B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8. Menselijke prestaties verbeteren. Ons lichaam. Wat zou jij. Het leven is. willen verbeteren? van binnen veranderen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B1 B2 B3 B4 B5 B6 B7 B8. Menselijke prestaties verbeteren. Ons lichaam. Wat zou jij. Het leven is. willen verbeteren? van binnen veranderen?"

Transcriptie

1 Menselijke prestaties verbeteren Ons lichaam Wat zou jij Het leven is B1 B2 B3 B4 van binnen veranderen? willen verbeteren? een geschenk Met hulp van technologie is er oneindig veel te verbeteren aan de prestaties en functies van het menselijk lichaam. Dankzij externe hulpmiddelen doen we al heel lang dingen die we anders niet zouden kunnen. Waarom zouden we dan niet overstappen op interne hulpmiddelen als dat zou kunnen? Als je pillen, een geïmplanteerde chip of elektroden zou kunnen gebruiken, wat zou je dan verbeteren? Je uiterlijk, fysieke kracht, slaapbehoefte, geheugen, concentratievermogen, stemming? Of iets anders? We moeten het menselijk leven zien als een geschenk, niet als iets waaraan we kunnen knutselen om onze eigen verbeteringen aan te brengen. Snappen we het niet? Onze omgeving Wat is een mens? Tasten we ons B5 B6 B7 B8 én onszelf veranderen? mens zijn aan? Onze grootste problemen als mens zijn niet onze lichamelijk beperkingen, maar zijn moreel, spiritueel en relationeel van aard. Die los je niet op met verbeteringen aan het lichaam. Onze omgeving veranderen met behulp van technologie is tot daar aan toe, maar we moeten niet proberen onszelf te veranderen. Zijn wij een pakket genen, een bewuste geest in een lichaam of het evenbeeld van God? Zijn we materialistisch of spiritueel? Individuen of juist afhankelijk van relaties? Zijn er basiskenmerken aan het mens zijn die ons minder mens maken als we ze zouden veranderen?

2 Onze biologische grenzen accepteren, of niet? Drastische Iedereen Komt er een B9 B10 B11 B12 of beperkte verbetering? profiteert einde aan armoede? Het menselijk lichaam heeft bepaalde beperkingen we kunnen niet vliegen en ook geen gras verteren. Moeten we deze grenzen accepteren of ze verleggen met hulp van nieuwe technologie? Ik wil niet zo veel verbeteren dat ik een soort superwoman word, maar met een paar kleine lichamelijke verbeteringen zou ik geen problemen hebben. Alleen, waar houdt het dan op? Met verbeteringen is het zoals met de meeste nieuwe technologieën: er zijn winnaars en verliezers. Als ze vaker worden gebruikt, gaan de kosten omlaag. Uiteindelijk profiteren de meeste mensen ervan. Stel dat verbeteringen handelsvoordelen en een betere concurrentiepositie kunnen opleveren, krijgt armoedebestrijding dan prioriteit in onderzoek? Is dat mogelijk? Discriminatie uitbannen Rijk versus arm Verbeteringen Verbetering en B13 B14 B15 B16 slechts voor een enkeling? rasveredeling? Een geciviliseerde samenleving zou moeten voorkomen dat verbetering leidt tot discriminatie, net zoals dit op andere gebieden moet worden voorkomen. zal altijd tot sociale verschillen leiden. Enkele bevoorrechte mensen de mogelijkheid geven blijvende lichamelijke of geestelijke verbeteringen aan te brengen zal tot nog meer verdeeldheid en onrecht in de wereld leiden. Als verbeteringen echt zo goed waren, zou het onrechtvaardig zijn als alleen de rijken ervan profiteren. Volgens sommigen is er weinig verschil tussen mensverbetering en sociale manipulatie en zelfs rasveredeling, bijvoorbeeld wanneer verlenging van de levensduur alleen wordt aangeboden aan diegenen die er geschikt voor worden bevonden.

3 Wat kost een kans? Sociale druk Dubbel gebruik Moet de B17 B18 B19 B20 en waarden maatschappij beslissen? Is het met al die armoede, honger, ziekte en klimaatverandering niet beter ons onderzoeksgeld uit te geven aan andere dingen dan onszelf verbeteren? Door sociale druk of de angst niet meer mee te kunnen doen, voelen mensen zich mogelijk gedwongen tot een verbetering, terwijl ze daar ernstige twijfels over hebben. Een wetenschappelijke doorbraak in de geneeskunde kan misschien ook voor mensverbetering in het leger worden gebruikt. Zou dit dubbele gebruik moeten worden beperkt of moeten we die keuze aan het leger overlaten? Zijn de gevolgen van verbetering te ernstig om aan de persoonlijke voorkeur over te laten? Of heeft de maatschappij het recht niet om een individu de voordelen van verbetering te ontzeggen? Gevangen in verbetering We hebben De risico s zijn Houden we B21 B22 B23 B24 een mens op de maan gezet! aanvaardbaar onszelf voor de gek? Het voordeel van prestatieverbetering wordt teniet gedaan als iedereen van deze verbetering gebruik maakt. Niemand durft ermee op te houden, maar eigenlijk profiteert niemand er meer van. Iedereen zit gevangen in een inmiddels zinloze technologie. Verbeteringen bouwen voort op de wetenschappelijke vaardigheden die we generaties lang hebben opgebouwd. Natuurlijk kunnen we de uitkomst niet voorspellen, maar als we het niet proberen, zullen we onszelf nooit verbeteren. Medische ingrepen worden volgens strikte regels uitgevoerd om onnodig letsel te voorkomen. Op dezelfde manier kunnen we omgaan met de risico s van verbetering. We kunnen nog steeds geen huishoudelijk apparaat maken dat niet kapot gaat en veel complexe projecten verlopen chaotisch. Waarom zouden we onszelf dan wel opnieuw kunnen uitvinden?

