De zon en de huid. Plastische Chirurgie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De zon en de huid. Plastische Chirurgie"

Transcriptie

1 1/10 Plastische Chirurgie De zon en de huid Inleiding De laatste jaren beseft men dat regelmatige blootstelling aan zonlicht en kunstmatige lichtbronnen om bruin te worden (kunstzonlicht) schadelijke gevolgen kan hebben. Overmatige blootstelling aan ultraviolet (UV) licht kan namelijk vroegtijdige veroudering van de huid en huidkanker veroorzaken. Toch is het zo dat er geen hetze tegen zonlicht zou moeten ontstaan. Zonder zonlicht is het voortbestaan van planten, dieren en mensen onmogelijk. Veel mensen vinden het prettig zich in de zon te koesteren en de zon heeft een positieve invloed op ons humeur. Een (licht) gebruinde teint door de zomerzon hoort dan ook bij een normaal leven en brengt geen onnodige risico's met zich mee. Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D gevormd, nodig voor botaanmaak. Zonlicht bevat een breed spectrum aan lichtstralen, o.a. UVB-licht (kortgolvig UV-licht) en UVA-licht (langgolvig UV licht). Kunstmatige lichtbronnen om bruin te worden bevatten voornamelijk UVA-licht en geen, of een beperkte hoeveelheid, UVB-licht. Mensen met een zonlichtgevoelig huidtype (die niet of moeilijk bruin worden, maar voornamelijk rood) hebben een groter risico op vroegtijdige veroudering en huidkanker dan mensen die gemakkelijk bruin worden of van nature een donker gekleurde huid hebben. Bruinen De huid probeert zichzelf ook te beschermen tegen de UV-straling. Dit gebeurt door het aanmaken van pigment dat in de cellen van de opperhuid wordt gelegd. Zo ontstaat een 'parasol' van pigment (melanine) die de cellen in de basis van de opperhuid afschermt tegen de UV-straling. Hierdoor wordt de kans op het ontstaan van schade aan het DNA sterk verminderd. Dit proces kennen wij als 'bruinen'. Mensen die moeilijk pigment aanmaken (zeer blonde mensen of mensen met rood haar) zijn dus nauwelijks in staat die beschermende pigmentparaplu te vormen en hebben dus een veel groter risico op het krijgen van huidkanker dan mensen die wel makkelijk bruin worden, of die van nature al een donkere huid hebben. Hoeveel UV-straling zit er in zonlicht? De kracht van het UV is van verschillende factoren afhankelijk: Jaargetijde: in de zomer is de hoeveelheid zonlicht veel groter dan in de winter, dit heeft te maken met de baan van de aarde om de zon. tijdstip van de dag: midden op de dag staat de zon loodrecht boven het aardoppervlak en hoeft maar een relatief korte afstand door de dampkring te worden afgelegd. De hoeveelheid UV-straling is dan het grootst. breedtegraad: hoe dichter bij de evenaar, hoe meer UV-straling. hoogte: hoog in de bergen is er minder UV uit het licht gefilterd dan op zeeniveau. weerkaatsing: wanneer UV wordt weerkaatst door sneeuw, water of zand is er sprake van sterke verhoging van UV: de straling komt nu immers uit meerdere richtingen. extra filters: bij zware bewolking dringt er maar weinig UV door naar het aardoppervlak.

2 2/10 Hoe ontstaan problemen door de zon en wat zijn de verschijnselen? I. Gevolgen van overmatige blootstelling aan (kunst)zonlicht De gevolgen van overmatige blootstelling aan (kunst)zonlicht zijn in te delen in acute gevolgen en lange termijn gevolgen. Acute gevolgen Het acute gevolg van overmatige blootstelling aan ultraviolet licht is de zonnebrandreactie. De huid is rood, gezwollen en gevoelig bij aanraking en warmte. In ernstige gevallen kunnen blaren optreden. Deze reactie wordt voornamelijk veroorzaakt door het kortgolvig ultraviolet licht (UVB-licht). De roodheid begint na 3-5 uur. Lange termijn gevolgen De lange termijn gevolgen zijn in te delen in vroegtijdige veroudering van de huid en huidkanker. Vroegtijdige veroudering van de huid Onder vroegtijdige veroudering van de huid wordt verstaan een combinatie van de volgende kenmerken: 1. vermindering van elasticiteit, (rimpels) 2. vlekkerige verkleuring met (bleekgele en/of soms witte vlekken) teveel en/of te weinig pigmentvorming. 3. uitgezette bloedvaatjes Deze afwijkingen worden veroorzaakt door UVB-licht en waarschijnlijk ook door UVA-licht. Een huid die overmatig aan (kunst)zonlicht is blootgesteld is vaak droog, bleekgeel van kleur en voelt leerachtig aan. Met name in het gelaat en de hals/nek ontstaan toenemend rimpels en kleine vaatverwijdingen. Huidkanker Er bestaan meerdere vormen van huidkanker. Hierna worden de drie vormen genoemd die het belangrijkste zijn. Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende (+ 80% van alle huidkanker) een goed te behandelen vorm van huidkanker, die vrijwel nooit uitzaait, maar wel lokaal kan doorgroeien. Het spinocellulaircaricinoom is een minder vaak voorkomende (+ 10% van alle huidkanker) en soms ernstige vorm van huidkanker, omdat deze vorm op den duur wel kan uitzaaien. De ruwe plekjes die door zonlicht kunnen ontstaan en veel voorkomen bij mensen die zich overmatig aan zonlicht blootstellen, worden actinische keratosen genoemd. Deze plekjes kunnen soms voorlopers van deze vorm van huidkanker zijn. De relatie tussen deze twee vormen van huidkanker (basaalcelcarcinoom en spinocellulaircarcinoom) en blootstelling aan ultraviolet licht (zowel UVB- als UVA-licht) wordt door vele onderzoekers (zeer) waarschijnlijk geacht. Het melanoom (kwaadaardige moedervlek) is eveneens een minder vaak voorkomende vorm van huidkanker waarbij uitzaaiingen kunnen optreden. Bij vroegtijdige behandeling is ook bij deze vorm het vooruitzicht gunstig. Bij deze vorm lijkt met name verbranding met blaarvorming op de kinderleeftijd bij een zonlichtgevoelige huid een ongunstige invloed te hebben, d.w.z. dat het risico op het ontstaan van een melanoom op volwassen leeftijd kan worden vergroot. (zie ook folder "Moedervlekken").

3 3/10 II. Lichtovergevoeligheid Er is sprake van lichtovergevoeligheid indien de huid abnormaal reageert op een normale blootstelling aan (kunst)zonlicht. De bekendste en frequentst voorkomende ziekte is de polymorfe lichteruptie (PLE), ook wel zonneallergie genoemd. Er zijn echter meer huid- en inwendige ziekten die gepaard kunnen gaan met lichtovergevoeligheid. Ook het gebruik van sommige medicijnen kan een lichtovergevoeligheid teweeg brengen. Hierna worden de belangrijkste ziektebeelden besproken. Huidziekten die verbeteren of verergeren door zonlicht Veel huidziekten verbeteren door licht. Lichttherapie is een belangrijke behandelingmogelijkheid van de dermatoloog voor bijvoorbeeld huidziektes als psoriasis of enige vormen van eczeem. Sommige huidziekten verergeren echter door zonlicht. Een bekend voorbeeld is Lupus Erythematosus (LE), een afwijking waarbij rode en ook schilferende "verlittekende" huidafwijkingen kunnen optreden. Geneesmiddelengebruik Lichtovergevoeligheidsreacties kunnen het gevolg zijn van geneesmiddelen. De volgende middelen zijn bekende voorbeelden: Antibiotica - tetracycline, nalidixinezuur, sulfonamiden. Diuretica (plaspillen) - thizidediuretica, furosemide Analgetica (pijnstillers) - benoxaprofen, ibuprofen Antidiabetica (medicijnen bij suikerziekte) - sulfonylurea Fenothiazinen (medicijnen tegen misselijkheid) -chloorpromazine Lokale middelen kunnen eveneens lichtovergevoeligheidsreacties geven, zoals: Cosmetica Voorbeelden zijn bestanddelen van parfums zoals 60 methylcoumarin en musk ambrette. Verder paraphenyleendiamine (haarkleurstof) Therapeutische zalven en crèmes Bekende voorbeelden zijn solutio carbonis detergens (teer), phenergan-crème, azaron (anti-jeuk), unicura-zeep en hexachlorofeen. Antizonnebrandmiddelen Indien men ondanks het toepassen van een antizonnebrandmiddel toch een huidafwijking krijgt kan het een allergische reactie op een bestanddeel ervan betreffen. Voorbeelden zijn para-aminobenzoezuur (PABA) en de benzophenonen. Contact met planten Plantaardige stoffen (meestal furocoumarines) uit sommige plantenfamilies veroorzaken een reactie door direct contact met de huid en gelijktijdige zonlichtbestraling. Er ontstaan dan grillige, streepvormige rode huidafwijkingen met blaren. Het bekendste voorbeeld is de berenklauw. Andere planten, die deze reacties kunnen veroorzaken zijn pastinaak, engelwortel, selderij, peterselie, dille en wijnruit.

4 4/10 Hoe wordt de diagnose lichtovergevoeligheid gesteld? Door te antwoorden op de volgende vragen is redelijk goed vast te stellen of de reacties veroorzaakt worden door UVB-licht dan wel door UVA-licht. Ontstaan de huidreacties: ook achter glas? ook in de schaduw? ook ondanks antizonnebrandmiddelen? ook tijdens lichte bewolking? Viermaal ja betekent dat het waarschijnlijk om UVA-licht gaat. Viermaal nee wijst op UVB-licht. Doorgaans kan de dermatoloog de diagnose, met name de diagnose polymorfe lichteruptie, stellen op grond van het verhaal van de patiënt en de waargenomen huidreacties. Een enkele maal is het nodig om met behulp van lichttesten na te gaan of UVA-licht, UVB-licht dan wel zichtbaar licht de huidreacties veroorzaakt. Tevens kan worden onderzocht of bepaalde stoffen (cosmetica, medicijnen, e.d.) in combinatie met licht een overgevoeligheidsreactie veroorzaken (fotoplakproeven). Bovendien kan laboratoriumonderzoek worden verricht op bloed, ontlasting, urine en/of stukje huid (biopt) met als doel bepaalde ziekten uit te sluiten. Wat is de behandeling en wat kunt u zelf doen? Lichtovergevoeligheid Behandelbare oorzaken van lichtovergevoeligheid, zoals het staken van verdachte geneesmiddelen, komen natuurlijk op de eerste plaats. Daarna kunne specifieke behandelingen in gang gezet worden. Ingeval van polymorfe lichteruptie is het voldoende om de huid in de vroege zomer of het voorjaar geleidelijk te laten wennen aan de zon. Hierbij kunnen antizonnebrandmiddelen (zie later) van nut zijn. Ook kan een lichtgewenningskuur bij de dermatoloog toegepast worden. Hierbij wordt iedere winter/voorjaar of voorafgaand aan een vakantie gedurende een aantal weken, 2 à 3 maal per week, de huid aan een speciale kunstlichtbron blootgesteld. In ernstige gevallen aan zonlichtovergevoeligheid blijken antimalariamiddelen (pillen) een gunstig effect te hebben. Bij lichtovergevoeligheid moet met de volgende punten rekening gehouden worden: de zon vermijden met name tussen en uur. het dragen van wijde lichtgekleurde kleding met lange mouwen en een breedgerande pet of hoed wind koelt af; wees alert op het strand als het waait stil zitten of liggen ("bakken") is slechter dan bewegen in de zon een natte huid is gevoeliger voor zonlicht dan een droge huid sneeuw en zand reflecteren veel zonlicht ultraviolet licht dringt iets door in water; ook onder water kan men verbranden ondanks bewolking bereikt (veel) ultraviolet licht de aarde in de bergen bereikt meer zonlicht de aarde

5 5/10 Om de effecten van licht op de huid te meten heeft men de Minimale Erytheem (roodheid) Dosis (MED) bedacht. Dit is de dosis UV-straling die nodig is om de huid juist rood te doen worden. De beschermingsfactor van een antizonnebrandmiddel wordt gedefiniëerd als de verhouding van de MED met het product op de huid en de MED zonder het product op de huid. De factor wordt doorgaans aangeduid met de letters SPF (Sun Protection Factor). Voor de gebruiker betekent dit dat met bijvoorbeeld SPF 6 hij of zij zesmaal zo lang in de zon kan voor verbranding optreedt. De bruine kleur die zonlicht opwekt in de huid wordt veroorzaakt door de pigmentstof melanine. Het melanine is een neutraal filter en absorbeert ook UVBstralen. Het is echter verkeerd te denken dat een bruine huid een hoge mate van bescherming biedt tegen UV-stralen. Een bruine huid opgewekt door UVAbestraling ("bruiningskanon") in een voorheen blanke huid biedt weinig bescherming tegen UVB-verbranding. Antizonnebrandmiddelen beschermen al vele jaren zeer goed tegen UVB-licht, dus tegen verbranden. Door recente ontwikkelingen is tevens bescherming tegen UVAlicht en zichtbaar licht de laatste jaren redelijk mogelijk. Dit is van groot belang omdat bescherming tegen UVB- en UVA-licht de lange termijn gevolgen van blootstelling aan zonlicht, zoals vroegtijdige veroudering, kan verminderen. De kans op huidkanker is hoogstwaarschijnlijk ook te verminderen door het gebruik van goede antizonnebrandmiddelen. Voor lichtovergevoelige patiënten zijn antizonnebrandmiddelen, die beschermende middelen tegen UVB-licht, UVA-licht en zichtbaar licht bevatten, veelal noodzakelijk. Daar de fabrikanten van antizonnebrandmiddelen de productlijnen zeer regelmatig wijzigen van samenstelling en naam is het onmogelijk een lijst van "goede" middelen te geven. Zaken waaraan men verder nog moet denken bij het gebruik van antizonnebrandmiddelen zijn: Een te geringe of zelfs een averechts werking kan veroorzaakt worden door een irriterende- of (foto)allergische- reactie op het gebruikte product. Antizonnebrandmiddelen dienen om de huid te beschermen en dus niet, zoals zeer vaak wordt gedacht, om de tijd dat men in de zon kan blijven te verlengen en zeker niet om mooier bruin te worden! Voorkomen van huidkanker De Nederlandse gezondheidsraad adviseert ter voorkoming van huidkanker, om het zonnebaden zowel in de natuurlijke zon als ook met kunstmatige UV-bronnen te beperken tot 100 MED per jaar. Mensen die een zonvakantie in Zuid-Europa houden, kunnen in 3 weken deze dosis van 100 MED verbruiken. Personen die matig zonnen zullen gedurende de zomer ongeveer MED opdoen. De totale dosis van één bruiningskuur van 10 belichtingen is ongeveer 10 MED. Het advies is zich tot maximaal vijf bruiningskuren van 10 MED per jaar te beperken (zie de brochure "Verstandig Zonnen" van de Nederlands Kankerbestrijding/KWF). Met deze voorbeelden kan men ongeveer zelf inschatten of de hoeveelheid UV-stralen op de huid binnen deze 100 MED valt.

