In bovengenoemd kader bespreken we hieronder de posities van de betrokkenen bij de postdoctorale opleiding tot psychotherapeut.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In bovengenoemd kader bespreken we hieronder de posities van de betrokkenen bij de postdoctorale opleiding tot psychotherapeut."

Transcriptie

1 1 Verantwoordelijkheden in de praktijkopleiding tot psychotherapeut Vastgesteld door de Kamer Psychotherapeut d.d. 20 augustus Ons kenmerk: KPT/ Inhoud: 1. Kader 2. Definitie posities en opleidingsverantwoordelijkheden 3. Definitie van tuchtrechtelijke verantwoordelijkheden 4. Hoe te handelen bij fouten, calamiteiten en obstructies in het leerproces 5. Instructieregeling 6. Bronnen 1. Kader Psychotherapeuten-in-opleiding verrichten taken die normaliter uitgevoerd worden door geregistreerde psychotherapeuten. Bovendien dienen ze tegelijkertijd te worden opgeleid in de praktijk. Deze beide aspecten - verantwoordelijkheid voor werk door novieten en verantwoordelijkheid voor de opleiding - bepalen de werkzaamheden van de praktijkopleiding. Op grond van de Kwaliteitswet Zorginstellingen dient een gezondheidsinstelling zorg te dragen voor een verantwoorde zorgverlening en voor adequate randvoorwaarden om deze te kunnen realiseren. Om verantwoorde zorgverlening ook te bereiken bij leerling-professionals, valt onder deze randvoorwaarden een instructieregeling voor beroepsbeoefenaren in opleiding, zowel op basis- als op specialistisch niveau. Deze instructieregeling dient aan te sluiten bij de typische opleidingsverantwoordelijkheden zoals die vanuit de opleiding 1 gegeven worden. De opleidingsverantwoordelijkheden vloeien voor een deel voort uit de wet BIG Besluit Psychotherapeut 1998, waarin de opleiding tot psychotherapeut wordt geregeld. Bovendien dient de instructieregeling aan te sluiten bij de tuchtrechtelijke regelingen voor de professionals gebaseerd op de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG), waarin de individuele verantwoordelijkheden van de geregistreerde professionals - in casu opleiders en opleidelingen - worden vervat. In bovengenoemd kader bespreken we hieronder de posities van de betrokkenen bij de postdoctorale opleiding tot psychotherapeut. 2. Posities en opleidingsverantwoordelijkheden Binnen de opleiding zijn vijf posities te omschrijven. Die van - opleideling - hoofdopleider - praktijkopleider - werkbegeleider - supervisor. 1 Met opleiding wordt bedoeld de verantwoordelijke hoofdopleider voor de opleiding tot psychotherapeut (Stichtingen PDO-GGZ, etc.).

2 2 Een afgeleide functie van de praktijkopleider is die van P-opleider, die in grote praktijkinstellingen een aantal overstijgende taken van de praktijkopleider(s) vervult in voorwaardenscheppende en beleidsmatige zin, zoals het formuleren en uitvoeren van beleid ten aanzien van kwaliteit, arbeidsvoorwaarden en werving. Begripsbepaling: Opleideling De opleideling is zowel door de praktijkinstelling als door de opleidingsinstelling geaccepteerd voor de opleiding en heeft voor de duur van het praktijkgedeelte van de opleiding een leerarbeidsovereenkomst met de praktijkinstelling en een leerovereenkomst met de stichting die de opleiding organiseert. De psychotherapeutische werkzaamheden moeten zodanig zijn ingericht dat de psychotherapeut i.o. actief kennis verwerft in de toepassing van psychotherapeutische methoden en praktische ervaring opdoet met de toepassing ervan. Toelichting: De opleideling is verantwoordelijk voor een correcte wijze van omgaan met patiënten en voor het rekening houden met zijn beperkingen. Hij stelt bovendien alles in het werk om de opleiding tot een succes te maken zodanig dat hij de opleiding succesvol kan afsluiten binnen de aangegeven periode Hij stelt de begeleiding in staat om diens verantwoordelijkheden waar te maken. Bij problemen of voorziene problemen brengt hij deze ter kennis van de begeleiding en ziet af van werkzaamheden welke zijn mogelijkheden en/of expertise te boven gaan. Ook onthoudt hij zich van werkzaamheden waarvan zijn begeleiders aangeven dat deze niet uitgevoerd mogen worden door de opleideling. In zijn algemeenheid houdt hij zich aan de instructies van zijn begeleiders. Hij houdt zich aan de Gedragscode van de toepasselijke beroepsvereniging. Hoofdopleider De hoofdopleider is verantwoordelijk voor de inhoud en kwaliteit van de opleiding en ziet er dus op toe dat voldaan wordt aan het wettelijk vastgestelde aantal gesuperviseerde therapiezittingen en supervisie-uren. Hij fiatteert de keuze van de praktijkopleider door de praktijkinstelling en ziet toe op de kwalificaties van de supervisoren en de leertherapeuten. De hoofdopleider bepaalt de toelating van een kandidaat tot de opleiding. Hij is voorzitter van de opleidingscommissie. De eisen te stellen aan de hoofdopleider sluiten aan bij het gebruik binnen de beroepsgroep. De vereiste kwalificaties zijn: - geregistreerd psychotherapeut sinds minimaal 5 jaar en ten minste 5 jaar actief zijn in de uitvoering van de psychotherapie; - verdere erkende opleiding in de psychotherapie, geresulteerd in het lidmaatschap van ten minste één door de NVP erkende SPV; - publicaties op het gebeid van de psychotherapie; - ervaring hebben in het opleiden van psychotherapeuten, bij voorkeur in verscheidene functies.

3 3 Toelichting - de hoofdopleider maakt gebruik van wettelijke voorschriften (AMvB Besluit psychotherapeut 1998) en richtlijnen van de Kamer Psychotherapeut (Visitatiereglement Kamer Psychotherapeut 2007); - de hoofdopleider visiteert eenmaal per vier jaren de praktijkinstellingen; Praktijkopleider Binnen de praktijkopleidingsinstelling draagt een praktijkopleider de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse werkzaamheden van de psychotherapeut in opleiding en de dagelijkse werkbegeleiding. De praktijkopleider heeft een arbeidscontract met de praktijkopleidingsinstelling. Als kwalificaties gelden ten minste: - geregistreerd psychotherapeut - praktiserend psychotherapeut - vijf jaar psychotherapie-ervaring. De praktijkopleidingsinstelling dient voorwaarden te scheppen waardoor de praktijkopleider zijn verantwoordelijkheid waar kan maken. De praktijkopleider heeft binnen de instelling de door de hoofdopleider gedelegeerde verantwoordelijkheid voor de opzet van het leerproject, kwaliteit van het leertraject en voortgang van het leerproces van de psychotherapeut in opleiding. De praktijkopleider is de contactpersoon met de opleidingsinstelling en verzorgt de formele praktijkbeoordeling. Toelichting: De praktijkopleider is de eerstverantwoordelijke voor de inrichting en de condities van de opleiding in de praktijk; die dienen zo te zijn dat een adequaat en kwalitatief goed leerproces tot stand kan komen. Dit impliceert dat hij verantwoordelijk is voor de opzet van het werkplan, het bewaken ervan en voor de kwaliteit van werkbegeleiding en supervisie. Tevens is hij verantwoordelijk voor de evaluatie en beoordeling van de praktijk. Hij neemt maatregelen wanneer er zich problemen voordoen of dreigen voor te doen in het leertraject. De praktijkopleider onderhoudt ook gevraagd en ongevraagd communicatie met de hoofdopleider van de opleiding als hij meent dat daar reden voor is. De praktijkopleider kan taken delegeren aan anderen, zoals de werkbegeleider(s). In dat geval zorgt de praktijkopleider er voor dat de communicatie met de werkbegeleider(s) adequaat is, zodat hij zijn verantwoordelijkheden kan waarmaken. Werkbegeleider De werkbegeleider heeft een gedelegeerde verantwoordelijkheid van de praktijkopleider voor het begeleiden van het dagelijkse werk en de voortgang van het leerproces van de opleideling op de werkvloer. Hij garandeert dat de kwaliteit van de bemoeienis die de opleideling heeft met de patiënt is gewaarborgd. Hij is tevens verantwoordelijk voor de uitwerking van het werkplan/ opleidingsprogramma op de werkvloer en als zodanig voor het leerproces van de opleideling. NB. De taken van praktijkopleider en werkbegeleider kunnen samenvallen.

