Handleiding VivianCMS Basic

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding VivianCMS Basic"

Transcriptie

1 Handleiding VivianCMS Basic Versie: Startdatum: Datum laatste wijziging: Opmerking: Gepubliceerd op

2 Inhoudsopgave 1 VivianCMS VivianCMS Lite Werkwijze Schermindeling Bureaublad Bestandssysteem Navigatie Taakbalk Overzicht Standaardmappen Importeren Documenten creëren en bewerken Creëren van een nieuw document Templates en tags Taakbalk Versiebeheer Cellen en Componenten De cel toolbar De component toolbar Cellen toevoegen en bewerken Teksten toevoegen en bewerken Link Anker Kleur Afbeeldingen toevoegen en bewerken Ankers Pagina's Overzicht Navigatie Taakbalk Pagina eigenschappenscherm Menu Overzicht Taakbalk Bewerkscherm Algemeen Iconen Rechten Instellingen Overzicht Website Beschrijving Configuratie Lay-out Statistieken Afbeeldingscache Gebruiker Systeemrechten Systeem informatie Tekst instellingen Statistieken Overzicht Datumnavigatie Taakbalk Bezoekers Pagina's Landen Bezoekduur Hosts... 31

3 8.2.6 Zoeken instellingen Overzicht Taakbalk Aanmaken van nieuwe accounts... 33

4 1 VivianCMS In deze handleiding wordt de werking van het Vivian Content Management Systeem (VivianCMS) uitgelegd. Met VivianCMS is het mogelijk om uw website te voorzien van inhoud (content) en deze te onderhouden. VivianCMS is een modulair systeem. Dit houdt in dat eventuele uitbreidingen bovenop het basissysteem eenvoudig via aparte modules kunnen worden toegevoegd. Deze handleiding zal alleen ingaan op het basissysteem van VivianCMS. Eventuele handleidingen voor de uitbreidingsmodules zullen apart bij deze modules worden geleverd. 1.1 VivianCMS Lite Met VivianCMS Lite kunt u documenten creëeren, bewerken en verwijderen. Daarnaast kunt u deze documenten door middel van pagina's publiceren op uw website. Het aanmaken, bewerken en verwijderen van menuitems in uw menu is ook functionaliteit die in het basissysteem tot uw beschikking staat. Ten slotte is het mogelijk om adressen aan te maken en te beheren. Al deze functies zullen in deze handleiding beschreven worden. 1.2 Werkwijze Het systeem is gebaseerd op documenten. Documenten bevatten de informatie (tekst en afbeeldingen) die u wilt publiceren. Vervolgens kunt u de documenten aan pagina's koppelen. Via een pagina is uw document door middel van een URL (bijvoorbeeld beschikbaar op het Internet. Tot slot kunt u een menu opbouwen, waarbij u een koppeling maakt tussen een menu-item en een pagina. Ter illustratie: als een bezoeker op het menu-item welkom klikt, wordt hij naar de pagina welkom.html geleid. Hier krijgt hij het document welkom te zien.

5 1.3 Schermindeling In het systeem is gebruik gemaakt van een duidelijke en gebruiksvriendelijke schermindeling. In alle verschillende schermen wordt consequent vastgehouden aan deze indeling Titel Hier ziet u de titel van de applicatie. Bureaublad Via de bureaublad-knop kunt u snel navigeren in het systeem Adres/Informatiebalk Hier kunt u zien in welke map van het systeem u zich bevindt, of krijgt u informatie over de inhoud van het bestand dat u hebt geopend. Taakbalk In de taakbalk vindt u de knoppen waarmee u acties op de huidige inhoud kunt uitvoeren. Inhoud De inhoud van de geselecteerde pagina. Website menu Onder dit menu kunt u alle schermen bereiken, waarmee u de lay-out en indeling van uw website kunt onderhouden. Systeem menu Onder dit menu kunt u alle schermen bereiken, waarmee u het systeem kunt onderhouden. menu Onder dit menu kunt u alle schermen bereiken, waarmee u uw accounts kunt beheren en kunt bekijken. Help Hiermee gaat u naar de VivianCMS ondersteuningspagina. Uitloggen Hiermee meldt u zich af van het systeem.

6 2 Bureaublad Als u inlogt bij VivianCMS is het bureaublad het eerste scherm dat u ziet. Vanuit het bureaublad kunt u eenvoudig navigeren naar de verschillende hoofdmenu's van VivianCMS. Dit zijn: Mijn documenten: hier kunt u documenten voor uw website aanmaken, wijzigen en verwijderen. Mijn afbeeldingen: hier kunt u de afbeeldingen plaatsen die u voor uw website wilt gebruiken. Mijn website: hier kunt u koppelingen tussen documenten en pagina's wijzigen. Menu: hier kunt u het menu van uw website wijzigen. Instellingen: hier kunt u de instellingen van uw website wijzigen. Statistieken: hier kunt u de bezoekersstatistieken van uw website bekijken. U kunt altijd terugkeren naar het bureaublad door te klikken op de 'bureaublad' knop. U kunt met deze knop ook direct naar de verschillende hoofdmenu's gaan.

7 3 Bestandssysteem In VivianCMS kunt u uw bestanden beheren met het bestandssysteem. Deze bestanden kunnen bijvoorbeeld afbeeldingen of documenten zijn. U hebt zelf de mogelijkheid om mappen aan te maken en zo uw eigen mappenstructuur op te zetten. Met het bestandssysteem is het ook mogelijk om bestanden vanaf uw eigen computer in mappen te importeren en vervolgens te gebruiken in uw eigen website. 3.1 Navigatie U kunt op een aantal manieren in het bestandssysteem terechtkomen. Als u in het bureaublad klikt op 'mijn documenten' of 'mijn afbeeldingen' dan komt u respectievelijk in de Mijn documenten - of Mijn afbeeldingen -map van het bestandssysteem. Als u onder het systeemmenu op 'mijn mappen' klikt, komt u in de hoofdmap van het bestandssysteem (de Mijn account -map). Binnen het bestandssysteem kunt u op verschillende manieren navigeren. Om mappen te openen kunt u dubbelklikken op een map. De inhoud van de map zal vervolgens worden weergegeven. Om weer in de bovenliggende map terecht te komen kunt op de Map omhoog -knop of de naam van de bovenliggende map in de adresbalk klikken. Om een bestand te openen kunt u dubbelklikken op het bestand of in de taakbalk op de Openen -knop klikken Taakbalk In de taakbalk heeft u de onderstaande knoppen waarmee u acties kunt uitvoeren in het bestandssysteem. Nieuw Hiermee kunt u een nieuw bestand of een nieuwe map aanmaken in de huidige map. Openen Hiermee kunt u een geselecteerde map of bestand openen. Bewerken Hiermee kunt u een geselecteerde map of bestand bewerken. Hernoemen Hiermee kunt u een geselecteerde map of bestand hernoemen. Verwijderen Hiermee verplaatst u een geselecteerde map of bestand naar de prullenbak. Knippen Hiermee kunt u een bestand of map knippen. Kopiëren Hiermee kunt u een bestand of map kopiëren. Plakken Hiermee kunt u een bestand of map die u geknipt of gekopieerd heeft ergens anders plakken. Import Hiermee kunt u bestanden vanaf uw eigen computer importeren in de huidige map. Map Omhoog Hiermee gaat u een map omhoog.

