Jeugd Volwassenen Onbekend/overig Totaal. Jeugd Volwassenen Onbekend/overig Totaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jeugd Volwassenen Onbekend/overig Totaal. Jeugd Volwassenen Onbekend/overig Totaal"

Transcriptie

1 1. Beschrijving huidige aanbod in Borsele Vestigingen: feiten en cijfers De gemeente Borsele kent twee vaste vestigingen. De vestigingen in Heinkenszand en s- Gravenpolder zijn ieder 15 uur per week geopend. Daarnaast kent Heinkenszand een inleverbak, waar de boeken 24 uur per dag kunnen worden ingeleverd. Vestiging s-gravenpolder Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Vestiging Heinkenszand Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Leespunten Een Leespunt is een minibibliotheek met een kleine collectie boeken, bedoeld om het leesplezier bij kinderen te bevorderen. De collectie ondersteunt activiteiten die jeugdbibliothecarissen op de scholen in de dorpen uitvoeren. Er is in het Leespunt behalve leesboeken voor kinderen van nul tot twaalf jaar een kleine collectie romans en grootletterboeken voor ouderen. Via de service Boek op maat hebben zij echter toegang tot de gehele collectie van de Zeeuwse bibliotheken; eenmaal per week neemt de bibliothecaris gereserveerde materialen mee naar het Leespunt. Elk Leespunt is twee uur per week geopend, direct na schooltijd.

2 In Borsele zijn 4 leespunten. Leespunt Lewedorp Uitleningen 2009 Uitleningen 2010 Uitleningen 2010 leespunt Uitleningen Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Dit leespunt is sinds 2010 gevestigd in de brede school: De Leeuwerik. Het is vier uur per week geopend. De leesconsulent werkt samen met de school op het gebied van leesbevorderings- en mediawijsheid activiteiten, gericht op het vergroten van het leesplezier van kinderen. Bij het uitlenen van de boeken worden ook vrijwilligers ingezet. Het blijkt echter moeilijk voldoende vrijwilligers te vinden die zich structureel in willen laten roosteren. In samenspraak met het onderwijsteam is een project ondernemend leren gestart waarbij leerlingen van groep 7 en 8 (op vrijwilliger basis) de uitleen voor kinderen organiseren. Zij krijgen hiervoor eerst een bibliotheekcursus. De uitleen aan volwassenen zal zo veel mogelijk geregeld worden op tijden dat de medewerker bibliotheek aanwezig is. Bij de overgang van biblio naar leespunt is het aantal volwassen lezers en uitleningen in eerste instantie teruggelopen. Nu lijkt dat stabiel. Leespunt s-heerenhoek Uitleningen Uitleningen Uitleningen leespunt Uitleningen Uitleningen Uitleningen

3 Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Dit leespunt is sinds 2010 gevestigd in woonzorgcomplex Theresiahof dat naast de school ligt. Het is vier uur per week geopend. Ook hier biedt de leesconsulent 6 uur ondersteuning in de school en wordt de uitlening gedeeltelijk door vrijwilligers verzorgd. Evenals in Lewedorp laat het aantal volwassen lezers en uitleningen bij de overgang van biblio naar leespunt in een daling zien en blijft daarna stabiel. Toch is het aanzienlijk minder dan in de tijd dat de biblio nog reed. Niet bekend is of mensen nu de weg naar de vaste vestigingen hebben gevonden. Leespunt Oudelande Uitleningen 2009 Uitleningen 2010 Uitleningen 2011 Uitleningen 2011 leespunt Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Het leespunt Oudelande is sinds 2011 gevestigd in het dorpshuis/basisschool. Dit leespunt is 2 uur per week geopend. De leesconsulent wordt 6 uur ingezet voor ondersteuning in de school. Het aantal volwassen abonnement houders is met de overgang naar het leespunt wel teruggelopen.

4 Leespunt Ovezande Uitleningen 2009 Uitleningen 2010 Uitleningen 2011 Uitleningen 2011 leespunt Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Het leespunt Ovezande is sinds 2011 gevestigd in basisschool de Zandplaat en is 2 uur per week geopend. De leesconsulent wordt 6 uur ingezet voor ondersteuning in de school. Het aantal volwassen abonnementhouders en uitleningen is na de overgang wel terug gelopen. 1.3 Bibliosen In de gemeente Borsele rijden momenteel drie verschillende bibliosen met ieder hun eigen voorzieningen De onderwijsservice De Colum is de Onderwijsservice voor Zeeland. Op dinsdag, woensdag en donderdag wordt de overdag alleen voor het onderwijs in Zeeland ingezet. Met uitzondering van Hoedekenskerke. Buiten de haltetijden voor de scholen kan iedereen er terecht voor bibliotheek- en informatiediensten. Tevens verkoopt de Colum cadeaubonnen, postzegels en is het een OV-chipkaart servicepunt. Naast het lenen van boeken biedt de Colum vooral diensten ter ondersteuning van het primair onderwijs: aanbod van leermiddelen van allerlei organisaties inzet van kennis op het gebied van mediawijsheid allerlei digitale nieuwe toepassingen en een specifiek aanbod voor leerkrachten Deze komt in Hoedekenskerke, Driewegen, Kwadendamme, Borssele (kalootstraat)

5 Hoedekenskerke: Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen De school in Hoedekenskerke heeft indertijd het aanbod gekregen om een leespunt te vestigen in de school, maar gaf toen de voorkeur aan het gebruik van de Colum. De staat er in de oneven weken (met uitzondering van de schoolvakanties) een half uur per week voor volwassenen en anderhalf uur voor de school. Driewegen: Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Hier staat deels de biblioservice, deels de Colum. De biblioservice staat om de week 45 minuten bij het dorpshuis. De Colum om de week 40 minuten bij de school. Ondanks het feit dat hier geen leespunt is gerealiseerd, maar de blijft staan loopt het aantal volwassen lezers behoorlijk terug.

6 Kwadendamme: Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Hier staat de Colum een uur per week voor de school en deze is dan toegankelijk voor zowel de jeugd als de volwassenen. Borssele: Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen De Colum staat hier wekelijks een uur en 10 minuten bij de school aan de Kalootstraat en ook nog 45 minuten per week bij de seniorenwoningen aan de Wielingenstraat. Van deze voorziening wordt zowel door volwassenen als jeugd goed gebruik gemaakt Bus 3 Rosegaert Biblio Rosegaert richt zich in het bijzonder op inwoners van plattelandsgebieden, met name kinderen tot en met 13 jaar en ouderen. De Rosegaert is ook een OV-chipkaart servicepunt Deze komt in Nieuwdorp, s-heer Abtskerke en Nisse.