4 4 Mogelijke taken van de werkbegeleider. De werkbegeleider ziet toe op een goede taakstelling en draagt er zorg voor dat deze bewaakt wordt, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin; zorgt ervoor dat de werkzaamheden goed verdeeld zijn over de week; zorgt ervoor dat de werkzaamheden passen binnen het opleidingsstramien (werkplan); ziet erop toe dat de aard van de werkzaamheden in overeenstemming is met de bekwaamheden van de opleideling; bewaakt de resultaten van bovenstaande bemoeienissen; zal in voorkomende gevallen een behandeling kunnen overnemen; kan een collega vragen medebehandelaar te zijn of de behandeling over te nemen van de opleideling; ondertekent mede brieven en officiële verslagen die de opleideling schrijft in het kader van diagnostiek en/of behandeling; onderhoudt de contacten met de praktijkopleider en waarschuwt deze als daar reden voor is. Bovengenoemde taken kunnen over verschillende werkbegeleiders verdeeld worden (bijvoorbeeld als een opleideling op twee verschillende afdelingen werkt). Onder verantwoordelijkheid van de praktijkopleider wordt afgesproken hoe de verdeling m.b.t. de werkbegeleiding zal zijn. De inhoud van de werkbegeleiding betreft zowel technische, ethische als positionele aspecten. De werkbegeleider rapporteert ten behoeve van evaluatie en beoordeling aan de praktijkopleider over de kwaliteit van de werkzaamheden van de opleideling en over het verloop van het leerproces. Een werkbegeleider zal bij structurele problemen van de opleideling alle mogelijke maatregelen nemen die tot beter functioneren bijdragen. In dit soort situaties overlegt hij in ieder geval ook met de praktijkopleider. Supervisor De supervisor wordt door de praktijkopleider voorgesteld en door de hoofdopleider erkend als de supervisor aan omschreven eisen voldoet (visitatiereglement Kamer Psychotherapeut 2007). Hij/zij heeft een eigen verantwoordelijkheid voor het begeleiden en aanleren van specifiek omschreven professionele verrichtingen op het gebied van de psychotherapie. Bij diens bemoeienis staat het persoonlijke leerproces van de opleideling op het betreffende deskundigheidsgebied, namelijk de psychotherapie, centraal. Hoewel de supervisor niet verantwoordelijk is voor de werkzaamheden van de opleideling in het contact met de patiënten, verwittigt hij wel de praktijkopleider indien hem bekend wordt dat er problemen op dit gebied spelen. De supervisor is op zijn gebied verantwoordelijk voor beoordeling van de technische en theoretische kennis en kunde en de attitude van de opleideling op het betreffende gebied. Hij is ook verantwoordelijk voor de beoordeling van de voortgang van de ontwikkeling van de opleideling op de hiervoor aangeven aspecten. De voorkeur gaat uit naar een supervisor op enige afstand die geen directe collega van de opleideling is.

5 5 Toelichting: De supervisor richt zich op de opleiding van inhoudelijke/methodische en persoonlijke aspecten van de werkzaamheden op het terrein van de psychotherapie. Hij geeft zijn begeleiding ten behoeve van het leerproces van betrokkene. Daarbij zijn drie aspecten te onderscheiden (bron: L. Eurelings (2006), Nota supervisie in de Gz-opleiding, Kamer Gz-psycholoog ): 1. als expert m.b.t. theorie èn als expert met betrekking tot het technisch methodisch handelen houdt hij de opleideling de standaard voor op het terrein van de psychotherapie; 2. als academicus-practicus met overzicht van de wetenschappelijke state of the art van het vakgebied brengt hij voor de opleideling wetenschap en praktijk zo dicht mogelijk bij elkaar; 3. als bewaker en stimulator m.b.t. de persoonlijke ontwikkeling van de opleideling en van een adequate interactie met patiënten(systeem) en de professionele wereld. De supervisor ondertekent een verklaring wanneer hij/zij de vorderingen van de supervisant als voldoende beoordeelt. In deze supervisieverklaring, die naar de hoofdopleider gaat, wordt melding gemaakt van hoe het proces is verlopen met aandachtspunten voor het vervolg. 3. Tuchtrechtelijke verantwoordelijkheden Op basis van de verenigingsgedragscodes van NVP, NIP, NVO en NVvP hebben opleidingsdeelnemers en opleiders zoals alle andere leden van de verenigingen hun eigen persoonlijke verantwoordelijkheid. Zij kunnen bovendien allen persoonlijk aangesproken worden binnen de tuchtrechtelijke procedures van de verenigingen voor overtredingen van de gedragscode; in hun respectieve rollen als diagnosticus, als behandelaar en als opleider. Op basis van de wet BIG zijn allen, die als gz-psycholoog bij de overheid geregistreerd zijn, onderworpen aan het staatstuchtrecht en als zodanig kan eenieder individueel ter verantwoording geroepen worden door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Het betekent dat opleiders en gz-psychologen, die de opleiding tot psychotherapeut volgen, elk voor hun werk ter verantwoording geroepen worden. Psychotherapeuten i.o., die niet gzpsycholoog zijn, kunnen niet ter verantwoording worden geroepen en dat betekent dat voor het werk van dezen er altijd een BIG-geregistreerde senior verantwoordelijk moet zijn voor diens handelen ten opzichte van patiënten. Daarnaast kunnen de opleiders sowieso ter verantwoording geroepen worden voor eventuele faux pas die de opleidelingen ten opzichte van patiënten maken. Het betekent dat in alle gevallen het werk van de opleidelingen "gedekt" moet worden door een senior, i.c. door één van de begeleiders die ook daadwerkelijk dagelijks en fysiek "naast" de opleideling werkt en toezicht kan houden op het werk, de patiënten van de opleideling kent en belangrijke beslissingen door de opleideling kan overzien. De werkbegeleider van een psychotherapeut in opleiding, die niet gz-psycholoog is, kan volledig tuchtrechtelijk verantwoordelijk gesteld worden voor het handelen of nalaten van de opleideling (Heinen, Verbraak & Ten Doesschate, 2005). De psychotherapeut in opleiding kan civielrechtelijk of strafrechtelijk of eventueel volgens het verenigingstuchtrecht aansprakelijk worden gesteld voor zijn beroepsmatig optreden.

6 6 De werkbegeleider mag handelingen overlaten aan de opleideling indien en voor zover de opleideling bekwaam is tot het uitvoeren van die handelingen. De psychotherapeut in opleiding, die als gz-psycholoog is geregistreerd, is zelf tuchtrechtelijk verantwoordelijk voor zijn professioneel handelen. De werkbegeleider kan tuchtrechtelijk aansprakelijk worden gehouden voor fouten die deze opleidingsdeelnemer onder zijn begeleiding zijn gemaakt indien sprake is van tekortkomingen in die begeleiding (Heinen, Verbraak & Ten Doesschate, 2005). De werkbegeleider dient daarom duidelijk instructies te geven aan de opleideling èn dient zich te vergewissen van diens bekwaamheid. De werkbegeleider gaat na en beoordeelt wanneer een opleideling waartoe competent is. De praktijkopleider heeft de praktijkopleiding zodanig ingericht dat de verantwoordelijkheden ook goed waargenomen kunnen worden; hij vergewist zich ervan dat de werkbegeleider diens opleidingswerk ook daadwerkelijk kan uitvoeren. Hij doet dit onder meer door afspraken over regelmatig contact met de werkbegeleider, opleideling en supervisoren; in ieder geval vraagt hij regelmatig om een oordeel over de kwaliteit van het werk, de voortgang en omstandigheden die de voortgang bemoeilijken. De praktijkopleider neemt maatregelen als blijkt dat het leerproces niet volgens werkplan verloopt en als de kwaliteit van het werk onder de maat is. De hoofdopleider van de opleidingsinstelling is de eindverantwoordelijke voor het leerproces van de opleidingsdeelnemer en daardoor ook verantwoordelijk voor de juiste afspraken met de praktijkinstelling om de juiste condities voor de opleiding in de praktijk te laten garanderen. De hoofdopleider doet dit door een duidelijk contract met de instelling te maken en door de voortgang van het leerproces te monitoren, en "hand- en spandiensten" te verrichten daar waar in het bijzonder de praktijkopleider en de opleideling daarom vragen. De hoofdopleider neemt - na overleg met praktijkopleider en opleideling - maatregelen daar waar hij meent dat het leerproces stagneert of in gevaar dreigt te komen. Voor zover dit de opleiding in de praktijk betreft doet hij dit in goed overleg met de praktijkopleider. 4. Hoe te handelen bij fouten, calamiteiten en obstructies in het leerproces Alle betrokkenen melden zo snel mogelijk fouten ten opzichte van patiënten aan de leidinggevende: de opleideling aan de werkbegeleider, de werkbegeleider aan diens hoofd, de werkbegeleider aan de praktijkopleider en de praktijkopleider aan de hoofdopleider. Conform de regelingen in de instelling is men er in het algemeen aan gehouden calamiteiten of near accidents te rapporteren. Obstructies in het leerproces of obstructies die men voorziet worden door de opleideling gemeld aan diens werkbegeleider en deze meldt het ook aan de praktijkopleider die naar bevind van zaken handelt en in elk geval de hoofdopleider informeert. Bij obstructies of problemen in het leerproces die de supervisor voorziet of constateert rapporteert deze - na overleg met de opleideling - aan de praktijkopleider.

7 7 5. Instructieregeling (Deze tekst is overgenomen uit Modelinstructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist, werkzaam in ziekenhuizen (2006) van de Orde van Medisch Specialisten en uit de Notitie Bevoegdheden en verantwoordelijkheden (2005) van A. Hegger en is voor dit doel enigszins bewerkt.) De instructieregeling is bedoeld om de betrokkenen bij de opleiding in staat te stellen hun verantwoordelijkheden uit te oefenen. Ze betreft in ieder geval de psychotherapeut i.o. en de gezondheidszorgpsycholoog i.o. Men moet bedenken dat de klinisch psycholoog i.o. als gezondheidszorgpsycholoog, en de psychotherapeut i.o. die geregistreerd is als gzpsycholoog, verondersteld worden bekwaam te zijn tot het verrichten van handelingen op het gebied van de geneeskunst, namelijk het gebied van de gezondheidszorgpsycholoog en dat deze als zodanig een eigen verantwoordelijkheid heeft. 1. Algemene bepalingen 1. De praktijkopleider participeert in de selectiegesprekken met de sollicitanten voor de opleiding. 2. De opleideling die op grond van een leerarbeidsovereenkomst werkzaam bij de praktijkinstelling is, is verplicht de hem/haar opgedragen werkzaamheden in het kader van de opleiding naar beste vermogen te verrichten, met in achtneming van - geldend recht; - door of vanwege de Raad van Bestuur/directie vastgestelde regelingen; - vigerende protocollen/richtlijnen; - de eventueel bij de opdracht gegeven aanwijzingen. 3. De opleideling ontvangt bij zijn indiensttreding - een taak-functieomschrijving over zijn taken en verantwoordelijkheden; - (een verwijzing naar) de vastgestelde werkwijzen, protocollen en richtlijnen; - (een verwijzing naar) de bij de praktijkinstelling geldende regelingen die relevant zijn voor zijn functioneren en waaraan hij wordt geacht zich te conformeren; - een overzicht van de voor de opleideling verplichte gezamenlijke besprekingen met behandelaars en/ of andere medewerkers die bij de zorgverlening betrokken zijn. 4. De praktijkopleider stelt na overleg met de opleideling direct na indiensttreding een werkplan op dat de inhoudelijke taken en routing in de instelling vervat en dat dient als leidraad voor het praktijkonderdeel van de opleiding. 5. De verrichtingen van de opleideling vallen onder verantwoordelijkheid van de praktijkopleider die deze verantwoordelijkheid gedelegeerd kan hebben aan een werkbegeleider. De werkbegeleider is in dit laatste geval de opdrachtgever voor het doen van verrichtingen door de opleideling (dit betekent dat de werkbegeleider toestemming moet geven voor de toewijzing van alle patiënten aan de opleideling zowel waar het gaat om diagnostiek als wanneer het gaat om behandeling). 6. Bronnen Geertjens, L. en M. van Son Verantwoordelijkheden in de praktijkopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog Ten behoeve van: Kamer Gezondheidszorgpsycholoog (ter besluitvorming) en Landelijk P- opleiders Overleg (ter advisering). Herzien 1e concept maart 2006 n.a.v. discussie in Kamer GZ-psycholoog (augustus 2006). Eurelings, L. (2006) Nota supervisie in de Gz-opleiding. Kamer GZ-psycholoog

8 8 Hegger, A.(2005) Notitie Bevoegdheden en verantwoordelijkheden GZ-opleideling en werkbegeleider. Eleos, Nieuwegein. Heinen, A., M. Verbraak, R. ten Doesschate (2005) Verantwoordelijkheden van opleidelingen tot gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog en de relatie tot de praktijkopleider, werkbegeleider en de instelling. De Psycholoog, 40, Orde van Medisch specialisten Modelinstructie assistent-geneeskundigen augustus Utrecht. Snellen, W. en L. Geertjens (2005) Werkbegeleiding in de Opleiding tot Gezondheidszorgpsycholoog. Interne notitie, PDO-GGZ Utrecht.

