Ketenanalyse asfaltproductie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ketenanalyse asfaltproductie"

Transcriptie

1 PAGINA i van 13 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: Documentnummer: _Rapportage_Ketenanlyse_asfaltproductie_2.1 Versie: 2.1 Status: Concept Uitgegeven door: Oosterhof Holman Beheer B.V. Postbus ZG Grijpskerk

2 PAGINA 2 van 13 Inhoudsopgave 1 Inleiding Doel van de analyse Beschrijving van de waardeketen Omschrijving van de activiteiten Partners binnen de waardeketen Afbakening van de waardeketen De waardeketen schematisch Identificatie en calculatie van de scope 3 emissies Bronanalyse Scope-indeling bronnen Dataverzameling en calculatie van de emissies Dataverzameling en calculatie van scope 3 emissies Totale emissies in de waardeketen Berekende scope 3 emissies Dataverzameling en calculatie van scope 3 emissies Totale emissies in de waardeketen Reductiemogelijkheden Asfalttransport Aardgasverbruik APW Conclusies en aanbevelingen Bijlage A: Specificatie APW... 13

3 PAGINA 3 van 13 1 Inleiding Oosterhof Holman heeft het voornemen om zich te certificeren op niveau 5 van de CO 2 prestatieladder. Certificering vindt plaats op basis van een portfolio welke eenmaal per jaar wordt aangeboden aan een geaccrediteerde instelling die de certificering verzorgd. Onderdeel van het portfolio is een tweetal analyses van koolstofdioxide genererende activiteiten. Deze analyses dienen betrekking te hebben op de meest materiële scope 3 emissies van Oosterhof Holman. In eerste instantie is het dus noodzakelijk te bepalen welke scope 3 emissies het meest materieel zijn. Het inzichtelijk maken van de scope 3 emissies dient te geschieden conform de door het GHG protocol voorgeschreven methode. Een beschrijving van de methode evenals een beschrijving van de scope 3 emissies van Oosterhof Holman staan in de kwantitatieve analyse. Uit deze analyse kan worden opgemaakt dat de inkoop van asfalt een groot deel van de inkoopomzet verantwoord. Voor het uitvoeren van haar infrastructurele projecten heeft Oosterhof Holman over het jaar ton asfalt ingekocht. Een groot deel, namelijk ton asfalt, was afkomstig van asfaltproductie Westerbroek (APW). Deze ketenanalyse heeft uitsluitend betrekking op deze locatie Doel van de analyse Het doel van deze analyse is het inzichtelijk maken van de keten(partners) en de daarbij behorende activiteiten. Met de verkregen inzichten kunnen alle mogelijke emissiebronnen worden geïdentificeerd. De bijbehorende activiteit data kunnen vervolgens in overleg met de ketenpartners worden vastgesteld. Vervolgens kunnen de activiteit data worden vermenigvuldigd met een conversiefactor waarmee de emissies in tonnen CO 2 kunnen worden berekend.

4 PAGINA 4 van 13 2 Beschrijving van de waardeketen Zoals eerder al gezegd gaat deze ketenanalyse over het product asfalt afkomstig van de APW. De locatie is gelegen op het gelijknamige bedrijventerrein dat wordt ontsloten door de N860 die direct in verbinding staat met de A7. Figuur 1: Asfaltproductie Westerbroek 1.2. Omschrijving van de activiteiten Asfalt is een mengsel van zand, steenslag, asfaltgranulaten, vulstoffen en bindmiddelen. Het zand en steenslag worden periodiek per schip naar de asfaltcentrale aangevoerd en worden aldaar gelost met speciale kranen. Deze kranen lossen het product in vrachtwagens die het product intern transporteren naar de voorraadbunkers. Met behulp van een shovel wordt de voorraad de hoogte ingewerkt en het terrein netjes gehouden. De overige grondstoffen worden per as aangevoerd en indien nodig opgeslagen in de daarvoor bedoelde opslagfaciliteiten. Een in werking zijnde asfaltcentrale wordt gekenmerkt door een shovel die continu de speciaal ontworpen doseerbakken vult. Deze doseerbakken doseren de grondstoffen zand, steenslag en granulaten op een lopende band via welke zij naar een trommeldroger worden getransporteerd. In de trommeldroger worden de grondstoffen verhit tot ongeveer 180⁰C waardoor zij worden ontdaan van hun vocht. Vervolgens worden de gedroogde mineralen met behulp van een emmerelevator naar de zeefstraten getransporteerd waar zij naar fractie worden afgezeefd en opgeslagen in silo s. De silo s zijn volledig geïsoleerd en kunnen bovendien, wanneer weeromstandigheden opslag noodzakelijk maken, worden verwarmd met hete lucht. Op deze manier kunnen de mineralen zonder enig temperatuur verschil worden opgeslagen. Afhankelijk van de gewenste soort asfalt worden de warme mineralen afgewogen en in een mengbak gestort. Hier worden de voorgeschreven hoeveelheden vulstof en bitumen toegevoegd en gemengd met de mineralen. Het asfaltmengsel wordt nu gestort in een voorraadsilo van waaruit vrachtwagens het eindproduct naar een bouwplaats transporteren.