8 3.2 Overzicht Als u in het bestandssysteem bent, ziet u een overzicht van de bestanden en mappen die aanwezig zijn in het systeem. Voor de bestandsnaam van ieder bestand is een icoon weergegeven waarmee u snel kunt herkennen wat het type van het bestand is. De volgende iconen zijn aanwezig in het systeem: Map Afbeelding Binair bestand Document

9 3.3 Standaardmappen Het bestandssysteem heeft een aantal standaardmappen waar u gebruik van kunt maken. Deze standaardmappen kunt u niet verwijderen uit uw systeem. De onderstaande mappen heeft u tot uw beschikking: Mijn account Mijn documenten Mijn afbeeldingen Dit is de hoogste map aanwezig in het systeem. In deze map zijn andere standaard mappen en applicaties bereikbaar zoals Mijn documenten, Mijn afbeeldingen en de prullenbak. U kunt deze map bereiken via mijn mappen onder het systeemmenu. Deze map wordt standaard gebruikt om uw documenten in op te slaan. U kunt deze map direct bereiken via mijn documenten in het bureaublad. Deze map wordt standaard gebruikt om uw afbeeldingen in op te slaan. U kunt deze map direct bereiken via mijn afbeeldingen in het bureaublad. Systeem bestanden Deze map bevat de systeembestanden van VivianCMS. Externe bestanden Bestanden die u upload via uw FTP client worden in deze map geplaatst. Prullenbak Wanneer u bestanden verwijdert, komen deze allereerst terecht in de prullenbak. Mocht u zich vergist hebben in het verwijderen van een bepaald bestand, dan kunt u dit bestand vanuit de prullenbak alsnog terugzetten. De prullenbak is bereikbaar vanuit de Mijn account map. 3.4 Importeren Het kan zijn dat u een bestand dat op uw computer staat in VivianCMS wilt gebruiken. Als dit zo is, moet u dit bestand eerst in het bestandssysteem importeren. Om dit te doen klikt u eerst op het icoon bestand importeren ( ). U krijgt nu een scherm te zien waar u uw bestand kunt uploaden. Hier klikt u op Bladeren.... Ga vervolgens naar de map op uw computer waar het bestand zich bevindt en selecteer dit bestand. Vervolgens klikt u op openen. De locatie van het bestand is nu in het scherm te zien. Klik vervolgens op Ok om het bestand te uploaden. Het scherm zal geopend blijven nadat het bestand geüpload is, zodat u gemakkelijk meerdere bestanden kunt downloaden. Als u het laatste bestand wilt uploaden, klikt u op Ok en sluiten. Het scherm sluit dan automatisch. Let er op dat u bestanden van maximaal 2048 kb kunt gebruiken.wilt u grotere bestanden gebruiken, dan kunt u dit doen via een FTP-client. Deze kunt u downloaden op de downloadpagina van Ivinity. Het bestand komt dan terecht in de map externe mappen.

10 4 Documenten creëren en bewerken Een document is de inhoud van een pagina. Dit is wat de bezoeker ziet als hij uw website bezoekt. Een document kan bestaan uit teksten en afbeeldingen. Daarnaast kan een document uit meerdere pagina's bestaan. Als dit het geval is, kan de bezoeker door middel van Volgende en Vorige door uw document bladeren. In VivianCMS is het mogelijk om de documenten voor uw site in cellen op te delen. Door dit te doen kunt u de posities van teksten en afbeeldingen bepalen. Het indelen in en werken met cellen wordt in paragraaf 4.3 uitgelegd. Niet alle documenten zijn automatisch beschikbaar op uw website. Een document is alleen beschikbaar wanneer er een pagina aan is gekoppeld. Meer hierover leest u in hoofdstuk 5. Het indelen van een document in cellen baart enige oefening. Er zijn namelijk veel opties mogelijk. Bij het openen van een document krijgt u het volgende scherm. Hier kunt u verdere bewerkingen uitvoeren.

11 4.1 Creëren van een nieuw document Om een nieuw document te maken, gaat u in het bestandssysteem naar de map waar u dit document aan wilt maken. Klik nu op de knop Nieuw... in de taakbalk. In het overzicht verschijnt een nieuw document met de naam Nieuw document. U kunt deze naam wijzigen door in de taakbalk op Hernoemen te klikken. Als u op een document dubbelklikt, kunt u het bewerken. De eerste keer dat u dit doet, zult u een enkele cel zien met daarin de tekst: leeg. Door gebruik te maken van de functies die in de rest van dit hoofdstuk worden beschreven, kunt u nu uw document vormgeven Templates en tags Een template is een document dat aangeeft waar bepaalde gegevens (bijvoorbeeld uit gegevenslijsten) moeten komen te staan. Templates kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om s te creëren of gegevenslijsten die op uw website geplaatst worden vorm te geven. Een template werkt met behulp van 'tags'. Een 'tag' geeft aan waar VivianCMS bepaalde gegevens moet plaatsen. Het heeft de vorm '{TAG}', waar op de plaats van 'TAG' in dit geval de alias komt te staan van de verschillende velden in het formulier en de gegevenslijst. In veel gevallen kunt u in de component van het formulier of de gegevenslijst aangeven welke tags welke gegevens weer moeten geven. 4.2 Taakbalk De volgende knoppen zijn beschikbaar om acties op het document uit te voeren. Definitief Hiermee kunt u de wijzigingen die u in een document heeft aangebracht definitief maken. Publiceer als webpagina Hiermee kunt u het document gelijk publiceren als een webpagina. U doorloopt een wizard waar u het document allereerst aan een pagina en vervolgens aan een menu-item koppelt. Nieuwe pagina Hiermee kunt u een nieuwe bladzijde aan het document toevoegen. Standaard bestaat uw document uit 1 bladzijde, maar indien er meerdere bladzijden in het document aanwezig zijn zal de gebruiker door middel van een Volgende en Vorige knop door het document kunnen navigeren. Pagina verwijderen Hiermee kunt u een bladzijde verwijderen uit het document. Dit is alleen mogelijk wanneer er 2 of meer bladzijden in uw document aanwezig zijn en de bladzijde die u wilt verwijderen geen gevulde cellen meer bevat. Versies Hiermee kunt u de verschillende versies van uw document bekijken, verwijderen of eventueel terugzetten. Preview/Editor Hiermee kunt u wisselen tussen het bewerkingsscherm en het previewscherm. In het previewscherm kunt u het document bekijken zoals het er voor een bezoeker uit zal zien. Ook heeft u hier de mogelijkheid om uw document gelijk in de lay-out van uw website te bekijken. Het is niet mogelijk om de verwijdering van een cel of bladzijde ongedaan te maken. U kunt wel teruggaan naar een vorige versie via versiebeheer.

12 4.3 Versiebeheer Wanneer u uw document bewerkt, doet u dit altijd in een werkversie. Dit is niet de versie die een bezoeker op uw website bekijkt. Hierdoor is het mogelijk om in VivianCMS documenten aan te passen zonder dat dit direct op de website zichtbaar is. U kunt een document publiceren door op de Definitief -knop te klikken. Van de werkversie zal dan een definitieve versie worden gemaakt en tegelijkertijd een nieuwe werkversie. Door de tijd heen kan dit leiden tot een groot aantal versies. Met versiebeheer is het mogelijk om oudere versies te bekijken door deze in de werkbalk te selecteren. Vervolgens kunt u de geselecteerde versie terugzetten door op Definitief te klikken, kopiëren door op Kopiëren te klikken of te verwijderen. Met de knop Alle oude versies verwijderen verwijdert u alle versies behalve de huidige versie.

13 4.4 Cellen en Componenten Uw document is ingedeeld in cellen. Met de cellen kunt u de lay-out van het document bepalen. In een cel kunt u nieuwe cellen of componenten toevoegen. Componenten bevatten de inhoud van het document, zoals teksten, afbeeldingen of gegevenslijsten. Wanneer u een nieuw document opent zal er standaard één cel aanwezig zijn waarin u cellen of teksten, afbeeldingen en andere componenten kunt toevoegen De cel toolbar Wanneer u een cel selecteert verschijnt de Cel toolbar linksboven de cel. Deze toolbar bestaat uit twee delen met daarin iconen. Met deze iconen is het mogelijk om bewerkingen op de cel uit te voeren. De volgende iconen zijn in de toolbar te vinden: Toevoegen Hiermee kunt u cellen, teksten, afbeeldingen en andere componenten aan uw cel toevoegen. Cel toevoegen Hiermee kunt u 1 of meerdere cellen in de geselecteerde cel toevoegen. Tekst toevoegen Hiermee kunt u een tekstcomponent toevoegen. Klik na het toevoegen op de tekst (Dubbelklik om tekst in te voeren) om de tekst aan te passen. Afbeelding toevoegen Hiermee kunt u een afbeeldingcomponent toevoegen. Klik na het toevoegen op (Dubbelklik om de afbeelding te selecteren) om het afbeelding eigenschappenscherm te openen en een afbeelding uit het systeem te kiezen. Anker toevoegen Hiermee kunt u een anker toevoegen in de cel. Formulier toevoegen Hiermee kunt u een formulier toevoegen. Dubbelklik na het toevoegen op (Dubbelklik om een formulier te selecteren) om het eigenschappenscherm te openen en een formulier uit het systeem te kiezen. Gegevenslijst Hiermee kunt u een gegevenslijst toevoegen. Dubbelklik na het toevoegen toevoegen op (Dubbelklik om een gegevenslijst te selecteren) om het eigenschappenscherm te openen en een formulier uit het systeem te kiezen. Eigenschappen Hiermee opent u het eigenschappenscherm van de cel. Meer informatie hierover onder de kop celeigenschappen (paragraaf 4.5). Oriëntatie Hiermee kunt u de oriëntatie van de onderliggende cellen bepalen. Zo kunt u cellen horizontaal oriënteren, waardoor deze naast elkaar staan (bijvoorbeeld 1 rij met meerdere kolommen) of verticaal waarbij de cellen onder elkaar staan. Door cellen toe te voegen en de oriëntatie te wijzigen is het bijvoorbeeld mogelijk om tabellen te ontwerpen. Verwijderen Hiermee verwijdert u de geselecteerde cel met alle onderliggende cellen en componenten. Knippen Hiermee knipt u de geselecteerde cel. Kopieren Hiermee kopieert u de geselecteerde cel. Plakken Hiermee plakt u een geknipte of gekopieerde cel in de geselecteerde cel. Omhoog/links Hiermee kunt u afhankelijk van de oriëntatie de geselecteerde cel omhoog of naar links verplaatsen. Omlaag/rechts Hiermee kunt u afhankelijk van de oriëntatie de geselecteerde cel omlaag of naar rechts verplaatsen.