4 Kunnen we het evenwicht bewaren? Risico s Niet zo snel! Zou het B25 B26 B27 B28 afwegen echt beter zijn? Sommige verbeteringen in de sport hebben tragische gevolgen gehad, bijvoorbeeld voor wielrenners. Kunnen we een deel van het lichaam verbeteren zonder dat het hele lichaam uit balans raakt? Er zijn ernstige risico s verbonden aan ingrijpen in het menselijk lichaam. Bij ziekte staat hier de hoop op genezing tegenover. Maar hoe zit dat bij verbetering? Druk uit commerciële, medische of militaire hoek leidt er soms toe dat een nieuwe techniek wordt toegepast voordat we alles ervan begrijpen. Met mensverbetering mogen we dit niet laten gebeuren. Veel verbeteringen leveren misschien niets positiefs op. Denk aan het verbeteren van ons geheugen: er zijn nou eenmaal dingen die we liever vergeten. Hebben wij de wijsheid om onszelf te veranderen? Hoe vrij blijf ik? Waarom Onbaatzuchtige B29 B30 B31 B32 zou je willen verbeteren? verbeteringen? We hebben grote invloed gehad op vele ecosystemen en diersoorten en daarbij vaak onbedoeld schade aangericht. Moeten we onszelf dan gaan veranderen? Als ik mijn hersenen aansluit op een computer, ga ik misschien beter presteren. Maar raak ik dan niet ook de controle over mijn eigen gedachten kwijt? Praktisch: om je grenzen te verleggen, niet zo snel moe worden, sneller kunnen denken. Beter dan anderen: eindelijk je grootste rivaal verslaan. Esthetisch: je werk beter doen, mooiere muziek maken. Onbaatzuchtig: meer kunnen betekenen voor een ander. Voor de lol. Welke verbetering zou meer voldoening geven: een mooier kunstwerk maken, gewoon omdat het mooi is, of iemand beter kunnen helpen met andere woorden iets wat niet alleen in je eigen belang is?

5 Verbetering het hoogste ideaal? Welzijn Is het wel echt Zou het ons tot B33 B34 B35 B36 winnen? betere mensen maken? Het vooruitzicht wellicht onze menselijke grenzen te verleggen is het hoogste doel dat we kunnen nastreven. Nu de hulpmiddelen daarvoor binnen ons bereik komen, moeten we ze ook gebruiken. Sommige mensen vinden dat we zouden moeten uitgaan van welzijn in plaats van gezondheid bij de beoordeling van verbeteringen. Maar kunnen we het wel eens worden over wat het beste is voor ons? Als ik met hulp van een verbetering, bijvoorbeeld een pil of implantaat, van mijn rivaal kan winnen en dus niet omdat ik daadwerkelijk beter ben, zou dat dan wel voldoening geven? Stel dat we sterker kunnen worden, sneller kunnen denken, langer kunnen leven of zelfs geheel nieuwe vermogens kunnen krijgen, zouden we dan betere mensen zijn? Minder mens worden De sleur van Het beste uit Ben ik echt B37 B38 B39 B40 ontevredenheid? onszelf halen verbeterd? Als ik een middel zou gaan gebruiken waardoor ik minder slaap nodig heb, zou ik dan afhankelijker worden van technologie en minder vrij zijn om mens te zijn? Als ik verbeterd wil worden omdat ik meer wil bereiken, zou ik dan ooit tevreden zijn of alleen maar me steeds verder willen verbeteren? Is het idee van technologische verbetering nastreven eigenlijk het najagen van een onbereikbaar doel? Is wat wij als mensen bereiken niet gebaseerd op het beste uit onszelf halen in plaats van onszelf steeds maar willen veranderen? Stel dat ik besluit een verbetering te laten doen, hoe kan ik dan weten of ik ook echt verbeterd ben? En zouden mijn familie en vrienden het ook een verbetering vinden?

6 Hoe zouden verbeteringen in de praktijk worden gebruikt? De keuze Is technische Willen we B41 B42 B43 B44 van ouders efficiëntie altijd goed? met een pil het vertrouwen vergroten? Als er een chip was waarmee je infrarood kon zien om veiliger te rijden in het donker, zou ik er dan niet juist alleen maar harder door gaan rijden? We beslissen allerlei dingen voor onze kinderen. Zouden ze het ons kwalijk nemen als we ze niet verbeterd hadden terwijl die mogelijkheid er wel was? Of het ons kwalijk nemen als we het juist wel hadden gedaan? Technologie kan eentonig werk overnemen en de efficiëntie vergroten. Maar gebruiken we de ruimte die dat oplevert wel goed? En kunnen we belangrijke menselijke waarden verliezen in de jacht naar meer efficiëntie? Wetenschappers beweren dat ratten meer vertrouwen krijgen in andere ratten als je ze oxytocine geeft. Moeten we dit bij mensen ook proberen? Maar is vertrouwen dat met een pil wordt opgewekt, wel echt vertrouwen? En ligt misbruik niet op de loer? Verbetering als voorwaarde voor werk B45 Als de prestaties op het werk verbeterd kunnen worden, staan we dan toe dat dergelijke verbeteringen worden gebruikt als voorwaarde voor een baan, een promotie of behoud van werk in tijden van crisis?

