EC40. informatie. Cariëspreventie en bestrijding mutans streptococcen. Samenstelling en eigenschappen van EC40

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EC40. informatie. Cariëspreventie en bestrijding mutans streptococcen. Samenstelling en eigenschappen van EC40"

Transcriptie

1 EC40 informatie Cariëspreventie en bestrijding mutans streptococcen Dagelijks poetsen met een fluoride tandpasta en weinig suiker gebruiken zijn de belangrijkste pijlers van cariëspreventie. Tandartsen en mondhygiënisten hebben maar beperkte mogelijkheden om actief cariës bij hun patiënten te voorkomen. Tot nu toe gaat het dan vooral om applicatie van geconcentreerde fluoridepreparaten en het aanbrengen van fissuur sealants. Speeksel en zuurvormende bacteriën Bij de gebruikelijke preventie worden twee belangrijke factoren in de etiologie van tandcariës buiten beschouwing gelaten, te weten het speeksel en de zuurvormende bacteriën in de tandplaque, met name de mutans streptococcen. In het cariësproces is de factor speeksel slechts beperkt te beïnvloeden, namelijk door stimulatie van de speekselvloed, bijvoorbeeld met suikervrije kauwgum. Tegen de zuurvormende bacteriën in de tandplaque kan echter wel wat gedaan worden. Mutans streptococcen Cariës ontstaat door productie van melkzuur en azijnzuur in de tandplaque. Mutans streptococcen zijn de belangrijkste zuurproducenten. Hoge aantallen mutans streptococcen op het gebit verhogen het cariësrisico. Onderdrukking van mutans streptococcen door geconcentreerde chloorhexidinepreparaten zoals EC40, leidt tot vermindering van de zuurproductie in de tandplaque (Gerardu et al., 2003). Chloorhexidine Patiënten met hoge aantallen mutans streptococcen worden door regelmatige chloorhexidineapplicaties beter beschermd dan door fluoride-applicaties (Lindquist et al., 1989). Applicatie van chloorhexidine-gel heeft als nadeel dat het pas effectief is als het vaak herhaald wordt. Gebruik van chloorhexidine-vernis is efficiënter en comfortabeler voor de patiënt. Dagelijks spoelen met chloorhexidine-oplossing is belastend en heeft weinig effect op mutans streptococcen. - Gerardu V, Buijs M, ten Cate J, van Loveren C. The effect of a single application of 40% chlorhexidine varnish on the numbers of salivary mutans streptococci and acidogenicity of dental plaque. Caries Res 37: , Lindquist B, Edwards S, Torell P, Krasse B. Effect of different caries preventive measures in children highly infected with mutans streptococci. Scand J Dent Res 97: , Samenstelling en eigenschappen van EC40 EC40 is een product dat cariës voorkomt door remming van mutans streptococcen in de tandplaque.

2 Samenstelling EC40 is een sterk oververzadigde oplossing van chloorhexidine-diacetaat in alcohol. Deze oplossing wordt gestabiliseerd door sandarac. Sandarac is een natuurlijke hars die vroeger wel werd toegepast als tijdelijk vulmateriaal in de tandheelkunde. Eigenschappen De bacteriedodende werking van EC40 is bijzonder krachtig. De concentratie van chloorhexidine-diacetaat (dertig procent) is ver boven de verzadigingsconcentratie in alcohol (circa twaalf procent). Door de sterke oververzadiging kristalliseert chloorhexidine-diacetaat uit bij de applicatie op het gebit. Hierdoor vormen zich microdepots van chloorhexidinediacetaat op het oppervlak en in de poriën van het glazuur en dentine. De langdurige afgifte van chloorhexidine uit de microdepots wordt bevorderd door de vrij geringe oplosbaarheid van het chloorhexidine-diacetaat in water (circa twee procent). De langzame afgifte uit de aangebrachte vernis zorgt ervoor dat de concentratie van het chloorhexidine-diacetaat in het speeksel laag blijft. Dit voorkomt grotendeels irritatie van het mondslijmvlies, die optreedt bij gebruik van geconcentreerde gels of oplossingen van het goed oplosbare chloorhexidine-digluconaat. Een contacttijd van circa vijf minuten is voldoende voor een goede werking. Bij verwijdering van EC40 door de tandarts of de patiënt blijven de microdepots van chloorhexidine-diacetaat achter in de poriën van glazuur en dentine, waardoor een langdurige werking verzekerd is. - Schaeken MJM, van der Hoeven JS, de Haan P, Lerk CF. Antimicrobial composition with long-term activity. European patent specification, publication number B1, Werking van EC40 De werking van EC40 is het best te illustreren aan de hand van de veranderingen in de bacteriesamenstelling. rood = mutans streptococcen blauw = actinomyceten groen = oralis streptococcen In eerste instantie doodt EC40 alle bacteriën op het behandelde gebitsoppervlak. Na enkele uren zal het oppervlak opnieuw worden bevolkt door bacteriën die vanuit het speeksel aanhechten, waarna deze zich gaan vermenigvuldigen.

