NIEUW Moderne aaltjesbestrijding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NIEUW Moderne aaltjesbestrijding"

Transcriptie

1 NIEUW Moderne aaltjesbestrijding Pak het probleem bij de wortel aan

2 N IEUW - Verango! Pak het probleem bij de wortel aan Sinds lange tijd heeft er op het gebied van aaltjesbestrijding nauwelijks innovatie plaatsgevonden. Naast gewasrotatie, raskeuze, het gebruik van groenbemesters en bedrijfshygiëne is het gebruik van granulaten nog altijd een belangrijke pijler onder de geïntegreerde aanpak van nematoden. Met de komst van Verango hebben telers nu de beschikking over een uniek, gebruiksvriendelijk en doeltreffend middel om opbrengst en kwaliteit veilig te stellen.

3 Uniek Verango bevat de actieve stof fluopyram, bekend vanwege de uitstekende eigenschappen als fungicide. De latere ontdekking van de nematicide werking heeft geleid tot een versneld ontwikkelprogramma voor Verango. De actieve stof fluopyram is al werkzaam bij een zeer lage hoeveelheid per hectare. Verango is het enige nematicide met een werkingsmechanisme uit de groep van de SDHI s. Gebruiksvriendelijk Verango is flexibel inzetbaar middels een volvelds- of veurbehandeling in de periode voorafgaand aan het poten, planten of zaaien. Verango heeft een zeer gunstig veiligheidsprofiel voor de toepasser en is eenvoudig toepasbaar vanwege de vloeibare formulering en lage dosering per hectare. Doeltreffend Aaltjes die in contact komen met de werkzame stof fluopyram verliezen snel hun beweeglijkheid waardoor er geen schade meer kan worden toegebracht aan de wortels. In onderzoek is aangetoond dat dit effect al plaatsvindt binnen enkele uren na toepassing.

4 AARDAPPELEN Algemeen Plantparasitaire aaltjes veroorzaken in de aardappelteelt in het algemeen veel schade aan (ondergrondse) plantendelen. Deze schade kan grote effecten hebben op de opbrengst en kwaliteit van de te oogsten aardappelen. Een aaltjesaantasting kan daarnaast ook zorgen voor een minder weerbaar gewas tegen bepaalde schimmels met vaak nog meer schade als gevolg. In de aardappelteelt komen verschillende soorten plantparasitaire aaltjes voor. Het gele aardappelcysteaaltje (Globodera rostochiensis) en het witte aardappelcysteaaltje (Globodera pallida) kunnen aardappelmoeheid (AM) verschijnselen veroorzaken. De bestrijding van aardappelmoeheid is een geheel van maatregelen om opbrengsten en zeker ook de mogelijkheid van aardappelen telen veilig te stellen. Voorbeelden van deze maatregelen zijn: vruchtwisseling, teelt van resistente rassen, grondontsmetting, inundatie, telen van vanggewassen en het gebruik van nematiciden, dit wordt ook wel een geïntegreerde aanpak genoemd. Andere soorten aaltjes die in de aardappelteelt een negatief effect hebben op de opbrengst en kwaliteit van de aardappelen zijn o.a. wortellesieaaltjes (Pratylenchus penetrans), maiswortelknobbelaaltje (Meloidogyne chitwoodi) en vrijlevende aaltjes (Trichodoriden). Nieuw in de geïntegreerde aanpak van aardappelmoeheid is Verango, een nematicide in de teelt van poot-, consumptie- en zetmeelaardappelen. Verango is een vloeibaar middel dat wordt toegepast om schade veroorzaakt door aardappelcystenaaltjes te voorkomen. Verango heeft een goede werking op aardappelcystenaaltjes (Globodera pallida en Globodera rostochiensis). Ook is er werking op wortellesieaaltjes gezien (Pratylenchus penetrans).

5 Onderzoek Voor het verkrijgen van een toelating is Verango uitgebreid getoetst in proeven waarin wordt gewerkt volgens een vastgesteld protocol. In dit onderzoek is gekeken naar diverse aspecten die belangrijk zijn voor bestrijding van aaltjes en het veilig stellen van de opbrengst in aardappelen. In het onderzoek is Verango zowel in de volveldstoepassing als in de rijenbehandeling vergeleken met oxamyl MEEROPBRENGST VOLVELDTOEPASSING % Verango,625 l/ha oxamyl kg/ha Aantal proeven 5: opbrengst onbehandeld 45,8 ton/ha. Beginsituatie aaltjes: levende larven en eieren/1 ml grond MEEROPBRENGST RIJENBEHANDELING % Verango,625 l/ha oxamyl 1 kg/ha Aantal proeven 8: opbrengst onbehandeld 42,5 ton/ha. Beginsituatie aaltjes: levende larven en eieren/1 ml grond.

6 Flexibel inzetbaar Verango is flexibel inzetbaar en geeft een goede bescherming tegen aardappelcystenaaltjes en biedt daardoor garantie op een goede opbrengst. Toepassing Verango is een vloeibaar middel dat zowel via een volveldstoepassing als een rijbehandeling kan worden toegepast. Voor een goed resultaat is een gelijkmatige verdeling van het middel door de grond van belang. Grondbehandeling / volveldstoepassing Verango gelijkmatig over het land spuiten met een spuitmachine en vervolgens inwerken. Ook kan het middel tijdens de grondbewerking voorafgaand aan het poten worden toegepast. Het middel inwerken op een diepte van 1- cm met behulp van tot 8 liter water per hectare. De toepassing kan vanaf 3 dagen voor het poten worden uitgevoerd. Dosering:,625 l/ha. Veurbehandeling / rijenbehandeling Verango tijdens het poten toedienen in de pootveur met behulp van op de pootmachine opgebouwde apparatuur. Het middel toepassen met 15-3 liter water per hectare. Dosering:,625 l/ha. Cystenaaltjes (Globodera spp., Heterodera spp.) Bron: HLB De meest voorkomende cystenaaltjes behoren tot de familie van Heterodera en Globodera en zorgen in veel gewassen wereldwijd voor enorme economische schade. Nadat de eitjes uitkomen penetreert het J2 stadium van de larven de wortels van de waardplant. Na een aantal keer verpoppen en het voortplanten start het vrouwtje de productie van honderden eitjes in het lichaam. Wanneer het vrouwelijk aaltje sterft vormt het lichaam een beschermende cyst rondom de eitjes. Hiermee zijn de eitjes beschermd tegen negatieve klimatologische omstandigheden. Cysten kunnen een aantal jaren overleven in de grond.