7 Nieuwdorp Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen De openbare school is met ingang van dit schooljaar gesloten. De staat nu op een locatie in plaats van twee. In totaal staat deze er 45 minuten per week. s-heer Abtskerke: Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen De staat hier een half uur per week. Met ingang van het schooljaar 2014/2015, gaat de school in s-heer Abtskerke dicht. Nisse: Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen

8 Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen De komt hier om de week 45 minuten per week, met uitzondering van de zomervakanties. Het aantal uitleningen is in 2013 opvallend teruggelopen Biblioservice De Biblioservice is een biblio met extra diensten en producten. Zo is er in de een geldautomaat aanwezig en beschikt het over een OV chip en Post.nl servicepunt. Je kunt er ook informatie vinden over wonen, zorg en welzijn Deze rijdt in Driewegen en Baarland. Driewegen: Hier wisselt de om de week af met de Colum. Baarland: Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Uitleningen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen Abonnementen De staat hier in de even weken 45 minuten per week. De school is hier met ingang van het schooljaar 2011/2012 gesloten. Dit heeft duidelijk zijn weerslag op het aantal uitleningen en opvallend genoeg niet alleen op het aantal uitleningen aan de jeugd, maar ook op het aantal uitleningen aan volwassenen, ookal is het aantal abonnees vrijwel gelijk gebleven. Volgens gegevens van de Zeeuwse Bibliotheek bezoeken de meeste, voornamelijk volwassen gebruikers de Biblioservice tweewekelijks. In Driewegen zou het gaan om 30 gebruikers die frequent (vaker dan eenmaal in de drie weken) de bezoeken en gebruik maken van verschillende diensten. Hoewel dit op het eerste gezicht vreemd lijkt, omdat er in Driewegen maar 12 volwassen abonnementhouders geregistreerd zijn, is het natuurlijk mogelijk dat ook volwassenen uit omliggende dorpen gebruik maken van de biblio in Driewegen. In Baarland gaat het om 10 frequente gebruikers.

9 1.3.4 Gebruik overige voorzieningen in de sen.* De meeste volwassenen komen om boeken te lenen (85%). Een derde van de bezoekers maakt gebruik van de mogelijkheid de chipknip op te laden. (De chipknip zal per 1 januari 2015 worden afgeschaft). 63% van de bezoekers maakt gebruik van de mogelijkheid te pinnen. Deze mogelijkheid bestaat alleen in de die in Baarland en Driewegen komt. In deze dorpen is verder geen pinautomaat aanwezig. Inwoners van Baarland moeten hiervoor anders naar Hoedekenskerke of Ovezande. Voor inwoners van Driewegen staat de dichtstbijzijnde pinautomaat in Ovezande. 58% van de bezoekers koopt postzegels in de sen. Van de mogelijkheid voor het opladen van de OV Chip wordt door 40% van de bezoekers gebruik gemaakt. Er wordt relatief weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om post te versturen. Bijna de helft van de bezoekers (44%) maakt wel eens gebruik van de mogelijkheid om in de catalogus van de bibliotheek te zoeken of een boek te reserveren en dit in d op te halen. Van de overige informatieve functies op het gebied van wonen, welzijn, zorg, jeugd, jongeren etc. zijn geen cijfers beschikbaar. Hierbij moet vooral worden gedacht aan digitale informatie in de vorm van een speciaal voor de ontworpen portal alsmede fysieke informatie door middel van de (door)verwijsfunctie van de informatiemedewerker. * informatie Zeeuwse bibliotheek. Zie bijlage a.

10 Bijlage a Gebruik Biblioservice in de kernen Driewegen en Baarland De Biblioservice kent in de gemeente Borsele standplaatsen in de kernen Driewegen en Baarland. Naast de bibliothecaire diensten biedt deze voorziening services die in kleine kernen op het Zeeuwse platteland niet meer aanwezig zijn, Driewegen is van de twee Borselse kernen die de Biblioservice aandoet de drukst bezochte locatie. Er zijn 30 gebruikers die frequent (vaker dan eenmaal in de drie weken) de bezoeken en gebruik maken van de verschillende diensten. In Baarland is het aantal gebruikers aanzienlijk lager, namelijk gemiddeld niet meer dat tien bezoekers. Opvallend voor beide kernen is ook de ontmoetingsfunctie die de vervult. Gebruikscijfers van de verschillende diensten De meeste, voornamelijk volwassen gebruikers bezoeken de Biblioservice tweewekelijks. De meeste gebruikers blijven 5 tot 15 minuten per bezoek in de. De verschillende diensten: De meeste respondenten komen om boeken te lenen (85%). Een derde van de respondenten maakt gebruik van de mogelijkheid de chipknip op te laden (33%). Veel respondenten maken gebruik van de mogelijkheid om geld te pinnen (63%) en postzegels te kopen (58%). Het opladen van de Ov chip is ook een veelgebruikte dienst, namelijk 40%. Relatief wordt minder gebruik gemaakt van de mogelijkheid om post te versturen. Bijna de helft (44%) maakt (wel eens) gebruik van de mogelijkheid om in de catalogus van de bibliotheek te zoeken of een boek te reserveren en dit in de op te halen. Van de overige informatieve functies op het gebied van wonen (informatie van R&B Wonen), informatie op het gebied van zorg en welzijn, jeugd en jongeren etc. zijn geen gebruikscijfers beschikbaar. Diensten van de Biblioservice. De Biblioservice is de Zeeuwse voorziening gericht op maatwerk voor kleine plattelandskernen waar weinig of geen voorzieningen meer zijn. Het aanbod van de bestaat uit een veelzijdige dienstverlening op breed gebied. Specifiek voor de burgers van de kleine kernen van Borsele is interessant: Bibliotheekdiensten: Boeken, tijdschriften en puzzels, dvd s en jeugdluisterboeken: op de is een collectie van banden beschikbar, de totale collectie telt banden Digitale bestanden en internet Advisering en informatiebemiddeling Op gebied van educatie voor het onderwijs aanvulling van het aanbod met de ColumBus: o Aanbod van leesbevorderingsprojecten waaronder Rode Draad o Mediawijsheid (waaronder mediacoach, Skoolzone, omgaan internet etc.)

11 o Uitgebreid thematische aanbod op gebied energie, water, culturele onderwerpen, allerlei onderwerpen op aanvraag zoals Pesten) met mogelijkheid tot (digitale) content, collecties, lesmaterialen, sprekers Zorg en welzijn voor (oudere) volwassenen: voor de ontworpen portal evenals fysieke informatie uitgebreide informatie gericht op mensen met een beperking van MEE Zeeland, (door)verwijsfunctie van de informatiemedewerker voor de ontworpen portal evenals fysieke informatie van Informatie over zorg- en dienstverlening en belangenbehartiging door Klaverblad, (door)verwijsfunctie van de informatiemedewerker voor de ontworpen portal alsmede fysieke informatie van Zorgzuster Zeeland, (door)verwijsfunctie van de informatiemedewerker voor de ontworpen portal alsmede fysieke informatie van GGD Zeeland, (door)verwijsfunctie van de informatiemedewerker Preventie/zorg/welzijn jeugd en jongeren: voor de ontworpen portal alsmede fysieke informatie van Indigo. Tevens mogelijkheid inzet consulenten van Indigo voor voorlichting. voor de ontworpen portal alsmede fysieke informatie van Centrum Jeugd en Gezin Borsele en Noord-Beveland (CJG). Tevens mogelijkheid inzet consulenten van CJG voor voorlichting. In bespreking: inzet consulenten CJG voor de ontworpen portal alsmede fysieke informatie van GGD Zeeland Wonen Informatie over in de vorm van digitale informatie op een speciaal voor de ontworpen portal alsmede fysieke informatie van R&B Wonen en RWS Wonen waaronder het actuele woningaanbod en per week update van projecten, (door)verwijsfunctie van de informatiemedewerker voor de volgende services: Cultuur informatie over filmaanbod en activiteiten van CineCity en Film by the Sea activiteiten en diensten Zeeuwse Bibliotheek OV-chipkaart: Het actuele saldo van de OV-chipkaart controleren Saldo aanschaffen en opladen met de pinpas Aanvraag of wijziging ophalen en op kaart activeren Studentenreisproduct ophalen Anonieme OV-chipkaart kopen Veel gevraagde folders en formulieren OV-chipkaart Informatie Openbaar vervoer: Dienstregelingboekjes en lijnfolders van Connexxion Reisinformatie Openbaar Vervoer Nederland: door informatiemedewerker