3 Oralis streptococcen en actinomyceten Zo lang het depot van chloorhexidine nog niet is uitgeput, hebben bacteriesoorten die het minst gevoelig zijn voor chloorhexidine de beste kansen. Dit zijn vooral de oralis streptococcen, waaronder S. sanguis, S. oralis en S. gordonii. Deze bacteriën hebben zich dan ook in enkele dagen volledig hersteld van de EC40-behandeling. Een andere belangrijke soort in de supragingivale tandplaque, Actinomyces naeslundii, is gevoeliger voor chloorhexidine en keert pas na een tot twee weken terug. Vaak bereikt Actinimyces naeslundii na EC40-applicatie een hoger aantal in de tandplaque dan ervoor. Mutans streptococcen Mutans streptococcen herstellen zich zeer langzaam van de EC40-behandeling. Dit heeft twee oorzaken. Allereerst zijn mutans streptococcen gevoeliger voor chloorhexidine dan de meeste andere plaquebacteriën. Verder is er door de aanwezigheid van de andere bacteriën minder voedsel beschikbaar voor de mutans streptococcen die daardoor slechter groeien. De selectieve onderdrukking van mutans streptococcen wordt dus veroorzaakt door verschuivingen in de microflora, als gevolg van de behandeling met EC40; andere streptococcen en actinomyces-soorten zullen de plaats van mutans streptococcen in het ecosysteem bezetten. Langdurige verlaging van het aantal mutans streptococcen in de plaque levert een aanzienlijke cariësreductie op. Matige consumptie van suiker, bijvoorbeeld drie tot vier maal per dag, heeft weinig extra invloed op mutans streptococcen. Voor de praktijk betekent dit dat matig suikergebruik de werking van EC40 niet vermindert. - Schaeken MJM, van der Hoeven JS, Hendriks JCM. Effects of varnishes containing chlorhexidine on the human dental plaque flora. J Dent Res 68: , Van der Hoeven JS, Schaeken MJM. Streptococci and actinomyces inhibit regrowth of Streptococcus mutans on gnotobiotic rat molar teeth after chlorhexidine varnish treatment. Caries Res 29: , Behandeling met EC40 EC40 kan worden aangebracht door de tandarts, mondhygiënist of prophylaxe-assistent. - Gebitselementen droogblazen, dunne hoeveelheden plaque hoeven niet verwijderd te worden. - Behandel alleen plaatsen met een verhoogd cariësrisico zoals fissuren en approximale vlakken. Het is meestal niet nodig alle vlakken te behandelen. - Aanbrengen met een carpulespuit. Om EC40 goed de approximale ruimtes te laten bereiken, kan de nevelafzuiger bijvoorbeeld linguaal gehouden worden en de naaldpunt buccaal. EC40 wordt zo door het contactpunt gezogen. - Gebruik weinig materiaal, een dunne laag is voldoende voor een goede werking. Te veel EC40 leidt tot nodeloos contact met het tandvlees en soms irritatie van de gingiva en veroorzaakt een bittere smaak.

4 - Wanneer slechts een beperkt deel van het gebit wordt behandeld, hoeft de vernis niet verwijderd te worden. De patiënt kan de vernis dan thuis wegpoetsen. - Wanneer een groter gedeelte van het gebit behandeld wordt, dan is het voor de patiënt prettiger wanneer de vernis na vijf minuten verwijderd wordt, vanwege de onplezierige smaak en de duidelijk zichtbare uitgeharde vernis op het gebit. Verwijdering van EC40 gaat gemakkelijker als de vernis al in contact is geweest met speeksel of water en is uitgehard. Gebruik voor het verwijderen een sonde, of bijvoorbeeld de soniflex in combinatie met de nevelafzuiger. - Wanneer voor het maken van tandheelkundige restauraties gebitselementen drooggelegd moeten worden, dan kan in dezelfde zitting, bijvoorbeeld tijdens het uitharden van composietrestauraties, EC40 op de buurelementen of antagonisten aangebracht worden. Klinisch onderzoek naar cariësreductie door EC40 Tot nu toe uitgevoerde klinische studies tonen aan dat EC40 een cariësremmende werking heeft. Worteloppervlakken Schaeken voerde een studie uit onder 22 volwassen parodontitispatiënten met veel blootliggende tandwortels. EC40 werd driemaandelijks aangebracht. De cariësreductie na een jaar, uitgedrukt als vermindering van het aantal nieuwe tandwortellaesies, was 55 procent. Wanneer ook rekening werd gehouden met het harder worden van bestaande laesies van deze patiënten, dan bedroeg de reductie 85 procent. - Schaeken MJM, Keltjens HMAM, van der Hoeven JS. Effect of fluoride and chlorhexidine on the microflora of dental root surfaces and progression of root-surface caries. J Dent Res 70: , Orthodontiepatiënten Boezeman deed klinische onderzoeken bij orthodontiepatiënten. Bij de controlebezoeken, elke vier tot zes weken, werd EC40 rond de brackets aangebracht. Aan het eind van de behandeling werd het aantal initiële laesies gemeten. De behandeling met EC40 was ook effectief in het zeer cariogene milieu rond de brackets en leidde tot 63 procent minder ontkalkingen. In een ander onderzoek bleek dat eenmalige EC40-applicatie na debonderen remineralisatie van initiële laesies rond de brackets versnelde. - Boezeman PM. Suppression of mutans streptococci and caries prevention in orthodontic patients by application of EC40 chlorhexidine tooth varnish. University of Nijmegen, Internal Report, Schoolkinderen Fennis-Ie voerde een onderzoek uit in samenwerking met de Stichting Jeugdtandverzorging Oss. Naast de standaardbehandeling, die ook een halfjaarlijkse fluoride-applicatie inhield,

5 kreeg een groep van 25 schoolkinderen EC40 toegediend. Na drie jaar bleek EC40 zelfs nog een effect (35 procent cariësreductie) te hebben gehad bovenop fluoride-applicaties. Dit is in overeenstemming met de theorie dat fluoride een andere werking heeft dan EC40. - Fennis-Ie YL, Verdonschot EH, Burgersdijk RCW, König KG, van 't Hof MA. Effect of 6-monthly applications of chlorhexidine varnish on incidence of occlusal caries in permanent molars: a 3-year study. J Dent 26: , Zhang deed een twee jaar durend split-mouth onderzoek bij 461 kinderen tussen 6 en 7 jaar. Twee methoden van EC40 applicatie werden vergeleken. Bij elk kind werd op een molaar EC40 aangebracht terwijl de contralaterale molaar onbehandeld beleef. De kinderen werden over drie experimentele groepen verdeeld. Bij de eerste groep werd EC40 aangebracht bij het begin van het onderzoek (0) en na 6, 12 en 18 maanden, bij de tweede groep na 0, 3, 12 en 15 maanden en bij de derde groep werd het eerste applicatieschema toegepast op de ene molaar en het andere applicatieschema op de tweede molaar. Het cariësremmend effect van de applicatiemethoden was vergelijkbaar. Na 1 jaar was de cariësreductie door de EC40 applicatie 35% en na 2 jaar 25% (p= 0.04). - Zhang Q, van t Hof MA, Truin GJ, Bronkhorst EM, van Palenstein Helderman WH. Caries-inhibiting effect of chlorhexidine varnish in pits and fissures. J Dent Res 85: , Du voerde een twee jaar durend onderzoek uit bij 334 kinderen van 4-5 jaar. Bij de helft van de kinderen werd EC40 elke 6 maanden geappliceerd (experimentele groep), terwijl de andere helft van de kinderen met een placebo vernis behandeld werd (controlegroep). Na twee jaar was de cariësreductie door EC40 applicatie 37,7% vergeleken met de controlegroep (p= 0.036). - Du MQ, Tai BJ, Jiang H, Lo ECM, Fan MW, Bian Z. A two-year randomized clinical trial of chlorhexidine varnish on dental caries in chinese preschool mchildren. J Dent Res 85: , Bijwerkingen van EC40 Verkleuring Eenmalige applicatie van EC40 leidt niet tot verkleuringen. Bruinkleuring van gebit en slijmvliezen treedt vooral op bij frequent gebruik van chloorhexidine. Lichte desquamatie van het mondslijmvlies, in het bijzonder de gingiva, kan optreden bij langdurig contact met EC40. Zwelling parotis en mondslijmvlies Zwelling van de parotis is een zeldzaam neveneffect van chloorhexidine-preparaten, dus ook EC40. De zwelling verdwijnt na enkele dagen spontaan. Overgevoeligheid voor chloorhexidine, die gepaard gaat met zwelling en roodheid van het mondslijmvlies, is eveneens zeldzaam. De zwelling verdwijnt spontaan in de loop van enkele dagen. Op grond van de aan ons gerapporteerde bijwerkingen is de geschatte frequentie van het optreden van zwelling van de parotis 1 op , en die van zwelling van het mondslijmvlies 1 op