7 WORTEL- EN KNOLGEWASSEN Verango heeft een toelating in de gehele groep van wortel- en knolgewassen. De werking van Verango richt zich voor de teelt van wortelen met name op de beperking van schade door Pratylenchus penetrans en Meloidogyne chitwoodi. De schade door Pratylenchus penetrans in wortelen kan afhankelijk van het aantal aanwezige aaltjes uiteenlopen van planten die al vóór opkomst wegvallen tot korter blijvend loof en/of korte afgestompte hoofdwortels met opbrengstverlies als gevolg. Verango heeft een goede werking tegen dit lastig te bestrijden aaltje. Uit de proef van 18 (zie volgende pagina) blijkt dat een geconcentreerde toepassing van Verango in wortelen leidt tot een goed resultaat. Wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne spp.) Bron: HLB Wortelknobbelaaltjes zijn obligaat parasitaire aaltjes, zonder waardplant kan de levenscyclus niet worden voltooid. Alleen het larvestadium J2 kan wortels infecteren en kan korte tijd buiten het wortelstelsel teruggevonden worden. De larve penetreert de wortel achter de wortelpunt en voltooid de levenscyclus verder in wortel waar de larve een vaste voedingsplek heeft. De schade is zichtbaar door het ontstaan van gallen waardoor transport van vocht en voedingsstoffen wordt verhinderd.

8 PERCENTAGE OPKOMST VAN GEZAAIDE WORTELEN HLB proef te Jipsingboertange % Onbehandeld Verango geconcentreerde toepassing,625 l/ha Verango ingewerkt tot 1cm,625 l/ha oxamyl rijentoepassing 1 kg/ha OPBRENGST IN TONNEN GEZOND PRODUCT HLB proef te Jipsingboertange Onbehandeld Verango ingewerkt tot 1 cm,625 l/ha Verango geconcentreerde toepassing,625 l/ha oxamyl rijentoepassing 1 kg/ha

9 Het wortelknobbelaaltje Meloidogyne chitwoodi heeft binnen Europa een gewas onafhankelijke quarantaine status en kan bij vondst verstrekkende gevolgen voor de bedrijfsvoering hebben. Uit vier in 15 uitgevoerde registratieproeven in wortelen blijkt dat Verango ten opzichte van de huidige praktijkstandaard een vergelijkbare werking heeft op de door Meloidogyne chitwoodi veroorzaakte opbrengstschade. Grondtoepassing in wortelen Toepassing Verango in wortel- en knolgewassen vóór het zaaien inwerken tot een diepte van 1 cm in tot 4 liter water per hectare. De toepassing dient maximaal 1 dagen vóór zaai plaats te vinden. Een geconcentreerde toepassing op een minimale inwerkdiepte komt ten goede aan de werking. De ervaring in proeven is voor deze gewasgroep op dit moment nog beperkt tot het gewas wortelen.

10 Tankmix compatibiliteit Verango kan gemengd worden met alle grondbehandelingsmiddelen zoals o.a. Subliem, azoxystrobine en fluxapyroxad. Voor meer informatie aangaande mengingen verwijzen we u door naar onze website: Mobiliteit in de wortelzone Verango verplaatst zich in verhouding met andere onderzochte stoffen in mindere mate naar dieper liggende grondlagen onder invloed van neerslag. Uit onderzoek is gebleken dat Verango in de onderzochte grondsoort beschikbaar blijft voor de plant in de wortelzone. Dit in tegenstelling tot de andere onderzochte actieve stoffen. TERUGGEVONDEN HOEVEELHEID ACTIEVE STOF ZANDGROND 5 Diepte in cm Verango fosthiazate Terug gevonden hoeveelheid actieve stof Soil thick-layer chromatography, analytical values 4 6 oxamyl 8 1

11 Resistentiemanagement Fluopyram, de actieve stof van Verango is een succinate-dehydrogenase inhibitor (SDHI). Bij schimmelbestrijdingsmiddelen met dit werkingsmechanisme bestaat er kans op resistentieontwikkeling. Hou hiermee rekening in het gewasbeschermingsplan en respecteer de FRAC aanbevelingen voor middelen met het SDHI werkingsmechanisme. Product Stewardship Naast Verango als grondtoepassing zijn er in diverse teelten producten op basis van fluopyram toegelaten. In het kader van Product Stewardship adviseert Bayer Crop Science om een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen om de emissie naar het milieu van fluopyram bevattende middelen te voorkomen. Kijk voor de maatregelen op de etiketten van desbetreffende producten of op de website

12 DE VOORDELEN VAN VERANGO OP EEN RIJ Snelle, effectieve en langdurige beheersing van aaltjes Gunstig veiligheidsprofiel voor de toepasser Uniek werkingsmechanisme en effectief bij zeer lage dosering per hectare Flexibel inzetbaar door vloeibare formulering en variabele toepassingsmogelijkheden Wereldwijd vastgestelde MRL s Voor een winstgevende en duurzame teelt Postbus 231, 364 AE Mijdrecht agro.bayer.nl BAYER DRESSCODE - Maatwerk voor persoonlijke bescherming Het dragen van correcte persoonlijke beschermingsmiddelen is een essentiële factor in het kader van goede landbouwpraktijken. Bayer CropScience wil graag dat u in alle omstandigheden met de meest geschikte beschermende kleding werkt. Ga daarom naar agro.bayer.nl en maak gebruik van BAYER DRESSCODE voor een persoonlijk beschermingsadvies-op-maat. Onze gebruiksadviezen, zowel mondeling als schriftelijk verstrekt, berusten op uitgebreide proefnemingen. Wij adviseren naar beste weten volgens de kennis van zaken op dit ogenblik, echter zonder daarvoor aansprakelijkheid op ons te nemen, omdat opslag/bewaring en toepassing zich aan onze controle onttrekken. Beschrijvingen van een product resp. gegevens over de eigenschappen daarvan betekenen niet, dat verantwoordelijkheid wordt gedragen bij eventuele schade. Overigens zijn onze Algemene Verkoopvoorwaarden van kracht. Stand: januari 19

NIEUW Moderne aaltjesbestrijding

NIEUW Moderne aaltjesbestrijding NIEUW Moderne aaltjesbestrijding Pak het probleem bij de wortel aan N IEUW - VELUM Prime! Pak het probleem bij de wortel aan Sinds lange tijd heeft er op het gebied van aaltjesbestrijding nauwelijks innovatie