14 4.4.2 De component toolbar Wanneer u een component aan een cel hebt toegevoegd en deze selecteert, verschijnt er rechtsboven in het component de Component toolbar. In deze toolbar staan iconen, waarmee u acties op het component kunt uitvoeren. De volgende iconen zijn in de toolbar te vinden: Eigenschappen Hiermee opent u het eigenschappenscherm van het component. Omhoog Hiermee kunt u het component omhoog verplaatsen in dezelfde cel. Hiermee kunt u het component omlaag verplaatsen in dezelfde cel. Hiermee verwijdert u het component. Omlaag Verwijderen 4.5 Cellen toevoegen en bewerken Door onder toevoegen op cel te klikken, creëert u een of meerdere cellen in de cel. Als u hierop klikt krijgt u een scherm te zien waarin u kunt aangeven hoeveel cellen u toe wilt voegen en waar deze cellen geplaatst moeten worden. Voor de plaatsing heeft u de keuze om de cellen voor- of achteraan te plaatsen in de cel waar u aan het werken bent. Door op Ok te klikken creëert u de cellen. Als u op de knop eigenschappen klikt in de cel toolbar, komt u in het celeigenschappen scherm. Met dit scherm kunt u de eigenschappen van een cel wijzigen. In het scherm vindt u de onderstaande tabbladen. Klik na het aanbrengen van veranderingen op de Toepassen -knop om de veranderingen op te slaan en het scherm niet af te sluiten of op de Sluiten -knop om de veranderingen op te slaan en het scherm direct af te sluiten. Breedte Hier kunt u de breedte van de verschillende cellen binnenin een cel instellen. Deze optie is alleen mogelijk wanneer de cellen horizontaal zijn georiënteerd. U ziet voor elke cel in de rij een invoerveld. U kunt bij iedere cel een waarde en eenheid invoeren. Wanneer u percentages invoert, mogen deze opgeteld niet meer dan 100% zijn.

15 Kader Hiermee kunt u een kader instellen rondom uw cel. Het is mogelijk om door middel van de zijde selectie een specifieke kant of alle kanten te selecteren. Als u een specifieke zijde wilt bewerken, klik deze dan aan op de zijde selectie -afbeelding. Wilt u alle zijden tegelijk bewerken, klik dan op het midden van de afbeelding. De volgende gegevens kunt u instellen: Stijl De stijl van het kader. Hier kunt u kiezen voor een vaste lijn, gestippelde lijn of een gestreepte lijn. Dikte Hier kunt u de dikte van het kader opgeven in de geselecteerde eenheid. Eenheid Hier selecteert u de eenheid die gebruikt moet worden voor de dikte (in percentages, pixels of millimeters). Kleur Hier kunt u de kleur van het kader bepalen. Klik op het vak om de kleurdialoog te openen. Achtergrond Hiermee is het mogelijk om de achtergrondkleur van een cel in te stellen. Standaard staat deze op transparant, maar door op het vlak achter Kleur te klikken wordt de kleurdialoog geopend en kunt u voor een andere kleur kiezen. Door bij het kopje Afbeelding een afbeelding te kiezen, is het ook mogelijk om een afbeelding als achtergrond te kiezen. Met horizontale en verticale plaatsing en Herhaling is het mogelijk om de plaatsing van deze afbeelding te kiezen. Uitlijning Hier kunt u de horizontale en verticale uitlijning van de componenten binnenin uw cel bepalen.

16 Marge Met het tabblad Marge kunt u de afstand tussen de verschillende cellen in de geselecteerde cel bepalen door het aantal pixels aan te geven dat tussen deze cellen moet zitten. Let er dus op dat de ingestelde marge alleen gelden voor de cellen binnen de geselecteerde cel! Opvulling Hiermee kunt u de opvulling van de cel instellen. Dit zijn de afstanden aan de binnenkant van de cel tot aan de rand. Door middel van de zijde selectie is het mogelijk om alle kanten te selecteren of een specifieke zijde, op dezelfde manier als beschreven bij kader. De volgende gegevens kunt u opgeven: Dikte Hier kunt u de dikte van de opvulling opgeven in een eenheid Eenheid Hier selecteert u de eenheid die gebruikt moet worden bij de dikte van de opvulling (in percentages, pixels of millimeters). Geavanceerd Hiermee kunt u de betreffende cel een naam geven. Deze naam moet uniek zijn binnen het document.

17 4.6 Teksten toevoegen en bewerken Door onder toevoegen op tekst te klikken, kunt u tekstvakken in de cel plaatsen. Er zal dan een component verschijnen met daarin de tekst dubbelklik om tekst in te voeren. Door hierop te dubbelklikken, of door te klikken op eigenschappen in de component toolbar, zal het tekstbewerkingsscherm geopend worden. In het tekstbewerkingsscherm heeft u verschillende mogelijkheden. In het tekstvak kunt u teksten toevoegen of wijzigen. De lay-out van deze teksten kunt u wijzigen met de layoutknoppen boven het tekstvak. U kunt hiermee het lettertype wijzigen, de grootte van het lettertype wijzigen en teksten dik drukken, cursiveren of onderstrepen. Ook is het mogelijk subscript en superscript te gebruiken. Als laatste kunt u in de tekst knippen, kopiëren en plakken. Naast deze opties, kunt u met de knoppen boven de lay-out knoppen kunt u een tekst van links, ankers of kleuren voorzien. Deze opties worden hieronder beschreven Link Om een bepaald stuk tekst klikbaar te maken en te laten verwijzen naar een andere internetpagina of naar een adres, selecteert u de tekst en klikt u op link, bovenaan het tekstbewerkingsscherm. U kunt hier allereerst de soort link aangeven. Daarvoor heeft u 4 mogelijkheden, namelijk , website, pagina of anker. URL URL zorgt dat er een link gecreëerd wordt naar een andere website dan die van u. Hierdoor kan een bezoeker makkelijk naar deze website gaan door op deze link te klikken. Als u op website klikt, zal er een scherm verschijnen waar u het adres van de website in kunt vullen. Daarnaast kunt u kiezen of u wilt dat de website in een nieuw venster wordt geopend, of in het huidige venster. Door op toevoegen te klikken, wordt de link naar de website aangemaakt. Content Content zorgt dat er een link gecreëerd wordt naar een pagina binnen uw eigen website. Hierdoor kunt u ervoor zorgen dat bezoekers makkelijk naar het juiste gedeelte van uw website worden geleidt voor informatie. Als u op pagina klikt, zal er een scherm verschijnen waar u binnen een menu de juiste pagina kunt selecteren. U kunt vervolgens voor deze pagina parameters instellen (als deze optie bij uw website is meegeleverd) of een virtuele map aanmaken. Als u voor deze pagina een anker hebt ingesteld, kunt u hier ook een verwijzing naar dit anker toevoegen. Ook kunt u kiezen of u wilt dat de website in een nieuw venster wordt geopend, of in het huidige venster. Door op toevoegen te klikken, wordt de link naar de website aangemaakt.

