Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de jeugdnatuurgroep De Biesboschonderzoekers"

Transcriptie

1 Nieuws brief Aan de kinderen en de ouders van de kinderen van de De Biesboschonderzoekers De laatste paar maanden hebben we weer interessante activiteiten ondernomen. Hiervan eerst weer wat korte verslagen. Het is nog vakantie en de winter lijkt heeft zich ook even laten zien, want die liet eerst nog op zich wachten. Okay het stormde af en toe een beetje, maar echt koud was het natuurlijk nog niet. Bij onze voorbereiding voor de nieuwsjaarspeurtocht merkte dat de vlier al weer uitloop en de hazelaar al in bloei staat! Omdat we vorige keer geen foto s hebben kunnen tonen, nu een extra foto s van activiteiten die we na de zomer hebben gedaan. We kunnen na de vakantie weer aan een mooi programma beginnen: zo zullen we gaan wilgenknotten, gaan we de wereld van de bijen ontdekken en gaan we braakbalonderzoek doen. Maar we starten met een speurtocht. Allemaal een gelukkig nieuwjaar gewenst met mooie natuurervaringen! Programma jan. Nieuwjaarsspeurtocht ( uur, Let op: per kind is er vanaf u. ook een ouder welkom om met ons samen soep te eten! Er zal een korte presentatie zijn over de VVHB en de. Let op warme kleding aan! 24 jan. Op zoek naar reeën 14 feb. Natuurwerkdag(wilgenknotten) bij Natuurvriendenhuis De Kleine Rug in Dordrecht ( uur uur, Loswalweg 1, 3313 LG Dordrecht (wijk Sterrenburg), doe gepaste kleding aan en, als je die zelf hebt, neem werk handschoenen mee. Na afloop soep-eten. 28 feb. Verhalen over de Biesbosch 14 mrt. Ruige Biesboschpad ( uur) 28 mrt. Op pad in polder Stededijk ( uur, Op tijd aanwezig zijn, we vertrekken met een boot! 11 apr. Trekvogels komen terug 25 apr. Braakballen onderzoek (aangepaste tijd: uur, trek tijdens deze bijeenkomst extra warme kleren aan, want we gaan varen!!) 23 mei Pietje Pijl 30 mei Wat hebben eierdozen met natuur te maken (aangepaste tijd: uur) 13 jun. Workshop bijen houden 27 jun. Afsluiting seizoen (Meer informatie volgt) De komende data waarop we bijeenkomen staan hieronder. Let op de tijdstippen wisselen regelmatig!! Als er geen tijd aangegeven staat beginnen we om uur en eindigen we om uur. We beginnen meestal in de groepsruimte van het Biesboschcentrum Dordrecht, behalve als hierboven anders aangegeven staat. Zorg altijd voor de kleding die bij het weer en de activiteit past en laarzen.

2 Natuur-weetje: Als je iets leuks hebt gevonden in de natuur, een vraag hebt over de natuur, een leuke website op internet hebt gevonden of een leuk verhaal hebt wat met de natuur te maken heeft, laat het zien of horen! Je kunt dit altijd aan het begin van een bijeenkomst doen. Dan besteden we hier met elkaar aandacht aan. Wist je dat?? Hoe kun je helpen een beetje energie te sparen? Doe mee aan de warme truiendag op 6 februari (meer informatie: Het soms niet goed kan zijn om de natuur te veel te helpen in de winter? Op deze site kun je lezen wat je wel en niet moet doen: Klik op wat kan jij doen en daarna op wintertips. Er elk jaar nieuwe soorten dieren en planten gevonden worden in Nederland? Wat denk je van tweestaarten, blozende schijnridderzwam, katoengroenuil, rode kieuwdraadjesworm, Benieuwd naar bijzondere foto s hiervan? Kijk eens op: Bijeenkomst 8 november: Herfstwandeling Eigenlijk zouden we deze keer gaan wilgenknotten. Maar omdat het niet lukte om voldoende gereedschap beschikbaar te hebben, zullen we dit later een keer gaan doen. Daarom een alternatief programma. En wat past er beter dan stil te staan bij de herfst? In kleine groepen zijn we op ontdektocht gegaan wat we allemaal aan boodschappers van de herfst konden vinden. Zo vonden we een libel die niet kon vliegen omdat het te koud was, ganzen in de polder, roofvogels, veel paddenstoelen, maar ook kikkers die nog een schuilplek voor de winter moesten zoeken. Bijeenkomst 15 november: Egels in winterslaap Het begint een traditie te worden: als Sinterklaas naar Nederland komt neemt hij voor de Biesboschonderzoekers slecht weer mee. Ook op 15 november van dit jaar was dat weer het geval. Toegegeven, het was prima weer om uit te leggen welke problemen bevers in de winter allemaal tegenkomen. Bevriezen, voedselgebrek onderkoelen je moet er niet aan denken. Na het bekijken van enkele natuurvondsten door deelnemers, het logboek en de introductie over egels in de winter, besloten de Biesboschonderzoekers om de egels een grotere kans te geven veilig de winter door te komen. Hiervoor werden op enkele plekken van natuurlijke materialen, als takken, boomstronken, mos, bladeren en boomschors, onderkomens gemaakt. Hierdoor hopen we dat de egels veilig en beschut hun winterslaap door kunnen houden. Ook hebben we nog een filmpje bekeken: ash=365accf59b1b4149f4427f62992bbc59 Natuurlijk gaan we aan het einde van de winter bekijken of één van deze egelonderkomens bezet is.

3 Ken je iemand die zin heeft om ook mee te doen? Mocht je een vriendje, vriendinnetje, klasgenootje of... kennen die het misschien ook leuk zou vinden om met ons mee te gaan doen? Laat ze even contact opnemen met Clarien! We hebben nu niet direct plaats, maar wanneer er weer plek is kan een nieuwe deelnemer komen kennismaken. Als je een vriendje of vriendinnetje hebt die een enkel keertje wil mee komen dan kan dat alleen als dit uiterlijk een dag van te voren even is afgestemd met Peter of Clarien. Bijeenkomst 29 november: Op zoek naar bevers Op een ongebruikelijk tijdstip kwamen de Biesboschonderzoekers deze keer warm aangekleed naar het Biesboschcentrum. We konden niet wachten om te vertrekken, dus deden we dit zo snel mogelijk. Dat we deze bijeenkomst zouden worden rondgevaren met een boot was voor de meeste geen verrassing. Maar wat we allemaal gingen zien wist niemand (ook de begeleiders niet). Alle Biesboschonderzoekers kregen een zoekkaart mee. Hierop stonden allerlei afbeeldingen die te maken hebben met bevers. Het eerste uur konden we al een hoop afstrepen van die kaart. Zo zagen we een hoop verschillende sporen, zoals heel veel bevervraat, glijsporen, een burcht en nog een aantal dingen die erop wezen dat er bevers in de buurt waren. Helaas zagen we de bevers zelf nog niet. Wel kwamen we heel veel ijsvogels tegen, waardoor het al snel een hele bijzondere tocht was. Halverwege de tocht werd er zelfgemaakte cake (door Riet) en chocolade melk uitgedeeld. Dit had iedereen wel nodig, want door het stilzitten hadden we het aardig koud gekregen. De schipper zei dat we na die pauze echt terug moesten, de kans dat we nog bevers zouden zien was klein en hij wilde voor het donker terug zijn op bij het bezoekerscentrum. De verrassing was dus extra groot toen iemand riep: Hé, een bever!. Sommige dachten dat het een grap was, maar dat was het niet. Een hele grote bever zwom een stukje mee met de boot, zodat iedereen hem goed kon bekijken en dook toen onder water. Terug bij het Biesboschcentrum kon iedereen nog een opgezette bever en van dichtbij bekijken en voelen hoe zacht de haren zijn en hoe zijn tanden er uit zien.

4 Biesbosch, december 2014 Bijeenkomst 13 december: Wintervoer voor vogels Op deze zaterdag ging het over de vraag: hoe overleven vogels in de winter? In de winter is er minder voedsel, of het is moeilijker te vinden. Door sneeuw en ijs bijvoorbeeld. Vogels moeten echt blijven eten, om hun (hoge!) lichaamstemperatuur op peil te houden. Dat geldt vooral voor de kleine vogeltjes. Een winterkoning kan in een koude nacht wel 10% van zijn lichaamsgewicht verliezen! Tot nu toe is de winter nog helemaal niet koud, al is het volgens de kalender echt al wel winter. We merken het aan de onverbiddelijk korter wordende dagen. Om de vogels te voeren hebben we deze ochtend pindaslingers geregen en vetbollen met zaad gemaakt. Ook al is het bijvoeren misschien nog niet echt nodig - het is ook gewoon leuk om de mezen bezig te zien met het voor hen opgehangen voedsel! ontwerp janpinto.nl

5