Circulaire Economie. Energie uit hernieuwbare bronnen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Circulaire Economie. Energie uit hernieuwbare bronnen"

Transcriptie

1 Circulaire Economie Energie uit hernieuwbare bronnen Zorgvuldig omgaan met grond- stoffen wordt steeds belangrijker. Hierbij is het zaak het gesprek aan te gaan met de ondernemers en hen te bewegen vrijwillig zo veel mogelijk circulair te werken. De provincie verleent geen medewerking aan de komst van nieuwe windmolens. De energietransitie kan beter vormgegeven worden door volop in te zetten op kernenergie met wateren/of zonneprojecten als eventuele aanvulling. De transitie naar een circulaire economie moet voorop staan. De procesindustrie zit in een grote verandering. Bedrijven moeten verduurzamen en zuiniger omgaan met grondstoffen, water en energie. PvdA zal bedrijven aanmoedigen die met innovaties bijdragen aan een circulaire economie. Kennisinstellingen worden hierbij zeer nadrukkelijk betrokken Er ligt een opgave om meer duurzame energie op te wekken en de nieuwe energievormen goed in te passen in het land- schap. Deze nieuwe vormen bieden ook kansen voor de werkgelegenheid. Eerst leggen we de daken vol zonnepanelen en daarna gaan we over op zonne- weides, die zoveel mogelijk worden geplaatst op terreinen met weinig ecologische en landschappelijke waarde. D66 stimuleert dat elk bedrijf een plan maakt voor zijn of haar bijdrage aan een circulaire economie. Duurzaamheid is het belangrijkste criterium bij besluiten over investeringen en subsidies en wil daarvoor een duurzaamheidstoets. Met een fonds, uit de PZEM reserves, wordt een half miljard euro geïnvesteerd in de energie- transitie en circulaire economie. D66 wil voor de energietransitie een routekaart met meetpunten jaren 2020 (25% minder CO2) en 2030 (55% minder CO2). De provincie profileert zich als zon-zee-windprovincie. D66 is voorstander van zonne-energie, we volgen hierbij de zonneladder van de ZMf. D66 ziet liever wind- molens op zee, maar sluit aanvul- lende behoefte op land niet uit en wil een windladder voor kansrijke gebieden voor windmolens. De provincie maakt werk van de circulaire economie (kringlooplandbouw, uitwisseling energie en grondstoffen en stimuleren van bewustzijn). Zeeland stimuleert samenwerking tussen industrie- en, landbouw en het woongebied voor hergebruik afvalstromen en reduceren van CO2 uitstoot. CU onderseunt de Smart Delta Resources roadmap klimaat neutrale industrie De provincie wil in 2045 klimaatneutraal zijn. Het aandeel duurzaam opgewekte energie moet snel omhoog. Wind op zee moet een belangrijke deel leveren van de hernieuwbare energie. De provincie maakt beleid waardoor zonnepanelen op gebouwen, industrie en wachtgebieden of pauzelandschappen voorrang hebben op landbouwgrond. Zij hanteert daarbij een zonneladder

2 Zeggenschap en participatie in de energietransitie Kernenergie PVV wil de huidige kerncentrale in Borssele langer openhouden. Indien mogelijk ondersteunt de provincie (verder) onderzoek naar nieuwe, veilige (kern)energie- opwekking en staat welwillend tegenover de komst van nieuwe centrales; zo nodig ondersteunt ze de komst middels garant- stellingen en (financiële) hulp aan de voorkant, want kapitaallasten zijn een grote bottleneck. De energietransitie mag geen tweedeling opleveren. Omwonen- den in concentratiegebieden van windmolens moeten kunnen meeprofiteren. Windmolens buiten concentratiegebieden zijn mogelijk als burgerinitiatief. PvdA vindt dat de kerncentrales in Borssele en Doel gesloten dienen te worden. D66 wil het opzetten van energie coöperaties proactief bevorderen. D66 wil aandacht voor de financieringsmogelijkheden van de energietransitie voor iedereen. D66 wil een routekaart voor de afbouw van de kerncentrale Borsele en op die locatie oprichting van een onderzoeks- instituut voor onderzoek kernenergie en opslag en lange termijn effecten van kernenergie. Daarnaast willen we dat de rijksoverheid zo snel mogelijk eigenaar wordt van de kerncentrale. Zon- en windparken ter verduurzaming van woningen (koop en huur) worden gestimuleerd met compensatieregelingen. De provincie communiceert dat veranderingen in het landschap onvermijdelijk zijn.