18 zorgt dat een link gecreëerd wordt naar het adres dat u opgeeft. Hierdoor kan een bezoeker makkelijk een versturen door op deze link te klikken. Als u op klikt, zal er een scherm verschijnen waar u het juiste adres in kunt vullen. Door op toevoegen te klikken, wordt de link in de tekst toegevoegd Anker Met een anker kunt u later via een link verwijzen naar een specifieke plaats op de pagina. Door op de knop anker te klikken, plaats u een anker in de tekst, op de plaats waar uw cursor op dat moment staat. Als u op anker geklikt heeft, vult u vervolgens in het scherm dat nu verschijnt de naam van het anker in. Klik dan op toevoegen. In het tekstbewerkingsscherm verschijnt vervolgens het anker-icoon ( ) op de plaats die u geselecteerd heeft. Door vervolgens met een link naar het anker te verwijzen, kunt u naar deze plaats springen. U kunt het anker weer gemakkelijk verwijderen zoals u ook normale tekst verwijdert Kleur Het is ook mogelijk om de kleur van de teksten te wijzigen. Om dit te doen klikt u op de knop Kleur. U krijgt nu een scherm te zien met de tekst Kies Kleur. Als u op het vak hierachter klikt, kunt u in een nieuw scherm de kleur kiezen die u wilt gebruiken. Vervolgens klikt u op Kiezen. Als u wilt dat de tekst transparant wordt klikt u op Transparant. De tekst krijgt dan geen enkele kleur mee. Vervolgens komt u weer bij het eerste scherm, waar het vak de kleur heeft gekregen die u hebt uitgekozen, of geen kleur als u Transparant hebt gekozen. Klik nu op Toevoegen. De tekst zal nu de kleur hebben die u hebt uitgekozen. 4.7 Afbeeldingen toevoegen en bewerken Door onder toevoegen op afbeelding te klikken, kunt u afbeeldingsvakken in de cel plaatsen. Er zal dan een component verschijnen met de tekst dubbelklik om de afbeelding te selecteren. Door hierop te dubbelklikken, of door op het eigenschappen -icoon te klikken in de component toolbar, komt u in het afbeeldingseigenschappenscherm. Hiermee kunt u de eigenschappen van een afbeelding wijzigen. In het scherm vindt u de onderstaande tabbladen. Klik na het aanbrengen van veranderingen op de Toepassen -knop om de veranderingen op te slaan en het scherm niet af te sluiten of op de Sluiten -knop om de veranderingen op te slaan en het scherm direct af te sluiten. Afbeelding In dit tabblad kunt u de afbeelding kiezen of de bestaande afbeelding wijzigen. Klik op de Kiezen... -knop om de afbeelding te selecteren uit het systeem en de Wis -knop om de afbeelding te verwijderen.

19 Formaat Hiermee kunt u het formaat van de afbeelding instellen. Wanneer u bijvoorbeeld een foto van 640 pixels breed bij 480 pixels hoog in het systeem heeft, kan deze grootte de indeling van uw document beïnvloeden. In dit tabblad kunt u een gewenste breedte en hoogte ingeven met als eenheid pixels. U kunt deze vakken leeg laten als u de originele grootte van de afbeelding wilt gebruiken of maar 1 veld invoeren als u alleen de hoogte of breedte wilt veranderen. Kader Hiermee kunt u een kader instellen rondom uw afbeelding. Het is mogelijk om door middel van de zijde selectie een specifieke kant of alle kanten te selecteren. Het instellen van het kader werkt op dezelfde manier als bij het instellen van cellen. Kijk voor een beschrijving hiervoor bij hoofdstuk 4.5: Kader. Marge Hiermee kunt u de marges rondom de afbeelding instellen. Het instellen hiervan werkt op dezelfde manier als het instellen van marges voor cellen. Kijk hiervoor bij hoodstuk 4.5: Marges. Opvulling Hiermee kunt u de opvulling van de afbeelding instellen. Dit zijn de afstanden aan de binnenkant van het afbeeldingblok (tussen het kader en de afbeelding). Het instellen van de opvulling werkt gelijk aan het instellen hiervan bij cellen. Kijk hiervoor bij hoofdstuk 4.5: Opvulling. Achtergrond Hiermee is het mogelijk om de achtergrond kleur van het component in te stellen. Ook kunt u een afbeelding als achtergrond instellen. De werkwijze is gelijk aan die voor het instellen van een achtergrond bij cellen. Kijk hiervoor bij hoofdstuk 4.5: Achtergrond. Link Op dit tabblad kunt u de afbeelding klikbaar maken en laten verwijzen naar een andere locatie. De opties zijn gelijk aan de opties voor het creëren van een link bij tekstinvoer. Kijk hiervoor bij hoofdstuk Positie Op dit tabblad kunt u de plaatsing van de afbeelding op het scherm bepalen. U heeft hierbij zes verschillende mogelijkheden.

20 Kiest u voor hetzelfde als cel, dan is de uitlijning van de afbeelding gelijk aan de uitlijning van de cel waar de afbeelding in geplaatst is. Kiest u voor links, midden of rechts, dan wordt de afbeelding respectievelijk aan de linkerkant, in het midden of aan de rechterkant van de pagina geplaatst. Verder heeft u nog de mogelijkheid om links met tekstomloop of rechts met tekstomloop te selecteren. Als u geen omloop kiest, dan wordt de tekst altijd onder de afbeelding weergegeven. Kiest u links met tekstomloop dan wordt de afbeelding aan de linkerkant van de pagina geplaatst, en de tekst in de component onder de afbeelding aan de rechterkant van de pagina. Kiest u rechts met tekstomloop dan wordt de afbeelding aan de rechterkant geplaatst en de tekst in de component onder afbeelding aan de linkerkant. 4.8 Ankers Met een anker kunt u een plaats in het betreffende document aangeven waar u via een link naartoe wilt springen. Klik in de cel waar u het anker wilt toevoegen op toevoegen --> anker. In de cel verschijnt nu een component met het anker -symbool ( ). Als u hierop klikt, verschijnt een scherm waar u de naam van het anker kunt invullen. Klik vervolgens op Toevoegen. Als u nu een link creëert in een tekst of bij een afbeelding (beschreven in hoofdstukken 4.6.1), komt u met deze link rechtstreeks op de plek van de pagina met het anker terecht.

21 5 Pagina's Een pagina is de koppeling tussen een document en een URL van uw website. Als u bijvoorbeeld het document Welkom heeft aangemaakt, kunt u dit document beschikbaar stellen aan bezoekers van uw website door een pagina aan te maken. U zal dan moeten opgeven dat het document Welkom beschikbaar is via de URL welkom.html. Zonder een pagina kan een bezoeker een document nooit benaderen. Het overzicht van pagina's is beschikbaar onder de Mijn Website -icoon op uw bureaublad of het menu item Pagina's onder de Website -icoon. 5.1 Overzicht In het overzicht ziet u een lijst met alle pagina's en mappen die aanwezig zijn in het systeem. Een map in een pagina is op het internet een submap van uw domein. Een map speciaal zal op uw website zorgen voor URL Alle pagina's die in deze map worden aangemaakt zullen beschikbaar zijn in deze map. De pagina informatie.html in de map speciaal zal op het internet beschikbaar worden met de URL Hiermee bent u dus in staat om uw hele eigen structuur van uw website in te richten.

22 5.1.1 Navigatie De navigatie werkt hetzelfde als in het bestandssysteem. Om mappen te openen kunt u dubbelklikken op een map, de inhoud van de map zal vervolgens worden weergegeven. Om weer in de bovenliggende map terecht te komen kunt op de knop Map omhoog klikken of de naam van de bovenliggende map klikken in de adresbalk Taakbalk In de taakbalk staan de onderstaande knoppen, waarmee u acties kunt uitvoeren op pagina's. Nieuw Bewerken Huidige map opties Verwijderen Map omhoog Hiermee kunt u een nieuwe pagina of map aanmaken. Hiermee kunt u de geselecteerde pagina bewerken. Hiemee kunt u de algemene instellingen van de map instellen. Zo kunt u bepalen of statistieken voor de map moeten worden bijgehouden en kunnen er rechten op de map worden gezet. Hiermee kunt u de geselecteerde pagina verwijderen. Hiermee kunt u een map omhoog gaan. Wanneer u een pagina verwijdert is dit definitief. Een pagina zal niet in de prullenbak worden geplaatst. 5.2 Pagina eigenschappenscherm U komt in het pagina eigenschappenscherm door een pagina te selecteren en vervolgens op bewerken te klikken of te dubbelklikken. Hiermee kunt u de eigenschappen van een pagina instellen. In het scherm vindt u de onderstaande tabbladen. Klik na het aanbrengen van veranderingen op de toepassen -knop om de veranderingen op te slaan en het scherm niet af te sluiten of op de opslaan -knop om de veranderingen op te slaan en direct het scherm af te sluiten. Algemeen In dit tabblad kunt u de algemene instellingen van een pagina aanpassen. De volgende gegevens kunt u opgeven: Url Hier kunt u de locatie van de pagina opgeven. U hoeft hier geen extensie mee te geven, dus als u de pagina welkom.html wilt aanmaken dan hoeft u enkel welkom in te vullen. Het is ook mogelijk om hier gelijk de map van de pagina in te stellen. Mocht u de welkom pagina in de map begin toevoegen vul dan begin/welkom in. De pagina zal dan beschikbaar zijn via Alias Hier voert u de unieke, interne naam van de pagina in. Deze zal worden gebruikt als referentiepunt in het systeem. Hierdoor is de pagina altijd bereikbaar voor het systeem. Onder deze naam zal uw pagina in het systeem bekend zijn (voor gebruik bij het aanmaken van menuitems en