12 TNT Servicepunt Alle soorten post- en pakketzegels Brieven, pakketten en aangetekende post versturen Verpakkingsmateriaal (postdozen en enveloppen) Ook buitenlandse verzendingen Financiële dienstverlening Geld pinnen en informatie over de dienstverlening Chipknip oplaadapparatuur Financiële dienstverlening door consulent in overleg met Rabobank Oosterschelde Informatie: VVV Zeeland met tips over accommodaties, attracties en evenementen Overheidsinformatie: gemeente Borsele, Provincie Zeeland Politie Zeeland: mogelijkheid tot aangifte doen bij de politie van een beperkt aantal feiten UWV Werkbedrijf: vacatureaanbod, toegang tot website, mogelijkheid tot inloggen en gegevens plaatsen Verkoop van producten en overige dienstverlening: Bioscoopbonnen, ansichtkaarten, boekenbonnen, VVV cadeaubonnen, VVV-artikelen: fietsroutes, kaarten en gidsen Gebruik van kopieer- en printfaciliteiten, internet raadplegen, advies, assistentie en ondersteuning

Raadsvergadering 2 oktober Voorstel B 7

Raadsvergadering 2 oktober Voorstel B 7 Raadsvergadering 2 oktober 2014 Voorstel B 7 Heinkenszand, 16 september 2014 Onderwerp: voorstel tot het instemmen met het nemen van een aantal maatregelen om te komen tot realisatie van de taakstelling

Nadere informatie

Bibliobussen Halteplaatsen

Bibliobussen Halteplaatsen Bibliobussen Halteplaatsen Alfabetisch overzicht Bus = 1 De Columbus Bus 4 = Biblioservicebus ew = even weken ow = oneven weken ** = alleen op onderstaande data A Aagtekerke Agathastraat dinsdag 19.15

Nadere informatie

De sociale draagkracht van de dorpen in Borsele

De sociale draagkracht van de dorpen in Borsele De sociale draagkracht van de dorpen in Borsele Frans Thissen Universiteit van Amsterdam Myrthe Vooraf Leefbaarheid, sociale cohesie en community care: Moeilijke begrippen voor betrekkelijk gewone zaken

Nadere informatie

Peiling Bibliotheek Olst-Wijhe Oktober 2018

Peiling Bibliotheek Olst-Wijhe Oktober 2018 Peiling Bibliotheek - Oktober 2018 Resultaten Inleiding De gemeenteraad van - heeft in 2014 een besluit genomen over de toekomst van het bibliotheekwerk in - tot en met 2020. Daarbij is onder andere gekozen

Nadere informatie

Bibliotheekvoorzieningen

Bibliotheekvoorzieningen Bibliotheekvoorzieningen in kleine kernen en wijken in de Provincie Utrecht Bibliotheekspreekuur Leestafel Bibliotheek aan Huis Servicepunt Teleweide Bestelbibliotheek Jeugdbibliobus Schoolbieb Zorgbibliotheek

Nadere informatie

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met

De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met De bibliotheek op school als instrument voor optimale ontwikkelkansen voor kinderen. Samen sterk met Waarom? Het leven van Lisa Wist u dat? 1,5 miljoen volwassen Nederlanders zijn laaggeletterd zijn? Dat

Nadere informatie

Stichting Zeeland Refinery

Stichting Zeeland Refinery Stichting Zeeland Refinery Jaarverslag 2016 Stichting Zeeland Refinery steunt maatschappelijke projecten op het gebied van educatie, milieu, cultuur en sport, natuur en landschap en instandhouding van

Nadere informatie

Prijzen per gemeente versie Cuijk Boxmeer Grave

Prijzen per gemeente versie Cuijk Boxmeer Grave Prijzen per gemeente 2017 - versie 23-6-2016 Cuijk Boxmeer Grave Hubert Gennep Sint Anthonis totaal Aantal inwoners per 1-1-2015 118.520 24.654 28.337 12.841 10.845 17.075 11.615 13.153 Uniforme diensten

Nadere informatie

Stichting Zeeland Refinery

Stichting Zeeland Refinery Stichting Zeeland Refinery Jaarverslag 2015 Stichting Zeeland Refinery steunt maatschappelijke projecten op het gebied van educatie, milieu, cultuur en sport, natuur en landschap en instandhouding van

Nadere informatie

Jaarpeiling De Bibliotheek op School 2013 - Resultaten naar provincie

Jaarpeiling De Bibliotheek op School 2013 - Resultaten naar provincie Jaarpeiling De Bibliotheek op School 2013 - Resultaten naar provincie Aantal respondenten 10 6 10 20 18 2 5 5 10 5 17 6 114 Respons % 100% 100% 83% 80% 82% 100% 56% 28% 40% 100% 77% 40% 67% Samenweking

Nadere informatie

Stichting Zeeland Refinery

Stichting Zeeland Refinery Stichting Zeeland Refinery Jaarverslag 2014 Stichting Zeeland Refinery steunt maatschappelijke projecten op het gebied van educatie, milieu, cultuur en sport, natuur en landschap en instandhouding van

Nadere informatie

De bieb in De buurt 2

De bieb in De buurt 2 De bieb in de buurt 2 Inleiding De bibliotheek is een plek waar kennis, informatie, mooie verhalen en inspiratie voor het oprapen liggen. De bibliotheek dient als trefpunt in de buurt. Het is een plek

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingenaantal per dorpskern en per bestuur Dorpskern Onderwijsvoorzieningen Aantal leerlingen (ongeveer)

Ontwikkeling leerlingenaantal per dorpskern en per bestuur Dorpskern Onderwijsvoorzieningen Aantal leerlingen (ongeveer) 1 waarin zoveel mogelijk variaties zijn opgenomen als startpunt voor het aftasten van mogelijkheden op basis van de vastgestelde criteria Inleiding De gemeente Borsele, de Borselse schoolbesturen en RPCZ