5 PAGINA 5 van 13 Eenmaal op de bouwplaats aangekomen wordt de klep aan de achterzijde van de vrachtwagen boven de hopper (lees: buffer) van een asfaltspreidmachine gereden. Het asfalt dat op een geleidelijke manier wordt gelost, wordt vervolgens vanuit de hopper met spreidwormen verdeeld over de gehele werkbreedte van de spreidmachine. Vervolgens wordt het asfalt uitgevlakt en voorverdicht. Walsen dragen zorg voor de verdere verdichting. Asfaltwegen worden regelmatig vernieuwd. Veelal wordt dit veroorzaakt doordat de kwaliteit van de wegen moet worden verbeterd om bijvoorbeeld geluidsoverlast te reduceren. Voordat de werkzaamheden kunnen aanvangen is het noodzakelijk de oude weg te ontmantelen door middel van een frees. Een asfaltfrees verkleint het asfalt met behulp van beitels in kleinere fracties die met behulp van een transportband in een vrachtwagen worden gestort. Teerhoudende fracties worden gescheiden afgevoerd, niet teerhoudende fracties worden in het geval van Oosterhof Holman afgevoerd naar de APW Partners binnen de waardeketen Veel van de in 2.1 omschreven activiteiten worden uitgevoerd in eigen beheer. Zo heeft Oosterhof Holman onder andere vrachtwagens, asfaltspreidmachines, walsen en frezen in haar bezit. Het eigenlijke productieproces wordt uitgevoerd door de APW. Ook de inkoop van grondstoffen, producten en diensten wordt verzorgd door de APW. Navraag bij de bedrijfsleider asfalt deed ons leren dat zij meerdere leveranciers hebben, namelijk: - Steenslag, Verkaik; - Vulstof, Cementbouw; - Zand, Roelofs Wegenbouw; - Bitumen, Totall/Kuwait/Exxon; - Asfaltgranulaat, Oosterhof Holman Afbakening van de waardeketen Omdat het, zoals het handboek van de CO 2 prestatieladder aangeeft, niet direct noodzakelijk is om alle ketenpartners te benaderen heeft Oosterhof Holman besloten alleen de cruciale gegeven op te vragen. Zo is er uitvoerig gesproken met de bedrijfsleiding van de APW betreffende hun carbon footprint en is ook, weliswaar globaal, inzicht verkregen in de CO 2 emissies gerelateerd aan het transport van asfalt. Het vierkant zoals deze in het figuur op de volgende bladzijde is weergegeven geeft de afbakening schematisch weer.

6 PAGINA 6 van De waardeketen schematisch Figuur 2: Schematische weergave waardeketen asfalt

7 PAGINA 7 van Identificatie en calculatie van de scope 3 emissies 2.1. Bronanalyse Allereerst moet er worden bepaald welke apparatuur (bronnen) emissies veroorzaken. Een zogeheten bronanalyse is uitgevoerd in samenwerking met de APW. De volgende bronnen zijn geïdentificeerd: 1) Shovel; 2) Gasbrander droger(s); 3) Elektrische installaties; 4) Vrachtwagens (asfalttransport); Deze bronnen kunnen worden ingedeeld in de categorieën mobiele en stationaire verbranding Scope-indeling bronnen Conform het handboek van de CO 2 kunnen de bronnen worden ingedeeld in directe emissies, indirecte emissies van ingekochte elektriciteit, warmte of stroom en overige indirecte emissies. Categorie Directe emissies (scope 1) Indirecte emissies van ingekochte elektriciteit, warmte of stoom Overige indirecte emissies (scope 3) (scope 2) Shovel x Gasbrander droger(s) x Elektrische installaties x Vrachtwagens (asfalttransport) x x Tabel 1: Scope-indeling van de bronnen Aan de hand van tabel 1 kan er worden geconcludeerd dat het merendeel aan bronnen valt binnen de categorie overige indirecte emissies. Deze bronnen zijn allemaal in het beheer van de APW. De directe emissies komen voort uit bronnen die in het beheer zijn van Oosterhof Holman. 2.1 Dataverzameling en calculatie van de emissies De scope 1 emissies van de bron zoals deze wordt genoemd in tabel 1 worden bepaald met behulp van aannames en informatie afkomstig van de administratie. De conversiefactoren zijn allemaal afkomstig uit het handboek van de CO 2 prestatieladder. Vrachtwagens De vrachtwagens die het product naar een bouwplaats transporteren, nemen per vracht 15 m³ mee (1 m³ asfalt = kg). Er wordt aangenomen dat de APW een verzorgingsgebied heeft van 50 km, een retour zal dus gemiddeld 100 transportkilometers opleveren. In het jaar 2011 werd er in totaal ton asfalt naar bouwplaatsen getransporteerd. De totale transportafstand in 2011 bedroeg km. De gehanteerde conversiefactor is 110 gram CO 2 per ton per kilometer. De CO2 emissie als gevolg van het asfalttransport bedroegen 679 ton.

8 PAGINA 8 van Dataverzameling en calculatie van scope 3 emissies De scope 3 emissies van de bronnen zoals deze worden genoemd in tabel 1 worden bepaald met behulp van aannames en informatie afkomstig van de APW. Gezien het feit dat de APW meerdere afnemers heeft is de belasting in termen van CO 2 berekend op basis van het aantal tonnen asfalt dat Oosterhof Holman ten opzichte van de totale productie heeft ingekocht. Dit betekend dat de carbon footprint van de APW voor / deel aan Oosterhof Holman wordt toegerekend. De conversiefactoren zijn allemaal afkomstig uit het handboek van de CO 2 prestatieladder. Shovel De shovel welke de grondstoffen in de doseerbakken stort was in het jaar 2011 goed voor een dieselverbruik van liter. De gehanteerde conversiefactor is gram CO 2 per liter diesel. De CO2 emissie als gevolg van het gebruik van de shovel bedroegen 28 ton. Gasbrander De aanwezige gasbrander(s) waren in het jaar 2011 goed voor een aardgasverbruik van Nm³. De gehanteerde conversiefactor is gram CO 2 per Nm³ aardgas. De CO2 emissie als gevolg van het drogen bedroegen 900 ton. Elektrische installaties De elektrische installaties die de APW in gebruik heeft waren in 2011 goed voor een verbruik van kwh. De gehanteerde conversiefactor is 300 gram CO 2 per Nm³ kilowattuur. De CO2 emissie als gevolg van het elektriciteitsverbruik bedroeg 85 ton. 2.2 Totale emissies in de waardeketen De totale emissies binnen de waardeketen zoals deze in dit rapport wordt beschreven bedraagt ton CO 2. Per ton asfalt bedraagt de CO 2 emissies 27,38 kilogram.

