Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bezoekcijfers 2013 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013"

Transcriptie

1 NUMMER 65, 17 JANUARI 2013 IN DIT NUMMER Bezoekcijfers 2013 lees verder Cursus Werken met nieuwe media lees verder Cursus Klantgericht denken en handelen lees verder Cursus Molengids, Groninger Molenweekend en vrijwilligersavond lees verder Wordt vervolgd.. en Agenda lees verder De magie van cijfers De eerste bezoekcijfers van de musea hebben in december al weer in de krant gestaan. Het is nieuws dat altijd op aandacht kan rekenen. Cijfers geven in één oogopslag aan wat de stand van zaken is. Ook ik vind het altijd leuk om bezoekcijfers te bestuderen: hoe hebben onze musea, kerken en molens het gedaan? En volgens mij zullen veel collega s kijken hoe zij het gedaan hebben ten opzichte van anderen. Maar altijd moet daar wel weer een toelichting bij want cijfers zeggen niet alles. Je kunt het heel goed doen, maar toch in een regio zitten waar weinig mensen wonen of waar weinig toerisme is. Je kunt een molen hebben waar nauwelijks een toegangsweg is. Het verhaal achter de cijfers is net zo relevant als de cijfers zelf. Helaas kunnen we nog niet alles in onze schema s kwijt. Wat ik heel graag zichtbaar zou willen maken is met hoe veel geld ons cultureel erfgoed in stand wordt gehouden en met hoeveel inzet van vrijwilligers. Ik hoop dat we dat overzicht binnenkort kunnen maken. Door dit soort cijfers te verzamelen kunnen we als sector duidelijk maken dat investeren in cultureel erfgoed loont. We krijgen er een mooie en betrokken samenleving door waar mensen graag willen wonen en werken en we bieden een prachtig product voor toeristen die onze provincie komen bezoeken. Bezoekcijfers 2013 Museumbezoekers in het Groninger Museum Musea evenaren resultaten 2012 Musea in Groningen hebben hun bezoekers afgelopen jaar vast kunnen houden. Dat is een mooi resultaat te midden van alle aandacht die alle nieuw geopende musea hebben gekregen en nog steeds krijgen. Behalve de gegevens van musea hebben wij voor het eerst ook de informatie van molenorganisaties opgevraagd. Evenementen als Winterwelvaart, Tuin- en Kunst Tiendaagse, fairs (bijvoorbeeld rond kerst) en streekmarkten worden goed bezocht. Opmerkelijke stijgers zijn bijvoorbeeld de Martinikerk in Groningen, die vooral dankzij de expositie Helmantel in de Martinikerk het aantal bezoekers fors zag toenemen. En door de nieuwbouw en aansprekende tentoonstellingen kwamen veel mensen naar De Oude Wolden in Bellingwolde.

2 BEZOEKCIJFERS MUSEA GRONINGEN Naam instelling Plaats Bezoek 2013 Bezoek 2012 Boerderij Museum Duurswold Slochteren Fraeylemaborg - museum Slochteren Fraeylemaborg - bospark Slochteren Groninger Museum Groningen Het Behouden Blik Uithuizermeeden Hortus Haren Haren Kapiteinshuis Pekela Nwe-Pekela Klokkengieterijmuseum Heiligerlee Klooster Ter Apel Ter Apel Kunstlievend Genootschap Pictura Groningen Landgoed Verhildersum Leens Menkemaborg Uithuizen Muzeeaquarium Delfzijl Delfzijl Museum De Oude Wolden Bellingwolde Museum Mesdag Groningen 120 Museum Nienoord Leek Museum Slag bij Heiligerlee Heiligerlee Museum Stad Appingedam Appingedam Museum Wierdenland Ezinge Museumspoorlijn STAR Stadskanaal Nederlands Stripmuseum Groningen Nationaal Bus Museum -incl. busritten Hoogezand Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen Openluchtmuseum Het Hoogeland Warffum Oudheidkamer Uithuizermeeden Uithuizermeeden Sint Bernardushof Aduard Stoomgemaal Winschoten Winschoten Streekhistorisch Centrum Stadskanaal t Rieuw Nuis t Steenhuus Niebert Universiteitsmuseum Groningen Veenkoloniaal Museum Veendam Vesting Bourtange Bourtange Vestingmuseum Nieuweschans Bad Nieuweschans Vestingmuseum Oudeschans Oudeschans Visserijmuseum Zoutkamp Totaal BEZOEKCIJFERS MONUMENTEN GRONINGEN Naam instelling Plaats Bezoek 2013 Bezoek 2012 Domies Toen en Petruskerk Pieterburen Martinikerk Groningen Stel 's Meuln Harkstede Entreprise Kolham 240 De Ruiten Slochteren 768 Groote Polder Slochteren 195 Fraeylemamolen Slochteren 416 Windlust Overschild 51 Standerdmolen Ter Haar Vestingmolen Bourtange De Dellen Nieuw-Scheemda 125 Molen De Hoop Haren 450 Olinger Koloniemolen Laskwerd 4 De Meervogel Hoeksmeer 52 Krimstermolen Zuidwolde 180 De Helper Haren 820 Totaal

