Wat doen wij voor u?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat doen wij voor u?"

Transcriptie

1 Wat doen wij voor u? NL

2 Wat doen wij voor u? Europa is de afgelopen jaren getroffen door een internationale economische en financiële crisis van ongekende omvang. Sociale zekerheid, gezondheidszorg, pensioenen en vele andere diensten staan onder druk. Geen enkel land in Europa kan de reusachtige problemen alleen aan. Daarom werkt de EVP-Fractie hard aan gezamenlijke oplossingen om de crisis te boven te komen en de economische groei weer op het juiste spoor te krijgen. Tegelijkertijd willen we voortbouwen op wat de Europese Unie in de afgelopen 50 jaar heeft bereikt. De grenzen tussen de Europese lidstaten zijn verdwenen en veel activiteiten, zoals reizen en handel, zijn er een stuk eenvoudiger op geworden voor Europese burgers en bedrijven. De EVP-Fractie blijft ijveren voor betere consumentenrechten, die in dit internet-tijdperk voortdurend

3 evolueren. We werken ook aan goede relaties met de internationale partners van Europa, om ervoor te zorgen dat Europa s stem wereldwijd wordt gehoord. Wij geloven dat verantwoordelijke politieke beslissingen voor eenvoudige, eerlijke en blijvende oplossingen kunnen zorgen voor de problemen waarmee mensen kampen. Juist omdat we erin slagen deze oplossingen te vinden, hebben de Europese kiezers ons bij de laatste drie verkiezingen tot de belangrijkste en meest invloedrijke fractie in het Europees Parlement gemaakt. In deze brochure vindt u een paar voorbeelden van de manier waarop onze fractie zich inzet voor de 500 miljoen burgers van Europa. Joseph Daul, lid van het Europees Parlement, Voorzitter van de EVP-Fractie

4 De euro beschermen De euro is een succes en heeft handel en reizen in Europa eenvoudiger gemaakt. Maar de enorme staatsschulden in sommige EU-lidstaten hebben de gemeenschappelijke munt sterk onder druk gezet. Om te voorkomen dat staatsschulden weer hoog oplopen, is de EVP-Fractie voorstander van meer financieel bestuur in Europa, waarbij lidstaten worden verplicht om zich aan strenge begrotingsregels te houden. Overtreden van deze regels wordt bestraft. Wij zetten ons ook in om ervoor te zorgen dat de lidstaten meer financiële middelen bijeenbrengen: een euro die op EU-niveau wordt uitgegeven is meer waard dan een euro die nationaal wordt besteed.

5 Nominale jaarlijkse schuld EURO 17 (in biljoen ) Bron: Eurostat

6 Een vrije financiële markt met efficiënt toezicht De economische en financiële crisis werd in gang gezet door onverantwoordelijke leenpraktijken van banken, slecht management en te weinig regulering van de financiële sector. Daarom stond de EVP-Fractie aan de wieg van drie nieuwe Europese controleorganen die toezicht moeten houden op banken, financiële markten, pensioenfondsen en verzekeraars. We willen een vrije, maar verantwoordelijke financiële markt die binnen een duidelijk wettelijk kader opereert.

7

8 Onderwijs en opleiding om de concurrentie aan te kunnen We moeten ervoor zorgen dat de Europese bedrijven weer groeien, dat er banen bijkomen en dat we kunnen concurreren met de wereldmarkten. Dit is de enige manier waarop Europa voldoende hoge pensioenen, goede bejaardenzorg, efficiënte gezondheidszorg en veel andere voordelen van het Europese samenlevingsmodel, gebaseerd op een sociale markteconomie, kan behouden. Om dit te bereiken zijn onderwijs en opleiding cruciaal. Het Europees onderwijssysteem moet van het allerhoogste niveau zijn, van lager onderwijs tot aan universiteiten en verder. Onderzoek en technologische ontwikkeling moeten beter worden gecoördineerd en 3% van het BNP moet in onderzoek en technologische ontwikkeling worden geïnvesteerd. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de slimste uitvindingen en nieuwste technologieën uit Europa komen. De EVP-Fractie is ervan overtuigd dat dit van levensbelang is om de uitdaging te kunnen aangaan met wereldwijde concurrenten zoals China, India en Brazilië.

9 2,3 2,2 2,1 2,0 1,9 1,8 1,7 1,6 1,5 Uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling als % van BNP EU 27 lidstaten 1,84 1,86 1,87 1,88 1,87 1,83 1,82 1,85 1,85 1,92 2,02 2, , Bron: Eurostat

10 Goedkopere vliegtickets Vliegen is een van de veiligste en populairste manieren om te reizen. Maar de totale kosten zijn niet altijd duidelijk als via het internet wordt geboekt. Hierdoor is het moeilijk om tarieven te vergelijken. De EVP-Fractie heeft een belangrijke rol gespeeld in de nieuwe Europese transparantiewetgeving: vliegtarieven moeten, zoals weergegeven, alle belastingen, toeslagen en kosten bevatten die aan de basisprijs van het ticket worden toegevoegd. Maar de EVP-Fractie zet zich niet alleen in voor transparante prijzen. Onze fractie heeft gezorgd voor regels die vliegtuigmaatschappijen verplichten om de kortst mogelijke route te kiezen. Dit verkort de reistijd en vermindert het brandstofverbruik, waardoor tickets goedkoper worden en luchtvervuiling en CO 2 -uitstoot worden teruggebracht.

