Hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hedendaags getijden- en pelgrimsboek Seizoenen van het Leven"

Transcriptie

1 Heddaags getijd- Seizo van het Lev PROJECTOMSCHRIJVING

2 Seizo van het Lev e heddaags getijd uitgever Intermedi-Art Kunstzak Nijmeg inlichting Theo van Stiphout ttoonstelling prestatie van het boek juli/augustus 2015, ter gelegheid van de start van het Gebroeders Van Limburg jaar de start van de pelgrimsroute de adviseurs Clems Verhoev historicus, schrijver, partner van Tijdlijn Barbara Kruijs conservator Oude Kunst Museum het Valkhof Nijmeg Ruud Priem directeur Catharijneconvt Utrecht Hk Gols theoloog, predikant OCP Nijmeg Pieter Roelofs curator zevtide-eeuwse Nederlandse schilderkunst Rijksmuseum Amsterdam Damiaan Messing voorzitter Stichting Seizo van Lev het E ddaags he- getijd In de zomer van 2015 wordt in Nijmeg het startschot gegev voor het Gebroeders van Limburg jaar. De Nijmeegse broers Paul, Jan Herman van Limburg trokk rond 1400 naar Frankrijk maakt daar in opdracht van de Duc de Berry de veel geroemde getijdboek Très Riches Heures Les Belles Heures. Vrijwel iedere kunstliefhebber kt de kalderblad uit Très Riches Heures Les Belles Heures vormt e promint onderdeel van de collectie van het Metropolitan Museum of Art te New York. E getijdboek is e handgeschrev Middeleeuws boek met gebed miniatur. Het boek kt e door de traditie bepaalde opbouw: e kalder met religieuze feestdag, heiligdag afbeelding uit het lev van Maria Christus. De boek war zeer kostbaar werd door rijke edel uitgegev. Op vaste tijd van de dag laz zij hieruit. Daarbij liet ze zich inspirer door het brevier van de monnik met tekst voor de cyclus van het kerkelijk jaar. De edellied voegd daar eig selecties van gebed aan toe vaak ook persoonlijke afbeelding. Het getijdboek was e intiem, 'eig' boek waarin de wat, waarom hoe vrag in woord beeld werd behandeld: waar moet ik voor werk, hoe kan ik liefhebb, hoe word ik e goed tevred ms, hoe kan ik van betekis zijn voor ander, hoe ga ik om met mselijk onvermog of groot verdriet, hoe kan ik het lev loslat in vrede sterv? Het boek nodigde uit tot overdk, inspireerde verschafte esthetisch got.

3 s eizo van het Lev projectomschrijving Het Christdom bood hiervoor de woord, rituel, beeld muziek. Vandaag de dag is het Christdom niet meer de verbindde gemeschap die het in de Middeleeuw voor veel ms was. Er ontstaat e nieuwe, mondiale gemeschap waarin meerdere religies op gelijkwaardige basis naast elkaar bestaan ook ms lev die niets met religie hebb. Wat verbindt die gemeschap? Hoe kun je aan je lev vorm gev te midd van zoveel indrukk? Er is e voortdurde zoektocht op gang gekom waaraan we met het getijdboek e bijdrage will lever. Seizo van het Lev wil e heddaags getijd boek zijn dat de lezer van vandaag aanspreekt, los van dogma s onafhankelijk van de vraag of je iets met het bovnatuurlijke hebt of niet. Het wil e boek word met prachtige kunstwerk wijze tekst, die voor veel ms toegankelijk zijn. E boek dat esthetisch got verschaft van persoonlijke betekis is. E boek ook dat bijdraagt aan e traditie waarin ms will lev in contact met hun ziel in vrijheid van geest, maar niet in vrijblijvdheid t opzichte van hun medems of het publiek belang. Met als doel: e goed gemoed - in meerdere betekiss. E vridelijke groet, Theo van Stiphout Intermedi-Art Kunstzak Van middeleeuws e dboek getij- naar heddaags V e getijdgrimsboek pel- Van e Middeleeuws getijdboek naar e heddaags getijd Zocht de Middeleeuwse ms zin betekis in e gepersonaliseerd gebedboek met de boodschap van het evangelie, de moderne ms zoekt zèlf naar zin betekis. De bronn daarvoor vindt hij op zijn levsweg o.a. in de kunst, religie, sport, natuur, muziek of relaties met ander. De moderne ms praktiseert als het ware e 'zelf-zoekspiritualiteit' waarbij de persoonlijke levsfilosofie gaandeweg het lev groeit inhoud krijgt. Die persoonlijke zoektocht will we met de Seizo van het Lev stimuler. Door het getijdboek te verbind met de kernwaard van de nieuwe pelgrimage de hop we bovdi dat het boek aan het louter persoonlijke ontstijgt. De dwingde, westerse Waarheidstraditie van de Middeleeuw maakt bij de Seizo van het Lev plaats voor e vrije wereldwijde waardgemeschap. E gemeschap waarin respect is voor authticiteit, waar we elkaar in onze waard lat waar oog is voor toekomstige geraties de natuur. We will aan het ontstaan van die gemeschap met het getijdboek e bijdrage lever. maat For- IndelingF Formaat Indeling Het boek wordt uitgegev op A5 formaat telt ongeveer 200 bladzijd. We kiez voor de maand als hoofdindeling. Elke maand krijgt e cyclus van zev dag met elke dag haar eig

4 s eizo van het Lev projectomschrijving tekst. Op maandag kun je de tekst lez behord bij maandag, op dinsdag de tekst bij dinsdag, zovoort. De cyclus wordt herhaaldelijk onderbrok door e tekst bij e bijzondere dag, zoals de dag voor de recht van de ms, Wereldvrouwdag, Valtijnsdag, Bevrijdingsdag, Vaderdag, Moederdag, Dag van de Aarde, dodherdking, Allerziel, Werelddierdag, kerst, nieuwjaar, de sterfdag van e Nobelprijswinnaar, etc. We vrag schrijvers, dichters kunstaars om hier in woord beeld e eigtijdse invulling aan te gev (de items zijn nog niet definitief mede afhankelijk van hun bijdrage). soon- lijke Perhal ver- am- van bas- P deurs sa- ander De Duc de Berry als pelgrim in het getijdboek Les Petites Heures Persoonlijke verhal van ambassadeurs ander Behalve kunstaars schrijvers nodig we ook ander uit om over e bijzondere ervaring te schrijv. Het moet e persoonlijk belangrijke ervaring zijn waarvan ze dk dat deze ook voor ander belangrijk kan zijn. Onze redactie kan hierbij help. Het verhaal wordt aangevuld door e aansprekd gedicht of citaat. Voor elk van de maand vrag we e ambassadeur e persoonlijke tekst aan te lever van circa 600 woord (sam met het citaat of gedicht twee of drie A5). Zo krijgt elke eerste dag van de maand e tekst van e ambassadeur. De overige dag word ingevuld door andere ms die ieder 1 A5 krijg. De ambassadeurs kunn ook e overled persoon aandrag die het herdk waard is in de gedkkalder. Voor de bijdrag word ms uitgekoz die iets van onze kernwaard uitdrag. Waar getijdboek hoe te het lez, te gebruik? W Pelgrimsboek gepersonaliseerdboek getij- demand) (print Pon Waar het getijdboek te lez, hoe te gebruik? De Seizo van het Lev kan los van de Walk of Wisdom word gelez -thuis of waar dan ook- als symbolische reis naar binn. Maar het boek kan ook word gelez als voorbereiding of reisgoot van de daadwerkelijke route. Lezers die de kernwaard onderschrijv de laatste 117 kilometer van de volbrg, mog e pagina aanlever voor nieuwe uitgav van de Seizo van het Lev. Pelgrimsboek gepersonaliseerd getijdboek (print-on-demand) Zowel pelgrims als 'gewone' lezers kunn op de website via print-on-demand e eig, gepersonaliseerd getijdboek samstell met e persoonlijke selectie van aansprekde tekst, miniatur of foto s. Naast het getijdboek verschijnt bovdi e werk- of dat tijds de pelgrimage van de kan word meegom. Dit boek fungeert als pelgrimspaspoort (bewijs van deelname) met daarin de routekaart, e stempelkaart voor halteplaats lege ruimte voor dagboekaanteking.

5 De moderne ms zoekt zelf naar zin betekis Intermedi-Art, kunstzak kunstuitle Theo van Stiphout, Sytske Zwart Pater Brugmanstraat 29, 6522 EH Nijmeg T E info@intermedi-art.nl ontwerp: