bevrijd van de rode vogelmijt?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "bevrijd van de rode vogelmijt?"

Transcriptie

1 bevrijd van de rode vogelmijt? 2.0

2 rode vogelmijt? waar? De rode vogelmijt, Dermanyssus gallinae, in de volksmond bloedluis genoemd, is een veel voor komende huidparasiet en de belangrijkste ectoparasiet bij leghennen wereldwijd. In België wordt de prevalentie van besmette leghenbedrijven geschat op 94%. De rode vogelmijt kost de sector enkel in Europa jaarlijks 360 miljoen euro. Rode vogelmijt besmetting bij leghennen in belgië 94% Rode vogelmijt besmetting bij leghennen in Europa 83%

3 rode vogelmijt? Hoe? De levenscyclus van de bloedluis bestaat uit 5 stadia: ei, larve, protonymph, deutonymph en volwassen mijt. Larven zijn niet erg beweeglijk en voeden zich niet. De volwassen stadia en de nymphen zuigen vooral s nachts bloed van de kippen. Gedurende de dag trekken ze zich terug en zitten ze verscholen in kieren en spleten (<1mm) die vaak deel uitmaken van de stalinfrastructuur. Rode vogelmijten planten zich razendsnel voort, de levenscyclus duurt gemiddeld 7 en is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Door deze korte cyclusduur kan de mijtenpopulatie in een stal exponentieel aangroeien. Zo kan het aantal mijten na 3 maanden reeds 10-tallen miljoen keer hoger liggen dan bij de initiële besmetting. Een milde infestatie kan dan ook snel ontaarden in een groot probleem. Eieren uur 2-3 Volwassen mijten Larven bloedmaaltijd 2-3 bloedmaaltijd bloedmaaltijd 1-2 Deutonymphen 1-2 Protonymphen Cyclusduur (), 29 Cyclusduur (), 11 Temperatuur C Cyclusduur (), 7 Cyclusduur (), 6 Cyclusduur (), Temperatuursinvloed: 7 onder ideale omstandigheden ( > 25 C), verlengd bij lagere temperaturen.

4 rode vogelmijt? SCHADELIJK? Effect op dierenwelzijn Rode vogelmijten voeden zich voornamelijk met bloed van kippen. Daarom worden ze ook bloedluizen genoemd. Overdag verstoppen ze zich veelal in de stal maar s nachts kruipen ze via de poten omhoog naar het lichaam van de kip en bijten door de huid om bloed te zuigen. Door de irritatie slapen de kippen onvoldoende en worden ze nerveus, ondermeer met vederpikken en kannibalisme tot gevolg. Bloedluizen ondermijnen dus het welzijn van de kip. Effect op de mens Ook mensen kunnen door bloedluizen gebeten worden. Alhoewel de gevoeligheid verschilt van de ene persoon tot de andere, ervaren sommige pluimveehouders en stalpersoneel veel huidirritatie. Af en toe treden zelfs allergische reacties op, bv. onder de vorm van jeukende ogen. Bloedluizen tasten dus ook het welzijn en de arbeidsvreugde van de pluimveehouder aan.

5 Effect op diergezondheid De rode vogelmijt heeft invloed op de gezondheid van leghennen. Langdurige en erge infestaties zorgen voor bloedarmoede, magere hennen en een verminderde weerstand. De algemene toestand van de kip verslechtert en de kip wordt gevoeliger voor infectieziekten. Zo kan colibacillose met verhoogde sterfte optreden. Daarnaast kan de rode vogelmijt een reservoir vormen voor tal van gevaarlijke kiemen en die ook verspreiden tussen kippen. Dit werd ondermeer aangetoond voor Salmonella en aviair influenza virus. Tevens wordt vermoed dat rode vogelmijten infecties naar mensen kunnen overbrengen. Zo zou de kiem van de ziekte van Lymne, die gewoonlijk met tekenbeten geassocieerd wordt, ook via bloedluizen kunnen verspreiden. Effect op inkomen De aanwezigheid van mijten kost centen. Enerzijds door daling van prestaties van de hennen, anderzijds ook door de kosten voor de bestrijding. Besmette kippen hebben een hogere voederconversie, groeien trager en produceren minder eieren. Verder zorgt de rode vogelmijt voor meer 2de keus eieren en dus voor een lagere marktprijs.

6 programma 2.0 De rode vogelmijt bestrijden is meer dan enkel de kippen behandelen. Het vraagt een integrale en strategische aanpak met kennis van zaken.

7 HET EZODUS Wij bieden een efficiënte, PROGRAMMA: duurzame en diervriendelijke aanpak voor leghennen en moederdieren in opfok en leg. Hierbij spelen de volgende zaken een cruciale rol: 1 2 Management: hygiëne, interne en externe bioveiligheid. 3 Integrale en strategische aanpak: samen, snel, systemisch en slim. Monitoring: het meten van de graad van besmetting om optimaal te reageren op de bedrijfssituatie.

8 Stal 1 Stal 2 Ken uw bedrijf interne bioveiligheid spreiding van rode vogelmijten binnen het bedrijf vermijden Dieren en ongedierte Verbindingen tussen 60 diereenheden 40 Pluimveehouders en medewerkers 20 Invloeds Kadavers 0 factoren voor spreiding via Gemiddelde interne bioveiligheidsscores op Belgische bedrijven. de lucht Bezoekers Mestbanden Materialen Eierbanden Resultaten audit interne bioveiligheid (MSD AH, ): - 72% van veehouders en personeel versleept rode vogelmijt tussen de stallen. - 66% van de bezoekers kan oorzaak zijn van de verspreiding. - Eierbanden kunnen reservoirs van rode vogelmijten zijn. - De mestopslag vormt een voorname bron van herinfestatie na behandeling. ENKELE TIPS Veel ruimte voor verbetering! 1 Draag als pluimveehouder, medewerker of bezoeker steeds propere kledij en laarzen.! 2 Ruim het eierlokaal en het omkleedlokaal op. Reinig deze lokalen nat en ontsmet ze. 3 Reinig materialen en machines. 4 Maak de mestput leeg. Reinig regelmatig de mestput en de mestbanden, zeker ook steeds als onderdeel van een curatieve behandeling.