Nadere informatie

5 L. Nematicide. Voorbeeld

5 L. Nematicide. Voorbeeld 5 L Nematicide ARTIKELNR.: 86222000 Productnaam: Verango Toelatingsnummer: 15793 N Werkzame stof: fluopyram Gehalte: 400 g/l Aard van het preparaat: Suspensie concentraat Gevarenaanduidingen: H411 Giftig

Nadere informatie

5 L. Voorbeeld. Nematicide

5 L. Voorbeeld. Nematicide 5 L Nematicide ARTIKELNR.: 80491255 Productnaam: Velum Prime Toelatingsnummer: 15706 N Werkzame stof: Fluopyram Gehalte: 400 g/l Aard van het preparaat: Suspensie concentraat Gevarenaanduidingen H411 Giftig

Nadere informatie

Protectie Akkerbouw. Mocap 15G is de beste remedie tegen ritnaalden en aaltjes. Mocap. Technische productinformatie voor effectieve gewasbescherming

Protectie Akkerbouw. Mocap 15G is de beste remedie tegen ritnaalden en aaltjes. Mocap. Technische productinformatie voor effectieve gewasbescherming Mocap Protectie Akkerbouw Nieuwe formulering Technische productinformatie voor effectieve gewasbescherming Mocap 15G is de beste remedie tegen ritnaalden en aaltjes Aardappeltelers kennen de beschermende

Nadere informatie

Protectie Akkerbouw. Mocap 15G is de beste remedie tegen ritnaalden en aaltjes. Technische productinformatie voor effectieve gewasbescherming

Protectie Akkerbouw. Mocap 15G is de beste remedie tegen ritnaalden en aaltjes. Technische productinformatie voor effectieve gewasbescherming Mocap Protectie Akkerbouw Technische productinformatie voor effectieve gewasbescherming Mocap 15G is de beste remedie tegen ritnaalden en aaltjes Aardappeltelers kennen de beschermende kracht van Mocap

Nadere informatie

De beste remedie tegen ritnaalden en aaltjes heet Mocap 15G

De beste remedie tegen ritnaalden en aaltjes heet Mocap 15G Mocap 15G ProteCtie Tuinbouw Technische productinformatie voor effectieve gewasbescherming De beste remedie tegen ritnaalden en aaltjes heet Mocap 15G Naast de toelating in aardappelen heeft Mocap 15G

Nadere informatie

De nieuwe telg in de Luna-familie. Uw product langer vitaal!

De nieuwe telg in de Luna-familie. Uw product langer vitaal! De nieuwe telg in de Luna-familie Uw product langer vitaal! LUNA EXPERIENCE: Meer zekerheid in de bescherming tegen Botrytis Vrijwel elk bloembolgewas kent gevoeligheid voor aantasting door de Botrytisschimmel

Nadere informatie

Aaltjesbestrijding (Nematodenbeheersing)

Aaltjesbestrijding (Nematodenbeheersing) AALTJES ALMANAK Aaltjesbestrijding (Nematodenbeheersing) Hoewel aaltjes een bijdrage leveren aan een gezond bodemleven, zijn er tal van aaltjes die een serieuze bedreiging vormen voor gewassen. De meeste

Nadere informatie

Vydate. Nematicide / Insecticide

Vydate. Nematicide / Insecticide 011305 K-26740 (8 pages) 07/01/13 11:38 Page1 K-26740/31301 - THE NETHERLANDS - COVER - PAGE 1 Vergiftig BIJZONDERE GEVAREN Vergiftig bij opname door de mond. Vergiftig voor in het water levende organismen;

Nadere informatie

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar

Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Rijenbehandeling in aardappel met Amistar Resultaten seizoen 2018 Advies 2019 Praktijkonderzoek Al jaren is Amistar het vertrouwde en zelfs veruit het meest gebruikte middel in de rijenbehandeling tegen

Nadere informatie

Aaltjeswijzer Herkenning en beheersing

Aaltjeswijzer Herkenning en beheersing actieplan aaltjesbeheersing Aaltjeswijzer Herkenning en beheersing Aaltjeswijzer Het herkennen van aaltjesschade in diverse akkerbouwgewassen. In het kader van het Actieplan Aaltjesbeheersing is er een

Nadere informatie

Een aaltje is nooit alleen PPO AGV 23 januari 2014

Een aaltje is nooit alleen PPO AGV 23 januari 2014 Een aaltje is nooit alleen! Aaltjes en pootgoed Meetingpoint akkerbouw 23 januari 2014, Leendert Molendijk Samenstelling van bodemleven (www.digischool.nl) Aantal organismen Microflora per gram grond bacteriën

Nadere informatie

Velum Prime / Verango Een nieuwe klasse op het circuit

Velum Prime / Verango Een nieuwe klasse op het circuit Velum Prime / Verango Een nieuwe klasse op het circuit /////////// Jaap Smedema Product Manager Nematicides Amersfoort, 20 December 2018 De impact van aaltjes op de landbouw is groot Aaltjes zijn wereldwijd

Nadere informatie

Sebastiaan ten Napel Wimjan Brasser Klaske Frietema

Sebastiaan ten Napel Wimjan Brasser Klaske Frietema Sebastiaan ten Napel 06-13049002 Wimjan Brasser 06-20768559 Klaske Frietema 06-20473486 Stroken, banen en plekken...? Voorkomen en genezen Allemaal aaltjes..? Stroken banen en plekken Waar gaan we het

Nadere informatie

Amistar, WG en aanbevelingen, N W.7.