6 6/10 Ingrediënten van antizonnebrandmiddelen (sunscreens) UVB-filters zijn: Cinnamaten, kamferderivaten, Para-aminobenzoezuur (PABA) en derivaten, Benzophenonen, Salicylaten. UVA-filters zijn: Debenzoylmethaanderivaten, Kamferderivaten. Poeders zijn: Titanium-dioxide, zinkoxide, ijzeroxide. Bescherming tegen UV-straling. Gezien het risico op huidverbranding, ontwikkeling van huidkanker, en vervroegde veroudering van de huid is het belangrijk om de huid niet te veel bloot te stellen aan UV-straling. Wanneer U toch langere tijd aan de zon wordt blootgesteld (bijvoorbeeld tijdens vakanties) is een goede bescherming noodzakelijk. Speciaal voor jongere kinderen (tot 16 jaar) is optimale bescherming van belang, omdat bekend is dat zonneschade aan de jonge huid een extra groot risico op huidkanker op latere leeftijd veroorzaakt. Beschermingsmaatregelen: Kleding Textiel kan een belangrijk deel van het UV tegenhouden. Het dragen van T- shirts of blouses op zomerdagen is dus nuttig. Wanneer men langdurig in de zon blijft is het wel verstandig om de huid ònder de kleding toch in te smeren met zonnebrandcrème. Er zijn speciale textielsoorten ontwikkeld die de huid zeer goed afschermen tegen UV-straling. Van deze stoffen wordt o.a. werkkleding en sportkleding gemaakt. Hoeden en petten Hoe breder de rand van de hoed, hoe meer schaduw in het gezicht valt, hoe beter dus de bescherming. Het nadeel van petten is dat ze maar aan één kant schaduw geven. Afhankelijk van hoe de pet gedragen wordt is het gezicht of de nek beschermd. Bij mensen met een (deels) kalend hoofd of een zeer korte haardracht, is het dragen van een hoed of pet van extra groot belang om de hoofdhuid te beschermen. Mijd felle zon De zonkracht is rond het middaguur altijd het sterkst. Probeer daarom op die momenten de zon te mijden. In Noord Europa is dat s zomers tussen en uur. In (sub)-tropische gebieden is deze periode vaak aanmerkelijk langer. Bedenk dat door weerkaatsing van de (onzichtbare) UV-straling door bijvoorbeeld zand of water ook UV kan doordringen in de schaduw onder parasols, etcetera. Gebruik bij zonnig weer dan ook altijd een zonnebrandcrème, zelfs als u in de schaduw zit. Zonnebrillen Ook de ogen kunnen door UV-straling worden beschadigd. Draag daarom zonnebrillen met een goed UV-filter. Koop voor kinderen nooit speelgoedzonnebrillen zonder goed UV-filter. Deze zijn schadelijker dan helemaal geen zonnebril dragen, omdat de iris door het wegvangen van het zichtbare licht extra open gaan staan zodat het UV, dat dwars door de glazen (of het plastic) heen gaat, extra eenvoudig tot in het oog kan doordringen. Zonnebrandcrème Zonnebrandcrème is een effectieve manier om de huid te beschermen tegen UVstraling. Elke zonnebrandcrème geeft een bepaalde graad van bescherming. Dit staat altijd op de verpakking vermeldt en wordt de Sun Protection Factor (SPF) genoemd.

7 7/10 Sun Protection Factor (SPF) De SPF of beschermingsfactor, in het Nederlands meestal kortweg de factor genoemd, geeft aan welke mate van bescherming de zonnebrand geeft. Een voorbeeld maakt het beste duidelijk wat de factor betekent: Iemand met huidtype 2 verbrandt in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Wanneer een zonnebrandcrème wordt gebruikt met een SPF van 12 treedt de zonverbranding pas op na 12 x 20 minuten, dus na 4 uur. Deze persoon zal dus met deze zonnebrandcrème na 4 uur verbranden, ook al heeft hij zich goed ingesmeerd. Kiezen van een zonnebrandcrème De beschermingsfactor van de zonnebrandcrème moet dus met zorg worden gekozen. Wanneer het gaat om optimale bescherming en verder niets, is een crème met een zeer hoge SPF de beste keus. Is het doel echter om op een zo veilig mogelijke manier bruin te worden moet een crème met een lagere factor gekozen worden. Wanneer de blootstelling aan de zon slechts kort zal zijn kan een relatief lage SPF gekozen worden, bij langere blootstelling moet weer voor een crème met een hogere SPF gekozen worden. Omdat de huid van kinderen extra makkelijk beschadigd kan worden door UV-straling moeten kinderen altijd optimaal beschermd worden met een hoge factor. De onderstaande tabel geeft een indicatie welke crème voor welke huid het meest geschikt is: Huidtype 1 (zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit) Huidtype 2 (licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam) Huidtype 3 (vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin) Huidtype 4 (iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel) Kinderen tot 16 jaar ongeacht het huidtype factor 30 factor factor factor 5-10 factor 30! Hoeveel moet ik smeren? Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft te geven moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere beschermingsfactor dan op de verpakking vermeld staat. Precieze richtlijnen over hoeveelheden toe te passen crème zijn niet te geven maar een 'hand vol' voor elke insmeerbeurt van de gehele huid is niet overdreven. Hoe vaak moet ik smeren? De kwaliteit van zonnebrandcrèmes is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch slijt de beschermende zonnebrandcrème laag in een aantal uur. Dit wordt versneld door het dragen van kleding, liggen in het zand en zwemmen. De waterproof crèmes blijven weliswaar beter op de huid zitten na watercontact, maar toch blijft het zaak om de huid regelmatig opnieuw in te smeren. Omdat zonnebrandcrème vaak pas na ca. 30 minuten optimaal werkt is het verstandig de crème steeds tijdig aan te brengen.