3 Omgevingsvisie Zeeland is een provincie met veel open landschap, een mooie kustlijn en prachtige wandel- en fietsroutes. PVV respecteert deze omgeving en wenst haar zoveel mogelijk intact te houden. PVV wil ruimte bieden aan de uitbreiding van stallen zolang deze uitbreiding ten goede komt aan de leefruimte van de dieren. Ophokking en megastallen zijn in Zeeland níet welkom. Nieuwe huizen moeten allereerst direct aansluitend op dorpen en steden. Agrarische nieuwbouw in het buitengebied is alleen mogelijk als dit gepaard gaat met sloop van gebouwen elders. Glastuinbouw wordt geclusterd op plaatsen waar al veel glastuinbouw is. PvdA is tegen de vestiging van nieuwe intensieve veehouderijbedrijven in Zeeland. Het karakter van platteland en dorpen dient te worden behouden zonder dat alles op slot gaat. Het omgevingsplan schept voor- waarden voor opslag en transport van duurzame energie. In de om- gevingsvergunningen moet CO2 reductie worden opgenomen. De provincie heeft een regierol per regio bij afstemming tussen gemeenten over woningbouw, winkels en bedrijven. Bij rea- lisering van een nieuw bedrijven- terrein hebben verhuizende bedrijven een zorgplicht voor sanering van de oude locatie. De provincie heeft een verbin- dende rol bij het opstellen van de Omgevingsvisie. Deze wordt samen met lokale overheden, inwoners, bedrijven en water- schappen ingevuld. We zien liever dat gebouwen worden herge- bruikt, dan dat wordt bijgebouwd. Ook kiezen we ervoor om zoveel mogelijk binnenstedelijk te bouwen. Bij ruimtelijke plannen en bouwprojecten hoort een koppeling met duurzame energie, klimaatadaptatie en waterbeheer te worden gemaakt. De Zeeuwse Kustvisie en visie op toerisme In het verlengde van de Kustvisie moet zo snel mogelijk een breed gedragen en integrale visie voor de randen van de Deltawateren worden opgesteld, die de ruimte voor verblijfsrecreatieve ontwikkelingen langs de Deltaranden inperkt. D66 wil een Oevervisie of Visie op de binnenwateren, in lijn met de Kustvisie en geen bebouwing in de kust en respecteert de kustvisie. Een onderzoek naar grenzen aan toeristische groei is nodig. Aan de kust willen we geen nieuwe parken en zet in op kwaliteitsverbetering van verouderde parken. De druk in Zeeland om nog meer recreatiewoningen te bouwen neemt toe. Het gevaar is dat er teveel gebouwd wordt wat ten koste gaat van het landschap. De provincie is terughoudend in het verder toestaan van recreatieve bebouwing en zet in op verduur- zaming huidige recreatiewoning voorraad.

4 Milieubeleid, regelgeving en handhaving De provincie heeft een verantwoordelijkheid vanuit diverse wetten, om de naleving van milieunormen te controleren. In het verleden zijn er fouten gemaakt bij de handhaving. Wat PVV betreft wordt er intensiever gecontroleerd en treden we daadkrachtig op met voldoende vrijheid voor de handhavers om hiernaar te handelen. PvdA maakt zich zorgen over de luchtkwaliteit in met name de Kanaalzone en het Oost-Zeeuws Vlaamse grensgebied. PvdA vindt dat de belangrijkste bronnen voor luchtvervuiling in beeld moeten worden gebracht door het aantal meetpunten uit te breiden zodat plannen voor verbetering kunnen worden opgesteld en uitgevoerd. D66 wil goede aandacht voor industriële veiligheid en handhaving van de milieu- en veiligheidsvoorschriften. D66 wil aandacht voor de negatieve effecten van industriële activiteiten op de leefbaarheid van de nabijgelegen woonkernen en een dekkend netwerk van 'elektronische neuzen' om de luchtkwaliteit te monitoren De ChristenUnie vindt het belangrijk dat er zorgvuldige regels zijn die de natuur beschermen, de belangen van de natuur afwegen tegen andere belangen, en die samenhang creëren met de verduurzaming van de economie en het tegengaan van klimaatverandering Biodiversiteit en Natuur Netwerk Zeeland PvdA vindt het belangrijk dat het natuurontwikkelingsprogramma in Zeeland voor 2027 wordt afgerond overeenkomstig de afspraken die daarover met het Rijk zijn gemaakt. PvdA wil dat de Boom voor Boom regeling uitgevoerd wordt binnen de gestelde termijn van 2 jaar waarbij terugplant op dezelfde locatie de voorkeur heeft. PvdA wil groen in en rondom steden stimuleren, door meer stadslandbouw en stadstuinen, het bevorderen van biodiversiteit op bedrijventerreinen en het aanleggen van tijdelijke natuur op braakliggende bouwterreinen. D66 wil 1 procent van elke provinciale investering gebruiken om biodiversiteit te stimuleren. Het Natuur Netwerk Zeeland en het Europees Netwerk van Natura 2000 gebieden is gereed vóór Biodiversiteit wordt gestimuleerd met akkerranden en minibossen. Het doel van een kwalitatief goed functionerend Nationaal Natuur Netwerk blijft recht overeind en robuuste ecologische verbindingszones zijn nodig om natuur- gebieden met elkaar te verbinden.