23 verwijzigen in uw eigen documenten). Titel Hier kunt u de titel van de pagina invoeren. Document Hier kunt u een document kiezen wat als inhoud van de pagina zal dienen. Klik op de Kiezen... -knop om het Bestand kiezen -scherm te openen. Koppelen aan menu Hier kunt u een document aan het menu koppelen. U krijgt dan een scherm te zien waarin u de plaatsing van het document in het menu kunt bepalen. Vervolgens wordt u gevraagd een naam te geven aan het document als menu-item. Hier kunt u eventueel ook parameter- en frame-instellingen aangeven. Rechten In dit tabblad kunt u rechten aan verschillende gebruikers toekennen. Parameters In dit tabblad kunt u parameters toekennen aan een pagina. Zo kunt u bijvoorbeeld de naam die wordt getoond als titel van het browservenster wijzigen. Lay-out Hier kunnen verschillende instellingen van de lay-out van de website gewijzigd worden. Dit is per website verschillend. Heeft u hier vragen over, neem dan even contact op met uw vertegenwoordiger. Geavanceerd Veel van de geavanceerde functies zijn niet direct relevant voor de gebruiker. Wij raden dan ook aan om deze niet te wijzigen. Lay-out Code Stijl De lay-out code is afhankelijk van het ontwerp van uw site. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan contact op met uw contactpersoon Hiermee kunt u bepalen of de pagina in hetzelfde venster geopend wordt, of dat deze als pop-up geladen wordt in een nieuw venster

24 6 Menu In het menuscherm kunt u onderhoud plegen aan uw menu. In het menu kunt u menu's en items opnemen. Een item koppelt u aan een pagina, zodat, wanneer een bezoeker op het menu-item klikt, deze de pagina te zien krijgt. De maximale menudiepte is afhankelijk van de gekozen lay-out. Weet u niet wat de maximale menudiepte is, vraag dit dan na bij uw contactpersoon. 6.1 Overzicht In het overzicht ziet u het menu in de vorm van een boomstructuur. Onder het hoofdmenu hangen de verschillende menu's en items. U kunt een menu of item selecteren door op de naam te klikken. Door op het + of - teken voor een menu te klikken kunt u het menu in- en uitklappen. 6.2 Taakbalk De onderstaande knoppen zijn op de taakbalk aanwezig om bewerkingen op het menu uit te voeren Nieuw menu Nieuw item Bewerken Verwijderen Omhoog Omlaag Hiermee kunt u een nieuw menu aanmaken. U moet een menu selecteren om dit menu er aan toe te kunnen voegen. Hiermee kunt u een nieuw menu-item aanmaken. U moet een menu selecteren om dit item er aan toe te kunnen voegen. Hiermee kunt u het geselecteerde menu of item bewerken. Meer informatie kunt u lezen in 6.3 Bewerkscherm. Hiermee verwijdert u het geselecteerde menu of item. Hiermee kunt u een geselecteerd menu of item omhoog verplaatsen binnenin het menu. Hiermee kunt u een geselecteerd menu of item omlaag verplaatsen binnenin het menu.

25 6.3 Bewerkscherm Het bewerkscherm voor het menu heeft drie tabbladen: algemeen, iconen en rechten. Hieronder zullen we ze stuk voor stuk beschrijven Algemeen Het tabblad algemeen verschilt al naar gelang u een menu of menu-item bewerkt. Als u een menu bewerkt zijn er twee velden die u in moet vullen. Naam Alias De naam voor de groep. Deze is zichtbaar in het menu op de site. Interne logische naam voor het menu binnen VivianCMS. Als u tevreden bent over uw wijzigingen kunt u ze opslaan zonder het scherm af te sluiten door op toepassen te klikken. Als u opslaan aanklikt slaat u de wijzigingen op en sluit u meteen het bewerkscherm af. Een menu-item is gekoppeld aan een pagina of URL. Het scherm waar u dit kunt instellen is gelijk aan het scherm voor het instellen van links in de tekst-editor. Kijk hiervoor in hoofdstuk Iconen Als uw website gebruik maakt van iconen, kunt u die hier instellen. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan contact op met uw contactpersoon Rechten Als u rechten heeft ingesteld bij uw website, dan kunt u deze instellingen hier wijzigen. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan contact op met uw contactpersoon.

26 7 Instellingen In het instellingenscherm kunt u de verschillende instellingen van uw systeem bekijken en eventueel wijzigen. In het algemene scherm ziet u een overzicht van statistieken van uw systeem en met de verschillende knoppen in de taakbalk kunt u instellingen wijzigen. 7.1 Overzicht In het overzicht wordt aangegeven hoeveel ruimte er in gebruik is in uw VivianCMS. Webruimte Externe map Totaal Bandbreedte Geeft aan hoeveel ruimte in gebruik is door uw website Geeft aan hoeveel ruimte in gebruik is door uw Geeft aan hoeveel ruimte in gebruik is door uw externe map. Geeft aan hoeveel ruimte in totaal in gebruik is in uw VivianCMS. Onder 'limiet' wordt aangegeven hoeveel ruimte u maximaal mag gebruiken. Geeft aan hoeveel ruimte van uw dataverkeer u gebruikt heeft en hoeveel ruimte u maximaal voor dataverkeer mag gebruiken. Als u uw datalimiet overschrijdt is dit in principe geen probleem. Er zullen dan echter wel extra kosten in rekening worden gebracht. Wilt u meer informatie over datalimieten, kijk dan even op de VivianCMS-site. 7.2 Website In dit scherm kunt u de instellingen van uw website wijzigen. Het scherm bestaat uit drie tabbladen; de algemene instellingen, de geavanceerde instellingen en de layout. Verander een instelling alleen wanneer u precies weet wat het effect ervan is Beschrijving In het algemene tabblad kunt u de naam, beschrijving en kernwoorden van uw website instellen. De beschrijving en kernwoorden worden gebruikt door zoekmachines op het Internet om te bepalen wat het onderwerp van uw website is. Houdt er rekening mee dat zowel de omschrijving als de kernwoorden maximaal 255 karakters lang mogen zijn.

27 7.2.2 Configuratie In het geavanceerd tabblad kunt u de extenties en verschillende systeempagina's instellen. Startpagina Hier kunt u de startpagina van uw website selecteren. Dit is de pagina welke zichtbaar wordt voor een bezoeker wanneer hij naar uw website gaat, zonder specificatie van een pagina. Bijvoorbeeld kan verwijzen naar de welkom pagina. Geen toegang pagina Deze pagina wordt weergegeven, wanneer een bezoeker geen toegang heeft tot de pagina die wordt aangevraagd. Fout pagina Deze pagina wordt weergegeven, wanneer er een fout optreedt op de pagina die de gebruiker heeft aangevraagd. Niet gevonden pagina Deze pagina wordt weergegeven, wanneer een gebruiker een pagina probeert aan te vragen die niet aanwezig is in het systeem. Extensie Hier kunt u de extensie van de pagina's van uw website instellen. Standaard staat deze op de.html -extensie, maar u kunt deze veranderen naar een ander gewenste extensie. Hierdoor zullen al uw pagina's de gekozen extensie krijgen. Bijvoorbeeld welkom.html zal na wijziging in.php -extentie bereikbaar zijn onder welkom.php. Houdt u rekening met het feit dat op sommige server bepaalde extensies gereserveerd zijn en dus tot een conflict kunnen leiden. Weet u het niet zeker, vraag dan eerst bij u contactpersoon na of uw gewenste extensie mogelijk is Lay-out Hier kunt u bepaalde instellingen van de lay-out van uw website wijzigen. Welke instellingen dit zijn is afhankelijk van de lay-out van uw website. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan even contact op met uw contactpersoon Statistieken Met behulp van Google analytics, kunt u hier bekijken waar uw bezoekers vandaan komen. Kijk voor meer informatie op de webpagina van google analytics. 7.3 Afbeeldingscache In dit scherm kunt u instellen hoe het systeem met de afbeeldingscache omgaat. Wanneer u een afbeelding heeft gebruikt in een document en deze heeft verkleind, dan zal het systeem automatisch een kleinere kopie van de originele afbeelding bewaren om zo de snelheid van uw website te verbeteren. Dit systeem gebruikt een deel van de ruimte die u heeft voor uw website. Huidige cache Hier kunt u zien hoeveel ruimte het systeem momenteel gebruikt heeft voor de opgeslagen kopieën. Door middel van de Wis -knop kunt u de cache legen, hierdoor wordt de gebruikte ruimte vrijgegeven.