Nadere informatie

EVALUATIE BIBLIOTHEEKWERK LINGEWAAL 2015

EVALUATIE BIBLIOTHEEKWERK LINGEWAAL 2015 EVALUATIE BIBLIOTHEEKWERK LINGEWAAL 2015 2 INHOUDSOPGAVE Dorpsbibliotheek Heukelum Blz. 3 Zelfservicepunt Asperen Blz. 5 Dorpsbibliotheek Herwijnen Blz. 7 Zelfservicepunt Vuren Blz. 10 Spijk Blz. 12 Conclusies

Nadere informatie

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013

Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Producten aangeboden door de Openbare Bibliotheek Rijssen-Holten aan het Voortgezet Onderwijs 2012-2013 Voorwoord Uw school besteedt het komend schooljaar natuurlijk veel aandacht aan mediawijsheid en

Nadere informatie

Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders

Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders Aanbod voor zorginstellingen en activiteitenbegeleiders Inhoudsopgave Voorwoord 1 Voorleeskring 2 Themacollectie 2 Wisselcollectie 3 Instellingsabonnement 3 Daisyspeler 4 Informatiebijeenkomst Anders lezen

Nadere informatie

Jeanine Deckers December Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode

Jeanine Deckers December Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode Jeanine Deckers December 2014 Evaluatie bibliobus De Zilk Gebruik van de bibliobus in de periode 2008 2013 Inleiding De bibliotheekvoorziening in De Zilk bestaat al jarenlang uit een bibliobus met een

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 STICHTING ZEELAND REFINERY. Stichting

JAARVERSLAG 2017 STICHTING ZEELAND REFINERY. Stichting JAARVERSLAG 2017 STICHTING ZEELAND REFINERY Stichting STICHTING ZEELAND REFINERY Stichting Zeeland Refinery steunt maatschappelijke projecten op het gebied van educatie, milieu, cultuur en sport, natuur

Nadere informatie

De participatiebibliotheek

De participatiebibliotheek Voor meer informatie: Marjolein Bakker adviseur Communicatie marjolein.bakker@bibliotheek-zoetermeer.nl Hoofdbibliotheek Stadhuisplein 2 2711 EC Zoetermeer T 079-34 38 200 www.bibliotheek-zoetermeer.nl

Nadere informatie

Rapportage onderzoek Tevredenheid over de bibliotheek

Rapportage onderzoek Tevredenheid over de bibliotheek Rapportage onderzoek Tevredenheid over de bibliotheek Een onderzoek naar de tevredenheid over de bibliotheek Het derde BiebPanel was een onderzoek onder klanten naar de tevredenheid over verschillende

Nadere informatie

Stichting Zeeland Refinery

Stichting Zeeland Refinery Stichting Zeeland Refinery Jaarverslag 2012 Stichting Zeeland Refinery steunt maatschappelijke projecten op het gebied van educatie, milieu, cultuur en sport, natuur en landschap en instandhouding van

Nadere informatie

Onderzoek De toekomst van de bibliotheek

Onderzoek De toekomst van de bibliotheek Onderzoek De toekomst van de bibliotheek Rapportage Het 3e onderzoek in 2013 heeft plaatsgevonden van 19 september t/m 9 oktober 2013. Dit onderzoek ging over de toekomst van de bibliotheek met als onderwerpen

Nadere informatie

"Reading is dreaming with open eyes"

Reading is dreaming with open eyes "Reading is dreaming with open eyes" 2015 Oosterschelde 1 Inhoudsopgave Gemeente Borsele Gemeente Goes Gemeente Kapelle Gemeente Reimerswaal Gemeente Schouwen-Duiveland Gemeente Tholen Resultaten 2015

Nadere informatie

van TERNEUZEN naar GOES

van TERNEUZEN naar GOES maandag t/m vrijdag 20a van TERNEUZEN naar GOES plaats en halte ritnr. 1 3 5 7 9 11 13 15 1 1 1 Terneuzen, Ziekenhuis V 5 51 6 21 6 51 7 03 7 13 7 21 7 33 7 51 Terneuzen, Zeldenrustlaan 5 53 6 23 6 53

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Brummen Voorst

Jaarverslag 2014. Brummen Voorst Jaarverslag 2014 1 Brummen Voorst Verkort Jaarverslag 2014 Inleiding De bibliotheken in de gemeenten Brummen en Voorst bereiken met hun dienstverlening vele groepen van de samenleving. Dit jaar wordt de

Nadere informatie

Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten

Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten Prestatiesubsidieovereenkomst bibliotheekwerk 2019 Deel 2: Uitwerking vijf resultaatgebieden in concrete resultaten Om onderscheid te maken tussen die activiteiten waarvoor de bibliotheek structureel of

Nadere informatie

BORSELE. GEMEENTE VAN contrasten

BORSELE. GEMEENTE VAN contrasten BORSELE GEMEENTE VAN contrasten Enerzijds het schitterende landschap, anderzijds het Sloegebied BORSELE GEMEENTE VAN contrasten Borsele is een gemeente van contrasten. Enerzijds ligt de gemeente grotendeels

Nadere informatie

Tabellenrapportage Jaarmeting 2012 - naar provincie

Tabellenrapportage Jaarmeting 2012 - naar provincie Tabellenrapportage Jaarmeting 2012 - naar provincie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Leesbevordering Aantal responderende bibliotheken 5 3 7 21 18 2 5 13 14 14 4 10 116 Aantal bibliotheken die samenwerken

Nadere informatie

Bibliobussen Halteplaatsen

Bibliobussen Halteplaatsen Bibliobussen Halteplaatsen Alfabetisch overzicht ew = even weken ow = oneven weken * = rijdt niet tijdens schoolvakanties A Aagtekerke Agathastraat woensdag 11.00 11.45 uur 3 Aagtekerke Agathastraat woensdag

Nadere informatie

Strategische visie. van de Drentse bibliotheken 2012-2015

Strategische visie. van de Drentse bibliotheken 2012-2015 Strategische visie van de Drentse bibliotheken 2012-2015 Al deze veranderingen hebben ingrijpende gevolgen De bibliotheken in Drenthe krijgen te maken met bezuinigingen en veranderende politieke opvattingen.

Nadere informatie

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs

Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Leesplan maken? Introductie basisonderwijs Op de www.leespan.nl kun je je eigen (school)leesplan schrijven en bewaren. Daarvoor moet je eerst inloggen. Voor scholen die niet meedoen aan de aanpak de Bibliotheek

Nadere informatie

Welkom in de Bib!