5 Toegang tot natuurgebieden ChristenUnie vindt zichtbaar toezicht en handhaving in natuurgebieden van belang. Het bevordert de veiligheid voor wandelaar en dier. Landbouw i.c.m. natuur en milieu De provincie is nog steeds voornamelijk agrarisch. Het is dan ook belangrijk om de boeren voldoende ruimte te bieden om hun bedrijven te kunnen exploiteren. PvdA wil een stimuleringsfonds met als doel de landbouw te verduurzamen. Overschakeling naar biologische- of andere duurzame vormen van landbouw dient alle steun te krijgen. De duurzame voedselproductie uit het zilte water wordt verder ontwikkeld. Overheden werken samen met boeren en natuurorganisaties aan herstel van de biodiversiteit. D66 wil de landbouw omvormen naar duurzame kringloop- landbouw. De voor de agrarische sector beschikbare fondsen, o.a. EU-subsidies, dienen te worden ingezet voor initiatieven met als doel duurzaamheid en kringlooplandbouw. Uitbreiding van glastuinbouw is toegestaan op de aangewezen locaties (Axelse vlakte) met mogelijkheden voor duurzame verwarming. Om toekomstbestendig te zijn, dient de landbouwsector ook klimaatneutraal en circulair (kringlooplandbouw) te worden. ChristenUnie geeft prioriteit aan het Deltaplan Biodiversiteit, waar natuuren landbouworganisaties samenwerken. Wij zijn voorstander van het behoud van landschaps- en cultuurhistorische elementen en het stimuleren van natuur inclusieve landbouw.

6 Deltawateren Zeeland is een provincie met veel agrarische ondernemers. Voor hun onderneming is het belangrijk dat we voorzien in voldoende schoon zoetwater en het verbeteren van de levering hiervan. Daarnaast dienen binnenwateren frequent bemonsterd te worden en dient de provincie adequaat en resultaatgericht te handelen bij eventuele vervuilingen. PvdA wil dat de gevolgen van zeespiegelstijging voor natuur, recreatie en visserij in de Deltawateren zo snel mogelijk goed worden onderzocht. PvdA wil de bijzondere kwaliteiten van de Deltawateren behouden en zo mogelijk te versterken. PvdA wil een onderwaterreservaat in de Oosterschelde. De Provincie speelt een voortrekkersrol bij afstemming tussen gebruikers van de Oosterschelde (vissers, recreatie, schelpdier teelt, enzovoorts). D66 wil een evaluatie van het instrument Natura 2000 en de manier waarop de maatregelen regionaal geïmplementeerd zijn, alsmede de doelmatigheid van de regelgeving. De Natura 2000 gebieden, waarvoor we een internationale verantwoordelijkheid dragen, dienen beschermd te worden. De kernkwaliteiten van de Nederlandse landschappen en aardkundige monumenten verdienen een wettelijke bescherming. In de Omgevingsvisie worden de waarden van stilte en duisternis veiliggesteld.

Circulaire Economie. Energie uit hernieuwbare bronnen

Circulaire Economie. Energie uit hernieuwbare bronnen Circulaire Economie Energie uit hernieuwbare bronnen CDA wil middelen reserveren om voorbeeldprojecten te ondersteunen die helpen de economie circulair te maken. Met de rijksoverheid worden middelen beschikbaar

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Zeeland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2050: 95% CO2- Ja. Windenergie doet het goed in. Dat is onder andere te zien op en rond de stormvloedkering met zijn vele grote windmolens in het landschap. Nieuw voor is de kleinschalige windenergie

Nadere informatie

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2040: 100% Ja. Het CDA wil windmolens bij voorkeur plaatsen op en bij grote industrieterreinen. Ook ondersteunen wij van harte (agrarische) initiatieven voor kleine windmolens met draagvlak in de omgeving.

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie:

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie: CDA - We willen geen nieuwe initiatieven voor grootschalige windparken op land. Deze moeten er komen, maar dan op zee. Ook willen we onderzoek stimuleren naar het kunnen hergebruiken van bijvoorbeeld in

Nadere informatie

Zuid-Holland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Zuid-Holland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA 2050: 100% Ja. Er was al afgesproken dat er veel windenergie moet worden gerealiseerd voor het jaar 2020. Binnenkort volgen er nieuwe afspraken over hernieuwbare energie, maar dat kan ook met andere

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

Gelderland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Gelderland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is nadrukkelijk voorstander van wind naast alle andere vormen van opwekking. Het CDA zet in op de Regionale Energie Strategieën waarbij de regio's de opdracht krijgen om een doelstelling

Nadere informatie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA - Ja. Het CDA zet de komende jaren in op zon, wind, aardwarmte en andere vormen van alternatieve. Het CDA steunt de provinciale beleidslijn. Dat geldt ook voor beleid dat al is ingezet, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg Bestuursafspraken CONCEPT versie 27 november 2015 1. Inleiding Het landelijk gebied van de regio Noord-Limburg is divers van karakter; bestaande uit beekdalen,

Nadere informatie

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf

Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Samenvatting Omgevingsvisie Weststellingwerf Inleiding Weststellingwerf heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een omgevingsvisie. De omgevingsvisie gaat over de toekomst van onze gemeente en is daarom

Nadere informatie

Noord-Brabant. De partij zal zich inzetten om in 2030 twee keer zo veel windenergie op land op te wekken als de overheidsdoelstelling voor 2020.