9 PAGINA 9 van 13 3 Berekende scope 3 emissies 2010 De scope 1 emissies van de bron zoals deze wordt genoemd in tabel 1 worden bepaald met behulp van aannames en informatie afkomstig van de administratie. De conversiefactoren zijn allemaal afkomstig uit het handboek van de CO 2 prestatieladder. Vrachtwagens De vrachtwagens die het product naar een bouwplaats transporteren, nemen per vracht 15 m³ mee (1 m³ asfalt = kg). Er wordt aangenomen dat de APW een verzorgingsgebied heeft van 50 km, een retour zal dus gemiddeld 100 transportkilometers opleveren. In het jaar 2010 werd er in totaal ton asfalt naar bouwplaatsen getransporteerd. De totale transportafstand in 2010 bedroeg km. De gehanteerde conversiefactor is 110 gram CO 2 per ton per kilometer. De CO2 emissie als gevolg van het asfalttransport bedroegen 509 ton. 3.1 Dataverzameling en calculatie van scope 3 emissies De scope 3 emissies van de bronnen zoals deze worden genoemd in tabel 1 worden bepaald met behulp van aannames en informatie afkomstig van de APW. Gezien het feit dat de APW meerdere afnemers heeft is de belasting in termen van CO 2 berekend op basis van het aantal tonnen asfalt dat Oosterhof Holman ten opzichte van de totale productie heeft ingekocht. Dit betekend dat de carbon footprint van de APW voor / deel aan Oosterhof Holman wordt toegerekend. De conversiefactoren zijn allemaal afkomstig uit het handboek van de CO 2 prestatieladder. Shovel De shovel welke de grondstoffen in de doseerbakken stort was in het jaar 2010 goed voor een dieselverbruik van liter. De gehanteerde conversiefactor is gram CO 2 per liter diesel. De CO2 emissie als gevolg van het gebruik van de shovel bedroegen 28 ton. Gasbrander De aanwezige gasbrander(s) waren in het jaar 2010 goed voor een aardgasverbruik van Nm³. De gehanteerde conversiefactor is gram CO 2 per Nm³ aardgas. De CO2 emissie als gevolg van het drogen bedroegen 698 ton. Elektrische installaties De elektrische installaties die de APW in gebruik heeft waren in 2010 goed voor een verbruik van kwh. De gehanteerde conversiefactor is 300 gram CO 2 per Nm³ kilowatuur. De CO2 emissie als gevolg van het elektriciteitsverbruik bedroeg 68 ton Totale emissies in de waardeketen De totale emissies binnen de waardeketen zoals deze in dit rapport wordt beschreven bedraagt ton CO 2. Per ton asfalt bedraagt de CO 2 emissies 28,15 kilogram.

10 PAGINA 10 van Reductiemogelijkheden Op basis van de in hoofdstuk 3 omschreven bronnen, scope-indeling, dataverzameling en calculatie is het mogelijk reductiemogelijkheden te beschrijven. De reductiemogelijkheden hebben betrekking op de twee grootste stukken uit het taartdiagram zoals deze is weergegeven in figuur Asfalttransport De vrachtwagens welke het transport van het depot naar de eindverbruiker verzorgen zijn verantwoordelijk voor 40% van de totale emissies zoals deze in dit rapport staan omschreven. De emissies kunnen worden beperkt door het transport, dat nu veelal wordt verzorgd door 8x4 of 8x2 vrachtwagens, te laten verzorgen door een trekker met oplegger. Dit resulteert in een besparing van 30 gram CO 2 per ton per kilometer. Jaarlijks zou dit een besparing van 138 ton CO 2 opleveren Aardgasverbruik APW In het kader van de MJA3 (meerjarenafspraak energie-efficiënte voor de asfaltindustrie) heeft de APW een aantal besparingsmogelijkheden ten aanzien van het verbruik van aardgas omschreven. Onder andere het overkappen van de doseerinstallaties, zeven en opslag van asfaltgranulaat worden als besparende mogelijkheden genoemd. Jaarlijks zou dit conform de specificatie (zie bijlage 1) van de APW een energiebesparing (in GJ) van 5,2% opleveren

11 PAGINA 11 van 13 4 Conclusies en aanbevelingen Op basis van de gegevens zoals deze worden omschreven in dit rapport kan er worden geconcludeerd dat de asfaltketen van Oosterhof Holman ton CO2 genereert. Op basis van het referentiejaar betekend dit een afname van 2,7% per ton asfalt. Uit figuur 3 kan af worden gelezen dat 53% hiervan veroorzaakt wordt door het verwarmen van de mineralen. Enerzijds zou Oosterhof Holman er goed aan doen de APW aan te bevelen haar voorgestelde besparingsmaatregelen te verwezenlijken. Anderzijds zou ook Oosterhof Holman haar verbruik ten aanzien van het asfalttransport verder kunnen optimaliseren. Ten slotte is het aan te raden om de gehele waardeketen gedetailleerder in kaart te brengen. Figuur 3: Taartdiagram van de asfaltketen 2011

12 PAGINA 12 van 13 Bijlagen

13 PAGINA 13 van 13 Bijlage A: Specificatie APW

Ketenanalyse Asfalt scope 3. emissies

Ketenanalyse Asfalt scope 3. emissies Versie: 1.0 Datum vrijgave: 2-6-2017 Geldigheidsduur: 1 jaar Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Kwaliteitsaspecten betreffende database en footprint... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Ketenanalyse zandwinning 2014

Ketenanalyse zandwinning 2014 PAGINA i van 13 Ketenanalyse zandwinning 2014 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 540613 Versie: 1.0 Status: Uitgegeven door: Oosterhof Holman Beheer B.V. Postbus 6 9843 ZG Grijpskerk

Nadere informatie

Ketenanalyse Asfalt scope 3. emissies

Ketenanalyse Asfalt scope 3. emissies Versie: 1.0 Datum vrijgave: 27-4-2018 Geldigheidsduur: 1 jaar Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Kwaliteitsaspecten betreffende database en footprint... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd.

Nadere informatie

Carbon footprint 2011

Carbon footprint 2011 PAGINA i van 12 Carbon footprint 2011 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Carbon_footprint_2011_1.2 Versie: 1.2 Status: Definitief Uitgegeven

Nadere informatie

Carbon footprint 2013

Carbon footprint 2013 PAGINA i van 13 Carbon footprint 2013 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer: 511133 Documentnummer: 511133_Rapportage_Carbon_footprint_2013_2.0 Versie: 2.0 Status: Def Uitgegeven

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Ketenanalyse zand. Aspect(en): 4.A.1

CO 2 Prestatieladder. Ketenanalyse zand. Aspect(en): 4.A.1 CO 2 Prestatieladder Ketenanalyse zand Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Aspect(en): 4.A.1 Datum: 04 april 2014 Inhoudsopgave 1.0 Identificatie... 3 2.0 Doelstelling...