Amistar, WG en aanbevelingen, N W.7. Amistar, WG en aanbevelingen, 11767 N W.7. Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel voor het professionele gebruik in de volgende toepassingsgebieden

Nadere informatie

Aardappelteelt. Docent: Muhtezan Brkić

Aardappelteelt. Docent: Muhtezan Brkić Aardappelteelt Docent: Muhtezan Brkić Programma voor vandaag: Belangrijke plagen en knolgebreken. Oogst / rooien van aardappelen. Opdrachten aardappelteelt Thuis zelf bestuderen en leren Aardappelen signalen

Nadere informatie

Aaltjes in de bollenteelt

Aaltjes in de bollenteelt Aaltjes in de bollenteelt Gera van Os Peter Vreeburg De volgende onderwerpen komen aan de orde: Aaltjesziekten in de teelt Wortellesieaaltje Stengelaaltje Vrijlevend wortelaaltje Krokusknolaaltje Wortelknobbelaaltje

Nadere informatie

Koepelproject Plantgezondheid bomen & vaste planten. Naar een toekomstbestendige boomkwekerij

Koepelproject Plantgezondheid bomen & vaste planten. Naar een toekomstbestendige boomkwekerij Koepelproject Plantgezondheid bomen & vaste planten Naar een toekomstbestendige boomkwekerij Deelproject; Biologische grondontsmetting in vaste planten Het doel van dit project is alternatieve methoden

Nadere informatie

UW PRODUCT LANGER VITAAL

UW PRODUCT LANGER VITAAL UW PRODUCT LANGER VITAAL Luna staat voor een nieuwe generatie fungiciden van Bayer CropScience, gebaseerd op de werkzame stof fluopyram. Fluopyram behoort tot de SDHI groep (Succinate Des-Hydrogenas Inhibitors)

Nadere informatie

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimenthanil 4 x 5 l GEVAAR

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimenthanil 4 x 5 l GEVAAR Scala Toelatingsnummer 11555 N W.4 Productgroep: Formulering: De identiteit van alle stoffen in het mengsel die bijdragen tot de indeling van het mengsel: Werkzame stof: Verpakking: Gevarenaanduidingen:

Nadere informatie

Aaltjes. in de aardappelteelt

Aaltjes. in de aardappelteelt Aaltjes in de aardappelteelt Inhoud Grond die vrij is van schadelijke aaltjes krijgt steeds meer waarde voor de aardappelteelt. Nut en noodzaak 2 Soorten aaltjes 4 Aaltjesbeheersing 11 Granulaten 14 Regelgeving

Nadere informatie

Maatregelen ter beheersing van bodempathogenen

Maatregelen ter beheersing van bodempathogenen Maatregelen ter beheersing van bodempathogenen Wat zijn niet-chemische mogelijkheden? Congres Beter Bodembeheer, 4 okober 2016, Lunteren Johnny Visser, Leendert Molendijk, Gera van Os, Gerard Korthals

Nadere informatie

5-2-2016 AALTJES BEHEERSING 2016 ÉN VERDER.. Wat zijn Nematoden (aaltjes) Wat zijn Nematoden (aaltjes) Het zijn er veel!!!!

5-2-2016 AALTJES BEHEERSING 2016 ÉN VERDER.. Wat zijn Nematoden (aaltjes) Wat zijn Nematoden (aaltjes) Het zijn er veel!!!! Aaltjes Wat zijn aaltjes Schadelijke voor AK Schadebeelden AALTJES BEHEERSING 2016 ÉN VERDER.. Ken de vijand! Verwarring Bemonstering Gewasrotatie Groenbemesters Maatregelen Wat zijn Nematoden (aaltjes)

Nadere informatie

Schadewijzer. Vrijlevende- en wortelknobbelaaltjes in de akkerbouw

Schadewijzer. Vrijlevende- en wortelknobbelaaltjes in de akkerbouw Schadewijzer Vrijlevende- en wortelknobbelaaltjes in de akkerbouw Inhoudsopgave: 1. Inleiding schadedrempels... 2 2. Verschillende vormen van schade... 2 3. Factoren die van invloed zijn op schade... 3

Nadere informatie

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING.

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING. ELKE AARDAPPEL VERDIET DE BESTE BESCHERMIG. Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere fasen in de levenscyclus van de

Nadere informatie

NEMguard DE Toelatingsnummer: N Aard van het preparaat: Granulaat Werkzame stof: knoflook extract Gehalte: 450 g/kg Inhoud: 20 kg

NEMguard DE Toelatingsnummer: N Aard van het preparaat: Granulaat Werkzame stof: knoflook extract Gehalte: 450 g/kg Inhoud: 20 kg NEMguard DE Toelatingsnummer: 15262 N Aard van het preparaat: Granulaat Werkzame stof: knoflook extract Gehalte: 450 g/kg Inhoud: 20 kg Voorzorgsmaatregelen: Buiten het bereik van kinderen houden. Niet

Nadere informatie

Nematicide/insecticide inzetbaar in diverse teelten. Toelatingsnummer: 12409N W8 Granulaat. Werkzame stof(fen): oxamyl.

Nematicide/insecticide inzetbaar in diverse teelten. Toelatingsnummer: 12409N W8 Granulaat. Werkzame stof(fen): oxamyl. K-42432/31706 - THE NETHERLANDS - COVER - PAGE 1 GEVARENAANDUIDINGEN H300 Dodelijk bij inslikken. H331 Giftig bij inademing. H412 Schadelijk voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen.

Nadere informatie

Meloidogyne spp. Biologie en aanpak binnen NemaDecide2. Aaltjesgroepen. Wortelknobbelaaltjes

Meloidogyne spp. Biologie en aanpak binnen NemaDecide2. Aaltjesgroepen. Wortelknobbelaaltjes Meloidogyne spp Biologie en aanpak binnen NemaDecide2 NemaDecide 3 oktober 2007 Leendert Molendijk, Corrie Schomaker, Thomas Been Aaltjesgroepen Meloidogyne naasi Cysteaaltjes Wortelknobbelaaltjes Wortellesieaaltjes

Nadere informatie

Beheersing AM. AM beheersing met NemaDecide 20 februari Inhoud presentatie. Bemonstering 600 ml/ha: 180 steken/ha 1 steek = 3,3 ml = ca.

Beheersing AM. AM beheersing met NemaDecide 20 februari Inhoud presentatie. Bemonstering 600 ml/ha: 180 steken/ha 1 steek = 3,3 ml = ca. met NemaDecide Inhoud presentatie Beheersing AM Hetty Regeer Bemonstering Bestrijdingsmaatregelen Beheersing AM met NemaDecide Agrifirm Aaltjesadvies Agrifirm bedrijfsbegeleiding aaltjesbeheersing Nieuwe

Nadere informatie

Reken af met duist in stappen

Reken af met duist in stappen Reken af met duist in stappen Zo blijft resistente duist beheersbaar Duist is een lastig onkruid in wintertarwe. Dat komt met name doordat het een directe concurrent is voor het gewas. Het ontneemt voedsel

Nadere informatie

Bemonsteren op aaltjes Doe het met regelmaat!

Bemonsteren op aaltjes Doe het met regelmaat! actieplan aaltjesbeheersing Bemonsteren op aaltjes Doe het met regelmaat! Inhoudsopgave: 1. Hoe en wat bemonstering akkerbouw en industriegroenten. 2 2. Waarom grond-, aaltjes- of gewasonderzoek? 2 3.