6 - University Press, Ox-Seymour RA, Meechan JG, Walton JG. Adverse drug reactions in dentistry. Oxford ford, pp , Chloorhexidinebelasting door EC40 Bij een behandeling met EC40 wordt gemiddeld negentig milligram chloorhexidine in de mond gebracht (van circa milligram, bij gebruik van één carpule voor drie tot tien patiënten). Dit chloorhexidine bevindt zich in de vernis en zal hieruit langzaam vrijkomen, doordat het oplost in het speeksel. De halfwaardetijd waarmee chloorhexidine uit de aangebrachte vernis vrijkomt, bedraagt twaalf uur (Schaeken en de Haan, 1989). De chloorhexidine-belasting wordt aanzienlijk lager, circa tien tot twintig milligram, als de tandarts de vernis verwijdert, of wanneer de patiënt de vernis wegpoetst. Ter vergelijking: de dosis chloorhexidine is twintig milligram bij spoelen met een 0,2 procent oplossing. Hiervan blijft circa zeven milligram geadsorbeerd in de mond achter. Dagelijks spoelen met chloorhexidine-oplossing gedurende enkele weken leidt tot een veel hogere belasting met chloorhexidine dan eenmalige applicatie van EC40. Bij gebruik van één procent chloorhexidine-gel is de belasting het hoogst, omdat de gel-applicatie in korte tijd enige malen moet worden herhaald. Een samenvatting van de chloorhexidine-belasting bij eenmalig gebruik van verschillende chloorhexidinepreparaten staat in onderstaande tabel. Concentratie Dosering Totaal Retentie chloorhexidine chloorhexidine chloorhexidine Spoelvloeistof 0,2% 10 ml 20 mg 7 mg 1 Gel 1% 8 g 80 mg 35 mg 2 EC40 30% 0,25 ml 75 mg 20 mg 3 1 Bonesvoll P, Lökken P, Rölla G, Paus PN. Retention of chlorhexidine in the human oral cavity after mouth rinses. Archs Oral Biol 19: , Bonesvoll P. Retention and plaque-inhibiting effect in man of chlorhexidine after multiple mouthrinses and retention and release of chlorhexidine after toothbrushing with a chlorhexidine gel. Archs Oral Biol 23: , Geschatte hoeveelheid chloorhexidine die achterblijft in de mond na verwijdering van EC40 door tandenpoetsen. - Schaeken MJM, de Haan P. Effects of sustained-release chlorhexidine acetate on the human dental plaque flora. J Dent Res 68: , Retentie en opname van chloorhexidine Chloorhexidine wordt sterk geadsorbeerd aan het mondslijmvlies en het gebit. Bij gebruik van spoelvloeistoffen en gels blijft ongeveer dertig procent van het chloorhexidine in de

7 spoelvloeistof in de mond achter. Het gebonden chloorhexidine komt in de loop van enkele uren vrij. Opname en uitscheiding werden bestudeerd met radioactief gemerkt chloorhexidine. Een orale dosis chloorhexidine wordt door mensen uitgescheiden met een halfwaardetijd van vier dagen. Negentig procent van het toegediende materiaal wordt binnen 72 uur uitgescheiden, bijna geheel in de faeces. Opname in het maagdarmkanaal is zeer gering en er komt weinig chloorhexidine in de urine terecht. Afbraakproducten van chloorhexidine, zoals p-chlooraniline worden niet in de urine aangetroffen. Er is enige retentie van chloorhexidine in de lever. De stof is hieruit makkelijk extraheerbaar en wordt dus niet covalent gebonden aan eiwitten. De acute orale toxiciteit van chloorhexidine is laag, doordat opname in het maagdarmkanaal gering is. De Lethale Dosis (LD50), waar vijftig procent van de proefdieren aan overlijdt, is twee gram per kilo lichaamsgewicht. Mensen die gedurende één week twee gram chloorhexidine per dag aten, vertoonden geen nadelige gevolgen zoals problemen met hun darmflora. - Bonesvoll P, Lökken P, Rölla G, Paus PN: Retention of chlorhexidine in the human oral cavity after mouth rinses. Archs Oral Biol 19: , Winrow MJ: Metabolic studies with radiolabelled chlorhexidine in animals and man. J Periodont Res 8: Suppl 12: 45-48, Senior N. Some observations on the formulation and properties of chlorhexidine. J Soc Cosmet Chem 24: , 1973.