Medische technieken. Maar dat is toch niet nieuw? Wat is. gebruiken voor verbetering. Mensverbetering

Medische technieken. Maar dat is toch niet nieuw? Wat is. gebruiken voor verbetering. Mensverbetering A1 Van verandering van de natuur naar verandering van het lichaam Wat is mens? A2 Medische technieken A3 gebruiken voor Maar dat is toch niet nieuw? A4 Sinds mensenheugenis zijn wij bezig de wereld om

Nadere informatie

Van onbekend naar verslaafd

Van onbekend naar verslaafd Van onbekend naar verslaafd Onbekend 1 Als je iets niet kent en niet weet wat het is, dan mis je het ook niet. Zoals een ongeboren baby het ervaart. Je mist niets. Behoefte 2 Noodzakelijk om in leven te

Nadere informatie

Mijn verslaving (Bijlage PowerPoint-presentatie)

Mijn verslaving (Bijlage PowerPoint-presentatie) 1 Ik ben met niets geboren. 2 Ik zucht en neem een eerste hap naar adem, doe mijn ogen open en hoor en ruik van alles. Welkom op deze aarde! 3 Ik bezit niets, ik heb niets en ik mis niets. 4 Als ik om

Nadere informatie

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt

Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt "Geluk is vooral een kwestie van de juiste levenshouding" Geluksgevoel hangt meer af van je mentale vermogen dan van wat je overkomt Ons geluk wordt voor een groot stuk, maar zeker niet alleen, bepaald

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Verdiepings-RI&E Technologie (kantoorautomatisering)

Verdiepings-RI&E Technologie (kantoorautomatisering) Verdiepings-RI&E Technologie (kantoorautomatisering) Werkdruk is een arbeidsrisico waaraan (als onderdeel van een PSA beleid) in de RI&E aandacht moet worden besteed. Een bron van werkdruk kan het gebruik

Nadere informatie

Workshop Can DO. Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven

Workshop Can DO. Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven Workshop Can DO Astrid Hussaarts en Marco Heerings Trainers Can Do sessie leven Leeuwarden 23 april 2015 Diagnose MS Impact: Plaats, datum, tijd, behandelaar Vooronderstellingen t.a.v. Multiple Sclerose

Nadere informatie

Pedagogiek NHB DEURNE

Pedagogiek NHB DEURNE Pedagogiek NHB DEURNE NHB Deurne Pedagogiek De wetenschap v.d. ontwikkeling van een kind tot aan zijn volwassenheid NHB Deurne Competenties van de instructeur Op de hoogte zijn van de invloed van leeftijd,

Nadere informatie

Welk voordeel heeft de mens van al zijn zwoegen waarmee hij zwoegt onder de zon?

Welk voordeel heeft de mens van al zijn zwoegen waarmee hij zwoegt onder de zon? Dag 6: de aarde onderzoeken Laten we beginnen met gebed. Lees langzaam Prediker 1 vers 1 t/m 11. Markeer de verzen eventueel met eerdergenoemde kleuren. Er is geen goede of foute manier om de kleuren te

Nadere informatie

Angst Stemming Psychose Persoonlijkheid Gebruik middelen Rest

Angst Stemming Psychose Persoonlijkheid Gebruik middelen Rest Ad Kaasenbrood, psychiater/psychotherapeut Congres Een te gekke wijk, Bunnik, 8 November 2017 Psychiatrische ziekten Komen vaak voor Zijn ernstig Zijn duur Zijn complex Verhouden zich tot geestelijke gezondheid,

Nadere informatie

Uitleg schilderij met kruis en rozen. Alleen door het offer van Jezus Gods enig geboren zoon, is er genade en vergeving en een nieuwe start mogelijk.

Uitleg schilderij met kruis en rozen. Alleen door het offer van Jezus Gods enig geboren zoon, is er genade en vergeving en een nieuwe start mogelijk. Uitleg schilderij met kruis en rozen. Waarom EEN WIT KRUIS, de kleur van reinheid? Alleen door het offer van Jezus Gods enig geboren zoon, is er genade en vergeving en een nieuwe start mogelijk. Door het

Nadere informatie

Behandeling voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel

Behandeling voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel Behandeling voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel Informatie voor (para)medici Zelf en samen redzaam Als betrokken professional kent u uw patiënt. U stelt of kent de diagnose en ziet welke behandeling

Nadere informatie

Onze Veertien Lichamen

Onze Veertien Lichamen Onze Veertien Lichamen We bestaan uit de volgende 14 lichamen: 11: Cel Lichaam 10: DNA Lichaam 9: Universeel Lichaam 8: Sterre Lichaam 7: Kosmisch Lichaam 6: Spiritueel Lichaam 5: Gezamenlijk Lichaam 4:

Nadere informatie

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun

1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Thea Brouwer 1. Introductie 2. Feiten over vermoeidheid 3. Persoonlijke ervaringsverhaal 4. Tips en adviezen 5. Hulp en steun Ervaringsdeskundige kanker en vermoeidheid Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

Sportief bewegen met een depressie. Depressie

Sportief bewegen met een depressie. Depressie Sportief bewegen met een depressie Depressie Sportief bewegen met een depressie...................................... Bewegen: gezond en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op

Nadere informatie

Coöperatie en communicatie:

Coöperatie en communicatie: Nederlandse Samenvatting (summary in Dutch) 135 Coöperatie en communicatie: Veranderlijke doelen en sociale rollen Waarom werken mensen samen? Op het eerste gezicht lijkt het antwoord op deze vraag vrij

Nadere informatie

OUDERS. Langs de lijn of in het veld?