Noord-Brabant. De partij zal zich inzetten om in 2030 twee keer zo veel windenergie op land op te wekken als de overheidsdoelstelling voor 2020. CDA - Windmolens hebben niet onze eerste voorkeur bij het verduurzamen van onze en het halen van de klimaatambities. Liever ziet het CDA dat we eerst investeren in maatregelen die kunnen rekenen op meer

Nadere informatie

Voor de toekomst: provincies samen in actie voor klimaat. D66 komt met geld en groene plannen

Voor de toekomst: provincies samen in actie voor klimaat. D66 komt met geld en groene plannen Voor de toekomst: provincies samen in actie voor klimaat D66 komt met geld en groene plannen Voor de toekomst: provincies samen in actie voor klimaat D66 is voor. Voor een leefbare aarde voor volgende

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde

Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde Afspraken tot samenwerking voor de uitvoering van de Oosterschelde Visie 2012-2018. Middelburg, 6 februari 2013. Intentieovereenkomst Alliantie Oosterschelde

Nadere informatie

Circulaire Economie. Energie uit hernieuwbare bronnen. Hierover is niets terug te vinden in het verkiezingsprogramma

Circulaire Economie. Energie uit hernieuwbare bronnen. Hierover is niets terug te vinden in het verkiezingsprogramma Circulaire Economie Energie uit hernieuwbare bronnen De Partij voor Zeeland wil een stop op (onbetrouwbare) windenergie en geen windmolens op het land erbij. Er moet worden ingezet op zonnepanelen op daken.

Nadere informatie

Gebiedsprogramma 2016-2020. Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020.

Gebiedsprogramma 2016-2020. Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020. Gebiedsprogramma 2016-2020 Dit document geeft schematisch de hoofdlijnen weer van het Gebiedsprogramma 2016 2020. 1 Integrale gebiedsopgaven Initiëren, faciliteren en uitvoeren van integrale gebiedsopgaven

Nadere informatie

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019

Enquête Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland 2019 Q1 Graag willen we van u weten wat u, als lid van Natuurmonumenten, vindt van zaken waarvoor de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk is en waar de komende ren de prioriteiten moeten liggen. Wij vragen

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

F A C T S H E E T E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G

F A C T S H E E T E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G E U R O P A D E C E N T R A A L & V N G F A C T S H E E T E u r o p e s e v e r k i e z i n g s p r o g r a m m a ' s Op 23 mei 2019 vinden de verkiezingen plaats voor het Europees Parlement. In de aanloop

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid

Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid 14 juni 2017 Idaerd - Eagum Omgevingsplan Leeuwarden Buitengebied Zuid Dialoogavond Idaerd - Eagum 1 Inleiding De zes dialoogavonden van de gemeente

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019 Raadsakkoord energietransitie Februari 2019 De energietransitie in Rotterdam Een klimaatneutraal en duurzaam Rotterdam. Dat is waar we naar toe willen. Een groene en gezonde stad met schone lucht, waarin

Nadere informatie

Welkom! Gespreksavond: duurzame energie in het landschap

Welkom! Gespreksavond: duurzame energie in het landschap Welkom! Gespreksavond: duurzame energie in het landschap Programma 20.00u welkom door wethouder Wil Kosterman 20.05u toelichting gespreksavond en programma door Martine van der Woude 20.10u presentatie

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Duurzaamheid. Welzijn. Platteland. Cultuur en Sport. Bereikbaarheid. Bestuur. Kies voor. Economie.

Verkiezingsprogramma Duurzaamheid. Welzijn. Platteland. Cultuur en Sport. Bereikbaarheid. Bestuur. Kies voor. Economie. Verkiezingsprogramma 2019-2023 Duurzaamheid Welzijn Platteland Cultuur en Sport Bereikbaarheid Bestuur Kies voor Economie de toekomst Inleiding Een levendige provincie waar mensen een duurzame toekomst

Nadere informatie

Achtergrond en doel presentatie

Achtergrond en doel presentatie Achtergrond en doel presentatie Achtergrond Uitnodiging van de raad; Nuon heeft reeds wind turbines in de Hoofdplaatpolder; Nuon ziet mogelijkheden voor het op termijn vervanging van de huidige turbines

Nadere informatie

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's 3. Economie Programma inleiding Een duurzame en evenwichtige groei van de Veerse economie is van belang voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid. Kernwoorden zijn: Vitaliteit innovatie tekorten op de

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. April 2019

Raadsakkoord energietransitie. April 2019 Raadsakkoord energietransitie April 2019 Inhoudsopgave De energietransitie in Rotterdam 1 De energietransitie als kans 1 Tegengaan energiearmoede 1 Klimaatakkoord van Parijs 2 Rotterdamse klimaatambitie

Nadere informatie

Buiten Metropoolregio Amsterdam: Kwaliteit ruimte en natuur versterken. Metropoolregio Amsterdam: Druk op schaarse ruimte.