Proefschriften 25 jaar na dato 21. Bacteriebestrijding

Proefschriften 25 jaar na dato 21. Bacteriebestrijding M.J.M. Schaeken Proefschriften 25 jaar na dato 21. Bacteriebestrijding met chloorhexidinevernis en probiotica kennistoets q-keurmerk redactie ntvt Het doel van het onderzoek beschreven in Chemotherapy

Nadere informatie

Nexø aan de Noordzee NOCTP en de rol van de Nederlandse mondhygiënist

Nexø aan de Noordzee NOCTP en de rol van de Nederlandse mondhygiënist Nexø aan de Noordzee NOCTP en de rol van de Nederlandse mondhygiënist Erik Vermaire, tandarts-onderzoeker Lustrumsymposium Mondzorgkunde Hogeschool Utrecht, 4 oktober 2013 Achtergrond - RCT uitgevoerd

Nadere informatie

Duraphat 50 mg/ml, suspensie voor dentaal gebruik RVG 10942

Duraphat 50 mg/ml, suspensie voor dentaal gebruik RVG 10942 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Duraphat 50 mg/ml, suspensie voor dentaal gebruik 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 ml suspensie bevat 50 mg natriumfluoride (5% m/v) overeenkomend met 22,6

Nadere informatie

De historische ontwikkelingen in de mondverzorging worden in Hoofdstuk 1. beschreven. Ondanks dat tandenpoetsen en het gebruik van tandpasta en

De historische ontwikkelingen in de mondverzorging worden in Hoofdstuk 1. beschreven. Ondanks dat tandenpoetsen en het gebruik van tandpasta en SAMENVATTING 109 De historische ontwikkelingen in de mondverzorging worden in Hoofdstuk 1 beschreven. Ondanks dat tandenpoetsen en het gebruik van tandpasta en mondspoelmiddelen al eeuwen een bekend gebruik

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Plaque, of orale biofilm, kan worden gedefinieerd als een complexe microbiële samenleving. In een gezonde mond draagt de zogenaamde residente orale microflora bij aan de algemene

Nadere informatie

Mondspoelmiddelen. Mondspoelmiddelen

Mondspoelmiddelen. Mondspoelmiddelen Mondspoelmiddelen Mondspoelmiddelen Uw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een aantal beginnende gaatjes (cariës). Het tandenpoetsen

Nadere informatie

Mondverzorging bij nierziekten

Mondverzorging bij nierziekten Mondverzorging bij nierziekten Inhoudsopgave Inleiding 3 Veel voorkomende mondaandoeningen 3 Mondverzorging bij mensen met nierinsufficiëntie na een niertransplantatie 4 Algemene adviezen 5 Eigen gebit

Nadere informatie

Corsodyl mondspray, spray voor oromucosaal gebruik (mondspray) 2 mg/ml chloorhexidine digluconaat

Corsodyl mondspray, spray voor oromucosaal gebruik (mondspray) 2 mg/ml chloorhexidine digluconaat BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Corsodyl mondspray, spray voor oromucosaal gebruik (mondspray) 2 mg/ml chloorhexidine digluconaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want

Nadere informatie

Mondspoelmiddelen. Spoelen, voor wie en waarom? Mondspoelmiddelen tegen gaatjes

Mondspoelmiddelen. Spoelen, voor wie en waarom? Mondspoelmiddelen tegen gaatjes Mondspoelmiddelen Uw tandarts of mondhygiënist heeft u geadviseerd een mondspoelmiddel te gaan gebruiken. U heeft bijvoorbeeld een aantal beginnende gaatjes (cariës). Het tandenpoetsen lukt niet zo goed.

Nadere informatie

Corsodyl mondspoeling, oplossing voor oromucosaal gebruik 2 mg/ml chloorhexidine digluconaat

Corsodyl mondspoeling, oplossing voor oromucosaal gebruik 2 mg/ml chloorhexidine digluconaat BIJSLUITER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Corsodyl mondspoeling, oplossing voor oromucosaal gebruik 2 mg/ml chloorhexidine digluconaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat

Nadere informatie

Duraphat 50 mg/ml, suspensie voor dentaal gebruik RVG 10942 BIJSLUITER

Duraphat 50 mg/ml, suspensie voor dentaal gebruik RVG 10942 BIJSLUITER Version 3.0, 04/2013 Duraphat 50 mg/ml, suspensie voor dentaal gebruik RVG 10942 BIJSLUITER 1 BIJSLUITER 2 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Duraphat 50 mg/ml, suspensie voor dentaal gebruik

Nadere informatie

Samenvatting van de kenmerken van het product

Samenvatting van de kenmerken van het product Samenvatting van de kenmerken van het product 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Elmex Fluid 10 mg/g, oplossing voor dentaal gebruik. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elmex Fluid bevat per g (1g=1ml)

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Corsodyl mondspoeling, oplossing voor oromucosaal gebruik 2 mg/ml. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Bevat 0,2% m/v ( = 2

Nadere informatie

BIJSLUITER 1 NL598.0

BIJSLUITER 1 NL598.0 BIJSLUITER 1 NL598.0 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Corsodyl tandgel, gel voor oromucosaal gebruik 10 mg/g chloorhexidine digluconaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Tips voor een gezonde lach

Tips voor een gezonde lach Tips voor een gezonde lach Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Onderzoek toont aan dat mondgezondheid ook van

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Duraphat 5000 ppm tandpasta 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 g tandpasta bevat 5 mg fluoride (als natriumfluoride), overeenkomend

Nadere informatie

Tips & Tricks. Tips & Tricks. GLUMA Desensitizer & GLUMA Desensitizer PowerGel. Giving a hand to oral health.

Tips & Tricks. Tips & Tricks. GLUMA Desensitizer & GLUMA Desensitizer PowerGel. Giving a hand to oral health. Tips & Tricks Tips & Tricks GLUMA Desensitizer & GLUMA Desensitizer PowerGel Giving a hand to oral health. Bekijk de video om te zien hoe GLUMA Desensitizer (PowerGel) werkt Video uitleg GLUMA Desensitizer

Nadere informatie

BIJSLUITER. CORSODYL tandgel, 10 mg chloorhexidine digluconaat per g tandgel

BIJSLUITER. CORSODYL tandgel, 10 mg chloorhexidine digluconaat per g tandgel Pagina 1/5 BE104973 België BIJSLUITER Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Wanneer u verdere vragen heeft of twijfelt, wendt u zich dan tot uw arts

Nadere informatie

Gingivitis en parodontitis

Gingivitis en parodontitis Made in Sweden, used worldwide. Patiëntenfolder Bestel de producten van TePe bij de dichtstbijzijnde apotheek: TePe Interdentale ragers Origineel 0,4 mm 1574 2970 Angle 0,4 mm 1565 4427 0,45 mm 1574 2946

Nadere informatie

Duraphat 50 mg/ml, suspensie voor dentaal gebruik RVG 10942

Duraphat 50 mg/ml, suspensie voor dentaal gebruik RVG 10942 Version 3.0, 04/2013 Duraphat 50 mg/ml, suspensie voor dentaal gebruik RVG 10942 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 2 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Duraphat 50 mg/ml,