OUDERS. Langs de lijn of in het veld? OUDERS Langs de lijn of in het veld? 1. Genetische aanleg 2. Herhaling 3. Inspanning Drie mythes Waarom zijn sommige mensen zo verbazend goed in hun vak? Omdat deze mensen geboren zijn met een buitengewoon

Nadere informatie

Altijd moe... Jochem Verdonk

Altijd moe... Jochem Verdonk Altijd moe... Jochem Verdonk Onderwerpen Wat is ME/CVS? Soorten vermoeidheid Gevolgen vermoeidheid Omgaan met vermoeidheid Leven met vermoeidheid Tips Wat is ME/CVS? ME: Myalgische Encefalomyelitis myalgisch:

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed-

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed- Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis -Kom uit bed- VOORKOM ONNODIGE ACHTERUITGANG IN HET ZIEKENHUIS -KOM UIT BED- INLEIDING U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag

Nadere informatie

Confidence. Stress Vragenlijst I: Wat geeft de meeste Stress? 1/6

Confidence. Stress Vragenlijst I: Wat geeft de meeste Stress? 1/6 ABN-AMRO: 53.77.64.011 Giro: 787 27 27 Stress Vragenlijst I: Wat geeft de meeste Stress? Naam: Confidence psychologisch adviesbureau Datum: Instructies: Kruis bij elk van de onderstaande antwoorden het

Nadere informatie

TEAMWORK GEMEENTE ZIJN WE SAMEN, HOE DAN?

TEAMWORK GEMEENTE ZIJN WE SAMEN, HOE DAN? Themadag Zout en Licht Hilversum Mei 2017 TEAMWORK GEMEENTE ZIJN WE SAMEN, HOE DAN? Doel van dit onderwerp: Het verkrijgen van (meer) inzicht en begrip voor het belang van werken in een team. Het begrijpen

Nadere informatie

Leef Slimmer. Werk Slimmer.

Leef Slimmer. Werk Slimmer. Leef Slimmer. Werk Slimmer. Vitaliteit, focus en meer energie. Een visie op duurzame inzetbaarheid van werknemers Whitepaper 2015 Het Belang van Duurzaamheid Duurzame inzetbaarheid van werknemers is een

Nadere informatie

Alles voor dementie Zorg in elke fase

Alles voor dementie Zorg in elke fase Alles voor dementie Zorg in elke fase Als vergeten gewoon wordt Dementie is, voor alle betrokkenen en in alle fasen, een ingrijpende ziekte. Na de diagnose is er schrik en verwarring. U zult veel vragen

Nadere informatie

Interview Rob van Brakel

Interview Rob van Brakel Interview Rob van Brakel Atributes Consequences Values Hallo Rob van Brakel, mag ik jou een aantal vragen mogen stellen? Prima. Hoe oud ben je? 21 jaar Wat is je woonsituatie op het moment? Op het moment

Nadere informatie

Ethische optiek = hoe is de benadering dat mensen het uiteindelijk goede behoren te doen.

Ethische optiek = hoe is de benadering dat mensen het uiteindelijk goede behoren te doen. Samenvatting door A. 1576 woorden 4 december 2014 1,3 2 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Paragraaf 2 De ethische optiek 1 inleiding Ethiek gaat over goed en kwaad in het menselijk handelen. Onderscheid

Nadere informatie

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed -

Algemene informatie. Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - Algemene informatie Voorkom onnodige achteruitgang in het ziekenhuis - Kom uit het bed - 1 U zult misschien wel schrikken als u leest dat drie maanden na ontslag ongeveer 30% van de ouderen die behandeld

Nadere informatie

Wat voedt mijn ziel?

Wat voedt mijn ziel? Wat voedt mijn ziel? Veel mensen lijden aan psychische anorexia, vertelt de Amerikaanse schrijfster Sonia Choquette in haar boek Vraag je gidsen. De ziel wordt uitgehongerd. We leiden dikwijls levens die

Nadere informatie

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken

Deel 9/12. Leer je invloed effectief aanwenden om je doelen te bereiken Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Zeven hulpbronnen van vertrouwen. Door: Carlos Estarippa

Zeven hulpbronnen van vertrouwen. Door: Carlos Estarippa Zeven hulpbronnen van vertrouwen Door: Carlos Estarippa Geïnspireerd door het boek van Bertie Hendriks Dagboek van de Ziel. De zeven levensfasen (Hendriks, 2013) wil ik in onderstaand artikel beschrijven

Nadere informatie

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina

Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze. Tolstoj Anna Karenina Alle gelukkige families lijken op elkaar, elke ongelukkige familie is ongelukkig op zijn eigen wijze Tolstoj Anna Karenina Familiezorg Methode Familiezorg Relationeel werken Denken en handelen vanuit het

Nadere informatie

2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1

2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1 2010.2 Peter Rigtering 10 tips om te veranderen 1 Ben je tevreden met je huidige leven? Met je baan, je relaties en je gezondheid? Ben je vol zelfvertrouwen, relaxed en tevreden? Of zijn er dingen die

