Uiltje gemist? kalender. Kerstdiner op donderdag 18 december. o.a. in dit nummer: Op donderdag 18 december zijn alle kinderen vanaf uur vrij.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uiltje gemist? kalender. Kerstdiner op donderdag 18 december. o.a. in dit nummer: Op donderdag 18 december zijn alle kinderen vanaf 12.00 uur vrij."

Transcriptie

1 10 december 2014 kalender Donderdag 11 december Kerstmusical groep 6 Lieke/ Hanneke Dinsdag 16 december Kerstmusical groep 6 Marian/Jorine Vergadering Leerlingenraad Donderdag 18 december Vrije middag voor alle kinderen Kerstdiner ( uur) Vrijdag 19 december Om uur begint voor iedereen de kerstvakantie Maandag 22 december t/m vrijdag 2 januari Kerstvakantie Maandag 29 december Voetbaltoernooi groepen 7 Dinsdag 30 december Basketbaltoernooi groepen 7 o.a. in dit nummer: 1 2 Kerstdiner Halal hapjes tijdens kerstdiner Kerst-wens-boom actie 3 GGD - Kinkhoest 5 7 Parkeren rond de Uilenbrink Gevonden voorwerpen Kerstkaarten voor klasgenoten Uiltje gemist? Jaargang 7- nummer 15 Kerstdiner op donderdag 18 december Vrijdagmorgen is er gewoon school van uur. Ook dan is het handig als de kinderen een tas of plastic zak meebrengen. Daarin kunnen dan de materialen die aan het einde van het kalenderjaar opgeruimd worden mee naar huis genomen worden. Voor alle groepen begint op vrijdag 19 december om uur de kerstvakantie die zal duren t/m vrijdag 2 januari Op maandag 5 januari worden alle kinderen weer om op school terug verwacht. Op donderdag 18 december zijn alle kinderen vanaf uur vrij. Echter, die middag worden zij om uur weer op school verwacht voor het traditionele kerstdiner dat zal duren tot uur. Kinderen uit de groepen 3 t/m 8 vragen we om op dondermorgen een tasje met daarin een soepkom, een bord, een schaaltje voor een toetje, een glas of beker en bestek mee te nemen naar school.

2 Halal hapjes tijdens de kerstmaaltijd Jaargang 7- nummer 15 Pagina 2 Ieder jaar zien we tijdens kerstmaaltijd hapjes met een kaartje waarop staat Halal maar wat betekent dit en waarom wordt het gedaan? Halal is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is en het tegenovergestelde is haram, dus wat niet toegestaan is. Moslims moeten goed opletten wat ze eten en drinken omdat ze niet zomaar alles mogen eten en drinken. De reden daarvoor is dat ze erin geloven dat Allah sommige soorten voedsel en drank heeft verboden. Dit is heel erg belangrijk voor de moslims. Moslims mogen geen varkensvlees eten, bloed in welke vorm dan ook, vlees van vleesetende dieren en alles wat tot verslaving kan leiden zoals alcohol en drugs. Een dier moet dan ook op de manier geslacht worden zoals Allah dat heeft bepaald, dat heet ritueel slachten. Als het slachten dus niet op rituele manier gebeurt, dan is het vlees niet halal en voor moslims niet toegestaan om te eten. Op de Uilenbrink zijn er moslimkinderen die zich aan deze regel moeten houden. Vaak weten deze kinderen zelf wat ze wel en wat ze niet mogen hebben maar tijdens de kerstmaaltijd is dat heel moeilijk te bepalen. Daarom worden de halal hapjes met een kaart met daarop Halal aangegeven. Ook in veel kant-en-klare levensmiddelen, zoals koekjes, sauzen, snacks, zoutjes en snoep zijn haram (=verboden) producten in verwerkt en dat maakt die levensmiddel ook haram. Denk hierbij aan koek of gebak met reuzel (varkensvet), chips zoals Hamka s met bacon (spek) snoep of toetjes met gelatine (dat is gemaakt van de botten van dieren). De hulpouders zorgen met de moslimouders voor halal hapjes zoals loempia's, mini pizza's, worstjes enz. en daarnaast zijn er ook nog veel hapjes die moslimkinderen ook mogen hebben. Deze halal hapjes zijn in eerste instantie bedoeld voor moslimkinderen die geen andere vleeswaren mogen hebben maar indien er overblijft mogen ook anderen van deze hapjes eten. De kerst -wens-boom actie De Kerst-wens-boom actie is een succes. Toch hangen er nog diverse kaartjes in de bomen (vooral bij de bovenbouw) waarmee u kinderen kunt verblijden. Haalt u deze week nog een kaartje uit de boom en legt u uiterlijk a.s. maandag 15 december uw cadeautje onder de boom?

3 Jaargang 7- nummer 15 Pagina 3 Een toename van Kinkhoest Sinds de zomer van 2014 is er een stijging van het aantal mensen met kinkhoest. De GGD wil u daarom informatie geven over kinkhoest. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge baby s. Het is belangrijk om te voorkomen dat jonge baby s kinkhoest krijgen. Wat is kinkhoest? Kinkhoest is een besmettelijke ziekte en wordt veroorzaakt door de Bordetella pertussis bacterie. Deze bacterie zit in de keel van iemand met kinkhoest. In Nederland worden de meeste kinderen volgens het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt tegen kinkhoest. Toch komt kinkhoest in Nederland regelmatig voor. Door de inentingen zijn de klachten van kinkhoest vaak minder heftig. Wat zijn de klachten bij kinkhoest? Zeven tot tien dagen na besmetting treden de eerste klachten op zoals koorts, hardnekkige verkoudheid en droge hoest Na twee weken worden de hoestbuien erger, vooral s nachts. De hoestbuien gaan samen met gierend inademen en het opgeven van slijm. Tijdens de hoestbui kan iemand blauw aanlopen. Na de hoestbui wordt vaak gebraakt. De hoestbuien zijn erg vermoeiend. Voor jonge baby s kan kinkhoest gevaarlijk zijn omdat zij meer kans hebben op blauw aanlopen en ademstilstand. Baby s hebben meestal geen hoestklachten bij kinkhoest. Bij volwassenen kunnen de klachten minder zijn, kinkhoest lijkt dan op een forse verkoudheid of een hardnekkige hoest. Hoe kun je kinkhoest krijgen? De kinkhoestbacterie zit in de keel van iemand met kinkhoest. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en worden hierdoor besmet. Alertheid is belangrijk bij de volgende mensen: Neem contact op met de huisarts als een niet volledig ingeënte baby (<1 jaar) in contact is geweest met iemand die kinkhoest heeft. Vermijdt contact tussen zwangere vrouwen (>34 weken zwanger) en mensen met kinkhoest. De baby kan direct na de geboorte worden besmet via de moeder.

4 Jaargang 7- nummer 15 Pagina 4 Wat kunt u doen om kinkhoest te voorkomen? Kinderen worden ingeënt tegen kinkhoest op de leeftijd van 2,3,4,11 maanden en 4 jaar. Naast de entingen helpt hoesthygiëne om kinkhoest te voorkomen. Hygiënisch hoesten en niezen doet u door een papieren zakdoekje te gebruiken, dit na gebruik weg te gooien en daarna uw handen te wassen. Als u geen papieren zakdoekje bij de hand heeft, houd dan uw hand voor de neus en mond en was hierna uw handen. Wanneer u de handen niet kunt wassen kunt u hoesten of niezen in uw elleboog. Leer kinderen dit ook te doen. Is kinkhoest te behandelen? Behandeling is gericht op het bestrijden van de klachten. Tijdens de eerste klachten van kinkhoest kan antibiotica de besmettelijkheid verminderen. Mogelijk helpt antibiotica ook om de klachten te verminderen. Doordat bijna iedereen ingeënt is tegen kinkhoest verloopt de ziekte meestal zonder complicaties. Neem contact op met de huisarts als er contact is geweest met een kinkhoestpatiënt én er klachten ontstaan. In het bijzonder als er jonge baby s in het gezin zijn of als u werkt met jonge baby s. Kan iemand met kinkhoest naar het kindercentrum/school? Als een kind zich goed voelt dan kan het gewoon komen. Het kind is al besmettelijk voordat duidelijk is dat het kind kinkhoest heeft. Andere kinderen kunnen al besmet zijn en daarom helpt thuishouden van het zieke kind niet om verspreiding van kinkhoest te voorkomen. Informeer wel de leiding of de leerkracht. Heeft u nog vragen? U kunt bellen naar de GGD Hart voor Brabant, team infectieziekten ( of mailen naar infectieziekten@ggdhvb.nl) De kans op besmetting is het grootst tijdens de eerste klachten. Dan is vaak nog niet duidelijk dat iemand kinkhoest heeft. Mensen blijven besmettelijk tot vier weken na het begin van de klachten. Door antibiotica is iemand minder lang besmettelijk. Wie kan kinkhoest krijgen? Iemand die ingeënt is of kinkhoest heeft gehad, heeft afweer opgebouwd tegen de ziekte. Mensen kunnen wel weer kinkhoest krijgen, maar dan in een lichtere vorm. Kinderen en volwassenen die niet alle inentingen tegen kinkhoest hebben gehad worden vaak zieker. Hoe jonger het kind, hoe ernstiger de klachten kunnen zijn. Zeker jonge baby s hebben meer kans om ernstig ziek te worden van kinkhoest.

5 Jaargang 7- nummer 15 Pagina 5

6 Parkeren rond de Uilenbrink Jaargang 7- nummer 15 Pagina 6

7 Jaargang 7- nummer 15 Pagina 7 gevonden voorwerpen In de bak met gevonden voorwerpen zitten weer gymspullen, jassen, overblijfspullen, etc. Voor wie iets mist; er is een kans dat het in de bak onder de planken bij de kleine ingang nog te vinden is. In ieder geval tot de kerstvakantie, daarna krijgen de spullen een andere bestemming. Kerstkaarten voor klasgenoten Mocht uw kind het leuk vinden om klasgenoten te verrassen met een kerstkaart, dan vragen wij u om deze na schooltijd uit te laten delen. Het kerstfeest komt er aan In december bereiden we ons voor op het kerstfeest, het geboortefeest van Jezus. Wij willen je uitnodigen voor de komende gezinsviering, welke in het teken zal staan van de derde zondag van de advent. Zondag 14 december om 10 uur ben je van harte welkom in de Lambertuskerk. Tot dan!!! Werkgroep gezinsviering St. Lambertuskerk In of uitschrijven nieuwsbrief? Wilt u het Uiltje niet meer ontvangen, stuur een berichtje naar: info.obsdeuilenbrink@stichtingoog.nl