28 7.4 Gebruiker In dit scherm kunt u de instellingen van uzelf, als gebruiker, wijzigen. Zo kunt u uw wachtwoord wijzigen via dit scherm. U dient hiervoor het oude wachtwoord en tweemaal het nieuwe wachtwoord op te geven. 7.5 Systeemrechten Een uitgebreide beschrijving van de systeemrechten zal binnenkort in de handleiding worden opgenomen. 7.6 Systeem informatie Onder Systeem informatie, ziet u welke versie van VivianCMS u gebruikt en welke Vivianmodules in het systeem geïnstalleerd zijn. 7.7 Tekst instellingen Hier kun u instellen of u de tekst-editor met of zonder opmaak wilt gebruiken. Als Java bij u niet goed werkt, kunt u ervoor kiezen om de tekst-editor uit te schakelen.

29 8 Statistieken In het statistiekenscherm kunt u bezoekersstatistieken van uw website bekijken. Naast het aantal bezoekers van uw website, kunt u ook bekijken welke pagina's het meest worden bekeken en waar uw bezoekers vandaan komen. 8.1 Overzicht In het overzicht wordt het geselecteerde statistiekenoverzicht getoond Datumnavigatie Via de datumnavigatie kunt u de periode van de statistieken bepalen. Door op een dag van de maand te klikken zal enkel deze hele dag worden weergegeven, door op de week te klikken selecteert u de hele week (maandag t/m zondag), door op de maand te klikken selecteert u de gehele maand en door op het jaar te klikken selecteert u het gehele jaar. 8.2 Taakbalk De onderstaande knoppen zijn op de taakbalk aanwezig: Bezoekers Pagina's Landen Bezoekduur Hosts Zoeken Hiermee krijgt u een uitgebreid overzicht van de bezoekersaantallen. Hiermee krijgt u een overzicht van de pagina top 10. Hiermee krijgt u een overzicht de landen top 10. Hiermee krijgt u informatie over de tijd die bezoekers op de website doorbrengen. Hier krijgt u informatie over de internethosts waar uw gebruikers vandaan komen. Hiermee krijgt u informatie over de zoekmachines die uw site hebben bezocht om up-to-date te blijven over de inhoud van de site Bezoekers De grafiek geeft u een makkelijk overzicht van het aantal bezoekers dat een bezoek heeft gebracht aan uw site, en het aantal keer dat uw site bezocht is. De tabel daaronder geeft u een overzicht van het aantal bezoekers, het gemiddelde aantal unieke pagina's dat per bezoek is bekeken en het aantal hits (aantal keer dat een pagina is aangeklikt) dat uw site bezocht is. Door op de titels van de kolommen te klikken kunt u de tabel ordenen in de volgorde van de betreffende kolom.

30 8.2.2 Pagina's In dit overzicht worden alle pagina's van uw website weergegeven die ooit zijn bezocht. Van iedere pagina wordt de naam, het aantal hits en het percentage van het totaal aantal bezoeken dat een pagina is bekeken weergegeven. Door op de titels van de kolommen te klikken, kunt u de gegevens sorteren in de volgorde van de desbetreffende kolom Landen In dit overzicht kunt u bekijken hoeveel bezoekers, bezoeken en paginaviews er uit een bepaald land zijn geweest. In dit overzicht kunt u bekijken hoeveel bezoekers afkomstig zijn van een bepaald land, alsmede hoeveel hits afkomstig zijn van een bepaald land. Door op de titels van de kolommen te klikken kunt u de tabel sorteren naar de volgorde van de kolommen.

31 8.2.4 Bezoekduur In dit overzicht kunt u bekijken hoeveel tijd bezoekers op uw site besteden. Er wordt weergegeven hoeveel bezoekers en welk percentage van het totaal aantal bezoekers een bepaalde tijd op uw site hebben doorgebracht. U kunt de tabel ordenen in de volgorde van een bepaalde kolom door op de kolomtitel van de betreffende kolom te klikken Hosts In dit overzicht staat aangegeven hoeveel bezoekers en hits van een bepaalde host afkomstig zijn. Ook staat aangegeven hoeveel hits uw site gemiddeld krijgt per bezoeker van een bepaalde host en wanneer het laatste bezoek via iedere host werd gebracht. U kunt de tabel ordenen in de volgorde van een bepaalde kolom door op de kolomtitel van de betreffende kolom te klikken Zoeken In dit overzicht staat aangegeven welke zoekmachines uw site hebben bezocht om uw site te indexeren. Hierbij staat per zoekmachine het aantal bezoeken, het aantal hits en het laatste bezoek weergegeven. U kunt de tabel ordenen in de volgorde van een bepaalde kolom door op de kolomtitel van de betreffende kolom te klikken.

32

33 9 instellingen Met VivianCMS is ook beheer mogelijk. U kunt via VivianCMS zowel doorstuuradressen als adressen aanmaken. 9.1 Overzicht In het overzicht ziet u de - en doorstuuradressen die u heeft aangemaakt binnen VivianCMS. 9.2 Taakbalk De taakbalk van het beheer bevat de volgende knoppen: New... Bewerken Verwijderen Met deze knop kunt u een nieuwe account aanmaken Met deze knop kunt u een reeds bestaande account bewerken Met deze knop kunt u een bestaande account verwijderen 9.3 Aanmaken van nieuwe accounts account: U kunt een nieuwe account aanmaken door te klikken op New Account. Er verschijnt dan een scherm waarin u de naam van de nieuwe account in kan typen en deze kan voorzien van een password. Ook kunt u de grootte van de account instellen. U kunt de wijzigingen bewaren door op opslaan te klikken. U kunt uw account controleren door te klikken op webmail onder het menu. Als u wilt inloggen in uw account, type dan uw complete adres en uw wachtwoord in. Doorstuuraccount: U kunt een doorstuuraccount aanmaken door te klikken op New Forward. In het scherm dat verschijnt kunt u in het vakje naam de naam van de doorstuuraccount opgeven. In het vakje adres kunt u het adres of de adressen opgeven waar de naar moet worden doorgestuurd.

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Gastenboek creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Van document naar website Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1

Nadere informatie

Modulehandleiding VivianCMS. Meertaligheid

Modulehandleiding VivianCMS. Meertaligheid Modulehandleiding VivianCMS Meertaligheid Versie: 1.0 Startdatum: 03-03-2006 Datum laatste wijziging: 04-09-2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Algemene

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Beknopte gebruikershandleiding Editor

Beknopte gebruikershandleiding Editor Beknopte gebruikershandleiding Editor Deze handleiding beschrijft de mogelijkheden van de teksteditor. Let op! Niet iedere website heeft echter alle opties beschikbaar. Mocht u toch nog problemen ervaren,

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Module handleiding VivianCMS. Fotoalbum

Module handleiding VivianCMS. Fotoalbum Module handleiding VivianCMS Fotoalbum Versie: 1.0 Startdatum: 06-05-2006 Datum laatste wijziging: 26-05-2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1 Algemene

Nadere informatie

Quick Guide VivianCMS

Quick Guide VivianCMS Quick Guide VivianCMS Contactformulier creëren Versie: 1.0 Startdatum: 24 juli 2006 Datum laatste wijziging: 24 juli 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Contactformulier

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Modulehandleiding VivianCMS. Zoeken

Modulehandleiding VivianCMS. Zoeken Modulehandleiding VivianCMS Zoeken Versie: 1.0 Startdatum: 22-05-2006 Datum laatste wijziging: 19-06-2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 1.1. Algemene

Nadere informatie

Handleiding. Beheeromgeving

Handleiding. Beheeromgeving Handleiding Beheeromgeving Kant en Klare Site Veluwelaan 80 8443 AH Heerenveen www.kantenklaresite.nl - info@kantenklaresite.nl - fax: 084-8368243 KvK 01134248 Inhoud Inloggen op de beheeromgeving...3

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Handleiding 2designers Content Management Systeem

Handleiding 2designers Content Management Systeem Handleiding 2designers Content Management Systeem pagina 1 van 7 Inloggen: Om de welkom-kind website te kunnen beheren, moet u eerst inloggen. Dit kan via de URL: http://www.welkom-kind.nl/nieuw/admin

Nadere informatie

Handleiding Website beheersysteem

Handleiding Website beheersysteem Handleiding Website beheersysteem Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Inloggen...4 3. De startpagina...5 3.1. Startpagina menu...5 3.2. Bovenbalk...6 4. Menu en Pagina's...7 4.1. Een nieuwe pagina toevoegen...8

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Easy-Changer.Com Basic

Easy-Changer.Com Basic Easy-Changer.Com Basic V2.1 2010 Easy-Changer.Com. Alle rechten voorbehouden. Easy-Changer.Com Brouwersstraat 2 2613PP Delft The Netherlands 2 Vooraf Vooraf Vooraf Dit document is de handleiding voor het

Nadere informatie

Handleiding Vedor-editor

Handleiding Vedor-editor Handleiding Vedor-editor Mei 2007, versie 0.9 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanmelden... 4 De werkbalk... 5 Het context menu... 6 Navigeren binnen je website... 7 Tekst toevoegen en bewerken... 8 Afbeeldingen

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Beheer Webredactie dashboard Het webredactie dashboard geeft u in één oogopslag een overzicht van de beheersmogelijkheden van uw website. Daarnaast blijft u via het dashboard gemakkelijk op de hoogte van

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen - Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen Registreren (1) Ga naar het inlogscherm aan de linkerkant Klik op Registreer Registreren (2) Vul de velden in zoals aangegeven. Druk op de

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Modulehandleiding VivianCMS. Enquête

Modulehandleiding VivianCMS. Enquête Modulehandleiding VivianCMS Enquête Versie: 1.1 Startdatum: 16 januari 2006 Datum laatste wijziging: 1 mei 2006 Opmerking: Gepubliceerd op http://www.viviancms.nl Inhoudsopgave 1.Inleiding...3 1.1Algemene

Nadere informatie

SAN v3. Update document 2010. uitgebracht door OCEN

SAN v3. Update document 2010. uitgebracht door OCEN SAN v3 Update document 2010 uitgebracht door OCEN Inhoudsopgave. Inleiding...3 1 Navigatie...4 1.1 Navigatie: het menu...4 1.2 Navigatie: dashboard...4 1.3 Navigatie: kruimelpad...4 1.4 Navigatie: iconen

Nadere informatie

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Inhoudsopgave 1. Inloggen op het CMS-systeem 2. Artikelen en Categorieën beheren 2.1 Aanmaken en beheren van een artikel 2.2 Verwijderen van een artikel 2.3 Aanmaken van

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...4 1.1 Ingelogd blijven...5 1.2 Wachtwoord vergeten...6 2 Applicatie keuzescherm...7 2.1 De beheeromgeving openen...8 3

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Handleiding Fotopagina

Handleiding Fotopagina Handleiding Fotopagina Leden van de Vrienden van de Pyreneese berghond kunnen een album aanmaken op onze fotopagina. Per lid/gezin is één album van maximaal 250 foto's beschikbaar. Deze handleiding bestaat

Nadere informatie

De inlogpagina van het CMS wordt nu geladen. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in

De inlogpagina van het CMS wordt nu geladen. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in Handleiding Content 2 MS Gefeliciteerd met uw keuze voor Content 2 MS, het CMS van Eye for your Vision. Met ons CMS kunt u heel eenvoudig, zonder kennis van de onderliggende techniek, de inhoud van uw

Nadere informatie

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0

Navigator CMS 2009. Beknopte handleiding v1.0 Navigator CMS 2009 Beknopte handleiding v1.0 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen... 4 3. Menustructuur... 5 4. Document Verkenner... 6 5. Mappen beheren... 7 5.2 Map hernoemen... 7 5.3 Map verplaatsen...

Nadere informatie

Handleiding Websitebeheer

Handleiding Websitebeheer Handleiding Websitebeheer Event Media Websites Copyright 2005, Event Media 1. Inleiding... 3 2. CMS-systeem... 3 2.1 Inloggen... 3 2.2 Basis-menu... 3 2.3 Bestaande pagina s aanpassen...3 2.4 Nieuwe pagina

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Deze handleiding geldt voor Joomla 3.x. In andere versies zijn kleine afwijkingen mogelijk. Copyright 2016 Websitebron.

Deze handleiding geldt voor Joomla 3.x. In andere versies zijn kleine afwijkingen mogelijk. Copyright 2016 Websitebron. Zeer beknopte handleiding Joomla Deze handleiding geldt voor Joomla 3.x. In andere versies zijn kleine afwijkingen mogelijk. Copyright 2016 Websitebron. Waarschuwingen vooraf Pas op: u kunt als eigenaar

Nadere informatie

Handleiding Module Security (Log in)

Handleiding Module Security (Log in) Handleiding Module Security (Log in) WebGenerator ProSite CMS Versie 1.0 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Hoe werkt de beveiliging?... 3 Wat kan worden beveiligd?... 3 Hoe beveiligt u een webpagina?...

Nadere informatie

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ

HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ HRM-Reviews Reviews Handleiding voor PZ In deze uitgebreide handleiding vindt u instructies om met Reviews in the Cloud aan de slag te gaan. U kunt deze handleiding ook downloaden (PDF). TIP: De navigatie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Website RKVVO

Gebruikershandleiding Website RKVVO Gebruikershandleiding Website RKVVO Beheerder Teampagina Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanmelden in het CMS... 3 3. Nieuwsberichten onderhouden... 4 4. Gegevens voor wedstrijden bijwerken... 8 4.1. Wedstrijdselectie

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013 Handleiding Berichten maken in WordPress juni 0 Inloggen. Ga naar: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Log hier in met je gebruiksnaam en je wachtwoord. Het dashboard Na het inloggen krijg je eerst het Dashboard

Nadere informatie

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.)

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.) Handleiding Content Management Systeem (C.M.S.) www.wecaremedia.nl info@wecaremedia.nl 0162-223 161 Inhoudsopgave Inloggen... 3 Dashboard... 4 Bestanden... 4 Map aanmaken... 4 Bestanden toevoegen... 5

Nadere informatie

Ooievaarspas.nl. Handleiding voor aanbieders: beheeromgeving

Ooievaarspas.nl. Handleiding voor aanbieders: beheeromgeving Ooievaarspas.nl Handleiding voor aanbieders: beheeromgeving Versie 1.4 29-04-2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Voor u start 3 1.2 Verantwoordelijkheid 3 1.3 Vragen 3 2. Toegang 4 2.1 Inloggen 4 2.2

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Een pagina toevoegen en/of bewerken.

Een pagina toevoegen en/of bewerken. Een pagina toevoegen en/of bewerken. Na het inloggen in het CMS zie u het volgende: 2 3. Een klik op dit menu geeft een overzicht van alle pagina s waar de website op dat moment uit bestaat: 2. Een klik

Nadere informatie

XITEFORCE CMS. december 2013

XITEFORCE CMS.   december 2013 XITEFORCE CMS V6 www.nexxite.nl december 2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Inloggen op Xiteforce... 4 3. Een eerste kennismaking met de gebruikersomgeving... 5 3.1. Indeling van het scherm...5

Nadere informatie

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in.

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inloggen... 2 Inloggen... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Postvak IN... 4 Controleren op nieuwe E-mail... 4 Bericht schrijven... 5 Ontvangers toevoegen... 5 Antwoorden... 10

Nadere informatie

Portfolio s in Google Sites

Portfolio s in Google Sites Portfolio s in Google Sites Vanaf het schooljaar 2012-2013 biedt de NHL de optie om portfolio s aan te maken met Google Sites. De NHL-accounts bij Google zijn afgeschermd voor mensen die niet bij de NHL

Nadere informatie

Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen

Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen www.smitloopbaan.nl/beheer/ Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen Je kunt met WordPress op 2 manieren teksten en afbeeldingen op je website plaatsen : op een pagina of in een bericht. De vaste

Nadere informatie

Handleiding Webfire - Copyright Media Flame. Inhoudsopgave... 2. Voorwoord... 4. Aan de slag... 5. Inloggen... 5. Home... 6

Handleiding Webfire - Copyright Media Flame. Inhoudsopgave... 2. Voorwoord... 4. Aan de slag... 5. Inloggen... 5. Home... 6 Handleiding Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 4 Aan de slag... 5 Inloggen... 5 Home... 6 Berichten en notificaties... 6 Pagina s Wijzigen... 8 Aanpassingen... 8 Start... 9 Sorteer... 9 Titel...