Nadere informatie

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans

1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans Welzijn 1 1. Project oncologische revalidatie Herstel en Balans 1.1. Wat is Herstel en Balans? Een ingrijpende operatie, vermoeidheid na de bestraling en chemotherapie, weer aan het werk willen maar de

Nadere informatie

filosofie havo 2017-II

filosofie havo 2017-II Opgave 3 Grensmuren 12 maximumscore 4 een uitleg met tekst 7 dat Nunez de drie basisprincipes van Cicero kan gebruiken om het bestaan van de muur te rechtvaardigen (per juiste toepassing 1 scorepunt toekennen):

Nadere informatie

Neuropsychologisch onderzoek

Neuropsychologisch onderzoek Neuropsychologisch onderzoek Inhoudsopgave Wat is neuropsychologie? 3 Wat doet de neuropsycholoog? 3 Hersenletsel 3 Waarom een neuropsychologisch onderzoek? 4 Neuropsychologisch onderzoek 5 Wat gebeurt

Nadere informatie

8 juli 2010 Zomerkamp NSV

8 juli 2010 Zomerkamp NSV 8 juli 2010 Zomerkamp NSV ! De seksualiteit van God! Vriendschap = seksualiteit! Man en Vrouw (mannelijke en vrouwelijk) in het Koninkrijk Efeziërs 5:32 Dit (het huwelijk / man en vrouw) mysterie is groot

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

WELZIJN BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1

WELZIJN BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 Welzijn WELZIJN BURGERSCHAPSLEREN THEMA 1 Vitaal burgerschap gaat over gezond leven en gezond denken. Die vitaliteit is er niet vanzelf, maar moet worden opgebouwd en onderhouden. Dat vraagt om bewustwording

Nadere informatie

Vermoeidheid bij CNA. hoe gaan we ermee om?

Vermoeidheid bij CNA. hoe gaan we ermee om? Vermoeidheid bij CNA hoe gaan we ermee om? Inhoud Wat is vermoeidheid? Wat is géén vermoeidheid? Hoe ervaart de cliënt vermoeidheid? Behandeling lichamelijke vermoeidheid Behandeling chronische vermoeidheid

Nadere informatie

www.viktorvitamientje.nl

www.viktorvitamientje.nl Stichting Viktor Vitamientje vindt dat elk kind in Nederland gezond groot moet kunnen worden.daarom geven we wekelijks een groente- en fruittas aan gezinnen in geldnood die graag gezond willen eten. www.viktorvitamientje.nl

Nadere informatie

Inhoud. Wenken voor een evenwichtig leven 7. Over Epictetus 69. Nawoord De filosofie van de stoa 73. Bibliografische notitie 83 [5]

Inhoud. Wenken voor een evenwichtig leven 7. Over Epictetus 69. Nawoord De filosofie van de stoa 73. Bibliografische notitie 83 [5] Inhoud Wenken voor een evenwichtig leven 7 Over Epictetus 69 Nawoord De filosofie van de stoa 73 Bibliografische notitie 83 [5] 1 Al wat bestaat is in twee categorieën te verdelen: de ene valt binnen ons

Nadere informatie

Bewust, aandachtig & positief leven

Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Bewust, aandachtig & positief leven Mindful en vitaal leven Een praktische inleiding Adriana Anna Visser Adriana Anna Visser Coverontwerp

Nadere informatie

Een andere psychiatrie

Een andere psychiatrie Lieve mensen Ik wil u vragen of u mijn tekst wil lezen. Het neemt hooguit een paar minuten van uw tijd in beslag. Aan het eind van de tekst heb ik een paar lege vellen gevoegd, waar u zelf iets kunt inbrengen.

Nadere informatie

Betoog Nederlands Het weren van kansarmen in Rotterdam

Betoog Nederlands Het weren van kansarmen in Rotterdam Betoog Nederlands Het weren van kansarmen in Rotterdam Betoog door een scholier 2499 woorden 19 januari 2004 8,1 29 keer beoordeeld Vak Nederlands Het weren van kansarmen in Rotterdam Stellingen: -Rotterdam

Nadere informatie

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen

Slaapproblemen? Een aantal feiten. Gezonde slaap. Soorten Slecht Slapen Niet waar Soms waar Wel waar Slaapproblemen? Een aantal feiten Uit onderzoek blijkt dat èèn op de 10 jongeren zo nu en dan last heeft van slaapproblemen. Dit kan iedereen overkomen en eigenlijk is het

Nadere informatie

Lusteloos gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken.

Lusteloos gedrag. Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Lusteloos gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Lusteloos gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is lusteloos gedrag? Dementie kan ervoor zorgen

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg

Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg Het Wie, Wat en Hoe van Welzorg En op welke wijze wij onze klanten verder willen brengen. Inhoud Onze Visie 4 Onze Missie 6 Onze kernwaarden 8 Onze gedragscode 10 Algemeen 11 Naleving van de wet 11 Medewerkers

Nadere informatie

De 7 Doodzonden tegen Blijvende Verbeteringen

De 7 Doodzonden tegen Blijvende Verbeteringen De 7 Doodzonden tegen Blijvende Verbeteringen Zijn de Blijvende Verbeteringen binnen jouw organisatie steeds het Slachtoffer van één van de 7 Doodzonden? Doodzonde 1: Ontwikkelen van systemen en processen

Nadere informatie

Horen zoals u dat wilt

Horen zoals u dat wilt Horen zoals u dat wilt ESSENTIËLE HOORTECHNOLOGIE Premium Advanced Essential GEWELDIGE PrESTaTIES Technologie die de werking van de hersenen ondersteunt Als u op zoek bent naar een hooroplossing, dan dient

Nadere informatie

Het chemobrein. concentratie- en geheugenverlies na chemo

Het chemobrein. concentratie- en geheugenverlies na chemo Het chemobrein concentratie- en geheugenverlies na chemo Vriendin op visite. Ik probeer normaal te doen, maar: Het lukt me nauwelijks om haar aan te kijken, ik weet niet wat te zeggen en heb ook helemaal

Nadere informatie

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts.

