Begroeting. Openingswoord 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Begroeting. Openingswoord 1"

Transcriptie

1 Begroeting Telkens wij hier samenkomen doen wij dit in verbondenheid met God, in de hoop dat wij meer ruimte maken voor Hem en onze medemensen in de naam van Hem die is: + de Vader, de Zoon en de H. Geest. Amen. Openingswoord 1 In de evangelielezing sloopt Jezus heilige huisjes. Wat is er in onze maatschappij heilig? De economie is heilig, de vrije markt is de nieuwe god. Daar tegenover staat de boze Jezus en de tien geboden, Woorden van God met heel andere prioriteiten: Ik ben de Heer, uw God, die u heeft weggeleid uit Egypte, het slavenhuis. Ge zult geen andere goden naast Mij hebben Broederlijk Delen 2003 Openingswoord 2 Iemand jaagt een kerk leeg, horen wij vandaag. Een rabbi uit Nazareth jaagt koopwaar en kooplui een tempel uit met de boodschap dat God niet koopbaar is. Niet tegen de prijs van offergaven, maar uit genade wil God mensen nabij zijn. Wij mogen in goed vertrouwen ernaar uitzien. Dat horen we in het Johannesevangelie. We luisteren ook naar een fragment uit het boek van de Uittocht, waarin ons wordt aangegeven hoe we als bevrijde mensen kunnen leven. Proberen we in deze viering te achterhalen hoe deze beide verhalen ons kunnen helpen om, met vallen en opstaan, de weg te gaan naar een gelukkig samenleven. Een weg die Jezus ons voorging. De veertigdagentijd nodigt ons uit om ons over die weg te bezinnen, en om gestalte te geven aan onze solidariteit met elkaar en met alle mensen. Openingswoord 3 Voor hun tijdgenoten waren Mozes en Jezus op vele terreinen tegendraads. Maar juist in dat dwarsliggen toonden ze duidelijker dan ooit tevoren wat God van ons verlangt.

2 Ze opteerden voor nieuwe begrippen zoals solidariteit, broederschap, inspraak door de minsten In het evangelie horen we hoe Jezus in het hart van Jeruzalem, in de Joodse tempel, het Vaticaan van zijn tijd, hoe Hij juist dáár gaat prediken en verkondigen wat Hem daarover dwars zit. Met woord en daad gaat Hij in tegen wat in zijn tijd gangbaar was. En sommigen kijken naar Hem op, maar anderen ergeren zich mateloos en smeden plannen om Hem uit de weg te ruimen. Ook in onze huidige wereld hebben we dwarsdraden en dwarsliggers nodig. Zo wil Broederlijk Delen al tientallen jaren, tegen het welvaartsdenken in, tegen de neoliberale economie in, strijden voor een rechtvaardige wereld waar elke mens krijgt waarop hij recht heeft. Geen populaire boodschap in een wereld waar het individu, assertiviteit en opkomen voor jezelf belangrijker zijn dan ooit tevoren in de geschiedenis. vrij naar Ten Bos Gebed om ontferming 1 In deze 40-dagentijd willen we ons omkeren en in de spiegel kijken om te ontdekken welke onze kleine kanten zijn die ons beletten ten volle te leven en te bouwen aan Gods Liefdesrijk. -Laat niets je verontrusten, laat niets je beangstigen. Wie God heeft, ontbreekt het aan niets, God alleen is genoeg. -We willen ons omkeren en opnieuw geloven in de mensen naast ons, hen de kans geven om hun dromen waar te maken. Christus, ontferm U over ons. Christus, ontferm U over ons. -We willen ons omkeren en regelmatig de stilte en de rust opzoeken om thuis te komen bij de hemelse Vader, om ons leven aan zijn handen toe te vertrouwen en ons geborgen te weten in zijn Liefde.

3 Vergevingsmoment 2 Weten we nog dat wetten ons leven richting willen geven? Zien we inzet en liefde voor elkaar nog wel zitten? Zouden we ze niet wat oppoetsen om ze weer tot leven te brengen? -Heer, Mozes mocht aan zijn volk uw weg van liefde duidelijk maken, maar zijn euforie was van korte duur. Ook wij begrijpen uw wegwijzers niet altijd en kiezen soms de gemakkelijkste weg. Daarom: -Christus, echt mens worden, mens voor de anderen zoals Gij dat van ons verwacht, is niet zo gemakkelijk. Toch zijn we ervan overtuigd dat het kan. We willen het proberen. Daarom: Christus, ontferm U over ons. Christus, ontferm U over ons. -God, we geven toe dat we ons soms doof houden voor wat de stem van ons geweten ons zegt en voor wat we eigenlijk diep in ons hart zouden willen. Al te dikwijls leggen wij ons oor te luisteren bij valse goden. Daarom: God, blijf ons nabij, ga met ons mee in deze reinigende vastentijd op weg naar Pasen. We vragen het U in Jezus naam. Amen. Openingsgebed 1 God, wij willen ons leven afstemmen op U. Maak ons hart ontvankelijk voor uw vernieuwende en levengevende kracht. Geef ons de moed in ons leven te veranderen wat wij kunnen veranderen. Geef ons de rust en de kracht om te aanvaarden wat niet te veranderen is. En geef ons de wijsheid om het onderscheid te kunnen maken tussen beide. Amen. Openingsgebed 2

4 God, onze Vader, als gelovige gemeenschap zijn wij hier vandaag bijeen omdat wij ons eigen levensverhaal willen verweven met uw droom. In deze vastentijd willen we niet alleen kritisch achterom kijken, maar ook zoekend en luisterend vooruit kijken, speurend naar het door U Beloofde Land. Daarom vragen we uw steun en bemoediging en om ons te dragen op moeilijke momenten, vandaag en in de verdere vastenperiode. Amen. Openingsgebed 3 God, Gij hebt ons uw geboden gegeven als richtingwijzers voor het leven. We hopen dat we de geest ervan mogen vatten die ook Jezus bezielde. De geest van respect voor God en voor de medemens. Steun ons in de trouw die wij ons voornemen en in de vriendschap voor elkaar. Door Jezus, onze Heer. Amen. Lezingen Luisteren wij naar het Woord van de Heer, ons toegesproken in de Schrift. Eerste lezing (Ex, 20, 1-17) Uit het boek Exodus Toen sprak God al de woorden die hier volgen. `Ik ben de Heer uw God die u heeft weggeleid uit Egypte, het slavenhuis. U zult geen andere goden hebben ten koste van Mij. 4 U zult geen beelden maken, geen afbeelding van enig wezen boven in de hemel, beneden op de aarde of in de wateren onder de aarde. 5 Buig u niet voor hen neer en bewijs hun geen goddelijke eer, want Ik, de Heer uw God, Ik ben voor hen die Mij haten een jaloerse God die de schuld van de vaders wreekt op hun kinderen, tot de derde en vierde generatie. 6 Maar voor hen die Mij liefhebben en mijn geboden onderhouden ben Ik een God die goedheid bewijst tot aan de duizendste generatie. 7 U zult de naam van de Heer uw God niet lichtvaardig gebruiken, want de Heer laat degenen die zijn naam lichtvaardig gebruiken niet ongestraft. 8 Denk aan de sabbat; die moet voor u heilig zijn.