11 600 EU 27 Prestaties per vervoerswijze voor passagiersvervoer (miljard passagiers-kilometer) Bus Lucht Spoor Bron: European Scale for Commission, other modes Statistical Pocketbook for Transportation

12 Uw ziektekostenverzekering mee op reis

13 Tot voor kort konden EU-burgers geen gebruik maken van hun nationale ziektekostenverzekering voor een medische behandeling in een ander EUland. Dankzij de inspanningen van de EVP- Fractie, die de drijvende kracht was achter de nieuwe EU-wetgeving voor grensoverschrijdende gezondheidszorg, kunt u nu in het buitenland worden behandeld en de kosten vergoed krijgen van uw eigen ziektekostenverzekeraar. Dat is heel goed nieuws, vooral voor wie aan een zeldzame ziekte lijdt. Een betere samenwerking tussen de EU-lidstaten kan de diagnose en de behandeling van deze patiënten verbeteren.

14 Wat zit er echt in uw eten? We vragen ons allemaal wel eens af of ons eten en dat van onze kinderen echt zo gezond is en zo weinig vet bevat als producenten beweren. De EVP-Fractie vindt dat u het recht heeft om een goed geïnformeerde keuze te maken over wat u eet. Daarom hebben we ons actief ingezet voor Europese normen voor voedseletikettering, die voor correcte en eenvoudige informatie zorgen.

15 Op Europese voedseletiketten moet duidelijk zichtbare en eenvoudig te begrijpen informatie staan over de hoeveelheid energie en de voedingswaarde.

16 Nieuwe rechten voor online consumenten Europees internet protocolverkeer Petabytes/Maand Mobiele data Vaste lijn Wi-fi 8,7% 37,5% 53,8% Bron: Cisco Visual Networking Index (VNI) Global IP Traffic Forecast Hebt u wel eens via het internet een geheugenkaart voor uw camera uit een ander EU-land gekocht? Of een nieuw t-shirt? Zo ja, waren de prijs en de verzendkosten dan duidelijk? Wist u wat u kon doen als de geheugenkaart niet zou werken of als het t-shirt een lelijke vlek zou hebben bij ontvangst? Dankzij de nieuwe regels voor consumentenrechten, grotendeels door de EVP-Fractie onderhandeld, moeten online verkopers u precieze informatie geven over de totale prijs, de bestelde goederen en de contactgegevens van het bedrijf. Ook hebt u het recht tot 2 weken na de levering af te zien van de aankoop.

17 Uw internetverbinding: snel en veilig De EVP-Fractie wil dat u eenvoudig en goedkoop toegang hebt tot internet via veilige en snelle verbindingen, of u nu een smartphone of een vaste lijn gebruikt. Maar we dringen er ook op aan dat uw recht op privacy moet worden gegarandeerd en we binden de strijd aan met criminele online activiteiten om het internet veilig te maken voor u en uw kinderen.

18 Europa op het internationale podium De Europese Unie heeft zich ontwikkeld tot een grote economische macht en handelsblok en de allergrootste verlener van ontwikkelingshulp, maar op politiek vlak moeten we nog een echte wereldmacht worden. De EVP-Fractie speelt een grote rol in het bepalen van het buitenlands beleid van de EU en zorgt ervoor dat de EU met één stem spreekt over grote wereldproblemen. We willen de democratische waarden en rechtsorde wereldwijd promoten, de verspreiding van fundamentele waarden en mensenrechten bevorderen en bijdragen aan de bestrijding van armoede.

19

20 Gepubliceerd door: Publicatieteam Pers- and Communicatiedienst EVP-Fractie in het Europees Parlement Verantwoordelijke uitgever: Pedro López de Pablo Hoofd van de Pers-en Communicatiedienst Adres: Internet: Copyright: Europees Parlement Wiertzstraat Brussel België EVP-Fractie in het Europees Parlement

Wat doen wij voor u?

Wat doen wij voor u? Wat doen wij voor u? NL Wat doen wij voor u? Europa is de afgelopen jaren getroffen door een internationale economische en financiële crisis van ongekende omvang. Sociale zekerheid, gezondheidszorg, pensioenen

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Onze mensen

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Onze mensen Prioriteiten 2014-2019 Wie zijn wij? Wij zijn de grootste politieke familie in Europa, gedreven door een centrumrechtse politieke visie. Wij vormen de Fractie van de Europese Volkspartij (christendemocraten)

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Onze mensen

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Onze mensen Resultaten 2009-2014 Wie zijn wij? Wij zijn de grootste politieke familie in Europa, gedreven door een centrumrechtse politieke visie. Wij vormen de Fractie van de Europese Volkspartij (christendemocraten)

Nadere informatie

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van

WAAR WIJ VOOR STAAN. Socialisten & Democraten in het Europees Parlement. Fractie van de Progressieve Alliantie van WAAR WIJ VOOR STAAN. Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten & Democraten in het Europees Parlement Strijden voor sociale rechtvaardigheid, het stimuleren van werkgelegenheid en groei, hervorming

Nadere informatie

Buitenlandse handel. Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010.

Buitenlandse handel. Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010. Buitenlandse handel Europese Schoolagenda De volgende pagina s zijn afkomstig uit de Europese Schoolagenda 2009/2010. Link naar editie 2008/2009 van de Europese Schoolagenda: www.ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_education_en.htm#diary

Nadere informatie

Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel)

Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel) Docentenvel Opdracht 10 (het paspoortenspel) Als voorbereiding op de opdracht kunt u onderstaande tekst lezen. Wat heb jij aan Europa Europa een ver van je bed show? Nee hoor. Je eten, je kleding, de prijs

Nadere informatie

EU-ontwikkelingsbeleid Onze wereld, onze toekomst, onze waarden

EU-ontwikkelingsbeleid Onze wereld, onze toekomst, onze waarden EU-ontwikkelingsbeleid Onze wereld, onze toekomst, onze waarden NL We leven in tijden van ingrijpende veranderingen die vragen om een aangepast EU-ontwikkelingsbeleid. De Global Development Framework after