NB: Voordat je start met oefeningen/sporten raadpleeg eerst je (huis)arts. Wellness Guide Lichaamsbeweging Hoe kan lichaamsbeweging je leven verbeteren Voordelen Meer eigenwaarde Betere lichamelijke conditie Meer energie Beter geestelijk uithoudingsvermogen Gelukkiger in het

Nadere informatie

OPGELUCHT STAAT NETJES

OPGELUCHT STAAT NETJES OPGELUCHT STAAT NETJES Krop de boel niet op, praat het van je af! Een dobbelspel voor wie durft... OPGELUCHT STAAT NETJES Je hart luchten is fijn: je voelt je minder alleen en samen kun je op een rijtje

Nadere informatie

GRIP OP JE LOOPBAAN. Praktische checklist

GRIP OP JE LOOPBAAN. Praktische checklist GRIP OP JE LOOPBAAN Praktische checklist GRIP OP JE LOOPBAAN PRAKTISCHE CHECKLIST Hoe krijg je grip op je loopbaan? Nadenken over wie je bent, wat je wilt en wat je kan, helpt om meer grip te krijgen

Nadere informatie

Samen leven met ziekte een praatpakket voor partners

Samen leven met ziekte een praatpakket voor partners Samen leven met ziekte een praatpakket voor partners De kaartset Jij en je partner ervaren de ziekte op jullie eigen manier. Met de kaartset ga je samen in gesprek over één van de acht thema s. Op elke

Nadere informatie

Futurist Gerd Leonhard over technologie en de mensheid

Futurist Gerd Leonhard over technologie en de mensheid Futurist Gerd Leonhard over technologie en de mensheid Terwijl de titel van zijn nieuwste boek Technology vs. Humanity een strijd tussen mens en robot doet verwachten, is futurist Gerd Leonhards visie

Nadere informatie

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid.

Januari. Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. Januari Ik accepteer en waardeer mijn ( hoog) gevoeligheid. (Hoog) gevoelig zijn krijgt in deze tijd steeds meer ruimte en bekendheid, dat is fijn. Een generatie geleden was het niet wenselijk om gevoelig

Nadere informatie

WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS:

WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS: WERKBUNDEL VAN: GROEP/ KLAS: THEMA 1 MIJN GAMEPROFIEL VS. DE GROEP OPDRACHT 2 NEEM DE VRAGENLIJST MIJN OUDERS EN MIJN GAMEGEDRAG AF BIJ JE OUDER(S) OF OPVOEDER(S). (PAGINA 4) 1 DENK NA OVER JOUW GAMEGEDRAG.

Nadere informatie

leven met vermoeidheid omgaan met de gevolgen van een beroerte

leven met vermoeidheid omgaan met de gevolgen van een beroerte leven met vermoeidheid omgaan met de gevolgen van een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks taalgebruik heet een CVA

Nadere informatie

Nieuwsbrief over kwaliteit

Nieuwsbrief over kwaliteit Nieuwsbrief over kwaliteit april 2013 Abrona heeft in 2012 extra geld gekregen van de regering. Geld om de zorg te verbeteren. Geld om de begeleiding van cliënten te verbeteren. Dit heet kwaliteit. Abrona

Nadere informatie

PROCESDOEL 4 VERANTWOORDELIJKHEID VOOR HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE GENERATIES

PROCESDOEL 4 VERANTWOORDELIJKHEID VOOR HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE GENERATIES PROCESDOEL 4 VERANTWOORDELIJKHEID VOOR HUIDIGE EN TOEKOMSTIGE GENERATIES Bijzondere procesdoelen 4.1 Verantwoordelijkheid tegenover zichzelf 4.2 Eerbied voor de anderen 4.3 Zorg voor de anderen 4.4 Eerbied

Nadere informatie

VRAGENLIJST. Mantelzorger, baseline en vervolgmeting

VRAGENLIJST. Mantelzorger, baseline en vervolgmeting 2019 VRAGENLIJST, baseline en vervolgmeting pagina 2 Uw ervaringen als mantelzorger zijn waardevol U zorgt voor of biedt ondersteuning aan uw partner, een familielid, een vriend of bekende die hulp nodig

Nadere informatie

Argumentenkaart Deeltijdwerken 3. Samenleving. Wat zijn de voor- en nadelen voor de samenleving als vrouwen meer gaan werken?