Nadere informatie

Mengsels van groenbemesters vereisen verstand van zaken

Mengsels van groenbemesters vereisen verstand van zaken Mengsels van groenbemesters vereisen verstand van zaken thema middag CBAV 30 november, Putten Leendert Molendijk & Johnny Visser Vele doelen van een groenbemester! Organische stof Nutriënten Bodem en structuur

Nadere informatie

Groenbemesters en ziekten en plagen

Groenbemesters en ziekten en plagen Groenbemesters en ziekten en plagen Elma Raaijmakers SID, 9/10 december 2014 Verliezen in suikeropbrengst door ziekten en plagen Suikeropbrengst (t/ha) 23,0 18,2 13,9 11,6 maximale suikeropbrengst (De

Nadere informatie

In de Pers.. Gewasbeschermingsmiddelen

In de Pers.. Gewasbeschermingsmiddelen In de Pers Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland Residu problematiek kwaliteitsverbetering in peen Aaldrik Venhuizen In de Pers.. Gewasbeschermingsmiddelen Media: LANDBOUW-GIF! Paracelsus (1493-1541)

Nadere informatie

Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus

Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus Begin op tijd met schimmelbestrijding in uien! Nieuw: Olympus Vroeg beginnen is eerder winnen Uw uien verdienen de beste bescherming. Daarom is het de hoogste tijd voor een middel dat al vroeg in het groeiseizoen

Nadere informatie

Oprukkende nematodesoorten: van identificatie naar beheersingsstrategie

Oprukkende nematodesoorten: van identificatie naar beheersingsstrategie Oprukkende nematodesoorten: van identificatie naar beheersingsstrategie Nicole Viaene ILVO CONTACTDAG aardappel 17 november 2016 Nematoden (aaltjes) op aardappel Aardappelcystenematoden: Globodera spp.

Nadere informatie

Controle 1 Controle 2

Controle 1 Controle 2 101491 K-37279 (12 pages) 04/11/14 14:21 Page1 K-37279/31410 - THE NETHERLANDS - COVER - PAGE 1 GEVARENAANDUIDINGEN Dodelijk bij inslikken Giftig bij inademing Schadelijk voor in het water levende organismen,

Nadere informatie

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99 Een uniek duo Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 2 21-179 179-99 Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere

Nadere informatie

Pireco Productie BV. Motivatie van Pireco : Wet van het minimum Er zijn geen wondermiddelen Alle groeifactoren gelijkmatig omhoog halen!!

Pireco Productie BV. Motivatie van Pireco : Wet van het minimum Er zijn geen wondermiddelen Alle groeifactoren gelijkmatig omhoog halen!! Pireco Productie BV Ondersteunen van het natuurlijk herstellend vermogen van bodem, plant en gewas Motivatie van Pireco : Zoektocht naar natuurlijk evenwicht dat zorgt voor betere weerbaarheid tegen aantasting

Nadere informatie

Grondontsmetting. Gera van Os, Wageningen UR

Grondontsmetting. Gera van Os, Wageningen UR Grondontsmetting Gera van Os, Wageningen UR Vier vormen van grondontsmetting Chemische grondontsmetting Inundatie Biofumigatie Biologische grondontsmetting Chemische grondontsmetting Natte grondontsmetting

Nadere informatie

Trichodorideaaltje: beheersbaar?

Trichodorideaaltje: beheersbaar? Vrijlevende wortelaaltjes ((Para)Trichodorus soorten) Trichodorideaaltje: beheersbaar IRS Suikerbieteninformatiedagen 5 Evert Brommer, PPO AGV Lelystad! ectoparasiet! alle stadia mobiel! zeer veel waardplanten!

Nadere informatie

Trichodoriden: maatregelen om schade te. Elma Raaijmakers. Diverse soorten aaltjes

Trichodoriden: maatregelen om schade te. Elma Raaijmakers. Diverse soorten aaltjes IRS Van Konijnenburgweg 24 4611 HL Bergen op Zoom The Netherlands e-mail: raaijmakers@irs.nl http://www.irs.nl Trichodoriden: maatregelen om schade te beperken Elma Raaijmakers Diverse soorten aaltjes

Nadere informatie

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien

Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien GROEIREGULATOREN Hét kiemremmingsmiddelen voor aardappelen en uien - Zorgeloze start van kiemremming Behoud van uitwendige kwaliteit Beperking van inwendige kieming Uitstekende korrelformulering met een

Nadere informatie

Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt. Wat doet Amistar Top?

Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt. Wat doet Amistar Top? Amistar Top Een vloeibaar middel voor brede schimmelbestrijding in de vollegrondsgroenteteelt Wat is Amistar Top? Amistar Top is een zeer modern fungicide met een breed werkingsspectrum tegen de belangrijkste

Nadere informatie

Bespaar op kosten Phytophthora- en Alternariabestrijding op zand- en dalgrond.

Bespaar op kosten Phytophthora- en Alternariabestrijding op zand- en dalgrond. Bespaar op kosten hytophthora- en Alternariabestrijding op zand- en dalgrond. Bespaar op de kosten van de bestrijding van Alternaria en hytophthora op zanden dalgronden en profiteer van een betere en langere

Nadere informatie

2018 WURKS: NemaDecide Geo plus

2018 WURKS: NemaDecide Geo plus 2018 WURKS: NemaDecide Geo plus 1/39 2018 WURKS: NemaDecide Geo plus Contents 2018 WURKS: NemaDecide Geo plus... 3 Algemeen... 3 Verschil NemaDecide Geo gratis en betaalde versie... 3 Bemonstering app...

