.

4 zaaknummer: 17/ De eigenaren vorderen vergoeding van de reeds herstelde schades ten bedrage van ,38 inclusief BTW. De eigenaren vorderen daarnaast vergoeding van nevenvorderingen: -vervanging van door vocht beschadigde boekenkasten ten bedrage van 4.987,87 inclusief BTW; -het aanbrengen van een nieuwe steenslag bij de toegang van de woning in verband met het inklinken daarvan door bouwactiviteiten ten bedrage van 440,00 inclusief BTW; -stroomleverantie ten behoeve van droogmachines (bedrag nog nader te bepalen); -telefoonkosten ten bedrage van 175,00 inclusief BTW. Tevens vorderen de eigenaren vergoeding van immateriële schade ten bedrage van ,00. Tenslotte vorderen de eigenaren vergoeding van bijkomende kosten bestaande uit: -verhuiskosten ten bedrage van 1.555,00 inclusief BTW; -reiskosten ten bedrage van 166,25 inclusief BTW; -advieskosten ten bedrage van 5.917,50 exclusief BTW; -kosten voor verblijf elders ten bedrage van 7.950,00 inclusief BTW; -schoonmaakkosten ten bedrage van 330,00 inclusief BTW. NAM stelt zich op het standpunt dat de arbiter de reeds herstelde schade niet meer kan onderzoeken en daardoor geen oordeel kan vormen over de schade, waardoor derhalve de eigenaren niet-ontvankelijk zijn in hun vordering ten aanzien van de reeds herstelde schades. Daarnaast meent NAM dat de arbiter niet bevoegd is ter zake van de nevenvorderingen en vorderingen gebaseerd op vergoeding van immateriële schade. Subsidiair voert NAM verweer inhoudende dat geen sprake is van door aardbeving(en) veroorzaakte dan wel verergerde schade aan het pand met betrekking tot de in geschil zijnde schades. Nu uit het rapport van de eerstelijnsexpert en het standpunt van NAM ter gelegenheid van de zitting blijkt dat de schades met fotonummers 2, 6-9 en 18, 21-32, en B-schades (nummering volgens fotobijlagen HBS/eigenaren) betreffen, zijn deze schades enkel in geschil voor betreft de herstelkosten en zijn de overige gemelde schades in geschil voor wat betreft de causaliteit en herstelkosten. Meldingsnummer [ ] De eigenaren stellen dat het bewijsvermoeden van toepassing is, stellen dat de schades door aardbevingen zijn veroorzaakt dan wel verergerd en betwisten de juistheid van de bevindingen van de eerstelijnsexpert. De eigenaren houden NAM aansprakelijk voor de in het eerstelijnsrapport geconstateerde schades en vorderen vergoeding en/of herstel daarvan. De eigenaren vorderen daarnaast vergoeding van schoonmaakkosten. NAM voert met betrekking tot de schadenummers 1 tot en met 17 het verweer inhoudende dat geen sprake is van door aardbeving(en) veroorzaakte dan wel verergerde schade. Overig De eigenaren vorderen vergoeding van de nog te herstellen schade in de studeerkamers en badkamer III (bedrag nog nader te bepalen).

5 zaaknummer: 17/ Hierna zal voor zo ver nodig op de stellingen van partijen worden ingegaan. De beoordeling Gelet op de stukken in het dossier, alsmede op hetgeen is besproken en waargenomen, overweegt de arbiter als volgt. Ontvankelijkheid met betrekking tot nog te herstellen schade (studeerkamers en badkamer III) Ter zake van andere schades dan die bij de arbiter zijn aangemeld, is de arbiter ambtshalve van oordeel dat de eigenaren ter zake van deze schades niet-ontvankelijk zijn, nu deze schades geen onderdeel van het geschil vormen. De arbiter verwijst volledigheidshalve naar artikel 9 aanhef en onder 4 van het Reglement Arbiter Aardbevingsschade van mei Het bewijsvermoeden Bij fysieke schade aan gebouwen en werken, die naar haar aard redelijkerwijs schade door beweging van de bodem als gevolg van de exploitatie van een mijnbouwwerk ten behoeve van het winnen van gas uit het Groningenveld zou kunnen zijn, wordt in gevolge het thans geldende artikel 6:177a lid 1 BW vermoed dat die schade veroorzaakt is door de exploitatie van dat mijnbouwwerk. De aardbevingen in Groningen veroorzaken veel voorkomende en vaak gelijksoortige schade, zoals scheuren in het metselwerk en de afwerkingen van gevels, binnenwanden en plafonds van woningen. In onderhavige situatie is ter zake van meldingsnummer [ ] sprake van scheurvorming in de vloer, scheurvorming in de (binnen)muren en beschadigde waterleidingen met optrekkend vocht in de wanden van het pand tot gevolg. Ter zake van meldingsnummer [ ] is sprake van scheurvorming in de muren. Vaststaat dat zich een groot aantal soortgelijke schadegevallen voordoen voor wat betreft de scheurvorming in het gebied waar zich bodembeweging als gevolg van gaswinning voordoet. De arbiter is dan ook van oordeel dat de schade bestaande uit scheurvorming in de vloer die reeds gedeeltelijk door NAM als B-schade is erkend en de scheurvorming in de muren schade betreft die naar haar aard redelijkerwijs het gevolg van bodembeweging ten gevolge van gaswinning zou kunnen zijn. De arbiter is van oordeel dat de omstandigheden van het geval voldoende aanleiding geven om de beschadigde waterleidingen met optrekkend vocht in de muren tot gevolg als schade aan te merken die naar haar aard redelijkerwijs het gevolg zou kunnen zijn van bodembeweging als gevolg van gaswinning. Vorenstaande te meer nu de eerstelijnsexpert concludeert dat de waterleidingen geïntegreerd verbonden zijn met de ontkoppelde en starre overige bouwdelen, waaronder de vloerconstructie waarin scheurvorming is geconstateerd. De arbiter hanteert dit bewijsvermoeden in elk geval voor de gehele provincie Groningen, omdat in artikel 6:177a BW is opgenomen dat het dient te gaan om schade als gevolg van gaswinning uit het Groningenveld en thans niet vaststaat hoe ver de effecten van gaswinningsactiviteiten uit het Groningenveld reiken. De arbiter wijst in dit verband op het gegeven dat NAM in het verleden aan een groot aantal eigenaren van woningen in de gehele provincie Groningen vergoedingen van schade als gevolg van aardbevingen heeft toegekend. Een meer beperkte afbakening, zonder dat daar voldoende harde criteria voor bestaan, doet willekeurig aan en kan er toe leiden dat het wettelijk bewijsvermoeden geen toepassing zou vinden, hetgeen de arbiter zonder een deugdelijke onderbouwing onredelijk voorkomt. Het is aan NAM om dit bewijsvermoeden te weerleggen. NAM dient in het kader hiervan aannemelijk te maken dat de schade niet is veroorzaakt dan wel verergerd door