Besluit Kwalificatie-eisen voor praktijkopleiders, werkbegeleiders en supervisoren opleiding psychotherapeut

Besluit Kwalificatie-eisen voor praktijkopleiders, werkbegeleiders en supervisoren opleiding psychotherapeut KPT 13-025 Besluit Kwalificatie-eisen voor praktijkopleiders, werkbegeleiders en supervisoren opleiding psychotherapeut De Kamer Psychotherapeut, kennis genomen hebbende van het rapport van de Commissie

Nadere informatie

Taken. ntwoo rdelijk heden. en vera

Taken. ntwoo rdelijk heden. en vera Taken en vera ntwoo rdelijk heden Taken en verantwoordelijkheden in de praktijkopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en gezondheidszorgpsycholoogspecialist Kamer Gezondheidszorgpsycholoog College Specialismen

Nadere informatie

Taken. ntwoo rdelijk heden. en vera

Taken. ntwoo rdelijk heden. en vera Taken en vera ntwoo rdelijk heden Taken en verantwoordelijkheden in de praktijkopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog en gezondheidszorgpsycholoogspecialist Kamer Gezondheidszorgpsycholoog College Specialismen

Nadere informatie

Besluit Kwalificatie-eisen voor praktijkopleiders, werkbegeleiders

Besluit Kwalificatie-eisen voor praktijkopleiders, werkbegeleiders K GzP Kamer Gezondheidszorgpsycholoog Besluit Kwalificatie-eisen voor praktijkopleiders, werkbegeleiders en supervisoren De Kamer Gezondheidszorgpsycholoog, kennis genomen hebbende van het rapport van

Nadere informatie

Het Praktijkonderwijs

Het Praktijkonderwijs Het Praktijkonderwijs 3.1 Omvang en organisatie van de opleiding vindt plaats bij een erkende praktijkinstelling en heeft een omvang van 2980 uur. Dit is inclusief 90 uur voor supervisie en 100 uur voor

Nadere informatie

Aanvraag tot erkenning praktijkopleidingsinstelling Specialistische opleiding tot klinisch psycholoog

Aanvraag tot erkenning praktijkopleidingsinstelling Specialistische opleiding tot klinisch psycholoog Aanvraag tot erkenning praktijkopleidingsinstelling Specialistische opleiding tot klinisch psycholoog Naam instelling Adres/ plaats Telefoonnummer Contactpersoon/ praktijkopleider Om in aanmerking te komen

Nadere informatie

KAMER GEZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG

KAMER GEZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG KAMER GEZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG Naam instelling: Contactpersoon/ Praktijkopleider: Postdoctorale/postmaster opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog Eisen en desiderata praktijkopleidingsinstellingen en

Nadere informatie

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding 2015-2019. Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding 2015-2019. Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79 Klinisch Psycholoog specialistische opleiding 2015-2019 Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79 E info@rino.nl W www.rino.nl Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. DOELSTELLING...

Nadere informatie

Kwalificatie-eisen, taken en verantwoordelijkheden van de praktijkbegeleiding

Kwalificatie-eisen, taken en verantwoordelijkheden van de praktijkbegeleiding Kwalificatie-eisen, taken en verantwoordelijkheden van de praktijkbegeleiding Alle praktijkopleidingsinstellingen worden gehouden aan de landelijk vastgestelde taken en verantwoordelijkheden in de praktijkopleiding.

Nadere informatie

Naar een eenduidige regeling van de praktijkbegeleiding in de psychologisch BIG-opleidingen

Naar een eenduidige regeling van de praktijkbegeleiding in de psychologisch BIG-opleidingen Naar een eenduidige regeling van de praktijkbegeleiding in de psychologisch BIG-opleidingen Rapport Commissie Praktijkbegeleiding psychologische BIG-opleidingen Utrecht, april 2012 Inleiding Begin 2009

Nadere informatie

werkzaam in ziekenhuizen

werkzaam in ziekenhuizen modelinstructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist werkzaam in ziekenhuizen VOORWOORD Voor u ligt de Modelinstructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist werkzaam

Nadere informatie

Nadere eisen en voorwaarden ten aanzien van supervisie en leertherapie in de specialistische opleiding tot klinisch psycholoog

Nadere eisen en voorwaarden ten aanzien van supervisie en leertherapie in de specialistische opleiding tot klinisch psycholoog COLLEGE SPE CIALISMEN GEZONDHEIDSZORGPSYC HO LOOG Besluit CSG 2006-1 Nadere eisen en voorwaarden ten aanzien van supervisie en leertherapie in de specialistische opleiding tot klinisch psycholoog [Besluit

Nadere informatie

Profielschets lid College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog en Psychotherapeut

Profielschets lid College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog en Psychotherapeut Profielschets lid College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog en Psychotherapeut Ex. artikel 4 van de Regeling Gezondheidszorgpsycholoog en Psychotherapeut, basisberoep en specialismen. Algemeen Het

Nadere informatie

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding Leidseplein PR Amsterdam T (020) F (020)

Klinisch Psycholoog. specialistische opleiding Leidseplein PR Amsterdam T (020) F (020) Klinisch Psycholoog specialistische opleiding 2017-2021 Leidseplein 5 1017 PR Amsterdam T (020) 625 08 03 F (020) 625 59 79 E info@rino.nl W www.rino.nl Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 2 2. DOELSTELLING...

Nadere informatie

Praktijkopleidingsplaats pt verkort

Praktijkopleidingsplaats pt verkort Praktijkopleidingsplaats pt verkort Inleiding De verkorte opleiding tot psychotherapeut is een opleiding die voortbouwt op de opleiding tot gz-psycholoog. De uren (psychotherapeutische) behandeling die

Nadere informatie

Instructie supervisie a(n)ios werkzaam in het LUMC

Instructie supervisie a(n)ios werkzaam in het LUMC Inleiding In het Leids Universitair Medisch centrum (LUMC) worden artsen opgeleid tot medisch specialist (aios). De aard van de opleiding brengt met zich mee dat een belangrijk deel van de opleiding van

Nadere informatie

Instructie assistent-geneeskundigen. werkzaam in de zorg voor mensen. met een verstandelijke handicap

Instructie assistent-geneeskundigen. werkzaam in de zorg voor mensen. met een verstandelijke handicap Instructie assistent-geneeskundigen werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap Instructie assistent-geneeskundigen werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap.

Nadere informatie

Goedgekeurd door de Minister van VWS op 25 juni 2012, besluit MEVA/BOA In werking per 1 juni 2012.

Goedgekeurd door de Minister van VWS op 25 juni 2012, besluit MEVA/BOA In werking per 1 juni 2012. COLLEGE SPE CIALISMEN GEZONDHEIDSZORGPSYC HO LOOG Besluit CSG 2011-1 Besluit herintreding gezondheidszorgpsycholoog-specialisten Goedgekeurd door de Minister van VWS op 25 juni 2012, besluit MEVA/BOA-3115327

Nadere informatie

gelet op het advies van de Registratiecommissie Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog,

gelet op het advies van de Registratiecommissie Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog, COLLEGE SPECIALISMEN GEZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG Besluit CSG 2007-5 Procedures, eisen en voorwaarden voor de erkenning van opleidingsinstellingen, hoofdopleiders, praktijkopleidingsinstellingen en praktijkopleiders

Nadere informatie

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen

Getting Started. Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen Getting Started Competentie gericht opleiden in de BIG opleidingen De BIG-opleidingen worden competentiegericht vormgegeven. Met het competentiegericht opleiden hebben de opleidingen een duidelijker inhoudelijk

Nadere informatie

Organisatie en Inrichting van het Onderwijs

Organisatie en Inrichting van het Onderwijs Organisatie en Inrichting van het Onderwijs Inleiding De opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog (gz-opleiding) is een postdoctorale beroepsopleiding voor psychologen en pedagogen die werkzaam willen zijn

Nadere informatie

Het College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog, in vergadering bijeen op 1 maart 2005

Het College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog, in vergadering bijeen op 1 maart 2005 College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog Besluit CSG 2005-1 Procedures, eisen en voorwaarden voor de erkenning van opleidingsinstellingen, hoofdopleiders, praktijkopleidingsinstellingen en praktijkopleiders

Nadere informatie

Organisatie en inrichting van het onderwijs

Organisatie en inrichting van het onderwijs Organisatie en inrichting Inleiding De specialistische opleiding tot klinisch psycholoog (Art.14 Wet BIG) (kp-opleiding) is een opleiding die voortbouwt op de postacademische beroepsopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog

Nadere informatie

OPLEIDINGSOVEREENKOMST

OPLEIDINGSOVEREENKOMST Academisch Centrum Sociale Wetenschappen Toernooiveld 5 Postbus 6909 6503 GK NIJMEGEN Telefoon: (024) 361 25 11 Fax (024) 361 61 17 www.spon-opleidingen.nl OPLEIDINGSOVEREENKOMST Het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

NVAVG: instructie arts al dan niet in opleiding tot specialist werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

NVAVG: instructie arts al dan niet in opleiding tot specialist werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking NVAVG: instructie arts al dan niet in opleiding tot specialist werkzaam in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking Voorwoord Voor u ligt de Instructie arts werkzaam in de zorg voor mensen

Nadere informatie

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started

me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started me nse nkennis Competentiegericht opleiden in de BIG opleidingen Getting started Inhoud Competentiegericht opleiden 3 Doel van praktijktoetsen 4 Wijze van evalueren en beoordelen 4 Rollen 5 Getting started

Nadere informatie

Professionele verantwoordelijkheid, bekwaamheid en bevoegdheid

Professionele verantwoordelijkheid, bekwaamheid en bevoegdheid Professionele verantwoordelijkheid, bekwaamheid en bevoegdheid De verschillende termen nader toegelicht De Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO) stimuleert en borgt de vakbekwaamheid

Nadere informatie

OPLEIDINGSOVEREENKOMST

OPLEIDINGSOVEREENKOMST Academisch Centrum Sociale Wetenschappen Toernooiveld 5 Postbus 6909 6503 GK NIJMEGEN Telefoon: (024) 361 25 11 Fax (024) 361 61 17 www.spon-opleidingen.nl OPLEIDINGSOVEREENKOMST Het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Examenreglement. Postacademische (G)GZ-opleiding tot psychotherapeut

Examenreglement. Postacademische (G)GZ-opleiding tot psychotherapeut Examenreglement Postacademische (G)GZ-opleiding tot psychotherapeut Artikel 1. Begripsomschrijving In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Stichting Postacademische (G)GZ-opleidingen Amsterdam : het

Nadere informatie

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt

Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Word ook cognitief gedragstherapeut VGCt Informatie over de opleiding en registratie bij de VGCt Informatie voor afgestudeerden in de psychologie en pedagogiek, voor GZ-psychologen en psychotherapeuten

Nadere informatie

Modelinstructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist

Modelinstructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist Deze Modelinstructie is een evenwichtig document waarin de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist zorgvuldig staan omschreven. Modelinstructie

Nadere informatie

COLLEGE SPECIALISMEN G EZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG EN PSYCHOTHERAPEUT

COLLEGE SPECIALISMEN G EZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG EN PSYCHOTHERAPEUT Besluit van datum inzake de eisen voor de opleiding van de psychotherapeut en voor de erkenning als opleider en praktijkopleidingsinstelling, in aanvulling op het Besluit psychotherapeut (AMvB) (Besluit

Nadere informatie

Instructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist werkzaam in het Westfriesgasthuis

Instructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist werkzaam in het Westfriesgasthuis Instructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist werkzaam in het Westfriesgasthuis VOORWOORD Voor u ligt de Instructie arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist werkzaam in

Nadere informatie

besluit in haar vergadering van 30 november 2018 het volgende Toezichtkader te hanteren vanaf 1 januari 2019;

besluit in haar vergadering van 30 november 2018 het volgende Toezichtkader te hanteren vanaf 1 januari 2019; Toezichtkader van de CRT voor de opleidingen - psychotherapeut - gezondheidszorgpsycholoog - specialist-gezondheidszorgpsycholoog klinisch psycholoog - specialist-gezondheidszorgpsycholoog klinisch neuropsycholoog

Nadere informatie

Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap Versie: 20 juni 2012 AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP

Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap Versie: 20 juni 2012 AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP AANVRAAGPROCEDURE ERKENNING SUPERVISORSCHAP 2 Aanvraagprocedure Erkenning Supervisorschap 3 Algemeen Hieronder kun je lezen hoe de route naar supervisorschap en leersupervisorschap is opgezet en aan welke

Nadere informatie

Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011

Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011 Kwaliteitsprofiel Verloskundige Echoscopist maart 2011 Inleiding Door het toenemende belang van echoscopisch onderzoek in de zwangerschap en de invoering van prenatale screening in Nederland, wordt het

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13

Inhoud. Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13 Inhoud Voorwoord 11 DEEL 1 HET BEROEP VAN DE MBO-VERPLEEGKUNDIGE 13 1 Waar gaat het om in de verpleging? 15 1.1 Oriëntatie op het beroep van mbo-verpleegkundige 15 1.1.1 Inhoud van het beroep 16 1.1.2

Nadere informatie

Opleidings- en Examenreglement Postmaster opleiding tot orthopedagoog-generalist

Opleidings- en Examenreglement Postmaster opleiding tot orthopedagoog-generalist Opleidings- en Examenreglement Postmaster opleiding tot orthopedagoog-generalist Artikel 1. Opleiding Rino Zuid organiseert een opleiding tot orthopedagoog-generalist. Deze postmaster opleiding tot orthopedagoog-generalist

Nadere informatie

Vastgesteld door het Bestuur van de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen (FGzP) op 10 maart 2014 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2014

Vastgesteld door het Bestuur van de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen (FGzP) op 10 maart 2014 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2014 Algemene Voorwaarden bij het register voor de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog. (Algemene Voorwaarden Opleidingsregister) Vastgesteld

Nadere informatie

Professionalisering. Beroepscode. Datum: 20-11-2013. Versie: 1.0

Professionalisering. Beroepscode. Datum: 20-11-2013. Versie: 1.0 Professionalisering Beroepscode Datum: 20-11-2013 Versie: 1.0 Inhoudsopgave Omschrijvingen... 3 Algemeen... 3 Aspecten met betrekking tot de beroepsuitoefening... 3 Aspecten met betrekking tot de houding

Nadere informatie

MODELINSTRUCTIE AIOS EN ANIOS WERKZAAM IN EEN ZORGINSTELLING

MODELINSTRUCTIE AIOS EN ANIOS WERKZAAM IN EEN ZORGINSTELLING MODELINSTRUCTIE AIOS EN ANIOS WERKZAAM IN EEN ZORGINSTELLING JANUARI 2017 2 WOORD VOORAF In 2006 is de Modelinstructie arts al dan niet in opleiding tot medisch specialist werkzaam in ziekenhuizen tot

Nadere informatie

Vastgesteld door het Bestuur van de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen (FGzP) op 10 maart 2014 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2014

Vastgesteld door het Bestuur van de Federatie van Gezondheidszorgpsychologen (FGzP) op 10 maart 2014 Datum inwerkingtreding: 1 januari 2014 Algemene Voorwaarden bij het register voor de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog. (Algemene Voorwaarden Opleidingsregister) Vastgesteld

Nadere informatie

MODELINSTRUCTIE ARTS AL DAN NIET IN OPLEIDING TOT (MEDISCH) SPECIALIST WERKZAAM IN HET ERASMUS MC

MODELINSTRUCTIE ARTS AL DAN NIET IN OPLEIDING TOT (MEDISCH) SPECIALIST WERKZAAM IN HET ERASMUS MC Projectcode Versie Definitief Datum 25 februari 2014 auteur Prof. dr. M. De Hoog E.A.J. Schoonen, MSc Beheerder Centrale Opleidingscommissie Erasmus MC Opdrachtgever Raad van Bestuur Erasmus MC MODELINSTRUCTIE

Nadere informatie

Kamer Psychotherapeut

Kamer Psychotherapeut Kamer Psychotherapeut Regelingen van de Kamer Psychotherapeut betreffende toetsing toelating, vrijstellingen en vereisten betreffende opleiding tot psychotherapeut Utrecht, 8 september 2015 Inleiding Sinds

Nadere informatie

Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist

Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist Competentieprofiel praktijkopleider verpleegkundig specialist vastgesteld door het CSV op 17 november 2014 I Werkbegeleiding II Toetsing en beoordeling III Coördinatie en organisatie Begeleidt de vios

Nadere informatie

COLLEGE SPECIALISMEN G EZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG EN PSYCHOTHERAPEUT

COLLEGE SPECIALISMEN G EZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG EN PSYCHOTHERAPEUT Besluit van datum inzake de eisen voor de opleiding van de gezondheidszorgpsycholoog en voor de erkenning als opleider en praktijkopleidingsinstelling, in aanvulling op het Besluit gezondheidszorgpsycholoog

Nadere informatie

Opleidings- en Examenreglement. Post MSc opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog

Opleidings- en Examenreglement. Post MSc opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog Opleidings- en Examenreglement Post MSc opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog Artikel 1. Opleiding De Algemene Maatregel van Bestuur, Besluit Gezondheidszorgpsycholoog, d.d. 17 maart 1998, Wet BIG nummer

Nadere informatie

1. Inleiding en doel. 2. Uitgangspunten en definities

1. Inleiding en doel. 2. Uitgangspunten en definities Model versie oktober 2005 Professioneel Statuut GGZ 1. Inleiding en doel 1.1. Binnen de GGZ is er behoefte aan een professioneel statuut voor professionals. Dit professioneel statuut heeft een algemeen

Nadere informatie

COLLEGE SPECIALISMEN G EZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG EN PSYCHOTHERAPEUT

COLLEGE SPECIALISMEN G EZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG EN PSYCHOTHERAPEUT Besluit van datum inzake de eisen voor de opleiding van de psychotherapeut en voor de erkenning als opleider en praktijkopleidingsinstelling, in aanvulling op het Besluit psychotherapeut (AMvB) (Besluit

Nadere informatie

Vastgesteld op 3 juni 2004 Goedgekeurd door de Minister van VWS op 20 december 2004, IBE/BO-2543400 In werking getreden op 1 februari 2005

Vastgesteld op 3 juni 2004 Goedgekeurd door de Minister van VWS op 20 december 2004, IBE/BO-2543400 In werking getreden op 1 februari 2005 College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog Besluit CSG 2013-2 (oorspronkelijk: 2004-1) Besluit inzake de aanwijzing van de klinische psychologie als specialistisch deelgebied van de gezondheidszorgpsychologie

Nadere informatie

Het praktijkonderwijs

Het praktijkonderwijs Het praktijkonderwijs 3.1. Omvang Het praktijkonderwijs van de opleiding tot klinisch psycholoog vindt plaats binnen een erkende praktijkinstelling en heeft een omvang van in totaal 3240 uur. Dit is exclusief

Nadere informatie

COLLEGE SPE CIALISMEN GEZONDHEIDSZORGPSYC HO LOOG EN PS YCHOTHE RAPEUT

COLLEGE SPE CIALISMEN GEZONDHEIDSZORGPSYC HO LOOG EN PS YCHOTHE RAPEUT COLLEGE SPE CIALISMEN GEZONDHEIDSZORGPSYC HO LOOG EN PS YCHOTHE RAPEUT Besluit van (datum) inzake de eisen voor de opleiding van de psychotherapeut en voor de erkenning als opleider en praktijkopleidingsinstelling,

Nadere informatie

Gelet op het Besluit psychotherapeut en de Regeling Gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapie, basisberoep en specialismen;

Gelet op het Besluit psychotherapeut en de Regeling Gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapie, basisberoep en specialismen; Besluit van 24 oktober 2017 inzake de eisen voor de opleiding van de psychotherapeut en voor de erkenning als opleider en praktijkopleidingsinstelling, in aanvulling op het Besluit psychotherapeut (AMvB)

Nadere informatie

Professioneel Statuut Cirya Inhoud:

Professioneel Statuut Cirya Inhoud: Professioneel Statuut Cirya Inhoud: 1. Inleiding 2 2. Uitgangspunten 2 3. Juridische kaders 3 4. Verantwoordelijkheden en verhoudingen tussen partijen 3 5. Specifieke bepalingen van het Professioneel Statuut

Nadere informatie

VERANTWOORD DELEGEREN

VERANTWOORD DELEGEREN VERANTWOORD DELEGEREN Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem GOED HULPVERLENERSCHAP Iedere hulpverlener moet de zorg van een goed hulpverlener betrachten in overeenstemming met de

Nadere informatie

Kamer Psychotherapeut

Kamer Psychotherapeut Kamer Psychotherapeut Regelingen van de Kamer Psychotherapeut betreffende toetsing toelating, vrijstellingen en vereisten betreffende opleiding tot psychotherapeut Utrecht, 8 september 2015 Inleiding Sinds

Nadere informatie

Bijlagen. Checklist voor bijlagen en bewijsstukken. Vergeet u niet om mee te sturen:

Bijlagen. Checklist voor bijlagen en bewijsstukken. Vergeet u niet om mee te sturen: Bijlagen Checklist voor bijlagen en bewijsstukken Vergeet u niet om mee te sturen: O Bijlage 1: Beoordeling deelname aan supervisorencursus (bijgevoegd) O Bijlage 2: Eindverklaring leersupervisor (bijgevoegd)

Nadere informatie

Vereniging EMDR Nederland. Informatie over opleiding en lidmaatschap

Vereniging EMDR Nederland. Informatie over opleiding en lidmaatschap Vereniging EMDR Nederland Informatie over opleiding en lidmaatschap Vereniging EMDR Nederland Een aparte vereniging voor EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) heeft een eigen theoretisch

Nadere informatie

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG KICK-PROTOCOLLENDAG 2017 VILANS, UTRECHT 16 JUNI 2017 MR. FRÉ DE VRIES, ( JURIST, DOCENT EN VERPLEEGKUNDIGE) ONDERWERPEN WORKSHOP Wettelijke basis

Nadere informatie

opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut,

opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, Algemene Voorwaarden bij het register voor de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog. (Algemene Voorwaarden Opleidingsregister) Vastgesteld

Nadere informatie

Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie

Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie Supervisiereglement van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie Als vastgesteld op de ledenvergadering van 27 maart 2015 Inleiding In dit reglement is de procedure geregeld van het

Nadere informatie

Registraties. Vakbekwaamheid en de pedagogische professional

Registraties. Vakbekwaamheid en de pedagogische professional Registraties Vakbekwaamheid en de pedagogische professional Waarom registratie? Deze folder gaat over registraties. De NVO heeft kwaliteitsborging hoog in het vaandel. Naast de beroepscode en het tuchtrecht

Nadere informatie

Registratieregeling Leertherapeut Psychotherapie

Registratieregeling Leertherapeut Psychotherapie Registratieregeling Leertherapeut Psychotherapie Toelichting Het volgen van leertherapie is een essentieel onderdeel van de opleiding tot psychotherapeut, klinisch psycholoog en psychiater. Leertherapie

Nadere informatie

2. Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken. Oordeel voldoende / onvoldoende * Instelling: Fase: 1 2 3*

2. Uitvoeren van organisatie- en professiegebonden taken. Oordeel voldoende / onvoldoende * Instelling: Fase: 1 2 3* Competentiekaart verzorgende IG (de eisen ten aanzien van loopbaan en de burgerschapsdimensies zijn in de kaart verwerkt, behalve de politiek-juridische dimensie die geheel op school wordt behandeld) Competentiekaart

Nadere informatie

Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking

Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking Beroepscode Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking 1 VOORWOORD Met trots presenteert de Beroepsvereniging van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking (BCMB) de

Nadere informatie

opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut,

opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, Algemene Voorwaarden bij het register voor de opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, klinisch psycholoog en klinisch neuropsycholoog. (Algemene Voorwaarden Opleidingsregister) Vastgesteld

Nadere informatie

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten

Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Overzicht kerntaken, werkprocessen, prestatie-indicatoren gekoppeld aan examenproducten Kerntaak 1 Organiseert het leerproces van de (lerende) medewerker in de praktijk Werkproces Prestatie-indicator Examenproduct

Nadere informatie

Opleidings- en Examenreglement. Postacademische beroepsopleiding tot psychotherapeut ex. Wet BIG

Opleidings- en Examenreglement. Postacademische beroepsopleiding tot psychotherapeut ex. Wet BIG Opleidings- en Examenreglement Postacademische beroepsopleiding tot psychotherapeut ex. Wet BIG Artikel 1. Opleiding De Algemene Maatregel van Bestuur, Besluit Psychotherapeut, d.d. 17 maart 1998, Wet

Nadere informatie

Inhoud. Deel I Het verpleegkundig beroep in beeld. Deel II Methodisch werken

Inhoud. Deel I Het verpleegkundig beroep in beeld. Deel II Methodisch werken IX I Deel I Het verpleegkundig beroep in beeld 1 Waar gaat het om in de verpleging?.............................................. 3 1.1 Oriëntatie op het beroep van mbo-verpleegkundige..................................

Nadere informatie

PEP Psychologen Professioneel statuut. Donderdag 08 september 2016

PEP Psychologen Professioneel statuut. Donderdag 08 september 2016 PEP Psychologen Professioneel statuut Donderdag 08 september 2016 1 Inhoud 1. Inleiding en doel...3 2. Uitgangspunten en definities...3 2.1 Missie. 3 2.2 Kernwaarden 3 2.3 Beleidsuitgangspunten.3 2.4 Kwaliteitsbeleid.4

Nadere informatie

Supervisie in de GGZ. Een oriëntatie op de praktijk. Ruud Beunderman RINO Groep 15 november 2012

Supervisie in de GGZ. Een oriëntatie op de praktijk. Ruud Beunderman RINO Groep 15 november 2012 Supervisie in de GGZ. Een oriëntatie op de praktijk Ruud Beunderman RINO Groep 15 november 2012 Inhoud van dit verhaal Korte introductie spreker Opleiden, werkbegeleiden en superviseren Verschillende betekenissen

Nadere informatie

Toezicht- en Handhaafbaarheidstoets concept-wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Big II

Toezicht- en Handhaafbaarheidstoets concept-wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Big II Directeur MEVA Ontworpen door Toezicht- en Handhaafbaarheidstoets concept-wetsvoorstel tot wijziging van de Wet Big II Datum document 5 oktober 2017 Bijlage(n) - 1 Aanleiding voor deze nota De Inspectie

Nadere informatie

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG

Grenzen aan verantwoordelijkheid. Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Grenzen aan verantwoordelijkheid Symposium taakherschikking 1 oktober 2015 Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Waar ga ik het over hebben? Wat is de juridische context? Wat betekent dit voor Zelfstandige

Nadere informatie

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016

Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Registratiereglement voor aspirant, junior, senior en supervisor Register Schematherapie Ingangsdatum: 1 mei 2016 Inleiding Dit Registratiereglement is een nieuw Reglement en gaat in op 1 mei 2016. Tot

Nadere informatie

Aanvraagformulier Accreditatie postdoctorale opleidingen NVO Orthopedagoog-Generalist

Aanvraagformulier Accreditatie postdoctorale opleidingen NVO Orthopedagoog-Generalist OG/15 Aanvraagformulier Accreditatie postdoctorale opleidingen NVO Orthopedagoog-Generalist Dit formulier wordt gebruikt om te beoordelen of een postdoctorale beroepsopleiding geaccrediteerd kan worden

Nadere informatie

Werken als. Informatie voor de. verpleegkundig specialist

Werken als. Informatie voor de. verpleegkundig specialist Werken als verpleegkundig specialist Informatie voor de verpleegkundig specialist Versie december 2018 1 Inhoud Inleiding 3 1. De verpleegkundig specialist 4 2. College en Registratiecommissie 4 3. De

Nadere informatie

Instructie voor de arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist in het AMC

Instructie voor de arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist in het AMC Instructie voor de arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist in het AMC Oktober 2009 1 Instructie voor de arts al dan niet in opleiding tot (medisch) specialist in het AMC In het AMC worden

Nadere informatie

OPLEIDINGSOVEREENKOMST

OPLEIDINGSOVEREENKOMST Academisch Centrum Sociale Wetenschappen Toernooiveld 5 Postbus 6909 6503 GK NIJMEGEN Telefoon: (024) 361 25 11 Fax (024) 361 61 17 www.spon-opleidingen.nl OPLEIDINGSOVEREENKOMST Het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

TOELICHTING CONCEPTBESLUIT OPLEIDINGSEISEN ORTHOPEDAGOOG- GENERALIST VERSIE INTERNETCONSULTATIE 30 APRIL 2019

TOELICHTING CONCEPTBESLUIT OPLEIDINGSEISEN ORTHOPEDAGOOG- GENERALIST VERSIE INTERNETCONSULTATIE 30 APRIL 2019 NOTA VAN TOELICHTING Algemeen De Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (hierna: Wet BIG) heeft als doel het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening op het gebied

Nadere informatie

1. Inleiding en uitgangspunten professioneel statuut Fivoor

1. Inleiding en uitgangspunten professioneel statuut Fivoor Professioneel statuut Fivoor Versie: 19 december 2017 1. Inleiding en uitgangspunten professioneel statuut Fivoor Het Professioneel Statuut Fivoor (PSF) heeft tot doel duidelijkheid te bieden over de taken,

Nadere informatie

Instructie arts werkzaam in het LUMC

Instructie arts werkzaam in het LUMC Voorwoord De Raad van Bestuur heeft een instructie vastgesteld voor de arts, werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Naast (en onverminderd) de rechtspositionele verhoudingen, zoals

Nadere informatie

Meest gestelde vragen POI-register (bijgewerkt augustus 2018)

Meest gestelde vragen POI-register (bijgewerkt augustus 2018) (bijgewerkt augustus 2018) De dikgedrukte woorden vindt u terug in de woordenlijst (p.6) Achtergrond Het POI-register (Praktijkopleidingsinstellingenregister) is ontwikkeld om het proces van de erkenningen

Nadere informatie

COLLEGE SPECIALISMEN G EZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG EN PSYCHOTHERAPEUT

COLLEGE SPECIALISMEN G EZONDHEIDSZORGPSYCHOLOOG EN PSYCHOTHERAPEUT Besluit van 5 juli 2016 inzake de eisen voor de opleiding, registratie, herregistratie en herintreding van de klinisch psycholoog en voor de erkenning als opleider en (praktijk)opleidingsinstelling (Besluit

Nadere informatie

Standpunt NVGzP inzake hoofdbehandelaarschap in de specialistische

Standpunt NVGzP inzake hoofdbehandelaarschap in de specialistische Standpunt NVGzP inzake hoofdbehandelaarschap in de specialistische GGZ In april van dit jaar publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg een concept-advies over het hoofdbehandelaarschap in de specialistische

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport DATUM

Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport DATUM Tweede Kamer der Staten-Generaal Aan de leden van de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport DATUM 7 juni 2019 KENMERK B20190607MD BETREFT plenaire behandeling wetsvoorstel 35 087 Geachte

Nadere informatie

Opleidingsreglement Nederlandse Vereniging voor Interpersoonlijke Psychotherapie

Opleidingsreglement Nederlandse Vereniging voor Interpersoonlijke Psychotherapie Opleidingsreglement Nederlandse Vereniging voor Interpersoonlijke Psychotherapie Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. Vooropleiding 3. Belangstellend lid-nvipt 4. Aspirant lid-nvipt 5. IPT-opgeleide 6. Therapeut

Nadere informatie

Toelichting bij het formulier

Toelichting bij het formulier Voor het leren van de VS i.o. is het essentieel dat hij/zij frequent feedback ontvangt op zijn/haar functioneren, ook als er geen sprake is van een formeel beoordelingsmoment. Toelichting bij het formulier

Nadere informatie

Algemene voorwaarden praktijkopleidingsinstellingen en opleidelingen voor BIG opleidingen en de opleiding tot orthopedagoog-generalist

Algemene voorwaarden praktijkopleidingsinstellingen en opleidelingen voor BIG opleidingen en de opleiding tot orthopedagoog-generalist 1 Algemene voorwaarden praktijkopleidingsinstellingen en opleidelingen voor BIG opleidingen en de opleiding tot orthopedagoog-generalist 1 Begripsomschrijvingen 1. Wet BIG: Wet op de beroepen in de individuele

Nadere informatie

Samenwerken en verantwoordelijkheid bij taakherschikking. Mr. Diederik van Meersbergen KNMG

Samenwerken en verantwoordelijkheid bij taakherschikking. Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Samenwerken en verantwoordelijkheid bij taakherschikking Mr. Diederik van Meersbergen KNMG Casus herhaalreceptuur RTC Zwolle 13 december 2012 LJN YG2496 - pte. heeft constitutioneel eczeem - bezoekt HA

Nadere informatie

Stichting Postacademische (G)GZ-opleidingen Amsterdam. Examenreglement. Postacademische beroepsopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog

Stichting Postacademische (G)GZ-opleidingen Amsterdam. Examenreglement. Postacademische beroepsopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog Examenreglement Postacademische beroepsopleiding tot gezondheidszorgpsycholoog Artikel 1. Begripsomschrijving In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Opleidingsinstelling: de instelling die als taak

Nadere informatie

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden.

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden. Aanvraagformulier Register Supervisoren Psychotherapie Procedure De aanmeldingsprocedure verloopt in vier stappen: 1. U stuurt het ingevulde aanvraagformulier met alle bijbehorende bijlagen en bewijsstukken

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

Interne beleidsnotitie document: Status: Definitief Herzien in: Ingangsdatum: Mei Soort. Waarom is er een professioneel statuut?

Interne beleidsnotitie document: Status: Definitief Herzien in: Ingangsdatum: Mei Soort. Waarom is er een professioneel statuut? Molendrift Soort Interne beleidsnotitie document: Status: Definitief Herzien in: Ingangsdatum: Mei 2016 Professioneel statuut Waarom is er een professioneel statuut? Binnen Molendrift werken veel medewerkers

Nadere informatie

Professioneel statuut Co-eur Status: Definitief

Professioneel statuut Co-eur Status: Definitief 1.1 De zorg die wordt verleend door Co-eur wordt veelal gekenmerkt door een nauwe samenwerking tussen behandelaren van de verschillende disciplines van Co-eur. De professionals verlenen de zorg namens

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT AERREA B.V.

PROFESSIONEEL STATUUT AERREA B.V. PROFESSIONEEL STATUUT AERREA B.V. Met dit professioneel statuut wordt een nadere invulling gegeven aan de eis van de Kwaliteitswet zorginstellingen waarin de instelling wordt verplicht om te voorzien in

Nadere informatie

Op al deze eisen dient u een antwoord in te vullen in de daarvoor bestemde kolom.

Op al deze eisen dient u een antwoord in te vullen in de daarvoor bestemde kolom. Aanmeldingscriteria De regio West Brabant Oost (WBO) heeft de volgende eisen geformuleerd, waaraan een zorg aanbieder dient te voldoen om ambulante jeugdhulp te kunnen leveren aan jeugdigen uit de regio

Nadere informatie

PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE ACADEMISCH MEDISCH SPECIALIST

PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE ACADEMISCH MEDISCH SPECIALIST PROFESSIONEEL STATUUT VOOR DE ACADEMISCH MEDISCH SPECIALIST Overwegende dat: 1. het academisch ziekenhuis op grond van wet en regelgeving, waaronder de WHW, als instelling onder meer taken heeft op het

Nadere informatie

Reglement College van Bestuur IJsselgroep

Reglement College van Bestuur IJsselgroep Reglement College van Bestuur IJsselgroep Vastgesteld door de Raad van Toezicht d.d. 12 maart 2014 0. Inleiding In de statuten d.d. 19 december 2009 van de Stichting IJsselgroep Educatieve Dienstverlening

Nadere informatie

Postmaster opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog

Postmaster opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog STUDIEGIDS Postmaster opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog Stichting PDO-GGZ Leiden/Rotterdam en Stichting PDO-GGZ Utrecht St. Jacobsstraat 12-14 3511 BS Utrecht T (030) 230 84 00 F (030) 230 84 99

Nadere informatie

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant

Landelijk Opleidingscompetentieprofiel. Master Physician Assistant Landelijk Opleidingscompetentieprofiel Master Physician Assistant Dit Landelijk Opleidingscompetentieprofiel van de Physician Assistant is tot stand gekomen door samenwerking tussen de 5 PA opleidingen

Nadere informatie