Nadere informatie

Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2012

Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2012 TITEL: Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2012 DATUM 1-8-2012 STATUS: Definitief PAGINA i van 10 Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2012 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer:

Nadere informatie

Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2014

Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2014 TITEL: Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2014 DATUM 11-7-2014 STATUS: Definitief PAGINA i van 10 Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2014 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Besteknummer: - Projectnummer:

Nadere informatie

Rapport 16 oktober 2014

Rapport 16 oktober 2014 CO 2 -EMISSIE INVENTARIS SCOPE 1 EN 2 OVER 2014 AANEMINGSBEDRIJF VAN DER ZANDEN BV EN VAN DER ZANDEN MILIEU BV IN HET KADER VAN DE CO 2 -PRESTATIELADDER Rapport 16 oktober 2014 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...

Nadere informatie

Ketenanalyse ophoogzand voor MNO Vervat

Ketenanalyse ophoogzand voor MNO Vervat DEFINITIEVE RAPPORTAGE Ketenanalyse ophoogzand voor MNO Vervat Betrokkenen: John Kerstjens Sander Hegger Maxim Luttmer MNO Vervat Groep Vestiging Rotterdam, november 2010 Rapportage Ketenanalyse ophoogzand

Nadere informatie

Ketenanalyse loonwerk scope 3 emissies

Ketenanalyse loonwerk scope 3 emissies VERSIE: 1.0 DATUM: 30-5-2017 PAGINA: i van 5 Ketenanalyse loonwerk scope 3 emissies Versie: 1.0 Auteur: CO2 werkgroep Datum: 30-5-2017 Uitgegeven door: Oosterhof Holman Beheer B.V. Postbus 6 9843 ZG Grijpskerk

Nadere informatie

Ketenanalyse Scope 3 Emissie Zandopbrengen project Rondweg Garyp Verplaatsing zand met de focus op Project De Haak om Leeuwarden

Ketenanalyse Scope 3 Emissie Zandopbrengen project Rondweg Garyp Verplaatsing zand met de focus op Project De Haak om Leeuwarden Ketenanalyse Scope 3 Emissie Zandopbrengen project Rondweg Garyp Verplaatsing zand met de focus op Project De Haak om Leeuwarden Haarsma Groep BV Waltaweg 6 8765 LP Tjerkwerd T: 0515 579 100 E: info@haarsmagroep.nl

Nadere informatie

Carbon Footprint 2014

Carbon Footprint 2014 Carbon Footprint 2014 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Projectnummer: 550613 Versie: 1.1 Datum: 19-6-2015 Status: Defintief Adres Kievitsweg 13 9843 HA, Grijpskerk Contact Tel. 0594-280 123 E-mail: info@oosterhofholman.nl

Nadere informatie

CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1)

CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1) Gebr. van der Lee CO 2 emissie inventarisatie januari-juli 2012 (3-A-1) CO²- Bewust Directie: E. van der Lee Communicatiemanager: T. Hoebee KAM-Coördinator: A. Werkmeester Lelystad, september 11 Inhoudsopgave

Nadere informatie

CO 2 emissie inventarisatie januari- December 2013 (3-A-1)

CO 2 emissie inventarisatie januari- December 2013 (3-A-1) Gebr. van der Lee CO 2 emissie inventarisatie januari- December 2013 (3-A-1) CO²- Bewust Lelystad, april 2014 Inhoudsopgave 1. CO2-emissie inventaris... 3 1.1 Grondslag CO2-emissie inventaris... 3 1.2.

Nadere informatie

CO 2 -EMISSIE INVENTARIS SCOPE 1 EN 2 OVER 2013 GEBR. DE JONGH BV IN HET KADER VAN DE CO 2 -PRESTATIELADDER. Rapport GJT-CO2.1238.07..

CO 2 -EMISSIE INVENTARIS SCOPE 1 EN 2 OVER 2013 GEBR. DE JONGH BV IN HET KADER VAN DE CO 2 -PRESTATIELADDER. Rapport GJT-CO2.1238.07.. CO 2 -EMISSIE INVENTARIS SCOPE 1 EN 2 OVER 2013 GEBR. DE JONGH BV IN HET KADER VAN DE CO 2 -PRESTATIELADDER Rapport GJT-CO2.1238.07..R Opdrachtgever : Transportbedrijf Gebr. de Jongh BV t.a.v. de heer

Nadere informatie

Periodieke rapportage januari - juni CO₂ prestaties. Rijssen, maart Auteur: L.J. Hoff. Geaccodeerd door: M.

Periodieke rapportage januari - juni CO₂ prestaties. Rijssen, maart Auteur: L.J. Hoff. Geaccodeerd door: M. Periodieke rapportage januari - juni 2013 CO₂ prestaties Rijssen, maart 2014 Auteur: L.J. Hoff Geaccodeerd door: M. Nijkamp Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding pagina 3 2. Organisatie pagina 4 2.1 Rapporterende

Nadere informatie

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015

Ketenanalyse project Kluyverweg. Oranje BV. www.oranje-bv.nl. Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0. Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Ketenanalyse project Kluyverweg Oranje BV Conform de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Versie : Versie 1.0 Datum : 10-11-2015 Handtekening autoriserend verantwoordelijk manager Autorisatiedatum: 3-12-2015 Naam

Nadere informatie

[2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V.

[2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. [2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. Mr. Jac takkade 35a 1432 CB Aalsmeer Contact persoon: Dhr. J. Kruijenaar Tel.:

Nadere informatie

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 2e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen de Van der Ende Steel Protectors Group BV staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 Emissie-inventaris met CO2-Footprint www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

Scope III analyse 2015

Scope III analyse 2015 Scope III analyse 2015 Beheer document Versie Datum wijziging Gewijzigd door Scope III Analyse 12-5-2016 M. Hoogeland Inhoud Inleiding... 4 1.De waardeketen... 4 Algemene beschrijving... 4 Meetperiode...

