Commentaar op voorstel van Wet Huis voor klokkenluiders

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Commentaar op voorstel van Wet Huis voor klokkenluiders"

Transcriptie

1 Commentaar op voorstel van Wet Huis voor klokkenluiders Elisabeth Lissenberg, hoogleraar emerita criminologie Universiteit van Amsterdam. Algemeen De indieners van het wetsvoorstel Huis voor klokkenluiders (Hvk) verdienen applaus. Zes leden van de Tweede Kamer publiceerden op 14 mei 2012 een voorstel van wet ter (rechts)bescherming van klokkenluiders in de publieke én in de particuliere sector. 1 Er zal een Huis voor klokkenluiders worden opgericht, dat adviseert en onderzoekt en er komt ook een Fonds voor klokkenluiders. Het Huis wordt onderdeel van de Nationale ombudsman. Het voorstel van wet behoeft echter nog wel enige verbetering en aanvulling, met name op de volgende punten: de relatie met het door de minister van Binnenlandse Zaken ingestelde Adviespunt klokkenluiders, de anonimiteit van melders/klokkenluiders, de definitie van een klokkenluider, de motieven van de melders, de schadevergoeding voor de melder/klokkenluider en de rechtsbescherming van de aangeklaagde. Relatie met het Adviespunt klokkenluiders Op 24 mei 2012, tien dagen na de indiening van het wetsvoorstel Hvk, liet de minister van Binnenlandse zaken en koninkrijkszaken, mede namens haar ambtgenoot van Sociale zaken en werkgelegenheid, een persbericht uitgaan, waarin werd meegedeeld dat het zogenoemde Adviespunt klokkenluiders op 1 oktober 2012 van start zal gaan 2, en wel als onafhankelijke instantie die potentiële klokkenluiders in de private en publieke sector zal informeren, adviseren en ondersteunen omtrent mogelijke stappen en die algemene voorlichting [zal] geven over het omgaan met een vermoeden van een misstand, en [ ] ontwikkelingen en patronen [zal] signaleren naar relevante organisaties ten behoeve van hun klokkenluidersbeleid. Het Adviespunt 1 Tweede Kamer , Voorstel van wet van de leden Van Raak, Heijnen, Schouw, Van Gent, Ortega- Martijn en Ouwehand, houdende de oprichting van een Huis voor klokkenluiders (Wet Huis voor klokkenluiders), ongenummerd Nr In een brief van 10 december 2009, TK , Nr. 40, p. 4 e.v. heeft de minister van Binnenlandse zaken en koninkrijkszaken de taken en bevoegdheden van dit Advies- en verwijspunt uiteengezet. Zij overwoog toen, gelet op de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer, om het Adviespunt onder te brengen bij de Nationale ombudsman. Tijdens het Algemeen Overleg van de Commissie van BzK van 9 november 2011 is gekozen voor een nieuw onafhankelijk instituut.

2 2 Klokkenluiders heeft geen onderzoeksbevoegdheden maar zal een steunpunt zijn waar klokkenluiders in alle vertrouwelijkheid kunnen aankloppen. 3 In de memorie van toelichting op het wetsvoorstel Hvk wordt dit adviespunt slechts terloops genoemd 4, hoewel de taken van het Huis voor klokkenluiders en het Adviespunt klokkenluiders elkaar deels toch overlappen, want ook het Huis krijgt de opdracht een melder te adviseren, bijvoorbeeld over hoe desgewenst een interne procedure voor melding te volgen of waar een melder eventueel terecht kan voor sociaalpsychologische of juridische ondersteuning. 5 Terwijl het wetsvoorstel Hvk de weg aflegt naar Wet Huis voor klokkenluiders kan het Adviespunt al vanaf oktober dit jaar ervaring opdoen en bekendheid krijgen. Als het Huis over enkele jaren zal gaan functioneren, moeten melders een gefundeerde keuze kunnen maken voor deze of gene instelling. Hoe verhouden het Adviespunt en het Huis zich tot elkaar en welke van de twee instanties is de meest geëigende voor potentiële klokkenluiders of kunnen zij zich ook tot beide instanties wenden en zo ja wanneer? In de toekomstige Wet Huis voor klokkenluiders dient de relatie met het Adviespunt klokkenluiders goed te zijn geregeld en na de voorgeschreven evaluatie van het Adviespunt eind 2014 zou overwogen kunnen worden ook deze instantie alsnog onder te brengen bij de Nationale ombudsman. 6 Anonimiteit van melders/klokkenluiders De anonimiteit van de melders is in het wetsvoorstel Hvk niet gewaarborgd. Artikel 5 luidt: Zodra het Huis heeft geoordeeld dat sprake is van een melding als bedoeld in artikel 4, deelt het de inhoud van de melding alsmede de naam van de melder mede aan de werkgever. Dit is een misslag. De Evaluatie klokkenluidersregelingen publieke sector 7 stelt onomwonden vast dat veel (potentiële) melders prijs stellen op anonimiteit en dat de bestaande regelingen daar onvoldoende in voorzien. Het wetsvoorstel Hvk schiet op dit punt al evenzeer tekort: 3 Nieuwsbericht , Adviespunt klokkenluiders op 1 oktober van start. 4 Tweede Kamer , Memorie van toelichting Voorstel van wet van de leden Van Raak, Heijnen, Schouw,Van Gent, Ortega-Martijn en Ouwehand, houdende de oprichting van een Huis voor klokkenluiders (Wet Huis voor klokkenluiders), ongenummerd Nr. 3, p Ibid, p In haar brief van 28 maart 2012 over de stand van zaken rond het Tijdelijk besluit Commissie advies- en verwijspunt klokkenluiden schrijft de minister van BzK: Op deze manier wordt op korte termijn voorzien in een ondersteuning van klokkenluiders, zonder dat hiermee eventuele initiatieven vanuit de Kamer worden doorkruist. Wettelijke verankering, al dan niet via een initiatiefwetsvoorstel van de heer Van Raak, kan parallel hieraan worden ontwikkeld. (TK , Nr. 63). 7 Evaluatie Klokkenluidersregelingen publieke sector, Departement Bestuurs- en organisatiewetenschap, Universiteit Utrecht, april 2008, p. 71.

3 3 potentiële melders wordt de mogelijkheid onthouden relatief anoniem 8 te blijven, dat wil zeggen hun identiteit slechts kenbaar te maken aan de Nationale ombudsman, onder wie het Huis, zoals gezegd, zal ressorteren. De melder moet, voor zover mogelijk en zo lang mogelijk, naamloos kunnen blijven, reden waarom wettelijk dient te worden vastgelegd dat de Nationale ombudsman de relatieve anonimiteit van melders absoluut garandeert. 9 De No is uit de aard van zijn ambt geheimhouder en hij heeft verschoningsrecht, maar toch verdient het aanbeveling dit uitdrukkelijk vast te leggen zoals eerder in art van de oude Wet Nationale ombudsman is gebeurd. De Nationale ombudsman beoordeelt of hij garant wil staan voor de anonimiteit van de melder en deze garantie vrijwaart de melder als verdachte, dan wel als getuige - voor strafrechtelijke bemoeienis. 10 Definitie van melder/klokkenluider De initiatiefnemers hebben zonder nadere toelichting gekozen voor een smalle definitie van een klokkenluider. In art. 1 heet hij melder, verzoeker of werknemer, afhankelijk van de fase van het onderzoek. Artikel 1 c, d en h geeft de volgende omschrijvingen : c. melder: een werknemer die het vermoeden van een misstand meldt bij het Huis overeenkomstig artikel 4; d. verzoeker: een melder die het Huis verzoekt een onderzoek in te stellen als bedoeld in artikel 6; g. werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht of publiekrechtelijke aanstelling arbeid verricht of heeft verricht. De memorie van toelichting voegt hier niets aan toe en legt niet uit waarom het melden beperkt moet blijven tot (ex-)werknemers. Misstanden worden immers niet alleen geconstateerd en gemeld door (ex-)werknemers van een organisatie, maar ook door werknemers van ingehuurde bedrijven, zoals beveiligingsbedrijven, bouwondernemingen en uitzendorganisaties. Ook zij moeten aanspraak kunnen maken op een deugdelijke (rechts)bescherming en een schadevergoeding uit het Klokkenluidersfonds. 8 Absolute anonimiteit doet zich voor als melders de eigen identiteit aan niemand bekend maken: hen noemde ik eerder al verklikkers (Elisabeth Lissenberg, Klokkenluiders en verklikkers, 15 februari 2008, 9 Zie Elisabeth Lissenberg, Klokkenluiders, toezichthouders en anonimiteit, in: Tijdschrift voor klachtrecht, vol. 5 (2008), p De anonimiteit is desondanks betrekkelijk omdat de ervaring leert dat de aangeklaagde en andere collega s er vrijwel altijd in slagen de identiteit van de onthuller te achterhalen.

4 4 Motieven van melders In de memorie van toelichting komen de motieven van de melder aan de orde. Geëist wordt dat een werknemer (cursief van mij) om aanspraak te maken op deze rechtsbescherming, te goeder trouw en naar behoren [moet] melden. Te goeder trouw houdt in dat de melder moet handelen vanuit zuivere motieven. 11 Wie bepaalt de motieven en de zuiverheid? Volgens C. Wright Mills beschikken wij over een scala aan motieven, mede afhankelijk van de context en van diegenen aan wie wij verantwoording afleggen. Achter het oorspronkelijke handelingsmotief duiken in de loop van de tijd, in andere situaties en met andere personen, nieuwe uitleg- of rechtvaardigingsmotieven op. Motieven zijn sociale constructies. 12 Het valt niet vast te stellen of klokkenluiders handelen uit eigenbelang of uit altruïsme noch of iemand te goeder trouw is. Van de goede trouw moet worden uitgegaan totdat het tegendeel is bewezen. De wetstekst zou moeten inhouden dat de werknemer recht heeft op bescherming tenzij wordt aangetoond dat hij te kwader trouw een misstand heeft gemeld. Ik verwijs in dit verband naar de Toelichting op de Gedragslijn vermoeden van integriteitsschendingen van de Gemeente Amsterdam: Bovenvermelde bescherming kan overigens vervallen indien blijkt dat de melder bij het doen van de melding niet te goeder trouw is geweest. 13 De schadevergoeding van de melder/klokkenluider Artikel 16 luidt als volgt: Er is een Fonds voor klokkenluiders dat tot taak heeft om uitkeringen te verstrekken aan werknemers die in verband met het melden van een vermoeden van een misstand onkosten hebben gemaakt of anderszins schade hebben geleden. Kennelijk zijn niet alle werknemers gelijk, want blijkens art kent het Fonds zo n uitkering alleen maar toe aan schrijnende gevallen: Een uitkering blijft achterwege indien de financiële omstandigheden waarin de aanvrager verkeert zodanig zijn, dat de onkosten of andere schade zonder overwegend bezwaar door hem of degene van wie hij voor zijn onderhoud afhankelijk is, gedragen kunnen worden. 14 Deze beperking valt niet te verdedigen en zal kapitaalkrachtige melders/klokkenluiders afschrikken, terwijl zij juist zouden moeten worden aangemoedigd. Zij zitten vaak hoog in de 11 Memorie van toelichting, ongenummerd Nr. 3( zie noot 4 supra), p Mills, C. Wright, Situated Actions and Vocabularies of Motive, in: Horowitz, Irving Louis (ed.), Power, Politics and People. The Collected Essays of C. Wright Mills, London, Oxford, New York, 1967, p Toelichting op de Gedragslijn vermoeden van integriteitsschendingen, vastgesteld door het college van B&W op 9 oktober 2007, Gemeente Amsterdam, p Memorie van toelichting, ongenummerd Nr 3 (zie noot 4 supra), p. 15.

5 5 organisatie, beschikken over belangrijke informatie en lopen veel risico. Trouwens, hoe worden klokkenluiders behandeld die kapitaalkrachtig beginnen, maar gaandeweg veranderen in een schrijnend geval? Men denke aan Ad Bos, die de klok luidde vanuit een villa en eindigde in een caravan. De toevoeging: of degene van wie hij voor zijn onderhoud afhankelijk is, moet worden geschrapt, want zij verbreedt de melding tot personen die daar part noch deel aan hebben en van wie de melder vaak niets te verwachten heeft. Bescherming van de aangeklaagde Het wetsvoorstel Hvk lijkt meer gericht op de publieke dan op de particuliere sector, met name voor wat de bescherming van bedrijfsgeheimen aangaat. Deze bescherming is goed geregeld in de Rijkswet Onderzoeksraad voor Veiligheid en de desbetreffende artikel(leden) kunnen dus probleemloos worden overgenomen in het hier besproken wetsvoorstel. Het wetsvoorstel Hvk richt zich op de bescherming van de melder/werknemer, maar ook de werkgever/aangeklaagde kan aanspraak maken op een zekere bescherming, die wordt uitgesloten door de voorwaarde in art.8:1.c dat het verzoekschrift de naam van de werkgever (het bedrijf of de organisatie) [moet] bevatten waartegen het vermoeden van een misstand zich richt. In eerste aanleg kan een melding ook worden beoordeeld zonder kennis van de naam van de werkgever/aangeklaagde. Diens anonimiteit kan blijven voortbestaan totdat in het vooronderzoek is vastgesteld dat het verzoekschrift voldoende onderbouwd is en het onderzoek van start zal gaan 15. Tenslotte Klokkenluiders zijn al veel te vaak het slachtoffer van hun handelen en de Wet Huis voor klokkenluiders dient daarom met spoed te worden ingevoerd. Maar het moet wel een effectieve wet zijn. De hierboven voorgestelde aanvullingen en verbeteringen benadrukken, voor mijn gevoel, de strekking van de wet en kunnen zonder te veel moeite, en dus ook zonder vertraging, worden ingepast. Zaandam, augustus Zie art. 12 Wetsvoorstel Hvk: Het Huis beoordeelt, gehoord de werkgever en de verzoeker, in een vooronderzoek of het verzoek voldoende onderbouwd is..

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 258 Voorstel van wet van de leden Van Raak, Heijnen, Schouw, Van Gent, Ortega-Martijn en Ouwehand, houdende de oprichting van een Huis voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 258 Voorstel van wet van de leden Van Raak, Heijnen, Schouw, Voortman, Segers en Ouwehand, houdende de oprichting van een Huis voor klokkenluiders

Nadere informatie

Bijlage bij brief van Adviespunt Klokkenluiders aan initiatiefnemers wetsvoorstel Huis voor Klokkenluiders d.d. 18 mei 2015

Bijlage bij brief van Adviespunt Klokkenluiders aan initiatiefnemers wetsvoorstel Huis voor Klokkenluiders d.d. 18 mei 2015 Bijlage bij brief van Adviespunt Klokkenluiders aan initiatiefnemers wetsvoorstel Huis voor Klokkenluiders d.d. 18 mei 2015 Bijlage 1: Concrete tekstvoorstellen uitgeschreven en toegelicht I. Voorkom verwarring

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 147 Wet van 14 april 2016, houdende de oprichting van een Huis voor klokkenluiders (Wet Huis voor klokkenluiders) 0 Wij Willem-Alexander, bij

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 202 Besluit van 22 mei 2015, houdende wijziging van het Tijdelijk besluit Commissie advies- en verwijspunt klokkenluiden en het Besluit bestuursorganen

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Evita Zorg

Klokkenluidersregeling Evita Zorg Klokkenluidersregeling Evita Zorg Artikel 1: Definities In deze regeling wordt verstaan onder: 1. werknemer: de werknemer die krachtens arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht of publiekrechtelijke aanstelling

Nadere informatie

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid (Klokkenluidersregeling)

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid (Klokkenluidersregeling) Regeling: Klokkenluidersregeling Datum: 24-05-2016 Kenmerk: BGTN7386 Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid (Klokkenluidersregeling) De gemeenschappelijke regeling WOZL en de

Nadere informatie

Scalda. Klokkenluidersregeling Scalda Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen Scalda. Versie: 5 november 2012

Scalda. Klokkenluidersregeling Scalda Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen Scalda. Versie: 5 november 2012 Scalda Klokkenluidersregeling Scalda Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen Scalda Versie: 5 november 2012 Voorgenomen Besluit College van Bestuur d.d. 13 november

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 258 Voorstel van wet van de leden Van Raak, Fokke, Schouw, Voortman, Segers, Ouwehand en Klein houdende de oprichting van een Huis voor klokkenluiders

Nadere informatie

Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling

Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling Regeling voor het omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij InterUM BV 1 Klokkenluidersregeling InterUM BV; gelet op het belang dat InterUM BV hecht aan het voeren van een deugdelijk

Nadere informatie

Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken

Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken Klokkenluidersregeling Eigenaar: Auteur: Afdeling Bestuurlijke en Juridische Zaken Colette Polak Vastgesteld door het CvB op: 1 november 2016 Preambule De Vrije Universiteit Amsterdam: hierna: Vrije Universiteit,

Nadere informatie

b. afdeling advies van het Huis voor Klokkenluiders: de afdeling advies van het Huis, bedoeld in artikel 3a, lid 2, wet Huis voor Klokkenluiders

b. afdeling advies van het Huis voor Klokkenluiders: de afdeling advies van het Huis, bedoeld in artikel 3a, lid 2, wet Huis voor Klokkenluiders Regeling omgaan met het melden van het vermoeden van een misstand binnen Mars Nederland B.V., Royal Canin Nederland B.V. en Mars Food Europe C.V. (hierna: "Mars" of "werkgever"); gelet op het belang dat

Nadere informatie

Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling)

Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling) Omgaan met melden vermoeden misstand (Klokkenluidersregeling) GGNet Gelet op het belang dat GGNet hecht aan het voeren van een deugdelijk integriteitsbeleid en, als onderdeel daarvan, aan een goed klokkenluidersbeleid,

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling REGELING INZAKE HET OMGAAN MET EEN VERMOEDEN VAN EEN MISSTAND HOOFDSTUK 1. DEFINITIES Artikel 1. Definities In deze regeling worden de volgende definities gebruikt: betrokkene: degene die al dan niet in

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING HOGESCHOOL LEIDEN

KLOKKENLUIDERSREGELING HOGESCHOOL LEIDEN KLOKKENLUIDERSREGELING HOGESCHOOL LEIDEN KLOKKENLUIDERSREGELING HOGESCHOOL LEIDEN Deze regeling is vastgesteld door het College van Bestuur op 29 maart 2017, na instemming van de Gezamenlijke Vergadering

Nadere informatie

specifiek voorstellen te doen om de positie van klokkenluiders in het arbeidsrecht te versterken. Pagina 1 van 5

specifiek voorstellen te doen om de positie van klokkenluiders in het arbeidsrecht te versterken. Pagina 1 van 5 > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Stichting van de Arbeid Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid Postbus 556 2501 CN DEN HAAG APS AAR Schedeldoekshaven 200 2511

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING LANDELIJK BUREAU VLUCHTELINGENWERK NEDERLAND

KLOKKENLUIDERSREGELING LANDELIJK BUREAU VLUCHTELINGENWERK NEDERLAND KLOKKENLUIDERSREGELING LANDELIJK BUREAU VLUCHTELINGENWERK NEDERLAND Klokkenluidersregeling 1 juni 2017 pagina 1/6 Inhoudsopgave Inleiding...3 Definities...3 Werkingssfeer...3 Interne melding...4 Vertrouwelijkheid...4

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling in het kader van de Wet huis voor klokkenluiders

Klokkenluidersregeling in het kader van de Wet huis voor klokkenluiders Klokkenluidersregeling in het kader van de Wet huis voor klokkenluiders Gelet op het belang dat ESJ Financial Engineering hecht aan het voeren van een deugdelijk integriteitsbeleid en, als onderdeel daarvan,

Nadere informatie

Scalda. Klokkenluidersregeling Scalda Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen Scalda. Versie: oktober 2016

Scalda. Klokkenluidersregeling Scalda Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen Scalda. Versie: oktober 2016 Klokkenluidersregeling Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen Versie: oktober 2016 Voorgenomen Besluit College van Bestuur d.d. 13 november 2012 Voorgenomen Besluit

Nadere informatie

REGELING INZAKE HET OMGAAN MET EEN VERMOEDEN VAN EEN MISSTAND ("KLOKKENLUIDERSREGELING") ACCELL GROUP N.V.

REGELING INZAKE HET OMGAAN MET EEN VERMOEDEN VAN EEN MISSTAND (KLOKKENLUIDERSREGELING) ACCELL GROUP N.V. REGELING INZAKE HET OMGAAN MET EEN VERMOEDEN VAN EEN MISSTAND ("KLOKKENLUIDERSREGELING") ACCELL GROUP N.V. Deze regeling is vastgesteld door de raad van bestuur van Accell Group N.V. op 20 februari 2017

Nadere informatie

3 De nieuwe Wet Huis voor klokkenluiders en de rol van de ondernemingsraad

3 De nieuwe Wet Huis voor klokkenluiders en de rol van de ondernemingsraad Klokkenluiders en ondernemingsraad 3 De nieuwe Wet Huis voor klokkenluiders en de rol van de ondernemingsraad Alexander Briejer & Miranda Koevoets 1. Inleiding De klokkenluidersproblematiek heeft in literatuur

Nadere informatie

Aan de voorzitter en de leden van de Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de voorzitter en de leden van de Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Stichting van de Arbeid Raad voor het Overheidspersoneelsbeleid Bezuidenhoutseweg 60 Lange Voorhout 9-13 2594 AW Den Haag 2514 EA Den Haag T 070 3499577 T 070 3765765 F 070 3499796 F 070 345528 E info@stvda.nl

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling High Five Intenz Groep B.V.

Klokkenluidersregeling High Five Intenz Groep B.V. Klokkenluidersregeling High Five Intenz Groep B.V. Regeling procedure inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand of onregelmatigheid, met instemming van de Ondernemingsraad van High Five Health

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Versie: 2016.01 Vastgesteld door bestuur: 16 november 2016 Goedgekeurd door RvT: 22 november 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 1.1. Doel... 2 2. Klokkenluidersregeling... 3 2.1.

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Instituut voor Veiligheid en Milieu

Klokkenluidersregeling Instituut voor Veiligheid en Milieu Klokkenluidersregeling Instituut voor Veiligheid en Milieu Regeling omgaan met melden vermoeden misstand, Het Instituut voor Veiligheid en Milieu B.V. (hierna IVM) hecht aan het voeren van een deugdelijk

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING

KLOKKENLUIDERSREGELING KLOKKENLUIDERSREGELING Velserbroek, 12 december 2016 Colofon In opdracht van: Het bestuur Pré Wonen Auteurs: Martin West Pré Wonen Postbus 2008 2002 CA Haarlem 1.1. Inleiding Pré Wonen acht het van belang

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden. van een misstand (klokkenluiderregeling)

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden. van een misstand (klokkenluiderregeling) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand (klokkenluiderregeling) Definitief : Voorlopige vaststelling CvB 11 november 2016 Goedkeuring RvT d.d. 28 november 2016 1 Regeling inzake het

Nadere informatie

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij De Rijke (Nederland)

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij De Rijke (Nederland) Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid bij De Rijke (Nederland) De Rijke; gelet op het belang dat De Rijke hecht aan het voeren van een deugdelijk integriteitsbeleid en, als

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING

KLOKKENLUIDERSREGELING KLOKKENLUIDERSREGELING Juli 2013 Klokkenluidersregeling Poort6 Inleiding Poort6 hecht er veel waarde aan dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen maken van eventuele vermoedens van

Nadere informatie

dan wel degene die anders dan uit dienstbetrekking arbeid verricht of heeft verricht;

dan wel degene die anders dan uit dienstbetrekking arbeid verricht of heeft verricht; Klokkenluidersregeling KSU Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Versie Datum Wijzigingen 1.0 Initieel document Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

IV 22 Klokkenluidersregeling

IV 22 Klokkenluidersregeling IV 22 Klokkenluidersregeling Inleiding Sinds 1 juli 2016 is het wettelijk verplicht dat alle werkgevers een zogeheten klokkenluidersregeling hebben in het bedrijf. Deze regeling maakt dat de werkgever

Nadere informatie

Brederode Wonen KLOKKENLUIDERSREGELING

Brederode Wonen KLOKKENLUIDERSREGELING Brederode Wonen KLOKKENLUIDERSREGELING Bloemendaal, 3 maart 2017 Pagina 1 van 5 Inleiding Brederode Wonen acht het van belang dat alle werknemers* op adequate en veilige wijze melding kunnen doen van eventuele

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling accon avm adviseurs en accountants

Klokkenluidersregeling accon avm adviseurs en accountants Klokkenluidersregeling accon avm adviseurs en accountants Regeling met betrekking tot omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid. accon avm adviseurs en accountants; gelet op het belang dat

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Reinaerde. WerkWijzer

Klokkenluidersregeling Reinaerde. WerkWijzer Algemeen Klokkenluiden is het melden van het vermoeden van een misstand in de organisatie. Deze regeling draagt eraan bij dat er bij zorgvuldig omgegaan wordt met een (vermoeden van een) misstand. In deze

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Surplus heeft als maatschappelijke organisatie openheid en integriteit hoog in het vaandel staan. De klokkenluidersregeling is onder andere een instrument om dit te borgen. In deze

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Acantus

Klokkenluidersregeling Acantus Klokkenluidersregeling Acantus Gelet op het belang dat Acantus hecht aan het voeren van een deugdelijk integriteitsbeleid en, als onderdeel daarvan, aan een goed klokkenluidersbeleid, gelet op het instemmende

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Instemming GMR d.d. 6 november 2018 Vastgesteld bevoegd gezag d.d. 7 november 2018 Inhoud Inleiding Artikel 1. Begripsbepalingen Artikel 2. Informatie, advies en ondersteuning voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 105 Voorstel van wet van de leden Van Raak, Fokke, Schouw, Segers, Ouwehand en Klein tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders Nr. 2

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling. Vastgesteld 21 juni 2017

Klokkenluidersregeling. Vastgesteld 21 juni 2017 Klokkenluidersregeling Vastgesteld 21 juni 2017 Vooraf Aanleiding voor deze regeling is de wetswijziging die afgelopen jaar heeft plaatsgevonden. De CSG kent een klachtenregeling waarin is vastgelegd hoe

Nadere informatie

REGELING OMGAAN MET MELDEN VERMOEDEN MISSTAND OF INTEGRITEITSSCHENDING

REGELING OMGAAN MET MELDEN VERMOEDEN MISSTAND OF INTEGRITEITSSCHENDING REGELING OMGAAN MET MELDEN VERMOEDEN MISSTAND OF INTEGRITEITSSCHENDING Artikel 1. Begripsbepalingen 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst naar

Nadere informatie

Regeling Melding Vermoeden Misstand Purmerend 2015

Regeling Melding Vermoeden Misstand Purmerend 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Purmerend. Nr. 43362 8 april 2016 Regeling Melding Vermoeden Misstand Purmerend 2015 Het college van burgemeester en wethouders gelet op het bepaalde in artikel

Nadere informatie

Regeling Klokkenluiders Universiteit Leiden 2017

Regeling Klokkenluiders Universiteit Leiden 2017 Regeling Klokkenluiders Universiteit Leiden 2017 Juridische Zaken, oktober 2017 1 Inhoudsopgave Preambule... 3 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 3 Artikel 1.1. Definities... 3 Artikel 1.2 Advies en begeleiding

Nadere informatie

Hannah de Jong Transparency International Nederland. Nieuwe Wet Huis voor Klokkenluiders

Hannah de Jong Transparency International Nederland. Nieuwe Wet Huis voor Klokkenluiders Hannah de Jong Transparency International Nederland Nieuwe Wet Huis voor Klokkenluiders I. Inleiding Introductie Wie zijn klokkenluiders? Ontwikkelingen klokkenluiden Wet Huis voor Klokkenluiders Klokkenluidersregeling

Nadere informatie

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling)

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) datum: 29-11-2016 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst arbeid verricht

Nadere informatie

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) Stichting Delta-onderwijs

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) Stichting Delta-onderwijs Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) Stichting Delta-onderwijs Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst arbeid

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling AB Werkt Zuid Nederland; gelet op het belang dat AB Werkt hecht aan het voeren van een deugdelijk integriteitsbeleid en, als onderdeel daarvan, aan een goed klokkenluidersbeleid,

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen SCOH en SPCP (klokkenluidersregeling)

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen SCOH en SPCP (klokkenluidersregeling) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen SCOH en SPCP (klokkenluidersregeling) Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens

Nadere informatie

Regeling melding misstanden

Regeling melding misstanden Regeling melding misstanden 6 december 2017 1 van 7 Inhoudsopgave Overwegingen 3 De procedure in een notendop 3 Reglement 4 1. Definities 4 2. Rechtsbescherming 5 Procedure interne melding 5 3. Melding

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsbepalingen. In deze regeling wordt verstaan onder:

Artikel 1 Begripsbepalingen. In deze regeling wordt verstaan onder: Klokkenluidersregeling Hanzehogeschool Groningen Bij CvB-besluit van 2 oktober 2017 vastgesteld als voorgenomen besluit, formeel vastgesteld na instemming van de HMR op 20 november 2017. Preambule Deze

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING KALISTO BOEIEND BASISONDERWIJS!

KLOKKENLUIDERSREGELING KALISTO BOEIEND BASISONDERWIJS! KLOKKENLUIDERSREGELING KALISTO BOEIEND BASISONDERWIJS! Definitieve versie Besluitvormingstraject: DR: 16 mei 2017 AC PenO: 8 juni 2017 RvT: 15 juni 2017 GMR instemming: 29 juni 2017 Def.besluit CvB: 7

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling 2016 Klokkenluidersregeling Radarscholen Vereniging voor PC onderwijs te Schouwen-Duiveland 1-11-2016 KLOKKENLUIDERSREGELING RADAR Concept : 8 november 2016. Deze regeling is gebaseerd op de modelregeling

Nadere informatie

6.1.9 Klokkenluidersregeling

6.1.9 Klokkenluidersregeling Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld CvB CvB 8 mei 2017 19 april 2017 20 april 2017 Klokkenluidersregeling Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen Stichting

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Juni 2016 Inleiding: Een misstand is een op redelijke gronden gebaseerd vermoeden van: een schending van wettelijke voorschriften of beleidsregels; een gevaar voor de gezondheid, de veiligheid of het milieu,

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Informatie, advies en ondersteuning voor de werknemer c.q. melder 4 Artikel 3. Interne melding 4 Artikel 4. Vastlegging van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 148 Wet van 14 april 2016 tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders 0 Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 34 105 Voorstel van wet van de leden Van Raak, Fokke, Schouw, Segers, Ouwehand, Klein en Voortman tot wijziging van de Wet Huis voor klokkenluiders

Nadere informatie

Regeling melden (dreigende) misstand (klokkenluidersregeling)

Regeling melden (dreigende) misstand (klokkenluidersregeling) Regeling melden (dreigende) misstand (klokkenluidersregeling) Stichting Respont Vaststelling 12-4-2017 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen... 3 Artikel 2. Informatie, advies en ondersteuning voor

Nadere informatie

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid gemeente Woensdrecht

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid gemeente Woensdrecht CVDR Officiële uitgave van Woensdrecht. Nr. CVDR438849_1 22 mei 2018 Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid gemeente Woensdrecht De gemeenteraad en het college van burgemeester

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling OZG

Klokkenluidersregeling OZG Klokkenluidersregeling OZG Inleiding Op 1 juli 2016 is de wet Huis voor Klokkenluiders (wet HvK) in werking getreden. Deze wet voorziet in de oprichting van het Huis voor Klokkenluiders. Het Huis voor

Nadere informatie

Procedure en modelregeling. Wet huis voor klokkenluiders InstallatieWerk

Procedure en modelregeling. Wet huis voor klokkenluiders InstallatieWerk Procedure en modelregeling Wet huis voor klokkenluiders InstallatieWerk Inhoudsopgave 1. Hoofdpunten meldregeling vermoeden misstand of onregelmatigheid (Wet Huis voor Klokkenluiders)... 3 2. Meldregeling

Nadere informatie

TiU-Klokkenluidersregeling

TiU-Klokkenluidersregeling TiU-Klokkenluidersregeling Het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg vindt het wenselijk om in het kader van goed bestuur en een integere en transparante organisatie een heldere procedure

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Omgaan met melden vermoeden misstand Doel De doelstellingen van de klokkenluidersregeling (Omgaan met vermoeden misstand) zijn: bevorderen dat (vermeende) misstanden worden gemeld;

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling SKOR

Klokkenluidersregeling SKOR Klokkenluidersregeling SKOR Tiel, 8 maart 2017 0 Preambule De regeling voor het melden van een vermoeden van een misstand binnen de Stichting Katholieke Onderwijsbelangen Rivierenland biedt een heldere

Nadere informatie

Regeling melden vermoeden van een misstand in de sector VO

Regeling melden vermoeden van een misstand in de sector VO Regeling melden vermoeden van een misstand in de sector VO Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. bestuur: de natuurlijke persoon/personen of het orgaan

Nadere informatie

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling)

Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) Regeling melden misstand (klokkenluidersregeling) datum: 29-11-2016 Artikel 1. Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst arbeid verricht

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Inhoudsopgave Artikel 1: Definities 2 Artikel 2: Interne melding 3 Artikel 3: Standpunt 4 Artikel 4: Melding aan externe derde 4 Artikel 5: Externe derde 5 Artikel 6: Rechtsbescherming

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Baas B.V. Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid Baas B.V.

Klokkenluidersregeling Baas B.V. Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid Baas B.V. Baas B.V. Postbus 462 2900 AL Capelle aan den IJssel Telefoon 088-222 70 00 www.baasbv.nl Versie 1.0 Dossier 16-024 1 van 10 Klokkenluidersregeling Baas B.V. Regeling omgaan met melden vermoeden misstand

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand ( Klokkenluidersregeling PO ) 26-06-2017 goedkeuring RvT 04-07-2017 instemming GMR 01-08-2017 vaststelling bestuurder

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 277 Wijziging van de Wet werk en bijstand in verband met de herziening van de definities van gezin en middelen (Wet afschaffing huishoudinkomenstoets)

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING 4 OKTOBER 2017 RIK VAN STEENBERGEN

KLOKKENLUIDERSREGELING 4 OKTOBER 2017 RIK VAN STEENBERGEN KLOKKENLUIDERSREGELING MISSTANDEN IN HET BEDRIJFSLEVEN Overtreden van wetten of regels, zoals op het gebied van veiligheid, volksgezondheid, milieu en arbeid Financiële malversaties, zoals corruptie, fraude,

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling VO

Klokkenluidersregeling VO Klokkenluidersregeling VO Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Stichting V.O. Amsterdam-Zuid Jan van Eijckstraat 47 1077 LH AMSTERDAM www.svoaz.nl info@svoaz.nl 020 676 3868 Stichting V.O. Amsterdam-Zuid is de

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Limburg-Noord Nr. 1146 13 augustus 2018 Regeling melden vermoeden misstand (Interne klokkenluidersregeling

Nadere informatie

MELDINGSREGELING VERMOEDEN MISSTAND EN ONREGELMATIGHEID

MELDINGSREGELING VERMOEDEN MISSTAND EN ONREGELMATIGHEID MELDINGSREGELING VERMOEDEN MISSTAND EN ONREGELMATIGHEID Vastgesteld door het Bestuur d.d. 13-12-2017: Goedgekeurd door Raad van Commissarissen d.d. 13-12-2017: 1 Inhoudsopgave Inhoud Artikel 1. Begripsbepalingen...

Nadere informatie

Klokkenluidersregelingen in het MBO. Inleiding

Klokkenluidersregelingen in het MBO. Inleiding Klokkenluidersregelingen in het MBO Inleiding 1. Het Adviespunt Klokkenluiders (hierna: Adviespunt ) is een onafhankelijke instelling die in oktober 2012 door de overheid is opgericht om advies en ondersteuning

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling Stichting Woontij

Klokkenluiderregeling Stichting Woontij Klokkenluiderregeling Stichting Woontij Klokkenluiderregeling Woontij, versie 1.2, 8 februari 2011 1 Woontij vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling

Klokkenluiderregeling Klokkenluiderregeling Stichting Dunavie vindt het belangrijk dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van misstanden binnen de organisatie. Daarom is

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Stichting VCO Oost-Nederland

Klokkenluidersregeling Stichting VCO Oost-Nederland Klokkenluidersregeling Stichting VCO Oost-Nederland Regeling melden vermoeden van een misstand. Klokkenluidersreglement Stichting VCO Oost-Nederland 1 Voorwoord De regeling inzake het omgaan met een vermoeden

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het St. Michaël College

KLOKKENLUIDERSREGELING. Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het St. Michaël College KLOKKENLUIDERSREGELING Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand binnen het St. Michaël College Augustus 2015 INHOUD Inleiding Interne procedure voor het melden van een ernstige

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 33 58 Voorstel van wet van de leden Van Raak, Heijnen, Schouw, Voortman, Segers en Ouwehand, houdende de oprichting van een Huis voor klokkenluiders (Wet

Nadere informatie

Titel: Klokkenluidersregeling

Titel: Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Meest recente wijzigingen: regeling is aangepast aan de nieuwe wetgeving Inleiding Amerpoort vindt het belangrijk en waardevol dat medewerkers mogelijke misstanden binnen de organisatie

Nadere informatie

MELDREGELING VERMOEDEN MISSTANDEN. Een regeling voor het op een veilige manier melden van misstanden

MELDREGELING VERMOEDEN MISSTANDEN. Een regeling voor het op een veilige manier melden van misstanden MELDREGELING VERMOEDEN MISSTANDEN Een regeling voor het op een veilige manier melden van misstanden Versie 3, november 2018 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Artikel 1. Definities... 4 Artikel 2. Informatie,

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling Doel Definities Werknemer Vermoeden van een misstand Vermoeden van een onregelmatigheid Melder Melding Contactpersoon De regeling heeft tot doel de mogelijkheden tot het melden van

Nadere informatie

Hogeschool der Kunsten Den Haag. University of the Arts The Hague KLOKKENLUIDERSREGELING. Koninklijk Conservatorium Royal Conservatoire

Hogeschool der Kunsten Den Haag. University of the Arts The Hague KLOKKENLUIDERSREGELING. Koninklijk Conservatorium Royal Conservatoire KLOKKENLUIDERSREGELING Hogeschool Klokkenluidersregeling Hogeschool Het College van Bestuur besluit, gelet op Branchecode Governance Hogescholen, de Klokkenluidersregeling HdK vast te stellen, die luidt

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Stichting Standvast Wonen Klokkenluidersregeling Vastgesteld door Raad van Bestuur d.d. 18 september 2014 Goedgekeurd door Raad van Commissarissen d.d. 26 september 2014 Henri van Hees Controller d.d.

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling/ Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand

Klokkenluidersregeling/ Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Klokkenluidersregeling/ Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand Preambule De klokkenluidersregeling/ regeling betreffende het omgaan met een vermoeden van een misstand binnen Vitus

Nadere informatie

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of integriteitsschending

Regeling omgaan met melden vermoeden misstand of integriteitsschending misstand of integriteitsschending ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. werknemer: degene die krachtens arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht arbeid verricht of

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Stichting Amstelring Groep

Klokkenluidersregeling Stichting Amstelring Groep Klokkenluidersregeling Stichting Amstelring Groep Preambule Deze regeling draagt eraan bij dat zorgorganisaties zorgvuldig omgaan met een (vermoeden van een) misstand. In deze regeling komt tot uitdrukking

Nadere informatie

KLOKKENLUIDER REGELING OOS/JZ/ Auteur Juridische Zaken. Datum 1 oktober Hogeschool Utrecht, Utrecht, 2016

KLOKKENLUIDER REGELING OOS/JZ/ Auteur Juridische Zaken. Datum 1 oktober Hogeschool Utrecht, Utrecht, 2016 Auteur Juridische Zaken Datum 1 oktober 2016 Hogeschool Utrecht, Utrecht, 2016 KLOKKENLUIDER REGELING OOS/JZ/16.010 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudigen voor eigen gebruik of intern gebruik is

Nadere informatie

bugaboo

bugaboo klokkenluiden@ bugaboo This information and implementation pack is available in electronic form at: www.adviespuntklokkenluiders.nl/modelregeling 1 klokkenluiden@bugaboo inhoud 1. introductie... 3 2. toepasselijkheid...

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met (een vermoeden van) missstanden en onregelmatigheden (klokkenluidersregeling)

Regeling inzake het omgaan met (een vermoeden van) missstanden en onregelmatigheden (klokkenluidersregeling) Regeling inzake het omgaan met (een vermoeden van) missstanden en onregelmatigheden (klokkenluidersregeling) Doel van de regeling Artikel 1 Medewerkers hebben en kennen een veilige route om (het vermoeden

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling

Klokkenluidersregeling Klokkenluidersregeling van STICHTING Opgesteld door: Secretaris Datum vastgesteld: 17-09-2015 Pagina 1 van 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Klokkenluidersregeling binnen Stichting AmbuZorg... 4 - Introductie...

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling Woonstichting de Kernen.

Klokkenluidersregeling Woonstichting de Kernen. Klokkenluidersregeling Woonstichting de Kernen. Artikel 1 - Definities 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. Bestuur: het Bestuur van de Stichting; b. Contactpersoon: degene die na ontvangst van

Nadere informatie

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand (Klokkenluidersregeling Voortgezet Onderwijs)

Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand (Klokkenluidersregeling Voortgezet Onderwijs) Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een ernstige misstand (Klokkenluidersregeling Voortgezet Onderwijs) Concept ter bespreking : [10-01-2017] Vastgesteld door de Directie : [10-01-2017] Vastgesteld

Nadere informatie

Klokkenluider regeling

Klokkenluider regeling Klokkenluider regeling Conceptversie 1 februari 2016 Inhoud 1. Algemene bepalingen... 3 2. Rechtsbescherming melder... 3 3. Aanstelling, taak en rechtsbescherming vertrouwenspersoon... 4 4. Interne procedure

Nadere informatie

2 Het Adviespunt Klokkenluiders Het

2 Het Adviespunt Klokkenluiders Het Adviespunt Klokkenluiders Klokkenluiders en ondernemingsraad 2 Het Adviespunt Klokkenluiders Het Fanny Tahalele Op 1 oktober 2012 is het Adviespunt Klokkenluiders van start gegaan. Inmiddels is het adviespunt

Nadere informatie

Klokkenluiderregeling Stichting Woonplus Schiedam Maart 2009

Klokkenluiderregeling Stichting Woonplus Schiedam Maart 2009 Klokkenluiderregeling Stichting Woonplus Schiedam Maart 2009 (Beleid)\Klokkenluidersregeling\090402 Klokkenluidersregeling Woonplus.doc 1/6 Inleiding Deze regeling is bedoeld om alle medewerkers van Woonplus

Nadere informatie

KLOKKENLUIDERSREGELING (regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid)

KLOKKENLUIDERSREGELING (regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid) KLOKKENLUIDERSREGELING (regeling omgaan met melden vermoeden misstand of onregelmatigheid) 1. Grant Thornton Accountants en Adviseurs B.V.; 2. Grant Thornton Expatriate Services B.V.; 3. Grant Thornton

Nadere informatie

Klokkenluidersregeling. van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam

Klokkenluidersregeling. van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam Klokkenluidersregeling van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam Amsterdam, 2006 Preambule Klokkenluiden kan worden omschreven als het door een medewerker (de klokkenluider) extern

Nadere informatie