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 11767 N HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2019. 1 BESLUIT WIJZIGING WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT EN GEBRUIKSAANWIJZING

Nadere informatie

Voorbeeld. Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen

Voorbeeld. Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen Volg de gebruiksaanwijzing om gevaar voor mens en milieu te voorkomen Artikelnaam: Teldor Artikelnummer: 2494705 Toelatingsnummer: 12130 N - W4 Aard van het preparaat: granulaat of korrel Werkzame stof:

Nadere informatie

Pratylenchus penetrans

Pratylenchus penetrans Pratylenchus penetrans Biologie en aanpak binnen NemaDecide2 NemaDecide 5 september 2007 Leendert Molendijk, Corrie Schomaker, Thomas Been Aaltjesgroepen in Nederland Cysteaaltjes Wortelknobbelaaltjes

Nadere informatie

Bifasto. BASF Nederland B.V., Agricultural Solutions

Bifasto. BASF Nederland B.V., Agricultural Solutions Bifasto Toelatingsnummer 15902 N Wnr W.0 Productgroep Fungicide Aard van het preparaat Suspensie concentraat Werkzame stof(fen) en gehalte(n) difenoconazool (50 g/l) en fluxapyroxad (75 g/l) Classificatie

Nadere informatie

Project Ervarings Cijfers Aaltjes Limburg (PECAL)

Project Ervarings Cijfers Aaltjes Limburg (PECAL) Project Ervarings Cijfers Aaltjes Limburg (PECAL) Willemien Runia & Leendert Molendijk, PPO AGV, Lelystad Frans Rouwette, DLV Akkerbouw/Vollegrond plant, Horst Aanleiding project PECAL Aaltjes op zandgrond

Nadere informatie

Superieur in graanziektebestrijding. De juiste chemie voor de hoogste opbrengst

Superieur in graanziektebestrijding. De juiste chemie voor de hoogste opbrengst Superieur in graanziektebestrijding De juiste chemie voor de hoogste opbrengst Nieuw fungicide beschikbaar in graan Graantelers staan ieder seizoen opnieuw voor de uitdaging om hun gewas vrij van schimmelziekten

Nadere informatie

Project Veenkoloniale AM precies in beeld. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Project Veenkoloniale AM precies in beeld. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Project 16069 Veenkoloniale AM precies in beeld. Donderdag 7 Februari 2019 ing. Egbert Schepel en ing. Machiel

Nadere informatie

UW PRODUCT LANGER VITAAL! Glastuinbouw Luna PRIVILEGE

UW PRODUCT LANGER VITAAL! Glastuinbouw Luna PRIVILEGE UW PRODUCT LANGER VITAAL! UW PRODUCT LANGER VITAAL! Luna PRIVILEGE, het eerste product op basis van de nieuwe actieve stof fluopyram, biedt een nieuwe en unieke oplossing tegen een breed spectrum aan schimmels

Nadere informatie

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel

BIOSTIMULANT. Het begint bij de wortel BIOSTIMULANT Het begint bij de wortel - Stimuleert de wortelgroei en -activiteit Verhoogt stresstolerantie onder ongunstige groeiomstandigheden Vergroot wortellengte en biomassa Verbetert opname van water

Nadere informatie

Groenbemesters en Pratylenchus in een bouwplan met zetmeelaardappelen

Groenbemesters en Pratylenchus in een bouwplan met zetmeelaardappelen Groenbemesters en Pratylenchus in een bouwplan met zetmeelaardappelen Resultaten van drie jaar onderzoek Auteur(s) E. Brommer & L.P.G. Molendijk Praktijkonderzoek Plant & Omgeving B.V. Sector Akkerbouw,

Nadere informatie

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99

Een uniek duo. Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 02 21-179 179-99 Een uniek duo Informationen unter: www.nufarm.de Hotline: 2 21-179 179-99 Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere

Nadere informatie

Groenbemesters Bodem verbeteren is resultaat oogsten

Groenbemesters Bodem verbeteren is resultaat oogsten Groenbemesters Bodem verbeteren is resultaat oogsten Wortelexudaten Een gezond bodemleven geeft een weerbaar gewas Een gezonde en rijke bodem zijn belangrijke voorwaarden voor een succesvolle teelt. De

Nadere informatie

Schadelijke nematoden in de boomkwekerij

Schadelijke nematoden in de boomkwekerij Schadelijke nematoden in de boomkwekerij Wim M. L. Wesemael Inleiding Nematoden Meestal draadvormige worm (aaltje; nema is Grieks voor draad) Meestal < 1mm (microscopisch klein) Veel soorten (>500000)

Nadere informatie

Groenbemesters Akkerbouw. Bodem verbeteren is resultaat oogsten

Groenbemesters Akkerbouw. Bodem verbeteren is resultaat oogsten Groenbemesters Akkerbouw Bodem verbeteren is resultaat oogsten Een gezond bodemleven geeft een weerbaar gewas Een gezonde en rijke bodem zijn belangrijke voorwaarden voor een succesvolle teelt. De basis

Nadere informatie

Dosering (middel) per toepassing. Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus of per 12 maanden 0,75 L/ha 1 per. teeltcyclus

Dosering (middel) per toepassing. Maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus of per 12 maanden 0,75 L/ha 1 per. teeltcyclus Sencor SC, 14224 N W.3 19 mei 2017 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Toegestaan is uitsluitend het professionele gebruik als onkruidbestrijdingsmiddel in de volgende sgebieden (volgens Definitielijst sgebieden

Nadere informatie

Groenbemesterkeuze bij schadelijke aaltjes in aardbei, prei, Chinese kool, peen, sla en asperge

Groenbemesterkeuze bij schadelijke aaltjes in aardbei, prei, Chinese kool, peen, sla en asperge Postbus 430 8200 AK Lelystad www.telenmettoekomst.nl Groenbemesterkeuze bij schadelijke aaltjes in aardbei, prei, Chinese kool, peen, sla en asperge Samenstelling: Hans Hoek, Gerard Korthals en Jacques

Nadere informatie

Project Ervarings Cijfers Aaltjes Limburg (PECAL)

Project Ervarings Cijfers Aaltjes Limburg (PECAL) Aanleiding project PECAL Project Ervarings Cijfers Aaltjes Limburg (PECAL) Willemien Runia & Leendert Molendijk, PPO AGV, Lelystad Frans Rouwette, DLV Akkerbouw/Vollegrond plant, Horst Aaltjes op zandgrond

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 BESLUIT WIJZIGING WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT Op 6 maart 2018 is van: Bayer CropScience S.A.-N.V. Postbus 231 3640 AE MIJDRECHT

Nadere informatie

Groenbemesters: zaaitijden en opbrengst

Groenbemesters: zaaitijden en opbrengst Groenbemesters: zaaitijden en opbrengst Mengsels van groenbemesters vereisen verstand van zaken themaochtend ''Vergroening in de praktijk'' Innovatie veenkoloniën, 1 dec. 2017, Valthermond Leendert Molendijk,

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17

landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17 landbouw en natuurlijke omgeving 2011 plantenteelt open teelten CSPE BB minitoets bij opdracht 17 variant a Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef

Nadere informatie

Controle 1 Controle 2

Controle 1 Controle 2 071622 K-42064 (12 pages).qxp 26/07/16 13:52 Page1 K-42064/31607 - THE NETHERLANDS - COVER - PAGE 1 GEVARENAANDUIDINGEN H300 Dodelijk bij inslikken. H331 Giftig bij inademing. H412 Schadelijk voor in het

Nadere informatie

Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt.

Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt. Fluopyram in bloemisterijgewassen en boomteelt. Roest in Hypericum (Melapsora hypericorum) Luna Presentation PRIVILEGE Slide 2 April 29, 2015 Slide 2 Schimmelbestrijdingsmiddel in: de teelt van appel en

Nadere informatie

Groenbemesters Akkerbouw Bodem verbeteren is resultaat oogsten 2018

Groenbemesters Akkerbouw Bodem verbeteren is resultaat oogsten 2018 Groenbemesters Akkerbouw Bodem verbeteren is resultaat oogsten 2018 Wortelexudaten Groenbemesters Gewasresten Schijf van 5 voor het bodemleven Compost Dierlijke mest Een gezond bodemleven geeft een weerbaar

Nadere informatie

Biopol Natural, naturally inventive. Product: AgriNema. donderdag 11 februari 2016 Biopol Natural 1

Biopol Natural, naturally inventive. Product: AgriNema. donderdag 11 februari 2016 Biopol Natural 1 Biopol Natural, naturally inventive Product: AgriNema donderdag 11 februari 2016 Biopol Natural 1 Markt vraagt..? Plant parasitaire aaltjes zijn een regulier probleem, met name grondgebonden teelten kampen

Nadere informatie

Monitoring Nulsituatie Rapport Resultaten meetronde 2005-2006

Monitoring Nulsituatie Rapport Resultaten meetronde 2005-2006 Monitoring Nulsituatie Rapport Resultaten meetronde 2005-2006 H. Keidel 1, T.G. van Beers 2, J. Doornbos 3, L.P.G. Molendijk 2 1 Blgg bv Oosterbeek 2 Praktijkonderzoek Plant & Omgeving 3 NAK AGRO BV juli

Nadere informatie

GROENBEMESTERS: VRIEND OF VIJAND? Masterplan Mineralenmanagement

GROENBEMESTERS: VRIEND OF VIJAND? Masterplan Mineralenmanagement GROENBEMESTERS: VRIEND OF VIJAND? Masterplan Mineralenmanagement INLEIDING Groenbemesting wordt steeds vaker ingezet in het teeltplan om de structuur te verbeteren en het organische stofgehalte van de

Nadere informatie

PALLIFIT en het DNA van virulente aardappelcystenaaltjes

PALLIFIT en het DNA van virulente aardappelcystenaaltjes PALLIFIT en het DNA van virulente aardappelcystenaaltjes Geert Smant Laboratorium voor Nematologie, Wageningen Universiteit Laboratorium voor Nematologie, Wageningen Universiteit Opgericht in 1973 ten

Nadere informatie

Biologische grondontsmetting in roos Onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Biologische grondontsmetting in roos Onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Biologische grondontsmetting in roos Onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Introductie project 1. Doel van project: Het doel van dit project is alternatieve methoden om schadelijke

Nadere informatie

Spirit Fungicide Werkzame stof: Aard van het preparaat: Resistentiecode: Scan voor gebruik Toelatingsnummer: 13168N Toelatingshouder: Productname

Spirit Fungicide Werkzame stof: Aard van het preparaat: Resistentiecode: Scan voor gebruik Toelatingsnummer: 13168N Toelatingshouder: Productname Spirit Bescherming tegen onder andere vuur tijdens de groei en bloei Fungicide Werkt preventief en curatief door de combinatie van 2 actieve stoffen Ter bestrijding van schimmels in diverse teelten zoals

Nadere informatie

Aaltjes in de biologische akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. Ambitie. Nieuw onderzoek. Akkerbouw en Vollegrondsgroente.

Aaltjes in de biologische akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. Ambitie. Nieuw onderzoek. Akkerbouw en Vollegrondsgroente. Akkerbouw en Vollegrondsgroente juni 2010 29 Aaltjes in de biologische akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt In de bodem leven vele soorten aaltjes. De schadelijke plantparasitaire aaltjes kunnen op verschillende

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Toelatingsnummer HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 WIJZIGING TOELATING OP VERZOEK VAN DE TOELATINGHOUDER Gelet op het verzoek d.d. 5 mei 2014 (20145270 NLWATG) van

Nadere informatie

RELEVANTE ONTWIKKELINGEN

RELEVANTE ONTWIKKELINGEN RELEVANTE ONTWIKKELINGEN pf en aaltjes ALIE HISSINK EN PIETER BRONS 1 pf-curve Steeds meer kengetallen Bodemkwaliteit Chemisch Fysisch Biologisch - Hoofdelementen N, S, P, K, Ca, Mg, Na - Sporenelementen

Nadere informatie

Beheersing Rhizoctonia in zetmeelaardappelen

Beheersing Rhizoctonia in zetmeelaardappelen Beheersing Rhizoctonia in zetmeelaardappelen Project in opdracht van: Productschap akkerbouw (PA) Met deelname van Syngenta Crop Protection en Bayer Cropscience Resultaten 2009 Ing. K.H. Wijnholds en Ir.

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN De toelating van het gewasbeschermingsmiddel wordt op basis van de volgende artikelen gewijzigd: Artikel 31, 44, 45 en 75 Verordening

Nadere informatie

Biologische grondontsmetting met groenbemesters onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten

Biologische grondontsmetting met groenbemesters onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten 1 Biologische grondontsmetting met groenbemesters onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Biofumigatie, Neutkensmix en Tagetes single gold Introductie project 1. Doel van project:

Nadere informatie

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën

Het Nederlands Lelie Rapport Met Micosat mycorrhizae, schimmel en bacteriën Het Nederlands Lelie Rapport 16 Met mycorrhizae, schimmel en bacteriën Inhoudsopgave Test met Resultaten Perceel 1 Perceel 2 Perceel 3 Perceel 4 Conclusie Kostencalculatie staat voor een schone bodem en

Nadere informatie

Vrijheid in exporteren van appels en peren. Nieuw: Affirm

Vrijheid in exporteren van appels en peren. Nieuw: Affirm Vrijheid in exporteren van appels en peren. Nieuw: Affirm TM Met Affirm gaat fruit de hele wereld rond Want Affirm is dé nieuwe rupsenbestrijder in appels en peren. Onmisbaar vanwege zijn effectiviteit