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder 2014

CO2 Prestatieladder 2014 CO2 Prestatieladder 2014 Brouwers Holding BV en daarmee de bedrijven Adhetec BV en Pro-Emium BV hebben de doelstelling om te voldoen aan niveau één, twee, drie, vier en vijf van de CO2 Prestatieladder

Nadere informatie

[2018] Inclusief strategieën ter reductie van scope3-emissie. Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V.

[2018] Inclusief strategieën ter reductie van scope3-emissie. Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. [2018] Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard Inclusief strategieën ter reductie van scope3-emissie.

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Opgesteld door: Wouter van

Nadere informatie

Ketenanalyse Transport

Ketenanalyse Transport 2015 Ketenanalyse Transport Rapportage: KAS 2015 Datum: 21 augustus 2015 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.2 Identificeren van partners

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT

1. INLEIDING 2. CARBON FOOTPRINT 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem

CO-2 Rapportage Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem CO-2 Rapportage 2013 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 2-5-2014 Versie 2.1 H.J.Slot Geaccordeerd J.Nannings Directeur Inhoudsopgave

Nadere informatie

1. INLEIDING Rapportage

1. INLEIDING Rapportage 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Beheermaatschappij B.V. staat zowel interne als externe duurzaamheid hoog op de agenda. Interne duurzaamheid richt zich met name op het eigen huisvestingsbeleid, de bedrijfsprocessen

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2 e helft 2013 en jaaroverzicht CO₂ prestaties. Rijssen, maart Auteur: L.J. Hoff

Periodieke rapportage 2 e helft 2013 en jaaroverzicht CO₂ prestaties. Rijssen, maart Auteur: L.J. Hoff Periodieke rapportage 2 e helft 2013 en jaaroverzicht 2013 CO₂ prestaties Rijssen, maart 2014 Auteur: L.J. Hoff Geaccodeerd door: M. Nijkamp Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding pagina 3 2. Organisatie

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. ELEKTRICITEIT... 5 4. GROENAFVAL... 6 KETENANALYSE... 6 REDUCTIEDOELSTELLING... 6 HOEVEELHEID

Nadere informatie

Aanleg van nutsvoorzieningen

Aanleg van nutsvoorzieningen 3: Analyse van GHG-genererende (ketens van) activiteiten Afdeling KAM Blad 1 van 11 Aanleg van nutsvoorzieningen Blad 2 van 11 Voorwoord In het kader van de gestelde eisen in de CO 2 -prestatieladder van

Nadere informatie

Periodieke rapportage 1 e helft CO₂ prestaties. Rijssen, juli Auteur: L.J. Hoff. Geaccodeerd door: M.

Periodieke rapportage 1 e helft CO₂ prestaties. Rijssen, juli Auteur: L.J. Hoff. Geaccodeerd door: M. Periodieke rapportage 1 e helft 2014 CO₂ prestaties Rijssen, juli 2014 Auteur: L.J. Hoff Geaccodeerd door: M. Nijkamp Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding pagina 3 2. Organisatie pagina 4 2.1 Rapporterende

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 CO 2 -Prestatieladder 3.A.1 Emissie-inventaris met CO2-Footprint 2016 www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar)

Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Carbon Footprint Beheer Familie van Ooijen BV Rapportage januari december 2009 (referentiejaar) Dit document bevat: - De uitgewerkte actuele emissie inventaris 2009 o de analyse van de emissie inventaris

Nadere informatie

Ketenanalyse Asfalt. : R. van Eummelen

Ketenanalyse Asfalt. : R. van Eummelen Ketenanalyse Asfalt Opdrachtgever Auteur : Remmits Groep : R. van Eummelen Voor akkoord versie: 1.0 d.d.: 12-02-2019 Autorisatie: Auteur: Projectleider: Directeur: Naam: R. van Eummelen J. Remmits P. Remmits

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016 (Som)

Milieubarometerrapport 2016 (Som) Milieubarometerrapport 2016 (Som) Totaal NBB Groep Milieubarometer - 2016 (Som) Totaal NBB Groep Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken

Nadere informatie

1 De directe en indirecte GHG-emissies 2017

1 De directe en indirecte GHG-emissies 2017 1 De directe en indirecte GHG-emissies 2017 Om een duidelijk inzicht te krijgen in de uitstoot van de GHG-emissies wordt in dit hoofdstuk weergegeven hoe deze uitstoot is verdeeld. De totale directe en

Nadere informatie

CO 2 Nieuwsbrief

CO 2 Nieuwsbrief CO 2 Nieuwsbrief 2-2015 Inleiding Roelofs registreert en rapporteert zijn CO2-emissies conform de NEN-ISO 14064-1. Het energieverbruik en diens resulterende emissies zijn opgedeeld in drie groepen. Emissies

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2015 Rapportage Scope -Emissies Geïdentificeerde en gekwantificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope ) Accounting and Reporting Standard Pijnacker Infra B.V. Barwoutswaarder 87B 449 HK

Nadere informatie

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010)

Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Carbon Footprint 1e helft 2015 (referentiejaar = 2010) Opgesteld door: Akkoord: I. Bangma O. Van der Ende 1. INLEIDING Binnen Van der Ende Steel Protectors Group staat zowel interne als externe duurzaamheid

Nadere informatie

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2

Inhoud. Ketenanalyse prefab betonproducten GMB 2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Stap 1: Uitwerking van de waardeketen... 4 2.1 Grondstoffen... 4 2.2 Transport naar betoncentrale... 4 2.3 Prefab betoncentrale... 4 2.4 Transport naar het project... 5 2.5 Gebruikersfase

Nadere informatie

[2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V.