Nadere informatie

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor

Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011. Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Opdrachtgever: Avpec1910 Auteur: Avalon Systems Versie: 1.0 Datum: 12/01/2011 Handleiding WYSIWYG HTML editor: CKEditor Inhoud 1 Inleiding... 3 2 WYSIWYG editor... 4 2.1 Iconen toegelicht... 5 2.2 Maximaliseren...

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM HANDLEIDING CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Het CMS in het kort Middels het CMS zijn alle pagina s aanpasbaar, met uitzondering van het inschrijfformulier en sitemap. Een beheersysteem zorgt in de eerste plaats

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2

Handleiding Content Management Systeem Umbraco. Versie 1.2 Handleiding Content Management Systeem Umbraco Versie 1.2 Inhoudsopgave 1. Umbraco tour... 3 1.1 Inloggen in het Umbraco systeem... 3 1.2 De indeling van Umbraco... 3 2. Inhoud van uw website... 5 2.1

Nadere informatie

Deel II Werken met Clixmaster Studio

Deel II Werken met Clixmaster Studio Deel II Werken met Clixmaster Studio R5.0 Gebruikershandleidingen Clixmaster Studio Handleiding 1/22 Deel II - Werken met Clixmaster Studio 2010 Clixmaster BV Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Snelgids voor het TYPOLight Content Management Systeem

Snelgids voor het TYPOLight Content Management Systeem Snelgids voor het TYPOLight Content Management Systeem FAST FORWARD DESIGN Fast Forward Design 2009 Inhoudsopgave Hoofdstuk1:De structuur van pagina s en artikelen 1.1 De manier van werken binnen TYPOLight

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

Webredactie dashboard

Webredactie dashboard Beheer Webredactie dashboard Het webredactie dashboard geeft u in één oogopslag een overzicht van de beheermogelijkheden van uw website. Daarnaast blijft u via het dashboard gemakkelijk op de hoogte van

Nadere informatie

Een voorpagina of vaklokaal omzetten in WordPress

Een voorpagina of vaklokaal omzetten in WordPress Een voorpagina of vaklokaal omzetten in WordPress Vooraf Niet elk vaklokaal is met de huidige opzet en vormgeving geschikt om die zonder al teveel extra werk om te zetten in het format van WordPress. Vooral

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Gevorderden training TYPO3. Stap voor stap de website beheren

Gevorderden training TYPO3. Stap voor stap de website beheren Gevorderden training TYPO3 Stap voor stap de website beheren Programma Nieuwsbrief opzetten Werken met formulieren Creatieve pagina opmaak, FC E 's uitleg van de smaakjes Gebruik van webmail Statistieken

Nadere informatie

Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0

Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0 Pagina 1 van 27 Inhoud Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0 1. Beheerpagina... 3 2. Invoeren of aanpassen van gegevens op de website... 4 2.1 Inloggen... 4 2.2 Help... 4 3. Hoofdmenu... 5 4.

Nadere informatie

SnelStart handleiding ARGO zelfbouwmodule

SnelStart handleiding ARGO zelfbouwmodule Inhoudsopgave Voorwoord Stap 1 Onderwerpkeuze Stap 2 Aanmaken module Stap 3 Keuze soort module: les of toets Stap 4 Module bewerken 3 4 5 6 7 Stap 5 Gebruik module editor Toelichting editor toolbar functionaliteit

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem

Handleiding Content Management Systeem Handleiding Content Management Systeem Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inloggen... 3 2. Paginavolgorde... 3 3. Pagina en menutitel... 3 4. Pagina s bewerken... 4 5. De tekstverwerker... 4 6. Interne

Nadere informatie

1. Inloggen 2. 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3

1. Inloggen 2. 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3 Inhoudsopgave Hoofdstuk Bladzijde 1. Inloggen 2 2. Uw account 3 2.1 Wachtwoord veranderen 3 2.2 Alle gegevens bekijken 3 2.3 Credits (mail-bundels) kopen 3 3. Nieuwsbrieven 4 stap 1: voeg een nieuwsbrief

Nadere informatie

Bewerk uw eigen Digibordbij boek

Bewerk uw eigen Digibordbij boek Bewerk uw eigen Digibordbij boek Naast de presentatie van schoolboeken in het Digibordbij systeem is het voor leraren ook mogelijk aanpassingen te maken in de digitale boeken. De leraar kan via een aparte

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl

E.M. van Nieuwaal. Frontpage 2003. Jouw vak op het leerlingenweb. Copyright 2008. http://cursus.anguillanova.nl Frontpage 2003 Jouw vak op het leerlingenweb E.M. van Nieuwaal Copyright 2008 http://cursus.anguillanova.nl Inleiding... 3 1. Ontwerp een sitemap... 4 2. Index.htm... 4 3. Nieuwe pagina s maken... 7 4.

Nadere informatie

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1

Handleiding. Yvonne Rijks-Waardenburg. Tine Strikkers. Christel van de Steenoven-Livius. Pagina 1 Handleiding Yvonne Rijks-Waardenburg Tine Strikkers Christel van de Steenoven-Livius 1 Inhoud 1. Inloggen SharePoint 3 2. Groepspagina bewerken ` 4 3. Foto s 3.1 Foto s uploaden 8 3.2 Foto s bewerken 10

Nadere informatie

NC-Websites Handleiding Mailer

NC-Websites Handleiding Mailer NC-Websites Handleiding Mailer Juni 2011 versie 1 1 Inhoud 1. Uw mailer... 3 2. Groepen beheren... 4 3. Klanten beheren... 7 4. Nieuwsbrief opstellen... 10 4.1 Indeling van de Nieuwsbrief... 10 4.2 De

Nadere informatie

Materiaalontwikkeling in PAV

Materiaalontwikkeling in PAV Sint-Jozefstraat 1 B-8820 TORHOUT [t] 050 23 10 30 [f] 050 23 10 40 [e] reno@katho.be Materiaalontwikkeling in PAV Cursus: Google sites Medewerker EC: Jonathan Vanhollebeke EC: Thema s en projecten in

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Handleiding MijnGemeente-app

Handleiding MijnGemeente-app Handleiding MijnGemeente-app Omschrijving Handleiding MijnGemeente-app Auteur SIMgroep Datum 01-05-2013 Versienummer 0.2 Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. INLEIDING... 3 1.1. MIJNGEMEENTE APP... 3 1.2.

Nadere informatie

screenpost emailnieuwsbrief handleiding

screenpost emailnieuwsbrief handleiding screenpost emailnieuwsbrief handleiding Dit softwarepakket staat op het internet en kan digitale nieuwsbrieven versturen. De vormgeving De opmaak van de pagina bestaat uit twee kolommen. Elk artikel kan

Nadere informatie

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365

Microsoft Word 365. Kennismaken AAN DE SLAG MET DIGITALE VAARDIGHEDEN TRAINING: MICROSOFT WORD 365 Microsoft Word 365 Kennismaken Inleiding Microsoft Word is het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De mogelijkheden die Word biedt zijn talrijk, maar als je nog nooit met Word gewerkt

Nadere informatie

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0

Schoolwebsite.nu. Snel aan de slag met uw website. Versie 4.0 Schoolwebsite.nu Snel aan de slag met uw website Versie 4.0 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 3 2 Voor dat u begint... 4 3 Teksten op de website... 6 4 Groepspagina s... 8 5 De groepspagina...

Nadere informatie

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig:

Voordat u gebruik kunt maken van ZorgMail in Intramed, zijn een aantal instellingen nodig: Hoofdstuk 1 ZorgMail instellen en gebruiken Via Intramed en de applicatie ZorgMail van E-novation Lifeline, kunt u elektronisch en beveiligd gegevens uitwisselen met andere zorgverleners. Dit gaat via

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm:

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm: CMS Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 7 Een link toevoegen... 8 Een afbeelding toevoegen... 10 Foto s plaatsen op de fotopagina... 12 Media...

Nadere informatie

IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING

IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING INHOUD I. LOGIN IMPACTS SITES BEZOOM V2.1 GEBRUIKSAANWIJZING II. BEHEER UW WEBSITE 1. ONDERWERP A. Informatie B. Contactpersoon C. Links D. Footer E. Favicon 2. CMS A. Toevoegen (een pagina) B. SEO 3.

Nadere informatie

Handleiding Vedor-editor

Handleiding Vedor-editor Handleiding Vedor-editor Oktober 2008 Versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Aanmelden... 4 3 De werkbalk... 5 4 Het contextmenu... 7 5 Navigeren binnen je website... 8 6 Tekst toevoegen en bewerken...

Nadere informatie