Nadere informatie

HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD

HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD HET BOEKEN MANIFEST LEZEN WAT JE WENST, WANNEER JIJ DAT WENST, IN IEDER DOOR JOU GEWENST FORMAAT. #MYNEXTREAD 2 I Het Boeken Manifest De Europese en Internationale Federatie van Boekhandels (EIBF) vertegenwoordigt

Nadere informatie

Roaming-prijzen: naar huis bellen wordt opnieuw goedkoper - maar internationaal sms en (nog) niet

Roaming-prijzen: naar huis bellen wordt opnieuw goedkoper - maar internationaal sms en (nog) niet IP/08/1276 Brussel, 28 augustus 2008 Roaming-prijzen: naar huis bellen wordt opnieuw goedkoper - maar internationaal sms en (nog) niet Op 30 augustus wordt bellen op reis in de EU goedkoper. Het prijsplafond

Nadere informatie

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel

ECC-Net: Travel app. Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland. Informatieblad app - ECC-Net: Travel 1 ECC-Net: Travel app Een nieuwe mobiele applicatie voor de Europese consument bij zijn reizen in het buitenland Een gezamenlijk project van het Netwerk van Europese Consumentencentra Naam van de APP ECC-Net:

Nadere informatie

MEMO/12/316. Brussel, 10 mei 2012

MEMO/12/316. Brussel, 10 mei 2012 MEMO/12/316 Brussel, 10 mei 2012 Digitale Agenda: dankzij nieuwe maximumtarieven voor mobiele dataroaming kunnen gezinnen tot 200 euro en zakenreizigers tot 1000 euro per jaar besparen Vanaf 1 juli 2012

Nadere informatie

Versie 2008 9 Erkenning van je rechten en hoe kan je ze verdedigen?

Versie 2008 9 Erkenning van je rechten en hoe kan je ze verdedigen? Versie 2008 9 Erkenning van je rechten en hoe kan je ze verdedigen? Verantwoordelijke Uitgever: Daniël Samyn, Dienst Beroepsopleiding, departement Onderwijs en Vorming, Koning Albert-II laan 15, 1210 Brussel

Nadere informatie

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie?

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie? MODULE II Wat heb jij aan de Europese Unie? In de Europese Unie ben je als consument goed beschermd. Producten moeten aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen, reclame mag niet misleidend zijn en

Nadere informatie

Eindexamen economie 1 havo 2000-I

Eindexamen economie 1 havo 2000-I Opgave 1 Meer mensen aan de slag Het terugdringen van de werkloosheid is in veel landen een belangrijke doelstelling van de overheid. Om dat doel te bereiken, streeft de overheid meestal naar groei van

Nadere informatie

Panelonderzoek Europese interne markt

Panelonderzoek Europese interne markt Panelonderzoek Europese interne markt Highlights resultaten onderzoek KvK-ondernemerspanel naar de Europese interne markt juni 2016 In december 2015 /januari 2016 is via het KvK online ondernemerspanel

Nadere informatie

Economische vooruitgang

Economische vooruitgang #EURoad2Sibiu Economische vooruitgang Mei 219 NAAR EEN MEER VERENIGDE, STERKERE EN DEMOCRATISCHERE UNIE De ambitieuze EU-agenda voor banen, groei en investeringen en de versterking van de eengemaakte markt

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer 88. Die publieke opinie in de Europese Unie

Standaard Eurobarometer 88. Die publieke opinie in de Europese Unie Die publieke opinie in de Europese Unie Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie. Dit werd opgesteld voor de Vertegenwoordiging van de Europese

Nadere informatie

Whitepaper. Voordelige Zakelijke Data Roaming Wereldwijd

Whitepaper. Voordelige Zakelijke Data Roaming Wereldwijd Whitepaper Voordelige Zakelijke Data Roaming Wereldwijd Inhoud Inleiding 3 Het Data Roamingprobleem 4 Verstandig besparen 6 De passende oplossing 7 Verken uw mogelijkheden 8 Over My Private Hotspot 9 2

Nadere informatie

UW STEM TELT! EP14_Leaflet_GTV_A5_NL_nl_V01.indd 1

UW STEM TELT! EP14_Leaflet_GTV_A5_NL_nl_V01.indd 1 UW STEM TELT! EP14_Leaflet_GTV_A5_NL_nl_V01.indd 1 KIES WIE EUROPA LEIDT In mei dit jaar kiezen u en bijna 400 miljoen andere Europeanen de leden van het Europees Parlement. Dit is de achtste keer dat

Nadere informatie

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Europa Morgen www.europamorgen.nl Deze site geeft antwoord op vragen als: - Hoe zit de Europese Unie in elkaar? - Wat kan de EU voor de inwoners van

Nadere informatie

De Eurobarometer van het Europees Parlement (EB/EP 79.5)

De Eurobarometer van het Europees Parlement (EB/EP 79.5) Directoraat-generaal Communicatie AFDELING ANALYSE VAN DE PUBLIEKE OPINIE De Eurobarometer van het Europees Parlement (EB/EP 79.5) SOCIAALDEMOGRAFISCHE FOCUS Deel economie en maatschappij Brussel, oktober

Nadere informatie

Internationale handel H7 1. Internationale handel. Waarom importeren: 25-2-2013. Waar komt het vandaan?

Internationale handel H7 1. Internationale handel. Waarom importeren: 25-2-2013. Waar komt het vandaan? Internationale handel H7 1 Waar komt het vandaan? Economie voor het vmbo (tot 8,35 m.) Internationale handel Importeren = invoeren (betalen) Exporteren = uitvoeren (verdienen) Waarom importeren: Meer keuze

Nadere informatie

Meer dan 5700 consumenten vroegen het Europees Centrum voor de Consument België (ECC) advies over een aankoop in een andere Europese lidstaat,

Meer dan 5700 consumenten vroegen het Europees Centrum voor de Consument België (ECC) advies over een aankoop in een andere Europese lidstaat, Dit betekende ECC België in 2012 voor de consument Meer dan 5700 consumenten vroegen het Europees Centrum voor de Consument België (ECC) advies over een aankoop in een andere Europese lidstaat, Noorwegen

Nadere informatie

Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?)

Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?) Werkvel opdracht 16 (Wat hebben politieke partijen met Europa en het klimaat?) Toelichting op de opdracht In deze opdracht gaan jullie onderzoeken hoe de Nederlandse politieke partijen over de Europese

Nadere informatie

Interview Alex Wynaendts, Aegon. Tekst: Martin Voorn. Kop

Interview Alex Wynaendts, Aegon. Tekst: Martin Voorn. Kop Interview Alex Wynaendts, Aegon Tekst: Martin Voorn Kop (suggestie 1:) Globalisering kan financiële markten hard raken (suggestie 2:) Verzekeren is lokale kennis wereldwijd inzetten (suggestie 3:) Globalisering

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa)

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Lees ter voorbereiding onderstaande teksten. Het milieu De Europese Unie werkt aan de bescherming en verbetering van

Nadere informatie

Visie op Financiële Sector. Een bank met een hoger doel

Visie op Financiële Sector. Een bank met een hoger doel Visie op Financiële Sector Een bank met een hoger doel Een bank met een hoger doel Voorwoord Helpen om mensen en organisaties te laten groeien. Dat is wat ons bezielt en waarom we met zoveel plezier werken

Nadere informatie

Europa in crisis. George Gelauff. Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering

Europa in crisis. George Gelauff. Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering Europa in crisis George Gelauff Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering Opzet Baten en kosten van Europa Banken en overheden Muntunie en schulden Conclusie 2 Europa in crisis Europa veruit

Nadere informatie

BDMA Dday Legal. Aandachtspunten bij M-commerce. 19 juni 2013. Tim Van Canneyt. Of Counsel

BDMA Dday Legal. Aandachtspunten bij M-commerce. 19 juni 2013. Tim Van Canneyt. Of Counsel BDMA Dday Legal Aandachtspunten bij M-commerce Tim Van Canneyt Of Counsel 19 juni 2013 M-Commerce = E-commerce met een M? M-commerce Elke commerciële transactie uitgevoerd via mobiele of draadloze communicatie

Nadere informatie

NATIONAAL RAPPORT BELGIË

NATIONAAL RAPPORT BELGIË Standaard Eurobarometer 88 DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE NAJAAR 2017 NATIONAAL RAPPORT BELGIË Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België Standaard Eurobarometer 88 Najaar 2017 TNS

Nadere informatie

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie?

Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? MEMO/11/406 Brussel, 16 juni 2011 Gezondheid: uw Europese ziekteverzekeringskaart altijd mee op vakantie? Vakantie verwacht het onverwachte. Gaat u binnenkort op reis in de EU of naar IJsland, Liechtenstein,

Nadere informatie

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas

Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Kijktip: Nieuwsuur in de Klas Korte omschrijving werkvorm De leerlingen beantwoorden vragen over de Europese politiek aan de hand van korte clips van Nieuwsuur in de Klas. Leerdoel De leerlingen leren

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer 88. Die publieke opinie in de Europese Unie

Standaard Eurobarometer 88. Die publieke opinie in de Europese Unie Die publieke opinie in de Europese Unie Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie. Dit werd opgesteld voor de Vertegenwoordiging van de Europese

Nadere informatie

Medisch behandeld worden in de EU

Medisch behandeld worden in de EU Medisch behandeld worden in de EU Waar moet je op letten? epecs European Patients Empowerment for Customised Solutions Algemeen E U R O P E S E REGELGEVING Onze Europese buurlanden 1 zijn veel dichterbij

Nadere informatie

Antwoorden Economie Handel

Antwoorden Economie Handel Antwoorden Economie Handel Antwoorden door een scholier 973 woorden 14 april 2004 4,8 61 keer beoordeeld Vak Economie Begrippen: Open Economie: Bijvoorbeeld: Nederland exporteert veel goederen en diensten

Nadere informatie

Met het Eurotarief worden internationale mobiele gesprekken minder duur in de Europese Unie: gebruiksaanwijzing voor roaming

Met het Eurotarief worden internationale mobiele gesprekken minder duur in de Europese Unie: gebruiksaanwijzing voor roaming MEMO/07/251 Brussel, 25 juni 2007 Met het Eurotarief worden internationale mobiele gesprekken minder duur in de Europese Unie: gebruiksaanwijzing voor roaming De verordening van de Europese Unie (EU) inzake

Nadere informatie

Hoedster van de EU financiën

Hoedster van de EU financiën NL Hoedster van de EU financiën EUROPESE REKENKAMER Controle van EU middelen overal ter wereld De Europese Rekenkamer is een EU instelling die in 1977 werd opgericht en is gevestigd in Luxemburg. De Rekenkamer

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer 90. De publieke opinie in de Europese Unie

Standaard Eurobarometer 90. De publieke opinie in de Europese Unie Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie. Dit rapport werd opgesteld voor de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in. Dit document vertegenwoordigt

Nadere informatie

waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de zomer wat minder waarin mensen niet zomaar extra vakantiedagen kunnen vragen bij collega s

waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de zomer wat minder waarin mensen niet zomaar extra vakantiedagen kunnen vragen bij collega s Vrienden, Socialisten, 1 mei, dat is het verhaal van vrouwen en mannen, zoals Geert. 1 mei, dat is het verhaal van het échte leven. Het leven, waarin mensen niet zomaar zelf kunnen beslissen of ze in de

Nadere informatie

Onderzoek verkiezingsthema Europa

Onderzoek verkiezingsthema Europa Onderzoek verkiezingsthema Europa Over het onderzoek Aan het onderzoek deden 22.055 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 5 tot en met 7 september 2012. Over het EenVandaag

Nadere informatie

Eurobarometer Standaard 78. DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE Najaar 2012 NATIONAAL RAPPORT BELGIË

Eurobarometer Standaard 78. DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE Najaar 2012 NATIONAAL RAPPORT BELGIË Eurobarometer Standaard 78 DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE Najaar 2012 NATIONAAL RAPPORT BELGIË Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie.