5 9 Zes dagen kunt u werken en alle arbeid verrichten. 10 Maar de zevende dag is de sabbat voor de Heer uw God. Dan zult u geen enkele arbeid verrichten: uzelf niet, uw zoon niet, uw dochter niet, uw slaaf niet, uw slavin niet, uw dieren niet, evenmin als de vreemdeling die bij u woont. 11 Want in zes dagen heeft de Heer de hemel, de aarde en de zee en al wat ze bevatten gemaakt. Maar de zevende dag heeft Hij gerust en zo de sabbat gezegend en tot een heilige dag gemaakt. 12 Eer uw vader en uw moeder. Dan zult u lang leven op de grond die de Heer uw God u schenkt U zult niet doden. U zult geen echtbreuk plegen. U zult niet stelen. U zult niet vals getuigen tegen uw naaste. 17 U zult uw zinnen niet zetten op het huis van uw naaste; u zult uw zinnen niet zetten op de vrouw van uw naaste, niet op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, op niets wat hem toebehoort. KBS Willibrord 1995 Tweede lezing (1 Kor., 1, 22-25) Uit de eerste brief van de apostel Paulus aan de christenen van Korinte. Broeders en zusters, 22 Joden blijven tekenen eisen, en Grieken wijsheid verlangen. 23 Maar wij verkondigen een gekruisigde Christus, voor Joden een aanstoot, voor heidenen een dwaasheid, 24 maar voor hen die geroepen zijn, Joden zowel als Grieken, Gods kracht en Gods wijsheid. 25 De dwaasheid van God is namelijk wijzer dan de mensen, en de zwakheid van God is sterker dan de mensen. KBS Willibrord 1995 Evangelie (Joh., 2, 13-25) Uit het heilig evangelie van onze heer Jezus Christus volgens Johannes 13 Het was kort voor het Joodse Pasen. Jezus begaf zich naar Jeruzalem 14 en zag daar hoe men in de tempel runderen, schapen en duiven stond te verkopen en geld zat te wisselen.

6 15 Hij knoopte touwen aaneen tot een zweep en joeg ze allemaal de tempel uit, schapen en runderen erbij. De tafels van de wisselaars gooide Hij met geld en al omver. 16 En tegen de duivenverkopers zei Hij: `Weg ermee! Maak van het huis van mijn Vader geen markt! 17 Zijn leerlingen beseften dat er geschreven staat: De ijver voor uw huis zal Mij verteren. 18 De Joden riepen Hem ter verantwoording met de vraag: `Welk teken geeft U ons te zien als bewijs dat U zo mag optreden? 19 Jezus gaf hun ten antwoord: `Breek deze tempel af, en in drie dagen laat Ik hem herrijzen! 20 Daarop zeiden de Joden: `Zesenveertig jaar is er aan deze tempel gebouwd, en U wilt hem in drie dagen laten herrijzen? 21 Met dit woord doelde Jezus echter op de tempel die Hijzelf was. 22 Toen Hij verrezen was uit de dood beseften zijn leerlingen dat Hij daarop gedoeld had, en ze geloofden in de Schrift en in het woord dat Jezus gesproken had. 23 Tijdens zijn verblijf in Jeruzalem voor de viering van het paasfeest kwamen heel wat mensen tot geloof in zijn naam bij het zien van de tekenen die Hij verrichtte. 24 Maar Jezus van zijn kant had geen geloof in hen, omdat Hij ze allemaal kende: 25 niemand hoefde Hem over de mens iets te leren, Hij wist zelf wel wat men aan een mens had. KBS Willibrord 1995 Geloofsbelijdenis Ik geloof in God die ons wegroept uit de chaos en ons op weg zet naar een nieuw land, een land waar mensen vreedzaam samenwonen. Ik geloof in Jezus die weerstand bood aan valse goden en die kwade machten overwon. Hij gaat met ons mee door dor woestijnland, Hij opent ons de ogen en geeft richting aan ons leven. Ik geloof in de heilige Geest die door profeten mensen moed inspreekt, die leven wekt waar dood wil indringen, die ruimte schept voor liefde en kracht tot scheppen geeft, die ons met een droom naar de wereld zendt. Ik wil ook geloven in de Kerk:

7 een groep van mensen die als Mozes naar verbondenheid, gerechtigheid en vrede tracht. Amen. Voorbeden 1 -Bidden we voor de Kerk. Moge zij weer een huis worden voor velen. Dat mensen zich hier in deze geloofsgemeenschap welkom zouden weten en zich mogen thuis voelen en dat wij steeds beter zouden begrijpen hoe Gij onze God wilt zijn. Laten wij bidden -Bidden we voor de leiders in de politiek en voor de opiniemakers. Moge zij steeds voor ogen houden wat tot vrede strekt en wat mensen bijeenbrengt. Laten wij bidden -Bidden we voor de mensen die er niet meer bij zijn en die we missen, maar ook voor alle slachtoffers van het verkeer, van geweld en rampen. Laten wij bidden naar Jan Engelen Voorbeden 2 God, wij leggen onze gebeden voor U neer in het geloof en het vertrouwen dat Gij ons bidden verhoort en Gij ons de weg wijst in het leven. -Bidden we voor de politieke leiders. Dat zij niet aarzelen ethische vragen met de maatstaven van onze tijd te beantwoorden en dat ze steeds blijven streven naar het geluk van de mensen. Dat hun mentaliteit er geen is van wantrouwen, maar van vertrouwen. Laten wij bidden -Bidden we voor de religieuze leiders. Dat zij zich blijven inzetten voor de eenheid van de geloofsgemeenschap en zoekenden de weg blijven wijzen. Dat zij steeds met allen in gesprek willen gaan. Laten wij bidden -Bidden we tenslotte voor onszelf. Dat wij steeds opnieuw mogen ontdekken waar het op aankomt in het leven.

8 Dat wij kansen krijgen en kansen bieden. Dat wij groei en ontwikkeling niet tegenwerken, maar juist stimuleren. Laten wij bidden naar Frans Van Den Brande Voorbeden 3 -Bidden we voor hen die, ontmoedigd, niet meer in vrede geloven. Dat zij positief blijven denken en ook in kleine tekenen signalen van hoop en vernieuwing herkennen. Laten we bidden -Bidden we voor hen die tot geen verweer en protest meer in staat zijn, psychisch of fysisch monddood gemaakt door politieke systemen of corruptie. Dat zij de innerlijke vrede niet zouden verliezen en dat zij mensen mogen ontmoeten die hen blijven steunen. Laten we bidden -Bidden we dat wij met elkaar verbonden zouden zijn, bekommerd om te delen in elkaars leed en vreugde. Dat we ook voorbij de grenzen van onze familie of buurt durven kijken en banden smeden met de vele hulpbehoevenden om ons heen. Laten we bidden -Bidden we ook voor onszelf. Dat we kritisch blijven tegenover onrecht, groot en klein. Dat we niet wegkruipen in gemakzucht, maar het in woord en daad opnemen voor de kleine mens. Laten we bidden Gebed over de gaven 1 God, Gastheer van alle mensen, overal aanwezig waar gastvrijheid is, leer ons dat het goed is dat allen genieten van de door U geschapen overvloed die wij met elkaar te delen hebben, zoals Gij U in deze beker en in dit brood deelt aan ieder van ons. Laat ons, in alles wat wij geven en ontvangen, de vrijgevigheid herkennen van Jezus Christus, uw Zoon en onze Broeder. Amen. Gebed over de gaven 2 God van kleine mensen, klein en schamel is het wat wij U aanbieden: een beetje brood, een slok wijn.

9 Neem deze gaven van ons aan als blijk van onze zorg voor elkaar. Vorm ze om tot uw lichaam en bloed en deel dit uit aan allen die in U geloven, wereldwijd. Amen. Gebed over de gaven 3 Levengevende God, maak ons open en ontvankelijk zodat we uw Woord en uw Liefde aannemen zoals een kind brood ontvangt van vader en moeder. Laat ons wonen in uw vrede. Laat ons kind aan huis zijn bij U, ons leven lang tot in de eeuwigheid. Amen. Gebed over de gaven 4 Brood en wijn staan klaar om ons er steeds weer aan te herinneren dat Gij ons allen uitnodigt aan uw tafel van verbondenheid, aan de tafel waar voedsel is voor allen en waar niemand wordt geweerd. Geef ons de moed om ondanks alles, elke dag van ons leven, handen en voeten te blijven geven aan die droom van U, God. Amen. naar Ten Bos Tafelgebed Heer, onze God, wij zeggen U dank om alles wat ons dagelijks bestaan zin en betekenis, toekomst en uitzicht biedt. Gij nodigt ons daartoe uit en toont ons de weg ernaar in Jezus, uw Zoon. Wij danken U voor het spoor dat Hij getrokken heeft. Wij mogen voor U zijn: mensen onderweg, die, in het licht van uw evangelie, veertig dagen lang op weg gaan naar Pasen. Zo zal ons leven gelijken op dat van Hem en op dat van allen die ons reeds zijn voorgegaan naar uw Paasfeest dat geen einde kent. Met hen, en met alle heiligen en engelen danken wij U:

10 Heilig, heilig, heilig de Heer, de God der hemelse machten. Vol zijn hemel en aarde van uw heerlijkheid. Hosanna in de hoge. Gezegend Hij die komt in de naam des Heren. Hosanna in de hoge. Gezegend is Hij die gekomen is in de naam van de Heer, om ons de weg te tonen naar Pasen. Trouw aan zijn opdracht heeft Hij blinden de ogen geopend en aan armen de Blijde Boodschap verkondigd. Hij roept ons op om ook zijn weg te gaan, om zijn testament uit te voeren in ons leven van elke dag. Toen zijn weg ten einde liep, in de nacht dat Hij werd overgeleverd, nam Hij brood, sprak de dankzegging uit, brak het en gaf het aan zijn vrienden met de woorden: Neem en eet hiervan gij allen, dit is mijn lichaam, mijn leven voor u, gegeven en gebroken. Tijdens de maaltijd nam Hij ook een beker, sprak de dankzegging uit en gaf hem rond en zei: Neem en drink hier allen uit, dit is de beker van het nieuwe verbond in mijn bloed, vergoten voor u en voor alle mensen tot vergeving van zonden. Telkens gij dit doet, doe het dan om Mij niet te vergeten. Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Zo gedenken wij dankbaar onze Heer en Verlosser, die ons is voorgegaan naar Pasen. Zend daarom Heer, uw Geest hier in ons midden. Dan kunnen wij ervaren wat het zeggen wil met U en met elkaar verbonden te zijn in uw Koninkrijk. Door Hem en met Hem en in Hem zij U, God en Vader, in de eenheid van de heilige Geest

11 alle eer en glorie van nu en tot in eeuwigheid. Amen. Onze Vader Wij die naar verhouding rijk zijn, zijn armzalige mensen als wij niet begrijpen dat al wat de aarde te bieden heeft, ons door God geschonken werd om het rechtvaardig te verdelen onder al zijn mensenkinderen. Bidden wij tot die liefdevolle Vader: Onze Vader, Vader van alle mensen, Gij neemt geen vrede met deze wereld zolang nood en overvloed naast elkaar bestaan. Gij wilt dat het anders wordt, beter, rechtvaardiger, eerlijker. Als wij ons met z n allen daarvoor inzetten, zullen we vol verwachting mogen uitzien naar de wederkomst van Jezus Messias, uw Zoon, Want van U is het koninkrijk, Vredeswens 1 Goede God, laat uw aangezicht zien in mensen die barrières slopen waar wegen afgesloten zijn. Laat uw stem horen in mensen die geloofwaardig spreken en handelen. Laat uw Licht schijnen in mensen die krachtig zijn in hun mededogen, in mensen die mild zijn in hun oordeel. Dan zal menswaardigheid opbloeien en zal er vrede heersen. Moge die vrede van de Heer met u zijn. En geven wij die vrede door aan elkaar. Vredeswens 2 Wij bidden om vrede opdat mensen en volkeren het nooit zouden opgeven stappen naar elkaar toe te zetten. Wij willen blijven geloven in uw visioen van vrede, Heer, en die droom reeds in ons midden waarmaken, en aan elkaar toezeggen: De vrede van de Heer zij altijd met u. En geven wij die vrede met een hartelijk teken ook door aan elkaar. Vredeswens 3 Het loopt als een rode draad doorheen de oude verhalen die in de bijbel opgetekend staan,

12 dat dood en duister nooit het laatste woord hebben. Angst en onmacht evenmin. Dat leven goed kan worden en vrede bereikbaar is. Laten we daarom meer de moeite doen om wat soepeler en buigzamer om te gaan met onze medemensen, ook al verschillen we hemelsbreed van elkaar. Moge die vrede, Gods vrede, altijd met u zijn. En geven we die vrede ook door aan elkaar. naar Ten Bos Lam Gods Communie Brekend en delend heeft God met ons een verbond gesloten. Hij gaf Zichzelf tot voedsel opdat wij onszelf zouden delen tot voedsel voor alle hongerigen. Dit is het Lam Gods. Bezinning 1 Er moeten grenzen zijn: grenzen aan onze hebzucht, grenzen aan de ongebreidelde consumptie, grenzen die bewaken wat ons heilig is: de schepping, de menselijke waardigheid. Eigenlijk hebben wij, mensen van vandaag, al met scha en schande ervaren dat grenzeloos nemen niet méér geeft, maar juist minder. We weten het, maar geloven we het ook echt? Leven we ernaar? Deze veertigdagentijd is een uitnodiging, een kans, om ons hart om te keren en ons te laten begrenzen. Broederlijk Delen 2009 Bezinning 2 Heer, ik bezit in overvloed alles wat ik voor mijn leven nodig heb. Ik denk aan allen die in ellende leven. Ik heb geen gebrek aan kleding. Ik denk aan allen die het koud hebben en aan allen die niet voldoende kleding en dekking hebben.

13 Ik heb schoenen aan mijn voeten en denk aan alle naakte voeten op de straten en in het stof van de wereld. Ik ben gezond en heb een dokter. Ik denk aan de zieken en aan allen die sterven omdat niemand hen helpt. Ik leef in vrede en denk aan allen die verpletterd en vernietigd worden door de oorlogsmachine. Ik sta voor U als uw kind. Ik denk aan allen die wanhopen omdat ze U niet kennen, U, de Vader van alle mensen. Jörg Zink Bezinning 3 Veertig dagen om te werken aan onszelf, aan onze relaties, aan ons eigen leven. De vasten is de uitgelezen tijd om halt te houden en het dwingende ritme van geleefd worden te breken, om vraagtekens te plaatsen bij het vanzelfsprekende in het leven. Uitgelezen tijd om weer op zoek te gaan naar zin en betekenis van ons bezig zijn. Om weer grond onder de voeten te krijgen, vaste, dragende grond om op te staan en door te gaan, geworteld in het oude visioen: een goede schepping, een vredevolle wereld, een liefdevolle mens. Uitgelezen tijd om wat meer zicht te krijgen op de weg die we te gaan hebben en stap voor stap met velen samen die weg ook te gaan. Uitgelezen tijd om echt te leven, misschien ook wel te her-leven naar Pasen toe. En ook daarna.

14 Bezinning 3 Het beloofde land In het landschap van de geschiedenis zijn grenzen niet altijd zichtbaar. Pas veel later komt het besef: hier is toekomst gemaakt. Tussen de grenzen ontdekte Mozes een vrijheid, veel dieper dan de bevrijding uit Egypte. De echte grenzen van het Beloofde Land liggen niet aan de overzijde van de woestijn, maar aan de overzijde van zonde en corruptie, van verraad en geweld. Mozes ziet het Beloofde Land uitdeinen over heel de wijde ruimte aan zijn voeten, over alle komende geslachten, nog in de mist en de nevel van de komende eeuwen. Wat op de leisteen van de Sinaï is gegrift, is de bescherming van de mens en zijn geluk. Geen droge voorschriften, geen nameloze wetten: elk van de tien Woorden zouden door je vader kunnen uitgesproken zijn als aanmoediging en raadgeving. Manu Verhulst Slotgebed 1 Heer, leer ons kiezen voor echtheid: moge, wat wij hier geloven, ook te zien zijn in ons dagelijks leven. Leer ons kiezen voor eerlijkheid: moge de woorden die we spreken, waarheid brengen voor onszelf en de anderen. Leer ons opstandig zijn als Jezus: in opstand komen tegen alles wat mensen knecht en klein houdt, wat onrechtvaardig of onecht is. Dan zal de inzet voor uw Zaak ook ons leven warm en zinvol maken. Amen. Slotgebed 2 Veertig dagen, Heer, zijn we op weg. Veertig dagen waarin uw genade en onze inzet mogen samenwerken

15 opdat de wereld, onze steden en dorpen, ons huis en ons hart uw woonplaats mogen worden. Diezelfde grote eerbied die Gij altijd hebt betoond voor het huis van uw Vader, breng die midden onder ons. Leg die, liefdevol, tot in het diepste van ons hart. Dan kunnen wij met Pasen zeggen: Hier woont en leeft God: midden onder ons. naar Iny Driessen Slotgebed 3 God, maak ons arm van geest, geef ons handen die zich openen en een hart dat ruimte biedt. Maak ons attent voor het recht van anderen. Wil ons vernieuwen, God, opdat wij ons zouden omkeren naar hen die op ons wachten. Dat vragen wij U in naam van Hem die ons het voorbeeld gaf, Jezus, uw Zoon en onze Heer. Amen. Zending en zegen 1 Anders dan wij hier gekomen zijn mogen wij hiervandaan gaan. Iemand heeft onze harten immers zijn vrede toegesproken. Van die vrede vervuld, mogen wij op weg gaan met vrede voor allen die wij vandaag en morgen zullen ontmoeten, in de naam van + de Vader, de Zoon en de H. Geest. Amen. Zending en zegen 2 God gaf ons vandaag zijn huisreglement in tien Woorden. Door deze Woorden te beleven naar Jezus voorbeeld krijgt God gestalte onder ons. Hij wil ons daartoe zegenen in de naam van + de Vader, de Zoon en de H. Geest. Amen. naar André Thoonen

ZONDAGSVIERINGEN 3e zondag vasten B

ZONDAGSVIERINGEN 3e zondag vasten B ZONDAGSVIERINGEN 3e zondag vasten B Begroeting Telkens wij hier samenkomen doen wij dit in verbondenheid met God, in de hoop dat wij meer ruimte maken voor Hem en onze medemensen in de naam van Hem die

Nadere informatie

Theresia geloofsgemeenschap

Theresia geloofsgemeenschap Theresia geloofsgemeenschap Rembrandt van Rijn (1606 1669) Gebedsviering Zondag 4 maart 2018 3 e Zondag vd veertigdagentijd Locatie: oude synagoge Begroeting Telkens wanneer wij hier samenkomen zoeken

Nadere informatie

ZONDAGSVIERINGEN derde zondag vasten B (11/03/2012) Begroeting

ZONDAGSVIERINGEN derde zondag vasten B (11/03/2012) Begroeting ZONDAGSVIERINGEN derde zondag vasten B (11/03/2012) Begroeting Halverwege op onze tocht naar Pasen mogen wij hier samenzijn in de naam van + de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Amen. Openingswoord 1

Nadere informatie

ZONDAGSVIERINGEN derde zondag vasten B ( ) Begroeting

ZONDAGSVIERINGEN derde zondag vasten B ( ) Begroeting ZONDAGSVIERINGEN derde zondag vasten B (15 03 2009) Begroeting Genade en vrede van God onze Heer. Moge de kracht van zijn Geest ons nabij zijn in de naam van + de Vader, de Zoon en de heilige Geest. Amen.

Nadere informatie

lied 119: 5 ( Diep in mijn hart berg ik uw heilig woord )

lied 119: 5 ( Diep in mijn hart berg ik uw heilig woord ) Orde van dienst voor 4 maart 2018 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap Ouderling van dienst: Diny Nijkamp Lector: Janneke Koornstra Protestantse Gemeente

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C)

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Openingslied (koor) P. Vooreerst voor ieder van u een zalig Nieuwjaar. Moge het u allen in het komende jaar goed gaan onder de milde zegen

Nadere informatie

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand Viering voor de eerste zondag van de missiemaand 1 oktober 2017 26 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 527 Bekleedt u met de nieuwe mens Begroeting

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie

ONTVANG DE HEILIGE GEEST!

ONTVANG DE HEILIGE GEEST! ONTVANG DE HEILIGE GEEST! I. OPENING VAN DE DIENST Allen staan tot na het openingsgebed INTREDEPROCESSIE EN INTREDELIED Op de adem van de Geest zoeken wij het diepe spoor van de Heer die in ons leeft ook

Nadere informatie

Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat hem te wachten, het ander laat hij achter.

Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat hem te wachten, het ander laat hij achter. PAROCHIE HERZELE HOUTEM Zesentwintigste zondag door het jaar C 24-25 september 2016 Intredelied: Wie naar het altaar gaat (ZJ 534, 1-2-3) Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat

Nadere informatie

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Om 11.45 u. zingt het koor kerstliederen. Openingslied: Puer Natus. Begroeting en inleiding Welkom in deze vreugdevolle nacht, van de kou

Nadere informatie

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal

Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Orde voor de voortzetting van het heilig Avondmaal Na Lied of Klein Gloria verloopt de dienst als volgt: Apostolische geloofsbelijdenis (gezongen, of gelezen en beantwoord met een lied) Nodiging De Heer

Nadere informatie

Wees barmhartig, zoals uw Vader.

Wees barmhartig, zoals uw Vader. PAROCHIE IN HERZELE-HOUTEM 23-24 februari 2019 7 de zondag door het jaar C Wees barmhartig, zoals uw Vader. Intredelied: Wie naar het altaar gaat (ZJ 534) Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Beloftevol land! Tijdens het openingslied en de intredeprocessie draagt de lector een hak mee en plaatst deze voor de lezenaar.

Nadere informatie

Nu gingen hun de ogen open. Lc. 24, 31 EMMAÜSVIERING. Sint Anna Aalst

Nu gingen hun de ogen open. Lc. 24, 31 EMMAÜSVIERING. Sint Anna Aalst Nu gingen hun de ogen open Lc. 24, 31 EMMAÜSVIERING Sint Anna Aalst I. WOORDDIENST INTREDELIED Wie wil leven, moet zich geven Wie wil leven moet zich geven, moet het wagen op weg te gaan met zijn vragen,

Nadere informatie

Drempelgebed (gemeente gaat staan) Aanvangslied: psalm 138:1,2 Bemoediging en groet (Gemeente gaat zitten) Kyriegebed Gloria: gezang 164

Drempelgebed (gemeente gaat staan) Aanvangslied: psalm 138:1,2 Bemoediging en groet (Gemeente gaat zitten) Kyriegebed Gloria: gezang 164 Liturgie voor de morgendienst op: 10-2-2013 Bijzonderheden: Avondmaal (lopend) Voorbereiding: Drempelgebed (gemeente gaat staan) Aanvangslied: psalm 138:1,2 Bemoediging en groet (Gemeente gaat zitten)

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN Gebedsviering juni 2017 AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN LIED: LICHT DAT ONS AANSTOOT IN DE MORGEN ZJ 825 In ons midden kunnen we verschillende kaarsjes plaatsen, in de vorm van een kruis. Bij het zingen

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

Viering voor de derde zondag van de missiemaand

Viering voor de derde zondag van de missiemaand Viering voor de derde zondag van de missiemaand 15 oktober 2017 28 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 735 Zomaar een dak Begroeting P. Vandaag

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Nunspeet (Driestwegkerk) 18 april uur

Protestantse Gemeente Nunspeet (Driestwegkerk) 18 april uur Protestantse Gemeente Nunspeet (Driestwegkerk) 18 april 2019 19.30 uur Witte Donderdag 2019 1 Welkom we gaan staan Stil gebed Openingslied: Psalm 118 vers 1 Bemoediging en Groet Gebed om ontferming Samenzang:

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God Stilteviering zondag 9 november 2014 Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne Huis van God Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. Een moment van gebed en bezinning. Moge Gods vrede rusten op ons samenzijn,

Nadere informatie

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden.

Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Dienst van de voorbereiding Aanvangslied: Psalm 122 vers 1 en 2 Stil gebed - Bemoediging en groet Ouderling van dienst: gedenken meneer Jo Schot, die deze week is overleden. Aansluitend zingen we lied

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Innerlijke genezing. Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein.

Innerlijke genezing. Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein. PAROCHIE HERZELE HOUTEM Zesde Zondag door het jaar (B) 10 en 11 februari 2018 Innerlijke genezing Door medelijden bewogen stak Hij de hand uit, raakte hem aan en sprak tot hem: Ik wil, word rein. [Marcus

Nadere informatie

VOORBEELD-GEBEDEN. Veel succes ermee. Inhoudsopgave

VOORBEELD-GEBEDEN. Veel succes ermee. Inhoudsopgave VOORBEELD-GEBEDEN In deze bundel kan je enkele gebeden vinden die je kan gebruiken tijdens eucharistievieringen. Of als je creatief bent en wat tijd hebt, kan je je door deze gebeden laten inspireren en

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015

Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015 Liturgie voor Witte donderdag 2 april 2015 Voorbereiding Orgelspel Stilte Orgelspel Welkom en Drempelgebed Zingen: Lied 67, 1 en 3 3 De aarde heeft de vrucht gegeven, die door de hemel werd verwekt, en

Nadere informatie

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje)

Welkom en mededelingen (waarbij: kaarsen aansteken en gedichtje) Liturgie voor de kerkdienst op zondag 3 december 2017 (1 e zondag van Advent) In deze dienst wordt het heilig Avondmaal gevierd. Lied van de maand : couplet 1 en 3 van het projectlied. Welkom en mededelingen

Nadere informatie

TENT VOL TALENT JAARTHEMAVIERING

TENT VOL TALENT JAARTHEMAVIERING TENT VOL TALENT JAARTHEMAVIERING 2014 2015 WELKOM Iemand: Welkom in deze viering waarin wij met elkaar gaan luisteren naar woorden. Woorden die ons aanzetten tot nadenken over onszelf, wat wij kunnen en

Nadere informatie

Openluchtdienst! speelruimte om te leven!

Openluchtdienst! speelruimte om te leven! Openluchtdienst speelruimte om te leven liturgie bij de openluchtdienst op zondag 15 juni 2014 in de tuin van het Wooldhuis uitgaande van de Protestantse Gemeente Heino-Laag Zuthem voorganger: ds. Hans

Nadere informatie

Viering voor de vijfde zondag van de missiemaand

Viering voor de vijfde zondag van de missiemaand Viering voor de vijfde zondag van de missiemaand 29 oktober 2017 30 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 591 Mensen, wij zijn geroepen om te

Nadere informatie

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 14 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 2e zondag van de missiemaand 28 e zondag doorheen het jaar B De eerste lezing in deze viering werd genomen uit de Willibrordvertaling 1995. De andere lezingen werden genomen uit de Bijbel

Nadere informatie

Witte Donderdag Viering van het avondmaal. 30 maart 2018 in de Plaskerk te Raalte. Voorganger: ds. Karolien Zwerver Organist: Gerhard van Toly

Witte Donderdag Viering van het avondmaal. 30 maart 2018 in de Plaskerk te Raalte. Voorganger: ds. Karolien Zwerver Organist: Gerhard van Toly Witte Donderdag Viering van het avondmaal 30 maart 2018 in de Plaskerk te Raalte Voorganger: ds. Karolien Zwerver Organist: Gerhard van Toly Na een voorbereiding van 40 dagen begint vanavond het Paasfeest.

Nadere informatie

Eucharistie met ziekenzalving

Eucharistie met ziekenzalving Intredelied: Eucharistie met ziekenzalving Vrede voor jou, hierheen gekomen, zoekend met ons om mens te zijn. Jij maar alleen, jij met je vrienden, jij met je last, verborgen pijn: vrede, genade, God om

Nadere informatie

Witte Donderdag. Thema: één van jullie zal mij verraden

Witte Donderdag. Thema: één van jullie zal mij verraden Witte Donderdag Thema: één van jullie zal mij verraden Op deze avond vierde Jezus met zijn discipelen het Joodse paasfeest (de cedermaaltijd) en stelde Hij de viering van de Maaltijd van de Heer in. Dit

Nadere informatie

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Zondag 6 augustus Orgelspel. Begroeting. De gemeente gaat staan. Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Zondag 6 augustus 2017 7 e zondag van de zomer Orgelspel Begroeting De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 283 DIENST VAN DE VOORBEREIDING Stilte om ons voor te bereiden op de dienst. Bemoediging o.

Nadere informatie

DIENST VAN DE VOORBEREIDING

DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orde van dienst voor zondag 5 maart 2017 Invocabit- Roept hij Mij aan viering hl. Avondmaal. orgelspel DIENST VAN DE VOORBEREIDING allen blijven zitten en zingen Psalm 91a Wie in de schaduw Gods mag wonen

Nadere informatie

Mogen allen één zijn!

Mogen allen één zijn! Dekenaat Herzele Houtem Zevende zondag van Pasen C-jaar 11 en 12 mei 2013 Mogen allen één zijn! Intredelied (ZJ 503, 1 +2): Zingt een nieuw lied voor de Heer Zingt een nieuw lied voor de Heer, alle landen.

Nadere informatie

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink

Zondag 17 maart Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers. Organist: Eril Nijzink Zondag 17 maart 2019 Voorganger: Ds. Jennie Lambers-Niers Organist: Eril Nijzink Liederen in deze dienst: Intochtslied: Psalm 25: 1 en 2 Psalm 25: 3 en 4 Lied 273: 1, 2 en 3 Lied 825: 1, 2 en 3 Lied 825:

Nadere informatie

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou!

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou! DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI 2016 Oecumenische viering in Het Schip Thema: Het woord is aan jou! Voorgangster: Pastor Evelien Reeuwijk m.m.v. Bel Canto o.l.v. Mirjam Bastiaanse orgel: Cor van Kooten

Nadere informatie

De dienst van Schrift en Tafel van 19 februari 2017, het gedeelte van de avondmaalsviering 6 e zondag na Epifanie/Septuagesima.

De dienst van Schrift en Tafel van 19 februari 2017, het gedeelte van de avondmaalsviering 6 e zondag na Epifanie/Septuagesima. Hervormde Gemeente Sleeuwijk, avondmaalsliturgieën De dienst van Schrift en Tafel van 19 februari 2017, het gedeelte van de avondmaalsviering 6 e zondag na Epifanie/Septuagesima. Kleur: Groen Brood en

Nadere informatie

30 oktober 2016 Vijfde zondag van de missiemaand 31 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties

30 oktober 2016 Vijfde zondag van de missiemaand 31 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties 30 oktober 2016 31 e zondag doorheen het jaar C Intredelied ZJ 540 Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig Verwelkoming en kruisteken L. Wij staan hier als leerlingen van Jezus. Ook op deze laatste zondag

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel

Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel Orde van dienst Zondag 8 juli, Vredeskapel Viering Heilig Avondmaal Protestantse Wijkgemeente Duinzichtkerk/Vredeskapel Hartelijk welkom in de Vredeskapel deze morgen! Voorganger: Ds. C. van Duinen; ouderling

Nadere informatie

Viering voor de tweede zondag van de missiemaand

Viering voor de tweede zondag van de missiemaand Viering voor de tweede zondag van de missiemaand 8 oktober 2017 27 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 545 Wij willen samen vieren Begroeting

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed

Voorhof, 25 augustus Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer. Orgelspel. Welkom en drempelgebed Voorhof, 25 augustus 2013 - Avondmaalsviering *** Stilte tot inkeer Orgelspel Welkom en drempelgebed Intochtslied (staande) Tussentijds 3 : 1, 2, 4 en 6 Hier vraagt Hij ons Hem toegewijd te wezen, het

Nadere informatie

Intredelied: Bekleed u met de nieuwe mens (ZJ527, 1-2)

Intredelied: Bekleed u met de nieuwe mens (ZJ527, 1-2) PAROCHIE HERZELE HOUTEM 23 e zondag door het jaar A 9 en 10 september 2017 In hun midden Intredelied: Bekleed u met de nieuwe mens (ZJ527, 1-2) Bekleed u met de nieuwe mens en houd u naar de Heer gewend,

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed groet en inleidend woord Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar

Nadere informatie

VIERING VAN SCHRIFT EN TAFEL IN DE PETRAKERK

VIERING VAN SCHRIFT EN TAFEL IN DE PETRAKERK VIERING VAN SCHRIFT EN TAFEL IN DE PETRAKERK 21 april 2011 WITTE DONDERDAG Voorganger Orgel Diaken Ds. Marja Terlouw-Sterk Bert Wisgerhof Gerrie de Vries Welkom Psalm 107 : 1, 3 Verstilling, bemoediging

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

Wij zijn waakzaam... opdat ieder de meet kan halen

Wij zijn waakzaam... opdat ieder de meet kan halen ZONDAGSVIERINGEN 1 e zondag advent B Wij zijn waakzaam... opdat ieder de meet kan halen Begroeting Van harte welkom op de eerste zondag van de Adventtijd. Laten wij dit samenzijn en heel het komende kerkelijk

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Liturgie voor de morgendienst. met viering Heilig Avondmaal op zondag 27 mei in de Open Hof

Liturgie voor de morgendienst. met viering Heilig Avondmaal op zondag 27 mei in de Open Hof Liturgie voor de morgendienst met viering Heilig vondmaal op zondag 27 mei 2018 in de Open Hof voorganger: ouderling van dienst: organist: ds. Elsje Braam Mariëlle ersteeg Harm van Urk OORBEREIDING Orgelspel

Nadere informatie

Witte Donderdag 24 maart uur in de Protestantse Zionskerk

Witte Donderdag 24 maart uur in de Protestantse Zionskerk Witte Donderdag 24 maart 2016 19 uur in de Protestantse Zionskerk DEEL 1: DIENST VAN DE VOORBEREIDING Orgelspel: variaties op Mijn ziel, aanvaard uw luister (Crüger) Welkom en mededelingen door de ouderling

Nadere informatie

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke 11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Aanvangslied: Hemelhoog 391 staande 1 2x: 2 2x: Bemoediging

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Dienst van Schrift en Tafel Zondag 18 november 2018 in de Menorah

Dienst van Schrift en Tafel Zondag 18 november 2018 in de Menorah Dienst van Schrift en Tafel Zondag 18 november 2018 in de Menorah Lied voor de dienst: Lied 274. 2 Ontferm u God, kyrie eleïson, 3 Wij zingen samen van uw gloria, wees ons nabij, kijk speurend naar ons

Nadere informatie

2 oktober 2016 Eerste zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties

2 oktober 2016 Eerste zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties 2 oktober 2016 27 e zondag doorheen het jaar C Intredelied ZJ 775 Die licht is, bron van leven is Verwelkoming en kruisteken L. Welkom in deze eerste weekendviering van oktober. Van oudsher is oktober

Nadere informatie

Nada te turbe Laudate Omnes gentes

Nada te turbe Laudate Omnes gentes Gebedsviering Ten Bos op zondag 19 juni 2011 VOORAF INSTRUMENTAAL Nada te turbe Laudate Omnes gentes INLEIDING Le. 1 Welkom op deze eerste zondag na Pinksteren waarop we het feest van de Drievuldigheid

Nadere informatie

Liturgische teksten en gebeden

Liturgische teksten en gebeden Liturgische teksten en gebeden Votum en groet Votum: Psalm 124:8 Groet: 1 Korintiërs 1:3 of 1 Timoteüs 1:2b of Openbaring 1:4b,5a of Genade zij u en vrede van God de Vader, door onze Heer Jezus Christus

Nadere informatie

Witte Donderdag. Duinzichtkerk, 28 maart 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL

Witte Donderdag. Duinzichtkerk, 28 maart 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Witte Donderdag Duinzichtkerk, 28 maart 2013 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

Goede vrucht voortbrengen

Goede vrucht voortbrengen PAROCHIE HERZELE HOUTEM 27ste zondag door het jaar A 7-8 oktober 2017 Goede vrucht voortbrengen Intredelied: Wij willen samen vieren (ZJ 545, 1-2) Ref. Wij willen samen vieren de daden van de Heer, wij

Nadere informatie

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Openingslied: ZJ 115: De nacht loopt ten einde. Begroeting P. Welkom in deze vierde adventsviering. We zijn samengekomen om kracht en bemoediging,

Nadere informatie

Dienst van Schrift en Tafel Zondag 18 november 2018 Menorah

Dienst van Schrift en Tafel Zondag 18 november 2018 Menorah Dienst van Schrift en Tafel Zondag 18 november 2018 Menorah Lied voor de dienst: Lied 274. 2 Ontferm u God, kyrie eleïson, wees ons nabij, kijk speurend naar ons om, kom met uw vrede, uw barmhartigheid,

Nadere informatie

ZONDAGSVIERINGEN 4 e zondag vasten B

ZONDAGSVIERINGEN 4 e zondag vasten B ZONDAGSVIERINGEN 4 e zondag vasten B Welkom God heeft de wereld en de mens zo lief dat Hij zich met ons verbindt. In het tafelgebeuren - hier en nu mogen wij dit ten diepste beleven. Mogen we dan ook samen

Nadere informatie

Ontmoetingskerk zondag 22 februari e zondag in de Veertigdagentijd

Ontmoetingskerk zondag 22 februari e zondag in de Veertigdagentijd Ontmoetingskerk zondag 22 februari 205 e zondag in de Veertigdagentijd Dienst van Schrift en Tafel Johannes 9 God wint, dat kun je zien voorganger: ds. Hans van Walsum lector: Marja van der Feest / organist:

Nadere informatie

Sterzingen

Sterzingen Sterzingen 2017-2018 Viering Intredelied Nu sijt wellekome (ZJ 201) Welkomstwoord door de voorganger Welkom door sterzanger (s) S. Jezus is geboren voor iedere mens, voor elk kind. Al vierend willen we

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Orde I Schrift, zegen en gebed

Orde I Schrift, zegen en gebed Orde I Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen zijn,

Nadere informatie

Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent

Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent Bemoediging en drempelgebed Orgelspel Aansteken van de kaarsen Lichtlied Het engelenlied-3 Zondag 15 december 2013 derde zondag in Advent Moment van stilte Bemoediging en drempelgebed V onze hulp is in

Nadere informatie

EUCHARISTIEVIERING GOUDEN JUBILEUM OKRA 27 APRIL 2010

EUCHARISTIEVIERING GOUDEN JUBILEUM OKRA 27 APRIL 2010 TREFPUNT WATOU EUCHARISTIEVIERING GOUDEN JUBILEUM OKRA 27 APRIL 2010 Orgelspel Verwelkoming: Hartelijk welkom allemaal. Okra Watou bestaat dit jaar 50 jaar. Vandaag willen we dit gouden jubileum samen

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. Orde van dienst voor 29 maart Witte Donderdag

Protestantse Gemeente Heerhugowaard. Orde van dienst voor 29 maart Witte Donderdag Protestantse Gemeente Heerhugowaard Orde van dienst voor 29 maart 2018 Witte Donderdag Jezus en zijn leerlingen hielden een maaltijd Annie Vallotton 1 voorganger ambtsdrager organist : ds. Jacqueline Geertse

Nadere informatie

Meditatieviering zondag 21 mei Theresiagemeenschap Borne

Meditatieviering zondag 21 mei Theresiagemeenschap Borne Meditatieviering zondag 21 mei 2017 Theresiagemeenschap Borne Els van der Lugt Voelen we ons verbonden? Opening/welkom Zang: Licht dat ons aanstoot GvL 489 blz.530 Openingsgebed God, wij kunnen en mogen

Nadere informatie

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 Zijn wij in U één, samen op uw wegen, dan wordt ons tot zegen lachen en geween. DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk.

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A.

ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal. Voorganger: Ds. J.A. ORDE VAN DIENST Zondag 8 november 2015, 9.30 uur. Kerkelijk Centrum Het Anker. Viering Heilig Avondmaal Voorganger: Ds. J.A. Antonides De Paaskaars brandt Lied voor de dienst: 577 geheel Welkom, afkondigingen.

Nadere informatie

Alles voor het Rijk Gods

Alles voor het Rijk Gods PAROCHIE HERZELE HOUTEM 17 de zondag dhj (jaar A) 29 en 30 juli 2017 Alles voor het Rijk Gods Intredelied: Here Jezus (ZJ 809, 1-2) Here Jezus, om uw woord zijn wij hier bijeengekomen. Laat in 't hart

Nadere informatie

Witte Donderdag. 29 maart Johanneskerk Leersum

Witte Donderdag. 29 maart Johanneskerk Leersum Witte Donderdag 29 maart 2018 Johanneskerk Leersum fresco uit de Dom van Orvieto Voorganger: Ds. Arend Altena Organist: Ton Blom VOORBEREIDING INTROITUS: God zij ons gunstig en genadig Psalm 67: 1 en 3

Nadere informatie

Begroeting. Openingswoord

Begroeting. Openingswoord 15 06 2014 Begroeting Vandaag, op de feestdag van de Heilige Drie-eenheid maken wij het kruisteken uitdrukkelijker en bewuster dan anders. Want elke keer als wij dit kruisteken maken bevestigen wij ons

Nadere informatie

Liturgie. Datum 4 maart Exodus 20: Johannes 2: Lezingen

Liturgie. Datum 4 maart Exodus 20: Johannes 2: Lezingen Liturgie Naam van de zondag Derde zondag van de 40 dagentijd Datum 4 maart 2018 Kerkgebouw Carnisse Haven Lezingen Exodus 20: 12-17 Johannes 2: 13-22 Voorganger Ds. Henk-Jan Ketelaar - Woord van welkom

Nadere informatie

Eucharistieviering van 20 juli de zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 20 juli de zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 20 juli 2014 16de zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 777: Nu mag uw land onder uw glimlach liggen. Begroeting en inleiding Van harte welkom in deze zomerse zondagsviering.

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel

Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse. Dienst van Schrift en Tafel Hervormde gemeente Haaksbergen Buurse 10 e zondag van de zomer 25 augustus 2013 Dienst van Schrift en Tafel Lucas 13:24 Doe alle moeite om door de smalle deur naar binnen te gaan Voorganger Ouderling Diaken

Nadere informatie

Plaats een lamp niet onder de korenmaat

Plaats een lamp niet onder de korenmaat PAROCHIE HERZELE HOUTEM Vijfde zondag door het jaar A 4 en 5 februari 2017 Plaats een lamp niet onder de korenmaat Keer u niet af van uw medemens. Dan zal uw licht stralen als de dageraad [Matteüs] Intredelied:

Nadere informatie

Parochie Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-Opgenomen Dominicanen Schilde-Bergen

Parochie Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-Opgenomen Dominicanen Schilde-Bergen Drie-eenheid A 2008 (18 05 2008 ) Begroeting Op deze eerste zondag na Pinksteren vieren wij Gods liefde in zijn veelvuldigheid: de Vader roept ons tot leven, de Zoon wijst ons de weg, en de Geest is onze

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

versie 1 versie 2 GELOOFSBELIJDENIS

versie 1 versie 2 GELOOFSBELIJDENIS GELOOFSBELIJDENIS In vele vieringen worden allerlei teksten en gebeden gebruikt als geloofsbelijdenis. Een geloofsbelijdenis kan echter niet zomaar een mooie tekst zijn waarin we zeggen te geloven in de

Nadere informatie

Bemoediging V Onze hulp in de naam van de Eeuwige A Die hemel en aarde gemaakt heeft

Bemoediging V Onze hulp in de naam van de Eeuwige A Die hemel en aarde gemaakt heeft De klok luidt Orgelspel en verstilling Aanvang met NLB 275 VOORBEREIDEN op ontmoeting NADEREN tot de Eeuwige Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig 1. 2. Koor 3. 4. Koor 5. Ontsteken van de kaarsen Stilte

Nadere informatie

Formulier, viering van Het Heilig Avondmaal

Formulier, viering van Het Heilig Avondmaal Gemeente van onze Here Jezus Christus, In Matteüs 26 wordt de instelling van het heilig avondmaal als volgt beschreven: En terwijl zij aten, nam Jezus een brood, sprak de zegen uit, brak het en gaf het

Nadere informatie