Buiten Metropoolregio Amsterdam: Kwaliteit ruimte en natuur versterken. Metropoolregio Amsterdam: Druk op schaarse ruimte. Het stedelijke, agrarische en natuurlijke landschap in Noord-Holland gaat de komende decennia radicaal veranderen. De belangrijke mondiale opgaven, het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen en

Nadere informatie

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20%

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20% Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Zoals hierboven geschetst staat D66 Ik sta hier gedeeltelijk achter Omdat dit omwonenden een prima voor het plaatsen van deze instrumentarium

Nadere informatie

Duurzame energie in de gemeente Ten Boer

Duurzame energie in de gemeente Ten Boer Duurzame energie in de gemeente Ten Boer Inge de Vries Oktober 2018 Marjolein Kolstein www.oisgroningen.nl BASIS VOOR BELEID Samenvatting 3 1. Inleiding 5 1.1 Algemeen 5 1.2 Aanpak 5 1.3 Respons 5 2. Resultaten

Nadere informatie

Zeker in Hollandse Delta.

Zeker in Hollandse Delta. Zeker in Hollandse Delta. Verkiezingsprogramma PvdA waterschap Hollandse Delta 2019-2023. 1 Verkiezingsmanifest waterschappen PvdA Zuid-Holland. We wonen in een schitterende delta. Al eeuwenlang is water

Nadere informatie

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE

ONEENS GEEN MENING EENS TOTAAL GEWOGEN GEMIDDELDE Q1 DuurzaamheidWeststellingwerf klimaatneutraalweststellingwerf wil zo snel mogelijk duurzaam en klimaatneutraal zijn. Zo worden er zonneparken aangelegd bij Wolvega en Noordwolde, een postcoderoosproject

Nadere informatie

POP-3. Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020. Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3

POP-3. Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020. Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3 Informatiebijeenkomst Europese Fondsen november 2014 POP3 POP-3 Plattelands Ontwikkelings Programma 2014-2020 1 Provincie Zeeland Uitvoering POP-3: Johan Wandel Boy Saija Arjon Copper Programma Zeeuws

Nadere informatie

Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016

Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016 Beleid vrijkomende bedrijfsbebouwing buitengebied Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016 Agenda 1. Welkom 2. Inleiding (huidig beleid) 3. VAB s in Wierden - (Jochem Besten) 4. Leegstand perspectief

Nadere informatie

Balans van de Leefomgeving

Balans van de Leefomgeving Balans van de Leefomgeving 14 september 2010 Maarten Hajer Agenda 2 In vogelvlucht Successen Resterende problemen Inzoomen op grote dossiers, inclusief beleidsopties Gevolgen van economische crisis Successen:

Nadere informatie

Rondetafelgesprek. Zonneparken passend bij Drenthe

Rondetafelgesprek. Zonneparken passend bij Drenthe Rondetafelgesprek Zonneparken passend bij Drenthe Agenda 17.00 Opening en voorstelronde 17.10 Blok 1: Actuele voorbeelden uit het Drentse veld 17.40 Lichte maaltijd 17.50 Blok 2: Ingrediënten voor een

Nadere informatie

50PLUS IN ZEELAND. 50PLUS wil goed & gratis openbaar vervoer in heel Zeeland. 50PLUS wil een tolvrije Westerscheldetunnel

50PLUS IN ZEELAND. 50PLUS wil goed & gratis openbaar vervoer in heel Zeeland. 50PLUS wil een tolvrije Westerscheldetunnel 50PLUS IN ZEELAND 50PLUS is niet alleen een ouderenpartij, ook jongeren tellen bij ons mee om de toekomst van Zeeland te bepalen. 50PLUS is niet meer weg te denken uit onze democratie. De partij is in

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien Diepenveen en Schalkhaar er straks uit? 28 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over Diepenveen en Schalkhaar Wat staat

Nadere informatie

Voorlopige criteria en voorwaarden zonneparken Wageningen

Voorlopige criteria en voorwaarden zonneparken Wageningen Voorlopige criteria en voorwaarden zonneparken Wageningen Oktober 2018 Versie 1.0, vastgesteld 1. Inleiding De gemeente Wageningen heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De gemeente Wageningen

Nadere informatie

FACTCHECKER OVER MORGEN

FACTCHECKER OVER MORGEN FACTCHECKER OVER MORGEN De druk op onze leefomgeving neemt toe. Met dezelfde ruimte willen we steeds meer doen. De hoogste tijd om in beweging te komen. Werk te maken van de leefbare stad, van elektrisch