Nadere informatie

Biotransformatie en toxiciteit van

Biotransformatie en toxiciteit van Biotransformatie en toxiciteit van paracetamol 062 1 Biotransformatie en toxiciteit van paracetamol Inleiding Paracetamol is het farmacologisch actieve bestanddeel van een groot aantal vrij en op recept

Nadere informatie

Elmex Fluid 10 mg/g, oplossing voor dentaal gebruik RVG CP GABA GmbH BIJSLUITER

Elmex Fluid 10 mg/g, oplossing voor dentaal gebruik RVG CP GABA GmbH BIJSLUITER Version 3.0, 04/2013 Elmex Fluid 10 mg/g, oplossing voor dentaal gebruik RVG 05327 CP GABA GmbH BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT ELMEX FLUID 10 MG/G Fluoride. Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

Patiëntfolder. Eenvoudige tips voor een gezonde lach

Patiëntfolder. Eenvoudige tips voor een gezonde lach Patiëntfolder Eenvoudige tips voor een gezonde lach 2 Gezonde tanden, een leven lang Door dagelijks een paar minuten aandacht aan uw tanden te besteden, kunt u veel winst behalen. Wist u dat een frisse,

Nadere informatie

Cariës en fluoride. j 12.1. C. van Loveren, L.C. Martens. Inleiding

Cariës en fluoride. j 12.1. C. van Loveren, L.C. Martens. Inleiding j12 Cariës en fluoride C. van Loveren, L.C. Martens Inleiding De succesformule voor het gebruik van fluoride kan als volgt worden omschreven: to obtain and then maintain a high frequency, low concentration

Nadere informatie

Zonder recessie geen tandhalsgevoeligheid

Zonder recessie geen tandhalsgevoeligheid Zonder recessie geen tandhalsgevoeligheid Schelte Fokkema kenmerken en prevalentie etiologie en risicofactoren diagnose en klinisch management primaire en secundaire preventie curatie Terminologie tandhalsgevoeligheid

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. meridol chloorhexidinedigluconaat 0,2 % oplossing voor oromucosaal gebruik

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. meridol chloorhexidinedigluconaat 0,2 % oplossing voor oromucosaal gebruik BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER meridol chloorhexidinedigluconaat 0,2 % oplossing voor oromucosaal gebruik Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor

Nadere informatie

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees

Gevoelige tandhalzen. Teruggetrokken tandvlees Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder

Nadere informatie

Witte Tanden Dossier. juli Onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Rembrandt n=1.054

Witte Tanden Dossier. juli Onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Rembrandt n=1.054 Witte Tanden Dossier juli 2007 Onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO in opdracht van Rembrandt n=1.054 SPIEGELTJE, SPIEGELTJE AAN DE WAND.. Het uiterlijk speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven.

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Corsodyl 10mg/g, gel voor dentaal gebruik 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Bevat 1% w/w (= 10 mg/g) chloorhexidine digluconaat

Nadere informatie

Stappenplan Gewoon Gaaf 4-12 jaar

Stappenplan Gewoon Gaaf 4-12 jaar Stappenplan Gewoon Gaaf 4-12 jaar Vooraf De preventiemethode Gewoon Gaaf legt de nadruk op het stimuleren van goede zelfzorg bij de (ouder van de) patiënt van 0-18 jaar. Gewoon Gaaf begint bij de doorbraak

Nadere informatie

Notice Version NL ANTISEDAN II. BIJSLUITER

Notice Version NL ANTISEDAN II. BIJSLUITER II. BIJSLUITER BIJSLUITER ANTISEDAN 5 mg/ml inspuitbare oplossing 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE Orion Corporation

Nadere informatie

BIJSLUITER Advantage voor katten

BIJSLUITER Advantage voor katten BIJSLUITER Advantage voor katten 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND Houder van de vergunning

Nadere informatie

DOORBREEKT DE KETEN VAN CHRONISCH BRAKEN

DOORBREEKT DE KETEN VAN CHRONISCH BRAKEN DOORBREEKT DE KETEN VAN CHRONISCH BRAKEN CHRONISCH BRAKEN: EEN VICIEUZE CIRKEL Bij chronische gastritis is er sprake van een ontsteking van de maagwand. De oorzaken van chronische gastritis zijn (vaak)

Nadere informatie

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SKP NL versie BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL, 20%, pasta, paarden en pony s 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzaam bestanddeel: 200 mg

Nadere informatie

KOPZORGEN... Stomatitis Parodontitis. Kopzorgen. Definitie: reversibele plaque geïnduceerde ontsteking van de gingiva

KOPZORGEN... Stomatitis Parodontitis. Kopzorgen. Definitie: reversibele plaque geïnduceerde ontsteking van de gingiva KOPZORGEN... Gingivitis Stomatitis Parodontitis Frans Knaake, tandheelkundig dierenarts Veterinair Specialistisch Centrum De Wagenrenk Gingivitis Definitie: reversibele plaque geïnduceerde ontsteking van

Nadere informatie

BIJSLUITER 1 NL596.0

BIJSLUITER 1 NL596.0 BIJSLUITER 1 NL596.0 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Corsodyl mondspoeling, oplossing voor oromucosaal gebruik 2 mg/ml chloorhexidine digluconaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Leefregels na een mondkaakoperatie

Leefregels na een mondkaakoperatie Leefregels na een mondkaakoperatie In overleg met uw behandelend arts is er besloten tot een operatieve behandeling in de mond. Tijdens de opname heeft u van uw arts en de verpleegkundigen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Lomudal, dosis-aërosol, 1 mg natriumcromoglicaat per verstuiving:

KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING. Lomudal, dosis-aërosol, 1 mg natriumcromoglicaat per verstuiving: Aanhangsel IB NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Lomudal, dosis-aërosol KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Lomudal, dosis-aërosol, 1 mg natriumcromoglicaat per verstuiving: FARMACEUTISCHE VORM Lomudal

Nadere informatie

Als basis volgt u het PMO-protocol en het Advies Cariëspreventie van het Ivoren Kruis.