9 bedrijf 1 bedrijf 2 Ken uw bedrijf externe bioveiligheid insleep van rode vogelmijten van buitenaf vermijden Leveren van nieuwe hennen Leveren van voeder Materialen en benodigheden Laden van hennen Toegankelijkheid van de stal voor mensen Resultaten audit externe bioveiligheid (MSD AH, ): 0 Toegankelijkheid van de stal voor dieren en ongedierte Omgeving van de stal Verpakkingsmateriaal voor eieren - Het leveren van nieuwe hennen vormt 25% van het risico op besmetting met rode vogelmijten. Gemiddelde externe bioveiligheidsscores op Belgische bedrijven. Veel ruimte voor verbetering!! ENKELE TIPS 1 Het binnenbrengen van nieuw pluimvee vereist speciale aandacht. De nieuwe hennen kunnen de aanwezige hennen/stal besmetten, de aanwezige hennen/stal kunnen de nieuwe hennen besmetten. Meet de infestatiegraad in elke stal en bepaal het beste plan van aanpak samen met uw bedrijfsdierenarts. Blijf monitoren. 2 Reinig en ontsmet materiaal, vrachtwagens en kratten. 3 Laat bezoekers douchen vooraleer de stal te bezoeken en voorzie ze van propere kledij en laarzen. Wegwerpoveralls mogen slechts éénmalig gebruikt worden.

10 monitor en denk strategisch Manage Respecteer de interne en externe bioveiligheid op uw bedrijf Doe dit om insleep te vermijden en om een langer effect van uw integrale aanpak te krijgen. Uit de audit blijkt dat er geen zekerheid is dat het pluimvee na de aanpak van de rode vogelmijt negatief blijft of kort nadien niet weer positief wordt, wanneer de interne en externe bioveiligheid niet gerespecteerd worden. Monitor: meet de infestatiegraad door het plaatsen van mijtenvallen Doe dit om continu de situatie van uw bedrijf op te volgen om zo strategisch te kunnen werken en snel te kunnen reageren. Door te meten en te monitoren kan men het beste plan van aanpak bepalen. Hoe meer rode vogelmijten er in het begin zijn, hoe sneller men terug besmet kan zijn na een ingestelde behandeling. Daarom is het van belang om bij een besmetting snel te behandelen. Denk strategisch Neem de juiste beslissingen in functie van de besmettingsgraad van de stallen en het bedrijf alsook de leeftijd van de dieren. In verband met bioveiligheidsscore. Het gaat hier om de externe bioveiligheid. Hoe hoger de score, hoe beter de externe bioveiligheid op het bedrijf is. Scores in 2018 in België: laagste was 46, gemiddelde was 70 en hoogste was 89. gebruik het PREDICTIEMODEL MSD ontwikkelde een predictiemodel. Het model heeft het effect van bepaalde managementsfactoren op het succes van de mijtenaanpak weer. Meer specifiek kan de termijn die men mijtenvrij blijft na de aanpak van de bloedluis bepaald worden. Deze is afhankelijk van de infestatiegraad in het begin en de interne en externe bioveiligheidsscores Niet alle stallen tegelijk behandeld Laag Matig Zwaar Heel zwaar Infestatieniveau Bioveligheidsscore > Alle stallen tegelijk behandeld Laag Matig Zwaar Heel zwaar Infestatieniveau Bioveligheidsscore

11 pak uw bedrijf aan behandel SAMEN Integraal: alle stallen, alle lokalen, alle leeftijden, alle tomen. Vermijd dat er ergens een reservoir van rode vogelmijten achterblijft die de behandelde kippen opnieuw kunnen besmetten. Tenzij men absoluut zeker is dat sommige stallen vrij zijn van rode vogelmijt, dient een behandeling van de dieren steeds in alle stallen tegelijkertijd te worden doorgevoerd. Behandeling van dieren dient gecombineerd te worden met hygiënemaatregelen: reinigen en desinfecteren van het eilokaal, omkleedlokaal, mestbanden en mestput. SNEL & STRATEGISCH Op het juiste tijdstip: zo snel mogelijk. Hoe langer men wacht, hoe hoger de infestatiegraad, hoe meer kans dat de mijten er snel terug zijn na de behandeling. De aanpak op een ogenblik dat er nog maar zeer weinig mijten aanwezig zijn, heeft veel langer effect dan wanneer het infestatieniveau hoger is. Daarenboven: hoe jonger het pluimvee, hoe lichter, hoe minder bestrijdingsmiddel nodig. Dit is ecologische en economisch een goede zaak. SYSTEMISCH Via het drinkwater: de rode vogelmijt verstopt zich in spleten en kieren in de stal. Na een systemische behandeling via het drinkwater worden rode vogelmijten afgedood wanneer ze bloed komen zuigen. Ook mijten die zich op moeilijk bereikbare plaatsen bevinden worden daardoor afgedood. Dit is effectief en eenvoudig. SLIM Een goed uitgedacht bestrijdingsplan leidt tot kostenreductie, minder gebruik van chemische producten en meer dierenwelzijn.

12 BE/EZ/0319/0001 Rode vogelmijt heeft een nadelige invloed op mens en dier. Kristof Van Hoye en Peter De Herdt informeren u graag en staan u, samen met uw bedrijfsdierenarts, graag bij in de integrale aanpak van de rode vogelmijten op uw bedrijf. Scan voor meer informatie Kristof Van Hoye van.hoye.kristof@merck.com Peter De Herdt peter.de.herdt@merck.com MSD Animal Health BVBA Lynx Binnenhof 5, 1200 Brussel

PLUIMVEE HARTSLAG #26

PLUIMVEE HARTSLAG #26 Een publicatie van MSD Animal Health Juli 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #26 door Peter gemeten Bloedluizen bestrijden rendeert! DYNAMIC IMMUNITY Doeltreffende bestrijding van rode vogelmijt loont!