Nadere informatie

Dieptewerking van natte grondontsmetting op kleigrond

Dieptewerking van natte grondontsmetting op kleigrond Dieptewerking van natte grondontsmetting op kleigrond Auteurs: E.G. Schepel en W.S. Veldman HLB BV Augustus 2009 Projectnummers: 3037 en 3111 Dit project maakt deel uit van het Actieplan Aaltjesbeheersing,

Nadere informatie

Resistentie toets van aardappel tegen Meloidogyne Chitwoodi

Resistentie toets van aardappel tegen Meloidogyne Chitwoodi Resistentie toets van aardappel tegen Meloidogyne Chitwoodi 2010-2013 Overzicht van het onderzoek medegefinancierd door Productschap Akkerbouw Leendert Molendijk, & Thomas Been Praktijkonderzoek Plant

Nadere informatie

22/06/2015. Praktijknetwerk engerlingen. Activiteiten Praktijknetwerk. Gewone meikever & Rozenkever. Engerlingen en pop

22/06/2015. Praktijknetwerk engerlingen. Activiteiten Praktijknetwerk. Gewone meikever & Rozenkever. Engerlingen en pop Praktijknetwerk engerlingen Activiteiten Praktijknetwerk Slotbijeenkomst deelnemende telers Kennis delen en verbeteren Biologie: aanpak op soortniveau Klaas van Rozen 9 juni 2015 Stichting Veldleeuwerik

Nadere informatie

Dosering* middel per toepassing. Maximale dosering middel per toepassing. 0,5 0,75 L/ha. 0,05% (50 ml per 100 L water) 0,6 L/ha 2 per 12 maanden

Dosering* middel per toepassing. Maximale dosering middel per toepassing. 0,5 0,75 L/ha. 0,05% (50 ml per 100 L water) 0,6 L/ha 2 per 12 maanden Actueel WG van het middel LUNA EXPERIENCE, 14777 N W.1 3 maart 2017 Wettelijk Gebruiksvoorschrift Het middel is uitsluitend toegelaten als schimmelbestrijdingsmiddel voor het professionele gebruik door

Nadere informatie

Van testfase naar raceseizoen

Van testfase naar raceseizoen Velum Prime Van testfase naar raceseizoen /////////// Introductiebijeenkomst Amersfoort, 20 December 2018 Roel Wanningen Velum en werkingsmechanisme wortelopname mobiliteit bodemleven resistentierisico

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Toelatingsnummer HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 1 AFGELEIDE TOELATING Gelet op de aanvraag d.d. 9 december 2014 (20146682 AG) van Syngenta Crop Protection B.V.

Nadere informatie

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimethanil pyrimenthanil GEVAAR

fungicide suspensie concentraat 400 g/l pyrimethanil pyrimenthanil GEVAAR Scala Toelatingsnummer 11555 N W.5 Productgroep: Formulering: Werkzame stof: De identiteit van alle stoffen in het mengsel die bijdragen tot de indeling van het mengsel: Gevarenaanduidingen: fungicide

Nadere informatie

BONZI GEEF JE DROMEN VORM. Bonzi Ornamental growth regulator

BONZI GEEF JE DROMEN VORM. Bonzi Ornamental growth regulator GEEF JE DROMEN VORM Bonzi Ornamental growth regulator Als teler van pot- en perkplanten draagt u bij aan een bloeiende en kleurrijke wereld. De teelt van planten is echter een steeds grotere uitdaging

Nadere informatie

Groenbemesters i.h.k.v de PPS groen Van GLB plicht naar bodemkans!

Groenbemesters i.h.k.v de PPS groen Van GLB plicht naar bodemkans! Groenbemesters i.h.k.v de PPS groen Van GLB plicht naar bodemkans! 22 mei 2017 PPS groen Leendert Molendijk, Johnny Visser, Elma Raaijmakers, Thea van Beers, Michaela Schlathölter Aaltjes Beheersings Strategie

Nadere informatie

Workshop Voorjaarsproblemen

Workshop Voorjaarsproblemen Workshop Voorjaarsproblemen Hoe stel ik de juiste diagnose? Bram Hanse, Peter Wilting, Ellen van Oorschot en Marco Bom Valthermond, 24 juni 2015 Workshop Korte uitleg: hoe stel ik de juiste diagnose? Aan

Nadere informatie

Biologische grondontsmetting

Biologische grondontsmetting Biologische grondontsmetting onderdeel van Koepelproject plantgezondheid bomen en vaste planten Demo Nemater Demo biologische grondontsmetting via groenbemesters 1. Doel van project Biologische grondontsmetting.

Nadere informatie

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING.

ELKE AARDAPPEL VERDIENT DE BESTE BESCHERMING. ELKE AARDAPPEL VERDIET DE BESTE BESCHERMIG. Werkingsmechanisme Canvas is een preventief contactfungicide voor de bestrijding van Phytophthora. Canvas werkt in op meerdere fasen in de levenscyclus van de

Nadere informatie

Aaltjesmanagement in de akkerbouw

Aaltjesmanagement in de akkerbouw actieplan aaltjesbeheersing actieplan aaltjesbeheersing actieplan aaltjesbeheersing Aaltjesmanagement in de akkerbouw Colofon 2010, Actieplan Aaltjesbeheersing Dit aaltjesschema is een uitgave van het

Nadere informatie

Bodemweerbaarheid & bodemleven

Bodemweerbaarheid & bodemleven Bodemweerbaarheid & bodemleven Joeke Postma, Mirjam Schilder, Johnny Visser 29-11-2018, CBAV - Putten Bodemweerbaarheid Ziektegevoelig Ziektewerend Een ziektewerende grond = grond waarin weinig of geen

Nadere informatie

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine

Meer en beter gras van Eigen land met onze nieuwe graslandverzorgingsmachine Nieuwsbrief nr.1 maart 2015 Technieken en wetgeving veranderen continu. Middels de nieuwsbrief gaan we proberen u een aantal keer per jaar op de hoogte te houden van de actualiteiten en nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN

HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN 12927 N HET COLLEGE VOOR DE TOELATING VAN GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN BIOCIDEN Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2019. 1 BESLUIT WIJZIGING WETTELIJK GEBRUIKSVOORSCHRIFT EN GEBRUIKSAANWIJZING

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU DG Dier, Plant en Voeding (DG4) DIENST GEWASBESCHERMINGSMIDDELEN EN MESTSTOFFEN ISK BIOSCIENCES EUROPE N.V. PEGASUSPARK

Nadere informatie