6 zaaknummer: 17/ bodembeweging als gevolg van gaswinning uit het Groningenveld. Gelet op de bedoeling van de wetgever bij de totstandkoming van art. 6:177a BW, worden zware eisen aan de weerlegging van het bewijsvermoeden gesteld. Eerst wanneer met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan worden uitgesloten dat de schade door bodembeweging als gevolg van gaswinning is veroorzaakt en/of verergerd, is het bewijsvermoeden weerlegd. Beoordeling meldingsnummer [ ] NAM stelt zich op het standpunt dat het grootste gedeelte van de door de eigenaren gevorderde schadevergoeding ziet op reeds herstelde schade, waardoor de arbiter de schade niet (meer) heeft kunnen onderzoeken en daardoor geen oordeel kan vormen over de schade dan wel kan vaststellen dat sprake is (geweest) van schade als gevolg van gaswinning. Met betrekking tot de reeds herstelde schade stellen de eigenaren dat wel degelijk uit de overgelegde (foto)rapporten kan worden afgeleid dat sprake is geweest van schade en dat de arbiter derhalve een oordeel kan vormen over de vraag of de schade is veroorzaakt dan wel verergerd door aardbevingen. De arbiter is van oordeel dat de (foto)rapporten de schades voldoende gedetailleerd weergeven en dat derhalve de eigenaren ontvankelijk zijn voor wat betreft hun vordering met betrekking tot de reeds herstelde schades. Ten behoeve van de in geschil zijnde schades is de eerstelijnsexpert in zijn eerste rapport van oordeel dat er Geen relatie met beving is. De eerstelijnsexpert noemt geen achterliggende oorzaken van de in geschil zijnde schades. Een expert van OCTA concludeert vervolgens dat het mogelijkerwijs ontstaan van spanningen op koppelingen of soldeerverbindingen in leidingen die geïntegreerd verbonden zijn met de ontkoppelde en starre overige bouwdelen niet is uit te sluiten. De contra-expert is met betrekking tot de schades bestaande uit scheurvorming in de vloer en het optrekkende vocht in de wanden van oordeel dat de oorzaak van de lekkage gelegen is in aardbevingen door de winning van aardgas met trillingen in de bodem tot gevolg en dat als gevolg van deze trillingen is scheurvorming ontstaan in de betonnen dekvloer op de begane grond. Hierdoor is een breuk ontstaan op de aansluiting van een water dragende leiding met lekkage tot gevolg. Zoals eerder overwogen heeft de eerstelijnsexpert in een aanvullend rapport geoordeeld dat de schades met fotonummers (nummering volgens fotobijlagen HBS/eigenaren) 2, 6-9 en 18, 21-32, en B-schade betreffen. Met betrekking tot de overige schades blijft de eerstelijnsexpert bij zijn oordeel dat sprake is van C-schade. De contra-expert concludeert vervolgens in een aanvullend expertiserapport dat alle door de experts van NAM en CVW vastgelegde schade A dan wel B-schade betreft. Voorts concludeert de door de eigenaren ingeschakelde geoloog dat gezien de grote aardbevingsgevoeligheid van de locatie onmogelijk kan worden bewezen dat er geen causaliteit bestaat tussen de lekkage op de locatie Klinkenborg en de aardbeving van Huizinge.

7 zaaknummer: 17/ NAM stelt dat zij in de gelegenheid gesteld dient te worden om van haar onderzoeksrecht ex artikel 6:177a lid 2 BW gebruik te maken. De arbiter overweegt dat NAM door de eigenaren in de gelegenheid is gesteld om de schade aan de vloer ter gelegenheid van het afbreken daarvan te onderzoeken, van welke gelegenheid zij geen gebruik heeft gemaakt. Los daarvan is het door NAM pas ter zitting gedane beroep op haar onderzoeksrecht tardief. NAM heeft, naar het oordeel van de arbiter, derhalve het recht verwerkt om alsnog de desbetreffende schade te onderzoeken. De arbiter overweegt dat NAM niet aannemelijk heeft gemaakt dat de (niet-erkende) schades niet zijn veroorzaakt dan wel verergerd door bodembeweging als gevolg van gaswinning. Naar het oordeel van de arbiter heeft NAM het bewijsvermoeden dan ook niet weerlegd. De arbiter overweegt daartoe dat NAM enkel heeft volstaan met de conclusie dat er geen relatie bestaat tussen de schade en aardbeving(en). De standpunten van NAM zijn niet, althans onvoldoende, onderbouwd en kunnen niet tot het oordeel leiden dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan worden uitgesloten dat de schades door bodembeweging als gevolg van gaswinning zijn veroorzaakt dan wel verergerd. Beoordeling meldingsnummer [ ] Ten behoeve van de in geschil zijnde schades is de eerstelijnsexpert van oordeel dat de oorzaken van de schades gelegen zijn in diverse andere oorzaken dan bodembeweging als gevolg van gaswinning. De contra-expert is van oordeel dat alle door de experts van NAM en CVW vastgelegde schades als A-of B-schades gekwalificeerd dienen te worden. Voorts concludeert de ingeschakelde geoloog dat gezien de grote aardbevingsgevoeligheid van de locatie onmogelijk kan worden bewezen dat er geen causaliteit bestaat tussen de lekkage op de locatie Klinkenborg en de aardbeving van Huizinge. De arbiter overweegt dat NAM niet aannemelijk heeft gemaakt dat de schades niet zijn veroorzaakt dan wel verergerd door bodembeweging als gevolg van gaswinning. Naar het oordeel van de arbiter heeft NAM het bewijsvermoeden dan ook niet weerlegd. De arbiter overweegt daartoe dat de namens NAM aangevoerde oorzaken in feite niet meer inhouden dan mogelijke oorzaken, zonder dat een bouwkundig onderzoek naar de oorzaak van de schades heeft plaatsgevonden. De gestelde mogelijke oorzaken zijn niet, althans onvoldoende, onderbouwd en kunnen niet tot het oordeel leiden dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan worden uitgesloten dat de schades door bodembeweging als gevolg van gaswinning zijn veroorzaakt dan wel verergerd. Herstelkosten reeds herstelde schades [ ] NAM heeft geen calculatie overgelegd voor wat betreft de reeds herstelde schades in dit meldingsnummer. De eigenaren hebben stukken overgelegd waaruit blijkt dat de herstelkosten ,28 inclusief BTW bedragen. Vaststaat dat NAM geen verweer heeft gevoerd met betrekking tot de hoogte van de herstelkosten van de vloer en het optrekkend vocht in de muren noch een calculatie aan de arbiter heeft doen toekomen betreffende de herstelkosten van de vloer en het optrekkend vocht in de muren. Nu de herstelkosten concreet begroot kunnen worden aan de hand van door de eigenaar overgelegde stukken, is de arbiter van oordeel dat deze stukken als uitgangspunt te gelden hebben. De arbiter is van oordeel dat de kosten voor