[2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. [2018] Ketenanalyse Scope 3 Emissie [Transport van zand naar projecten in Diemen] Aannemings- en wegenbouwbedrijf Verdam B.V. Mr. Jac takkade 35a 1432 CB Aalsmeer Contact persoon: Dhr. J. Kruijenaar Tel.:

Nadere informatie

Carbon Footprint 2015 Gebr. Barendregt

Carbon Footprint 2015 Gebr. Barendregt Carbon Footprint 2015 Gebr. Barendregt BMD Advies Rijndelta B.V. Ebweg 18 2991 LT BARENDRECHT tel: (0180) 614 378 e-mail: info@rd.bmdadvies.nl www.bmdadviesdrijdelta.nl Datum: 24 oktober 2016 Kenmerk:

Nadere informatie

CO2-reductieplan Kuurman

CO2-reductieplan Kuurman CO2-reductieplan Kuurman Auteur: MRO, RVD Januari 2017 Inhoud CO2-reductieplan Kuurman... 1 Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 2 Energiebeoordeling... 4 2.1 Identificatie verbruikers... 4

Nadere informatie

Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2017

Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2017 PAGINA i van 6 Carbon footprint Tussenrapportage Q1/Q2 2017 Opdrachtgever: Stuurgroep MVO Versie: 1.0 Datum: 1-11-2017 Uitgegeven door: Oosterhof Holman Beheer B.V. Postbus 6 9843 ZG Grijpskerk PAGINA

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 4 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL...

Nadere informatie

Analyse Scope 3 CO 2 -emissies Van Dorp CO 2 Prestatieladder. Versie 1.3 summary

Analyse Scope 3 CO 2 -emissies Van Dorp CO 2 Prestatieladder. Versie 1.3 summary Analyse Scope 3 CO 2 -emissies Van Dorp CO 2 Prestatieladder Versie 1.3 summary Auteurs: Van Dorp Dienstencentrum Datum: Update: november 2015 Inhoudsopgave 1 Achtergronden... 2 1.1 Bedrijfsprofiel...

Nadere informatie

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed

Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Carbon Footprint Welling Bouw Vastgoed Dit document bevat de uitgewerkte actuele emissie-inventaris van Welling Bouw Vastgoed Rapportage 1 e halfjaar 2010 (januari juli 2010) Opgesteld door: TL Gecontroleerd

Nadere informatie

Ketenanalyse ASFALTVERWERKING

Ketenanalyse ASFALTVERWERKING Ketenanalyse ASFALTVERWERKING Rapportage ketenanalyses asfalt Grondstoffen t.b.v. asfalt Transport t.b.v. asfalt Verwerking van asfalt Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond

Nadere informatie

Ketenanalyse asfalt in project 'IGO A28/A50'

Ketenanalyse asfalt in project 'IGO A28/A50' Ketenanalyse asfalt in project 'IGO A28/A50' Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Wat is een ketenanalyse 3 1.2. Activiteiten Gebr. van der Lee VOF 3 1.3. Opbouw 4 Stap 1: Globale berekening van scope 3 emissies

Nadere informatie

CO2 Prestatieladder ste en 2 de kwartaal

CO2 Prestatieladder ste en 2 de kwartaal CO2 Prestatieladder 2012 1 ste en 2 de kwartaal Brouwers Holding BV en daarmee de bedrijven Adhetec BV en Pro-Emium BV hebben de doelstelling om te voldoen aan niveau één, twee en drie van de CO2 Prestatieladder

Nadere informatie

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014

Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014 Voortgangsrapportage CO 2 reductie 1 e helft 2014 CO 2 Prestatieladder - Niveau 3 Datum: 1 november 2014 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Basisgegevens... 2 2.1 Beschrijving van de organisatie...

Nadere informatie

Beheeraccent. Carbon footprint. Beheeraccent. Datum: Maart Pagina 1 van 14

Beheeraccent. Carbon footprint. Beheeraccent. Datum: Maart Pagina 1 van 14 Carbon footprint Datum: 22-03-2019 Status: definitief Pagina 1 van 14 Carbon footprint 2018 Bedrijfsgegevens Bedrijf: Bezoekadres: Grotestraat 19 Postcode en plaats: 5151 JC Drunen Telefoon: 0416-533371

Nadere informatie

Emissie inventaris 2018

Emissie inventaris 2018 Emissie inventaris 2018 Versie 2018.1 Datum: 11-01-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijfsvoering 4 2.1 Bedrijfssamenvatting 4 2.3 Verantwoordelijkheid 4 3. Scope 5 4. Energiestromen 6 4.1 Energiestromen

Nadere informatie

CO 2 -Prestatieladder

CO 2 -Prestatieladder Adviesbureau B.V Sint Bavostraat 60C 4891 CK RIJSBERGEN Telefoon (076) 597 47 16 CO 2 -Prestatieladder 3.3.2 Emissie-inventaris met CO 2 -Footprint 7 juli 2014 www.apconbv.com ..........................................................................................

Nadere informatie

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2

5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.2 5.B.1_2 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2016 H1 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2016 t/m juni 2016 Revisie 1.0 Datum 14 juli

Nadere informatie

Periodieke rapportage 1 e helft 2015. CO₂ prestaties. Rijssen, juli 2015. Auteur: L.J. Hoff. Geaccodeerd door: M.

Periodieke rapportage 1 e helft 2015. CO₂ prestaties. Rijssen, juli 2015. Auteur: L.J. Hoff. Geaccodeerd door: M. Periodieke rapportage 1 e helft 2015 CO₂ prestaties Rijssen, juli 2015 Auteur: L.J. Hoff Geaccodeerd door: M. Nijkamp Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding pagina 3 2. Organisatie pagina 4 2.1 Rapporterende

Nadere informatie

CO-2 Rapportage 2014. Inhoudsopgave. Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078

CO-2 Rapportage 2014. Inhoudsopgave. Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 CO-2 Rapportage 2014 Electrotechnische Industrie ETI bv Vierde Broekdijk 16 7122 JD Aalten Kamer van koophandel Arnhem 09080078 Aalten 28-04-2015 Versie 2.2 J.Nannings Directeur Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Samengesteld op 16 november 2018 Milieubarometer - 2017 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Milieubarometer - 2017 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2013 (Som van 2013)

Milieubarometerrapport 2013 (Som van 2013) Milieubarometerrapport 2013 (Som van 2013) 00 Totaal V+G en Grootvalk Milieubarometer - 2013 (Som van 2013) 00 Totaal V+G en Grootvalk Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Biggelaar Groen BV Milieubarometer - 2017 Biggelaar Groen BV Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en tabellen

Nadere informatie

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard

Rapportage Scope 3-Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope 3) Accounting and Reporting Standard 2016 Rapportage Scope -Emissies Geïdentificeerde emissies conform de Corporate Value Chain (scope ) Accounting and Reporting Standard Gebr. Algra B.V. Huchten 1 9222 LP Drachtstercompagnie Contactpersoon:

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Ketenanalyse diesel. Aspect(en): 4.A.1

CO 2 Prestatieladder. Ketenanalyse diesel. Aspect(en): 4.A.1 CO 2 Prestatieladder Ketenanalyse diesel Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 4.A.1 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 17 april 2014 Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 2.0 Doelstelling...