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #29

PLUIMVEE HARTSLAG #29 Een publicatie van MSD Animal Health April 2019 - Jaargang 8 PLUIMVEE HARTSLAG #29 door Peter gemeten Veel geleerd in 1 jaar strijd tegen de bloedluis met Exzodus DYNAMIC IMMUNITY De weg naar succes volledig

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #23

PLUIMVEE HARTSLAG #23 Een publicatie van MSD Animal Health September 2017 - Jaargang 6 PLUIMVEE HARTSLAG #23 door Peter gemeten Rode vogelmijt, grote verliespost bij leghennen DYNAMIC IMMUNITY EFFICIËNTE BESTRIJDING VAN RODE

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #27

PLUIMVEE HARTSLAG #27 Een publicatie van MSD Animal Health Oktober 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #27 door Peter gemeten Waarom lukt de bestrijding van bloedluizen soms niet? DYNAMIC IMMUNITY Alleen de juiste aanpak werkt

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #25

PLUIMVEE HARTSLAG #25 Een publicatie van MSD Animal Health Maart 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #25 door Peter gemeten Een goed kuiken maken begint bij het moederdier DYNAMIC IMMUNITY MATERNALE ANTISTOFFEN BELANGRIJK VOOR

Nadere informatie

Bloedluisbestrijding vraagt totaalaanpak

Bloedluisbestrijding vraagt totaalaanpak Dierengezondheidszorg Vlaanderen Bloedluisbestrijding vraagt totaalaanpak Studienamiddag leghennenhouderij Geel 10/10/17 Viviane Aerts FOD project DERMANYSSUS Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus

Nadere informatie

Bioveiligheid, mijn bedrijf is beschermd!

Bioveiligheid, mijn bedrijf is beschermd! STOP dierenziekten Bioveiligheid, mijn bedrijf is beschermd! Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen STOP dierenziekten Het voorkomen van besmettelijke dierenziekten is van het grootste

Nadere informatie

Vogelmijt bedrijfsplan

Vogelmijt bedrijfsplan Vogelmijt bedrijfsplan Hieronder vindt u een opsomming van maatregelen, methoden en middelen die toegepast zouden kunnen worden tegen vogelmijt. Er is een onderscheid gemaakt tussen de periode (* bij aankoop

Nadere informatie

Vogelmijt kwis. Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als. A. De luis B. De spin C. De schorpioen D.

Vogelmijt kwis. Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als. A. De luis B. De spin C. De schorpioen D. 1 Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als A. De luis B. De spin C. De schorpioen D. De teek 2 Wat is niet waar: De vogelmijt zit in dezelfde taxonomische klasse als A. De

Nadere informatie

Hulplijst tegen vogelmijt bij legpluimvee

Hulplijst tegen vogelmijt bij legpluimvee N.B. = ja, dat klopt 1. De ongedierte bestrijding en wering buiten de stal wordt uitgevoerd door een professionele organisatie Advies: Laat de ongedierte wering en bestrijding uitvoeren door een professionele

Nadere informatie

Resultaten bloedluis-enquête

Resultaten bloedluis-enquête Resultaten bloedluis-enquête 29-03-2017 Op ongeveer 80% van de bedrijven werd bloedluis waargenomen. Op 32% van de deelnemende bedrijven waren de bloedluizen in gaten en kieren te vinden; een lichte tot

Nadere informatie

Resultaten bloedluis-enquête

Resultaten bloedluis-enquête Resultaten bloedluis-enquête Op ongeveer 80% van de bedrijven werd bloedluis waargenomen. Op 32% van de deelnemende bedrijven waren de bloedluizen in gaten en kieren te vinden; een lichte tot matige besmetting.

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #28

PLUIMVEE HARTSLAG #28 Een publicatie van MSD Animal Health December 2018 - Jaargang 7 PLUIMVEE HARTSLAG #28 door Peter gemeten Steeds alert blijven voor NCD RESPIRATORY PROTECTION Traditionele en moderne oplossingen combineren,

Nadere informatie

VRAGENLIJST BIOVEILIGHEID OP PLUIMVEEBEDRIJVEN - 2008

VRAGENLIJST BIOVEILIGHEID OP PLUIMVEEBEDRIJVEN - 2008 VRAGENLIJST BIOVEILIGHEID OP PLUIMVEEBEDRIJVEN - 2008 I. IDENTIFICATIE VAN HET BEDRIJF (**) beslagnummer: adres: gelegen in een gevoelig natuurgebied? (*) verantwoordelijke: naam: tel: adres: dierenarts:

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen PRRS: de aanpak begint bij monitoring. Dr. Ellen de Jong

Dierengezondheidszorg Vlaanderen PRRS: de aanpak begint bij monitoring. Dr. Ellen de Jong Dierengezondheidszorg Vlaanderen PRRS: de aanpak begint bij monitoring Dr. Ellen de Jong Varkensacademie, 27 november 2015 Dierengezondheidszorg Vlaanderen Monitoring Algemene inleiding Biggenbatterij

Nadere informatie

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan

Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Auteur: Steven Sarrazin Redenen genoeg om de BVDV-situatie op uw bedrijf na te gaan Boviene Virale Diarree (BVD) is een aandoening met een veel ruimer ziektebeeld dan de naam laat vermoeden. Daarom is

Nadere informatie

Eieren & Pluimvee. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels

Eieren & Pluimvee. afrekenen met bacteriën, virussen + schimmels Eieren & Pluimvee Eieren en Pluimvee Vires5 Animalia laat steeds weer enorme resultaten zien. Dieren die dagelijks 3% Vires5 Animalia in hun drinkwater drinken, zien er gezonder uit, zijn fitter en minder

Nadere informatie

Tips & Tricks. Biosecurity. Bart, Geert & Maude s. Wat is bioveiligheid? Wat betekent dit concreet? Wordt bioveiligheid toegepast op rundveebedrijven?

Tips & Tricks. Biosecurity. Bart, Geert & Maude s. Wat is bioveiligheid? Wat betekent dit concreet? Wordt bioveiligheid toegepast op rundveebedrijven? Bart, Geert & Maude s Tips & Tricks Biosecurity Wat is bioveiligheid? Bioveiligheid bij rundvee is het geheel van maatregelen die genomen worden om een runderpopulatie te beschermen tegen schadelijke biologische

Nadere informatie

Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae in de praktijk. Proefbedrijf Pluimveehouderij. Nathalie Sleeckx

Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae in de praktijk. Proefbedrijf Pluimveehouderij. Nathalie Sleeckx Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae in de praktijk Proefbedrijf Pluimveehouderij Nathalie Sleeckx 1-10/7/2016 Algemene info Start: opzet leghennen september 2015 Financiering: FOD

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG #24

PLUIMVEE HARTSLAG #24 Een publicatie van MSD Animal Health December 2017 - Jaargang 6 PLUIMVEE HARTSLAG #24 door Peter gemeten Het afweersysteem vroeger activeren biedt voordelen DYNAMIC IMMUNITY NIEUWE-GENERATIE VACCINS BIEDEN

Nadere informatie

Bloedmijt bestrijding. Ervaringen van pluimveehouders over inzet van roofmijt

Bloedmijt bestrijding. Ervaringen van pluimveehouders over inzet van roofmijt Bloedmijt bestrijding Ervaringen van pluimveehouders over inzet van roofmijt Amy Verhoeven Inhoud Aanleiding Onderzoeksopzet Resultaten & discussie Conclusie Vragen Motivatie onderzoek Aanleiding (Bio-industrie,

Nadere informatie

Innoveren bij Vencomatic. Dick van de Ven, product designer 6 maart 2018

Innoveren bij Vencomatic. Dick van de Ven, product designer 6 maart 2018 Innoveren bij Vencomatic Dick van de Ven, product designer 6 maart 2018 Vencomatic Group - Familiebedrijf, opgericht in 1983 - Stalautomatisering voor pluimvee - 400+ medewerkers - 3 merken, Vencomatic,

Nadere informatie

Algemene maatregelen ter preventie van insleep Coryza op legbedrijven.

Algemene maatregelen ter preventie van insleep Coryza op legbedrijven. Algemene maatregelen ter preventie van insleep Coryza op legbedrijven. 1. Optimaliseren bedrijfshygiënemanagement om insleep te voorkomen, blijft de belangrijkste maatregel. Vaccinatie is alleen ter ondersteuning.

Nadere informatie

Welzijn, gezondheid en sanitaire status van legkippen in verrijkte kooien versus nietkooisystemen

Welzijn, gezondheid en sanitaire status van legkippen in verrijkte kooien versus nietkooisystemen Welzijn, gezondheid en sanitaire status van legkippen in verrijkte kooien versus nietkooisystemen Door Bas RODENBURG, Frank TUYTTENS, Koen DE REU, Lieve HERMAN, Johan ZOONS en Bart SONCK Traditionele batterijkooien

Nadere informatie

Proefbedrijf Pluimveehouderij

Proefbedrijf Pluimveehouderij Proefbedrijf Pluimveehouderij Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae in de praktijk Proefbedrijf Pluimveehouderij Nathalie Sleeckx 2-10/19/2017 Algemene info Start: opzet leghennen september

Nadere informatie

Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae bij pluimvee in de praktijk

Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae bij pluimvee in de praktijk Potentiële bestrijdingsmethoden van Dermanyssus gallinae bij pluimvee in de praktijk 1-25/03/2016 Algemene info Start: opzet leghennen september 2015 Financiering: FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de

Nadere informatie

December Jaargang 3. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #12. Naaldloze intradermale vaccinatie

December Jaargang 3. Josine, Rubén en Eva s. Tips&Tricks #12. Naaldloze intradermale vaccinatie December 2016 - Jaargang 3 Josine, Rubén en Eva s Tips&Tricks #12 Naaldloze intradermale vaccinatie LUNG HEALTH EERSTE ERVARINGEN IN BELGIË MET INTRADERMALE VACCINATIE Naaldloze intradermale vaccinatie

Nadere informatie

Teek-it-easy Een spel over... teken!

Teek-it-easy Een spel over... teken! Teek-it-easy Een spel over... teken! Deelnemers Spel Begeleiding Aantal Leeftijd Doelgroep Spelsoort Duur Aantal 10 of meer 10-12 jaar JRK-groep Binnen rustig 45 min. à 1u30 1 à 2 13-15 jaar Scholen Varia

Nadere informatie

VRAGENLIJST BIOVEILIGHEID OP PLUIMVEEBEDRIJVEN

VRAGENLIJST BIOVEILIGHEID OP PLUIMVEEBEDRIJVEN VRAGENLIJST BIOVEILIGHEID OP PLUIMVEEBEDRIJVEN - 2012 I. IDENTIFICATIE VAN HET BEDRIJF (**) beslagnummer: adres: gelegen in een gevoelig natuurgebied? (*) verantwoordelijke: naam: tel: adres: dierenarts:

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB Examen VMBO-BB 2011 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen horen digitale bestanden.

Nadere informatie

Ruth Bouwstra (CVI) Teun Fabri (GD Deventer) Ron Fouchier (Erasmus MC) Erik van Geloof (KNMvD) Mart de Jong (WU) Wim Pelgrim (EZ, ambtelijk

Ruth Bouwstra (CVI) Teun Fabri (GD Deventer) Ron Fouchier (Erasmus MC) Erik van Geloof (KNMvD) Mart de Jong (WU) Wim Pelgrim (EZ, ambtelijk Ruth Bouwstra (CVI) Teun Fabri (GD Deventer) Ron Fouchier (Erasmus MC) Erik van Geloof (KNMvD) Mart de Jong (WU) Wim Pelgrim (EZ, ambtelijk secretaris) Roy Slaterus (SOVON) Arjan Stegeman (voorzitter)

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken

Dierengezondheidszorg Vlaanderen. Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken Dierengezondheidszorg Vlaanderen Tip en Tricks voor een antibiotica-arm varken Onze missie DGZ is dé betrouwbare partner van de Vlaamse veehouder om met gezonde dieren op duurzame wijze veilig voedsel

Nadere informatie

Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes

Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes Belang van diergezondheid en bioveiligheid in de intensieve varkenshouderij Prof. dr. D. Maes Afdeling bedrijfsdiergeneeskunde varken Faculteit Diergeneeskunde UGent Brugge, 29 november 2013 1 Belang van

Nadere informatie

Impact van worminfecties op de algemene gezondheidsstatus van leghennen in niet-kooisystemen.

Impact van worminfecties op de algemene gezondheidsstatus van leghennen in niet-kooisystemen. Departement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid Impact van worminfecties op de algemene gezondheidsstatus van leghennen in niet-kooisystemen. Eva Pierré () Hilde Van Meirhaeghe Mieke Geerinckx (DGZ

Nadere informatie

Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken?

Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken? Als u een hond was, hoe zou u vlooien en teken aanpakken? Vlooien - en tekenb esmettingen kunnen effectief w orden aangepakt. Vlooien Alleen van het woord al krijgt u misschien direct jeuk. Maar hoe zou

Nadere informatie

VRAGENLIJST BIOVEILIGHEID OP PLUIMVEEBEDRIJVEN - 2006

VRAGENLIJST BIOVEILIGHEID OP PLUIMVEEBEDRIJVEN - 2006 VRAGENLIJST BIOVEILIGHEID OP PLUIMVEEBEDRIJVEN - 2006 I. IDENTIFICATIE VAN HET BEDRIJF (**) beslagnummer: andere erkennings- of registratienummers: adres: geografische coördinaten (Lambertcoördinaten)

Nadere informatie

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak

Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Auteur: Steven Sarrazin Het belang van monitoring en vaccinatie in de BVD-aanpak Veelal wordt de bestrijding van het Boviene Virale Diarree-virus (BVD) enkel geassocieerd met vaccinatie. Echter, met vaccinatie

Nadere informatie

November Jaargang 4. Josine & Rubéns. Tips&Tricks #15. Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn

November Jaargang 4. Josine & Rubéns. Tips&Tricks #15. Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn November 2017 - Jaargang 4 Josine & Rubéns Tips&Tricks #15 Naaldloze intradermale vaccinatie verbetert dierenwelzijn LUNG HEALTH NAALDLOZE INTRADERMALE VACCINATIE VERBETERT DIERENWELZIJN Vandaag staat

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de gezondheidskwalificatie van pluimvee

Omzendbrief betreffende de gezondheidskwalificatie van pluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de gezondheidskwalificatie van pluimvee Referentie PCCB/S2/769111 Datum 14/11/2011 Huidige versie 1 Van toepassing vanaf

Nadere informatie

Ziekte van Newcastle Maatregelen van kracht in België (KB van 28 november 1994, MB van 1 augustus 2018 en MB van 29 augustus 2018)

Ziekte van Newcastle Maatregelen van kracht in België (KB van 28 november 1994, MB van 1 augustus 2018 en MB van 29 augustus 2018) Ziekte van Newcastle Maatregelen van kracht in België (KB van 28 november 1994, MB van 1 augustus 2018 en MB van 29 augustus 2018) Onder voorbehoud dat er zich geen nieuwe ontwikkelingen voordoen, kunnen

Nadere informatie

Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid.

Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid. Sanitaire risico s en aandachtspunten voor biggengezondheid. Doelstelling van een bedrijf Verantwoord produceren met een minimum aan kosten. Verantwoord? Economisch? Het streven naar een hoge productie

Nadere informatie

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Auteur: Vanessa Meganck Inleiding Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Voor het vermijden van diarree bij de jongste kalfjes dient er een evenwicht gevonden te worden

Nadere informatie

A. Persoonlijke gegevens. B. Bedrijfsgegevens

A. Persoonlijke gegevens. B. Bedrijfsgegevens A. Persoonlijke gegevens 1. Naam 2. Adres 3. Postcode 4. Stad 5. Land 6. Telefoonnummer B. Bedrijfsgegevens 7. Hoeveel jaar relevante ervaring in het houden van pluimvee heeft de bedrijfsverantwoordelijke?

Nadere informatie

WETENSCHAPPELIJK COMITÉ VAN HET FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN

WETENSCHAPPELIJK COMITÉ VAN HET FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN WETENSCHAPPELIJK COMITÉ VAN HET FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN ADVIES 20-2006 Betreft: Adviesaanvraag betreffende het Nationaal Salmonella bestrijdingsprogramma voor fokpluimvee

Nadere informatie

Het ophokken van biopluimvee heeft geen effect op de biostatus van de dierlijke producten (eieren, vlees):

Het ophokken van biopluimvee heeft geen effect op de biostatus van de dierlijke producten (eieren, vlees): Vogelgriep: wat moet je weten? Bron: Boerenbond, FAVV, DGZ Ophokplicht en bio Het ophokken van biopluimvee heeft geen effect op de biostatus van de dierlijke producten (eieren, vlees): Artikel 14, b, iii

Nadere informatie

Hygiëne Algemeen. Nemen van Hygiënische maatregelen

Hygiëne Algemeen. Nemen van Hygiënische maatregelen Hygiëne Algemeen Nemen van Hygiënische maatregelen Dieren in het wild houden nest, vacht enz schoon Dieren die gehouden worden op veehouderijbedrijven of voor gezelschap Door dieren in huizen en/of hokken

Nadere informatie

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was?

Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? Wat zou u tegen vlooien en teken doen als u een hond was? In deze brochure vindt u informatie over vlooien- en tekenbestrijding bij de hond Belangrijke tips voor een goede bescherming binnen- en buitenshuis!

Nadere informatie

Geef vlooien geen kans

Geef vlooien geen kans Geef vlooien geen kans Een handleiding voor u en uw huisdier om vlooien effectief aan te pakken Vlooien Alleen van het woord al krijgt u misschien direct jeuk. Maar hoe zou u zich voelen als u vlooien

Nadere informatie

Waar kan ik op letten tijdens reinigen en ontsmetten?