8 8/10 Hoe zit het met de gezonde kant van de zon: Vitamine D? Zonlicht veroorzaakt bij de meeste mensen een blij gevoel, zeker in een gematigd klimaat zoals in Nederland. Niet alleen het licht, maar ook de warmte veroorzaakt een aangenaam gevoel. Ook is zonlicht nodig om het lichaam goed te laten werken. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk vitamine D: Vitamine D is noodzakelijk om gezond te blijven en wordt gemaakt in de huid onder invloed van zonlicht. Het komt ook voor in bepaalde voeding (zoals diverse vette vissoorten, boter, melkproducten, etc). Daarnaast is het beschikbaar als voedingssupplement en wordt het onder andere geadviseerd voor baby s die moedermelk krijgen en voor moeders die borstvoeding geven. Vitamine D staat momenteel erg in de belangstelling. Er is nog veel onduidelijk over welke mensen een risico lopen op een vitamine D tekort. Temeer omdat vitamine D zowel via de voeding als via zonlicht aangemaakt wordt. Het lijkt aannemelijk dat vooral mensen met een donker huidtype in Nederland een risico lopen op een vitamine D tekort ten gevolge van een relatief tekort aan zonlichtblootstelling. Hun donkere huid houdt immers veel zonlicht tegen. Voor mensen met een licht huidtype is een korte blootstelling aan zonlicht van dagelijks ongeveer 15 minuten (zie KWF rapport ) genoeg voor de aanmaak van voldoende vitamine D. Voor mensen met een donkerder huidtype (en hun kinderen) is dat waarschijnlijk te weinig. Ouderen (> 80 jaar) lopen door hun vaak spaarzame voeding een groter risico op vitamine D tekort. Als zij bovendien dan ook nog weinig buiten de deur komen, is die kans extra groot. Daar komt bij dat zij een dunnere huid hebben die minder vitamine D kan aanmaken en dat zij hun huid grotendeels bedekken. Voor hen geldt bovendien dat zonbescherming niet echt zinvol meer is (immers de kans dat op oudere leeftijd ontstane huidmutaties zich nog kunnen ontwikkelen tot huidkanker, is klein). Er is echter nog heel veel onduidelijk over vitamine D, de gevolgen van een vitamine D tekort en welke mensen nu precies een risico hierop hebben. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) deelt dan ook de mening van internationale dermatologen ten aanzien van huidkanker en vitamine D: mensen met een licht huidtype zouden er goed aan doen hun huid optimaal te beschermen tegen (overmatig) zonlicht. Een dagelijks kortdurend (ongeveer 15 minuten) blootstellen van gezicht/handen aan zonlicht kan een tekort aan vitamine D bij hen voorkomen. Er is hierbij een verschil tussen zonblootstelling en zonnebaden. Mensen met een donker huidtype en/of mensen die nauwelijks buiten komen (of hun huid nagenoeg volledig met kleding bedekken), lopen mogelijk een risico op vitamine D-deficientie. De NVDV adviseert deze mensen om een vitamine D-voedingssupplement (vitamine D tabletje/druppels) te gebruiken.

9 9/10 Zo zon je verstandig: Geniet van de zon, maar voorkom te veel blootstelling aan zon en verbranding. Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon. Bescherm uw huid: denk aan beschermende kleding, een zonnehoed en een zonnebril met UV-werende glazen. Smeer onbedekte huid royaal in met een anti-zonnebrandmiddel met een voor u geschikte beschermingsfactor. Herhaal het insmeren elke twee uur, of vaker bij sterke transpiratie of na het zwemmen en afdrogen. Ga niet onbeschermd in de volle zon tussen 12 en 15 uur, zoek dan liever de schaduw op. Vermijd de zonnebank. Vermijd de zon (en zeker de zonnebank) als de huid vreemd reageert met bijvoorbeeld uitslag, jeuk of snelle verbranding. Raadpleeg zo nodig een arts. Bij sommige huidaandoeningen helpt UV-straling, bij andere juist niet. Vraag advies aan een huidarts. Let op de sterkte van de zon de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbanding. Kinderen/ Jongeren en zon: Een jonge huid is het extra waard om zuinig op te zijn. Meer informatie De brochure verstandig zonnen is kosteloos verkrijgbaar bij de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, Sophialaan 8, 1075 BR Amsterdam. Ook kunt u informatie krijgen bij de Patiëntenvereniging CPLD "Ons licht" (voor patiënten met een Chronisch Polymorfe Licht Dermatose): Europalaan 79, 6871 ZC Renkum. Voor aanvullende informatie over huidaandoeningen en patiëntenverenigingen, kunt u zich wenden (dagelijks tijdens kantooruren) tot de Huidfederatie/Nationaal Huidfonds, via de huidinfolijn: tel Daarnaast verwijzen wij u naar de volgende websites: Vragen Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie van ons? Belt u dan gerust naar de polikliniek Plastische Chirurgie in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van uur bereikbaar op telefoonnummer

10 10/10 Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u schriftelijk toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor uw behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Een vertrouwelijk gesprek met een zorgverlener dient in een aparte ruimte gevoerd te worden. Wij doen ons best om deze afspraken na te komen. Meer informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar op de afdeling. Adresgegevens SKB Streekziekenhuis Koningin Beatrix Bezoekadres: Beatrixpark BN Winterswijk Postadres: Postbus GG Winterswijk T F info@skbwinterswijk.nl Website Foldernummer plc 216 versie sept. 2012

Hoe ontstaan problemen door de zon en wat zijn de verschijnselen?

Hoe ontstaan problemen door de zon en wat zijn de verschijnselen? De zon en de huid De zon en de mens een (positieve) relatie? De laatste jaren beseft men dat regelmatige blootstelling aan zonlicht en kunstmatige lichtbronnen om bruin te worden (kunstzonlicht) schadelijke

Nadere informatie

Dermatologie. De zon en de huid. Afdeling: Onderwerp:

Dermatologie. De zon en de huid. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Dermatologie De zon en de mens; een (positieve?) relatie De laatste jaren beseft men dat regelmatige blootstelling aan zonlicht en kunstmatige lichtbronnen om bruin te worden (kunst

Nadere informatie

Hierna worden besproken de gevolgen van overmatige blootstelling aan (kunst)zonlicht en lichtovergevoeligheid.

Hierna worden besproken de gevolgen van overmatige blootstelling aan (kunst)zonlicht en lichtovergevoeligheid. De zon en de huid Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Hoe ontstaan problemen door de zon en wat zijn de verschijnselen? 1 Gevolgen van overmatige blootstelling aan (kunst)zonlicht 1

Nadere informatie

De zon en de huid. Plastische Chirurgie

De zon en de huid. Plastische Chirurgie 1/8 Plastische Chirurgie De zon en de huid Inleiding De laatste jaren beseft men dat regelmatige blootstelling aan zonlicht en kunstmatige lichtbronnen om bruin te worden (kunstzonlicht) schadelijke gevolgen

Nadere informatie

Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon

Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon Zonlicht en de huid Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon Een beetje zonlicht is goed voor iedereen. Ultraviolette stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Dit is nodig voor sterke botten.

Nadere informatie

Zonlicht en huid: het verstandig omgaan met de zon

Zonlicht en huid: het verstandig omgaan met de zon 1/7 Dermatologie Zonlicht en huid: het verstandig omgaan met de zon Inleiding Er wordt veel gezegd en geschreven over zonlicht en zonnebaden, over het gebruik van zonnebanken en van zonnebrandcrèmes (ook

Nadere informatie

Zonlicht en de huid. Verstandig omgaan met de zon

Zonlicht en de huid. Verstandig omgaan met de zon Zonlicht en de huid Verstandig omgaan met de zon Een beetje zonlicht is goed voor iedereen. Ultraviolette stralen zorgen voor de aanmaak van vitamine D. Dit is nodig voor sterke botten. Pas op voor teveel

Nadere informatie

De plaats op aarde. Hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger in de bergen hoe sterker het UV-licht.

De plaats op aarde. Hoe dichter bij de evenaar en hoe hoger in de bergen hoe sterker het UV-licht. Verstandig zonnen Zonnestraling De zon geeft ons warmte, daglicht, maar ook UV-straling. Twee soorten UV-straling, bereiken de aarde. Het UV-A licht is het gedeelte van het zonlicht waardoor de huid bruin

Nadere informatie

Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon

Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon Ervaren dermatologen. Zeer persoonlijke zorg. Korte wachttijden. Mohs Klinieken. Uw zorg in ervaren handen. Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD?