Argumentenkaart Deeltijdwerken 3. Samenleving. Wat zijn de voor- en nadelen voor de samenleving als vrouwen meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken Wat zijn de - en nadelen de samenleving als meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken Wat zijn de - en nadelen de samenleving als meer gaan werken? Argumenten Deeltijdwerken

Nadere informatie

CVA-nazorg poli. Poli Neurologie

CVA-nazorg poli. Poli Neurologie 00 CVA-nazorg poli Poli Neurologie Inleiding U heeft onlangs een beroerte (CVA) gehad en was hiervoor opgenomen op de afdeling Neurologie van SJG Weert. Door de beroerte kunnen u en uw naasten te maken

Nadere informatie

Check-in. De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. 6 De Z-factor

Check-in. De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. 6 De Z-factor Check-in De zin van het leven is de zin die je er zelf aan geeft. Wim T. Schippers D it boek gaat over zingeving. We richten ons vooral op zingeving in ons werk. Wij noemen dat de Z-factor. Wij geloven

Nadere informatie

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus,

Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus, Overweging n.a.v. Mattheüs 9: 1-8 Lieve mensen, jong en oud, gemeente van Jezus Christus, Een mens kan gebukt gaan onder zorgen en verdriet. Over ziekte, een overlijden, werkloosheid, denk aan de ontslagen

Nadere informatie

De Budget Ster: omgaan met je schulden

De Budget Ster: omgaan met je schulden De Budget Ster: omgaan met je schulden Budget Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Budget Ster MOTIVATIE EN VERANTWOORDELIJKHEID STRESS DOOR SCHULDEN BASISVAARDIGHEDEN STABILITEIT FINANCIEEL ADMINISTRATIEVE

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik vind het een droevig, tragisch verhaal. Mozes, de grote leider van het volk, mag het beloofde land zien, maar niet binnengaan. Achtervolgd door een

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst

Voorlichtingsbijeenkomst Voorlichtingsbijeenkomst 13 februari 2018 Voor: Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee Door: Joke van Dijk en Marloes Jacobs Ik wil dat dit niet wordt vergeten Filmpje Is het vergeetachtigheid of

Nadere informatie

JONG EN HERSENLETSEL

JONG EN HERSENLETSEL HERSENZ SPECIAL JONG EN HERSENLETSEL > OORZAKEN > GEVOLGEN > GRILLIG BELOOP > IMPACT > OUDERS > HET VERHAAL VAN JORDY >NICOLE SILLEKENS, BEHANDELAAR BIJ HERSENZ > TIPS: BREINSTRAAT / ALL OF ME / ZO WERKT

Nadere informatie

Revalidatie-adviezen na operatie aan een hersentumor

Revalidatie-adviezen na operatie aan een hersentumor Revalidatie-adviezen na operatie aan een hersentumor Herstel na een hersenoperatie U bent geopereerd aan een hersentumor. In deze folder staan adviezen voor de opbouw van activiteiten en uw conditie. Opbouw

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1.

Y-choice. Luister naar De keuzes die je maakt van Van Dik Hout. Het nummer staat op de CD Het beste van 1994-2001. De songtekst vind je in bijlage 1. Kiezen Opwarmertje Een eigen keuze (Naar: Kiezels 10 e jaargang, nr. 5) Laat één jongere beginnen met het noemen van een drietal belangrijke zaken uit zijn leven, bijvoorbeeld iemand kiest scooter, voetbal

Nadere informatie

Conclusie. Over de relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Ingrid Christoffels, Pieter Baay (ecbo) Ineke Bijlsma, Mark Levels (ROA)

Conclusie. Over de relatie tussen laaggeletterdheid en armoede. Ingrid Christoffels, Pieter Baay (ecbo) Ineke Bijlsma, Mark Levels (ROA) Conclusie Over de relatie tussen laaggeletterdheid en armoede Ingrid Christoffels, Pieter Baay (ecbo) Ineke Bijlsma, Mark Levels (ROA) ecbo - De relatie tussen laaggeletterdheid en armoede A 1 conclusie

Nadere informatie

Autisme NetwerkCafé Krimpen. Willeke van den Hoek

Autisme NetwerkCafé Krimpen. Willeke van den Hoek Autisme NetwerkCafé Krimpen Willeke van den Hoek Breng hem maar een weekje bij m Waarin verschilt opvoeden van een kind met autisme met gewoon opvoeden? duurt langer 8% geen verschil 2% 0% veel intensiever

Nadere informatie

Naam Klas Datum. Klaar met schieten? Sneller dan je buurman/-vrouw? Noteer hier je resultaten. Je bent gestart met 50 Dots van elke kleur.

Naam Klas Datum. Klaar met schieten? Sneller dan je buurman/-vrouw? Noteer hier je resultaten. Je bent gestart met 50 Dots van elke kleur. Naam Klas Datum DotWorld level 1 Klaar met schieten? Sneller dan je buurman/-vrouw? Noteer hier je resultaten. Je bent gestart met 50 Dots van elke kleur. aantal overlevende Dots van kleur 1: kleur 1 =

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC

TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA, VUMC Morele dilemma s in de afstemming van zorg tussen cliënten met NAH, mantelzorgers en zorgprofessionals TRIADISCHE ZORG: WAT BETEKENT DIT IN DE PRAKTIJK? SUSAN WOELDERS, ANNETTE HENDRIKX AFDELING METAMEDICA,

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 7 Over dit boek 9

Inhoud. Voorwoord 7 Over dit boek 9 Inhoud Voorwoord 7 Over dit boek 9 1 Het uitgangspunt 11 2 Een overzicht van de zeven eigenschappen 18 3 Wat is een persoonlijke missie? 25 4 Vier criteria voor een goede missie 33 5 Ontwerp je persoonlijke

Nadere informatie

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT

WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT WANNEER EEN SPECIAAL IEMAND ALS HEEFT 1 Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Laterale Sclerose heeft. Het is een lang woord en

Nadere informatie

Depressief. Goede zorg voor kwetsbare mensen. Hans Meganck, 2017

Depressief. Goede zorg voor kwetsbare mensen. Hans Meganck, 2017 HERSTEL VAN DEPRESSIE HERSTELLEN IN PLAATS VAN GENEZEN HERSTEL IS MOGELIJK MAAR ER ZIJN VEEL DREMPELS DEPRESSIEF OF ANDERE KWETSBAARHEID? DIAGNOSESTELLING (MEER DAN) EEN DIPJE? HET WILD PAARD WAARVAN JE

Nadere informatie

In 3 stappen naar een ONTSPANNEN ADEMHALING

In 3 stappen naar een ONTSPANNEN ADEMHALING In 3 stappen naar een ONTSPANNEN ADEMHALING Stel je voor dat je eindelijk kan zingen zonder enige moeite. Dat je die hoge noot haalt zonder te knijpen en geen last krijgt van je stem? Hoe zou je je dan

Nadere informatie

RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG

RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG Verslag bijeenkomst 21 januari 2011 Erasmus MC RESULTATEN NATIONALE PIJNMETING: PIJNPATIENTEN SIGNALEREN ERNSTIG GEBREK AAN ERKENNING EN GOEDE ZORG Partners Mijnpijn.nl vinden dat chronische pijn prioriteit

Nadere informatie

Stressloos leren.

Stressloos leren. Stressloos leren Wat gaan we doen? Stress Vecht en vlucht reactie Herkennen van stress, het verloop, herstel Oorzaken van veel STRESS Hersenen en STRESS Optimaal leren: talentontwikkelingsmodel leren

Nadere informatie

In gesprek over digitale zorg

In gesprek over digitale zorg In gesprek over digitale zorg Ervaringen en meningen van cliënten en zorgprofessionals met digitale zorg. 2 oktober 2015 Programma Welkom Brengen en halen Wat weten we al? Wat vind jij? Nagesprek 2 cliënten

Nadere informatie

VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN. Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering

VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN. Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering Andere aanwezige(n): Nee Ja Naam: Relatie tot cliënt: Easycare Welzijn

Nadere informatie

In gesprek over: Arm en Rijk

In gesprek over: Arm en Rijk Bij Open Deur nummer 2, februari 2013 In gesprek over: Arm en Rijk Armoede en rijkdom. Twee woorden waar een hele wereld achter schuil kan gaan. Werelden waarin niet alleen geld en goederen een rol spelen,

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Lesmodule 4 fasen van. dementie. VOORBEELD LESMODULE: 4 fasen van dementie

Lesmodule 4 fasen van. dementie. VOORBEELD LESMODULE: 4 fasen van dementie Lesmodule 4 fasen van dementie Inhoudsopgave: 1. Wat is dementie? blz. 3 2. Twee basisprincipes over de werking van de hersenen blz. 4 3. Omschrijving van de vier fasen van ikbeleving bij dementie blz.

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Dankzondag gelijkenis van de werkers in de wijngaard. Lezingen: Deuteronomium 24 : 14 en 15 en Mattheüs 20 : 1-16

Dankzondag gelijkenis van de werkers in de wijngaard. Lezingen: Deuteronomium 24 : 14 en 15 en Mattheüs 20 : 1-16 Dankzondag gelijkenis van de werkers in de wijngaard Lezingen: Deuteronomium 24 : 14 en 15 en Mattheüs 20 : 1-16 Het verhaal van de werkers in de wijngaard. Eén van de vele gelijkenissen uit Matteus. Passend

Nadere informatie

Het evangelie volgens. Annelien Bij de Vaate

Het evangelie volgens. Annelien Bij de Vaate Het evangelie volgens Annelien Bij de Vaate 1. Oorspronkelijk Dit is een verhaal over het leven. Over hoe het leven is ontstaan, of het een doel heeft, wie de oorsprong is van het leven. Er zijn veel verhalen

Nadere informatie

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes!

Beste lezer. Joke van Hardeveld. Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt. Succes! Ga ervoor Waardoor werken aan je balans ook jou lukt Beste lezer Ik werk als ZP-er, zelfstandig professional. In mijn werk als coach, counselor merk ik dat leidinggevenden en medewerkers in de gezondheidszorg

Nadere informatie

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière

Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Frits Avis Er bestaat geen raamwerk voor een sportcarrière Anders dan Natalia Stambulova, volgens wie er zes keerpunten zijn die een sportcarrière kunnen maken of breken, is sportpsycholoog Frits Avis

Nadere informatie

: zaal 1042 (theaterzaal)

: zaal 1042 (theaterzaal) 11.15-12.00: zaal 1042 (theaterzaal) Jolien Slavenburg en Marianne Inghels Oplossingsgericht werken in de flow!! Iedereen kent situaties waarin alles vanzelf lijkt te gaan. De tijd vervaagt en je bent

Nadere informatie

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek.

Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. Conflicten hanteren Tijd: verdelen over twee bijeenkomsten. Bijeenkomst 1 Laat de jongeren de test conflictstijlen maken (zie bijlage 1). Naar aanleiding van de uitslag ga je in gesprek. De uitkomst van

Nadere informatie