Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege"

Transcriptie

1

2

3 Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Vertrek; Sint-Jan Berchmanscollege, poort Holstraat Holstraat indraaien naar rechts; op het einde: Controlepunt 1 Vanuit de Holstraat de St-Jozeflei indraaien naar links Basisvaardigheid 3; LINKS AFSLAAN St-Jozeflei verder rijden en dan naar rechts de Berckhovenstraat inrijden. Deze straat blijven volgen; bij het kruispunt met de Marialei:

4 Controlepunt 2 Berckhovenstraat verder door rijden Basisvaardigheden 1, 4 en 5; RECHTS OP DE RIJBAAN FIETSEN, LANGS EEN HINDERNIS (geparkeerde auto's) FIETSEN, VOORRANG VERLENEN De Berckhovenstraat ten einde rijden; dan de Antwerpsesteenweg oversteken.

5 Controlepunt 3 Basisvaardigheid 7; KRUISPUNT OVERSTEKEN WAARBIJ HET VERKEER GEREGELD WORDT DOOR EEN POLITIEAGENT De Zandstraat inrijden; eerste straatje naar rechts. We komen uit op de Zoerselbaan; fietspad naar rechts opdraaien let op!!; (dubbelzijdig fietspad) Aan het zebrapad de Zoerselbaan oversteken.

6 Controlepunt 4 Basisvaardigheid; OVERSTEKEN OP ZEBRAPAD MET DE FIETS AAN DE HAND. De aarden weg schuin links volgen; wordt een paadje dat uitkomt in de Boudewijnlaan. Deze laan naar rechts indraaien en blijven volgen. Over het bruggetje komen we in het Hoenderveld en daarna in de Schaggelenweg. Deze straat rijden we helemaal ten einde (let op!! kruispunt met de Schaggelen; voorrang van rechts)

7 Controlepunt 5 Antwerpsesteenweg oversteken aan de lichten. Basisvaardigheid; GROTE STEENWEG OVERSTEKEN AAN DE VERKEERSLICHTEN. Even het fietspad op de Antwerpsesteenweg naar links volgen en daarna de Zwanenstraat indraaien (naar rechts) Zo komen we uit op de Kasteellaan die we rechts opdraaien op het fietspad. Op het einde van de Kasteellaan, deze oversteken in de richting van de Oude Molenstraat (fietspad aan de linkerkant van de weg)

8 Controlepunt 6 Basisvaardigheid; STRAAT OVERSTEKEN MET DE HULP VAN EEN GEMACHTIGD OPZICHTER. Even voorbij de Kasteelhoeve links een klein paadje inslaan waardoor we in de Grootakker uitkomen. Deze volgen we tot we aan het kruispuntje uitkomen met de Oude Holstraat waar we de straat naar links oversteken en het paadje volgen naast de beek. Zo komen we uit aan de Rerum Novarumlaan die we oversteken.

9 Controlepunt 7 Basisvaardigheid; OVERSTEKEN OP ZEBRAPAD MET DE FIETS AAN DE HAND. We blijven het paadje volgen en komen zo uit in de Pastoor van Loenhoutlaan die we naar rechts indraaien. Bij het kruispunt met de Rerum Novarumlaan blijven we rechtdoor rijden.

10 Controlepunt 8 Basisvaardigheid 6; FIETSEN OP EEN ROTONDE ZONDER FIETSPAD. Op het einde van de Pastoor van Loenhoutlaan volgen we naar links de Grootakker. Even verder komt deze uit op de Brechtsesteenweg die we oversteken naar de Heidemolenbaan toe.

11 Controlepunt 9

12 Basisvaardigheden7en 3; VOORRANG OP KRUISPUNT MET OMGEKEERDE DRIEHOEK; OVERSTEKEN VAN STRAAT MET DE HULP VAN EEN GEMACHTIGD OPZICHTER; FIETSPAD VOLGEN EN LINKS AFSLAAN. Bij het kruispunt met de Tichelmanstraat draaien we deze laatste naar links in. Op het einde van deze draaien we naar links de Oude Baan in op het fietspad. Controlepunt 10 Basisvaardigheid 3; LINKS AFSLAAN Op het einde van de Oude Baan het kruispunt met de Brechtsesteenweg en de Antwerpsesteenweg oversteken.

13 Controlepunt 11 Basisvaardigheid; KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN. We vervolgen onze weg op het links fietspad op de Antwerpsesteenweg. Aan de Kasteellaan slaan we deze links in (fietspad aan de rechter kant van de straat).

14 Controlepunt 12 Basisvaardigheid; STRAAT OVERSTEKEN EN LINKS AFSLAAN ( opletten voor aankomend verkeer vanuit de Kasteellaan) We vervolgen onze weg tot aan het college waar we de fietsen in het fietsenrek wegplaatsen.

15 ww w.g rotefi etsexamen.be Rechts op de rijbaan fietsen Als fietser moet je rechts op de rijbaan rijden als er geen fietspad is. In de bebouwde kom is dat vaak het geval. In het algemeen mogen we stellen dat een fietser vaak weinig plaats krijgt en moet anticiperen op heel wat onverwachte situaties. Om rechts op de rijbaan te fietsen, moet je dus voldoende stuurvaardig zijn. Dat train je met driedimensionaal materiaal. De leerlingen kunnen best met hun eigen fiets rijden. Een oefenterrein ter grootte van een basketbalveld volstaat. 1 Rechts op de rijbaan fietsen bestaat uit een aantal deelvaardigheden. Tijdens het Grote Fietsexamen controleren de observatoren de volgende punten. De fietser: rijdt altijd rechts op de rijbaan op voldoende afstand van geparkeerde auto s; snijdt de bochten niet af; wijkt enkel links uit als er een hindernis op rijbaan is of als hij een andere fietser inhaalt. Training van stuur vaardigheid Fietsen tussen twee latten Nodig: Twee latten van circa 2 m lengte, evenwijdig geplaatst op 30 cm van elkaar. Basisoefening: Tussen de latten fietsen. Gradatie en differentiatie: afstand tussen de latten verkleinen; latten vlak achter een bocht leggen; latten schuin leggen ten opzichte van de rijrichting. Fietsexamen oefenfiche 1

16 Fietsen over een plank en een balk Planken en balken van 1 à 2 m lang en 10, 15, 20, 25 cm breed, balken met afgeschuinde oprijkant. Basisoefening: Over de plank of balk fietsen. Gradatie en differentiatie: planken en balken van verschillende breedtes en hoogtes naast elkaar leggen, leerlingen kunnen zelf moeilijkheidsgraad kiezen en opbouwen; plank vlak achter een bocht leggen; plank schuin ten opzichte van de rijrichting leggen. Fietsen tussen kegels Een set kegels of markeerboeien. Basisoefening: Fietsen tussen een rij kegels, evenwijdig geplaatst op 60 cm van elkaar. Gradatie en differentiatie: de afstand tussen de rijen kegels verbreden of versmallen; met de kegelrijen een bocht vormen; met de kegelrijen een lus of een cirkel vormen. 2 Trainen van verkeers vaardigheid op de speelplaats Voldoende kegels of markeer boeien om een rijbaan af te bakenen op de speelplaats. De rijbaan is minstens 4 m breed en omvat een bocht van minstens 100 graden. Een gedeelte van de fietsers rijdt met de wijzers van de klok mee, een ander gedeelte tegen de wijzers van de klok in. Let erop dat de leerlingen steeds zoveel mogelijk rechts rijden. Een bocht afsnijden of te wijd nemen is uit den boze. Gradatie en differentiatie: een hindernis die de leerlingen verplicht om uit te wijken naar links voorzien; die hindernis verplaatsen; de leerlingen na enkele minuten van rijrichting laten wisselen. 3 Training in het echte verkeer Kies een rustige straat of wijk in de schoolomgeving waar GEEN fietspad is. Zorg voor een extra begeleider. Zorg ervoor dat alle leerlingen een veilige fiets hebben. Het is aangewezen om de leerlingen vertrouwd te maken met voorrang als dat in de trainings omgeving voorkomt (zie de oefenfiches over voorrang). Tijdens deze oefening houden de leerlingen rekening met de volgende aandachtspunten: Ze rijden zoveel mogelijk rechts. Inhalen is verboden. Ze houden minstens 2 meter afstand. Ze letten op voor in- en uitritten, geparkeerde auto s, enzovoort. Ze moeten rekening houden met het echte verkeer. Ze mogen geen bochten afsnijden of die te wijd nemen. Ze fietsen rond een huizenblok, de helft met de wijzers van de klok mee, de andere helft in de andere richting.

17 ww w.g rotefi etsexamen.be Rechts afslaan Een fietser die zich in het verkeer begeeft, moet regelmatig afslaan om op zijn bestemming te geraken. Omdat je de rijbaan niet moet kruisen, houdt rechts afslaan met de fiets minder gevaar in dan links afslaan. Maar andere gevaren, zoals de dode hoek bij vrachtwagens, zorgen er wel voor dat je ook bij het rechts afslaan zeer voorzichtig moet zijn. 1 Als je rechts afslaat, voer je de volgende deelvaardigheden na elkaar uit: omkijken over de linkerschouder, rechterarm uitsteken en een korte bocht nemen met je handen aan het stuur. Je oefent ze eerst apart op de speelplaats en daarna in het echte verkeer. Training van stuurvaardigheden en verkeersgedrag op de speelplaats Omkijken over de linkerschouder Nodig: Smalle doorgang met twee latten van circa 2 m lengte of een rij markeerboeien, evenwijdig geplaatst op 60 cm van elkaar, kaarten met grote cijfers, fluitje. Oefening: Bij het omkijken een getal laten lezen en roepen: De fietsers rijden tegen de wijzers van de klok in rondjes op de speelplaats en komen op een bepaald moment door de smalle doorgang. Stel je zo op dat de fietsers je rechts voorbijrijden. Als je op het fluitje blaast, moeten ze omkijken over hun linkerschouder. Om de fietsers te verplichten het hoofd voldoende te draaien en lang genoeg om te kijken, toon je een kaartje met daarop een getal. De omkijkende fietser moet dat getal roepen. Fietsexamen oefenfiche 2

18 Arm uitsteken Rechthoekig oefenterrein, fluitje. Rechtdoor sturen terwijl de rechterarm zijwaarts gestrekt is. De fietsers rijden tegen de wijzers van de klok in rondjes op het oefenterrein. Ga in het midden staan en fluit een eerste maal. Op dat signaal moeten de fietsers de rechterarm uitsteken en dit een aantal seconden volhouden tot je een tweede maal fluit. Op een deel van het terrein kun je een smalle doorgang leggen zoals in oefening 1. Korte bocht naar rechts nemen Rechthoekig oefenterrein met op één of meer hoeken de onderstaande opstelling. Je geeft duidelijk de breedte van de rijbaan aan en plaatst een aantal kegels in de bocht die de fietsers verplichten om een korte bocht te nemen. Om Arm Stuur Rechthoekig oefenterrein met op één of meer hoeken de volgende opstelling. Je geeft duidelijk de breedte van de rijbaan aan en plaatst materialen en leerlingen zoals op de tekening. Drie kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR. Op de plaats waar een leerling met het bordje om staat, kijkt de fietsende leerling over zijn linkerschouder om te kijken of er geen verkeer aan komt. Op de plaats van het bordje arm, geeft de fietser de richting aan naar waar hij wil afslaan door zijn rechterarm uit te steken. Op de plaats van het bordje stuur, brengt de leerling de handen weer naar het stuur en slaat vervolgens rechts af. De fietsers rijden met de wijzers van de klok mee en nemen telkens een korte bocht naar rechts. ± 4 meter 2 Training in het echte verkeer kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR; een rustige straat of wijk in de schoolomgeving waar GEEN fietspad is; een extra begeleider (gemachtigde opzichter, verkeersouder, ); alle leerlingen met een veilig uitgeruste fiets. Het is aangewezen om de leerlingen vertrouwd te maken met voorrang als dit in de trainingsomgeving voorkomt (zie de oefenfiches over voorrang). De fietsers rijden met de wijzers van de klok mee rond een huizenblok waarbij ze een aantal keer rechts afslaan. In een eerste fase nemen er nog leerlingen plaats met de kaarten OM, ARM en STUUR zoals in de oefening hierboven op de speelplaats. Nadien oefenen de fietsers verder zonder de kaarten.

19 ww w.g rotefi etsexamen.be Links afslaan Links afslaan in het verkeer is veel gevaarlijker en moeilijker dan rechts afslaan. Voor kinderen maakt het vaak al een groot verschil dat ze de linkerarm moeten uitsteken. Een bocht naar links neem je erg breed om aan de rechterkant van de zijstraat uit te komen. In eerste instantie leren we jonge kinderen in twee stappen links afslaan: rechts houden tot aan de overkant van het kruispunt; daar stoppen, de fiets draaien en de tweede straat ook oversteken. Dat is het veiligste bij druk verkeer en zeker aan te bevelen 1 voor minder ervaren fietsers. Links afslaan kan ook in één vloeiende beweging. Als het veilig kan, doen we het zo tijdens het fietsexamen. Als je links afslaat, voer je de volgende deel vaardig heden na elkaar uit: omkijken, linker arm uitsteken en een wijde bocht nemen met je handen aan het stuur. Je oefent ze eerst apart op de speelplaats en daarna in het echte ver keer. Training van stuurvaardigheden en verkeersgedrag op de speelplaats Omkijken over de linkerschouder Nodig: Smalle doorgang met twee latten van circa 2 m lengte of een rij markeerboeien, evenwijdig geplaatst op 60 cm van elkaar, kaarten met grote cijfers, fluitje. Oefening: Bij het omkijken een getal laten lezen en roepen: De fietsers rijden tegen de wijzers van de klok in rondjes op de speelplaats en komen op een bepaald moment door de smalle doorgang. Stel je zo op dat de fietsers je rechts voorbijrijden. Als je op het fluitje blaast, moeten de fietsers omkijken over hun linkerschouder. Om de fietsers te verplichten het hoofd voldoende te draaien en lang genoeg om te kijken, toon je kaartje met daarop een getal. De omkijkende fietser moet dat getal roepen. Fietsexamen oefenfiche 3

20 Arm uitsteken Rechthoekig oefenterrein, fluitje. Rechtdoor sturen terwijl de linkerarm zijwaarts gestrekt is. De fietsers rijden tegen de wijzers van de klok in rondjes op het oefenterrein. Ga in het midden staan en fluit een eerste maal. Op dat signaal moeten de fietsers de linkerarm uitsteken en dit een aantal seconden volhouden tot je een tweede maal fluit. Op een deel van het terrein kun je een smalle doorgang leggen zoals in oefening 1. Wijde bocht naar links nemen Rechthoekig oefenterrein met op één of meer hoeken de onderstaande opstelling. Je geeft duidelijk de breedte van de rijbaan aan en plaatst een aantal kegels in de bocht die de fietsers verplichten om een wijde bocht te nemen. Om Arm Stuur Rechthoekig oefenterrein met op één of meer hoeken de volgende opstelling. Je geeft duidelijk de breedte van de rijbaan aan en plaatst materialen en leerlingen zoals op de tekening. Drie kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR. Op de plaats waar een leerling met het bordje om staat, kijkt de fietsende leerling over zijn linkerschouder om te kijken of er geen verkeer aan komt. Op de plaats van het bordje arm, geeft de fietser de richting aan naar waar hij wil afslaan door zijn linkerarm uit te steken. Op de plaats van het bordje stuur, brengt de leerling de handen weer naar het stuur en slaat vervolgens links af. De fietsers rijden tegen de wijzers van de klok in en nemen telkens een wijde bocht naar links. ± 4 meter 2 Training in het echte verkeer kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR; een rustige straat of wijk in de schoolomgeving waar GEEN fietspad is; een extra begeleider (gemachtigde opzichter, verkeersouder, ); alle leerlingen met een veilig uitgeruste fiets. Het is aangewezen om de leerlingen vertrouwd te maken met voorrang als dit in de trainingsomgeving voorkomt (zie de oefenfiches over voorrang). De fietsers rijden tegen de wijzers van de klok in rond een huizenblok waarbij ze een aantal keer links afslaan. In een eerste fase nemen er nog leerlingen plaats met de kaarten OM, ARM en STUUR zoals in oefening 4 op de speelplaats. Nadien oefenen de fietsers verder zonder de kaarten.

21 ww w.g rotefi etsexamen.be Langs een hindernis rijden Wanneer er geen fietspad is, moeten fietsers rechts op de rijbaan fietsen. Maar uiterst rechts blijven is niet altijd even vanzelfsprekend. Geparkeerde auto s verplichten de fietser vaak om uit te wijken naar links, naar het midden van de rijbaan. Tegenliggers, en het achterop komende verkeer vormen dan een reëel gevaar. 1 Om die reden is het belangrijk dat die hin dernissen op de rijbaan met de nodige voor zichtigheid worden voorbijgereden. Bovendien moet de fietser een afstand van ongeveer 1 meter laten wanneer hij naast het stilstaande voertuig rijdt, om een botsing met een open slaand portier te vermijden. Training van stuur vaardigheid en verkeersgedrag op de speelplaats Om Arm Stuur: bij een hindernis op de rijbaan In de oefenfiches over rechts en links afslaan, leerden we al om de volgende drie deelvaardigheden na elkaar uit te voeren: omkijken over de linkerschouder, arm uitsteken en het manoeuvre uitvoeren met beide handen aan het stuur. Deze OM-ARM-STUURoefening is ook hier van toepassing. We herhalen eerste de basisoefening en breiden die dan uit met een hindernis op het parcours. Nodig: Een rechthoekig oefenterrein van circa 30 meter lang met een rijbaan van 6 meter breed. Aan het begin en op het einde een kegel in het midden van de rijbaan als keerpunt. Zes kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR. Oefening: Langs beide zijden van de rijbaan nemen drie leerlin gen plaats met de kaartjes OM, ARM, STUUR. Maximaal 8 fietsers stellen zich op in twee groepen (4 + 4) aan de kegels op de keerpunten. Ze vertrekken gelijk matig met tussenpauzes tot ze allemaal aan het fietsen zijn. Er wordt af en toe gewisseld om iedereen aan de beurt te laten. Lees verder op de keerzijde > Fietsexamen oefenfiche 4

22 Op de plaats waar een leerling met het bordje OM staat, kijkt de fietsende leerling over zijn linkerschouder om te kijken of er geen verkeer aan komt. Op de plaats van het bordje ARM, steekt de fietser de linkerarm uit. Op de plaats van het bordje STUUR, brengt de leerling de handen weer aan het stuur en rijdt gewoon verder naar het keerpunt. De leerlingen rijden verschillende rondjes. Zo leer je automatismen aan. Na een aantal rondjes zet je aan de kanten van de rijbaan een hindernis (zie tekening). Als ze langs de hindernis willen rijden, moeten de leerlingen op de volgende zaken letten: - uitwijkmanoeuvre vroeg genoeg beginnen; - ver genoeg uitwijken naar links, 1 meter naast de hindernis; - opletten voor openslaande portieren (je kunt een leerling bij de hindernis plaatsen en hem met de arm een openslaand portier laten uitbeelden); - voorbij de hindernis de rechterarm uitsteken om terug rechts op de rijbaan te komen (mag, hoeft niet). 2 Training in het echte verkeer kaarten met de woorden OM, ARM en STUUR; een rustige straat of wijk in de schoolomgeving waar GEEN fietspad is; een extra begeleider (gemachtigde opzichter, verkeersouder,...); alle leerlingen met een veilig uitgeruste fiets. Het is aangewezen om de leerlingen vertrouwd te maken met voorrang als dit in de trainingsomgeving voorkomt (zie de oefenfiches over voorrang). Om deze verkeersvaardigheid in het echte verkeer te trainen, moet je het één en ander in scene zetten. Je moet ergens een hindernis op de rijbaan creëren. Dat kun je bv. doen door je wagen daar te parkeren. De fietsers rijden om de beurt voorbij de hindernis volgens de methodiek van OM ARM - STUUR, waarbij ze letten op de aandachtspunten die zijn opgesomd in de vorige oefening. Indien mogelijk rijden ze rond een klein huizenblok waarbij ze telkens opnieuw langs de hindernis komen. Het is leuk, spannend en realistisch wanneer er een persoon in de wagen plaats neemt die regelmatig het portier (gedeeltelijk!) opent als er een fietser aankomt. In een eerste fase nemen er nog leerlingen plaats met de kaarten OM, ARM en STUUR zoals bij de oefeningen op de speelplaats. Nadien oefenen de fietsers verder zonder de kaarten.

23 ww w.g rotefi etsexamen.be Voorrang op een kruispunt zonder verkeerstekens Voorrang vormt een belangrijk onderdeel van de verkeersregels en verschilt naargelang de plaats van de weggebruiker en de verkeerstekens die er staan. Een fietser die deelneemt aan het verkeer moet deze regels goed kennen. De basisregel is duidelijk: elke bestuurder moet altijd voorrang geven aan bestuurders die van 1 rechts komen. In deze oefenfiche gaan we uit van een gewone voorrangssituatie: een kruispunt zonder verkeerstekens. In zo n situatie voer je de volgende deelvaardigheden na elkaar uit: rechts rijden, vertragen en kijken of er een bestuurder van rechts komt en indien nodig stoppen om voorrang te verlenen. Training verkeersgedrag op de speelplaats Training van oogcontact Nodig: Een opstelling met kegels waarmee je een T-kruispunt maakt (de breedte van de straten is minimaal 4 meter). Fluitje. Oefening: Af en toe, zonder vaste tussenpauze en zonder fluitsignaal, laat je een fietser uit groep B naar het kruispunt rijden om daar linksaf te slaan. Deze fietser sluit nadien aan bij groep A. Lees verder op de keerzijde > Twee groepjes leerlingen (A en B) stellen zich met de fiets vertrekkensklaar op. Ga zelf bij groep B staan. Bij elk fluitsignaal vertrekt een fietser uit groep A en rijdt rechtdoor over het kruispunt. Nadien sluit hij aan bij groep B. Fietsexamen oefenfiche 5

24 Tot nu toe heb je nog niet gesproken over voorrang. De fietsers weten dat zij een kruispunt naderen, zijn voorzichtig, hebben op de een of andere manier contact en zoeken zelf naar een oplossing. De kans is reëel dat de leerlingen spontaan de voorrangsregels gaan toepassen. Bespreek dit nadien met je leerlingen. Wat gebeurt er als twee fietsers zonder op te letten het kruispunt naderen? Hoe hebben wij dit veilig, vriendelijk en hoffelijk opgelost? Bestaan er daarvoor vaste regels? Regel: Op een kruispunt zonder verkeerstekens moet je alle bestuurders die van rechts komen laten voorgaan. Kortweg: RECHTS GAAT VOOR! Ook fietsers moeten voorrang geven (en krijgen). Veilig naar een kruispunt fietsen doe je zo: rechts op de rijbaan of op het fietspad rijden; vertragen en kijken of er een bestuurder van recht komt; indien nodig stoppen om voorrang te verlenen. vertraagt voor het kruispunt en maakt oogcontact. Als ze een fietser van groep B tegenkomen op het kruispunt, zeggen de leerlingen van groep A hardop RECHTS GAAT VOOR!. Het verwoorden is belangrijk voor de automatisering. Voorrang op een vierarmenkruispunt Een opstelling met kegels waarmee je een X-kruispunt maakt. Plaats in elke richting twee tot vier fietsers. Noem de naam van twee kinderen die met de fiets klaar staan om te vertrekken. Elke fietser heeft de opdracht rechtdoor te fietsen en achteraan aan te sluiten bij de groep die daar staat te wachten. Noem afwisselend namen van de eerste en de tweede straat, de tweede en de vierde straat, de derde en de eerste, enzovoort. Zo komen de kinderen los van het stramien van de vorige oefeningen. Rechts gaat voor Dezelfde opstelling als in de vorige oefening. In de vorige oefening heb je de leerlingen laten aanvoelen waarom er iemand voorrang moet geven. In deze oefening ga je de voorrang aan rechts echt inoefenen. Bij elk fluitsignaal vertrekt er een leerling van groep A. Hij rijdt over het kruispunt, maar moet voorrang verlenen aan een leerling van groep B die naar het kruispunt komt om links af te slaan. Hij 2 Training in het echte verkeer een T-kruispunt in een rustige straat of wijk in de schoolomgeving; een extra begeleider (gemachtigde opzichter, verkeersouder,...); alle leerlingen met een veilig uitgeruste fiets. Als oefenplaats in het echte verkeer kies je best voor een T-kruispunt om het overzicht goed te kunnen houden. De fietsers stellen zich op zoals in de oefening Rechts gaat voor hierboven. Je bevindt je in het echte verkeer. Dat betekent dat er ook regulier verkeer is waarmee je rekening moet houden. Wijs de leerlingen er nadruk kelijk op, zodat ze niet alleen focussen op hun medeleerlingen, maar ook rekening houden met het andere verkeer. Fiets eerst een aantal keer mee als voorbeeld en herhaal de regels: rechts op de rijbaan of op het fietspad rijden; vertragen en kijken of er een bestuurder van rechts komt; stoppen indien nodig om voorrang te verlenen. Zorg ervoor dat de leerlingen op een veilige manier kunnen terugkeren naar hun startpositie. In een volgende fase fietsen de leerlingen rond een huizenblok, eventueel in verschillende groepjes, waarbij ze voorrang verder oefenen. Zorg dat de trainingsomgeving niet te groot is.