Nadere informatie

Datum 16/09/2013 Revisie 00 Opm. Start

Datum 16/09/2013 Revisie 00 Opm. Start Page 1 of 9 Datum 16/09/2013 Revisie 00 Opm. Start Emissiestromen Page 2 of 9 Baggerprojecten BeNeLux (zonder gunningsvoordeel) Baggerprojecten Buiten BeNeLux (outside boundery) Kantoren Bergen op Zoom

Nadere informatie

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO 2 emissies juni 2015 Opgesteld door: M. Kelger Rapportage 2014 Energieverbruik en CO2 emissies Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Energieverbruik

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2016

Milieubarometerrapport 2016 Milieubarometerrapport 2016 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Milieubarometer - 2016 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 )

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 ) Juli 2017 Extern Sinds november 2013 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 2015 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

Periodieke Rapportage 2 e helft 2016

Periodieke Rapportage 2 e helft 2016 Periodieke Rapportage 2 e helft 2016 Datum: Paraaf directie: 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Basisgegevens 4 1.1 Beschrijving van de organisatie 4 1.2 Verantwoordelijkheden 4 1.3 Basisjaar 4 1.4 Rapportageperiode

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2015 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 04-04-2016 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Carbon Footprint Analyse S1-2015

Carbon Footprint Analyse S1-2015 Lekdijk Oost 21 2861 GA Bergambacht Postbus 4 2860 AA Bergambacht Telefoon (088) - 099 88 00 info@mdb.nl www.mdb.nl IBAN NL03ABNA0587773073 KvK Gouda 29022863 BTW NL005147244B01 ISO 9001 - BRL 6000 - VCA**

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2018

Milieubarometerrapport 2018 Milieubarometerrapport 2018 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Samengesteld op 16 november 2018 Milieubarometer - 2018 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt

Nadere informatie

Herberekening Basisjaar CO 2 -Footprint

Herberekening Basisjaar CO 2 -Footprint Herberekening Basisjaar CO 2 -Footprint Rekenkundige onderbouwing van de herberekening van het basisjaar en eventuele tussenliggende jaren. Zwatra B.V. Doc.code: HBF Versie: 1 Datum: 19 november 2015 Status:

Nadere informatie

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies Rapportage van de meest materiele scope emissies Criteria Conform niveau 5 op de CO-prestatieladder.0 Opgesteld door Dennis Kreeft en Marco Vermeulen Handtekening Autorisatiedatum 1-09-017 Versie 09-06-017

Nadere informatie

CO 2 -EMISSIE INVENTARIS SCOPE 1 EN 2 OVER 2012/2013 VAN DE HENSSEN GROEP IN HET KADER VAN DE CO 2 -PRESTATIELADDER REV.

CO 2 -EMISSIE INVENTARIS SCOPE 1 EN 2 OVER 2012/2013 VAN DE HENSSEN GROEP IN HET KADER VAN DE CO 2 -PRESTATIELADDER REV. CO 2 -EMISSIE INVENTARIS SCOPE 1 EN 2 OVER 2012/2013 VAN DE HENSSEN GROEP IN HET KADER VAN DE CO 2 -PRESTATIELADDER REV. B, 8 APRIL 2014 1 van 15 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 DEFINITIES EN EISEN...

Nadere informatie

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies

Rapportage van de meest materiele scope 3 emissies Rapportage van de meest materiele scope emissies Criteria Conform niveau 5 op de CO-prestatieladder.0 Opgesteld door K.J. Barendregt en C.J.J. (Carona) Doolaard - Barendregt Opgesteld op 5-05-09 Paraaf

Nadere informatie

Scope 3 analyse. Opgesteld in samenwerking met: Will2Sustain, adviesbureau in duurzaam ondernemen

Scope 3 analyse. Opgesteld in samenwerking met: Will2Sustain, adviesbureau in duurzaam ondernemen Scope 3 analyse Titel: 4.A.1 Rapportage Scope 3 Analyse Baars Datum: 15-08-2018 Versie: 1 Status: Concept Opgesteld door: Sander de Kraker Opgesteld in samenwerking met: Will2Sustain, adviesbureau in duurzaam

Nadere informatie

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B.

5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2. Conform Co₂-prestatieladder B.1 met 2.A A A B. 5.B.1_1 Voortgangsrapportage Review Co₂-emissies 2015 H1 + H2 Conform Co₂-prestatieladder 3.0 Verantwoording Titel Voortgangsrapportage CO₂-emissies Periode Januari 2015 t/m december 2015 Revisie 1.0 Datum

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 3 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 3 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave INLEIDING... 3 BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 GROENAFVAL... 5 KETENANALYSE... 5 REDUCTIEDOELSTELLING... 5 HOEVEELHEID GROENAFVAL... 5 TRANSPORT

Nadere informatie

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer

Ketenanalyse Woon- Werkverkeer 2014 Ketenanalyse Woon- Werkverkeer Rapportage: KAWWV 2014 Datum: 12 Augustus 2014 Opgesteld door: Rick Arts Versie: 1.1 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Doel... 4 2.1 Data inventarisatie... 4 2.1.1 Zakelijke

Nadere informatie

Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013

Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013 Compensatie CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie Den Haag over 2013 Inhoud 1 Aanleiding 1 2 Werkwijze 2 2.1. Bronnen 2 2.2. Kentallen 2 3 CO 2 -emissie gemeentelijke organisatie 3 4 Ontwikkeling 5 5

Nadere informatie

Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water. 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015. ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder

Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water. 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015. ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Opdrachtgever: Directie HKV lijn in water 3.A.1 CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015 ten behoeve van de CO 2 -Prestatieladder Titel: CO 2 -emissie inventaris eerste helft 2015 Auteurs: R. Hurkmans

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2014 (Som van 2014)

Milieubarometerrapport 2014 (Som van 2014) Milieubarometerrapport 2014 (Som van 2014) 00 Totaal V+G en Grootvalk Milieubarometer - 2014 (Som van 2014) 00 Totaal V+G en Grootvalk Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 2012 scope 1 en 2

Voortgangsrapportage 2012 scope 1 en 2 Notitie Contactpersoon Manja Buijen Datum 13 augustus 2013 Kenmerk N028-0495501BUJ-los-V01-NL 1 Inleiding Tauw heeft zich eind 2011 laten certificeren voor de -prestatieladder. Hiervoor heeft zij onder

Nadere informatie

Ketenanalyse. Uitstoot ingehuurde onderaannemers. van. Datum opgesteld: 16 november 2015 (aanpassingen oktober 2018)

Ketenanalyse. Uitstoot ingehuurde onderaannemers. van. Datum opgesteld: 16 november 2015 (aanpassingen oktober 2018) Uitstoot ingehuurde onderaannemers van Datum opgesteld: 16 november 2015 (aanpassingen oktober 2018) Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Achtergrond CO₂ Prestatieladder... 4 1.2 Hemmen B.V.... 4 1.3 Omschrijving

Nadere informatie

Energiemanagement plan

Energiemanagement plan Energiemanagement plan Overzicht energiestromen / -verbruikers en CO2-emissie inventarisatie 2015 - halfjaarlijkse rapportage Aannemingsbedrijf B.V. 1 Inleiding Het inventariseren en analyseren van de

Nadere informatie

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint.

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint. Derde voortgangsrapportage CO₂-emissie reductie Hierbij informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO₂ -emissie inventarisatie, betreffende de periode van juni 2014 tot en

Nadere informatie

Ketenanalyse PVC. in project Rioolvervanging en herinrichting Westereng te Bussum

Ketenanalyse PVC. in project Rioolvervanging en herinrichting Westereng te Bussum Ketenanalyse PVC in project Rioolvervanging en herinrichting Westereng te Bussum INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 3 1.1 Wat is een ketenanalyse... 3 1.2 Activiteiten.. 3 1.3 Opbouw 4 Stap 1: Dominantieanalyse

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2012 (Som van 2012)

Milieubarometerrapport 2012 (Som van 2012) Milieubarometerrapport 2012 (Som van 2012) 00 Totaal V+G en Grootvalk Milieubarometer - 2012 (Som van 2012) 00 Totaal V+G en Grootvalk Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2016

Energie beoordelingsverslag 2016 Energie beoordelingsverslag 2016 Datum:... Paraaf directie:... Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden 4 3.

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2015

Milieubarometerrapport 2015 Milieubarometerrapport 2015 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Milieubarometer - 2015 Aannemingsbedrijf Dubbink Vriezenveen B.V. Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik

Nadere informatie

Hoogwaardig en veelzijdig

Hoogwaardig en veelzijdig Hoogwaardig en veelzijdig Carbon footprint rapportage Inhoud Samenvatting... 3 Emissies scope 1... 4 Emissies scope 2... 6 Emissies scope 3... 7 Emissies projecten/overhead... 8 Realisatie reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

1 e half jaar 2015. Carbon Footprint. J.M. de Wit Groenvoorziening BV. Carbon footprint J.M. de Wit Groenvoorziening BV.

1 e half jaar 2015. Carbon Footprint. J.M. de Wit Groenvoorziening BV. Carbon footprint J.M. de Wit Groenvoorziening BV. Carbon Footprint 1 e half jaar 2015 J.M. de Wit Groenvoorziening BV Pagina 1 van 13 Carbon footprint J.M. de Wit Groenvoorziening B.V. Bedrijfsgegevens Bedrijf: J.M. de Wit Groenvoorziening BV Bezoekadres:

Nadere informatie

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014

38,6. CO 2 (ton/jr) 2014 Carbon footprint Op basis van de diverse soorten CO 2 -emissies is de totale CO 2 -emissie van Den Ouden Groep berekend. 9,8 38,6 51,6 Diesel personenwagens Diesel combo's en busjes Hybride personen wagens

Nadere informatie

Milieubarometerrapport 2017

Milieubarometerrapport 2017 Milieubarometerrapport 2017 Barometer VanderHelm Milieubarometer - 2017 Barometer VanderHelm Inhoud De Milieubarometer vertaalt gegevens zoals elektriciteitsverbruik en afvalproductie naar grafieken en

Nadere informatie

Periodieke rapportage 2016 H1

Periodieke rapportage 2016 H1 12 september 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 1. Basisgegevens 4 1.1 Beschrijving van de organisatie 4 1.2 Verantwoordelijkheden 4 1.3 Basisjaar 4 1.4 Rapportageperiode 4 1.5 Verificatie 4 2. Afbakening

Nadere informatie

KLIMAATTRANSPARANTIE

KLIMAATTRANSPARANTIE KLIMAATTRANSPARANTIE GEBOUWEN CO 2 Footprint Rapportage Volledig 2014 ACO BV Doetichem Werkmaatschappij Versie 1.0 11-03-2015 INLEIDING Carbon Footprint staat synoniem voor CO 2 -voetafdruk of CO 2 -emissie

Nadere informatie

Periodieke CO₂ Rapportage januari juni 2015

Periodieke CO₂ Rapportage januari juni 2015 Periodieke CO₂ Rapportage januari juni 2015 Scherrenberg B.V. Versie d.d. 4-8-2015 Geactualiseerd d.d. 6-8-2015 Opgesteld door: J. Niezen Goedgekeurd door: N. Veenendaal Functie: KAM-Coördinator Functie:

Nadere informatie