Waar kan ik op letten tijdens reinigen en ontsmetten? Dierengezondheidszorg Vlaanderen Waar kan ik op letten tijdens reinigen en ontsmetten? Beitem, 20/05/2016 Dr. Ellen de Jong Reinigen en ontsmetten Reinigen en ontsmetten van stallen? - Belangrijke bioveiligheidsmaatregel

Nadere informatie

Deel 10. Niet-technische samenvatting PRMER-0018

Deel 10. Niet-technische samenvatting PRMER-0018 Deel 10. Niet-technische samenvatting PRMER-0018 10.1 Ruimtelijke situering Het bedrijf is gelegen aan de Statiestraat 56 te Dentergem. Volgens het kadastraal plan bevindt het bedrijf zich op volgende

Nadere informatie

CENTRE OF EXPERTISE ANTIMICROBIAL CONSUMPTION AND RESISTANCE IN ANIMALS

CENTRE OF EXPERTISE ANTIMICROBIAL CONSUMPTION AND RESISTANCE IN ANIMALS CENTRE OF EXPERTISE ANTIMICROBIAL CONSUMPTION AND RESISTANCE IN ANIMALS PLAN VAN AANPAK (PvA) VOOR REDUCTIE ANTIBIOTICAGEBRUIK OP BEDRIJFSNIVEAU AMCRA heeft als doel om te fungeren als federaal kenniscentrum

Nadere informatie

Ronde Eerste ronde in nieuwe leghennenstal Opzet: 11 juni 2014 Laden: 25 juni 2015 op 70 weken leeftijd

Ronde Eerste ronde in nieuwe leghennenstal Opzet: 11 juni 2014 Laden: 25 juni 2015 op 70 weken leeftijd Ronde 2014-2015 Eerste ronde in nieuwe leghennenstal Opzet: 11 juni 2014 Laden: 25 juni 2015 op 70 weken leeftijd 5-29/10/2015 Verrijkte kooi - 4 behandelingen per ras Snel lichtschema standaardvoer Snel

Nadere informatie

Rode vogelmijt expert panel meeting: wat deskundigen zeggen over rode vogelmijt

Rode vogelmijt expert panel meeting: wat deskundigen zeggen over rode vogelmijt Gesponsord door MSD Animal Health Rode vogelmijt expert panel meeting: wat deskundigen zeggen over rode vogelmijt Vraag en antwoord Prepared by Novometrix Research Inc Moffat Ontario L0P 1J0 Canada DEELNEMERS

Nadere informatie

Tussen de legronden Tijdens de legronde

Tussen de legronden Tijdens de legronde IPM vogelmijt Preventie Tussen de legronden Tijdens de legronde (Pictures: kleine loo, reggedaleieren, internet) Preventie Tussen twee legronden (Pictures: kleine loo, reggedaleieren, internet) Preventie

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie pluimvee 2017 bijzonderste bevindingen

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Autopsie pluimvee 2017 bijzonderste bevindingen Autopsie pluimvee 2017 bijzonderste bevindingen Versie 1.0 Oktober 2018 Auteur: Afdeling autopsie In 2017 werden een 410-tal inzendingen (Figuur 1) voor autopsie pluimvee verwerkt. Dit aantal is met 20,3%

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de algemene toelatingsvoorwaarden voor het houden van pluimvee

Omzendbrief betreffende de algemene toelatingsvoorwaarden voor het houden van pluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de algemene toelatingsvoorwaarden voor het houden van pluimvee Referentie PCCB/S2/1122851 Datum 26/07/2018 Huidige versie

Nadere informatie

Vaccinatie van uw kat Praat erover!

Vaccinatie van uw kat Praat erover! Vaccinatie van uw kat Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

PRRS in vraag? en antwoord!

PRRS in vraag? en antwoord! KENNISDOCUMENT Met kennis vooruit: PRRS in vraag? en antwoord! Veel varkenshouders en dierenartsen hebben vragen over PRRS. Daarom geven we in dit kennisdocument antwoord op de vier meestgestelde vragen

Nadere informatie

PLUIMVEE HARTSLAG. Kippen ent je tegen IB volgens het concept van Protectotype. door Peter gemeten

PLUIMVEE HARTSLAG. Kippen ent je tegen IB volgens het concept van Protectotype. door Peter gemeten Een publicatie van MSD Animal Health Eerste jaargang juni 2012 PLUIMVEE HARTSLAG door Peter gemeten #1 Kippen ent je tegen IB volgens het concept van Protectotype Kies voor de juiste vaccinatie strategie

Nadere informatie

Tabel 1.1: overzicht van de minimale frequentie voor bemonstering hygiëneonderzoek afhankelijk van de gezondheidskwalificatie en categorie pluimvee

Tabel 1.1: overzicht van de minimale frequentie voor bemonstering hygiëneonderzoek afhankelijk van de gezondheidskwalificatie en categorie pluimvee Bijlage IV: Uitvoering van het hygiënogram 1 Inleiding Het hygiëneonderzoek wordt uitgevoerd om na te gaan of de reiniging en ontsmetting efficiënt werd uitgevoerd. In tabel 1.1 wordt een overzicht gegeven

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij braadkippen en vleeskalkoenen Huidige versie 2 Referentie PCCB/S2/589616

Nadere informatie

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Veepeilerproject. Vrachtwagenbemonstering

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw. Veepeilerproject. Vrachtwagenbemonstering Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw Veepeilerproject Vrachtwagenbemonstering Inhoud 1. Inleiding 2. Probleemstelling 3. Doelstelling 4. Materialen en Methoden 5. Resultaten 6. Conclusie 7. Perspectieven

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is PRRSv? 2. Welke ziektebeelden kan je zien? 3. Wat kunnen de financiële gevolgen zijn?

Overzicht. 1. Wat is PRRSv? 2. Welke ziektebeelden kan je zien? 3. Wat kunnen de financiële gevolgen zijn? Dierenarts Eva Claeyé 16 september 2016 Overzicht 1. Wat is PRRSv? 2. Welke ziektebeelden kan je zien? 3. Wat kunnen de financiële gevolgen zijn? 4. De PRRSv-status van een bedrijf 5. Wat is uw streefdoel?

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de algemene toelatingsvoorwaarden voor het houden van pluimvee

Omzendbrief betreffende de algemene toelatingsvoorwaarden voor het houden van pluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de algemene toelatingsvoorwaarden voor het houden van pluimvee Referentie PCCB/S2/1122851 Datum 25/11/201326/07/2018 Huidige

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de algemene toelatingsvoorwaarden voor het houden van pluimvee

Omzendbrief betreffende de algemene toelatingsvoorwaarden voor het houden van pluimvee Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de algemene toelatingsvoorwaarden voor het houden van pluimvee Referentie PCCB/S2/KVH/1122851 Datum 25/11/2013 Huidige

Nadere informatie

BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen.

BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen. Auteur: Steven Sarrazin BVD-bestrijding in België: een algemene aanpak lijkt er te komen. Nu IBR een verplichte nationale aanpak kent bij rundvee, komt ook een bestrijding van BVD (Boviene Virale Diarree)

Nadere informatie

NATURA60 & NATURA70. De moderne volière voor de alternatieve leghennenhouderij

NATURA60 & NATURA70. De moderne volière voor de alternatieve leghennenhouderij NATURA60 & NATURA0 De moderne volière voor de alternatieve leghennenhouderij NATURA60 & NATURA0 hoge productiezekerheid, eenvoudig management NATURA60 & NATURA0 zijn door Big Dutchman ontwikkelde volières

Nadere informatie

Het ontwapenen van kippen

Het ontwapenen van kippen Het ontwapenen van kippen Voorzorgsprincipe dierenwelzijn Wouter Wytynck Boerenbond Dierenwelzijn Dierenwelzijn wordt getoetst aan vijf vrijheden: - Vrij van honger en dorst - Vrij van ongemak - Vrij van

Nadere informatie

Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies. Informatie over vlooien, teken & maden

Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies. Informatie over vlooien, teken & maden Voor een goed parasietenbestrijdingsadvies Informatie over vlooien, teken & maden Vlooien bij hond en kat Een vlooieninfectie is voor een volwassen dier al hinderlijk, maar is voor een jong dier nog veel

Nadere informatie

Vaccinatie van uw hond Praat erover!

Vaccinatie van uw hond Praat erover! Vaccinatie van uw hond Praat erover! Wat is een vaccinatie? Een vaccinatie zorgt voor de opbouw van bescherming (via antistoffen en afweercellen) tegenover een bepaalde ziekteverwekker. De volgende keer

Nadere informatie

Vliegenbestrijding. begin er op tijd mee!

Vliegenbestrijding. begin er op tijd mee! Vliegenbestrijding begin er op tijd mee! Feiten over vliegen Binnen 4 weken meer dan 1.000.000 vliegen Vliegen planten zich vliegensvlug voort. Even rekenen Bij een gunstige temperatuur: 1000 eitjes per

Nadere informatie

1. Voorschriften voor het bemonsteren van pluimveebedrijven

1. Voorschriften voor het bemonsteren van pluimveebedrijven Bijlage I: hygiënogram bij pluimveebedrijven In deze bijlage worden de uitvoering van het hygiënogram, de toekenning van de scores en de beoordeling ervan bij pluimveebedrijven beschreven. 1. Voorschriften

Nadere informatie

Preventie van Gumboro

Preventie van Gumboro Dierengezondheidszorg Vlaanderen Preventie van Gumboro Studiedag Vlees Dierengezondheidszorg Vlaanderen DGZ Onze missie DGZ is dé betrouwbare partner van de Vlaamse veehouder om met gezonde dieren op duurzame

Nadere informatie

Legkippen houden met succes?

Legkippen houden met succes? Legkippen houden met succes? Onze 12 Gouden Tips voor de Beste Legkippen Gedurende een periode geen eieren in het legnest? Wellicht herkenbaar voor elke kippenhouder. Legkippen zijn geen moeilijke beestjes

Nadere informatie

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 november 2005 (02.12) (OR. en) 14116/05 LIMITE AGRILEG 166

PUBLIC RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 november 2005 (02.12) (OR. en) 14116/05 LIMITE AGRILEG 166 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 21 november 2005 (02.12) (OR. en) PUBLIC 14116/05 LIMITE AGRILEG 166 ZITTINGSDOCUMENT van: het voorzitterschap aan: de Groep hoofden van de veterinaire diensten

Nadere informatie

PRI 3004 Houden van pluimvee - Diergezondheid [3004] v1

PRI 3004 Houden van pluimvee - Diergezondheid [3004] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : PRI 004 Houden van pluimvee - Diergezondheid [004] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing

Nadere informatie

Rode vogelmijt - COREMI Europese enquête

Rode vogelmijt - COREMI Europese enquête Rode vogelmijt - COREMI Europese enquête Graag lezen alvorens de enquête in te vullen: Ingevulde enquêtes worden vertrouwelijk behandeld, anonimiteit wordt gegarandeerd en we geven uw bedrijfsgegevens

Nadere informatie

Besmettelijke dierziekten

Besmettelijke dierziekten Besmettelijke dierziekten Beheersen-bestrijden-voorkomen Aline de Koeijer Aline de Koeijer Epidemiologie en risicoanalyse Besmettelijke dierziekten - historie De grote vrees van veehouders sinds eeuwen

Nadere informatie

Je hebt het beter in de hand

Je hebt het beter in de hand Je hebt het beter in de hand Uniform koppel Meer eieren per hen Betere voerbenutting SOLIQ is een gezamelijk concept van: SOLIQ Het nieuwe voeren SOLIQ is het nieuwe voeren. Hiermee mengt u droog kernvoer

Nadere informatie

Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf

Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf Moeilijk te ontdekken infectieuze ziekten bij runderen Sommige infecties bij runderen blijven gedurende lange tijd aanwezig op een rundveebedrijf vooraleer ze ontdekt en aangepakt worden. Het gaat om besmettelijke

Nadere informatie

Belang van goed water

Belang van goed water Belang van goed water Dr Guillaume Counotte Wat is goed water? Smakelijk Beschikbaar Niet schadelijk voor dieren Niet schadelijk voor producten (ei, vlees) 1 Waterbehoefte Normale omstandigheden: 1,6-2

Nadere informatie

HealthyHens Promoting good health and welfare in European organic laying hens

HealthyHens Promoting good health and welfare in European organic laying hens HealthyHens Promoting good health and welfare in European organic laying hens Jasper Heerkens PhD student 21 Maart 2013 NOBL vergadering Institute for Agricultural and Fisheries Research Animal Sciences

Nadere informatie

Vlooien. Algemeen. Symptomen. www.pfizerah.nl

Vlooien. Algemeen. Symptomen. www.pfizerah.nl Vlooien Algemeen Besmetting van huisdieren en hun omgeving door vlooien is een veel voorkomend probleem waarvoor de oplossing niet altijd even eenvoudig is. Er zijn in de wereld ruim 2200 soorten vlooien

Nadere informatie

Bijlage 11 Model Bedrijfsgezondheids- en Bedrijfsbehandelplan Pluimveebedrijven IKB Kip

Bijlage 11 Model Bedrijfsgezondheids- en Bedrijfsbehandelplan Pluimveebedrijven IKB Kip MODEL BEDRIJFSGEZONDHEIDS- EN BEHANDELPLAN PLUIMVEEBEDRIJVEN IKB KIP Bedrijfsgezondheidsplan Artikel 1 Het bedrijfsgezondheidsplan (bgp) bestaat uit een analyse van de hygiëne- en diergezondheidsstatus

Nadere informatie

AFRIKAANSE VARKENSPEST

AFRIKAANSE VARKENSPEST Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen AFRIKAANSE VARKENSPEST Directie Dierengezondheid DG Controlebeleid 1. Etiologie Afrikaanse varkenspestvirus = DNA-virus, Familie Asfarviridae

Nadere informatie

het adres voor een compleet assortiment voor de kip Verstand van buiten leven. LET OP! Het assortiment kan per winkel verschillen.

het adres voor een compleet assortiment voor de kip Verstand van buiten leven. LET OP! Het assortiment kan per winkel verschillen. het adres voor een compleet assortiment voor de kip LET OP! Het assortiment kan per winkel verschillen. Voer uw kip op een aangename en sportieve manier. De voerbal bevordert het natuurlijke scharrelgedrag

Nadere informatie

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem

Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Schoolkamp en Teken Beatrixschool Haarlem Voorwoord Kamperen is voor de Beatrixschool al ruim 30 jaar een traditie. Een prachtige traditie vergeleken met de schoolreisjes van deze tijd. Een pretpark is

Nadere informatie

Veilig ruimen van pluimvee bij vogelgriep

Veilig ruimen van pluimvee bij vogelgriep Veilig ruimen van pluimvee bij vogelgriep Deze folder is voor mensen die meewerken aan het ruimen van pluimvee als er vogelgriep is. Het gaat over beschermende maatregelen die jezelf kan nemen bij vogelgriep.

Nadere informatie

STOP bloedluis Elanco

STOP bloedluis Elanco STP bloedluis Elanco Stop bloedluis start met Elector! Bijna 75% van de pluimveehouders is niet tevreden over de huidige opties tegen bloedluis (2) onderzoek in verschillende Europese landen: Nederland,

Nadere informatie

Omzendbrief aan de houders van braadkippen en vleeskalkoenen, de bedrijfsdierenartsen en de sectororganisaties. Geachte mevrouw, meneer,

Omzendbrief aan de houders van braadkippen en vleeskalkoenen, de bedrijfsdierenartsen en de sectororganisaties. Geachte mevrouw, meneer, Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Controlebeleid Directie Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten AC - Kruidtuin Food Safety Center Kruidtuinlaan 55 B-1000 Brussel

Nadere informatie

Gearchiveerd op 05/01/2015

Gearchiveerd op 05/01/2015 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 250 Houden van pluimvee - Dierengezondheid [250] v2 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Aflammeren in tijden van Q-koorts

Aflammeren in tijden van Q-koorts Aflammeren in tijden van Q-koorts Enkele adviezen: Laat bij het aflammeren geen mensen uit risicogroepen toe Draag tijdens het aflammeren speciale werkkleding: overall, rubberen laarzen en handschoenen

Nadere informatie

Bedrijfsgegevens. Beslagnummer: Naam: Voornaam: Adres: Postnummer: Gemeente: Land: Telefoonnummer: E-mailadres:

Bedrijfsgegevens. Beslagnummer: Naam: Voornaam: Adres: Postnummer: Gemeente: Land: Telefoonnummer: E-mailadres: Bedrijfsgegevens Beslagnummer: Naam: Voornaam: Adres: Postnummer: Gemeente: Land: Telefoonnummer: E-mailadres: 1. Zijn er naast varkens nog andere landbouwhuisdieren (gehouden voor professionele doeleinden)

Nadere informatie

Vlooien zijn parasieten die leven van het bloed van een groot aantal warmbloedige dieren.

Vlooien zijn parasieten die leven van het bloed van een groot aantal warmbloedige dieren. Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Vlooien zijn insecten die zich voeden door bloed op te zuigen van een gastdier. Vlooien hebben geen vleugels, maar hebben sterke

Nadere informatie

Alternatieven voor chemische onkruidbestrijding

Alternatieven voor chemische onkruidbestrijding voor chemische onkruidbestrijding Photo by FaceMePLS - Creative Commons Attribution License https://www.flickr.com/photos/38891071@n00 Created with Haiku Deck verhardingen half-verhardingen tussen beplanting

Nadere informatie

Een simulatiemodel voor de economisch optimale bestrijding van vogelmijt (Dermanyssus gallinae)

Een simulatiemodel voor de economisch optimale bestrijding van vogelmijt (Dermanyssus gallinae) Een simulatiemodel voor de economisch optimale bestrijding van vogelmijt (Dermanyssus gallinae) Student: Denise Bergman Registratienummer: 940313057060 Supervisors: Dr. Ir. P.B.M. Berentsen Ir. J.W. van

Nadere informatie

December Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #19. Werpen zonder zorgen

December Jaargang 5. Josine, Rubén en Ellens. Tips&Tricks #19. Werpen zonder zorgen December 2018 - Jaargang 5 Josine, Rubén en Ellens Tips&Tricks #19 Werpen zonder zorgen NEONATAL HEALTH DE VOORDELEN VAN VLOT WERPEN Worpen van 15 of meer biggen zijn op vandaag geen uitzondering meer.

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief betreffende de bestrijding van zoönotische Salmonella bij gebruikspluimvee van het type vlees Referentie PCCB/S2/589616 Datum 19/11/2013

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PRI 250 Houden van pluimvee - Dierengezondheid [250] v4 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie