Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leergang Compliance Officer in de Zorg. Dé Leergang Compliance Officer in de Zorg"

Transcriptie

1 Leergang Compliance Dé Leergang Compliance

2 Leergang Compliance Dé Leergang Compliance Weet u wat het woord compliance betekent? Misschien herkent u het woord direct en weet u wat de betekenis is, maar het is ook goed mogelijk dat u op dit moment be denkelijk uw wenkbrauwen fronst. In ieder geval is compliance een begrip waarmee wordt aangeduid dat een instelling werkt in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving. Een compliance officer is een interne toezichthouder die de organisatie helpt om te voldoen aan wet- en regelgeving. Deze functionaris faciliteert integriteits borging binnen de organisatie. De Leergang De Leergang Compliance is speciaal gericht op de zorgsector en ontwikkeld voor en door professionals. De docenten zijn deskundigen uit de praktijk en hebben affiniteit met de specifieke perikelen in de zorgsector. Zij zijn onder andere werkzaam bij zorginstellingen, externe toezichthouders, advocaten- en notariskantoren en bij het Nederlands Compliance Instituut. Zonder uitzondering beschikken zij over ruime ervaring op hun vakgebied en zijn zij in staat theorie en praktijk optimaal te combineren. Deze opleiding wordt gezien als dé basisopleiding voor compliance officers in de zorgsector.

3 Doelstelling De doelstelling van deze leergang is het verkrijgen van inzicht in het functioneren van de compliance, het beheersen van compliancerisico s en het op adequate wijze behandelen van compliance - vraag stukken. De leergang biedt de compliance officer in de zorg praktische handvatten. Enkele voorbeelden van vragen die aan de orde komen zijn: Onder welke voorwaarden mogen zorginstellingen samenwerken zonder in strijd te handelen met de Mededingingswet? Hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers zich ook verantwoordelijk voelen voor een goed integriteitsbeleid? In hoeverre mag tot patiënten herleidbare informatie worden gebruikt bij de opzet van kwaliteitssystemen? Na afsluiting van de opleiding wordt de deelnemer geacht in staat te zijn de taken van de compliance officer in de zorg te kunnen uitvoeren, waaronder het ontwikkelen en het implementeren van een complianceprogramma. Voor wie bestemd? De Leergang Compliance is bestemd voor interne en externe functionarissen die betrokken zijn bij of verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van compliancetaken bij zorginstellingen. Dit kunnen zowel medewerkers zijn met een fulltime compliancetaak als medewerkers die parttime een compliancefunctie vervullen. Uw vooropleiding De leergang heeft geen specifieke eisen ten aanzien van vooropleiding. Wel is het wenselijk dat u beschikt over: kennis van de zorgsector hbo werk- en denkniveau.

4 Locatie, data, kosten en inschrijven Alle modules worden georganiseerd in het NBC in Nieuwegein. U kunt u inschrijven voor deze leergang via Ook de data en kosten van de leergang staan vermeld op onze site. De opbouw De Leergang Compliance (LCOZ) is een modulair opgebouwde opleiding en bestaat uit 5 modules. Module 1: Compliancefunctie Inrichten van de compliancefunctie in de zorgsector en het ontwikkelen van een compliance program. Module 2: Juridisch compliancekader Theorie en casuïstiek over de Mededingingswet, Wet marktordening gezondheidszorg, kwaliteitswetgeving, privacywetgeving en arbeidsrecht. Module 3: Externe toezichthouders in de zorgsector IGZ, Kwaliteitsinstituut, CBP, ACM en de NZa. Module 4: Ethiek & Communicatie Integriteit en ethiek en het managen hiervan. Vanzelfsprekend komt de behandeling van ethische dilemma s aan de orde. Module 5: Compliancerisicomanagement monitoring Compliancepraktijk in risicomanagement en monitoring. Alle modules bestaan uit colleges die op locatie worden gegeven. De colleges zijn afwisselend opgebouwd, waarbij theorie wordt vertaald naar de compliancepraktijk. Dit gebeurt onder meer aan de hand van casuïstiek. Het programma van de leergang kunt u downloaden vanaf de website. Module 1 en 2 van de leergang vormen de basis van de opleiding. We adviseren u de volgorde van de modules aan te houden, maar dit is niet verplicht. Wanneer u de gehele leergang afneemt, geldt een pakketkorting.

5 Nederlands Compliance Instituut Het Nederlands Compliance Instituut (NCI) is het compliancekenniscentrum. Het NCI is een opleidingsinstituut, een adviesbureau en specialist in compliance recruitment. De Leergang Compliance is één van de opleidingen van het NCI. Dirkzwager advocaten & notarisssen Dirkzwager is een top 20-kantoor met vestigingen in Nijmegen en Arnhem. De ruim 260 medewerkers hebben op bijna ieder terrein specialistische en actuele juridische kennis in huis. Dirkzwager verdiept zich uitvoerig in de branches waarin haar zakelijke relaties actief zijn, zoals de zorgsector. Goede kennis van de markt leidt tot betere dienstverlening. Dirkzwager deelt graag haar juridische kennis op Module 1 Compliancefunctie Compliancefunctie Compliance program Compliancepraktijk Module 2 Juridisch compliancekader Mededingingsrecht Kwaliteitswetgeving Privacywetgeving Arbeidsrecht Module 3 Externe toezichthouders Inspectie voor gezondheidszorg (IGZ) Kwaliteitsinstituut Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) Autoriteit Consument & Markt (ACM) College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) Module 4 Ethiek en communicatie Ethiek Managen van ethiek en integriteit Ethische dilemma s Communicatieve vaardigheden Module 5 Risk management en monitoring Introductie risicomanagement Risicoanalyse incident Risicoanalyse organisatie Risicogebaseerd compliancemonitoringsplan Compliancepraktijk U kunt zich op inschrijven voor de Leergang Compliance

6 Inschrijven U kunt zich op elk gewenst moment inschrijven via U ontvangt een bevestiging van uw inschrijving. Inschrijvingen worden in volgorde van binnenkomst in behandeling genomen. Mocht de datum die u heeft aangegeven volgeboekt zijn, dan nemen wij contact met u op over alternatieve data. Data en prijzen Actuele data en prijzen staan vermeld op onze website. Wilt u informatie over thema- (mid)dagen of opleidingen die op een later tijdstip worden gehouden, neemt u dan contact met ons op. Onze opleidingen en thema- (mid)dagen zijn vrijgesteld van BTW. Procedure Ongeveer twee weken voor aanvang ontvangt u aanvullende informatie over de opleiding en de accommodatie. Doorgang van de opleiding Het NCI houdt zich het recht voor om locatie, datum of lestijden te veranderen. U ontvangt daarover schriftelijk bericht. Tot twee weken na dagtekening van dat bericht kunt u kosteloos annuleren. Uiterlijk 14 dagen voor aanvang beslist het NCI of de opleiding wel of niet doorgaat. Mocht deze worden geannuleerd, dan nodigen wij u uit om deel te nemen aan een andere of volgende opleiding of thema(mid)dag. Zijn er geen alternatieve data, dan worden alle reeds betaalde bedragen zonder enige korting aan u gerestitueerd. Informatie Heeft u overige vragen of wilt u nadere informatie? U kunt altijd contact opnemen met het Nederlands Compliance Instituut op LCOZ Cypresbaan 19, Capelle aan den IJssel Postbus 5111, 2900 EC Capelle aan den IJssel T info@compliance-instituut.nl