3 De meest opmerkelijke bezoeker: een verdwaalde zeehond in het Eemskanaal bracht ook een bezoek aan de aan het kanaal gelegen Olinger Koloniemolen in Laskwerd (bij Appingedam). Foto: zeehondencrèche pieterburen Komend jaar zijn er weer tal van nieuwe cursusmogelijkheden. Niet alleen goed om uw vaardigheden op peil te houden of te versterken, maar ook om collega s van andere organisaties te ontmoeten. Cursus Werken met nieuwe media 24 februari van 10:00 16:00 uur in het Museumhuis/Molenhuis Docenten : Sylvia Jansen (Marketinghulp MKB) en Tineke de Danschutter Kosten : 75,- per persoon inclusief cursusmateriaal en koffie/thee en lunch Aanmelden : uiterlijk 17 februari Sociale media is inmiddels niet meer weg te denken uit onze samenleving. Met sociale media staat bijna iedereen met elkaar in verbinding. Mensen delen hier gebeurtenissen uit hun dagelijks leven, zoals wat zij op hun vrije dag (kunnen gaan) ondernemen. Daarbij vinden mensen het leuk om in verbinding te staan met mensen en organisaties binnen hun interesseveld. Als we dit weten, hoe kun je dan sociale media laten werken voor een culturele instelling? Werkwijze Tijdens de cursus zullen we in groepsverband aandacht besteden aan: * het inrichten van accounts op Facebook en Twitter * starten met posten van relevante berichten en acties * aanmaken van evenementen binnen Facebook * tips voor het onderhouden van een account * tips voor het opbouwen van publiek (volgers/likes) Tijdens de cursus zal er voldoende ruimte zijn voor vragen en interactie. Aanmelden kan door een met naam, adres, telefoonnummer en adres instelling, de naam of namen van de cursisten te sturen naar info@museumhuisgroningen.nl.

4 Cursus Klantgericht denken en handelen donderdag 13 maart van 10:00 16:00 uur in het Museumhuis/Molenhuis * Docent : Tom Heyne Kosten : 75,- per persoon inclusief cursusmateriaal en koffie/thee en lunch Aanmelden : uiterlijk 6 maart In de cursus wordt aandacht besteed aan ondermeer praktijkervaringen, interne communicatie en organisatie, huisregels, klachten, lastige klanten, rondleiden, baliewerk, gasten ontvangen. * cursus kan op aanvraag ook in company gegeven worden Aanmelden kan door een met naam, adres, telefoonnummer en adres instelling, de naam of namen van de cursisten te sturen naar info@museumhuisgroningen.nl. Reageert u snel: er kunnen slechts 10 mensen meedoen. Cursus Molengids donderdagen 27 maart, 3, 10, 12, 17, 24 april, 8 mei en terugkomavond in overleg van 19:30 21:30 uur in het Molenhuis Docenten : Tom Heyne en Arjen Strijkstra Kosten : 75,- per persoon inclusief cursusmateriaal en koffie/thee Aanmelden : uiterlijk 20 maart Cursisten krijgen informatie over onder andere de geschiedenis van de Groninger Molens, de verschillende soorten molens en de werking van met name koren- pel- en poldermolens. Daarnaast wordt er geoefend in het houden van een boeiende voordracht voor zowel volwassenen als kinderen, het schrijven van persberichten en het maken van draaiboeken voor het organiseren van activiteiten. De cursus wordt afgesloten met het organiseren van een activiteit op of rondom de molen. Maximaal aantal cursisten: 12 - aanmelden kan via info@groningermolenhuis.nl of Groninger Molenweekend en Vrijwilligersavond Vooraankondiging Het Groninger Molenweekend vindt dit jaar plaats op 14 en 15 juni. Het thema is Naar de Molen! waarmee we willen refereren aan de plek die de molen inneemt in het landschap en aan het feit dat molens vaak zijn opgenomen in wandel- en fietsroutes. Mogelijkheden voor een sportief Groninger Molenweekend dus! De vrijwilligersavond is niet zoals gebruikelijk het weekend daarvoor op de vrijdagavond, maar op donderdag 5 juni. Dit in verband met het Pinksterweekend. De vrijwilligersavond wordt gehouden in Slochteren.

5 Wordt vervolgd Impressie van een erfgoedjuf of meester in wording Afgelopen maandag begonnen elf mensen aan de cursus Erfgoedjuf of meester. Deze mensen hebben een onderwijsbevoegdheid en specialiseren zich in erfgoed om zo in te kunnen spelen op behoeften van scholen en erfgoedinstellingen aan goede erfgoedlessen. Graag geven we iedere Erfgoedloper een korte impressie. De eerste is van de hand van Jeroen Zwiers. Ik ben al enige tijd actief als erfgoedmeester maar had geen idee van het speelveld. Ik hoop door de cursus te leren hoe ik ervoor zorg dat ik de aandacht op mij vestig en dat men weet wat ik als ZZP-er te bieden heb. De erfgoedwereld vind ik ingewikkeld: wat is erfgoed en wat niet? Dat er nu pas in een cursus vanuit educatiepunt aandacht aan wordt gegeven is, vind ik, veelzeggend en opvallend. Agenda ma 24 februari Cursus Nieuwe media 10:00-16:00 uur Museumhuis di 4 maart Platform Instandhouding 10:00-12:00 uur Molenhuis molens di 11 maart Directeurenoverleg 10:00-12:00 uur Museumhuis do 13 maart Cursus Klantgericht denken 10:00-16:00 uur Museumhuis di 25 maart Platform Borgen 10:00-12:00 uur Museumhuis do 27 maart Start cursus molengids 19:30-21:30 uur Molenhuis do 27 maart Platform Educatie 14:00-16:00 uur Museumhuis di 13 mei Platform Onderhoud molens 10:00-12:00 uur Molenhuis Erfgoedloper is een uitgave van ERFGOEDPARTNERS: Museumhuis Groningen / Groninger Molenhuis Lopende Diep 8, 9712 NW Groningen t. (050) Reacties en kopij: pol@erfgoedpartners.nl. Wanneer u de Erfgoedloper niet langer wenst te ontvangen, kunt u dit aangeven door een bericht te sturen naar info@museumhuisgroningen.nl.