Als basis volgt u het PMO-protocol en het Advies Cariëspreventie van het Ivoren Kruis. Als basis volgt u het PMO-protocol en het Advies Cariëspreventie van het Ivoren Kruis. 1 Stappenplan Gewoon Gaaf 12-18 jaar Als basis volgt u het PMO-protocol en het Advies Cariëspreventie van het Ivoren

Nadere informatie

Stand wetenschap en praktijk fluorideapplicatie in het melkgebit

Stand wetenschap en praktijk fluorideapplicatie in het melkgebit Onderwerp: Fluorideapplicatie in het melkgebit Samenvatting: Het CVZ heeft literatuuronderzoek gedaan naar de vraag of professionele fluorideapplicatie bij kinderen die nog geen blijvende gebitselementen

Nadere informatie

ELMEX MEDICAL CARIËSPROTECTIEGEL 12,5 MG/G

ELMEX MEDICAL CARIËSPROTECTIEGEL 12,5 MG/G ELMEX MEDICAL CARIËSPROTECTIEGEL 12,5 MG/G Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door te

Nadere informatie

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag Gebittenquiz Maak groepjes van +/- vijf kinderen en leg bij het groepje drie vellen waarop A, B en C geschreven staan. De docent stelt de vraag, het groepje mag overleggen en houdt daarna de gekozen letter

Nadere informatie

Als ze extra bescherming nodig hebben... geef hen die bescherming dan.

Als ze extra bescherming nodig hebben... geef hen die bescherming dan. Als ze extra bescherming nodig hebben... geef hen die bescherming dan. Een alomvattende behandeling kan snel en gemakkelijk zijn. U ziet elke dag patiënten die niet poetsen en flossen zoals het moet. De

Nadere informatie

Droge mond. Droge mond

Droge mond. Droge mond Droge mond Droge mond Iedereen heeft tijdelijk wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Maar je kunt er ook langdurig last van hebben. Of de klacht kan blijvend

Nadere informatie

Citation for published version (APA): Otten, M. P. T. (2011). Oral Biofilm as a Reservoir for Antimicrobials Groningen: University of Groningen

Citation for published version (APA): Otten, M. P. T. (2011). Oral Biofilm as a Reservoir for Antimicrobials Groningen: University of Groningen University of Groningen Oral Biofilm as a Reservoir for Antimicrobials Otten, Marieke Petronella Theodora IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

Samenvatting Vitamine K antagonisten zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling en preventie van trombose.

Samenvatting Vitamine K antagonisten zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling en preventie van trombose. 1 Samenvatting Samenvatting Vitamine K antagonisten zijn antistollingsmiddelen in tabletvorm. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling en preventie van trombose. Zowel arteriële trombose (trombose

Nadere informatie

Tandheelkundige voorwerpen in de twintigste eeuw. 1 Preventieve tandheelkunde

Tandheelkundige voorwerpen in de twintigste eeuw. 1 Preventieve tandheelkunde Tandheelkundige voorwerpen in de twintigste eeuw. 1 Preventieve tandheelkunde BRON Ned Tijdschr Tandheelkd 2000; 107: 15-18 TREFWOORDEN Preventieve Tandheelkunde RUBRIEK Bijzonder onderwerp SERIE Tandheelkundige

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pagina 1/4 BE191764 België BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CORSODYL 2mg/ml, spray voor oromucosaal gebruik chloorhexidinedigluconaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Verschijnselen van droge mond

Verschijnselen van droge mond Een droge mond Inleiding Iedereen heeft wel eens tijdelijk last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken. Maar droge mond kan ook langdurig zijn of zelfs blijvend. Dat kan slecht zijn voor

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pagina 1/4 BE106802 / BE191764 België BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CORSODYL 2mg/ml, mondspoeling chloorhexidinedigluconaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid?

Wat kan de tandarts tegen gevoelige tandhalzen doen? Zijn er tandpasta s die helpen tegen tandhalsgevoelig- Gevoelige heid? Gevoelige tandhalzen Gevoelige tandhalzen Teruggetrokken tandvlees In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alleen wanneer het tandvlees is teruggetrokken.

Nadere informatie

Tips en trucs GCP restauratieven. Algemene tips & trucs GCP restauratieven. De functie van GCP Gloss

Tips en trucs GCP restauratieven. Algemene tips & trucs GCP restauratieven. De functie van GCP Gloss Tips en trucs GCP restauratieven Algemene tips & trucs GCP restauratieven Instructiefilms kunnen worden bekeken via www.gcpdental.com/media/videos/ of scan de QR code op de verpakking. Ets de geprepareerde

Nadere informatie

blue m producten zijn revolutionair voordelen gebruik blue m vóór operatie voordelen gebruik blue m na operatie

blue m producten zijn revolutionair voordelen gebruik blue m vóór operatie voordelen gebruik blue m na operatie blue m producten zijn revolutionair blue m maakt al jaren het verschil in mond verzorging. De unieke for mule heeft talloze mensen geholpen bij het voorkomen en verhelpen van gebits- en tandvleesproblemen.

Nadere informatie

Mondverzorging bij de oudere patiënt

Mondverzorging bij de oudere patiënt Mondverzorging bij de oudere patiënt Ziekenhuis Gelderse Vallei Uw familielid, vriend(in) of kennis is opgenomen in ons ziekenhuis vanwege ziekte, onderzoeken, een ongeval en/of operatie. Om ervoor te

Nadere informatie

Dettol Deel IB 1 Samenvatting van productkenmerken. Dettol chloroxylenol 48 mg/ml, concentraat voor oplossing voor cutaan gebruik

Dettol Deel IB 1 Samenvatting van productkenmerken. Dettol chloroxylenol 48 mg/ml, concentraat voor oplossing voor cutaan gebruik 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Dettol chloroxylenol 48 mg/ml, concentraat voor oplossing voor cutaan gebruik 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Chloroxylenol 4,8 % g/v Voor hulpstoffen, zie rubriek

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Bambodino Praktijk B.V.

Bambodino Praktijk B.V. Inhoud Inleiding... 2 Röntgenfoto s... 2 Kleurtest en poetsinstructies... 2 Gebitsreiniging... 2 Fluoride applicatie... 2 Sealen... 3 Controles... 3 Behandelen van gaatjes... 3 NRC Non REstaurative Care...