25 ww w.g rotefi etsexamen.be Fietsen op een rotonde zonder fietspad Rotondes zijn verkeerssituaties die je heel vaak tegenkomt op de Vlaamse wegen. Het verkeer voor automobilisten kan er vloeiender verlopen. Het zijn echter gevaarlijke punten voor fietsers. Ligt er in je schoolomgeving een rotonde, dan is het misschien voor de hand liggend om ze mee op te nemen in de route van het Grote Fietsexamen. Zeer belangrijk is dat je vooraf samen met de leerlingen oefent welk verkeersgedrag ze toepassen op die rotonde. De verschillende stappen of vaardigheden train je eerst op de speelplaats, nadien op de echte rotonde. Zo zullen de leerlingen goed voorbereid zijn om veilig en zelfstandig op de rotonde te fietsen. 1 We belichten in deze oefenfiche de rotonde zonder fietspad. Op dergelijke rotondes bevelen we aan om in het midden van de rijstrook te fietsen, niet uiterst rechts. De fietsers worden op die manier beter opgemerkt door de bestuurders achter hen. Dat verhoogt de zichtbaarheid en veiligheid. Sinds 1 januari 2004 ondersteunt de wet bovendien deze aanbeveling. Fietsers zijn sinds dan niet meer verplicht om op een rotonde zo dicht mogelijk bij de rechterrand van de rijbaan te blijven, behalve als daar een fietspad gelegen is. De fietser mag dus kiezen om te fietsen waar hij zich het veiligst voelt. Door goed zichtbaar te zijn, verlaagt de kans op een aanrijding met andere weggebruikers op de rotonde. Training van stuurvaardigheid en verkeersgedrag op de speelplaats Om op een veilige manier te fietsen op een rotonde zonder fietspad, moet een leerling verschillende deelvaardigheden beheersen: een bocht nemen, voorrang verlenen en de arm uitsteken. Dit moet bovendien gebeuren met voldoende aandacht voor de andere weggebruikers op de rotonde. Je kunt deze deelvaardigheden daarom best al eens testen aan de hand van de oefenfiche over stuurvaardigheid trainen en stuurvaardigheid testen, die je op de website van het Grote Fietsexamen kunt downloaden. Om een echte rotonde na te bootsen op de speelplaats heb je volgend materiaal nodig: Nodig: Een oefenterrein waar je de rotonde van 5 m diameter en straten met kegeltjes op kan weergeven. Zie tekening. 40 kegels. Verkeersborden voorrangsborden B1 (4x), haaientanden en rotondeborden D5 (4x). B1 D5 Lees verder op p.2 > Oefenfiche rotonde zonder fietspad

26 Oefening 1: Plaats op de rotonde en rotonde verlaten De leerlingen starten aan de onderste arm van de rotonde. Elke leerling fietst individueel de rotonde over. Daarbij wordt gelet op zijn plaats op de rijstrook en het uitsteken van de rechterarm bij het verlaten van de rotonde. De leerlingen fietsen in het midden van de rechterrijstrook op de rotonde. Oefen dit in tot de leerlingen deze vaardigheden onder de knie hebben. Tip: Om duidelijk te maken dat een leerling op de rotonde wil blijven, kan het nuttig zijn dat hij zijn linkerarm uitsteekt. Dat is niet verplicht, maar kan de veiligheid verhogen. De leerling moet hiervoor uiteraard stuurvaardig genoeg zijn. Oefening 2: Voorrang op de rotonde Stel een parcours op zoals op de tekening hieronder. Verdeel de leerlingen in twee groepen A en B. Groep A volgt het parcours van de blauwe pijlen, terwijl groep B de gele pijlen volgt. Laat de leerlingen één voor één starten. Groep A start rechts boven, groep B start in de hoek links onder. Op deze manier wordt ook de voorrang ingeoefend. Let erop dat de leerlingen op de rotonde nog altijd hun plaats in het midden van de rechterrijstrook innemen en de arm uitsteken om aan te geven wat ze gaan doen. Daarnaast moeten ze tijdens deze oefening ook voorrang verlenen aan de weggebruikers die zich al op de rotonde bevinden. Oogcontact met de andere weggebruikers op de rotonde is een belangrijk signaal om veilig op een rotonde te fietsen. Oefen dit in! Via oogcontact kun je zeker weten dat een andere weggebruiker je heeft gezien. Zorg dat de leerlingen oogcontact maken met elkaar tijdens de oefeningen. Variant: laat de leerlingen vrij over de rotonde fietsen langs de verschillende armen van de rotonde. Elke leerling bepaalt zelf waar hij de rotonde verlaat en geeft uiteraard de nodige signalen om dat op een veilige manier te doen. Variant 2: Om nog meer gradatie in de oefening te stoppen, kun je ook zebrapaden tekenen en enkele voetgangers laten oversteken aan de armen van de rotonde. Zo oefenen de fietsers ook voorrang aan voetgangers. Oefenfiche rotonde zonder fietspad

27 2 Training in het echte verkeer Een rotonde zonder fietspad in een verkeersarme buurt. Als je leerlingen voldoende getraind hebben, kun je een rotonde met meer verkeer opzoeken. Laat de leerlingen één voor één de rotonde op een veilige manier oprijden. Zorg ervoor dat de leerlingen op een veilige plaats verzameld staan om hun beurt af te wachten. Dat kan best op een afstand van minimum 30 meter van de rotonde. Spreek ook af waar de leerlingen terug verzamelen. Fietsen ze terug naar deze locatie of verzamelen ze in een andere straat? Bespreek de vaardigheden die ook tijdens het fietsexamen worden beoordeeld: vertragen bij het naderen van een rotonde, voorrang verlenen aan de weggebruikers die zich al op de rotonde bevinden (vergeet indien nodig ook geen voorrang te verlenen aan de voetgangers), je plaats in het midden van de rijstrook opnemen, de arm uitsteken bij het verlaten van de rotonde en indien nodig voorrang verlenen aan de voetgangers op zebrapad. Probeer ook in het echte verkeer te denken aan signalen zoals oogcontact en de linkerarm terwijl je je op de rotonde bevindt. Oefenfiche rotonde zonder fietspad

28 ww w.g rotefi etsexamen.be Kruispunt met een bevoegde persoon oversteken Een mogelijke voorrangssituatie op een kruispunt is die waar je de bevelen van een bevoegde persoon moet opvolgen. borden & wegmarkeringen en tot slot wanneer er geen signalisatie is, gelden de verkeersregels. Niet enkel leden van de federale en lokale politie zijn bevoegde persoon, maar voor de leerlingen is een agent wel het duidelijkst. De agent staat namelijk synoniem voor autoriteit in het verkeer. Probeer daarom bij de lokale politiezone na te vragen of een agent kan betrokken worden bij het Grote Fietsexamen en de voorbereidingen van de vaardigheid een kruispunt met een bevoegde persoon oversteken. Als de leerlingen dat weten, kun je de verschillende bevelen van de bevoegde persoon uitleggen: Overloop eerst de voorrangstrap met de leerlingen. Maak duidelijk dat de agent bovenaan de hiërarchie staat. Daaronder volgen de verkeerslichten, dan de verkeers- 1 Wanneer de agent één of beide armen horizontaal uitstrekt: Wie evenwijdig met de arm(en) fietst, mag doorrijden. Wie de arm(en) dwarst, moet stoppen en wachten. Ook als je wilt afslaan naar rechts. Tussen de vorige bevelen in zal de agent één arm omhoog steken. Hiermee geeft hij aan dat het verkeer van richting gaat veranderen. Op dat teken mag men het kruispunt niet meer oprijden. Wie zich erop bevindt, moet het ontruimen. Training van stuurvaardigheid en verkeersgedrag op de speelplaats Nodig: Een oefenterrein waarop je een kruispunt kunt opstellen. 20 kegels. Indien beschikbaar: een agent. Indien nodig kan de leerkracht de bevelen weergeven. Oefening 1: Bevelen oefenen Elke leerling steekt individueel het kruispunt over. In het midden van het kruispunt geeft de bevoegde persoon bevelen. De bedoeling is de tekens te leren kennen en begrijpen, te kunnen wachten op de juiste plaats indien nodig en niet impulsief te reageren op wijzigende bevelen. Vergeet niet tussen het draaien van de richting de arm in de lucht te steken. Lees verder op p.2 > Oefenfiche bevoegde persoon

29 Oefening 2: Kruispunt met agent oversteken De leerlingen fietsen het kruispunt langs de verschillende armen op. Ze krijgen de opdracht om het kruispunt recht over te steken. Elke leerling moet de bevelen van de persoon in het midden correct opvolgen. Variant: Je kunt in een volgende fase leerlingen laten afslaan. Bedenk wel dat je dan verschillende vaardigheden traint: een kruispunt met een bevoegde persoon oversteken én afslaan naar links of rechts. Hou dus zeker rekening met de moeilijkheidsgraad. 2 Training in het echte verkeer Een kruispunt in een verkeersarme buurt. Als je leerlingen voldoende getraind hebben, kun je een kruispunt opzoeken met meer verkeer. De persoon die de bevelen geeft op het kruispunt is een agent. Je bevindt je immers op de openbare weg en mag zelf niet zomaar bevelen geven en het verkeer stilleggen. De andere weggebruikers moeten deze bevelen namelijk ook opvolgen. Laat de leerlingen één voor één het kruispunt oversteken. Zorg ervoor dat de leerlingen op een veilige plaats verzameld staan om hun beurt af te wachten. Dat kan best op een afstand van minimum 30 meter van het kruispunt. Spreek ook af waar de leerlingen terug verzamelen. Bespreek de vaardigheden die ook tijdens het fietsexamen worden beoordeeld: vertragen bij het naderen van het kruispunt, de bevelen correct interpreteren en opvolgen en indien nodig voorrang verlenen aan de voetgangers op zebrapad. Vergeet ook niet te vermelden dat het algemene verkeersgedrag ook in deze situatie wordt beoordeeld. Oefenfiche bevoegde persoon

30 ww w.g rotefi etsexamen.be Voorrang met stopbord en omgekeerde driehoek Voorrang vormt een belangrijk onderdeel van de verkeersregels en verschilt naargelang de plaats van de weggebruiker en de verkeerstekens die er staan. Een fietser die deelneemt aan het verkeer moet de voorrangsregels goed kennen. De basisregel is duidelijk: elke bestuurder moet altijd voorrang verlenen aan bestuurders die van rechts komen. Maar verkeersborden, wegmarkeringen, verkeerslichten of een bevoegde persoon kunnen de voorrang ook anders regelen. 1 In deze oefenfiche behandelen we kruispunten met voorrang die geregeld is: door een stopbord en een stopstreep; door een omgekeerde driehoek en haaientanden. Voor je begint met het inoefenen van voorrang op kruispunten met verkeersborden, herhaal je de stof van oefenfiche 5: voorrang zonder verkeersborden. Training van verkeersgedrag op de speelplaats Voorrang met verkeersborden en wegmarkeringen Nodig: fluitje kegels (minimum 16) verkeersborden : B1 omgekeerde driehoek (2x) B5 stopbord (2x) B15 voorrangskruispunt (4x) B9 voorrangsweg (let op, dit bord staat voorbij het kruispunt en niet ervoor zoals de andere borden!) (1x) B11 einde voorrangsweg (1x) Afhankelijk van de relevantie voor de verkeerssituatie in de schoolomgeving, kies je voor het voorrangsbod B15 of B9. Beiden kan ook. Lees verder op p.2 > Oefenfiche voorrang met borden

31 Oefening 1: Leergesprek De leerlingen verzamelen zich rond de leerkracht. De verkeersborden worden besproken. Je leert het verschil en de overeenkomst aan tussen het stopbord (B5) en de omgekeerde driehoek (B15). De hoofdzaak is dat de leerlingen weten wat ze moeten doen (= vaardigheid gekoppeld aan kennis) als ze een van deze verkeersborden in het verkeer tegenkomen. Overeenkomst tussen B1 en B5: voorrang verlenen aan alle bestuurders, zowel van links als van rechts. B1: vertragen om op tijd de keuze te maken: ofwel stoppen om voorrang te verlenen, ofwel verder fietsen als er geen bestuurders van links of rechts komen. Samen met dit bord worden als wegmarkering haaientanden aangebracht. Het is een rij gevormd door omgekeerde witte driehoeken dwars op de rijbaan. Voor de rij haaientanden moet je stoppen als er verkeer van links of rechts komt. B5: verplicht stoppen (ook als er geen verkeer komt) en voorrang verlenen. Stoppen voor een fietser betekent in praktijk stilstaan met een voet op de grond. De wielen draaien niet meer. Samen met dit bord wordt als wegmarkering een witte streep dwars op de rijbaan aangebracht. Vóór de stopstreep moet je verplicht stoppen. B15: op het eerstvolgende kruispunt krijg je voorrang. B9: Je bevindt je op een voorrangsweg. Je hebt voorrang op alle kruispunten die volgen tot aan het kruispunt waarvoor het bord B11 staat. Oefening 2: Traag rijden en stoppen Ga naar een open gedeelte van een oefenterrein. De leerlingen staan met de fiets naast elkaar op een rij met het aangezicht naar de leerkracht gericht. De leerkracht staat aan de andere kant van het terrein. Op zijn teken vertrekken de fietsers met een behoorlijke snelheid naar hem toe. De leerkracht toont nu willekeurig de borden B1 en B5. B5: de leerlingen stoppen en zetten een voet op de grond. B1: de leerlingen remmen en rijden heel traag verder tot het bord wordt omgedraaid. B1 + na enkele seconden fluitsignaal: de leerlingen remmen en rijden traag verder. Op het fluitsignaal stoppen ze alsnog en zetten een voet op de grond. Oefening 3: Voorrang in beschermde omgeving Om voorrangssituaties met verkeersborden en wegmarkeringen te trainen, maak je met kegels en verkeersborden een verkeersvaardigheidsparcours op de speelplaats. Je bouwt, zoals op de tekening, een eenvoudig kruispunt door vier blokken af te bakenen met kegels. Daarrond Oefenfiche voorrang met borden

32 laat je de leerlingen fietsen. De verkeerssituatie op dit kruispunt verander je door verkeersborden te plaatsen en ter verplaatsen. Bespreek eerst met de leerlingen de verkeersvaardigheid die je van hen verwacht bij de verkeerssituatie die je creëert met de borden. Doe dit terwijl je samen met hen het parcours afstapt. Verdeel de klas in vier groepen A, B, C en D. Van- uit de uiterste hoeken van het parcours starten de groepen één voor één. De leerlingen rijden volgens de blauwe, oranje, groene en gele pijlen. Wissel op tijd van groep en van rijrichting, zo hou je het uitdagend voor de leerlingen en oefenen ze alle situaties. 2 Training in het echte verkeer een kruispunt waar de voorrang wordt geregeld met verkeersborden (Kies een vrij rustig kruispunt dat niet te groot is. De aanwezigheid van een fietspad op de voorrangsweg kan, maar is niet noodzakelijk.); een extra begeleider; alle leerlingen met een veilig uitgeruste fiets. Als oefenplaats in het echte verkeer kies je voor een kruispunt waar een hoofdweg met het verkeersbord B15 of een voorrangsweg met het verkeersbord B9 kruist met een zijstraat waar een omgekeerde driehoek of een stopbord staat. De fietsers stellen zich op in twee groepen A en B. De fietsers van groep A bevinden zich op de voorrangsweg. Ze fietsen om de beurt rechtdoor over het kruispunt. De fietsers van groep B komen uit de zijstraat en moeten voorrang verlenen voor ze rechts afslaan. Denk eraan dat je je in het echte verkeer bevindt. Dat betekent dat er ook regulier verkeer is waarmee je rekening moet houden. Wijs de leerlingen er nadrukkelijk op, zodat ze niet alleen focussen op hun medeleerlingen, maar ook rekening houden met het andere verkeer. Indien mogelijk rijden ze rond een klein huizenblok waarbij ze telkens opnieuw langs de hindernis komen. Zorg er in elk geval voor dat de leerlingen op een veilige manier kunnen terugkeren naar hun startpositie. Laat ze ook wisselen van groep. A B Oefenfiche voorrang met borden

Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege

Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Parcours fietsexamen zesde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Vertrek; Sint-Jan Berchmanscollege, poort Holstraat Holstraat indraaien naar rechts; op het einde: Controlepunt 1 Vanuit de Holstraat de St-Jozeflei

Nadere informatie

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan

1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan Hoe moeten de fietstaken uitgevoerd worden? 1. Een stilstaand voertuig voorbijrijden 2. Rechts een weg inslaan mindert snelheid en kijkt voor zich uit. kijkt om : nadert er verkeer? vertraagt of versnelt,

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Een stilstaand voertuig voorbijrijden

Een stilstaand voertuig voorbijrijden Een stilstaand voertuig voorbijrijden Fietstaak 1 Strepestraat Mindert snelheid en kijkt voor zich uit. Kijkt naar weggebruikers voor hem en verleent eventueel voorrang. Kijkt links om of er verkeer nadert

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Harelbeke

Beoordelingsfiches VERO Harelbeke Beoordelingsfiches VERO Harelbeke SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Kollegeplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk

Beoordelingsfiches VERO Deerlijk Beoordelingsfiches VERO Deerlijk SCHOOL Klas Locatie: Startpunt Neunkirchenplein 1. Opstappen en wegrijden - Kies een veilige startplaats en plaats je fiets in de gewenste richting - Stap op aan de rechterzijde

Nadere informatie

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR

PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR PARCOURS KLEIN FIETSEXAMEN VIJFDE LEERJAAR Vertrekken op de parking van de school. We nemen het fietspad in de Kasteellaan in de richting van de kerk. Goed uitkijken bij het oversteken van de Holstraat.

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts 2 Wat moet je doen als je als fietser de oversteekplaats nadert?

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts C om het even B links D beide kanten mogen 2 Wat moet je doen

Nadere informatie

Oversteken als voetganger via het zebrapad.

Oversteken als voetganger via het zebrapad. Oversteken als voetganger via het zebrapad. Fietstaak 1 Strepestraat Grote Baan Minder zijn snelheid en kijkt voor zich uit. Stopt voor de wegmarkeringen en verleent voorrang aan weggebruikers op het zebrapad.

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

Parcours voetgangersexamen vierde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege

Parcours voetgangersexamen vierde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Parcours voetgangersexamen vierde leerjaar Sint-Jan Berchmanscollege Vertrek; Sint-Jan Berchmanscollege, parking Kasteellaan indraaien naar rechts; eerste straat rechts de Holstraat ingaan: Controlepunt

Nadere informatie

Het Fietsexamen. Voorwoord:

Het Fietsexamen. Voorwoord: Het Fietsexamen Voorwoord: Deze beknopte beschrijving is er om gebruikt te worden door leerkrachten, begeleiders, controleurs (examinatoren) tijdens het examen, ouders alsook de leerlingen. Met deze beschrijving

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 6 Wie heeft voorrang? Voorrang oefenen Voorrang van rechts 1 2 A A C D Tekening 1 heeft voorrang op Tekening 2 A heeft voorrang op en moet voorrang geven aan heeft voorrang op

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

FIETSEXAMEN WIJK STENE

FIETSEXAMEN WIJK STENE FIETSEXAMEN WIJK STENE INFOSLIDE (maakt geen deel uit van de route) UITLEG VERSCHIL FIETSOVERSTEEK / FIETSPAD Fietsoversteken: steeds met blokken Nooit voorrang aan een fietsoversteek, dus: *voorrang verlenen

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

Fietsexamen 6de Ij. Toelichting bij het fietsexamen :

Fietsexamen 6de Ij. Toelichting bij het fietsexamen : Fietsexamen 6de Ij. Toelichting bij het fietsexamen : Bedoeling van het fietsexamen: De fietser toont aan dat hij rijvaard ig is en dat hij de wegcode voldoende kent om als volwaardige fietser deel te

Nadere informatie

FIETSEXAMEN OOSTENDE

FIETSEXAMEN OOSTENDE FIETSEXAMEN OOSTENDE VERTREKPUNT ROUTE Sportpark De Schorre CP28 SPORTPARKLAAN PARKING MR V STARTPUNt à OPGEPAST: het examen start vanaf het vertrekpunt! Dus uitkijken vooraleer je vertrekt! Kan ik veilig

Nadere informatie

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs

VME Lerarenopleiding. Vlaamse Stichting Verkeerskunde. 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie. VME in het basisonderwijs Vlaamse Stichting Verkeerskunde 2014 1. Verkeers- en mobiliteitseducatie VME in het basisonderwijs Doel: Verkeersvaardig worden, zich op een veilige manier in het verkeer begeven. al Stappend al Trappend

Nadere informatie

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open!

*** L E G E N D E. Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! L E G E N D E *** Moeilijkheidsgraad van het knooppunt: * niet echt moeilijk ** opletten geblazen *** ogen en oren wijd open! Kijk naar, maak oogcontact met Linkerarm uitsteken Rechterarm uitsteken Fietstraject

Nadere informatie

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp)

FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) FIETSPROEF BERLAAR (nieuw parcours - gezien wegenwerken in het dorp) START FIETSPROEF Goed langs de rechterzijde van de straat rijden tot op het einde. Aan het kruispunt moet je oversteken en linksaf het

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert

Hallo zesdeklasser, afspraken fiets tiptop in orde Helm en fluohesje rechts afslaat links afslaat Wees steeds alert presenteert Het fietsparcours Hallo zesdeklasser, Je zag daarnet het parcours voor het fietsexamen. Voor we het parcours samen eens overlopen, is het toch heel belangrijk om wat afspraken op een rijtje

Nadere informatie

Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout

Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout Wat is het fietsexamen? Het fietsexamen is een praktische proef in het centrum van Turnhout. Je moet kunnen aantonen dat je klaar bent om zelfstandig,

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 3: testen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders van

Nadere informatie

Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet

Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet Varsenare 17-03-2014 Geachte Ouders, Jullie zoon of dochter zit nu in zijn laatste jaar lager onderwijs. Vanaf volgend schooljaar moet hij/zij naar de middelbare school. Velen van hen zullen dit traject

Nadere informatie

Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN.

Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN. Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN www.fietsometer.be 1. FIETSCONTROLE Voor je met leerlingen in het verkeer gaat, controleer je of de fietsen veilig zijn. Je hebt de wettelijk verplichte

Nadere informatie

LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE

LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE Donderdag 11 mei 2017 12 6 8 10 4 2 ONZE AANPAK Praktijkgericht Stapsgewijs Laagdrempelig Teach the teacher leerkrachten,

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN

Fiets wijzer. examen. Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout FIETSWIJZER / FIETSEXAMEN Fiets wijzer examen Dienst Preventie Stad Turnhout Politie Regio Turnhout 1 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 2 Ik ken de betekenis van deze verkeersborden: voorkennis 3 Ik kan uitleggen

Nadere informatie

LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN

LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS Donderdag 26 oktober 2017 WANNEER BEN JE klaar voor het verkeer? Maar ma ik word volgende week 18!!!!