Nadere informatie

Omgevingswet Regels en maatwerk

Omgevingswet Regels en maatwerk Omgevingswet Regels en maatwerk Linda van Berkel Twitter: @AandeslagOw LinkedIn: Aan de slag met de Omgevingswet www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl Welkom Doel Omgevingswet Regels van Rijk, provincie, waterschap

Nadere informatie

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl

Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen. Bron: beeldbank.rws.nl Goeree-Overflakkee: Ouddorp, Stellendam en Herkingen Bron: beeldbank.rws.nl Introductie Herkingen, Stellendam en Ouddorp zijn gelegen op Goeree-Overflakkee, het meest zuidelijke eiland van de Zuid-Hollandse

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

Een gezonde aarde. Energie, klimaat en milieu

Een gezonde aarde. Energie, klimaat en milieu Een gezonde aarde Energie, klimaat en milieu 7 Een gezonde aarde Wij hebben de taak om zorgvuldig om te gaan met de aarde. Vervuiling van de lucht, verspilling van materialen en uitputting van hulpbronnen

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Green Giraffe is een adviesbureau dat zich richt op de duurzame energiesector en is met name gespecialiseerd in de financiering van wind- en zonne-energieprojecten.

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad

Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad Verkiezingsprogramma CDA Zoeterwoude Gemeenteraad 2018-2022 Wij zijn Zoeterwoude Voor CDA Zoeterwoude staat de samenleving centraal. Alleen samen kunnen we ons sterk maken voor een goede toekomst voor

Nadere informatie

Aanleiding en uitgangspunt

Aanleiding en uitgangspunt NatuurVisie COLOFON Partij: ChristenUnie Zeeland Fractievoorzitter: Jan Henk Verburg Opsteller visie: Ria Rijksen Datum: maart 2016 Contact: fractie@zeeland.christenunie.nl Aanleiding en uitgangspunt De

Nadere informatie

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare

Waterdunen. Nota Ruimte budget 18 miljoen euro. Planoppervlak 350 hectare Waterdunen Nota Ruimte budget 18 miljoen euro Planoppervlak 350 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Stabiele kust, stevige economie De Zeeuwse kust biedt

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Samenvatting De gemeente Heumen wil in 2050 energie- en klimaatneutraal zijn. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente en haar inwoners ook

Nadere informatie

Duurzame agenda gemeenteraadsverkiezingen 2018

Duurzame agenda gemeenteraadsverkiezingen 2018 Duurzame agenda gemeenteraadsverkiezingen 2018 Middelburg, 11 juli 2017 Beste raadsleden, beste bestuursleden, De gemeenten hebben de afgelopen jaren veel nieuwe taken gekregen en daarmee is de rol van

Nadere informatie

Een energieneutrale regio in 2050, hoe gaan we dat met elkaar bereiken? Om de CO 2

Een energieneutrale regio in 2050, hoe gaan we dat met elkaar bereiken? Om de CO 2 Een energieneutrale regio in 2050, hoe gaan we dat met elkaar bereiken? Om de CO 2 -uitstoot te beperken zullen we anders met onze beschikbare energie om moeten gaan. Het vereist energiebesparingen, het

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel. Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel

Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel. Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel Doe mee voor een mooi en duurzaam Overijssel Beleidsplan Natuur en Milieu Overijssel 2017-2019 Duurzaam samen Samen met inwoners, overheden en bedrijven werkt Natuur en Milieu Overijssel aan een mooi en

Nadere informatie

ADVIES ONTWERP PIP WINDENERGIE A16

ADVIES ONTWERP PIP WINDENERGIE A16 ADVIES ONTWERP PIP WINDENERGIE A16 23 augustus 2018 Uitgebracht aan: het College van Gedeputeerde Staten Noord-Brabant de heer E. van Merrienboer In afschrift aan: Provinciale Staten Noord-Brabant BrabantAdvies

Nadere informatie

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol.

Voedsel. 13 juni 2019, Pieter Rijzebol. Voedsel 13 juni 2019, Pieter Rijzebol https://www.gelderland.nl/duurzame-land-en-tuinbouw Onderwerpen Korte voorzieningsketens Onderzoek omvang Korte keten City deal Voedsel Nieuw coalitieakkoord Korte

Nadere informatie

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland

KRIMP INLEIDING. voor de welvaart. Bevolking -1,2% Banen -4% In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland SMART WATER INLEIDING In 2012 hebben het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie Zuid-Holland - nieuw te ontwikkelen) projecten en activiteiten aan worden verbonden en worden KRIMP voor de welvaart

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen

Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen Beleidskader Hergebruik Vrijgekomen Agrarische Bedrijfsbebouwing Nieuwe Landgoederen & Landelijk wonen In het buitengebied 1. Inleiding Het Streekplan Gelderland (2005) biedt nieuwe beleidsruimte voor

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant

Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Bijlage 3 Relevante artikelen Verordening ruimte Noord-Brabant Artikel 2.1 - Zorgplicht voor ruimtelijke kwaliteit 1. Een bestemmingsplan dat voorziet in een ruimtelijke ontwikkeling buiten bestaand stedelijk