Nadere informatie

Centraal Planbureau 1 Europa in crisis

Centraal Planbureau 1 Europa in crisis 1 Europa in crisis Waarom dit boek? Vergelijkbaar met De Grote Recessie van 2 jaar geleden qua vorm en stijl qua beoogde doelgroep Euro-crisis ingrijpend voor ons dagelijkse leven / welvaart oplossing

Nadere informatie

Het Nederlandse geldstelsel is als een timmerman zonder hamer

Het Nederlandse geldstelsel is als een timmerman zonder hamer Het Nederlandse geldstelsel is als een timmerman zonder hamer De Nederlandse centrale bank heeft haar instrumenten verloren aan de Europese centrale bank. Toen ik in de jaren 70 en 80 economieonderwijs

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I MAART 2017 Nederland

landmark global COUNTRY FACTSHEET I MAART 2017 Nederland landmark global COUNTRY FACTSHEET I MAART 2017 Nederland Inhoud 01 Inleiding 03 02 Hoe groot is de e-commercemarkt in Nederland? 04 03 Wie is de Nederlandse e-commerceklant? 05 04 Wat kopen de Nederlandse

Nadere informatie

Booking.com ontweek 715 miljoen euro aan belasting in de EU.

Booking.com ontweek 715 miljoen euro aan belasting in de EU. ontweek 715 miljoen euro aan belasting in de EU. Authors: Paul Tang S&D Groep Europees Parlement, rapporteur van voorstellen voor een gemeenschappelijke winstbelasting Henri Bussink Projectmedewerker Nederlandse

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015

COUNTRY PAYMENT REPORT 2015 COUNTRY PAYMENT REPORT 15 Het Country Payment Report is ontwikkeld door Intrum Justitia Intrum Justitia verzamelt informatie bij duizenden bedrijven in Europa en krijgt op die manier inzicht in het betalingsgedrag

Nadere informatie

Verkiezingen Tweede Kamer 2012

Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Verkiezingen Tweede Kamer 2012 Nederlandse politieke partijen langs de Europese meetlat Financiën dr. Edwin van Rooyen Update: 6-9-2012 Tussen de politieke partijen in Nederland bestaat aanzienlijke verdeeldheid

Nadere informatie

Europese Raad WERKBLAD

Europese Raad WERKBLAD Europese Raad Jullie vinden het belangrijk dat mensen sneller en goedkoper met de trein kunnen reizen tussen Europese hoofdsteden. Zo hoeft niet iedereen meer in het vliegtuig te stappen voor korte afstanden.

Nadere informatie

Europa en de. Peter van Dalen. Europarlementariër voor de ChristenUnie

Europa en de. Peter van Dalen. Europarlementariër voor de ChristenUnie Europa en de Peter van Dalen Europarlementariër voor de ChristenUnie Inhoud 1: De ChristenUnie in het EP 2: Europa en de regio s 3: Europa en de Drechtsteden 2 Deel 1: de ChristenUnie in het EP 3 De 3

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer 80. DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE Najaar 2013 NATIONAAL RAPPORT BELGIË

Standaard Eurobarometer 80. DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE Najaar 2013 NATIONAAL RAPPORT BELGIË Standaard Eurobarometer 80 DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE Najaar 2013 NATIONAAL RAPPORT BELGIË Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie.

Nadere informatie

NATIONAAL RAPPORT BELGIË

NATIONAAL RAPPORT BELGIË Standaard Eurobarometer 86 DE PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE NAJAAR 2016 NATIONAAL RAPPORT BELGIË Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in België Standaard Eurobarometer 86 Najaar 2016 TNS

Nadere informatie

Het regionaal beleid van de EU Een instrument voor groei en banen

Het regionaal beleid van de EU Een instrument voor groei en banen Het regionaal beleid van de EU Een instrument voor groei en banen NL Europa moet groeien en heeft behoefte aan investeringen die kmo s, onderwijs, onderzoek, innovatie, digitale infrastructuur, energie

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen

Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen Europese Commissie - Persbericht Standaard Eurobarometer najaar 2018: Positief beeld van de EU overheerst in de aanloop naar de Europese verkiezingen Brussel, 21 december 2018 Uit een nieuwe Eurobarometer-enquête

Nadere informatie

Standaard Eurobarometer 86. Die publieke opinie in de Europese Unie

Standaard Eurobarometer 86. Die publieke opinie in de Europese Unie Die publieke opinie in de Europese Unie Opiniepeiling besteld en gecoördineerd door de Europese Commissie, Directoraat-generaal Communicatie. Dit rapport werd opgesteld voor de Vertegenwoordiging van de

Nadere informatie

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2013-I

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2013-I Opgave De eurocrisis Bij deze opgave horen de teksten 9 en. Inleiding De situatie rond de gemeenschappelijke munt, de euro, is tien jaar na de introductie verre van stabiel (mei 2012). In tekst 9 beschrijft

Nadere informatie

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren

Europa. De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie. Tekst: D66 en Merel van Beeren Voor Europa De plannen van D66 voor Europa Begrijpelijke versie Tekst: D66 en Merel van Beeren 1 De plannen van D66 voor Europa D66 vindt Europa heel belangrijk. Wij denken dat Nederland sterker is als