Nadere informatie

Lesfiche 2 FIETSEN IN GROEP.

Lesfiche 2 FIETSEN IN GROEP. Lesfiche 2 FIETSEN IN GROEP www.fietsometer.be Om vlot in groep te kunnen fietsen, moeten de leerlingen de wegcode goed onder de knie hebben. Daarnaast moeten ze een aantal specifieke vaardigheden beheersen

Nadere informatie

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer 622926000_D24 CAMPAGNE TNS 2012 def_nl.indd 2 11/07/12 10:06 Maak je kinderen wegwijs in het verkeer Tips en spelletjes om de verkeersborden beter te begrijpen De taal van de weg De straten staan vol vreemde

Nadere informatie

7 Manoeuvres en bewegingen

7 Manoeuvres en bewegingen 7 Manoeuvres en bewegingen 62 7.1 Manoeuvres Als je een manoeuvre uitvoert, zoals van rijstrook of van file veranderen, de rijbaan oversteken, een parkeerplaats verlaten of oprijden, uit een aangrenzend

Nadere informatie

HET BUITENGEWOON FIETS EDUCATIEF PAKKET. voor het buitengewoon onderwijs

HET BUITENGEWOON FIETS EDUCATIEF PAKKET. voor het buitengewoon onderwijs HET BUITENGEWOON FIETS EXAMEN BREVET EDUCATIEF PAKKET voor het buitengewoon onderwijs WOORD VOORAF In haar projecten voor het onderwijs past de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) een aantal belangrijke

Nadere informatie

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1 8 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 Wat u vooraf moet weten In dit pakket vindt u het werkboek van thema 1 van groep 8. Het werkboek kunt u optioneel inzetten voor zelfstandig werken. Kinderen slijpen

Nadere informatie

Beste Ouder, De leerlingen moeten ook allemaal een fluohesje aandoen en een fietshelm opzetten.

Beste Ouder, De leerlingen moeten ook allemaal een fluohesje aandoen en een fietshelm opzetten. Beste Ouder, Op dinsdag 24 mei 2016 zullen de leerlingen van het 6 de leerjaar deelnemen aan het Grote fietsexamen in Wijnegem. Het is een praktijkexamen met de fiets waarin we testen of je zoon of dochter

Nadere informatie

CP13 + regulerend VOGELZANGDREEF - NACHTEGALENLAAN

CP13 + regulerend VOGELZANGDREEF - NACHTEGALENLAAN CP13 + regulerend VOGELZANGDREEF - NACHTEGALENLAAN Kruispunt met voorrang van rechts, MAAR : De lln rijden op een fietspad en behouden hierdoor voorrang op de bestuurders die van rechts komen! * Toch met

Nadere informatie

Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014

Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014 Fietsexamen 3de graad 15 mei 2014 Routebeschrijving 1 Vertrek aan de school Stationsstraat 81 richting Leuvensesteenweg. Oversteken aan lichten Leuvensesteenweg richting Nieuwstraat. Bij het kruispunt

Nadere informatie

Theorieles groep 5/6

Theorieles groep 5/6 Theorieles groep 5/6 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 5/6 Met dit document kunt u een theorieles over het onderwerp verkeersveiligheid geven aan de groepen 5 en 6. Deze theorieles bestaat

Nadere informatie

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het

Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het Hallo, Hallo, ik ben Mathias.. Ik leg het parcours af van het Groot Fietsexamen. Fietsen jullie mee? We vertrekken aan de achterpoort van het politiebureel. HET GROOT FIETSEXAMEN Start Aankomst Parcours

Nadere informatie

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart

Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Tip: oefen het examen op http://www.veiligverkeernederland.nl/examen beschikbaar vanaf 7 maart Enkele belangrijke pas op. Borden Pas op een gevaarlijk kruispunt Pas op er kunnen tegemoet komers zijn Pas

Nadere informatie

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling

Naderingssnelheid gelijkwaardig kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling Naderingssnelheid gevaarlijk kruispunt: Lage snelheid Tweede versnelling 19 Voorrangregel LES 3 Soorten Kruisingen Gelijkwaardige kruising Als je een gelijkwaardig kruispunt nadert, moet je je snelheid aanpassen en zorgen dat je het overzicht bewaart. Als er van rechts een

Nadere informatie

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1 6 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 Wat u vooraf moet weten In dit pakket vindt u het werkboek van thema 1 van groep 6. Het werkboek kunt u optioneel inzetten voor zelfstandig werken. Kinderen slijpen

Nadere informatie

Verkeersbordenspeurtocht

Verkeersbordenspeurtocht Verkeersbordenspeurtocht Dit boekje is van uit groep Verkeersborden, hoe zit het ook alweer? Er zijn vijf soorten borden. Als je goed naar de vorm en de kleur van een bord kijkt, weet je al met wat voor

Nadere informatie

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is.

5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M. Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 5. De plaats van de fietser op de openbare weg 1 M Is er een fietspad, dan moeten fietsers daar op rijden, tenminste indien het berijdbaar is. 2 E Is het fietspad op de grond aangeduid met twee witte evenwijdige

Nadere informatie

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger.

Verkeersbegrippen. Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Fietspad/tweerichtingenfietspad. Bestuurder. Voetganger. Verkeersbegrippen Overzicht van verkeersbegrippen die belangrijk zijn voor kinderen. Bestuurder Je bent bestuurder: Als je fietst. Als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. Voetganger Je bent

Nadere informatie

Een kruispunt. is geen jungle

Een kruispunt. is geen jungle Een kruispunt is geen jungle Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Stap 11 Fiets(st)er, ken jouw plaats Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven 3 5 1 4 6 7 8 9 1 10 13 11 3 Zo hoort het Als fietser of fietsster rijd jij niet zomaar waar je het wilt. 1 Is

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Buiten de bebouwde kom

Hoofdstuk 1. Buiten de bebouwde kom Hoofdstuk 1. Buiten de bebouwde kom Vraag 1.1 Wie mag of mogen hier voorgaan? De voetgangers. De fietser. Vraag 1.2 Mark en Rick lopen op de rijbaan, want er is hier geen voetpad. Welke zin is waar? Mark

Nadere informatie

Kruispunten met de borden

Kruispunten met de borden Auteursrechtinformatie Dit document is bedoeld voor eigen gebruik. In het algemeen geldt dat enig ander gebruik, daaronder begrepen het verveelvoudigen, verspreiden, verzenden, herpubliceren, vertonen

Nadere informatie

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek.

Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. Lesbrief: vrachtverkeer en de dode hoek Deze lesbrief gaat in op waar leerlingen in het verkeer op moeten letten bij vrachtverkeer en bespreekt de dode hoek. N31 Harlingen: In november 2015 start Ballast

Nadere informatie

HANDLEIDING FIETSEXAMEN

HANDLEIDING FIETSEXAMEN 1 HANDLEIDING FIETSEXAMEN 1. Waarom een fietsexamen op school? Uit onderzoek blijkt dat in Vlaanderen ouders zich vooral zorgen maken over de veiligheid van hun kinderen, vooral in het verkeer. De gemeente

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De brandweerauto komt uit de uitrit van de brandweerkazerne rijden. Hij heeft geen zwaailicht en sirene aan. Moeten de fietsers de brandweerauto voor laten gaan? Ja Nee

Nadere informatie

LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN

LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN Donderdag 15 juni 2017 8 10 12 6 4 2 WAAR SITUEREN WE VME? Wereldoriëntatie Domein 4: ruimte Oriëntatie- en kaartvaardigheid Ruimtebeleving

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan de teugel. voetganger

Nadere informatie

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Doelgroep Alle graden van het secundair onderwijs VOET Context: 1.13 Lesthema Veilig

Nadere informatie

Fietsvaardigheidstraining in uw school

Fietsvaardigheidstraining in uw school Fietsvaardigheidstraining in uw school Voorwoord 3 Een kijk op de handleiding 4 Modules meester op de fiets 7 1 De plaats op de openbare weg 8 2 De weg verlaten of oprijden 12 3 Fietsen op een oneffen

Nadere informatie

Deze brochure frist je kennis op van deze op het eerste gezicht vanzelfsprekende, maar o zo noodzakelijke regels. Een kruispunt is immers geen jungle!

Deze brochure frist je kennis op van deze op het eerste gezicht vanzelfsprekende, maar o zo noodzakelijke regels. Een kruispunt is immers geen jungle! Een k is geeruispunt n jung le Bebouwde kommen bevatten allerhande kruispunten waar verschillende types weggebruikers elkaar ontmoeten. Door de drukte en de verscheidenheid van het verkeer is het gevaar

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

NEUZEN CURIEUZE WERKBOEK CURIEUZENEUZEN 5 WERKBOEK

NEUZEN CURIEUZE WERKBOEK CURIEUZENEUZEN 5 WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZENEUZEN 5 WERKBOEK 5 Pascal Bruynooghe Els Gallin Jozefien Loman Harry Peersmans Frank Roels Peggy Roumans Peter Vanbedts ISBN 978-90-301-4450-2 CUNE50W cover.indd 1 5/31/16

Nadere informatie

Fiche Leerkracht CORRECT Rijgedrag 1

Fiche Leerkracht CORRECT Rijgedrag 1 De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Handleiding Meester op de Fiets p8-11 CORRECT Rijgedrag 1 Fietsers mogen tegen de rijrichting in rijden in straten met beperkt éénrichtingsverkeer (BEV).

Nadere informatie

OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER

OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER Lesfiche 3 voor BuSO OEFENEN EN TESTEN IN HET VERKEER www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling: houdt zich aan

Nadere informatie

HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER?

HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER? HOE BEGELEID IK HET FIETSBREVET ZILVER? Deze fiche geeft richtlijnen om de fietsvaardigheden van het Fietsbrevet Zilver te oefenen (derde en vierde leerjaar) en te testen (enkel vierde leerjaar). DOEL

Nadere informatie

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school.

Papenaardekenstraat Schoten VERKEERSPLAN. Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Papenaardekenstraat 53 2900 Schoten VERKEERSPLAN 1. Inleiding Veiligheid voor onze kinderen in het verkeer is een gezamenlijke zorg van ouders en van de school. Vermits iedereen zich in het verkeer moet

Nadere informatie

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek

Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek Kustwerk Katwijk: vrachtverkeer en de dode hoek In oktober 2013 is bouwcombinatie Ballast Nedam Rohde Nielsen gestart met de uitvoering van Kustwerk Katwijk. Deze werkzaamheden zullen ruim een jaar duren

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 1: opbouwen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Harelbeke

Verkeerseducatieve Route Harelbeke Verkeerseducatieve Route Harelbeke Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

GROTE VERKEERSTOETS 2017

GROTE VERKEERSTOETS 2017 GROTE VERKEERSTOETS 2017 1. Beste en slechtst beantwoorde vragen Je stuurt een sms terwijl je aan het fietsen bent. Mag dat? A. Neen. B. Ja, sms'en mag maar telefoneren niet. C. Ja. Correct antwoord: A

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat ze door stoer gedrag in het verkeer

Nadere informatie

Lesfiche 1 voor BuSO INDIVIDUELE STUURVAARDIGHEID TESTEN EN OEFENEN.

Lesfiche 1 voor BuSO INDIVIDUELE STUURVAARDIGHEID TESTEN EN OEFENEN. Lesfiche 1 voor BuSO INDIVIDUELE STUURVAARDIGHEID TESTEN EN OEFENEN www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling:

Nadere informatie

verkeersregels voor kinderen

verkeersregels voor kinderen verkeersregels voor kinderen afspraken voor stappers te voet bron: www.verkeervpi.be Als er een begaanbare stoep (trottoir) is, gebruik die dan. Is er geen (begaanbare) stoep, verhoogde of gelijkgrondse

Nadere informatie

Activiteiten les Ritsen* Een acht fietsen High five!...35

Activiteiten les Ritsen* Een acht fietsen High five!...35 Groep 7 en 8 FIETSKUNSTEN Activiteiten les 1... 21 1. Fietsen over een smal en een schuin wegdek*... 23 2. Met één hand door de bocht!*... 25 3. Voorsorteren en voorrang geven... 27 Activiteiten les 2...

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Deerlijk

Verkeerseducatieve Route Deerlijk Verkeerseducatieve Route Deerlijk Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

Kinderen en veilig fietsen.

Kinderen en veilig fietsen. Kinderen en veilig fietsen. Voorbereiding juiste fiets: Koop altijd een fiets die past bij de lengte van je kind. Een fiets 'op de groei' kopen is niet slim. Van een te grote fiets wordt een kind onzeker.

Nadere informatie

Praktisch Verkeersexamen Schagen

Praktisch Verkeersexamen Schagen Praktisch Verkeersexamen Schagen georganiseerd door de verkeersouderwerkgroep Schagen Instructieversie 1 Kinderen leren van ouderen. Helaas geven ouderen in het verkeer niet altijd het juiste voorbeeld,

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

Dode hoek. VOET en. Doelgroep. Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs

Dode hoek. VOET en. Doelgroep. Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs Dode hoek Doelgroep Leerlingen van de 1 ste graad secundair onderwijs VOET en Gemeenschappelijke stam: 8, 9, 10, 12, 18, 19 Context 1: 11, 13, 14 Context 2: 3 Lesthema Jaarlijks gebeuren er in ons land

Nadere informatie

Verkeerswetgeving fietsers

Verkeerswetgeving fietsers Verkeerswetgeving (Koninklijk besluit 1 december 1975) INDIVIDUELE FIETSERS of GROEPEN van MINDER DAN 15 FIETSERS Een verplicht fietspad wordt aangegeven met bord G11. Fietsers en snor MOETEN hier gebruik

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1

Het eerste wat we gaan behandelen is afslaan naar rechts 1 Dit lesonderwerp gaat over We hebben nu diverse onderwerpen, t/m kruispunten behandeld, dit is de volgende stap. Afslaan doe je op een kruispunt en op een rotonde. Enkele belangrijke punten: Bij het neem

Nadere informatie

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE

VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE VERKEER OP SCHOOL VERKEERS- EN MOBILITEITSEDUCATIE 18+ (bedrijven) 18+ Secundair onderwijs Basisonderwijs 12 6 8 10 4 2 HOGER! LAGER! Jonge kinderen in het verkeer, wat weet jij erover? WAT MOETEN SCHOLEN

Nadere informatie

Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers

Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers ZVP 2014 2017 - Veiligheid en leefbaarheid Verkeer Storende interacties zone 30 Preventie Voorrang 2 Actieplan: Voorrang 2 Oversteekplaats voor voetgangers / fietsers HCP Koen Wouters - HINP Jo Daniels

Nadere informatie

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 6b DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Ruimte Je eigen gemeente in de kijker: de rotonde en de dode hoek Dit kun je al Je kent de gevarenzones voor voetgangers en fietsers in de ruime omgeving van de school

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Centrumschool Zwevegem

Verkeerseducatieve Route Centrumschool Zwevegem Verkeerseducatieve Route Centrumschool Zwevegem Verkeerseducatie voor voetgangers en fietsers September 2014 1 Inhoud Inleiding 3 1 Met de groep op stap 4 2 Betrokkenen bij de VERO 5 3 Algemene oefeningen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De fietsers krijgen te maken met een tractor van links. Moeten de fietsers voorrang geven? Ja Nee Vraag 1.2 Milla en Rosan krijgen te maken met een auto die uit een uitrit

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool Verkeersveiligheidsplan Veilig verkeer rond de Godelindeschool Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdgebouw 4 -Ingang Gerard Doulaan 4 -Ingang Godelindeweg 7 -Ingang Rotonde 8 Dependance 12 -Fietsers 12 -Automobilisten

Nadere informatie

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep

VEILIG OP STAP. Te voet of per fiets, alleen of in groep VEILIG OP STAP Te voet of per fiets, alleen of in groep Deze leidraad bevat de voornaamste verkeersregels voor voetgangers en fietsers, alleen of in groep (al dan niet vergezeld van een leider of wegkapitein).

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie