Wel te maken, maar frustratie nam toe bij nakijken. Lln hebben het minder goed gedaan dan verwacht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wel te maken, maar frustratie nam toe bij nakijken. Lln hebben het minder goed gedaan dan verwacht."

Transcriptie

1 Examenbespreking HAVO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 50 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Het verslag geeft slechts de discussie weer die gevoerd is over mogelijke antwoorden. Algemeen beeld van examen: Opmerkingen van individuele docenten Wel te maken, maar frustratie nam toe bij nakijken. Lln hebben het minder goed gedaan dan verwacht. Wel iets beter te maken dan vorig jaar. Zeker leuker dan vorig jaar, qua onderwerpen en vragen. / Actuele onderwerpen / mooi verdeeld over de examenonderwerpen Correctiemodel gaat wel erg ver in wat je van lln verwacht. Wel veel reproductievragen. Veel leeswerk, is voor lln lastig. In zowel inleidende vragen als in de bronnen. Fijn dat het nu een korter examen was, het was binnen de tijd goed te doen Goede, korte, leuke bronnen. Eenduidigere vragen dan vorig jaar Maar wel moeilijke woorden in de vragen Vragen vaak te simpel, dus leerlingen gaan op zoek naar een antwoord terwijl er een voor de hand liggend antwoord is. Geen vraag over systeem en barrièremodel, jammer. Vragen 1: Citaten vaak inwisselbaar bij kenmerken. Sommige citaten dekken meerdere kenmerken. Wordt breed gedragen door vergadering. Kenmerken die ook genoemd werden door lln: bijv. ondernemerschap stimuleren, markteconomie.individualistisch rationalisme is niet goed, daar is geen citaat bij te vinden. Kleine i.p.v. terughoudende overheid is goed. Citaat zonder regelnummers is wel goed, andersom niet.

2 2: Docent geeft aan dat ze geen punten toekent als het woordje uitvoeren ontbreekt. De vergadering vond dit te streng. Lastig om punten te verdelen. Betrek in je antwoord bepaalde begrippen vindt een docent te vaag. Uit het antwoordmodel blijkt dat dit wel voldoende is. Docenten zouden graag meer sturing willen (zoals: licht het begrip toe ). 3: Er worden kenmerken gemist. - Ook betaald uit algemene middelen (of belastingen) zoals ook in syllabus staat. - Een docent noemt als kenmerk Geen relatie tussen gebruik en betalen. Dit werd door de vergadering erkend. - Collectieve goederen zijn niet te splitsen in individuele goederen. Docenten vinden dit vakinhoudelijk te 4: Werd als lastig ervaren: Andere benamingen van anti-elite bijvoorbeeld tegen de rijken, niet voor de gewone bevolking wordt ook veel gegeven door leerlingen. Is vakinhoudelijk te Anti-elite wordt in de syllabus ook anders geïnterpreteerd dan in het correctievoorschrift: meer bestuurlijke elite / gevestigde partijen. Eenheid / vaderlandsliefde staat wel in syllabus, maar niet correctievoorschrift. Het antwoord is vakinhoudelijk te Jammer dat volk al weggegeven is in het voorbeeld (stam van de vraag), en dus fout gerekend moet worden in het antwoord. Simpele oplossingen/stijl/zwart-wit denken wordt ook genoemd door enkelen, maar het staat niet in de syllabus, dus fout. 5: Achterkamertjespolitiek ook goed? Nee, dat is bij politici onderling, dit gaat om pressiegroepen. 6: Docent noemt petitierecht, maar dit is niet te koppelen aan de bron. Ook wordt recht op demonstratie genoemd. Dit wordt gezien als synoniem voor betoging. Is vakinhoudelijk te Het recht op vrijheid van meningsuiting is toepasbaar op (citaten uit) het hele artikel. Recht op actie voeren wordt niet goed gerekend = te algemeen. 7: Docent mist recht van initiatief als middel waarmee Kamerleden het kabinetsbeleid kunnen beïnvloeden, wordt breed gedeeld door vergadering. Ook wordt recht van enquete genoemd. Groot deel van de vergadering vindt dit te Het recht op het aanvragen van een spoeddebat vinden sommige docenten ook goed, omdat het in het antwoordmodel van vwo staat.

3 Het zou fijn zijn als het begrip interpellatie ook wordt uitgelegd in de syllabus. 8: Gehele vergadering mist spreekbuisfunctie. Definitie hiervan is informatie geven over maatschappelijke wensen en eisen. Is sprake van in dit artikel, dus vakinhoudelijk te Opmerking in het correctiemodel wordt als flauw ervaren dat het alleen goed is als het hoger op de politieke agenda komt te staan. De opmerking wordt gemaakt dat je punten kan geven voor een juiste uitleg bij een onjuiste functie (en andersom). De punten zijn immers gescheiden. Opiniërend en commentaar is niet goed, het is hier niet zo dat de krant zijn visie invoegt. (en anders is het een individuele, en het moet een politieke functie zijn). 9: Door de formulering van de vraag, begrijpen veel leerlingen niet wat ze moeten doen. De toevoeging als de staatssecretaris zijn plan niet had aangepast is verwarrend, omdat Kamerleden sowieso mogen stemmen, ongeacht of de staatssecretaris het plan aanpast. Dus het recht om voor of tegen wetsvoorstellen te stemmen wordt gebruikt. Het tegenstemmen in het correctievoorschrift wordt door de vergadering niet als parlementair recht gezien. Motie van wantrouwen vinden veel mensen ook een goed antwoord, een gewone motie is niet goed. (Eerste Kamer voelt zich geschoffeerd staat in de bron). Veel anderen vinden het onlogisch en te ver gezocht. De meningen verschillen. 10: Noem 2 kenmerken die je kunt afleiden uit tabel 1. Je hoeft niet daadwerkelijk te citeren uit tabel. Het gaat hier om herleiden. Docenten geven aan dat ze (veel) kleine partijen en evenredige vertegenwoordiging als kenmerken goed rekenen. In feite staan deze ook in het correctievoorschrift. Het antwoord elke stem telt even zwaar mee vinden sommige mensen wel voldoende wijzen op evenredige vertegenwoordiging, anderen vinden dat niet voldoende. 11: Dat in de vraag staatsrechtelijke verhouding is verwarrend voor leerlingen. Als blijkt uit het antwoord dat het Kabinet Rutte de minderheid heeft dekt dat volgens de vergadering het eerste punt. Volgens veel docenten in de vergadering moet uit de uitleg blijken dat het kabinet steeds op zoek moet gaan naar een meerderheid voor hun plannen. Dit veronderstelt dat leerlingen begrijpen dat het kabinet niet kan rekenen op voldoende steun van de Kamer. 12: Heldere vraag. Vreemd dat je bij het antwoordmodel een punt voor het eerste onderdeel

4 goed is (de theorie) als de uitleg van die theorie niet klopt, maar dat moet je volgens het antwoordmodel wel doen. 13: Vier punten! Docenten schudden meewarig het hoofd. `Grote publiek` ontbreekt vaak als antwoord vooral amusement wordt genoemd Naast ontzuiling wordt individualisering genoemd door enkelen. De vergadering kan zich daar in vinden mits er een goede toelichting wordt gegeven. Toegenomen welvaart en vrije tijd? Is geen verandering van de cultuur. Het gaat er vooral om dat toegenomen concurrentie leidt tot meer aanbod van amusement bij andere omroepen, dat andere omroepen minder leden krijgen vindt met in dit verband minder relevant. 14: Veel leerlingen noemen socialisatie in combinatie met regels 7-12, of Dit is vakinhoudelijk te Veel leerlingen verwarren socialiserende en sociale functie, dus onjuiste functie, maar noemen welk vaak een goed citaat. Is dat dan te verdedigen? De vergadering vindt van niet. Er staat in het correctievoorschrift duidelijk het juist verwerken van een bijpassend citaat. Wat doe je als een leerling wel het citaat bij een functie noemt, maar niet het verband tussen het citaat en de functie uitlegt. De meeste mensen vinden dat dit wel mag, je kunt niet van leerlingen verwachten dat ze dat doen, vindt de meerderheid Dat er 1,2 of 1,3 miljoen mensen kijkers zijn zegt niets over de sociale functie. 15: Vraag moet gaan over het succes van DWDD. Een docent vraagt of het ontbreken van een vraagteken punten kost. Het correctievoorschrift stelt dat de onderzoeksvraag te beantwoorden moet zijn. Het vraagteken staat tussen haakjes. Zie artikel 3.8 van de algemene regels. In de syllabus staat per invalshoek een opsomming van basisbegrippen (pagina 9-10) die als variabele verwerkt kunnen worden. Fijn dat de 4-puntsvraag in het midden zit en niet op het einde, maar sommige docenten zijn van mening dat het gek is om deze vraag bij dit onderwerp te plaatsen in plaats van deze te koppelen aan een maatschappelijke kwestie. In het antwoord mag het ook over de oorzaken van het succes te gaan, niet alleen over de gevolgen zoals in het correctievoorschrift - maar het is ook een voorbeeld van een goed antwoord. 16: In de vraag wordt naar de ontwikkeling in de tekst verwezen. In het correctievoorschrift worden er twee genoemd. De vergadering is van mening dat een correcte beredenering op basis van één gevolg volstaat.

5 17: Veel kritiek op de vraag. Term televisiezender is verwarrend. Gaat het hier om omroepen? Gaat het hier om zowel commercieel als publiek? Correctievoorschrift gaat uit van veel kijkers, maar veelbesproken is niet hetzelfde als veelbekeken. Er moet volgens het correctievoorschrift een link gelegd worden tussen kijkcijfers en (reclame)inkomsten. De vergadering is van mening dat ook andere voorbeelden van inkomsten, zoals merchandising, smsjes, sponsering en meer leden te verdedigen zijn. 18: Docent vraagt of de voorwaarde maximum aan reclamezendtijd ook goed is. Dit wordt niet gedeeld door de vergadering. In de vraag staat namelijk voorwaarden om te mogen blijven uitzenden voor een omroep terwijl de STER over de reclamezendtijd gaat en niet de omroep. Dus fout, voor afzonderlijke omroepen gaat het alleen om dat er geen reclame/sponsoring mag voorkomen in programma s. specifieke doelgroep is als onderdeel van de eigen identiteit te verdedigen volgens sommigen in de vergadering. 19: Methodes noemen meer voorbeelden, bijv aanwezigheid van beeldmateriaal. Deze staat niet in de syllabus. Continuïteit en het oproepen van emoties staan daar wel in, dus te 20: Als alleen aangifte wordt genoemd, geeft een meerderheid van de vergadering 1 pt. Rechtbank en politiestatistiek 2 punten, want dit is volgens de definitie van de syllabus p48. 21: Rare vraag, het antwoord staat eigenlijk voor de vraag genoemd in de stam van de vraag. De vergadering is van mening dat het niet alleen gaat om zware criminaliteit, maar überhaupt veelvuldige aandacht voor criminaliteit die de beeldvorming beïnvloedt. 22: Op pagina 11 van de syllabus staat Dat een situatie als ongewenst wordt beschouwd Dat de overheid een rol speelt ook kenmerken zijn van een politiek probleem. En deze zijn dus vakinhoudelijk te Dat het langs poortwachters is gekomen, impliceert volgens sommige docenten dat het op de politieke agenda staat. De vergadering is hierover verdeeld. De opmerking in het correctievoorschrift wordt door sommigen als onduidelijk ervaren. Hoe

6 moet je deze precies lezen? Mag je ook 1 punt toekennen voor het noemen van een juiste uitleg plus één kenmerk? 23: Uit de vraag blijkt niet dat de taken expliciet genoemd moeten worden, terwijl het correctievoorschrift hier wel vanuit gaat. Dit wordt als verwarrend ervaren. Sommigen vinden dat de taken wel expliciet genoemd moeten worden, andere vinden van niet. Leerlingen halen ook vaak bevoegdheden en taken van de politie door elkaar. De vergadering is van mening dat dit niet te verdedigen is. Hulpverlening aan slachtoffer? Lost het probleem in de wijk niet op. Anderen vinden dat dit wellicht kan leiden tot empowerment. 24: Moet je ze allebei (1. meer rechercheurs, meer toezicht / 2. cameratoezicht) noemen? De vergadering vindt van niet, omdat de vraag vraagt om een maatregel. Sommige docenten vinden het antwoord sloop en opknappen van flatblokken met een goede toelichting (bijvoorbeeld, omdat mensen als gevolg daarvan beter op elkaar gaan letten) te verdedigen is. Vergadering is verdeeld. 25: Je kunt ook denken aan buurthuizen en Marokkaanse buurtvaders. 26: Veel leerlingen schrijven op verdachte zijn. Dit vindt de vergadering te verdedigen, want in het correctievoorschrift staat als antwoord de definitie hiervan. 27: Moeten de begrippen rechtshandhaving en rechtsbescherming ook noemen? Een aantal mensen vinden dat die taken wel benoemd moeten worden, anders punten aftrekken. Privacy versus veiligheid is een voorbeeld van een dilemma, maar niet hét dilemma. Dus dan geen volledige punten toekennen. 28: Veel leerlingen hadden deze vraag fout. In de syllabus staat intergouvernementeel zeer summier en supranationaal niet beschreven. De vergadering vindt het spijtig dat die ene vraag over Europa nu juist deze moet zijn. Ook als ze de uitleg omdraaien krijgen ze toch een punt voor intergouvernementeel. Dat vinden docenten oneerlijk, maar het moet wel. 29: De opmerking in het correctievoorschrift wordt door de vergadering als inhoudelijk onjuist gezien. Vervelend gevolg hiervan is dat veel goede antwoorden van leerlingen volledig fout gerekend moeten worden. Rare puntentoekenning, dat je alleen punten krijgt als je de mix noemt. Kritiek: doodslag gebeurt niet na rijp beraad, maar in een vlaag van verstandsverbijstering. Hoe kun je dat dan preventief noemen? Preventieve werking van straffen vindt men iets anders dan preventief

7 beleid. Men vindt een minimumstraf repressief beleid waar een preventieve werking vanuit gaat. Het antwoordmodel en de vraag deugt dus niet. Doorgeven aan CvE vindt men. 30: De uitleg dat er voornamelijk wordt gekeken naar het delict, zonder vermelding van dat er minder tot geen aandacht is voor de persoon van de dader, vindt de vergadering te 31: In de syllabus staat handhaven van de rechtsorde genoemd bij voorkomen van eigenrichting. Er is discussie over de vraag of de uitleg tussen haakjes ook voldoende is.

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018 Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018 Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei 2018 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Donderdag 23 mei 2019 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking Havo maatschappijwetenschappen regulier Dinsdag 26 mei 2015

Examenbespreking Havo maatschappijwetenschappen regulier Dinsdag 26 mei 2015 Examenbespreking Havo maatschappijwetenschappen regulier Dinsdag 26 mei 2015 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo pilot

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo pilot Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo pilot Woensdag 24 mei 2017, 18.00 19.30 uur Aanwezig: zes docenten, drie vertegenwoordigers van Cito/CvTE, daarnaast de voorzitter en notulist. Opmerking:

Nadere informatie

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 43 docenten

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 43 docenten Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Dinsdag 29 mei Aanwezig: ongeveer 43 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het

Nadere informatie

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen vwo

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen vwo Examenbespreking Maatschappijwetenschappen vwo Woensdag 24 mei 2017 Aanwezig: 31 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 27 mei 2019

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 27 mei 2019 Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 27 mei 2019 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Dinsdag 26 mei 2015

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Dinsdag 26 mei 2015 Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Dinsdag 26 mei 2015 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag

Nadere informatie

Criminaliteit en rechtstaat NB: Nummers tussen haakjes zijn van gelijke vragen bij KB.

Criminaliteit en rechtstaat NB: Nummers tussen haakjes zijn van gelijke vragen bij KB. Examenbespreking vmbo maatschappijleer 2 Maandag 26 mei 2014 Het correctievoorschrift van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag is slechts

Nadere informatie

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Algemene indruk: Opgave 1:

Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Algemene indruk: Opgave 1: Examenbespreking VWO maatschappijwetenschappen 17.00-18.30 uur, Martinus Ruppertgebouw, Utrecht, 30 mei 2011 Samengevoegd verslag van beide besprekingen. Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend.

Nadere informatie

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Maandag 17 mei Aanwezig: 48 docenten

Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Maandag 17 mei Aanwezig: 48 docenten Examenbespreking havo maatschappijwetenschappen Maandag 17 mei 2016 Aanwezig: 48 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo

Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo Examenbespreking Maatschappijwetenschappen havo Maandag 24 mei 2017 Aanwezig: 40 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2012 tijdvak 1 donderdag 24 mei 9.00-12.00 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Het examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 75 punten te behalen.

Nadere informatie

Het examen is op de computer afgenomen. Docenten hebben daar bezwaar tegen. Er is een duidelijke voorkeur voor een papieren versie.

Het examen is op de computer afgenomen. Docenten hebben daar bezwaar tegen. Er is een duidelijke voorkeur voor een papieren versie. Examenbespreking VMBO maatschappijleer 2 Dinsdag 31 mei 16.00-16.30 (vmbo bb) & 16.30-17.30 uur (vmbo kb en g/tl) Aanwezig: 13 docenten (inclusief NVLM-bestuursleden) Opmerking: Het antwoordmodel van het

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage Examen HAVO 2013 tijdvak 2 dinsdag 18 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage Het examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten te behalen.

Nadere informatie

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen. Examen HAVO 2012 tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Achter het correctievoorschrift is een aanvulling op het correctievoorschrift opgenomen.

Nadere informatie

Examenbespreking havo regulier Maandag 26 mei 2014

Examenbespreking havo regulier Maandag 26 mei 2014 Examenbespreking havo regulier Maandag 26 mei 2014 Het correctievoorschrift van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit verslag is slechts een

Nadere informatie

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 26 mei 2014. Aanwezig: 52 docenten

Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 26 mei 2014. Aanwezig: 52 docenten Examenbespreking vwo maatschappijwetenschappen Maandag 26 mei 2014 Aanwezig: 52 docenten Opmerking: Het antwoordmodel van het CvE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel.

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen I Opgave 1 Kunst in de knel? 1 maximumscore 2 Twee van de volgende antwoorden: Vrijemarktwerking / eigen verantwoordelijkheid Culturele instellingen die te weinig publiek trekken, krijgen geen subsidie meer.

Nadere informatie

Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015

Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015 Verslag examenbespreking Economie VMBO GL/TL 2015 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden. Uitgangspunt moet steeds zijn dat

Nadere informatie

Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie havo, 2014 tijdvak 1

Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie havo, 2014 tijdvak 1 Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie havo, 2014 tijdvak 1 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden.

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2012

Correctievoorschrift HAVO 2012 Correctievoorschrift HAVO 2012 tijdvak 1 maatschappijwetenschappen Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET NIEUWE EXAMEN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN HAVO 2019

TOELICHTING OP HET NIEUWE EXAMEN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN HAVO 2019 TOELICHTING OP HET NIEUWE EXAMEN MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN HAVO 2019 pagina 3 van 12 Inhoud 1 Inleiding 5 2 Opbouw van de syllabus 6 3 Het examen 8 4 De vraagstelling 9 5 Toepassing van het correctievoorschrift

Nadere informatie

Praktische punten havo en vwo

Praktische punten havo en vwo CvTE T.a.v. vaststellingcommissie Nederlands Postbus 315 3500 AH Utrecht Utrecht, 8 juni 2015 Betreft: reactie SBN/Levende Talen CSE havo en vwo 2015-I Geachte leden van de vaststellingscommissie Nederlands,

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2009 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Tekst 1: Onderwijs is er niet voor zelfontplooiing

Tekst 1: Onderwijs is er niet voor zelfontplooiing Verslag eindexamenbespreking Nederlands 13 mei 2015 CSE 2015 havo, eerste tijdvak Het volgende verslag is de neerslag van een voorbespreking op 13 mei 2015 en de landelijke examenbespreking in Utrecht

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 1 donderdag 12 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 1 donderdag 12 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2016 tijdvak 1 donderdag 12 mei 9.00-12.00 uur maatschappijwetenschappen (pilot) Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 27 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 57 punten

Nadere informatie

MAVO-D I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE MAVO-D. Eerste tijdvak F-D

MAVO-D I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT bij het examen NATUURKUNDE MAVO-D. Eerste tijdvak F-D MAVO-D I CENTRALE EXAMENCOMMISSIE VASTSTELLING OPGAVEN CORRECTIEVOORSCHRIFT 1984 bij het examen NATUURKUNDE MAVO-D Eerste tijdvak - 2 - De Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven heeft voor de beoordeling

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SPAANS VWO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SPAANS VWO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN SPAANS VWO EERSTE TIJDVAK 2011 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 2 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-D 300030-580-561c Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2

Nadere informatie

Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie VWO

Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie VWO Verslag van de bespreking van het CSE management & organisatie VWO tijdvak 1 23 mei 2016 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden.

Nadere informatie

2. (regulier vraag 3) 10-6 vergeten bij opzoeken ρ: eerste bolletje weg. bij werken met de dichtheid kan de berekening nog wel worden gecompleteerd.

2. (regulier vraag 3) 10-6 vergeten bij opzoeken ρ: eerste bolletje weg. bij werken met de dichtheid kan de berekening nog wel worden gecompleteerd. Verslag examenbespreking pilot-examen VWO 2014 (eerste tijdvak) Utrecht, 19 mei 2015 Eerste resultaten: Totaal 62 kandidaten. Gemiddeld 40,3 punten. 5 lln 32+37+28+39+26 punten. (32,4 gemiddeld). 16 lln

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 2 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE GL EN TL MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-D inzenden scores Voor dit examen hoeft u geen afnamegegevens aan de Citogroep te verstrekken.

Nadere informatie

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang:

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang: wiskunde A Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 0 05 Tijdvak Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

4) De verhouding bereken van de straal en de ringen van Saturnus en dus is het veel kleiner dan een DVD => 1punt analoog antwoordmodel.

4) De verhouding bereken van de straal en de ringen van Saturnus en dus is het veel kleiner dan een DVD => 1punt analoog antwoordmodel. Notulen examenbespreking Nina examen vwo 2012 VWO Natuurkunde pilot 2012 I 22 mei 2012 Steekproef nagekeken examens: Sted Gym Nijmegen: 13 lln 45 punten 3 onv Coornhert Gym Gouda: 11 lln 50 punten 0 onv

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2008 tijdvak 2 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet

Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet Algemene en vakspecifieke regels bij de correctie digitale CE s BB en KB 2017 in Facet Voor de digitale centrale examens BB en KB zijn de algemene correctievoorschriften enigszins aangepast ten opzichte

Nadere informatie

Examenbespreking pilot vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018

Examenbespreking pilot vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018 Examenbespreking pilot vwo maatschappijwetenschappen Woensdag 23 mei 2018 Het correctievoorschrift van het CvTE is bindend. Het is niet toegestaan zelfstandig af te wijken van het beoordelingsmodel. Dit

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012

Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 Correctievoorschrift VMBO-BB 2012 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid

Bestuurslagen in Nederland rijksoverheid provinciale overheid gemeentelijke overheid Vak Maatschappijwetenschappen Thema Politieke besluitvorming (katern) Klas Havo 5 Datum november 2012 Hoofdstuk 4 Het landsbestuur (regering en parlement) Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier

Nadere informatie

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo)

Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo) Beoordelingsmodel Profielwerkstuk Lyceum Elst 2016-2017. Deel 1: onderzoeksvoorstel (havo/vwo) Afspraken Om te worden beoordeeld, moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden: 1) Het onderzoeksvoorstel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2004

Correctievoorschrift VMBO-KB 2004 Correctievoorschrift VMBO-KB 2004 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE KB MAATSCHAPPIJLEER VBO-MAVO-C inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste tien kandidaten per school in het programma

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 2 NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID CSE GL EN TL NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID VBO-MAVO-D inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten

Nadere informatie

EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I

EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I EVALUATIEFORMULIER EXAMENBESPREKING KUNST ALGEMEEN 2011, TIJDVAK I Naam docent: Naam school: Adres School: Hebt u dit formulier voor havo of vwo ingevuld? havo vwo (wij verzoeken u dit formulier apart

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I

Eindexamen maatschappijwetenschappen vwo I Opgave 5 Sociale veiligheid ontsleuteld 24 maximumscore 2 Ministerie van Binnenlandse Zaken (en Koninkrijksrelaties) heeft als taak (één van de volgende): 1 het bevorderen van de openbare orde en veiligheid

Nadere informatie

TERUGBLIK CENRAAL EXAMEN MAATSCHAPPIJLEER II VMBO GL/TL

TERUGBLIK CENRAAL EXAMEN MAATSCHAPPIJLEER II VMBO GL/TL TERUGBLIK CENRAAL EXAMEN MAATSCHAPPIJLEER II VMBO GL/TL EERSTE TIJDVAK 2011 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 203 tijdvak wiskunde CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO. wiskunde B1 (nieuwe stijl)

Correctievoorschrift VWO. wiskunde B1 (nieuwe stijl) wiskunde B (nieuwe stijl) Correctievoorschrift VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs 4 Tijdvak inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in het programma

Nadere informatie

Examen VWO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 maandag 19 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage

Examen VWO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 maandag 19 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage Examen VWO 2017 tijdvak 2 maandag 19 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage Dit examen bestaat uit 29 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 62 punten te behalen.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VBO-MAVO-C. Maatschappijleer. Voorbereidend Beroeps Onderwijs. Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs.

Correctievoorschrift VBO-MAVO-C. Maatschappijleer. Voorbereidend Beroeps Onderwijs. Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs. Maatschappijleer Correctievoorschrift VBO-MAVO-C Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 02 Tijdvak 2 200026 CV20 Begin 1 Regels voor de beoordeling Het werk van de

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2011 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Examen VWO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2012 tijdvak 2 woensdag 20 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Het examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 86 punten te behalen.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2004 tijdvak 2 NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID CSE GL EN TL NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID VBO-MAVO-D inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2014 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Het examen bestaat uit 32 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten te behalen.

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2007 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 1 NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID CSE GL EN TL NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID VBO-MAVO-D inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correctievoorschrift VWO 2008 tijdvak 2 wiskunde A,2 Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2007 tijdvak 2 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 woensdag 22 mei 9.00-12.00. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen. tijdvak 1 woensdag 22 mei 9.00-12.00. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2013 tijdvak 1 woensdag 22 mei 9.00-12.00 maatschappijwetenschappen Bij dit examen hoort een bijlage. Het examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 74 punten te behalen. Voor

Nadere informatie

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO

TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO TERUGBLIK CENTRAAL EXAMEN NEDERLANDS HAVO EERSTE TIJDVAK 2012 1 Inleiding 1. Quickscan Via WOLF (Windows Optisch Leesbaar Formulier) geven examinatoren per vraag de scores van hun kandidaten voor het centraal

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2013 tijdvak 1 Arabisch CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO

Correctievoorschrift HAVO Correctievoorschrift HAVO 2009 tijdvak 2 Duits tevens oud programma Duits 1,2 Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Verslag bespreking Centraal Examen M&O, VWO, 2015 tijdvak 1. dd 13 mei 2015

Verslag bespreking Centraal Examen M&O, VWO, 2015 tijdvak 1. dd 13 mei 2015 Verslag bespreking Centraal Examen M&O, VWO, 2015 tijdvak 1 dd 13 mei 2015 De door de VECON georganiseerde examenbesprekingen hebben tot doel dat de examencorrectie eenduidig plaats zal vinden. Uitgangspunt

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO 2012

Correctievoorschrift HAVO 2012 Correctievoorschrift HAVO 2012 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

- Voor de uitleg over het beoordelen van de leg-uit vragen, zie VAKSPECIFIEKE info info gs havo ce Na openen klik op bijlage1

- Voor de uitleg over het beoordelen van de leg-uit vragen, zie VAKSPECIFIEKE info info gs havo ce Na openen klik op bijlage1 Havo Geschiedenis Verslag Centrale CE Bespreking Dinsdag 22 mei 2018, Utrecht Examen HAVO geschiedenis 2018 tijdvak 1 Voorzitter: Geert van Besouw, Saskia Brederveld Notulen: Maarten Bark en Saskia Groot

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 2 dinsdag 16 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 2 dinsdag 16 juni 13.30-16.30 uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2015 tijdvak 2 dinsdag 16 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen (pilot) Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 24 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 56 punten

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correctievoorschrift VWO 2011 tijdvak 1 Frans tevens oud programma Frans 1,2 Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013

Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 Correctievoorschrift VMBO-KB 2013 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2012

Correctievoorschrift VMBO-KB 2012 Correctievoorschrift VMBO-KB 2012 tijdvak 1 Duits CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Deelscores Deelscores mogen worden toegekend, tenzij het antwoordmodel bij een vraag dit uitdrukkelijk verbiedt.

Deelscores Deelscores mogen worden toegekend, tenzij het antwoordmodel bij een vraag dit uitdrukkelijk verbiedt. Verslag eindexamenbespreking Nederlands 15 mei 2014 CSE 2014 havo, eerste tijdvak Het volgende verslag is de neerslag van een voorbespreking op 14 mei 2014 en de landelijke examenbesprekingen in Utrecht

Nadere informatie

SAMENVATTING DIGITALE VELDRAADPLEGING CONCEPTSYLLABI NEDERLANDS 2017 HAVO EN VWO

SAMENVATTING DIGITALE VELDRAADPLEGING CONCEPTSYLLABI NEDERLANDS 2017 HAVO EN VWO SAMENVATTING DIGITALE VELDRAADPLEGING CONCEPTSYLLABI NEDERLANDS 2017 HAVO EN VWO April 2015 2 Inhoud 1 Resultaten digitale veldraadpleging 5 1.1 Opzet 5 1.2 Respons 5 1.3 Resultaten per vraag 5 1.3.1 Vragenlijst

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB 2006

Correctievoorschrift VMBO-KB 2006 Correctievoorschrift VMBO-KB 2006 tijdvak 1 MAATSCHAPPIJLEER 2 CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 1 REGELS

Nadere informatie

Correctievoorschrift VBO-MAVO-C 2004

Correctievoorschrift VBO-MAVO-C 2004 Correctievoorschrift VBO-MAVO-C 2004 tijdvak 1 NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID C inzenden scores Voor dit examen hoeft u geen afnamegegevens aan de Citogroep te verstrekken. 400009-1-501c Het correctievoorschrift

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014

Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 Correctievoorschrift VMBO-BB 2014 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift HAVO

Correctievoorschrift HAVO Correctievoorschrift HAVO 2008 tijdvak 1 management & organisatie Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2013

Correctievoorschrift VWO 2013 Correctievoorschrift VWO 2013 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

maatschappijwetenschappen vwo 2017-I

maatschappijwetenschappen vwo 2017-I Opgave 1 GroenLinks en SGP over criminaliteit 1 maximumscore 3 Van oudsher leggen linkse partijen meer nadruk op de maatschappelijke oorzaken van criminaliteit / meer nadruk op preventie. Rechtse partijen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 Frans CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL Correctievoorschrift examen VMBO-GL en TL 2003 tijdvak 1 ARABISCH VMBO-GL EN TL ARABISCH VBO-MAVO-D Inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste twintig kandidaten in op de optisch leesbare

Nadere informatie

Correctievoorschrift VBO-MAVO-C 2004

Correctievoorschrift VBO-MAVO-C 2004 Correctievoorschrift VBO-MAVO-C 2004 tijdvak 2 NEDERLANDS LEESVAARDIGHEID C inzenden scores Voor dit examen hoeft u geen afnamegegevens aan de Citogroep te verstrekken. 400030-2-501c Het correctievoorschrift

Nadere informatie

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang:

Voor de beoordeling zijn de volgende passages van de artikelen 41, 41a en 42 van het Eindexamenbesluit van belang: wiskunde A,2 Correctievoorschrift HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2004

Correctievoorschrift VMBO-BB 2004 Correctievoorschrift VMBO-BB 2004 tijdvak 1 WISKUNDE CSE BB inzenden scores Verwerk de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten per school in het programma Wolf of vul de scores in op de optisch

Nadere informatie

Eindexamen maatschappijleer vwo I

Eindexamen maatschappijleer vwo I Vraag Antwoord Opgave 2 Strafrecht en volkswil Scores 14 maximumscore 2 Voorbeelden van juiste antwoorden zijn: kenmerk 1 Het zich afzetten tegen het politieke establishment / het gevestigde politieke

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 tijdvak 1 Spaans CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 1 Duits CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2010 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL

Correctievoorschrift VMBO-GL en TL Correctievoorschrift VMBO-GL en TL 2009 tijdvak 2 Nederlands CSE GL en TL Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D. Nederlands, leesvaardigheid

Correctievoorschrift VBO-MAVO-D. Nederlands, leesvaardigheid Nederlands, leesvaardigheid Correctievoorschrift VBO-MAVO-D Voorbereidend Beroeps Onderwijs Middelbaar Algemeen Voortgezet Onderwijs 20 02 Tijdvak 1 Inzenden scores Uiterlijk op 29 mei de scores van de

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003

Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003 Correctievoorschrift examen VMBO-KB 2003 tijdvak 1 NEDERLANDS LEES- EN SCHRIJFVAARDIGHEID CSE KB inzenden scores Vul de scores van de alfabetisch eerste vijf kandidaten in op de optisch leesbare formulieren

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013

Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 Correctievoorschrift VMBO-BB 2013 tijdvak 1 Arabisch CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift examen VMBO 2002

Correctievoorschrift examen VMBO 2002 orrectievoorschrift examen VMO 2002 donderdag 16 mei 09.00-10.30 uur MTSHPPIJLEER 2 VMO SISEROEPSGERIHTE LEERWEG MTSHPPIJLEER EXMEN UREU VO -EXMEN inzenden scores Vul de scores van de kandidaten van uw

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Besluitvorming rondom studiefinanciering 1 maximumscore 1 De rechter noemt de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Dat is het kenmerk dat een collectief goed voor iedereen beschikbaar moet

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2009 tijdvak 1 wiskunde CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO

Correctievoorschrift VWO Correctievoorschrift VWO 2008 tijdvak 2 wiskunde A Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores Regels

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 2008 tijdvak 1 maatschappijleer 2 CSE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-BB

Correctievoorschrift VMBO-BB Correctievoorschrift VMBO-BB 2011 tijdvak 1 natuur- en scheikunde 1 CSE BB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel

Nadere informatie

Correctievoorschrift VWO 2012

Correctievoorschrift VWO 2012 Correctievoorschrift VWO 2012 tijdvak 1 Arabisch Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling 2 Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 5 Inzenden scores 6 Bronvermeldingen

Nadere informatie

Nederlands - havo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019

Nederlands - havo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019 Bijlage bij de Septembermededeling/Maartaanvulling centrale examens 2019 Nederlands - havo: vakspecifieke informatie centraal examen 2019 Deze informatie is gelijktijdig met de Septembermededeling van

Nadere informatie