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD? Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart 2003 5 10 keer beoordeeld Vak ANW Wat is CPLD? CPLD is de afkorting voor Chronische Polymorfe Licht Dermatose. Het is een huidaandoening waarbij de huid

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Zonlicht en de huid. Verstandig omgaan met de zon terTER_

Patiënteninformatie. Zonlicht en de huid. Verstandig omgaan met de zon terTER_ Patiënteninformatie Zonlicht en de huid Verstandig omgaan met de zon 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Verstandig omgaan met de zon 4 Wat is zonlicht? 4 Wat zijn de goede effecten van

Nadere informatie

Zonlicht en huid: het verstandig omgaan met de zon

Zonlicht en huid: het verstandig omgaan met de zon 1/6 Dermatologie Zonlicht en huid: het verstandig omgaan met de zon Inleiding Er wordt veel gezegd en geschreven over zonlicht en zonnebaden, over het gebruik van zonnebanken en van zonnebrandcrèmes (ook

Nadere informatie

Verstandig zonnen. J.L.M. van Houtum, dermatoloog. 8 mei 2012

Verstandig zonnen. J.L.M. van Houtum, dermatoloog. 8 mei 2012 Verstandig zonnen J.L.M. van Houtum, dermatoloog 8 mei 2012 Inhoud Wat is zonlicht? Ultraviolet licht Huidtypes Effecten van zonlicht: acuut en chronisch Zonnebrandcrèmes Hoe beschermt u uw huid het best

Nadere informatie

11. Zonneallergie. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

11. Zonneallergie. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 11. Zonneallergie Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is zonneallergie? Zonneallergie betekent dat u allergisch bent voor zonlicht. De bekendste en meest voorkomende

Nadere informatie

Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid.

Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid. Informatie over verstandig zonnen en bescherming van de huid. Ieder jaar gaan er miljoenen mensen op vakantie naar zonnige oorden. Maar ook in eigen land kunnen we van de zon genieten. En daar is niets

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Verstandig zonnen

Patiënteninformatie. Verstandig zonnen Patiënteninformatie Verstandig zonnen Inhoud Inleiding... 3 Zonnestraling... 3 Effecten van de zon... 4 Positieve effecten... 4 Negatieve effecten... 4 Wat kunt u doen om negatieve effecten van de zon

Nadere informatie

DE ZIN EN ONZIN OVER ZONLICHT

DE ZIN EN ONZIN OVER ZONLICHT DE ZIN EN ONZIN OVER ZONLICHT 1078 Inleiding Er wordt veel gezegd en geschreven over zonlicht en zonnebaden, over het gebruik van zonnebanken en van zonnebrandcrèmes. In deze folder komt een aantal veel

Nadere informatie

Te veel zon is niet gezond

Te veel zon is niet gezond Te veel zon is niet gezond Dat beetje zon in Nederland... Als u zorgt voor de nodige bescherming, dan is de zon beslist ook goed voor u. In deze folder vindt u 10 tips om verstandig te zonnen. Veel mensen

Nadere informatie

Verstandig omgaan met de zon, zonlicht en de huid

Verstandig omgaan met de zon, zonlicht en de huid Verstandig omgaan met de zon, zonlicht en de huid Er wordt veel gezegd en geschreven over zonlicht en zonnebaden, over het gebruik van zonnebanken en van zonnebrandcrèmes (ook wel: antizonnebrandcrème

Nadere informatie

Verstandig zonnen Er wordt veel gezegd en geschreven over zonlicht en zonnebaden, over het gebruik van zonnebanken en zonnebrandcrèmes. Het grote aanbod van informatie kan ervoor zorgen dat u door de bomen

Nadere informatie

ACTINISCHE KERATOSE 17824

ACTINISCHE KERATOSE 17824 ACTINISCHE KERATOSE 17824 Inleiding De dermatoloog heeft bij u actinische keratosen geconstateerd. In deze folder staat meer informatie over actinische keratosen en de behandelmogelijkheden. Wat zijn actinische

Nadere informatie

Actinische keratosen

Actinische keratosen Actinische keratosen ACTINISCHE KERATOSEN Actinische keratosen, ook wel zonlichtbeschadigingen genoemd, zijn meestal kleine veelal ruw aanvoelende verhoornde plekjes van de huid. De kleur varieert van

Nadere informatie

Informatiefolder. Zonnebrand

Informatiefolder. Zonnebrand Informatiefolder Zonnebrand Inhoudsopgave Zonlicht en UV-straling 3 Risico's van zonnebaden 4 Zonnebrand Zonnesteek Zonneallergie Geneesmiddelen Wanneer moet u een arts raadplegen 5 Huidtypen 6 Kinderen

Nadere informatie

Warmte Protocol Versie maart 2019

Warmte Protocol Versie maart 2019 Warmte Protocol Versie maart 2019 1. Introductie Het is heerlijk als de zon schijnt. Maar voor de medewerkers van madelief betekent het wel dat zij extra moeten oppassen voor de schadelijke gevolgen van

Nadere informatie

Dermatologie. Lichttherapie (UV-B)

Dermatologie. Lichttherapie (UV-B) Dermatologie Lichttherapie (UV-B) Inleiding Zonlicht kan een gunstige werking hebben op verschillende huidziekten, zoals psoriasis of eczeem. Voor de behandeling van deze aandoening kennen we daarom een

Nadere informatie

Dermatologie. Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon

Dermatologie. Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon Dermatologie Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon 1 Zonlicht en de huid: verstandig omgaan met de zon Er wordt veel gezegd en geschreven over zonlicht en zonnebaden, over het gebruik van zonnebanken

Nadere informatie

Actinische keratosen. Dermatologie. Beter voor elkaar

Actinische keratosen. Dermatologie. Beter voor elkaar Actinische keratosen Dermatologie Beter voor elkaar 2 Actinische keratosen Wat zijn actinische keratosen? Actinische keratosen, (Grieks: aktis = straal ; keratose = verhoorning van de huid), ook wel zonlichtbeschadigingen

Nadere informatie

Dermatologie. Actinische keratosen

Dermatologie. Actinische keratosen Dermatologie Actinische keratosen 1 2 Wat zijn actinische keratosen? Actinische keratosen (Grieks: aktis = straal; keratose = verhoorning van de huid), ook wel zonlichtbeschadigingen genoemd, zijn meestal

Nadere informatie

Actinische keratosen

Actinische keratosen Actinische keratosen Uw behandelend arts heeft actinische keratosen bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden Wat zijn actinische keratosen?

Nadere informatie

De zon en huid. dermatologie

De zon en huid. dermatologie De zon en huid Er wordt veel gezegd en geschreven over zonlicht en zonnebaden, over het gebruik van zonnebanken en van zonnebrandcrèmes (ook wel: antizonnebrandcrème of zonnemelk). In deze folder komt

Nadere informatie

INFOBLAD ZON VERSTANDIG!

INFOBLAD ZON VERSTANDIG! INFOBLAD ZON VERSTANDIG! Pas op voor piekbelasting van de zon. Je huid wordt blootgesteld aan een hoge dosis UV- straling. Dit zorgt voor een grote kans op verbranding en daarmee een vergroot risico op

Nadere informatie

Actinische keratosen, Keratosis Actinica, Hoornkorstjes, UV schade

Actinische keratosen, Keratosis Actinica, Hoornkorstjes, UV schade Actinische keratosen, Keratosis Actinica, Hoornkorstjes, UV schade wat zijn actinische keratosen? Actinische keratosen (keratosis actinica) zijn kleine, ruw aanvoelende plekjes op de huid, vaak met een

Nadere informatie

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Zonnebescherming

metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Zonnebescherming metabole en cardiovasculaire aandoeningen info voor patiënten Zonnebescherming Inhoud 01 Zonnebescherming... 04 02 Natuurlijke bescherming... 04 03 Sneeuw, water, zand en kledij... 05 04 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

Sun Verstandig zonnen

Sun Verstandig zonnen Sun Verstandig zonnen De Zon De zon heeft letterlijk en figuurlijk een enorme aantrekkingskracht. Zodra de eerste zonnige lentedagen verschijnen wordt iedereen vrolijker, vakantieplannen worden gemaakt,

Nadere informatie

ZON en HUID. De feiten over zonnebrandcrèmes

ZON en HUID. De feiten over zonnebrandcrèmes ZON en HUID De feiten over zonnebrandcrèmes Er wordt veel gezegd en geschreven over de invloed van de zon op onze huid en de eventuele kwalijke gevolgen wanneer de huid niet voldoende wordt beschermd.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Actinische keratose. Informatie over deze huidafwijking en de mogelijkheden er iets aan te doen

Patiënteninformatie. Actinische keratose. Informatie over deze huidafwijking en de mogelijkheden er iets aan te doen Patiënteninformatie Actinische keratose Informatie over deze huidafwijking en de mogelijkheden er iets aan te doen Actinische keratose Informatie over deze huidafwijking en de mogelijkheden er iets aan

Nadere informatie

ZONNESLIMME SCHOLENPROGRAMMA FACTSHEET

ZONNESLIMME SCHOLENPROGRAMMA FACTSHEET Factsheet ZONNESLIMME SCHOLENPROGRAMMA FACTSHEET WAT IS HUIDKANKER? Kanker is een ongeremde deling van lichaamscellen, die in het omliggende weefsel kunnen ingroeien en via de bloed-of lymfbanen kunnen

Nadere informatie

UVB THERAPIE. Een beknopte uitleg over het gebruik van ultraviolet B lichttherapie bij huidziekten. - Patiëntinformatie -

UVB THERAPIE. Een beknopte uitleg over het gebruik van ultraviolet B lichttherapie bij huidziekten. - Patiëntinformatie - UVB THERAPIE Een beknopte uitleg over het gebruik van ultraviolet B lichttherapie bij huidziekten. - Patiëntinformatie - Wat is UVB fototherapie? UVB (ultraviolet B) licht is een gedeelte van het natuurlijke

Nadere informatie

ministerie van de Vlaamse Gemeenschap administratie Gezondheidszorg

ministerie van de Vlaamse Gemeenschap administratie Gezondheidszorg I N F O R M A T I E F O L D E R Overdaad schaadt ZON SPRING ER VERSTANDIG MEE OM! ministerie van de Vlaamse Gemeenschap administratie Gezondheidszorg EVEN UW AANDACHT GRAAG!!! De meeste mensen houden van

Nadere informatie

Lichttherapie UVA-1 Radboud universitair medisch centrum

Lichttherapie UVA-1 Radboud universitair medisch centrum Lichttherapie UVA-1 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een afspraak te maken bij de afdeling Lichttherapie van het Radboudumc. Deze folder bevat informatie over therapie met langgolvig

Nadere informatie

Lichttherapie (PUVA) Radboud universitair medisch centrum

Lichttherapie (PUVA) Radboud universitair medisch centrum Lichttherapie (PUVA) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een therapie met ultraviolet (UV) licht in het Radboudumc. De PUVA-behandeling vindt plaats op de afdeling Lichttherapie van

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Actinische keratose. Informatie over deze huidafwijking en de mogelijkheden er iets aan te doen terTER_

Patiënteninformatie. Actinische keratose. Informatie over deze huidafwijking en de mogelijkheden er iets aan te doen terTER_ Patiënteninformatie Actinische keratose Informatie over deze huidafwijking en de mogelijkheden er iets aan te doen 1234567890-terTER_ Actinische keratose Informatie over deze huidafwijking en de mogelijkheden

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Huidkanker ExpertiseCentrum

Patiënteninformatie. Huidkanker ExpertiseCentrum Patiënteninformatie Huidkanker ExpertiseCentrum Inhoudsopgave Pagina Huidkanker: Onze zorg 4 Huidkanker komt veel voor 4 Topteam Dermatologie Tergooi 4 UV-licht en huidkanker 5 Wat is huidkanker? 5 Actinische

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN ZONNEBESCHERMING

INFO VOOR PATIËNTEN ZONNEBESCHERMING INFO VOOR PATIËNTEN ZONNEBESCHERMING INHOUD 01 Zonnebescherming 4 02 Natuurlijke bescherming 4 03 Sneeuw, water, zand en kledij 5 04 Wat kunt u zelf doen? 6 4 / 01 ZONNEBESCHERMING Onze huid wordt continu

Nadere informatie

Lichttherapie hoe vindt de behandeling plaats? 1

Lichttherapie hoe vindt de behandeling plaats? 1 Lichttherapie Lichttherapie Bij lichttherapie wordt u behandeld met bepaalde ultraviolette stralen (UV-A of UV-B). Deze stralen maken ook deel uit van het zonlicht. Ze hebben een gunstig effect op verschillende

Nadere informatie

De volgende uitstekende begrippenlijst is samengesteld door Dhr Koen de Vuyst van weerstation Mechelen.

De volgende uitstekende begrippenlijst is samengesteld door Dhr Koen de Vuyst van weerstation Mechelen. De volgende uitstekende begrippenlijst is samengesteld door Dhr Koen de Vuyst van weerstation Mechelen. Kijk voor zeer uitgebreide informatie op : http://www.weerstationmechelen.be/begrippen.html UV-index:

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. PUVA-behandeling met capsules. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. PUVA-behandeling met capsules. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie PUVA-behandeling met capsules i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De arts heeft u lichttherapie voorgeschreven. Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende

Nadere informatie

Basaalcelcarcinoom Plastische chirurgie

Basaalcelcarcinoom Plastische chirurgie Basaalcelcarcinoom Plastische chirurgie Wat is een basaalcelcarcinoom Het basaalcelcarcinoom (of basocellulair carcinoom of basalioom) is de meest voorkomende vorm van (huid)kanker. De kwaadaardige veranderingen

Nadere informatie

fact sheet zonneslimmescholenprogramma

fact sheet zonneslimmescholenprogramma 30 fact sheet zonneslimmescholenprogramma WAT IS HU IDKANKER? Kanker is een ongeremde deling van lichaamscellen. Die kunnen ingroeien in het omliggende weefsel en via de bloed-of lymfbanen uitzaaien naar

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Interessante informatie: Juli 2015. Jaargang 5, nr. 10. In dit nummer: Vakantiegroet -2016. 7 vragen over zonnebrand.

Nieuwsbrief. Interessante informatie: Juli 2015. Jaargang 5, nr. 10. In dit nummer: Vakantiegroet -2016. 7 vragen over zonnebrand. Juli 2015 Jaargang 5, nr. 10 Nieuwsbrief In dit nummer: Vakantiegroet 1 Beste ouders, Groepsindeling 2015-2016 7 vragen over zonnebrand 2 2/3 Wij willen u hartelijk danken voor de fijne samenwerking en

Nadere informatie

PUVA lichttherapie (globaal) polikliniek dermatologie

PUVA lichttherapie (globaal) polikliniek dermatologie PUVA lichttherapie (globaal) polikliniek dermatologie U start binnenkort met PUVA-lichttherapie. Deze behandeling bestaat uit een combinatie van tabletten (eventueel opgelost in een bad) en UVA-belichting.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (PUVA)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (PUVA) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Lichttherapie (PUVA) z 1 Lichttherapie Reeds lang is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten.