Welkom in de Bib! Welkom in de Bib! www.houthalen-helchteren.be/bibliotheek O v openingsuren september t.e.m. juni juli - augustus 9-12 en 14-19 uur 9-12 en 14-19 uur 9-12 uur 9-13 uur 9-12 en 14-19 uur 9-13 uur 9-12 en

Nadere informatie

Vraag en antwoord - sluiting Bibliotheek Dubbeldam Dordrecht en opening servicepunt in De Gravin Dubbeldam

Vraag en antwoord - sluiting Bibliotheek Dubbeldam Dordrecht en opening servicepunt in De Gravin Dubbeldam Vraag en antwoord - sluiting Bibliotheek Dubbeldam Dordrecht en opening servicepunt in De Gravin Dubbeldam 1. Wat is de reden van de sluiting van Bibliotheek Dubbeldam De Bibliotheek AanZet heeft de afgelopen

Nadere informatie

Wegwijs. in Bibliotheek Maldegem

Wegwijs. in Bibliotheek Maldegem Wegwijs in Bibliotheek Maldegem Welkom! Welkom in de Maldegemse bibliotheek, een plaats waar mensen centraal staan. Je kan er niet alleen terecht voor een goed boek of een leuke film, je kan ook aanschuiven

Nadere informatie

Welkom. Workshop leesbevordering in kleine gemeenten donderdag 8 december 2016 Nieuwegein

Welkom. Workshop leesbevordering in kleine gemeenten donderdag 8 december 2016 Nieuwegein Welkom Workshop leesbevordering in kleine gemeenten donderdag 8 december 2016 Nieuwegein Agenda: Het landschap in Zeeuws-Vlaanderen Fase 1: de Bibliotheek op School (dbos) Fase 2: dbos en/in het netwerk

Nadere informatie

Leefbare dorpen. De sociale draagkracht van dorpen in Borsele. Publieksversie onderzoeksrapport

Leefbare dorpen. De sociale draagkracht van dorpen in Borsele. Publieksversie onderzoeksrapport De sociale draagkracht van dorpen in Borsele Publieksversie onderzoeksrapport Middelburg, november 2008 Colofon 4 Scoop 2008 Leefbare dorpen is de publieksversie van het officiële onderzoeksrapport De

Nadere informatie

Voordelen van de bieb

Voordelen van de bieb Voordelen van de bieb Een abonnement van de bieb biedt jou eindeloos lees-, kijk- en luisterplezier. Naast boeken leen je ook gratis muziek, films, luisterboeken, tijdschriften en bladmuziek. Een keuze

Nadere informatie

Leefbaar platteland. Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies

Leefbaar platteland. Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies Leefbaar platteland Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies Structuur presentatie Vier concrete dorpen SCP-project Sociale staat van het Platteland Leefbaarheid:

Nadere informatie

TOEKOMST BIBLIOTHEEK OOSTZAAN PLAN VAN AANPAK & STAND VAN ZAKEN EN ONTWIKKELINGEN

TOEKOMST BIBLIOTHEEK OOSTZAAN PLAN VAN AANPAK & STAND VAN ZAKEN EN ONTWIKKELINGEN TOEKOMST BIBLIOTHEEK OOSTZAAN PLAN VAN AANPAK & STAND VAN ZAKEN EN ONTWIKKELINGEN Gemeente Oostzaan april 2013 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 2 1. ONTWIKKELINGEN IN DE BIBLIOTHEEKSECTOR... 4 1.1 LANDELIJKE

Nadere informatie

Functies van de bibliotheek in Oosterheide en Dommelbergen per 1 januari 2016.

Functies van de bibliotheek in Oosterheide en Dommelbergen per 1 januari 2016. Functies van de bibliotheek in Oosterheide en Dommelbergen per 1 januari 2016. Plaats van verbinding De bibliotheek is een knooppunt van allerlei vormen van kennis en informatie die op uiteenlopende manieren

Nadere informatie

Leenwijzer Geniet met de bieb!

Leenwijzer Geniet met de bieb! Leenwijzer 2017 Geniet met de bieb! De Mariënburg Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Elst Ewijk Gendt Hatert Heteren Huissen Kekerdom Lent Leuth Malden Millingen aan de Rijn Muntweg Ooij Oosterhout

Nadere informatie

B i b l i o t h e e k. Z w e v e g e m. bib & b bus. Dienstreglement. m.i.v. 1 september 2014

B i b l i o t h e e k. Z w e v e g e m. bib & b bus. Dienstreglement. m.i.v. 1 september 2014 B i b l i o t h e e k Z w e v e g e m bib & b bus Dienstreglement m.i.v. 1 september 2014 Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Zwevegem - Dienstreglement miv 1 september 2014 p 1/8 DIENSTREGLEMENT GEMEENTELIJKE

Nadere informatie

Aanbod onderwijs 2015/2016

Aanbod onderwijs 2015/2016 Aanbod onderwijs 2015/2016 Pagina LEESBEVORDERING EN TAALONTWIKKELING Lezen is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind en zijn schoolprestaties. Met ons enthousiasme en expertise voor taal,

Nadere informatie

schoolnieuwsbrief mei 2018

schoolnieuwsbrief mei 2018 schoolnieuwsbrief mei 2018 Slangenburg 3 4385 HT Vlissingen 0118 490330 omnibus@archipelscholen.com https://de-omnibus.com https://de-omnibus-com.isy-school.nl Agenda 10 en 11 mei hemelvaartsdag en vrije

Nadere informatie

Bibliotheek Vlissingen maakt

Bibliotheek Vlissingen maakt Bibliotheek Vlissingen maakt het verschil! Informatiebemiddeling in de Google maatschappij. Inforum 2010 Karolien Selhorst De Google maatschappij Informatievloedgolf => het belang van informatie en daarmee

Nadere informatie

LEENWIJZER De beste plek om je leeshonger te stillen

LEENWIJZER De beste plek om je leeshonger te stillen LEENWIJZER 2019 De beste plek om je leeshonger te stillen Je bent welkom in onze 26 vestigingen: De Mariënburg Angeren Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Doornenburg Elst Ewijk Gendt Groesbeek

Nadere informatie

B i b l i o t h e e k. Z w e v e g e m. bibreglement. m.i.v. 27 oktober 2015. Pagina 1 van 7

B i b l i o t h e e k. Z w e v e g e m. bibreglement. m.i.v. 27 oktober 2015. Pagina 1 van 7 B i b l i o t h e e k Z w e v e g e m bibreglement m.i.v. 27 oktober 2015 Pagina 1 van 7 GEMEENTELIJKE OPENBARE BIBLIOTHEEK bibreglement GOEDGEKEURD DOOR DE GEMEENTERAAD IN ZITTING VAN 26 oktober 2015.