8 zaaknummer: 17/ houtwormbestrijding ten bedrage van 133,59 inclusief BTW geen dan wel onvoldoende relatie hebben met aardbevingen en derhalve niet voor rekening van NAM komen. Tevens dienen de werkzaamheden ten bedrage van 2.500,00 inclusief BTW die niet gerelateerd zijn aan herstel van aardbevingsschade in mindering gebracht te worden op de totale herstelkosten. Tenslotte is de arbiter van oordeel dat -de aan de eigenaren uitgekeerde verzekeringsuitkering ten bedrage van ,00 inclusief BTW in mindering gebracht dient te worden op de totale herstelkosten. De totale herstelkosten bedragen derhalve ,79 inclusief BTW. Herstelkosten meldingsnummer [ ] NAM heeft de herstelkosten gecalculeerd op ,86 inclusief BTW. Ter gelegenheid van de zitting is vast komen te staan dat de eigenaren geen bezwaren hebben omtrent de door NAM gecalculeerde herstelkosten met betrekking tot meldingsnummer [ ]. De arbiter stelt derhalve de herstelkosten vast op ,86 inclusief BTW. Nevenvorderingen meldingsnummer [ ] De eigenaren vorderen een vergoeding voor vervanging van beschadigde boekenkasten ten bedrage van 4.787,87 inclusief BTW, kosten bestaande uit het aanbrengen van een nieuwe steenslag bij de toegang van de woning in verband met het inklinken daarvan door bouwactiviteiten ten bedrage van 440,00 inclusief BTW, kosten voor stroomleverantie ten behoeve van droogmachines (bedrag nog nader te bepalen) en telefoonkosten ten bedrage van 175,00 inclusief BTW. Met betrekking tot de vordering tot vergoeding van de door vocht beschadigde boekenkasten heeft NAM ter zitting aangegeven deze kosten te vergoeden, indien de arbiter van oordeel is dat de initiële schade veroorzaakt dan wel verergerd is door aardbevingen. Met betrekking tot de nevenvorderingen stelt NAM zich op het standpunt dat de Arbiter Bodembeweging op basis van het huidige reglement enkel bevoegd is uitspraak te doen over fysieke schade aan een gebouw en eventuele (veelvoorkomende) bijkomende kosten, zoals opgenomen in bijlage 2 van het Besluit Mijnbouwschade Groningen. NAM betwist gehouden te zijn tot het vergoeden van de gevorderde kosten. Ingevolge art. 1 sub h jo. art. 2 lid 2 jo. art. 9 lid 1 van het Reglement Arbiter Aardbevingsschade is de Arbiter Bodembeweging slechts bevoegd uitspraken te doen over schade aan een gebouw van de eigenaar. De procedure bij de Arbiter Bodembeweging is geheel kosteloos en naar zijn aard laagdrempelig en eenvoudig. Deze bijzondere aard van voornoemde procedure verzet zich ertegen dat de bevoegdheid van de Arbiter Bodembeweging andere vorderingen omvat dan zoals neergelegd in het Reglement Arbiter Aardbevingsschade. De arbiter acht zich dan ook niet bevoegd om een beslissing te nemen over de door de eigenaren ingestelde vorderingen met betrekking tot het aanbrengen van een nieuwe steenslag bij de toegang van de woning, de kosten voor stroomleverantie van droogmachines en de telefoonkosten. Nog ten overvloede merkt de arbiter daarbij op dat deze kosten niet zijn opgenomen in bijlage 2 van het Besluit Mijnbouwschade Groningen. Nu NAM ter zitting heeft aangegeven de kosten van de boekenkasten te vergoeden indien de arbiter van oordeel is dat de initiële schade veroorzaakt dan wel verergerd door aardbevingen is, bepaalt de arbiter - ter zake van de kosten van vervanging van de boekenkasten dat NAM gehouden is deze kosten ten bedrage van 4.787,87 te vergoeden.

9 zaaknummer: 17/ Immateriële schade meldingsnummer [ ] De eigenaren vorderen een vergoeding voor geleden immateriële schade ten bedrage van ,00. NAM stelt zich op het standpunt dat de Arbiter Bodembeweging op basis van het huidige reglement enkel bevoegd is uitspraak te doen over fysieke schade aan een gebouw en eventuele (veelvoorkomende) bijkomende kosten, zoals opgenomen in bijlage 2 van het Besluit Mijnbouwschade Groningen. NAM betwist gehouden te zijn tot het vergoeden van immateriële schade. Ingevolge art. 1 sub h jo. art. 2 lid 2 jo. art 9 lid 1 van het Reglement Arbiter Aardbevingsschade van mei 2016 is de Arbiter Bodembeweging slechts bevoegd uitspraken te doen over schade aan een gebouw van de eigenaar. Daarnaast is de Arbiter Bodembeweging op grond van art. 6 van het Reglement Bodembeweging van juni 2018 bevoegd een vergoeding voor bijkomende kosten vast te stellen aan de hand van bijlage 2 van het Besluit Mijnbouwschade Groningen. De procedure bij de Arbiter Bodembeweging is geheel kosteloos en naar zijn aard laagdrempelig en eenvoudig. Deze bijzondere aard van voornoemde procedure verzet zich ertegen dat de bevoegdheid van de Arbiter Bodembeweging andere vorderingen omvat dan zoals neergelegd in het Reglement Arbiter Aardbevingsschade. De arbiter acht zich dan ook niet bevoegd om een beslissing te nemen over de door de eigenaren ingestelde vordering met betrekking tot immateriële schade. Bijkomende kosten De eigenaren vorderen vergoeding van bijkomende kosten bestaande uit: -verhuiskosten ten bedrage van 1.555,09 inclusief BTW; -reiskosten ten bedrage van 166,25 inclusief BTW; -advieskosten ten bedrage van 5.917,50 exclusief BTW; -kosten voor het huren van een woning ten bedrage van 7.950,00 inclusief BTW; -schoonmaakkosten ten bedrage van 330,00 inclusief BTW. Ingevolge art. 6 van het Reglement Arbiter Bodembeweging van juni 2018 kan de arbiter een vergoeding voor bijkomende kosten toewijzen, conform bijlage 2 van het Besluit mijnbouwschade Groningen. Deze bijlage neemt vast vergoedingen als uitgangspunt voor de vergoeding van schoonmaakkosten, verblijf elders, advieskosten, verhuiskosten en reiskosten. Voor wat betreft de gevorderde verhuiskosten bepaalt de arbiter dat de daadwerkelijke gemaakte verhuiskosten voor vergoeding in aanmerking komen. De arbiter stelt de vergoeding voor verhuiskosten, conform de bijlage, vast op 1.555,09 inclusief BTW, nu de eigenaren deze verhuiskosten aannemelijk hebben gemaakt door daartoe facturen te overleggen. Voor wat betreft de reiskosten bepaalt de arbiter dat de vergoeding, conform de bijlage, wordt vastgesteld op 227,50 inclusief BTW, nu de eigenaren met overgelegde stukken aannemelijk hebben gemaakt dat de totale reisafstand 875 kilometer bedraagt. Met betrekking tot de door de eigenaren gevorderde advieskosten ten bedrage van 5.917,50 exclusief BTW overweegt de arbiter het volgende. De arbiter overweegt dat slechts bijzondere omstandigheden aanleiding geven om gespecificeerde advieskosten ingevolge bijlage 2 van het Besluit mijnbouwschade Groningen toe te wijzen.

10 zaaknummer: 17/ Vaststaat dat NAM ter zake van Reglement 1-zaken de kosten van een contra-expert heeft vergoed. Dit brengt redelijkerwijs met zich mee dat de vordering tot vergoeding van de advieskosten van de contra-expert afgewezen wordt. Met betrekking tot de overige gevorderde advieskosten is de arbiter van oordeel dat de eigenaren voldoende aannemelijk hebben gemaakt dat sprake is van bijzondere omstandigheden die maken dat het in de onderhavige zaak redelijk is om de advieskosten toe te wijzen, nu er met betrekking tot de beschadigde waterleidingen met optrekkend vocht in de muren tot gevolg sprake was van specifieke schade die specifieke bijstand door een deskundige noodzakelijk heeft gemaakt. Daarnaast is gebleken dat het pand een voormalige borg betreft. Dit brengt met zich mee dat, blijkens de verklaringen van de eigenaren en het rapport van de geoloog, de ondergrond van het pand als afwijkend is te beschouwen is in vergelijking tot ondergronden van andere panden, die geen voormalige borg zijn. De arbiter wijst -naar aanleiding van bovenstaande de vordering tot vergoeding van advieskosten ten behoeve van de hydroloog en geoloog ten bedrage van 1.880,00 exclusief BTW toe. De arbiter stelt voorts de vergoeding voor zeven maanden verblijf elders vast op een bedrag van 7.950,00 inclusief BTW. De arbiter wijkt in dit geval van de bovengenoemde bijlage af, nu de kosten van het huren van de woning op basis van de door de eigenaren overgelegde stukken significant lager zijn en de eigenaren ook geen vergoeding conform de bijlage vorderen. Voor wat betreft de schoonmaakkosten bepaalt de arbiter dat de vergoeding, conform de bijlage, wordt vastgesteld op 300,00 inclusief BTW, nu in onderhavige zaak sprake is van twee schademeldingen. De arbiter: - stelt vast dat de eigenaren niet-ontvankelijk zijn in hun vordering ter zake van andere schades dan die bij de arbiter zijn aangemeld; - stelt vast dat de eigenaren ontvankelijk zijn voor wat betreft de reeds herstelde schades van meldingsnummer [ ]; - stelt vast dat NAM aansprakelijk is voor volledige vergoeding van de in deze procedure geconstateerde schades aan het pand uit het dossier met meldingsnummers [ ] en [ ]; - stelt de totale herstelkosten van schades behorend tot meldingsnummer [ ] vast op ,79 inclusief BTW; - stelt de herstelkosten van schades behorend tot meldingsnummer [ ] vast op ,86 inclusief BTW; - acht zich niet bevoegd een beslissing te nemen over de vordering van de eigenaren tot vergoeding van stroomleverantie ten behoeve van droogmachines, het aanbrengen van een nieuwe steenslag en vergoeding van de telefoonkosten; - stelt de kosten voor vervanging van de boekenkasten vast op 4.787,87 inclusief BTW; - acht zich niet bevoegd een beslissing te nemen over de vordering van de eigenaren tot vergoeding van immateriële schade; - wijst de vordering tot vergoeding van advieskosten voor een contra-expert af; - stelt de bijkomende kosten bestaande uit advieskosten voor een hydroloog en geoloog vast op 1.880,00 exclusief BTW;

11 zaaknummer: 17/ stelt de bijkomende kosten bestaande uit verhuiskosten vast op 1.555,09 inclusief BTW; - stelt de bijkomende kosten bestaande uit reiskosten vast op 227,50 inclusief BTW; - stelt de bijkomende kosten bestaande uit verblijf elders vast op 7.950,00 inclusief BTW; - wijst af het meer of anders gevorderde. Aldus beslist door mr. T.S. Plas, Arbiter Bodembeweging op 21 februari 2019, bijgestaan door mr. M. Stots, secretaris. Bij afwezigheid ondertekend door mr. P. van Steen, Arbiter Bodembeweging. secretaris arbiter

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 6 maart 2018

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 6 maart 2018 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0076 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 6 maart 2018 inzake [naam], [naam], beiden wonende te Hoogezand, eigenaren van [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 28 september 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 28 september 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0033 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 28 september 2017 inzake [NAAM], wonende te Spijk, eigenaren van het pand aan de [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 20 maart 2017

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 20 maart 2017 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/167 Meldingsnummer: [] Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 20 maart 2017 inzake [naam] wonende te Hoogezand, eigenaar van het pand aan de [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 13 juni 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 13 juni 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 16/275 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 13 juni 2017 inzake [naam], wonende te Haren, eigenaar van het pand aan de [adres] te Haren,

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 25 februari 2019

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 25 februari 2019 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 18/0252 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 25 februari 2019 inzake [naam], wonende te Zandeweer, eigenaar van het pand aan de [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 26 april 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 26 april 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 16/320 Meldingsnummer: [] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 26 april 2017 inzake [naam] wonende te Haren, eigenaar van het pand aan de [adres] Haren,

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 11 december 2018

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 11 december 2018 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0498 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 11 december 2018 inzake [NAAM], beiden wonende te Kropswolde, eigenaren van het pand aan

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 20 maart 2017

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 20 maart 2017 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/131 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 20 maart 2017 inzake [naam], wonende te Delfzijl, eigenaar van het pand aan [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 25 oktober 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 25 oktober 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0061 Meldingsnummers: [] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 25 oktober 2017 inzake [naam], wonende te Farmsum, eigenaar van het pand aan [adres] te

Nadere informatie

[naam], wonende te Delfzijl, hierna ook te noemen: de eigenaar, eigenaar van de woning aan de [adres] te Delfzijl (hierna het pand).