Nadere informatie

Actinische keratosen. Poli Dermatologie

Actinische keratosen. Poli Dermatologie 00 Actinische keratosen Poli Dermatologie Wat zijn actinische keratosen? Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. Deze plekjes ontstaan op delen van het lichaam

Nadere informatie

Fotodynamische therapie

Fotodynamische therapie Fotodynamische therapie Afdeling dermatologie Vooraf Er is met u besproken dat uw huidaandoening behandeld wordt door middel van fotodynamische therapie. In deze folder leest u: wat de huidaandoeningen

Nadere informatie

Allergiewijzer Allergovit

Allergiewijzer Allergovit 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Allergovit Allergiewijzer van Prikkuur met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat een prikkuur voor u een oplossing kan zijn voor uw hooikoorts

Nadere informatie

Dermatologie. UVB lichttherapie. www.catharinaziekenhuis.nl

Dermatologie. UVB lichttherapie. www.catharinaziekenhuis.nl Dermatologie UVB lichttherapie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl DER009 / UVB lichttherapie / 18-07-2014 2 UVB lichttherapie U heeft met uw

Nadere informatie

Folder lichttherapie. Kuur

Folder lichttherapie. Kuur Folder lichttherapie Kuur In overleg met uw behandelend dermatoloog heeft u besloten met lichttherapie te beginnen. Lichttherapie is een behandeling met ultraviolet licht, een deel van het zonlicht. Mensen

Nadere informatie

Basaalcelcarcinoom. Behandeling van huidkanker door de plastische chirurg

Basaalcelcarcinoom. Behandeling van huidkanker door de plastische chirurg Basaalcelcarcinoom Behandeling van huidkanker door de plastische chirurg Het basaalcelcarcinoom (of basalioom of basocellulair carcinoom ) is de meest voorkomende vorm van (huid)kanker. De kwaadaardige

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (UVB)

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Lichttherapie (UVB) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Lichttherapie (UVB) z 1 Lichttherapie Reeds lang is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten.

Nadere informatie

UVB lichttherapie Lichttherapie bij huidklachten

UVB lichttherapie Lichttherapie bij huidklachten UVB lichttherapie Lichttherapie bij huidklachten Polikliniek dermatologie U heeft met uw arts afgesproken dat u binnenkort start met lichttherapie. U leest in deze brochure: wat lichttherapie inhoudt hoe

Nadere informatie

Lichttherapie UVB Radboud universitair medisch centrum

Lichttherapie UVB Radboud universitair medisch centrum Lichttherapie UVB In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten een afspraak te maken bij de afdeling Lichttherapie van het Radboudumc. Deze folder geeft informatie over therapie met ultraviolet

Nadere informatie

Huidkanker ontstaat wanneer gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen

Huidkanker ontstaat wanneer gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen 1/5 Plastische Chirurgie Huidkanker Inleiding Huidkanker ontstaat wanneer gewone huidcellen ontaarden in kwaadaardige cellen die ongeremd kunnen delen Komt huidkanker veel voor? Huidkanker komt inderdaad

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. UVB-behandeling. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. UVB-behandeling. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie UVB-behandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De arts heeft u lichttherapie voorgeschreven. Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende huidziekten.

Nadere informatie

lyondellbasell.com Huidkanker

lyondellbasell.com Huidkanker Huidkanker Hoeveel weet je hier van? Deze presentatie is bedoeld om je beter je leren begrijpen wat huidkanker is, welk effect het op je kan hebben en wat je kunt doen om het te voorkomen. De antwoorden

Nadere informatie

U bent door uw dermatoloog aangemeld voor PUVA belichting.

U bent door uw dermatoloog aangemeld voor PUVA belichting. PUVA Lichttherapie PUVA Lichttherapie U bent door uw dermatoloog aangemeld voor PUVA belichting. Lichttherapie wordt voorgeschreven aan mensen die last hebben van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem

Nadere informatie

Fotodynamische therapie met daglicht bij actinische keratosen

Fotodynamische therapie met daglicht bij actinische keratosen Patiënteninformatie Fotodynamische therapie met daglicht bij actinische keratosen 1234567890-terTER_ Fotodynamische therapie met daglicht bij actinische keratosen U heeft een afspraak via Tergooi voor

Nadere informatie

BASAALCELCARCINOOM Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom?

BASAALCELCARCINOOM Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom? Basaalcelcarcinoom BASAALCELCARCINOOM Het basaalcelcarcinoom (of basocellulair carcinoom of basalioom) is de meest voorkomende vorm van (huid)- kanker. De kwaadaardige veranderingen ontstaan in de onderste

Nadere informatie

Lichttherapie. Dermatologie. Met UV-A en UV-B licht

Lichttherapie. Dermatologie. Met UV-A en UV-B licht Dermatologie Lichttherapie Met UV-A en UV-B licht Inleiding U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten om UVA of UVB lichttherapie te volgen. U krijgt hierover informatie van uw behandelend arts

Nadere informatie

Basaalcelcarcinoom (huidkanker)

Basaalcelcarcinoom (huidkanker) 1/6 Plastische Chirurgie Basaalcelcarcinoom (huidkanker) Inleiding Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van (huid)kanker. De kwaadaardige veranderingen ontstaan in bepaalde (de basale) cellen

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. PUVA-badbehandeling. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. PUVA-badbehandeling. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie PUVA-badbehandeling i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De arts heeft u lichttherapie voorgeschreven. Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect heeft op verschillende

Nadere informatie

Vitiligo Wat is vitiligo? Hoe ontstaat vitiligo? - De auto-immuuntheorie

Vitiligo Wat is vitiligo? Hoe ontstaat vitiligo? - De auto-immuuntheorie Vitiligo Wat is vitiligo? Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen en waarbij melkwitte plekken van verschillende grootte en vorm ontstaan. Minstens 0,5% van de wereldbevolking

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Basaalcelcarcinoom. Informatie over basaalcelcarcinoom en de mogelijke behandeling daarvan terTER_

Patiënteninformatie. Basaalcelcarcinoom. Informatie over basaalcelcarcinoom en de mogelijke behandeling daarvan terTER_ Patiënteninformatie Basaalcelcarcinoom Informatie over basaalcelcarcinoom en de mogelijke behandeling daarvan 1234567890-terTER_ Basaalcelcarcinoom Informatie over basaalcelcarcinoom en de mogelijke behandeling

Nadere informatie

Lichttherapie met PUVA voor handen en voeten

Lichttherapie met PUVA voor handen en voeten Dermatologie Lichttherapie met PUVA voor handen en voeten Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Voor wie is deze behandeling bedoeld Deze behandeling

Nadere informatie

Dermatologie. Huidproblemen na transplantatie

Dermatologie. Huidproblemen na transplantatie Dermatologie Huidproblemen na transplantatie Dermatologie Als u getransplanteerd bent, gebruikt u medicijnen om afstoting van het nieuwe orgaan te voorkomen. Door deze medicijnen vermindert de natuurlijke

Nadere informatie

Fotodynamische therapie. Bij actinische keratose

Fotodynamische therapie. Bij actinische keratose Fotodynamische therapie Bij actinische keratose 2 Actinische keratose (AK) staat ook wel bekend als zonneschade van de huid. Deze huidaandoening is zichtbaar als kleine, veelal ruw aanvoelende verhoornde

Nadere informatie

Wat is een basaalcelcarcinoom? Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom?

