Waarom WeDo. Team WeDo. Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom WeDo. Team WeDo. Nederland"

Transcriptie

1 Team WeDo Nederland

2 1 Waarom WeDo what WeDo? Regelmatig vragen mensen ons waarom we hulp verlenen in Griekenland en waarom we geld nodig hebben. Al jaren zijn we gewend dat de hulpverlening bij een grote crisis in Europa of de rest van de wereld wordt gefund door de grote organisaties. Af en toe is een ramp zo groot dat we een TV actie met giro 555 voorgeschoteld krijgen. Dan geven we geld en gaan we er vanuit dat het gebruikt wordt om de meest kwetsbare mensen te helpen. Hoe zit dat eigenlijk in de huidige vluchtelingen crisis? Waarom vliegen particuliere initiatieven zoals WeDo helemaal naar de Griekse eilanden? Goeie vragen waar we graag een antwoord op geven De aanhoudende oorlogen in met name Syrië, Afghanistan en Iraq, geven haar inwoners geen andere keuze dan te vluchten. De voortdurende bombardementen en onrusten hebben het volledige leven in onder andere deze landen platgelegd. Geen winkels, geen scholen, geen banken, geen huizen, geen medische zorg, geen infrastructuur, geen eten, geen veiligheid. Een onhoudbare situatie dreef en drijft de mensen naar veilige gebieden. De opvangkampen in Libanon en Turkije zijn vol en slecht georganiseerd. Ook hier ontbreekt het aan veiligheid, scholing en de kans op een menswaardig bestaan. Dus trekken mensen verder, gedreven door de noodzaak op een leefbaar bestaan voor zichzelf en hun kinderen. De vreselijke berichten die wij hebben gehoord van mensen op de vlucht over de opvang in Turkije, zijn ongelooflijk. Geweld en ontberingen zijn groot. Te groot voor een mens.

3 2 De beelden van rubber bootjes die op de Griekse eilanden aankomen, ken je vast wel. Een helse tocht met grote gevaren waarbij helaas veel mensen verdrinken. Waarom nemen deze mensen niet gewoon de ferry die een paar keer per dag voor een appel en een ei vaart? Waarom stappen ze niet gewoon op een vliegtuig? Omdat alleen mensen met een officiële vluchtelingenstatus op de ferry of in het vliegtuig mogen. En hoe kom je aan zo n papier? Door je in te laten schrijven als vluchteling in Europa, en dat kan alleen op Europees grondgebied Dus is er maar 1 optie en dat is een gevaarlijke reis ondernemen op weg naar zo n inschrijfpunt. (We verwijzen voor meer uitleg graag naar het artikel van Christine Kuiper Pleidooi voor menselijkheid verschenen op socialevraagstukken.nl op 4 september 2015)

4 3 En dan Het redden en opvangen van mensen die de oversteek maken, is bijna geheel in handen van onafhankelijke vrijwilligers. Georganiseerd in kleine en middelgrote organisaties en aangevuld met individuele vrijwilligers, bieden zij de noodzakelijke zorg. Je zou verwachten dat in een crisis van deze omvang de grote hulporganisaties hun werk doen. Maar helaas is dat niet het geval. Grote Non-Governmental Organizations (NGO s) zoals Artsen zonder Grenzen, Cordaid, het Rode Kruis, the International Rescue Committee en anderen, kunnen enkel werken met toestemming van de plaatselijke regering en coördinatie van de EU. Die coördinatie verloopt zeer traag en de zo noodzakelijke hulp komt slecht en veel te langzaam op gang. De EU heeft nog altijd geen noodfonds opgezet voor hulp aan Griekenland en landen op de Balkan route. De UNHCR (Verenigde Naties vluchtelingenorganisatie) heeft nog altijd niet haar verantwoordelijkheid gepakt. De UNHCR heeft het mandaat om wereldwijd hulpacties te leiden en te coördineren om zo vluchtelingen te kunnen beschermen en om oplossingen te zoeken voor de vluchtelingenproblematiek wereldwijd. Om je een idee te geven; op Lesbos is een handje vol UNHCR mensen aan het werk en is er bij lange na geen sprake van coördinatie. Wat blijft is een dagelijkse stroom mensen op zoek naar veiligheid. Duizenden mannen, vrouwen en kinderen arriveren per dag op de Griekse eilanden die voor de kust van Turkije liggen. Ze worden opgevangen op kamp terreinen waar het lange wachten op het inschrijven als vluchteling in Europa start. De inschrijving is traag met een wachttijd van dagen. De kampen zijn niet goed uitgerust of gecoördineerd. De terreinen zijn de verantwoordelijkheid van de Griekse politie terwijl de UNHCR verantwoordelijk is voor het welzijn van de mensen. Een compleet ontoereikende opvang is het resultaat. Tot het moment waarop ze het inschrijfformulier in handen hebben, zijn vluchtelingen volledig afhankelijk van hulpverleners. Mensen zonder formulier kunnen het terrein niet af, ze kunnen geen hotel boeken, geen taxi nemen, geen eten kopen, geen gebruik maken van de lokale medische zorg. Ze kunnen enkel wachten en er alles aan doen om zichzelf in leven te houden.

5 4 Omdat toekijken voor ons geen optie is Initiatieven zoals WeDo zijn ontstaan omdat wij niet afhankelijk zijn van internationale coördinatie en toestemming. Op ons eigen paspoort kunnen we vrij in en uit reizen. Ons eigen geld kunnen we zonder verantwoording uitgeven bij de lokale bedrijven om noodhulpartikelen in te kopen. Onze eigen tijd, kost anderen niets en we zijn niemand verantwoording schuldig. Wat we doen is simpel; we wachten niet totdat de Griekse, Europese en wereldpolitiek de hulpverlening stroomlijnen en de gelden vrij geven. We verlenen humanitaire hulp in de grootste crisis sinds WO II. Wereldwijd hebben betrokken burgers zoals wij, en kleine, slagvaardige organisaties elkaar gezocht en gevonden. Via onder andere Facebook zijn mensen elkaar gaan informeren en zijn samenwerkingen ontstaan die nu de dagelijkse hulp verzorgen. Deze nieuwe vorm van humanitaire hulpverlening is de dagelijkse redding van duizenden mensen op de vlucht. Nieuwe geschiedenis Op dit moment schrijft de wereld geschiedenis. De boeken die wij en onze kinderen lazen over de ontberingen tijdens de tweede wereldoorlog, worden straks aangevuld met boeken vol ervaringen van de huidige vluchtelingen. Mensen die allemaal recht hebben op een veilig bestaan. Elkaar bewust maken van die nieuwe geschiedenis is onze plicht. Zodat we nooit kunnen beweren dat we niet wisten welke verschrikkingen er gaande waren in ons ontwikkelde Europa. We hopen van harte dat onze zorg overbodig zal worden. Dat er een veilige luchtbrug ontstaat tussen de landen in nood en andere delen in de wereld. We hopen van harte dat de rechten van de mens waar jaren voor gestreden is, worden gewaarborgd. We hopen van harte dat goed geoliede organisaties met voldoende financiële slagkracht, de zorg voor de kwetsbare mensen op de vlucht op zich kunnen nemen. We hopen meer dan ooit dat er niet nog meer mensen onnodig hoeven te sterven tijdens gevaarlijke tochten of in koude kampen. Tot die tijd blijven we werken, zorgen en delen. WeDo care.