Nadere informatie

Planuitwerking Kaderrichtlijn water en Deltawateren

Planuitwerking Kaderrichtlijn water en Deltawateren Presentatie Omgevingsplanuitwerking KRW en Deltawateren, Statencommissie, 1 februari 2008 Planuitwerking Kaderrichtlijn water en Deltawateren Leo van den Brand, Provincie Zeeland, afdeling Ruimte Indeling

Nadere informatie

Het KlimaatAkkoord (ieder z n opinie; hier is de mijne)

Het KlimaatAkkoord (ieder z n opinie; hier is de mijne) Het KlimaatAkkoord (ieder z n opinie; hier is de mijne) Gert Jan Kramer Tilburg Science Café, 15 Januari 2019 Haalbaarheid en Draagvlak 300 Dutch GHG emissions emissions (Mton CO 2eq ) 200 100-12% -49%

Nadere informatie

WELKOM. Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018

WELKOM. Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018 WELKOM Algemene Ledenvergadering 15 februari 2018 Agenda 1. Opening, mededelingen, ingekomen stukken 2. Goedkeuring verslag ALV 9 maart 2017 3. Verslag activiteiten 2017 4. Financiën 2017 Staat van baten

Nadere informatie

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID.

MIDDEN TUSSEN DE MENSEN SPORT EN RECREATIE MOBILITEIT EN BEREIKBAARHEID. MIDDEN TUSSEN DE MENSEN De uitgangspunten van het CDA Koggenland zijn helder: je wilt werken voor je brood, je ziet om naar elkaar en je laat de wereld knap achter voor je kinderen. Het CDA staat voor

Nadere informatie

Terugkoppeling Radenconferentie Ambitiedocument Lopikerwaard

Terugkoppeling Radenconferentie Ambitiedocument Lopikerwaard ruimtei/dlk Terugkoppeling Radenconferentie Ambitiedocument Lopikerwaard 8, Cabau Gedurende de Vijfradenconferentie van 11 oktober hebben we samen met u verkend wat de lokale en regionale opgaven op het

Nadere informatie

Verklaring van Hoog & Droog

Verklaring van Hoog & Droog Verklaring van Hoog & Droog Aangenomen bij acclamatie op woensdag 6 juni bij Burgers Zoo te Arnhem Over de andere kant van de Delta Verklaring van Hoog & Droog Conclusies en adviezen geformuleerd tijdens

Nadere informatie

EU subsidies voor KRW opgaven

EU subsidies voor KRW opgaven EU subsidies voor KRW opgaven Themabijeenkomst op 26 november 2015 Govert Kamperman en Wimjan van der Heijden Waar staan we bij stil Kerndoelstellingen Europa Europa 2020-strategie EU subsidies, waar begint

Nadere informatie

Startdocument ontwikkeling zonnevelden gemeente Stichtse Vecht

Startdocument ontwikkeling zonnevelden gemeente Stichtse Vecht Datum 13 maart 2018 Versie 1.0 Auteur(s) P.K.N. van Eijkelenburg, V. van den Bergh, R. Scheifes Status zonnevelden gemeente Stichtse Vecht Pagina 1 van 8 zonnevelden_nve_v2.0/env1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober 2012 Nummer 2730 Onderwerp Grotere bouwvlakken dan 2 ha veehouderij. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting In een

Nadere informatie

Heukelum. Zicht op de Linge

Heukelum. Zicht op de Linge Heukelum Zicht op de Linge Het stadje Heukelum is een van de vijf kernen van de gemeente Lingewaal. Heukelum ligt in de Tielerwaard, aan de zuidoever van de rivier de Linge, in een van de meest westelijke

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied

STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied STRUCTUURVISIE ZON Beleidskader ten behoeve van het opwekken van grondgebonden zonne-energie in het landelijk gebied Status: Ontwerp Versie: vastgesteld Provinciale Staten 18 april 2018 1 1 Aanleiding

Nadere informatie

Alles van waarde is weerloos over landschap, herijking EHS groen blauwe diensten

Alles van waarde is weerloos over landschap, herijking EHS groen blauwe diensten Alles van waarde is weerloos over landschap, herijking EHS groen blauwe diensten Gerbrand van t Klooster LTO Nederland Coördinator ruimtelijke ordening Waarden van het landschap, RLG (1996): ruimte en

Nadere informatie

Maken dat natuur tegen een stootje kan Natuur combineren met

Maken dat natuur tegen een stootje kan Natuur combineren met Vooruit met natuur Stelt u zich voor een sterke, fitte, sprankelende natuur, waarvan je volop kunt genieten. Natuur dichtbij, die ontspant en die maakt dat je je prettig voelt op de plek waar je woont.