Nadere informatie

DDMA PRIVACY MONITOR - DEEL TWEE DECEMBER 2018

DDMA PRIVACY MONITOR - DEEL TWEE DECEMBER 2018 DDMA PRIVACY MONITOR - DEEL TWEE DECEMBER 2018 INTRODUCTIE In mei publiceerde we de eerste resultaten van de DDMA Privacy Monitor 2018. Ruim 1.000 Nederlanders hebben bijgedragen aan het onderzoek. In

Nadere informatie

Michiel Verbeek, januari 2013

Michiel Verbeek, januari 2013 Michiel Verbeek, januari 2013 1 2 Eens of oneens? De bankiers zijn schuldig aan de kredietcrisis. De huidige economische crisis is het gevolg van de kredietcrisis van 2008. Als een beurshandelaar voor

Nadere informatie

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad

Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Moeilijke besluiten voor de Europese Raad Korte omschrijving: Leerlingen gaan aan de slag met actuele Europese dilemma s. Er zijn vijf dilemma s. U kunt zelf kiezen welke dilemma s u aan de orde stelt.

Nadere informatie

'U heeft eventueel recht op compensatie als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is

'U heeft eventueel recht op compensatie als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is 'U heeft eventueel recht op compensatie als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is De vakantietijd is weer voorbij en dat is standaard de tijd dat we veel klachten horen van mensen die in vertraagde of

Nadere informatie

landmark global COUNTRY FACTSHEET I SEPTEMBER 2016 Portugal

landmark global COUNTRY FACTSHEET I SEPTEMBER 2016 Portugal landmark global COUNTRY FACTSHEET I SEPTEMBER 2016 Portugal Inhoud 01 Inleiding 03 02 Wie is de Portugese consument? 05 03 Wat en hoe kopen Portugese e-shoppers? 06 04 Welke leveringsmethoden verkiezen

Nadere informatie

Committee / Commission CONT. Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS

Committee / Commission CONT. Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS Committee / Commission CONT Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS NL NL Ontwerpamendement 6450 === CONT/6450=== Basislijn

Nadere informatie

EUROBAROMETER 62 PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE

EUROBAROMETER 62 PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE Standard Eurobarometer European Commission EUROBAROMETER 62 PUBLIEKE OPINIE IN DE EUROPESE UNIE HERFST 2004 Standard Eurobarometer 62 / Autumn 2004 TNS Opinion & Social NATIONAAL RAPPORT NEDERLAND Dit

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.1.2016 COM(2016) 36 final 2013/0014 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking

Nadere informatie

Aanvullende algemene verkoopvoorwaarden webshop

Aanvullende algemene verkoopvoorwaarden webshop Aanvullende algemene verkoopvoorwaarden webshop 1.Definities en toepasselijkheid: In deze algemene verkoopvoorwaarden wordt verstaan onder: a. Webshop De Webshop is de digitale winkel op www.paservice.nl,

Nadere informatie

VRIJHEID, VEILIGHEID EN RECHT: HOE ZIET DE TOEKOMST ERUIT? OPENBARE RAADPLEGING WAAR STAAN WE NU?

VRIJHEID, VEILIGHEID EN RECHT: HOE ZIET DE TOEKOMST ERUIT? OPENBARE RAADPLEGING WAAR STAAN WE NU? VRIJHEID, VEILIGHEID EN RECHT: HOE ZIET DE TOEKOMST ERUIT? OPENBARE RAADPLEGING WAAR STAAN WE NU? Een van de fundamentele doelstellingen van de Europese Unie is om de burgers een ruimte van vrijheid, veiligheid

Nadere informatie

Bijlage HAVO. economie. tijdvak 2. Bronnenboekje. HA-1022-a-15-2-b

Bijlage HAVO. economie. tijdvak 2. Bronnenboekje. HA-1022-a-15-2-b Bijlage HAVO 215 tijdvak 2 economie Bronnenboekje HA-122-a-15-2-b Opgave 1 kosten en opbrengsten van computerspel GCR5 GO Q 5 GO gemiddelde opbrengst per spel ( ) MO 2Q 5 MO marginale opbrengst ( ) TK

Nadere informatie

Europees Verkeersbeleid Verkeer en vervoer: gemakkelijker, veiliger, schoner

Europees Verkeersbeleid Verkeer en vervoer: gemakkelijker, veiliger, schoner Europees Verkeersbeleid Verkeer en vervoer: gemakkelijker, veiliger, schoner NL Voor een innovatieve Europese economie werkt de EVP-Fractie aan slimme transportsystemen en een gemeenschappelijk beleid

Nadere informatie

Manifest voor de Rechten van het kind

Manifest voor de Rechten van het kind Manifest voor de Rechten van het kind Kinderen vormen de helft van de bevolking in ontwikkelde landen. Ongeveer 100 miljoen kinderen leven in de Europese Unie Het leven van kinderen in de hele wereld wordt

Nadere informatie

Breedbandinternet voor alle Europeanen: de Commissie geeft het startsein voor een debat over de toekomst van universele diensten

Breedbandinternet voor alle Europeanen: de Commissie geeft het startsein voor een debat over de toekomst van universele diensten IP/08/1397 Brussel, 25 september 2008 Breedbandinternet voor alle Europeanen: de Commissie geeft het startsein voor een debat over de toekomst van universele diensten Hoe kan de EU bereiken dat alle Europeanen

Nadere informatie

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA

ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA ENERGIEPRIORITEITEN VOOR EUROPA Presentatie door de heer J.M. Barroso, Voorzitter van de Europese Commissie, voor de Europese Raad van 4 februari 2011 Inhoud 1 I. Waarom energiebeleid ertoe doet II. Waarom

Nadere informatie

ZA5880. Flash Eurobarometer 362 (The Euro Area, 2012) Country Questionnaire Netherlands

ZA5880. Flash Eurobarometer 362 (The Euro Area, 2012) Country Questionnaire Netherlands ZA880 Flash Eurobarometer 6 (The Euro Area, 0) Country Questionnaire Netherlands EB FLASH 6 - The Euro Area - NL D Wat is uw leeftijd? (SCHRIJF OP - INDIEN "GEWEIGERD" CODE '99') D (ENQ.: NOTEER GESLACHT

Nadere informatie

StepStone. Onze producten en tarieven

StepStone. Onze producten en tarieven StepStone Onze producten en tarieven Vacatures Onderstaande services zijn standaard inbegrepen in de tarieven van de vacatures: KWALITATIEVE KANDIDATEN MEER DAN 45 PARTNERS Uw vacature wordt gratis gepubliceerd

Nadere informatie

Hoe ontwikkelen de semi automatische magazijnen zich in Europa?

Hoe ontwikkelen de semi automatische magazijnen zich in Europa? Hoe ontwikkelen de semi automatische magazijnen zich in Europa? Een achtergrond over hoe semi automatische magazijnen zich hebben ontwikkeld en waarom technologie, arbeidswetgeving, veranderende werktijden

Nadere informatie

interne markt is het motorblok van Europese samenwerking. Niet alleen in materiële zin, maar ook als bindmiddel tussen oude en nieuwe lidstaten.

interne markt is het motorblok van Europese samenwerking. Niet alleen in materiële zin, maar ook als bindmiddel tussen oude en nieuwe lidstaten. Toespraak van minister-president Mark Rutte op de conferentie: Working together to strengthen the Single Market for EU Businesses and consumers, Amsterdam 13 juni 2016 Dames en heren, Met de Europese interne

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie interne markt en consumentenbescherming. Commissie interne markt en consumentenbescherming

EUROPEES PARLEMENT. Commissie interne markt en consumentenbescherming. Commissie interne markt en consumentenbescherming EUROPEES PARLEMENT 2004 2009 Commissie interne markt en consumentenbescherming 9.11.2007 WERKDOCUMENT over het voorstel voor een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot wijziging van Richtlijn

Nadere informatie

ILIEUHANDHAVING. Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens

ILIEUHANDHAVING. Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens ILIEUHANDHAVING Wat hebt u eraan? Milieuvervuiling stopt niet bij de grens Daarom hebben de EU-landen samen maatregelen goedgekeurd om de gezondheid van de burgers en het milieu te beschermen Dankzij de

Nadere informatie

8763/19 jwe/gra/sp 1 TREE.1.B

8763/19 jwe/gra/sp 1 TREE.1.B Raad van de Europese Unie Brussel, 3 mei 2019 (OR. en) 8763/19 JEUN 64 EDUC 221 SOC 330 EMPL 245 NOTA van: aan: nr. vorig doc.: Betreft: het secretariaat-generaal van de Raad het Comité van permanente

Nadere informatie

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners.

Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. EC 01. EEN KAMER HUREN IN LEIDEN. Leiden is een typische studentenstad en heeft dus veel kamerbewoners. Vermoedelijk blijft het aanbod van kamers achter bij de vraag, waardoor er gemakkelijk prijsopdrijving

Nadere informatie

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2013-I

Eindexamen vwo maatschappijwetenschappen 2013-I Opgave 5 De eurocrisis 24 maximumscore 4 Het postklassieke beeld van de internationale orde. In de uitleg dienen twee kenmerken van het postklassieke beeld van de internationale orde te staan en een juiste

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden webwinkel. Inhoudsopgave: Artikel 1: Definities. Artikel 2: Identiteit van de ondernemer. Artikel 3: Toepasselijkheid

Algemene Voorwaarden webwinkel. Inhoudsopgave: Artikel 1: Definities. Artikel 2: Identiteit van de ondernemer. Artikel 3: Toepasselijkheid Algemene Voorwaarden webwinkel Inhoudsopgave: Artikel 1: Definities Artikel 2: Identiteit van de ondernemer Artikel 3: Toepasselijkheid Artikel 4: De overeenkomst Artikel 5: Diensten Artikel 6: Producten

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa

Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa Hoofdstuk 7 Samenwerking in Europa Vroeger voerden Europese landen vaak oorlog met elkaar. De laatste keer was dat met de Tweede Wereldoorlog (1940-1945). Er zijn in die oorlog veel mensen gedood en er

Nadere informatie

De Europese spoorwegen staan voor een tweesprong: de Commissie doet voorstellen voor een vierde spoorwegpakket

De Europese spoorwegen staan voor een tweesprong: de Commissie doet voorstellen voor een vierde spoorwegpakket EUROPESE COMMISSIE PERSBERICHT Brussel, 30 januari 2013 De Europese spoorwegen staan voor een tweesprong: de Commissie doet voorstellen voor een vierde spoorwegpakket De Europese Commissie heeft vandaag

Nadere informatie

Gemeenschappelijke voorschriften voor een belasting op financiële transacties - Veelgestelde vragen (zie ook IP/11/1085)

Gemeenschappelijke voorschriften voor een belasting op financiële transacties - Veelgestelde vragen (zie ook IP/11/1085) MEMO/11/640 Brussel, 28 september 2011 Gemeenschappelijke voorschriften voor een belasting op financiële transacties - Veelgestelde vragen (zie ook IP/11/1085) 1. Algemene achtergrondinformatie Waarom

Nadere informatie

ZA6772. Flash Eurobarometer 434 (Geo-blocking Among Businesses) Country Questionnaire Netherlands

ZA6772. Flash Eurobarometer 434 (Geo-blocking Among Businesses) Country Questionnaire Netherlands ZA677 Flash Eurobarometer (Geo-blocking Among Businesses) Country Questionnaire Netherlands FL Geo-blocking among businesses - NL D In welke provincie bevindt zich het hoofdkantoor van uw bedrijf? (LEES

Nadere informatie

Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?)

Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?) Werkvel opdracht 9 (Onderhandelingsspel: hoe neem je samen moeilijke besluiten?) Toelichting op de opdracht Tijdens deze opdracht gaan jullie in kleine groepjes in onderhandeling met elkaar over een pakket

Nadere informatie

'H WLHQGH YHUMDDUGDJ YDQ GH LQWHUQH PDUNW ]RQGHU JUHQ]HQYDDNJHVWHOGHYUDJHQ

'H WLHQGH YHUMDDUGDJ YDQ GH LQWHUQH PDUNW ]RQGHU JUHQ]HQYDDNJHVWHOGHYUDJHQ 0(02 Brussel, 7 januari 2003 'H WLHQGH YHUMDDUGDJ YDQ GH LQWHUQH PDUNW ]RQGHU JUHQ]HQYDDNJHVWHOGHYUDJHQ :DQQHHUEHJRQGHLQWHUQHPDUNW" Vanaf het allereerste begin heeft de Europese Gemeenschap een interne

Nadere informatie

Stemmen Europese verkiezingen 2014

Stemmen Europese verkiezingen 2014 Stemmen Europese verkiezingen 2014 2 Voorwoord Dit boek gaat over de verkiezingen voor het Europees Parlement van 22 mei 2014. Het boek is gemaakt door de medewerkers van het Educatief Centrum voor Cliënten,

Nadere informatie

Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites

Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites #sweep2013 Gecoördineerde handhavingsmaatregelen voor betere naleving consumentenrechten op reiswebsites Brussel, 14 april 2014 In 2013 bleek uit een gezamenlijke, door de Europese Commissie gecoördineerde

Nadere informatie

,QWHUQH PDUNW GH &RPPLVVLH JDDW EXUJHUV HQ RQGHUQHPLQJHQNRVWHORRVDGYLHVYHUVWUHNNHQHQKXQ SUREOHPHQRSORVVHQ

,QWHUQH PDUNW GH &RPPLVVLH JDDW EXUJHUV HQ RQGHUQHPLQJHQNRVWHORRVDGYLHVYHUVWUHNNHQHQKXQ SUREOHPHQRSORVVHQ ,3 Brussel, 22 juli 2002,QWHUQH PDUNW GH &RPPLVVLH JDDW EXUJHUV HQ RQGHUQHPLQJHQNRVWHORRVDGYLHVYHUVWUHNNHQHQKXQ SUREOHPHQRSORVVHQ +HEW X SUREOHPHQ PHW GH HUNHQQLQJ YDQ HHQ GLSORPD RI PHW GH VRFLDOH ]HNHUKHLG

Nadere informatie

Datum 29 juni 2016 Betreft Beantwoording vragen over roamingtarieven buiten de Europese Unie

Datum 29 juni 2016 Betreft Beantwoording vragen over roamingtarieven buiten de Europese Unie > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

65 JAAR GESCHIEDENIS

65 JAAR GESCHIEDENIS 65 JAAR GESCHIEDENIS 1953-2 0 1 8 1952 Begindagen van de EVP-Fractie 11 september 1952 Na de eerste officiële bijeenkomst van de Gemeenschappelijke Vergadering van de Europese Gemeenschap voor Kolen en

Nadere informatie

De Europese Unie is niet alleen een munt of een markt, maar ook een Unie die gebouwd is op gemeenschappelijke waarden.

De Europese Unie is niet alleen een munt of een markt, maar ook een Unie die gebouwd is op gemeenschappelijke waarden. Debat over Polen in het Europees Parlement Interventie van de heer Koenders - minister van Buitenlandse Zaken - Nederlands voorzitterschap Dank u meneer de voorzitter, De Europese Unie is niet alleen een

Nadere informatie

PERSBERICHT. Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro

PERSBERICHT. Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro PERSBERICHT Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro Op 19 oktober 2008 is bekend gemaakt dat ING haar kapitaal verder heeft versterkt met behulp van de Nederlandse overheid. De solvabiliteit,

Nadere informatie

Vervoer: Nieuwe vooruitzichten voor de EU-luchtvaart

Vervoer: Nieuwe vooruitzichten voor de EU-luchtvaart IL-KUMMISSJONI EWROPEA STQARRIJA GĦALL-ISTAMPA Brussell, 26 Settembru 2012 Vervoer: Nieuwe vooruitzichten voor de EU-luchtvaart De mondiale luchtvaart verandert razendsnel en Europa is zwaarder getroffen

Nadere informatie

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú

BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú BESCHERMING TEGEN DISCRIMINATIE VOOR Ú De Socialistische Fractie in het Europees Parlement streeft naar de garantie dat iedereen zich volledig aanvaard voelt zoals hij of zij is, zodat we in onze gemeenschappen

Nadere informatie

Werkgelegenheids- en sociaal beleid van de EU. Banen beschermen, vaardigheden ontwikkelen en werknemers beschermen

Werkgelegenheids- en sociaal beleid van de EU. Banen beschermen, vaardigheden ontwikkelen en werknemers beschermen Werkgelegenheids- en sociaal beleid van de EU Banen beschermen, vaardigheden ontwikkelen en werknemers beschermen NL Wat doet de EU? De Europese economieën herstellen zich geleidelijk van de financiële

Nadere informatie

Panelonderzoek Europese interne markt

Panelonderzoek Europese interne markt Panelonderzoek Europese interne markt Highlights resultaten onderzoek KvK-ondernemerspanel naar de Europese interne markt juni 2016 In december 2015 /januari 2016 is via het KvK online ondernemerspanel

Nadere informatie