6 5 Wat kun jij doen? Het creëren van bewustwording over het dagelijks lijden van vele mensen op de vlucht, is iets waar iedereen aan kan bijdragen. De media lijkt soms vluchteling-moe of de maatschappelijke discussie is te lastig om te voeren. Laat het je alsjeblieft niet ontslaan van je verantwoordelijkheid als wereldburger. Alleen door aanhoudende druk op autoriteiten en het blijven stimuleren van de media, hebben onze mensen op de vlucht een kans om te overleven. Ga met elkaar in gesprek, zoek eens een vluchteling in Nederland op en luister naar zijn of haar verhaal, struin rond op internet en lees de vele nieuwe waargebeurde verhalen. Laten we samen zorgen dat de nieuwe geschiedenis straks geen verrassing is. Niet iedereen hoeft zoals wij af te reizen naar de Griekse eilanden of zich aan te melden als vrijwilliger op een opvangplek langs de Balkan route. Ons handelen ligt nu daar omdat we zien hoe groot de nood is en hoe snel we het verschil kunnen maken. Onze talenten en omstandigheden stellen ons nu in staat dat te doen. We kunnen ons werk echter alleen maar doen door donaties van mensen en bedrijven om ons heen. Wat doen we met het geld dat we ontvangen Op dit moment verzorgen we samen met een paar kleine organisaties het eten voor de vluchtelingen op Lesbos. Dat koken we niet zelf, maar laten we doen door een lokaal cateringbedrijf. De lokale economie op het eiland mag niet nog meer lijden. Voor 65 cent per persoon kunnen we een ontbijt verstrekken, voor 1 euro per persoon een warme maaltijd. Sokken en schoenen zijn constant tekort. Je kunt je voorstellen dat die nat en kapot zijn na een tocht door de Turkse bergen en 5 uur op een rubberbootje. We schaffen ze aan bij lokale groothandelaren en krijgen eerlijke prijzen. Handschoenen, mutsen en warme kleding zijn broodnodig. De pakhuizen op Lesbos liggen vol met spullen, maar niet alles is even bruikbaar. Ook hier bestellen we voorraden op het eiland en distribueren zoveel mogelijk zelf. Rugzakken kopen we ook op het eiland in, en geven ze aan families die nog een lange tocht te gaan hebben. Vaak zijn ze alles kwijt omdat de smokkelaars aan Turkse kant de bezittingen van de vluchtelingen weggooien. Een tas neemt immers net zoveel plek in als een duur betaalde zitplaats. Iedere vluchteling die vanaf Lesbos verder reist, moet een kaartje voor de ferry kopen. 60 euro per persoon kost dat. De arme families kunnen dat bedrag niet altijd opbrengen. We helpen ze dan een handje Medicatie komt gelukkig via donaties vaak binnen, maar sommige medicijnen zijn schaars of niet in te voeren. Via een Griekse farmaceut kopen we het dan in en doneren het aan de medische posten die gerund worden door onafhankelijke vrijwilligers.

7 6 Je ziet het; ons werk kost geld. WeDo houdt niets achter voor administratiekosten, maar gebruikt alles rechtstreeks en in hoog tempo voor de hulp aan mensen op de vlucht. Wil je doneren? Heel erg graag! NL41INGB t.n.v. F. ten Hove ovv project WeDo in Nederland Op onze Facebook pagina bieden we tevens een mogelijkheid om te doneren via PayPal. Wil je meer informatie of contact, stuur ons dan een bericht via Facebook of mail ons op

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE VLUCHTELINGENCRISIS IN EUROPA

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE VLUCHTELINGENCRISIS IN EUROPA AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE VLUCHTELINGENCRISIS IN EUROPA EEN UNIE VAN BESCHERMING. STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA. In de eerste acht maanden van 2015, bereikten

Nadere informatie

Hoi, wij zijn Sheltersuit!

Hoi, wij zijn Sheltersuit! Hoi, wij zijn Sheltersuit! De Sheltersuit is een winden waterdichte jas die tot slaapzak getransformeerd kan worden. Je ritst simpelweg de slaapzak aan de jas en het hele lichaam is beschermd tegen alle

Nadere informatie

Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING. Syrische vluchtelingen en ontheemden

Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING. Syrische vluchtelingen en ontheemden Beleidsbrief RAAD VOOR DE VLUCHTELING Syrische vluchtelingen en ontheemden Februari 2013 Inleiding Bijna twee jaar na het begin van de burgeroorlog in Syrië zijn inmiddels ruim 3 miljoen mensen op de vlucht.

Nadere informatie

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA

AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA AMNESTY INTERNATIONAL 11-STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA EEN UNIE VAN BESCHERMING. STAPPENPLAN VOOR DE BESCHERMING VAN VLUCHTELINGEN IN EUROPA. In 2015, bereikten meer dan 1

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief. Inzameling voor vluchtelingen

In deze nieuwsbrief. Inzameling voor vluchtelingen regel van de week Ik houd me aan de regels van de school. belangrijke data 15 september informatieavond voorgezet onderwijs voor de ouders uit groep 7 en 8 24 september informatieavond social media 7 oktober

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

Resultaten & conclusies onderzoek:

Resultaten & conclusies onderzoek: Resultaten & conclusies onderzoek: Kinderen over armoede en vluchtelingen door Kinderen Goedgekeurd! Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000-tal leerlingen. 1.

Nadere informatie

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen.

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Beste vrouwen, beste Soroptiminsten, Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Mijn naam is Clemy de Rooy en ik ben hier met Zakeya Hashemi.

Nadere informatie

Wat doet het Rode Kruis

Wat doet het Rode Kruis 1 Wat doet het Rode Kruis 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor conflicten en geweld in eigen land. Deze vluchtelingen hebben huis en haard verlaten en zijn op zoek naar veiligheid voor zichzelf

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

Stichting Because We Carry Amsterdam. Balans en Verantwoording Inkomsten en Uitgaven 2016

Stichting Because We Carry Amsterdam. Balans en Verantwoording Inkomsten en Uitgaven 2016 Stichting Because We Carry Amsterdam Balans en Verantwoording Inkomsten en Uitgaven 2016 BALANS ultimo 2016 2015 ACTIVA Materiële vaste activa Vervoermiddelen 10.428 3.793 Aanschaf t.b.v. bouw yurt en

Nadere informatie

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden

Ronde Vluchtelingen en mensenrechten. De antwoorden Ronde Vluchtelingen en mensenrechten De antwoorden VLUCHTELINGEN EN MENSENRECHTEN Vraag 1) Hoeveel mensen zijn er wereldwijd op de vlucht? a. 25 miljoen b. 70 miljoen c. 100 miljoen In 2018 waren er 70

Nadere informatie

Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden

Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden Tekst lezen en de betekenis van moeilijke woorden vinden 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je nog niet kent. Maar niet elk

Nadere informatie

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL.

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING NEDERLAND WERKT SAMEN MET ANDERE LANDEN DIE IN DE BUURT LIGGEN. DIE LANDEN LIGGEN IN EUROPA. DIE SAMENWERKING NOEMEN WE DE

Nadere informatie

8 keer beoordeeld 10 december 2013

8 keer beoordeeld 10 december 2013 7,3 Werkstuk door D. 1296 woorden 8 keer beoordeeld 10 december 2013 Vak Levensbeschouwing Methode Standpunt 1A Welke onderwerpen komen aan de orde? Duurzame economie Armoede Duurzame producten Duurzame

Nadere informatie

MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS

MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS Heb jij een open heart & mind? Ben je daadkrachtig? Kom je graag in verbinding met mensen die gevlucht zijn? En bovenal: Wil jij onderzoeken wat jij en jouw organisatie kunnen

Nadere informatie

Datum 19 januari 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de situatie in de Griekse asielopvang

Datum 19 januari 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de situatie in de Griekse asielopvang 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen)

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000tal leerlingen. 1. Kennis van het woord vluchteling:

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen Artsen zonder grenzen Dianne van den Bosch Inhoud Zo kwam het... 2 En in Nederland... 2 Hallo hallo!... 3 Wanneer in actie?... 3 Reizen in een vrachtvliegtuig... 3 En verder... 3 Laat maar waaien... 3

Nadere informatie

V E R K E N N I N G S R E I S O E K R A I N E M E I

V E R K E N N I N G S R E I S O E K R A I N E M E I S T I C H T I N G M A R A A M S T E R D A M Allereerst bedankt voor het lezen van dit verslag! Van 7 t/m 10 mei zijn V E R K E N N I N G S R E I S O E K R A I N E M E I 2 0 1 5 drie bestuursleden van Stichting

Nadere informatie

Solidariteitsactie. voor. vluchtelingen. in Syrië. Zondag 22 februari 2015. GC De Wildeman Schoolstraat 15, Herent. Koerdische Maaltijd

Solidariteitsactie. voor. vluchtelingen. in Syrië. Zondag 22 februari 2015. GC De Wildeman Schoolstraat 15, Herent. Koerdische Maaltijd Solidariteitsactie voor vluchtelingen in Syrië Zondag 22 februari 2015 GC De Wildeman Schoolstraat 15, Herent Koerdische Maaltijd korte film en getuigenissen van Syrische vluchtelingen optreden Koerdische

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN De leerlingen leren het verschil tussen basisbehoeften en luxebehoeften: tussen iets écht nodig hebben en iets willen omdat het gewoon leuk is. Vervolgens leren ze dat

Nadere informatie

Inbreng debat Europese raad

Inbreng debat Europese raad Inbreng debat Europese raad Dagelijks zien wij de trieste beelden van vluchtelingen die zich melden aan de poorten van Europa. En gelukkig zien wij in Nederland velen die zich voor de opvang van vluchtelingen

Nadere informatie

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet?

Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Welke woorden komen bij je op als je deze beelden ziet? Slavernij in de geschiedenis van Nederland 1 Een niet zo fraai verleden In de loop van de geschiedenis werden mensen vaak misbruikt. Enkele trieste

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek

6 juni 2015. Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek 6 juni 2015 Onderzoek: Aanpak vluchtelingenproblematiek Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online

Nadere informatie

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam

Voorbereidende les. Basisonderwijs. Educatieteam Basisonderwijs Voorbereidende les (1) Introductie (2) Huiswerkopdracht (3) Bijlage 1 (4) Bijlage 2 Educatieteam Het educatie team bestaat uit jonge, gemotiveerde en bevlogen medewerkers die dichtbij de

Nadere informatie

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE!

NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEDERLAND HELPT NEPAL KOM IN ACTIE! NEPAL Nepal ligt in het werelddeel Azië en ligt tussen India en China. De oppervlakte van Nepal is 147.000 vierkante kilometer. Dat is vier keer groter dan Nederland.

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

Projectplan Winterhulp Actie Afghanistan 2013

Projectplan Winterhulp Actie Afghanistan 2013 1 Projectplan Winterhulp Actie Afghanistan 2013 i.s.m. Inhoudsopgave 2 Inleiding 1. Doelgroep 4 2. De geldinzameling 5 3. Uitvoering 7 4. Tijdsplanning 8 Nawoord 3 Inleiding Stichting Niaaz is opgericht

Nadere informatie

32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten

32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten 33625 Hulp, handel en investeringen 32623 Actuele situatie in Noord-Afrika en het Midden-Oosten Nr. 178 Brief van de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

KAMP NOORDWIJK. klas 3 VMBO

KAMP NOORDWIJK. klas 3 VMBO KAMP NOORDWIJK klas 3 VMBO 1 ACTIVITEITEN CAMPING 135 km : 1 uur en 30 min met de bus 2 Bij nood bellen : school : 0416 374448 of Hr Kop : 06-20383668 Begeleiding Docenten d Oultremontcollege Hr Moolenaar

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Stichting MAGO CARE

BELEIDSPLAN. Stichting MAGO CARE BELEIDSPLAN Stichting MAGO CARE april 2013 Stichting Mago Care Magocare.org E-mail: info@magocare.org Bank: 60.25.06.492 Mago Care is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent

Nadere informatie

Stichting Because We Carry Amsterdam. Balans en Verantwoording Inkomsten en Uitgaven 2015

Stichting Because We Carry Amsterdam. Balans en Verantwoording Inkomsten en Uitgaven 2015 Stichting Because We Carry Amsterdam Balans en Verantwoording Inkomsten en Uitgaven 2015 BALANS ultimo 2015 ACTIVA Materiële vaste activa Vervoermiddelen 3.793 Vlottend activa Debiteuren 0 Liquide Middelen

Nadere informatie

De voedselbank Door : Mirte

De voedselbank Door : Mirte De voedselbank Door : Mirte Inhoud : De voedselbank 1. wat is de voedselbank?? 2. wanneer is de voedselbank opgericht?? 3. Wie mogen er bij de voedselbank komen?? 4. Wie werkt er bij de voedselbank?? 5.

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel.

Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel. Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel. Het kon niet uitblijven dat er reuring ontstaat over de komst van duizenden asielzoekers (vluchtelingen) die

Nadere informatie

Lesbrief Iedereen betaalt belasting

Lesbrief Iedereen betaalt belasting Lesbrief Iedereen betaalt belasting inleiding Iedereen betaalt belasting» waar komt het geld vandaan?» waar gaat het geld naar toe?» nederland, europa en de wereld» Iedereen betaalt belasting 1 Iedereen

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden.

Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen. Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut. www.huiselijkgeweldhollandsmidden. Hulp en informatie om huiselijk geweld te stoppen Help jezelf. Help de ander. 0900 1 26 26 26 5 cent per minuut www.huiselijkgeweldhollandsmidden.nl Huiselijk geweld stopt nooit vanzelf Misschien wil je

Nadere informatie

Beleidsplan. KvK-nummer: IBAN-rekeningnummer: NL97 RBRB RSIN: BIC nummer: RBRBNL21 REGIOBANK

Beleidsplan. KvK-nummer: IBAN-rekeningnummer: NL97 RBRB RSIN: BIC nummer: RBRBNL21 REGIOBANK Beleidsplan Stichting Bootvluchteling Mariahoek 16 3511 LG Utrecht info@bootvluchteling.nl KvK-nummer: 63274337 IBAN-rekeningnummer: NL97 RBRB 0918 9326 37 RSIN: 855164621 BIC nummer: RBRBNL21 REGIOBANK

Nadere informatie

Leidraad voor provinciale besluitvorming in het kader van noodhulp

Leidraad voor provinciale besluitvorming in het kader van noodhulp bericht op brief van: - uw kenmerk: - De voorzitter van Provinciale Staten van Zeeland p/a Statengriffie ons kenmerk: 10016337/38 afdeling: Economie bijlage(n): 1 behandeld door: P.A.L. van Vooren doorkiesnummer:

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

Welkom! infoavond Zedelgem

Welkom! infoavond Zedelgem Welkom! Tijdelijk noodopvangcentrum voor asielzoekers te Loppem Mensen op de vlucht: een beeld Opvang asielzoekers door Rode Kruis Vlaanderen Tijdelijk Noodopvangcentrum te Loppem Vragenronde Mensen op

Nadere informatie

Datum 1 december 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de verslechterde omstandigheden van asielzoekers op de Griekse eilanden

Datum 1 december 2017 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de verslechterde omstandigheden van asielzoekers op de Griekse eilanden H 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/venj

Nadere informatie

CHECKPOINT 1 Uitleg aan de deelnemers door spelleider Instructie voor spelleider Benodigdheden: Instructie:

CHECKPOINT 1 Uitleg aan de deelnemers door spelleider Instructie voor spelleider Benodigdheden: Instructie: CHECKPOINT 1 Water is van levensbelang! Dat geldt zeker voor een migrant, die een lange en zware tocht voor de boeg heeft. Hij of zij moet zorgen voor voldoende drinkwater onderweg. In veel ontwikkelingslanden

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel.

Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel. Nieuwjaarstoespraak 2016 van CdK Ank Bijleveld-Schouten, Commissaris van de Koning in Overijssel. Dames en heren, Allereerst natuurlijk alle goeds voor het nieuwe jaar gewenst! Fijn dat u er allemaal bent

Nadere informatie

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan

Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 Zorg pakken we samen aan Jaarplan ASVZ 2016 eenvoudige versie Dit is het jaarplan van ASVZ. Hierin schrijft ASVZ op wat we in 2016 gaan doen, en wat beter of anders kan in de zorg. Het

Nadere informatie

KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS

KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS KIWANIS EN UNICEF: SAMEN IN ACTIE TEGEN TETANUS Tetanus is een vreselijke ziekte, die in Nederland gelukkig bijna niet meer voorkomt. In veel ontwikkelingslanden ligt dat heel anders: elke negen minuten

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking hv123

Ontwikkelingssamenwerking hv123 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres VO-content 17 august 2018 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie https://maken.wikiwijs.nl/76066 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen:

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: IND = Interalisatie en NaturalisatieDienst Alle mensen die in Nederland willen komen wonen moeten hiernaartoe. Bij de IND werken mensen die beslissen of iemand

Nadere informatie

UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk NEDERLAND Spreekbeurtinformatie kinderen op de vlucht 1. Vluchten doe je niet zomaar 3 2. Check de cijfers over kinderen op de

Nadere informatie

uw kenmerk PK/3457 Lbr. 13/031

uw kenmerk PK/3457 Lbr. 13/031 Word - U201300462_7055_S_U201300462_2.docx - 201... http://www.vng.nl/files/vng/brieven/2013/20130329_ledenbrief_ste... (vwc) Aan de leden Vereniging van 1 Q p ( y Nederlandse GemeenteVi ^ w 3 2 9 Um2013

Nadere informatie

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog.

8 6 Samenwerking in de wereld. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Lees het verhaal Bijna de derde Wereldoorlog. Dirk komt thuis. Dirk heeft gewonnen met voetballen. Hij is heel blij. Maar dan ziet hij zijn moeder. Zijn moeder kijkt niet blij. De moeder van Dirk denkt

Nadere informatie

Werkblad Rollenspel Opvang in de regio

Werkblad Rollenspel Opvang in de regio Werkblad Rollenspel Opvang in de regio Aantal deelnemers: 13 deelnemers eventueel kunnen er gezinsleden worden toegevoegd of rollen worden samengevoegd (bijv. ambtenaren onderwijs en gezondheidszorg).

Nadere informatie

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you.

Geen van de bestuursleden is zelfstandig bevoegd om besluiten te nemen namens Stichting kans4you. ALGEMENE GEGEVENS INSTELLING Naam instelling Stichting kans4you Adres Edelherweg 121 Postcode Website 1338 JS Almere www.kans4you.eu KvK 32141926 BESTUURSAMENSTELLING Voorzitter Secretaries Penningmeester

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

Voorbereiding bezoek Humanity House Doelstellingen Introductie Huiswerkopdracht

Voorbereiding bezoek Humanity House Doelstellingen Introductie Huiswerkopdracht voorbereiding Voorbereiding bezoek Humanity House Het is belangrijk om voorafgaand aan het bezoek de voorbereidende les te geven. In deze les sta je samen met de leerlingen stil bij themaʼs die in het

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering

Een nieuwe bank. Lesvoorbereiding Crisis graad 2. Verwondering Een nieuwe bank Lesvoorbereiding Crisis graad 2 Voorzie speelgoed - geld, echte kleine muntstukken of print het blad met de centen. Op elk blad staan 100 centen in rijen van 10. Zo kan je gemakkelijk het

Nadere informatie

Tekst lezen en moeilijke woorden

Tekst lezen en moeilijke woorden Tekst lezen en moeilijke woorden 1. Lees de tekst met het stappenplan. Zet tijdens het lezen een lijn onder de woorden die jij moeilijk vindt. 2. Lees de uitleg. In een tekst staan soms woorden die je

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2016-2019 Oog voor kinderen in risicosituaties Missie, visie en strategie Missie Steeds meer kinderen die in risicosituaties leven de mogelijkheid geven op een hoopvolle toekomst Stichting

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Omarm diversiteit en Help vluchtelingen wereldwijd!

Omarm diversiteit en Help vluchtelingen wereldwijd! Omarm diversiteit en Help vluchtelingen wereldwijd! Actualiteit en urgentie Het aantal mensen dat wereldwijd op de vlucht is, neemt nog steeds niet af. De situaties waaronder vluchtelingen en ontheemden

Nadere informatie

6,2. Opdracht door een scholier 1535 woorden 20 juni keer beoordeeld. Vluchtelingenkamp

6,2. Opdracht door een scholier 1535 woorden 20 juni keer beoordeeld. Vluchtelingenkamp Opdracht door een scholier 1535 woorden 20 juni 2004 6,2 44 keer beoordeeld Vak ANW Vluchtelingenkamp Inleiding Er zijn rond de 5000 Bosnische vluchtelingen die zo snel mogelijk hulp nodig hebben. In ons

Nadere informatie

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter?

Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Bent u er ook nog voor haar dochter en kleindochter? Emerge Kinder Fonds in uw testament Zo mooi geschapen, is onze aarde helaas lang niet overal leefbaar. Er zijn mensen in nood. Op de vlucht voor oorlog

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Meer mensen moeite met taal

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Meer mensen moeite met taal PrO -weekkrant Week 47 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 18-24 november 2013 Eenvoudig Communiceren Meer mensen moeite met taal Foto: ANP Foto: Shutterstock Stichting Lezen en Schrijven

Nadere informatie

Majesteit, De stroom van vluchtelingen is de grootste sinds de

Majesteit, De stroom van vluchtelingen is de grootste sinds de 1 Toespraak tijdens de Nieuwjaarsontvangst van Zijne Majesteit de Koning in het Koninklijk Paleis te Amsterdam op 12 januari 2015 door de Voorzitter van de Eerste Kamer, Mr. A. Broekers-Knol Majesteit,

Nadere informatie

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden!

Op de vlucht. 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! Op de vlucht 1) Waarom vlucht men eigenlijk? Er zijn vele redenen; politieke vervolging, marteling, oorlog of burgeroorlog zijn enkele voorbeelden! 2) Waar komen de vluchtelingen vandaan? Syrië Sinds in

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Spreekbeurtinformatie kinderarbeid 1. Trésor uit Ivoorkust 2. Van de plantages terug de klas in 3. Feiten en cijfers over kinderarbeid

Nadere informatie

standpunt noodhulp 18 augustus 2009

standpunt noodhulp 18 augustus 2009 Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt

Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt Dakloos Apeldoorn Informatie voor spreekbeurt (voor de bovenbouw) Hier willen we je op weg helpen bij het maken van een spreekbeurt. Je hebt ervoor gekozen om je spreekbeurt te houden over daklozen, of

Nadere informatie

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht voor geweld en vervolging. Zo n 30 miljoen mensen verblijven daardoor in vluchtelingenkampen van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie

Nadere informatie

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO)

Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) Resultaten vragenlijst extra opvang vluchtelingen in de gemeente Wierden (extra informatieronde BFMO) 18 november 2015 Inleiding Op 18 november 2015 konden inwoners van de gemeente Wierden hun mening geven

Nadere informatie

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES

Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES Informatieboekje: NEIGHBOUR TOES 1 WIE GAAN ER MEE Er gaan jongeren en begeleiders mee van t Volbert en daarnaast van 3 andere groepen uit andere landen. Alle begeleiders zijn er voor alle jongeren. Je

Nadere informatie

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi "" ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1

deeultûrele grens de natuurlijke grens onafhankelijk de open grens de $~aatkundi  ~...de 't-aalg(ens Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Kijkles Hoofdstuk 8 Les 1 Grenzen verdwijnen De schutting in jouw tuin is de grens tussen jouw tuin en die van de buren. Tussen woonwijken, gemeenten, provincies en landen zijn ook grenzen. Die grenzen

Nadere informatie

IJsselland. TIJD VOOR ACTIE Continuïteit van zorg onder alle omstandigheden

IJsselland. TIJD VOOR ACTIE Continuïteit van zorg onder alle omstandigheden IJsselland TIJD VOOR ACTIE Continuïteit van zorg onder alle omstandigheden Captain crisis campagne In december 2013 is het project Captain Crisis gelanceerd. Het GHOR-bureau hielp de zorginstellingen om:

Nadere informatie

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar

Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Mijn 7 grootste inzichten in ICT in de zorg uit de afgelopen 15 jaar Gebaseerd op ervaringen die ik opdeed in meer dan 10 verschillende ziekenhuizen Mirjan van der Meijden Zorginformatisering Vooraf In

Nadere informatie

Een toekomst voor mijn kinderen

Een toekomst voor mijn kinderen 25 Een toekomst voor mijn kinderen Dagelijks zien we de beelden op televisie: grote groepen vluchtelingen trekken door Europa, op zoek naar een veilige plek om te wonen. Ze komen uit landen als Syrië,

Nadere informatie

Werkblad Meander Thema 5: Over de grens

Werkblad Meander Thema 5: Over de grens Werkblad Meander Thema 5: Over de grens 5.1 Inpakken en wegwezen Trek een lijn naar het goede plaatje. Vragen: 1. Waarom gaat de vrouw in Zuid-Afrika werken? In Afrika is veel werk voor een kinder dokter..

Nadere informatie

Sportklas survivalkamp

Sportklas survivalkamp Sportklas survivalkamp Belangrijke informatie Aankomst en vertrek Nog een paar weken en dan is het zover: we gaan naar de Ardennen. Op maandag 22 juni vertrekken we om 8.00 uur per bus van school naar

Nadere informatie

Inhoud. Vertrek & Terugkomst... 3 Aankomst... 4 Parijs... 5 Wat kun je in Parijs allemaal zien!... 6 Meeneemlijst... 7 Onderlinge AFSPRAKEN!...

Inhoud. Vertrek & Terugkomst... 3 Aankomst... 4 Parijs... 5 Wat kun je in Parijs allemaal zien!... 6 Meeneemlijst... 7 Onderlinge AFSPRAKEN!... 1 Inhoud Vertrek & Terugkomst... 3 Aankomst... 4 Parijs... 5 Wat kun je in Parijs allemaal zien!... 6 Meeneemlijst... 7 Onderlinge AFSPRAKEN!... 8 2 Vertrek & Terugkomst Vertrek: Donderdag om circa 03.45

Nadere informatie

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR / S. Aguilar UNHCR / S.Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR, Europese vertegenwoordiging,

Nadere informatie

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2015

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2015 Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct Jaarverslag 2015 Kijk voor het volledige jaarverslag op: www.rodekruis.nl/jaarverslag2015 2015: het jaar van de vluchteling Honderdduizenden mensen sloegen dit jaar

Nadere informatie

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind.

Kortom, informatie en advies die vindbaar, begrijpelijk en herkenbaar is. Ik zal u aangeven waarom ik dit zo belangrijk vind. Tekst: opening Helpdesk Welkom dames en heren, Het doet mij goed om te zien dat er zo veel mensen op deze feestelijke opening van de Helpdesk zijn afgekomen. Dat betekent dat er veel interesse voor is.

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Paspoort Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en

Nadere informatie