Nadere informatie

Griffier van de Staten. - Geleidebrief Kaderstellend Provincie Zeeland

Griffier van de Staten. - Geleidebrief Kaderstellend Provincie Zeeland Griffier van de Staten - Geleidebrief Kaderstellend Provincie Zeeland GROENLINKS N DE TOEMMST GROENLINKS-VOORSTEL RESTWARMTEBENUTTING SAMENVA'ITING In Zeeland wordt - vooral door de industrie - een enorme

Nadere informatie

Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe

Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe CVDR Officiële uitgave van Olst-Wijhe. Nr. CVDR608705_1 13 maart 2018 Beleidsnota kleinschalige zonne-energie in de gemeente Olst-Wijhe Het college van burgemeester en wethouders van Olst-Wijhe, Gelet

Nadere informatie

Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050

Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050 Toekomstverkenning naar het Landschap van Overijssel in 2050 Omgevingsscenario s 2050 2050? Nu minus 31 =1988 20400 Boeren in Overijssel Algemeen Overijssel in Europese dynamiek Vertrouwen in economische

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Na een regionale werkconferentie in Venlo, zijn op 24 september 2018 zo n 70 medewerkers van verschillende Zuid-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk,

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen

Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Ruimtelijke Visie Duurzame Energie Heumen Samenvatting De gemeente Heumen wil in 2050 energie- en klimaatneutraal zijn. Om dit doel te bereiken is het noodzakelijk dat de gemeente en haar inwoners ook

Nadere informatie

Energietransitie. Energietransitie in Overijssel: op weg naar opschaling

Energietransitie. Energietransitie in Overijssel: op weg naar opschaling Energietransitie Energietransitie in Overijssel: op weg naar opschaling Kern van het advies De energietransitie is een belangrijke maatschappelijke opgave. Een opgave die de komende decennia zal leiden

Nadere informatie

EIR 2019: Selectie van de belangrijkste feiten over de stand van de uitvoering van de milieuwetgeving in Europa

EIR 2019: Selectie van de belangrijkste feiten over de stand van de uitvoering van de milieuwetgeving in Europa EIR 2019: Selectie van de belangrijkste feiten over de stand van de uitvoering van de milieuwetgeving in Europa DEFINITIE, DOELSTELLINGEN EN VOORDELEN VAN EIR De Evaluatie uitvoering milieubeleid (EIR)

Nadere informatie

Tijd voor verandering GroenLinks Eijsden-Margraten

Tijd voor verandering GroenLinks Eijsden-Margraten Tijd voor verandering GroenLinks Eijsden-Margraten We horen nog té vaak: Ze doen maar wat, daar in dat Huis van de Burger. GroenLinks wil dat veranderen. Democratie betekent dat partijen moeten samenwerken.

Nadere informatie

SAMEN OP WEG NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING. Wat kunnen wij voor u betekenen?

SAMEN OP WEG NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING. Wat kunnen wij voor u betekenen? SAMEN OP WEG NAAR EEN DUURZAME SAMENLEVING Wat kunnen wij voor u betekenen? Van fossiel naar duurzaam Jeroen Besseling Beleidsmedewerker Duurzaamheid EEN GREEP UIT DE MEDIA DUURZAAMHEIDSAGENDA 2018-2022

Nadere informatie

De paragrafen en worden in het kader van deze partiële herziening als volgt gewijzigd;

De paragrafen en worden in het kader van deze partiële herziening als volgt gewijzigd; Partiële herziening Omgevingsplan Flevoland 2006 Beleidsaanpassing windenergie inzake vrijwaring van de gemeenten Noordoostpolder en Urk en Markermeer, IJmeer en IJsselmeer. De paragrafen 5.7.1 en 7.3.4

Nadere informatie

Waar ligt de regio Eemsmond - Delfzijl?

Waar ligt de regio Eemsmond - Delfzijl? Waar ligt de regio Eemsmond - Delfzijl? gemeente Eemsmond: 15.000 inwoners gemeente Delfzijl 25.000 inwoners gemeente Appingedam 11.000 inwoners Woongebieden en bedrijventerreinen Wat gebeurt er in de

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

Bouwen en groen, wat gaan de partijen in Zuidoost doen?? Bouwen en groenstandpunten in de verkiezingsprogramma s 2010

Bouwen en groen, wat gaan de partijen in Zuidoost doen?? Bouwen en groenstandpunten in de verkiezingsprogramma s 2010 Bouwen en groen, wat gaan de partijen in Zuidoost doen?? Bouwen en groenstandpunten in de verkiezingsprogramma s 2010 Standpunten van de kandidaat-politieke partijen, voor zover bekend. Tekst is bekort

Nadere informatie

ONDERNEMERS ONTBIJT OOSTVOORNE 15 NOVEMBER 2018

ONDERNEMERS ONTBIJT OOSTVOORNE 15 NOVEMBER 2018 ONDERNEMERS ONTBIJT OOSTVOORNE 15 NOVEMBER 2018 KENNISMAKEN 1959 Ir. bouwkunde Delft Getrouwd, 2+2 kinderen Sinds 2009 directeur Coöperatie Deltawind 1998-2009 zelfst. ondernemer 83-98 milieu en vhv Rode

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie