Summerschool houdt leerlingen ISK op niveau

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Summerschool houdt leerlingen ISK op niveau"

Transcriptie

1 Summerschool houdt leerlingen ISK op niveau Tijdens de zomervakantie kunnen leerlingen van de ISK Drachten op hun school terecht voor een Summerschool. Midden in de vakantie is een team van vier medewerkers twee weken lang op school aanwezig om de leerlingen op niveau te houden. We merken dat zeven weken schoolvakantie lang is voor kinderen die op een AZC wonen. Te lang om het niveau waaraan we het hele jaar werken, vast te houden. Dat geldt in het bijzonder voor het Nederlands, weet directeur Said van de ISK in Drachten. Het klinkt misschien gek, maar ook de leerlingen geven dat zelf aan. Naast het onderwijskundige belang zien Said en de docenten van de Summerschool ook een sociaal belang voor deze groep leerlingen. Het team biedt de leerlingen van de ISK de mogelijkheid om één of twee weken in de vakantie de school te bezoeken. Er is voor die twee weken een serieus basisprogramma opgezet waarbij de leerlingen NT2 (Nederlands als tweede taal), ict, burgerschap onderwezen krijgen. Van s ochtends negen tot s avonds zeven uur zijn de leerlingen op school. Tussen de middag wordt er gezamenlijk gegeten. Een deel van het programma wordt in samenspraak met de leerlingen ingevuld, waarbij het leren voorop staat, maar waarbij ook ruimte zal zijn voor educatieve ontspanning, aldus de heer Said.

2 De ISK-directeur is er van overtuigd dat op deze manier na de zomervakantie de draad gemakkelijker weer opgepakt kan worden:,,we voorkomen op deze manier dat de leerlingen tijdens zo n lange vakantie in niveau terugvallen. De Summerschool, die duurt van 13 tot en met 25 augustus, wordt afgesloten met een nachtje weg tijdens een kort zeilkamp. a. Opzet Periode Tijdstip Aantal deelnemers Programma Per week Maandag 13 augustus 2012 t/m vrijdag 24 augustus Totaal 10 dagen Week 1 : 13-8 t/m uur Week 2 : 20-8 t/m uur uur uur, gemiddeld voor de leerlingen en 8.00 uur uur voor de staf. Dagelijks tussen 21 en 24 studenten. Waarvan 6 AMV-ers 25 uur cognitief, 25 uur creatief / actief, 10 uur ontspannen. Geïntegreerd aanbod van lessen en activiteiten op school en educatieve excursies in Noord-Nederland.

3 b. Programma Week 1. Week 1 13 t/m 17 augustus Dag 1 maandag 13-8 Dag 2 dinsdag 14-8 Dag 3 woensdag 15-8 Dag 4 donderdag 16-8 Dag 5 vrijdag 17-8 Ochtend: Middag: Intern/ Extern Intern/extern Afsluiting en afscheid Aqua Zoo Leeuwarden Natuur school lauwersoog Wadlopen Zwemmen in Smalle Ee Koken op school door de jongens Zoutkamp Paling- Rokerij en naar de insekten wereld te Leens Gezamenlijk BBQ op school, met muziek en verschillende activiteiten op het schoolplein

4 Week 2. Week 2 20 t/m 24 augustus Ochtend: Dag 1 maandag 20-8 lessen Dag 2 dinsdag 21-8 Dag 3 woensdag 22-8 Dag 4 donderdag 23-8 Dag 5 vrijdag en vertrek naar Earnewoude. Zeilen en overnachten op skûtsje. Tussendoor eten in de stad en bioscoop bezoek, zelf de film uitgezocht uur. Terug op school, lessen, BBG, uitreiking certificaat. Afsluiten en afscheid. Middag: Intern/ Extern Intern/extern Outdoor Appelschap, Pizza eten op school Groningen: Martini toren universiteit en museum bezoek. Eten in restaurant Rottevalle: Kano Koken op school door de meisjes

5 c. Algemeen - Groepsgewijs in één lokaal. (ICT lokaal) - NT2 methode, individueel en opmaat. (Geïntegreerd) - Ruimte voor internet. (tussen door in de pauze s) - Opvoedkundige- pedagogische thema s de hele dag door. (normen en waarde) - Burgerschap, normbesef en gedrag. (omgangskunde) - PR intern en extern heeft plaats gevonden. (website en kranten) - Leerlingen maakten ieder dag en per activiteit foto s. (collages hangen in de kantine) - Dagelijks evaluatie met de leerlingen. ( vooruit kijken) - Staf evalueerde dagelijks en uitgebreid aan het einde van de week aan de hand van: o Inhoudelijke ontwikkelingen o Structuur en organisatorische aspecten o Gedrag en participatie leerlingen o Verloop activiteiten intern en extern o Tijdsindeling en tijdsinvestering o Leerrendement o Algemeen - Draaiboek en evaluatie verslagen beschikbaar Beknopte samenvatting: De leerlingen hebben echt genoten en veel geleerd zowel op school als door de educatieve excursies. NT2 niveau is ( merkbaar en objectief toetsbaar ) vooruit gegaan, slechts één leerling heeft op 1 onderdeel niveau niet gehaald. Eén groep geworden, samen leren, van elkaar leren, rekenen houden met elkaar, naar elkaar luisteren, dingen met elkaar delen en samen plezier maken. Geweldig om dit proces te zien ontstaan. Ongekend succes, alles liep naar wens op alle onderdelen. Leerlingen vroegen om meer en langer. Bij het uitreiken van de certificaten waren de leerlingen geëmotioneerd en tegelijk trots op zichzelf en op elkaar. Voor de staf was het plezierig werken, weliswaar heel erg intensief maar wel aangenaam, dagen van minimaal 12 uur. De moeite waard. Door deze ervaring hebben wij ook zelf nieuwe inzichten gekregen over de methode, structuur, opzet, leerrendement, aanpak en werkwijze. Zeker voor herhaling vatbaar.