Nadere informatie

Biodistributie, kinetiek, centraal zenuwstelsel, oogziekten, huidaandoeningen

Biodistributie, kinetiek, centraal zenuwstelsel, oogziekten, huidaandoeningen Niet-technische samenvatting 2016788 1 Algemene gegevens 1.1 Titel van het project Onderzoek naar de biodistributie van nieuwe, op oligonucleotiden gebaseerde, teststoffen voor de behandeling van zeer

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Prevention of Gingival Trauma. Oral Hygiene Devices and Oral Piercings. N.L. Hoenderdos

Prevention of Gingival Trauma. Oral Hygiene Devices and Oral Piercings. N.L. Hoenderdos Prevention of Gingival Trauma. Oral Hygiene Devices and Oral Piercings. N.L. Hoenderdos Prevention of gingival trauma - oral hygiene devices and oral piercings - ACADEMISCH PROEFSCHRIFT ter verkrijging

Nadere informatie

Slijtage van het gebit

Slijtage van het gebit Slijtage van het gebit Slijtage van het gebit Waardoor slijt het gebit? Tandglazuur is hard en slijt langzaam. Toch slijt uw gebit in de loop van de jaren. Bijvoorbeeld door het verkeerd gebruik van een

Nadere informatie

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT Pagina 1 van 5 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL, 34 mg/ml, oplossing voor oraal gebruik voor runderen. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

Nadere informatie

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SKP NL versie BIJLAGE I SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL tablet 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Werkzaam bestanddeel: 100 mg mebendazolum per tablet.

Nadere informatie

Informatie. Vrijleggen van geretineerde gebitselementen

Informatie. Vrijleggen van geretineerde gebitselementen Informatie Vrijleggen van geretineerde gebitselementen Inleiding U heeft geretineerde gebitselementen. Hiervoor bent u doorverwezen naar de kaakchirurg. Deze folder geeft u meer informatie over de voorbereiding

Nadere informatie

BIJSLUITER. LIDOCAINE HCl 2% orale gel

BIJSLUITER. LIDOCAINE HCl 2% orale gel BIJSLUITER LIDOCAINE HCl 2% orale gel Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u

Nadere informatie

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% cetomacrogolcrème

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% cetomacrogolcrème BIJSLUITER TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% cetomacrogolcrème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1. NAAM VAN HET DIERGENEESMIDDEL DRONTAL LARGE CAT tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Per tablet: Werkzame bestanddelen: Pyrantelembonaat 345

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting 147 148 De tandheelkundige implantologie heeft zich de afgelopen vijfendertig jaar sterk ontwikkeld. Aanleiding tot deze ontwikkeling was de toenemende behoefte aan verbeterde behandeling

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betadine alcohol, oplossing voor cutaan gebruik 50 mg/ml / 0,72 ml/ml. povidonjood en ethanol 96%

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betadine alcohol, oplossing voor cutaan gebruik 50 mg/ml / 0,72 ml/ml. povidonjood en ethanol 96% BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Betadine alcohol, oplossing voor cutaan gebruik 50 mg/ml / 0,72 ml/ml povidonjood en ethanol 96% Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Advies Cariëspreventie

Advies Cariëspreventie Advies Cariëspreventie Praktische handleiding voor wie professionele adviezen geeft over preventieve mondzorg 2 Ivoren Kruis, november 2011 Dit Advies Cariëspreventie is bedoeld voor iedereen die professionele

Nadere informatie

Procedurele sedatie en/of analgesie Bijzondere tandheelkunde.

Procedurele sedatie en/of analgesie Bijzondere tandheelkunde. Procedurele sedatie en/of analgesie Bijzondere tandheelkunde www.nwz.nl Inhoud Wat is procedurele sedatie en/of analgesie? 3 Uw voorbereiding op procedurele sedatie en/of analgesie 3 De behandeling 4 Herstel

Nadere informatie

Tanderosie, hoe voorkom je dat?

Tanderosie, hoe voorkom je dat? Tanderosie, hoe voorkom je dat? Wat is tanderosie? Gaatjes (tandcariës) worden veroorzaakt door bacteriën in de mond. Deze mondbacteriën vormen zuur uit suikers en andere koolhydraten (zoals in bijvoorbeeld

Nadere informatie

1. WAT IS ORGALUTRAN EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT?

1. WAT IS ORGALUTRAN EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT? In deze bijsluiter komen de volgende onderdelen aan bod: 1. Wat is Orgalutran en waarvoor wordt het gebruikt? 2. Wat u moet weten voordat u Orgalutran gebruikt 3. Hoe wordt Orgalutran gebruikt? 4. Mogelijke

Nadere informatie

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden

Het melkgebit. Kleine mond, kleine tanden Het melkgebit Kleine mond, kleine tanden In de kleine mond van een kind passen geen volwassen tanden. Daarom krijgt een kind eerst een melkgebit. Het gebit is belangrijk om te bijten, kauwen, spreken en

Nadere informatie

Een tandheelkundige behandeling onder algehele anesthesie Adviezen voor thuis

Een tandheelkundige behandeling onder algehele anesthesie Adviezen voor thuis Vandaag heeft: u uw kind de door u begeleide patiënt met lichamelijke en/of verstandelijke beperking een tandheelkundige behandeling ondergaan. Graag geven wij u informatie over wat u kunt verwachten na

Nadere informatie

Flavoxaat G04BD02, december 2018

Flavoxaat G04BD02, december 2018 Flavoxaat G04BD02, december 2018 Indicatie Urine-incontinentie, pollakisurie, nycturie, loze aandrang. Standpunt Ephor In het rapport over de muscarine-antagonisten van november 2016 wordt flavoxaat door

Nadere informatie

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 2% oplossing

BIJSLUITER. TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 2% oplossing BIJSLUITER TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% SALICYLZUUR 2% oplossing Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Stappenplan Gewoon Gaaf 0-4 jaar. Als basis volgt u het PMO-protocol en het Advies Cariëspreventie van het Ivoren Kruis.

Stappenplan Gewoon Gaaf 0-4 jaar. Als basis volgt u het PMO-protocol en het Advies Cariëspreventie van het Ivoren Kruis. Stappenplan Gewoon Gaaf 0-4 jaar Als basis volgt u het PMO-protocol en het Advies Cariëspreventie van het Ivoren Kruis. 2 Toelichting bij het stappenplan Gewoon Gaaf 0-4 jaar Begin bij de doorbraak van

Nadere informatie

Infectie bij een implantaat

Infectie bij een implantaat Infectie bij een implantaat Patiënteninformatie 1. Wat is het? U heeft een implantaat gekregen. Sommige mensen krijgen een ontsteking in de mond rondom dit implantaat. De oorzaken en gevolgen worden in

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Betadine alcohol, oplossing voor cutaan gebruik 50 mg/ml/ 0,72 mg/ml, oplossing (povidonjood en ethanol)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Betadine alcohol, oplossing voor cutaan gebruik 50 mg/ml/ 0,72 mg/ml, oplossing (povidonjood en ethanol) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Betadine alcohol, oplossing voor cutaan gebruik 50 mg/ml/ 0,72 mg/ml, oplossing (povidonjood en ethanol) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze

Nadere informatie

Eten drinken en een gezond gebit

Eten drinken en een gezond gebit Eten drinken en een gezond gebit Niet vaker dan 7x iets eten of drinken per dag Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pagina 1/4 BE106802 / BE191764 België BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CORSODYL 2mg/ml, mondspoeling chloorhexidinedigluconaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

tandglazuur kroon tandvlees zenuwholte wortel kaakbot bloedvat en zenuw r tandbeen

tandglazuur kroon tandvlees zenuwholte wortel kaakbot bloedvat en zenuw r tandbeen Een wit en stralend gebit. Wie wil dat niet? Mooie witte tanden zijn populair en het aanbod om ze te krijgen is enorm. De reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken

Nadere informatie

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne

Ontstoken tandvlees. Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees (gingivitis en

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT

SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT SAMENVATTING VAN DE KENMERKEN VAN HET PRODUCT Benaming MEFREN 5 mg zuigtabletten Chloorhexidine dichloorhydraat Vergunningshouder GlaxoSmithKline Consumer Healthcare s.a./n.v. Site Apollo Avenue Pascal,

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen!

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al

Nadere informatie

Invloed van kindersnoep op de speekselsecretiesnelheid en de zuurgraad van mondvloeistof

Invloed van kindersnoep op de speekselsecretiesnelheid en de zuurgraad van mondvloeistof D.L. Gambon, H.S. Brand, A. van Nieuw Amerongen Invloed van kindersnoep op de speekselsecretiesnelheid en de zuurgraad van mondvloeistof Naar aanleiding van de observatie van gebitserosie bij een -jarig

Nadere informatie

Droge mond. Tijdelijke, langdurige of blijvende monddroogheid?

Droge mond. Tijdelijke, langdurige of blijvende monddroogheid? Droge mond Tijdelijke, langdurige of blijvende monddroogheid? Iedereen heeft tijdelijk wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken of bij stress. Maar je kunt er ook langdurig last

Nadere informatie

Toolkit Mondhygiëne Doelen Achtergrond

Toolkit Mondhygiëne Doelen Achtergrond Toolkit Mondhygiëne Doelen 1. Een goede mondhygiëne, waardoor de cliënt goed kan eten en slikken, zodat ondergewicht voorkomen wordt. 2. Voorkomen van infecties door slechte mondhygiëne (o.a. pneumonieën

Nadere informatie

Een omslag in cariësbehandeling bij kinderen: Gewoon Gaaf

Een omslag in cariësbehandeling bij kinderen: Gewoon Gaaf W.H. van Palenstein Helderman, R.J.M. Gruythuysen, J.J.M. Bruers, A.J.P. van Strijp, C. van Loveren Een omslag in cariësbehandeling bij kinderen: Gewoon Gaaf Dit is een position paper over Gewoon Gaaf,

Nadere informatie

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/23854 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/23854 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/23854 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Marel, Sander van der Title: Gene and cell therapy based treatment strategies

Nadere informatie

Cariësdiagnostiek: de laesie staat centraal

Cariësdiagnostiek: de laesie staat centraal Huysmans e.a.: Cariësdiagnostiek M.C.D.N.J.M. Huysmans 1 E.H. Verdonschot 2 J.P. van Amerongen 3 Cariësdiagnostiek: de laesie staat centraal Samenvatting Trefwoorden: Cariologie Cariësdiagnostiek Uit 1

Nadere informatie

SWISSDENT tandpasta s

SWISSDENT tandpasta s SWISSDENT tandpasta s SWISSDENT GENTLE SWISSDENT CRYSRAL Gebruikstoepassing Witmakende tandpasta om verkleuring veroorzaakt door tabak, thee, koffie en rode wijn tegen te gaan Gepatten-teerde SWISSDENT

Nadere informatie

Zoom! 1 uur whitening. Professioneel Whitening Systeem. witste glimlach... na slechts. één bezoek aan de praktijk

Zoom! 1 uur whitening. Professioneel Whitening Systeem. witste glimlach... na slechts. één bezoek aan de praktijk Zoom! 1 uur whitening Zoom! 1 uur whitening Professioneel Whitening Systeem uw witste glimlach... na slechts één bezoek aan de praktijk Wilt u Zoomen!? Het Zoom! whitening systeem voor aan de stoel is

Nadere informatie

Bacterial adhesion forces and biofilm prevention on orthodontic materials Mei, Li

Bacterial adhesion forces and biofilm prevention on orthodontic materials Mei, Li University of Groningen Bacterial adhesion forces and biofilm prevention on orthodontic materials Mei, Li IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish

Nadere informatie

BIJSLUITER. CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème

BIJSLUITER. CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème BIJSLUITER CLOBETASOLPROPIONAAT 0,05% SALICYLZUUR 5% en 10% crème Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen!

gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen! Hier is ruimte voor een introtekst die zichtbaar is voordat de presentatie Samen werken aan een begint. gezonde en frisse mond bij kwetsbare ouderen! Najaar 2016, Landelijke uitrol project Scholing voor

Nadere informatie

Mondverzorging bij mensen met kanker

Mondverzorging bij mensen met kanker Mondverzorging bij mensen met kanker Oncologisch dagcentrum Locatie Purmerend/Volendam Inleiding Door chemokuren, medicijnen en/of bestraling van één of meerdere speekselklieren kunt u klachten in de mond

Nadere informatie

Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tand- vlees? Kan ik tandplak verwijderen met een mondspoelmid- del?

Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tand- vlees? Kan ik tandplak verwijderen met een mondspoelmid- del? Onstoken tandvlees Ontstoken tandvlees Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstoken tandvlees

Nadere informatie

BIJSLUITER Activyl spot-on oplossing voor honden

BIJSLUITER Activyl spot-on oplossing voor honden BIJSLUITER Activyl spot-on oplossing voor honden 1. NAAM EN ADRES VAN DE HOUDER VAN DE VERGUNNING VOOR HET IN DE HANDEL BRENGEN EN DE FABRIKANT VERANTWOORDELIJK VOOR VRIJGIFTE, INDIEN VERSCHILLEND Registratiehouder:

Nadere informatie