[naam], wonende te Delfzijl, hierna ook te noemen: de eigenaar, eigenaar van de woning aan de [adres] te Delfzijl (hierna het pand). uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 16/321 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 28 juli 2017 inzake [naam], wonende te Delfzijl, hierna ook te noemen: de eigenaar, eigenaar

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 15 september 2016

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 15 september 2016 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/16 Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 15 september 2016 inzake X, wonende te Groningen, eigenaar van het pand aan de [adres] te Groningen

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 11 januari 2018

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 11 januari 2018 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0091 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 11 januari 2018 inzake [naam], wonende te Loppersum, eigenaar van het pand aan [adres]

Nadere informatie

uitspraak (herzien) Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 12 september 2017

uitspraak (herzien) Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 12 september 2017 uitspraak (herzien) ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0032 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 12 september 2017 inzake [naam], wonende te Termunterzijl, eigenaar van het

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 7 september 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 7 september 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0958 Meldingsnummer: [] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 7 september 2017 inzake [naam] wonende te Westerbroek, eigenaar van het pand aan de [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 27 november 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 27 november 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0090 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 27 november 2017 inzake [NAMEN], eigenaren van het pand aan [naam] te Groningen (hierna

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 3 januari 2017

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 3 januari 2017 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/45 Meldingsnummer: [nummer] Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 3 januari 2017 inzake X Y beiden wonende te Woldendorp, eigenaren van het pand

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 6 januari 2017

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 6 januari 2017 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/109 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 6 januari 2017 inzake [naam] en [naam], wonende te Zuidwolde, eigenaren van het

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 10 november 2016

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 10 november 2016 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/55 Meldingsnummer: 67561 Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 10 november 2016 inzake X en Y, wonende te Groningen, eigenaren van het pand aan

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 19 september 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 19 september 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/1196 Meldingsnummer: [] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 19 september 2017 inzake [Naam] wonende te Groningen, eigenaar van het pand aan de [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 17 augustus 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 17 augustus 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 16/326 Meldingsnummer: [] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 17 augustus 2017 inzake [naam], wonende te Garsthuizen, eigenaar van de gebouwen aan [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 18 oktober 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 18 oktober 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0053 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 18 oktober 2017 inzake [naam], wonende te Garnwerd, eigenaar van het pand aan de [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 21 december 2016

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 21 december 2016 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/93 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 21 december 2016 inzake [naam], wonende te Hoogezand, eigenaar van het pand aan

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 14 juni 2018

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 14 juni 2018 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0642 Meldingsnummers: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 14 juni 2018 inzake [NAAM], wonende te Zuidbroek, eigenaar van het pand aan de [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 10 oktober 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 10 oktober 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 16/195 Meldingsnummer: [] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 10 oktober 2017 inzake [naam] [naam] Wonende te Westerbroek, eigenaren van het pand aan

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 25 januari 2017

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 25 januari 2017 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/128 Meldingsnummer: 98966 Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 25 januari 2017 inzake [naam] wonende te Wehe-den Hoorn, eigenaar van het pand

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 30 november 2016

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 30 november 2016 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/65 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 30 november 2016 inzake X, wonende te Froombosch, eigenaar van het pand aan [adres]

Nadere informatie

In deze procedure wordt uitgegaan van de volgende feiten:

In deze procedure wordt uitgegaan van de volgende feiten: uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0712 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 28 juli 2017 inzake [naam], wonende te Loppersum, hierna ook te noemen: de eigenaar, eigenaar

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 15 maart 2018

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 15 maart 2018 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/1734 Meldingsnummer: [] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 15 maart 2018 inzake [NAAM], [NAAM] eigenaren van het pand aan de [adres] te Scheemda (hierna

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 12 oktober 2016

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 12 oktober 2016 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/25 Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 12 oktober 2016 inzake X wonende te Zuidbroek, eigenaar van het pand aan de [adres] Zuidbroek (hierna:

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 6 december 2016

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 6 december 2016 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/23 Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 6 december 2016 inzake [eigenaren] beiden wonende te Harkstede, eigenaren van het pand aan [adres] Harkstede,

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 25 april 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 25 april 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 16/3 Meldingsnummer: [] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 25 april 2017 inzake [naam] wonende te Aduard voorheen eigenaar van het pand aan [adres] hierna

Nadere informatie

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid DE NEDERLANDSE AARDOLIE MAATSCHAPPIJ B.V.,

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid DE NEDERLANDSE AARDOLIE MAATSCHAPPIJ B.V., ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/2 Beslissing van de Arbiter aardbevingsschade van 4 juli 2016 inzake X, wonende te Appingedam, eigenaar van het pand aan [adres] Appingedam, hierna ook te noemen:

Nadere informatie

De heer [naam], wonende te Hoogezand, eigenaar van het pand aan de [adres] Hoogezand (hierna: het pand),

De heer [naam], wonende te Hoogezand, eigenaar van het pand aan de [adres] Hoogezand (hierna: het pand), uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 16/63 Meldingsnummers: [] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 26 juni 2017 inzake De heer [naam], wonende te Hoogezand, eigenaar van het pand aan de [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 15 september 2016

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 15 september 2016 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/15 Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 15 september 2016 inzake de heer X, wonende te Hoogezand, eigenaar van het pand aan de [adres] te Hoogezand

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 8 december 2016

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 8 december 2016 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/53 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 8 december 2016 inzake [naam], wonende te Roodeschool, eigenaar van het pand aan

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 12 oktober 2016

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 12 oktober 2016 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/22 Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 12 oktober 2016 inzake X wonende te Groningen, eigenaar van het pand aan het [adres] te Groningen (hierna:

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 2 maart 2017

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 2 maart 2017 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/162 Meldingsnummer: [] Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 2 maart 2017 inzake [naam] [naam] wonende te Bedum, eigenaren van het pand aan de

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 11 januari 2018

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 11 januari 2018 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0869 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 11 januari 2018 inzake [naam], [naam], wonende te Stedum, eigenaren van het pand aan [adres]

Nadere informatie

Einduitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 26 juli 2019

Einduitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 26 juli 2019 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 16/0213 Meldingsnummers: [ ] Einduitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 26 juli 2019 inzake [naam], wonende te Delfzijl, eigenaar van het pand aan [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 17 maart 2017

Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 17 maart 2017 uitspraak ARBITER AARDBEVINGSSCHADE Zaaknummer: 16/188 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Aardbevingsschade van 17 maart 2017 inzake de vereniging van eigenaren [naam], gevestigd te Hoogezand,

Nadere informatie

mr. S.C. Welschen, jurist afdeling Kennis, tevens advocaat bij Vereniging Eigen Huis Datum: 13 december 2017 Onderwerp: Notitie bewijsvermoeden

mr. S.C. Welschen, jurist afdeling Kennis, tevens advocaat bij Vereniging Eigen Huis Datum: 13 december 2017 Onderwerp: Notitie bewijsvermoeden Van: mr. S.C. Welschen, jurist afdeling Kennis, tevens advocaat bij Vereniging Eigen Huis Inleiding Op 31 december 2016 werd het bewijsvermoeden inzake Groningse gaswinningsschade in het Burgerlijk Wetboek

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 22 december 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 22 december 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 17/0104 Meldingsnummer: [] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 22 december 2017 inzake [naam], wonende te Pieterburen, eigenaar van het pand aan de [adres]

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 10 oktober 2017

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 10 oktober 2017 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 16/156 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 10 oktober 2017 inzake [naam] wonende te Termunten, eigenaar van het pand aan [adres] Termunten

Nadere informatie

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 26 maart 2019

Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 26 maart 2019 uitspraak ARBITER BODEMBEWEGING Zaaknummer: 18/0880 Meldingsnummer: [ ] Uitspraak van de Arbiter Bodembeweging van 26 maart 2019 inzake [naam], wonende te Klazienaveen, eigenaresse van het pand aan de

Nadere informatie

BIJLAGE 3 BIJ SAMENWERKINGSAFSPRAKEN NAM-EZ-NCG REGLEMENT ARBITER BODEMBEWEGING EERSTE AFDELING - ALGEMEEN

BIJLAGE 3 BIJ SAMENWERKINGSAFSPRAKEN NAM-EZ-NCG REGLEMENT ARBITER BODEMBEWEGING EERSTE AFDELING - ALGEMEEN BIJLAGE 3 BIJ SAMENWERKINGSAFSPRAKEN NAM-EZ-NCG REGLEMENT ARBITER BODEMBEWEGING EERSTE AFDELING - ALGEMEEN Artikel 1 - Definities In dit reglement hebben de volgende woorden en uitdrukkingen de volgende

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. T. Boerman, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. T. Boerman, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-448 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. T. Boerman, secretaris) Klacht ontvangen op : 10 maart 2016 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-123 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter en mr. L.P. Stapel, secretaris) Klacht ontvangen op : 8 februari 2018 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Artikel 1 - Definities In dit reglement hebben de volgende woorden en uitdrukkingen de volgende betekenis:

Artikel 1 - Definities In dit reglement hebben de volgende woorden en uitdrukkingen de volgende betekenis: BIJLAGE 3 BIJ SAMENWERKINGSAFSPRAKEN NAM-EZ-NCG REGLEMENT ARBITER AARDBEVINGSSCHADE EERSTE AFDELING - ALGEMEEN Artikel 1 - Definities In dit reglement hebben de volgende woorden en uitdrukkingen de volgende

Nadere informatie

1. Rechtvaardig. 1. Uitgangspunten

1. Rechtvaardig. 1. Uitgangspunten De vier pijlers uit het Besluit en het protocol - rechtvaardig, ruimhartig, onafhankelijk en met oog voor de menselijk maat dienen steeds centraal te staan bij de schadeopname. Hieronder volgt een nadere

Nadere informatie

Bijlage 1. Deze bijlage behoort bij het Aanvraagformulier contra-expertise.

Bijlage 1. Deze bijlage behoort bij het Aanvraagformulier contra-expertise. Bijlage 1 Deze bijlage behoort bij het Aanvraagformulier contra-expertise. 1. Een verzoek voor een contra-expertise dient binnen zes weken na het verschijnen van het taxatierapport door de schademelder

Nadere informatie

Expertise- Taxaties- Advisering

Expertise- Taxaties- Advisering Pagina 1 van 5 2. AANLEIDING De gaswinning in Groningen heeft de Nederlandse staat en de Nederlandse samenleving veel gebracht. De omvang van de gasopbrengsten is groot. Het aardgas is één van de pijlers

Nadere informatie

De Commissie heeft partijen opgeroepen voor een mondelinge behandeling op 16 maart 2011.

De Commissie heeft partijen opgeroepen voor een mondelinge behandeling op 16 maart 2011. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 208 d.d. 1 september 2011 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting Opstalverzekering. Als gevolg

Nadere informatie

Thema s. 1. De procedure. 2. Het bewijsvermoeden. 3. De schade-experts. 4. Aannemersvariant. 5. Oude schades claimen

Thema s. 1. De procedure. 2. Het bewijsvermoeden. 3. De schade-experts. 4. Aannemersvariant. 5. Oude schades claimen Thema s 1. De procedure 2. Het bewijsvermoeden 3. De schade-experts 4. Aannemersvariant 5. Oude schades claimen Welkom Bas Kortmann Voorzitter TCMG Hoe het begon Na jaren discussie, op 31 januari 2018

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 390 Wijziging van de wet tot wijziging van de Mijnbouwwet, de Wet milieubeheer en de Wet op de economische delicten in verband met implementatie

Nadere informatie

De Commissie heeft partijen opgeroepen voor een mondelinge behandeling op 6 februari 2012.

De Commissie heeft partijen opgeroepen voor een mondelinge behandeling op 6 februari 2012. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-103 d.d. 2 april 2012 (mr. P.A. Offers, voorzitter, B.F. Keulen en mr. A.W.H. Vink, leden, en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Tuchtrechtspraak NVM. Stichting RvT Zuid 203 ERECODE 202 TAXATIE. Taxatie uitgevoerd door medewerker die geen lid NVM was.

Tuchtrechtspraak NVM. Stichting RvT Zuid 203 ERECODE 202 TAXATIE. Taxatie uitgevoerd door medewerker die geen lid NVM was. 19-04 RvT Zuid 203 ERECODE 202 TAXATIE Taxatie uitgevoerd door medewerker die geen lid NVM was. De NVM verwijt makelaarskantoor X (beklaagde en lid NVM) dat door haar medewerker/vennoot Z een taxatierapport

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 23 d.d. 24 januari 2011 (prof. mr. C.E. du Perron, voorzitter)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 23 d.d. 24 januari 2011 (prof. mr. C.E. du Perron, voorzitter) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 23 d.d. 24 januari 2011 (prof. mr. C.E. du Perron, voorzitter) Samenvatting Woonhuisverzekering, waterschade, omvang van de schade. Consument

Nadere informatie

Alle schademelders die vanaf 11 juni 2018 een aanbod van NAM ontvangen hebben hiermee vier weken de tijd om te reageren.

Alle schademelders die vanaf 11 juni 2018 een aanbod van NAM ontvangen hebben hiermee vier weken de tijd om te reageren. SPELREGELS VOOR HET AANBOD VAN NAM Versie 27 maart, inclusief aanvullingen 20 april en aanpassingen 11 en 13 juni 2018 Aanleiding Kabinet en Groningse bestuurders hebben eind januari afspraken gemaakt

Nadere informatie

ter zake van een geschil tussen M.M., hierna te noemen: opdrachtgever, de besloten vennootschap D. B.V., hierna te noemen: aanneemster,

ter zake van een geschil tussen M.M., hierna te noemen: opdrachtgever, de besloten vennootschap D. B.V., hierna te noemen: aanneemster, No. 29.235 SCHEIDSRECHTERLIJK VONNIS ter zake van een geschil tussen M.M., hierna te noemen: opdrachtgever, e i s e r, gemachtigde: mr. R.S. Levenga, werkzaam bij de Stichting Univé Rechtshulp te Assen

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-057 d.d. 20 februari 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. E.E. Ribbers, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-057 d.d. 20 februari 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2015-057 d.d. 20 februari 2015 (prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting Inboedelverzekering. Uitleg van verzekeringsvoorwaarden.

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 117 d.d. 5 mei 2011 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. F.E. Uijleman, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 117 d.d. 5 mei 2011 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 117 d.d. 5 mei 2011 (mr. C.E. du Perron, voorzitter en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting De auto van Consument is tijdens een aanrijding

Nadere informatie

Even voorstellen: Eddie van Marum. Contra expert aardbevingsschade

Even voorstellen: Eddie van Marum. Contra expert aardbevingsschade Even voorstellen: Eddie van Marum Contra expert aardbevingsschade De opbouw van de bodem van de eerste paar meter van het maaiveld zijn van belang voor de kans op schade. Zand is gemiddeld genomen

Nadere informatie

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies.

De Commissie stelt vast dat partijen hebben gekozen voor bindend advies. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-064 (mr. dr. S.O.H. Bakkerus, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris) Klacht ontvangen op : 11 juli 2018 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2015:6266

ECLI:NL:RBMNE:2015:6266 ECLI:NL:RBMNE:2015:6266 Instantie Datum uitspraak 02-09-2015 Datum publicatie 18-09-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Midden-Nederland 3818581 UC EXPL 15-1353

Nadere informatie

De Commissie heeft partijen opgeroepen voor een mondelinge behandeling op 5 maart 2012.

De Commissie heeft partijen opgeroepen voor een mondelinge behandeling op 5 maart 2012. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-122 d.d. 17 april 2012 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter, en mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting Reisverzekering, toepasselijkheid verzekeringsvoorwaarden,

Nadere informatie

SCHEIDSRECHTERLIJK VONNIS ter zake van een geschil tussen. 1. A., 2. MEVROUW B., hierna te noemen opdrachtgevers,

SCHEIDSRECHTERLIJK VONNIS ter zake van een geschil tussen. 1. A., 2. MEVROUW B., hierna te noemen opdrachtgevers, Nr. 31.391 SCHEIDSRECHTERLIJK VONNIS ter zake van een geschil tussen 1. A., 2. MEVROUW B., hierna te noemen opdrachtgevers, e i s e r s, gemachtigde: mr. H.V. Wobben, jurist bij Stichting Univé Rechtshulp

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ9384

ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ9384 ECLI:NL:RBMNE:2013:BZ9384 Instantie Datum uitspraak 24-04-2013 Datum publicatie 03-05-2013 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Midden-Nederland 818166 UC EXPL 12-9177

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 110 d.d. 27 april 2011 (mr. P.A. Offers, voorzitter, prof. mr. M.M. Mendel en mr. B.F. Keulen, leden en mr. E.E. Ribbers, secretaris) Samenvatting

Nadere informatie

Uitspraak. van de Huurcommissie

Uitspraak. van de Huurcommissie Uitspraak van de Huurcommissie Verzoeken Betalingsverplichting servicekosten 2013 Betalingsverplichting servicekosten 2014 (art. 7:260 Burgerlijk Wetboek; art. 4 lid 2 sub g, 7 en 18 Uitvoeringswet huurprijzen

Nadere informatie

ECLI:NL:RBASS:2006:AY8841

ECLI:NL:RBASS:2006:AY8841 ECLI:NL:RBASS:2006:AY8841 Instantie Rechtbank Assen Datum uitspraak 25-09-2006 Datum publicatie 26-09-2006 Zaaknummer 58445 - KG ZA 06-182 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2010:BN2186

ECLI:NL:RBARN:2010:BN2186 ECLI:NL:RBARN:2010:BN2186 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 06-07-2010 Datum publicatie 23-07-2010 Zaaknummer AWB 10/180, 10/181, 10/508, 10/513, 10/684 en 10/685 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

Het wonder van het bewijsvermoeden in een bestuursrechtelijke jas. Prof. mr Peter van Buuren 24 april 2019

Het wonder van het bewijsvermoeden in een bestuursrechtelijke jas. Prof. mr Peter van Buuren 24 april 2019 Het wonder van het bewijsvermoeden in een bestuursrechtelijke jas Prof. mr Peter van Buuren 24 april 2019 Wet bewijsvermoeden gaswinning Groningen (art.6:177a BW) Bij fysieke schade aan gebouwen en werken,

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 2 september 2013 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.J.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr d.d. 2 september 2013 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.J. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-264 d.d. 2 september 2013 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter en mr. E.J. Heck, secretaris) Samenvatting Consument stelt dat Aangeslotene (tussenpersoon)

Nadere informatie

ECLI:NL:RBLIM:2017:3845

ECLI:NL:RBLIM:2017:3845 ECLI:NL:RBLIM:2017:3845 Instantie Rechtbank Limburg Datum uitspraak 26042017 Datum publicatie 27042017 Zaaknummer 5494929 \ CV EXPL 1610633 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Verbintenissenrecht

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. A.C. de Bie, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. A.C. de Bie, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-665 (mr. E.L.A. van Emden, voorzitter en mr. A.C. de Bie, secretaris) Klacht ontvangen op : 18 februari 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

Hof: medisch advies behoeft niet te worden overgelegd

Hof: medisch advies behoeft niet te worden overgelegd pagina 1 van 5 (http://stichtingpiv.nl/) Inloggen PIV-Kennisnet(http://stichtingpiv.nl/inloggen) JURISPRUDENTIE Bron: Hof Amsterdam 3 februari 2016 Publicatie nummer: (nog) niet gepubliceerd Zaaknummer:

Nadere informatie

: Assurantiekantoor E. van der Roest B.V., gevestigd te Huizen, verder te noemen Adviseur

: Assurantiekantoor E. van der Roest B.V., gevestigd te Huizen, verder te noemen Adviseur Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2016-084 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter, drs. L.B. Lauwaars RA en prof. mr. M.L. Hendrikse en mr. P. van Haastrecht-van Kuilenburg, secretaris)

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 117 d.d. 1 december 2009 (mr. P.A. Offers, voorzitter, mr. E.M. Dil-Stork en mr. drs. M.L. Hendrikse) 1. Procedure De Commissie beslist met

Nadere informatie

ANONIEM BINDEND ADVIES

ANONIEM BINDEND ADVIES ANONIEM BINDEND ADVIES Partijen : A te B, tegen C te D Zaak : Overstapservice, opzegging, schadeloosstelling, vergoeding Concerta Zaaknummer : 2009.01011 Zittingsdatum : 10 februari 2010 1/6 Geschillencommissie

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 12 d.d. 25 februari 2009 (mr. M.M. Mendel, voorzitter, mr. E.M. Dil - Stork en mr. B. Sluijters) 1. Procedure De Commissie beslist met inachtneming

Nadere informatie

SCHEIDSGERECHT GEZONDHEIDSZORG

SCHEIDSGERECHT GEZONDHEIDSZORG SCHEIDSGERECHT GEZONDHEIDSZORG Arbitraal vonnis van 19 oktober 2009 Kenmerk: 09/03 Het Scheidsgerecht, samengesteld als volgt: mr. A. Hammerstein, wonende te Arnhem, voorzitter, mr. R.P.D. Kievit, wonende

Nadere informatie

- het op 4 juni 2014 ingekomen klaagschrift van [klager] ( klager ), inclusief 5 producties;

- het op 4 juni 2014 ingekomen klaagschrift van [klager] ( klager ), inclusief 5 producties; RAAD VAN TUCHT VERENIGING VAN REGISTERCONTROLLERS Datum uitspraak: 4 november 2014 Zaaknummer: RvT VRC 2014-02 de heer [klager], wonende te [woonplaats 1] gemachtigde: de heer mr. R.M. Braat K L A G E

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M.J. Vlasveld, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M.J. Vlasveld, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening, nr. 2017-753 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. M.J. Vlasveld, secretaris) Klacht ontvangen op : 4 mei 2016 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

B., hierna te noemen onderneemster,

B., hierna te noemen onderneemster, Nr. 80497 SCHEIDSRECHTERLIJK VONNIS ter zake van een geschil tussen A., hierna te noemen opdrachtgeefster, e i s e r e s, gemachtigden: mevrouw mr. L.C.M.C. Gels, advocaat te Rijswijk, later vervangen

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

De Raad van Toezicht Rotterdam geeft de volgende uitspraak in de zaak van:

De Raad van Toezicht Rotterdam geeft de volgende uitspraak in de zaak van: Taxatie. Onjuiste taxatiewaarde. Tussen klaagster en haar ex-echtgenoot is een gerechtelijke procedure over huwelijkse voorwaarden gevoerd. De ex-echtgenoot heeft daarbij een beroep gedaan op een in zijn

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mevrouw mr. A.M.T Wigger, voorzitter en mevrouw mr. A.C.

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mevrouw mr. A.M.T Wigger, voorzitter en mevrouw mr. A.C. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-768 (mevrouw mr. A.M.T Wigger, voorzitter en mevrouw mr. A.C. Bek, secretaris) Klacht ontvangen op : 1 februari 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2017:4009

ECLI:NL:RBROT:2017:4009 ECLI:NL:RBROT:2017:4009 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 23052017 Datum publicatie 30052017 Zaaknummer 5663098 VZ VERZ 17981 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Arbeidsrecht

Nadere informatie

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter.

DE RIJDENDE RECHTER. Bindend Advies. gegeven door mr. F.M.Visser, verder te noemen de rijdende rechter. Zaaknummer: S20-06 Datum uitspraak: 26 oktober 2012 Plaats uitspraak: Zaandam DE RIJDENDE RECHTER in het geschil tussen: R.J. Kok te Enkhuizen verder te noemen: Kok, tegen: Bindend Advies Stichting Woondiensten

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2012-307 d.d. 31 oktober 2012 (mr. H.J. Schepen, voorzitter, mr. W.F.C. Baars en mevrouw mr. J.W.M. Lenting, leden en mevrouw mr. F. Faes, secretaris)

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2015:7800

ECLI:NL:RBDHA:2015:7800 ECLI:NL:RBDHA:2015:7800 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 02-07-2015 Datum publicatie 02-09-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 15_57 IBPVV Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 41 d.d. 22 februari 2011 (mr. B.F. Keulen, voorzitter, mw. mr. E.M. Dil-Stork en prof. mr. M.L. Hendrikse) Samenvatting Natura-uitvaartverzekering.

Nadere informatie

Samenvatting. Consument, tegen. Ditzo B.V., gevestigd te Zeist, hierna te noemen Aangeslotene. Procesverloop

Samenvatting. Consument, tegen. Ditzo B.V., gevestigd te Zeist, hierna te noemen Aangeslotene. Procesverloop Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-162 d.d. 28 mei 2013 (mr. C.E. du Perron, voorzitter, en mevrouw mr. F.E. Uijleman, secretaris) Samenvatting De auto van consument is in

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar Reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 88 d.d. 11 april 2011 (prof. mr. M.M. Mendel, voorzitter, mr. E.M. Dil-Stork en prof. mr. M.L. Hendrikse, leden, mr. F.E. Uijleman, secretaris)

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. J. Hadziosmanovic, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. J. Hadziosmanovic, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2019-162 (mr. R.J. Paris, voorzitter en mr. J. Hadziosmanovic, secretaris) Klacht ontvangen op : 7 december 2017 Ingediend door : Consument

Nadere informatie

vanstate /1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

vanstate /1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201108441/1/V6. Datum uitspraak: 28 maart 2012 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak na vereenvoudigde behandeling (artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb)) op het

Nadere informatie

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene.

de naamloze vennootschap ABN AMRO Bank N.V., gevestigd te Amsterdam, hierna te noemen Aangeslotene. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2013-372 d.d. 13 december 2013 (mr. R.J. Paris, voorzitter, waarbij mr. F. Faes, secretaris) Samenvatting Consument houdt een betaal- en spaarrekening

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 90 d.d. 11 april 2011 (prof. mr. M.M. Mendel, voorzitter, mr. E.M. Dil-Stork en prof. mr. M.L. Hendrikse, leden, mr. F.E. Uijleman, secretaris)

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 140 d.d. 30 mei 2011 (prof. mr. M.L. Hendrikse, voorzitter, mr. E.M. Dil-Stork en mr. A.W.H. Vink, leden, en mr. F.E. Uijleman, secretaris)

Nadere informatie

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid.

De Commissie heeft vastgesteld dat tussenkomst van de Ombudsman Financiële Dienstverlening niet tot oplossing van het geschil heeft geleid. Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 142 d.d. 12 juli 2010 (mr. B. Sluijters, voorzitter, mr. drs. M.L. Hendrikse en drs. A.I.M. Kool) 1. Procedure De Commissie beslist met inachtneming

Nadere informatie