Wat is een basaalcelcarcinoom? Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom? Basaalcelcarcinoom Wat is een basaalcelcarcinoom? Het basaalcelcarcinoom (of basocellulair carcinoom of basalioom) is de meest voorkomende vorm van (huid)kanker. De kwaadaardige veranderingen ontstaan

Nadere informatie

Lichttherapie bij huidziekten

Lichttherapie bij huidziekten Patiënteninformatie Lichttherapie bij huidziekten 1234567890-terTER_ Lichttherapie bij huidziekten U heeft een afspraak in Tergooi voor een behandeling. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan om

Nadere informatie

Voorstel van resolutie tegen huidkanker als gevolg van een langdurige blootstelling aan de zon. Toelichting

Voorstel van resolutie tegen huidkanker als gevolg van een langdurige blootstelling aan de zon. Toelichting Voorstel van resolutie tegen huidkanker als gevolg van een langdurige blootstelling aan de zon (Ingediend door mevrouw Hilde Dierickx) Toelichting Zonnestralen Zonnestralen kunnen volgens hun golflengte

Nadere informatie

Basaalcelcarcinoom. Dermatologie

Basaalcelcarcinoom. Dermatologie Basaalcelcarcinoom Dermatologie Inhoudsopgave Wat is een basaalcelcarcinoom?...4 Hoe ontstaat basaalcelcarcinoom?...5 Wat zijn de verschijnselen?...6 Hoe wordt de diagnose gesteld?...6 Wat is de behandeling?...7

Nadere informatie

Dermatologie. Vitiligo. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Dermatologie. Vitiligo. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Dermatologie Vitiligo Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Wat is vitiligo? Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen

Nadere informatie

De zon te vriend houden Hoe bescherm je je kind goed?!

De zon te vriend houden Hoe bescherm je je kind goed?! Jeugdgezondheidszorg De zon te vriend houden Hoe bescherm je je kind goed?! In Nederland hebben wij niet het hele jaar zon en als de zon schijnt, willen wij daar graag van genieten. De zon zorgt ervoor

Nadere informatie

Moedervlekken. Plastische Chirurgie

Moedervlekken. Plastische Chirurgie 1/6 Plastische Chirurgie Moedervlekken Inleiding Moedervlekken staan sterk in de belangstelling omdat bij elke moedervlek de (overigens zeer kleine) kans bestaat dat deze ontaart in een melanoom. Afhankelijk

Nadere informatie

Dermatologie. Patiënteninformatie. Vitiligo. Slingeland Ziekenhuis

Dermatologie. Patiënteninformatie. Vitiligo. Slingeland Ziekenhuis Dermatologie Vitiligo i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is vitiligo? Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen en waarbij melkwitte plekken van verschillende

Nadere informatie

Actinische keratosen

Actinische keratosen Actinische keratosen Wat zijn actinische keratosen? Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die ontstaan door schade van zonlicht. Deze plekjes ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon

Nadere informatie

Sunline zonneproducten

Sunline zonneproducten Sunline zonneproducten De Sunline zonneproducten van Mylène zorgen ervoor dat het hele gezin optimaal beschermd is tegen de zon. In het gamma wordt gewerkt met speciale zonnefilters die lang houden en

Nadere informatie

Lichttherapie bij huidaandoeningen

Lichttherapie bij huidaandoeningen DERMATOLOGIE Lichttherapie bij huidaandoeningen BEHANDELING Lichttherapie Lichttherapie is een behandeling met ultraviolet licht. Mensen met chronische huidaandoeningen, vooral met psoriasis of eczeem,

Nadere informatie

PUVA - Therapie. Dermatologie

PUVA - Therapie. Dermatologie PUVA - Therapie Dermatologie U heeft een afspraak op de polikliniek Dermatologie voor handen en/of voeten PUVA therapie. Voor wie is deze behandeling bedoeld Deze behandeling is bedoeld voor patiënten

Nadere informatie

Zonnebescherming Waarom is het belangrijk om je tegen de zon te beschermen? Wat is de impact van UVA stralen op de huid?

Zonnebescherming Waarom is het belangrijk om je tegen de zon te beschermen? Wat is de impact van UVA stralen op de huid? Zonnebescherming Waarom is het belangrijk om je tegen de zon te beschermen? UV-stralen hebben een ontstekingswerend effect,ze versterken ons positieve gevoel en goede humeur. Maar we hebben het dan over

Nadere informatie

Wat is een melanoom. Wat zijn pigmentcellen. Wie krijgt een melanoom

Wat is een melanoom. Wat zijn pigmentcellen. Wie krijgt een melanoom Melanoom Wat is een melanoom In de huid bevinden zich talrijke pigmentcellen (melanocyten). Wanneer deze pigmentcellen ongeremd gaan groeien en daardoor een agressief groeiende tumor ontstaat, spreekt

Nadere informatie

7. Rosacea. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

7. Rosacea. Dermatologie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! 7. Rosacea Dermatologie Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Wat is rosacea? Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. De aandoening komt vooral

Nadere informatie

Melanoom. Plastische Chirurgie

Melanoom. Plastische Chirurgie 1/5 Plastische Chirurgie Melanoom Wat is een melanoom? Een melanoom van de huid is een vorm van huidkanker die uitgaat van de pigmentcellen (melanocyten), die overal in de huid voorkomen. In vergelijking

Nadere informatie

Allergiewijzer Alutard

Allergiewijzer Alutard 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Alutard Allergiewijzer van Subcutane immunotherapie (hyposensibilisatie) met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat hyposensibilisatie voor

Nadere informatie

Lichttherapie: UVB en PUVA

Lichttherapie: UVB en PUVA Lichttherapie: UVB en PUVA U krijgt binnenkort lichttherapie met UVB of met PUVA. In deze folder leest u hoe u zich moet voorbereiden en waar u na de behandeling rekening mee moet houden. Wat is lichttherapie?

Nadere informatie

PUVA-badbehandeling van handen en/of voeten

PUVA-badbehandeling van handen en/of voeten Dermatologie PUVA-badbehandeling van handen en/of voeten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De arts heeft u lichttherapie voorgeschreven. Het is bekend dat zonlicht een gunstig effect

Nadere informatie

Lichttherapie. Dermatologie

Lichttherapie. Dermatologie Lichttherapie Dermatologie Inhoud Lichttherapie... 3 Ultra Violet (UV-licht)... 3 Algemene informatie... 3 PUVA behandeling... 4 Bijwerkingen... 5 Behandelschema... 6 Controleafspraak... 6 p a t i ë n

Nadere informatie

DERMATOLOGISCH DAGBEHANDELINGSCENTRUM

DERMATOLOGISCH DAGBEHANDELINGSCENTRUM DERMATOLOGISCH DAGBEHANDELINGSCENTRUM 17992 Inleiding Het Sint Franciscus Gasthuis heeft het Dermatologisch Dagbehandelingscentrum. Het centrum voorziet in een behoefte om zonder opname in het Sint Franciscus

Nadere informatie

Lichttherapie bij huidziekten

Lichttherapie bij huidziekten Patiënteninformatie Lichttherapie bij huidziekten 1234567890-terTER_ Lichttherapie bij huidziekten U bent op de polikliniek Dermatologie van Tergooi geweest. Onze artsen en medewerkers doen er alles aan

Nadere informatie

Lichttherapie Afdeling Dermatologie

Lichttherapie Afdeling Dermatologie Zonlicht kan een gunstige werking hebben op verschillende huidziekten, zoals psoriasis of eczeem. Voor de behandeling van deze aandoeningen bestaat er daarom een therapie die de zon nabootst: lichttherapie.

Nadere informatie

Mag ik de eerste bruinings-sessie van de zonnebank met nieuwe lampen gelijk de aangegeven tijd zonnen?

Mag ik de eerste bruinings-sessie van de zonnebank met nieuwe lampen gelijk de aangegeven tijd zonnen? Op deze pagina beantwoorden we de meest voorkomende vragen op het gebied van bruining. Als u zich aan onderstaande adviezen houdt, kunt u het meest van de zon en de zonnebank genieten. Wat moet ik allemaal

Nadere informatie