Nadere informatie

lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37

lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37 lenen & inzien lenen en inzien_folder_a5_def.indd 1 11-04-11 12:37 lenen en inzien_folder_a5_def.indd 2 11-04-11 12:37 lenen & inzien Bibliotheek Den Haag heeft veel te bieden, maar u zult vooral plezier

Nadere informatie

LEENWIJZER 2018 De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft 26 vestigingen

LEENWIJZER 2018 De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft 26 vestigingen LEENWIJZER 2018 De Bibliotheek Gelderland Zuid heeft 26 vestigingen De Mariënburg Angeren Beek-Ubbergen Bemmel Beuningen De Biezantijn Doornenburg Elst Ewijk Gendt Groesbeek Haalderen Hatert Heteren Huissen

Nadere informatie

Consulent leesbevordering & mediawijsheid (m/v)

Consulent leesbevordering & mediawijsheid (m/v) Wij zijn op zoek naar een Consulent leesbevordering & mediawijsheid (m/v) Circa 15 uur per week We zoeken een enthousiaste, ondernemende, leergierige collega die zelfstandig in staat is onze producten

Nadere informatie

INFANL02 1 ANALYSE 1 Design and Usability USABILITY ONDERZOEK VAN EEN OV-CHIPKAART DAAN VAN MIL 0892773 SIL DE GRAAF 0906848

INFANL02 1 ANALYSE 1 Design and Usability USABILITY ONDERZOEK VAN EEN OV-CHIPKAART DAAN VAN MIL 0892773 SIL DE GRAAF 0906848 INFANL02 1 ANALYSE 1 Design and Usability USABILITY ONDERZOEK VAN EEN OV-CHIPKAART DAAN VAN MIL 0892773 SIL DE GRAAF 0906848 17 september 2015 Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat de studenten het eerst opviel

Nadere informatie

Uit de schoolpraktijk:

Uit de schoolpraktijk: in beeld... In een tijd van ontlezing en groeiende taalachterstanden is voor de openbare bibliotheek een belangrijke rol weggelegd als kenniscentrum voor lezen. Waar het gaat om leesbevordering en leesplezier

Nadere informatie

is verantwoordelijk voor de collectievorming pleegt overleg met partnerinstellingen van de brede school over de collectievorming

is verantwoordelijk voor de collectievorming pleegt overleg met partnerinstellingen van de brede school over de collectievorming Instrument Casanova: Taakverdeling brede mediatheek Hieronder staan de meest voorkomende taken in de mediatheek in een brede school. Het schema is gebaseerd op een soortgelijk overzicht dat is opgesteld

Nadere informatie

Spreekuur School Maatschappelijk Werk Bezoek R. van Herpt, Inspecteur van het onderwijs uur Informatie avond alle groepen

Spreekuur School Maatschappelijk Werk Bezoek R. van Herpt, Inspecteur van het onderwijs uur Informatie avond alle groepen Jaargang 25 Nr. 1 Vrije dagen 5 sept. 8 sept. Studiedag alle kinderen Studiedag alle kinderen Bijzondere activiteiten 4 sept. 11 sept. Spreekuur School Maatschappelijk Werk Bezoek R. van Herpt, Inspecteur

Nadere informatie

ons kenmerk RH Helmond, 21 oktober 2011 betreft: Alternatieven spreiding Alternatieve vormen Spreiding bibliotheekwerk Helmond 2012

ons kenmerk RH Helmond, 21 oktober 2011 betreft: Alternatieven spreiding Alternatieve vormen Spreiding bibliotheekwerk Helmond 2012 Helmond - Peel Aan de Gemeente Helmond t.a.v. de griffier de heer J. Jaspers Postbus 950 5700 AZ Helmond RIB 87, bijlage 1 ons kenmerk 21102011RH Helmond, 21 oktober 2011 uw kenmerk betreft: Alternatieven

Nadere informatie

De bibliotheek anno morgen

De bibliotheek anno morgen De bibliotheek anno morgen de bibliotheek Feiten (waarom zijn wij op aard): Peuters met taalachterstand naar basisonderwijs Onderdeel van de oplossing: lezen!! Lees/taalachterstand jeugd Onderdeel van

Nadere informatie

SCHOOLNIEUWS JOSEFSCHOOL WEEK 41

SCHOOLNIEUWS JOSEFSCHOOL WEEK 41 Inhoud SCHOOL INFORMATIE... 2 Onderwerp: Verkeersveiligheid rondom de Josefschool... 3 Onderwerp: Ouderhulplijst... 5 OVERIGE INFORMATIE... 6 Onderwerp: Bibliotheek... 7 1 SCHOOL INFORMATIE 2 Onderwerp:

Nadere informatie

De Nieuwskraai. Met vriendelijke groet, Paul Moltmaker, algemeen directeur Plateau Openbaar Onderwijs Assen. Onze directeur..

De Nieuwskraai. Met vriendelijke groet, Paul Moltmaker, algemeen directeur Plateau Openbaar Onderwijs Assen. Onze directeur.. Nieuwsbrief Obs Het Kraaiennest Datum: 28 januari 2016 Nummer: 11 Inhoud Rapporten... 1 Brief aan de leerlingen!... 1 Onze directeur..... 2 Nieuwe schoolplein WIE O WIE? HERHALING... 3 Leesconsulent van

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoud. Het bib-team. Beste leerkracht

Voorwoord. Inhoud. Het bib-team. Beste leerkracht Voorwoord Beste leerkracht Je ziet het goed: dit schooljaar presenteert de bibliotheek een brochure voor het secundair onderwijs! Dit schooljaar wil de bib er namelijk meer dan ooit werk van maken om een

Nadere informatie

Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid

Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid Handig om te weten in de onbemande vestiging Leusden-Zuid Openingstijden Maandag t/m vrijdag van 10.00-18.00 uur. De bibliotheek van Leusden Zuid is, op een aantal contacturen na, een onbemande bibliotheek.

Nadere informatie

Monitor verslag 2016 Haarlemmermeer

Monitor verslag 2016 Haarlemmermeer Monitor verslag 2016 Haarlemmermeer Door Hilde Eradus Samenvatting Kinderen in Haarlemmermeer vinden het leuker om een boek te lezen dan landelijk. Waar landelijk de oudere leerlingen het minder leuk gaan

Nadere informatie

Plaatselijke openbare bibliotheek. Dienstreglement.

Plaatselijke openbare bibliotheek. Dienstreglement. Plaatselijke openbare bibliotheek. Dienstreglement. Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 29 september 2008 en aangepast in zitting van 21 oktober 2013 met ingang van 1 januari 2014. Artikel

Nadere informatie

De beste burgemeester voor Borsele

De beste burgemeester voor Borsele De beste burgemeester voor Borsele Concept Profielschets ter behandeling in de raadsvergadering van 2 februari 2017 Vacature: Burgemeester 2 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Profiel van Borsele... 4 3. Rollen

Nadere informatie

Resultaten leesmonitor 2015 De Bieb op School. maart 2016

Resultaten leesmonitor 2015 De Bieb op School. maart 2016 Resultaten leesmonitor 2015 De Bieb op School maart 2016 Inleiding Eind 2014 ging in het kader van de structurele samenwerking tussen het bovenschoolse management van het basisonderwijs in de Zaanstreek

Nadere informatie

Regio Zeeland. Dienstregeling 2013

Regio Zeeland. Dienstregeling 2013 Dienstregeling 2013 Geldig vanaf 9 december 2012 Regio Zeeland 102 Bergen op Zoom }Oude-Tonge 107 Bergen op Zoom }Stavenisse 108 Bergen op Zoom }St. Annaland 214 Anna Jacobapolder }Steenbergen 414 Anna

Nadere informatie

Samenvatting & conclusie

Samenvatting & conclusie Het is een dynamische tijd voor de samenwerkende bibliotheken in Westfriesland (bibliotheek Westfriesland Oost en bibliotheek WEB). De veranderingen in de samenleving en de vele digitale mogelijkheden

Nadere informatie

Help Pake en Beppe de vakantie door

Help Pake en Beppe de vakantie door Bijlage 1 Help Pake en Beppe de vakantie door Organisator: Museumfederatie Fryslân, zij doen dit in samenspraak met musea, archieven en theaters in Friesland. Subsidiënt: Provincie Fryslân. Uitleg over

Nadere informatie

De situatie zoals hieronder beschreven geldt in de verbouwde Binding.

De situatie zoals hieronder beschreven geldt in de verbouwde Binding. Prestatiesubsidieovereenkomst bibliotheekwerk 2019 Deel 1: Beschrijving vijf kernfuncties openbaar bibliotheekwerk In de Wet Stelsel Openbare Bibliotheekvoozieningen (Wsob) uit 2014 wordt het stelsel van

Nadere informatie

Bibliotheken & Over het wat, hoe en wanneer van de Bibliotheek op school

Bibliotheken & Over het wat, hoe en wanneer van de Bibliotheek op school Bibliotheken & Over het wat, hoe en wanneer van de Bibliotheek op school Aanleiding Wat is dbos? De Bibliotheek op school is een gezamenlijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs

Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs 2014 2015 Openbare bibliotheek Venlo voor het primair onderwijs Yvonne Weijers Consulent educatie E yweijers@bibliotheekvenlo.nl T 06 83 66 78 97 1 INLEIDING De Openbare bibliotheek Venlo is ook dit schooljaar

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. De gemeenteraad. 4 juli 2014 Raadsinformatiebrief beantwoording vragen EVA bibliotheek Femke de Pijper 61366

RAADSINFORMATIEBRIEF. De gemeenteraad. 4 juli 2014 Raadsinformatiebrief beantwoording vragen EVA bibliotheek Femke de Pijper 61366 RAADSINFORMATIEBRIEF Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk Bijlagen CC De gemeenteraad 4 juli 2014 Raadsinformatiebrief beantwoording vragen EVA bibliotheek Femke de Pijper 61366 INLEIDING Echt Voor

Nadere informatie

Servicepunten Nieuwbouw van vestigingen en inrichting van servicepunten heeft gevolgen voor collectievorming

Servicepunten Nieuwbouw van vestigingen en inrichting van servicepunten heeft gevolgen voor collectievorming Servicepunten 2013-2015 Nieuwbouw van vestigingen en inrichting van servicepunten heeft gevolgen voor collectievorming Uitgangspunten servicepunten De collectie is actueel, vraaggericht, voldoende beschikbaar

Nadere informatie

Valleilijn. Bus en trein op één lijn. Buslijn en de Valleilijn-trein

Valleilijn. Bus en trein op één lijn. Buslijn en de Valleilijn-trein Valleilijn Bus en trein op één lijn Buslijn 84 88 en de Valleilijn-trein Dienstregeling geldig per 11 december 2016 Beste reiziger, Vanaf 11 december 2016 rijden de bussen van yntus Gelderland volgens

Nadere informatie

Laat u verrassen en INSPIREREN!

Laat u verrassen en INSPIREREN! Laat u verrassen en INSPIREREN! De Nieuwe Bibliotheek De bibliotheek is tegenwoordig zo veel meer dan alleen boek-uitleen. Boeken blijven en ze blijven belangrijk, maar media als cd s, dvd s, cd-roms,

Nadere informatie

Prestaties Capelle aan den IJssel

Prestaties Capelle aan den IJssel 1 Prestaties Capelle aan den IJssel Prestatieafspraken Gemeente Capelle aan den IJssel: Wij dienen onze subsidie (kort gezegd) aan te wenden voor de volgende zaken: Leenservice: het uitlenen van boeken,

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie

Voortgezet onderwijs. Leesbevordering en leespromotie Voortgezet onderwijs Leesbevordering en leespromotie Schooljaar 2012 2013 Inleiding De rode draad bij de samenstelling van het programma Leesbevordering en boekenpromotie in het voortgezet onderwijs is

Nadere informatie

Evaluatie van de Bibliotheek op school 2013/2014

Evaluatie van de Bibliotheek op school 2013/2014 Evaluatie van de Bibliotheek op school 2013/2014 Saskia den Otter Specialist Jeugd en Jongeren Bibliotheek Oosterschelde Kinderen worden echt enthousiast gemaakt om te gaan lezen! Inhoudsopgave: Team leesconsulenten

Nadere informatie

Bijlage Bijgevoegd treft u onze beleidsnotitie aan, waarin wij de beslissing verder onderbouwen.

Bijlage Bijgevoegd treft u onze beleidsnotitie aan, waarin wij de beslissing verder onderbouwen. Leden van de Gemeenteraad Gemeente Kaag en Braassem Postbus 1 2370 AA Roelofarendsveen Alphen aan den Rijn, 10 oktober 2016 Geachte leden van de Gemeenteraad Kaag en Braassem, Middels deze brief brengen

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website

Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website Hoofdstuk 9. Gemeentelijke website Samenvatting Het percentage Leidenaren dat thuis kan beschikken over internet is, na een snelle toename in eerdere jaren, dit jaar vrijwel gestabiliseerd tot op 77%.

Nadere informatie

Trends bij openbare bibliotheken

Trends bij openbare bibliotheken 100 jaar Trends bij openbare bibliotheken - 2015 157 bibliotheekorganisaties (in ca. 400 gemeenten) en 9 provinciale service organisaties verzorgen het openbaar bibliotheekwerk in Nederland met ca. 800

Nadere informatie

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen)

Waalwijk Taalrijk. - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder. - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) 1 Waalwijk Taalrijk - Doel: Functionele geletterdheid kind en ouder - Bijzonder: Intensieve en goede samenwerking partners/ouders (van 0-18 jarigen) - Samenleving: Taalvaardige inwoners die zich goed in

Nadere informatie

Relatie met beleidskader Wierden weet van kunst (vastgesteld door de raad op 7 juni 2010).

Relatie met beleidskader Wierden weet van kunst (vastgesteld door de raad op 7 juni 2010). Vermindering subsidie Openbaar bibliotheekwerk Omschrijving ombuigingsvoorstel Het voorstel bedraagt het verminderen van de subsidie met 250.000,-- (korting van 54 procent). De subsidie voor 2013 aan de

Nadere informatie

Jaarverslag Salland

Jaarverslag Salland Jaarverslag 2017 Salland De Brede Bibliotheek in 2017 Op 19 april 2017 opende in de Bibliotheek Raalte het Leer&Meer Plein. Het is een plek voor iedereen om te werken en te leren, voor kennismaking en

Nadere informatie

Spitsnet 225 Goes Station - ziekenhuis - s Gravenpolder

Spitsnet 225 Goes Station - ziekenhuis - s Gravenpolder Zeeland Noord- en Zuid-Beveland Dienstregeling 2015 Geldig vanaf 1 maart 2015 Kernnet 23 s Heerenhoek - Goes 27 Yerseke - Goes 31 Kamperland - Goes Spitsnet 225 Goes Station - ziekenhuis - s Gravenpolder

Nadere informatie

Educatieve diensten van de bibliotheek

Educatieve diensten van de bibliotheek Educatieve diensten van de bibliotheek voor basisscholen in de gemeenten Renkum, Rheden en Rozendaal 2015-2016 Lezen en voorlezen Omdat u en ik weten dat lezen en voorlezen goed zijn voor de taalontwikkeling

Nadere informatie

De Kattebel AGENDA! IVN bezoek groep1/2 en 3/4 IVN. Ik zorg goed voor: jaargang 15 5 juni 2015 nr. 17

De Kattebel AGENDA! IVN bezoek groep1/2 en 3/4 IVN. Ik zorg goed voor: jaargang 15 5 juni 2015 nr. 17 Openbare Dalton Basisschool De Belhamel Rudolfusdal 60 5551 EG Dommelen 040 204 25 88 info@obsdebelhamel.nl www.obsdebelhamel.nl De Kattebel jaargang 15 5 juni 2015 nr. 17 TWEE-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN

Nadere informatie

Nationaal Militair Museum Streeklijnen. Vervoer vanuit het hart

Nationaal Militair Museum Streeklijnen. Vervoer vanuit het hart Nationaal Militair Museum Streeklijnen Lijn 356 381 Vervoer vanuit het hart Dienstregeling geldig vanaf 10 december 2017 Lijnfolders Alle buslijnen van Syntus Utrecht kunt u terug vinden in gecombineerde

Nadere informatie

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016

Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Commissie Samenleving Harderwijk 12 mei 2016 Agenda 1. Welkom 2. Ontwikkelingen 3. Strategienota 4. Digitale vaardigheden 5. Taalvaardigheden (inleiding door Chérif Ait Abderrahman (Stichting Lezen en

Nadere informatie

Bus en trein op één lijn. Buslijn 88 en de Valleilijn-trein

Bus en trein op één lijn. Buslijn 88 en de Valleilijn-trein Bus en trein op één lijn Buslijn 88 en de Valleilijn-trein Dienstregeling geldig per 14 december 2014 Beste reiziger, Vanaf 14 december 2014 rijden de bussen van yntus Gelderland volgens een nieuwe dienstregeling.

Nadere informatie

DOEL EN FUNCTIE VAN DE BIBLIOTHEEK

DOEL EN FUNCTIE VAN DE BIBLIOTHEEK DOEL EN FUNCTIE VAN DE BIBLIOTHEEK 16 januari 2012 Vanuit de Richtlijnen (document samengesteld door Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) en VNG (2005). De vijf kernfuncties van de openbare bibliotheek

Nadere informatie

1. Hoe vaak maakte u gebruik van een pinautomaat?

1. Hoe vaak maakte u gebruik van een pinautomaat? Pinautomaat Even flappen tappen. Uitgaande van het afgelopen jaar: 6 5 4 1. Hoe vaak maakte u gebruik van een pinautomaat? 41% 5 (n=361) 3 2 1 3% 3% 4% Nooit Maandelijks Wekelijks Dagelijks Anders Anders,

Nadere informatie

Reglement met betrekking tot de uitlening van educatief materiaal door het Documentatiecentrum Wereldcentrum en Kleur Bekennen

Reglement met betrekking tot de uitlening van educatief materiaal door het Documentatiecentrum Wereldcentrum en Kleur Bekennen Reglement met betrekking tot de uitlening van educatief materiaal door het Documentatiecentrum Wereldcentrum en Kleur Bekennen Artikel 1 De Provincie Oost-Vlaanderen leent educatief materiaal uit aan natuurlijke

Nadere informatie

Commissienotitie Reg. nr : 0810242 Comm. : MZ Datum : 15-05-08

Commissienotitie Reg. nr : 0810242 Comm. : MZ Datum : 15-05-08 Comm. : MZ Onderwerp Voortzetten UITpunt Boxtel en opstarten servicepunt te Liempde Status oordeelvormend Voorstel Advies uitbrengen over de ontwikkelingen omtrent het UITpunt Boxtel en servicepunt Liempde

Nadere informatie

Inspectierapport. Kindkoers B.V. (BSO) Meervalstraat 27A 1431 WE Aalsmeer Registratienummer:

Inspectierapport. Kindkoers B.V. (BSO) Meervalstraat 27A 1431 WE Aalsmeer Registratienummer: Inspectierapport Kindkoers B.V. (BSO) Meervalstraat 27A 1431 WE Aalsmeer Registratienummer: 298544921 Toezichthouder: GGD Amsterdam In opdracht van: Gemeente Aalsmeer Datum inspectie: 03-05-2018 Type onderzoek:

Nadere informatie

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1.

Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen. Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. Halfjaarresultaten 2016 Bibliotheek Vianen Vianen, 10 augustus 2016, versie 1. De halfjaarresultaten van Vianen in het kort: In de Bibliotheek in Vianen is het aantal jeugdleden met 10% gestegen, terwijl

Nadere informatie

Rapportage de Monitor de Bibliotheek op School. Gemeente Heemstede Schooljaar 2013-2014

Rapportage de Monitor de Bibliotheek op School. Gemeente Heemstede Schooljaar 2013-2014 Rapportage de Monitor de Bibliotheek op School Gemeente eemstede Schooljaar 2013-2014 De monitor is een landelijk meetinstrument dat onder andere het leesplezier van kinderen, het leesbevorderende gedrag

Nadere informatie

Resultaten. Jaarverslag 2016

Resultaten. Jaarverslag 2016 Resultaten 2016 Jaarverslag 2016 Asten en Someren Voorleeswedstrijd Voorleesdagen Mantelzorgcafé Voorleesdagen Heropening Makkelijk lezen Plein Hagelschade 23 juni Klassenbezoeken Varendonck Fotoherkenning

Nadere informatie

Bibliotheek van Betekenis Gemeente Reimerswaal. 20 november 2014

Bibliotheek van Betekenis Gemeente Reimerswaal. 20 november 2014 Bibliotheek van Betekenis Gemeente Reimerswaal 20 november 2014 Inleiding De afgelopen jaren is onduidelijkheid ontstaan over de richting en inrichting van het bibliotheekbeleid in gemeente Reimerswaal

Nadere informatie

Hieronder vallen alle leners die actief lid zijn van de bibliotheek van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013

Hieronder vallen alle leners die actief lid zijn van de bibliotheek van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2013 OPENBARE BIBLIOTHEEK LENDELEDE A. Dassonvillelaan 5 8860 Lendelede tel 051/30.06.15 fax 051/32.28.62 bibliotheek@lendelede.be www.lendelede.be/bibliotheek JAARVERSLAG 2013 Lendelede 24 februari 2014 1)

Nadere informatie

BIJLAGE 5. Overzicht vrijstellingen ex art. 19, 17 en 15 WRO

BIJLAGE 5. Overzicht vrijstellingen ex art. 19, 17 en 15 WRO BIJLAGE 5 Overzicht vrijstellingen ex art. 19, 17 en 15 WRO OVERZICHT VRIJSTELLINGEN EX ARTIKEL 19.1, 19.2 en 19.3 WRO (na herziene WRO, 3 april 2000) Baarland * vrijstelling ex artikel 19 lid 2 WRO voor

Nadere informatie