Uit- en aanbesteden in de Wet Werk en Bijstand

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uit- en aanbesteden in de Wet Werk en Bijstand"

Transcriptie

1 1 Uit- en aanbesteden in de Wet Werk en Bijstand Inleiding Over het onderdeel uit- en aanbesteden van de Wet werk en bijstand (WWB) is de nodige informatie verschenen. Mede gezien de wijzigingen die sindsdien hebben plaatsgevonden wordt hierbij de actuele stand van zaken nog eens op een rij gezet. Ook de handreiking Uit- en aanbesteding van reïntegratie-activiteiten is aangepast aan de laatste stand van zaken. Voor meer uitgebreide informatie wordt naar die handreiking verwezen. Deze beknopte handreiking begint met een schets van het algemene kader van uit- en aanbesteden, vervolgens wordt ingegaan op regelgeving. Tot slot wordt aandacht besteed aan gesubsidieerde arbeid. Algemeen kader Wat is uit- en aanbesteden? Wanneer gesproken wordt over uit- en aanbesteden in deze tekst wordt gerefereerd aan de onderstaande definities. Uitbesteden: Het buiten de eigen (gemeentelijke) organisatie plaatsen van (reïntegratie-) activiteiten. De vraag die vooraf gaat aan uitbesteden is: Doe ik het zelf of laat ik het een ander doen? Aanbesteden: Aanbesteden betekent dat de opdrachtgever (de gemeente), alvorens de opdracht te gunnen, een procedure doorloopt waarin aan meerdere gegadigden (reïntegratiebedrijven) de mogelijkheid wordt geboden om de opdracht te verwerven. Hiervoor stelt de gemeente selectie- en gunningscriteria op. Waarom uit- en aanbesteden? Sinds de invoering van Structuur uitvoering werk en inkomen (SUWI) geldt als uitgangspunt dat de werkzaamheden met betrekking tot de uitvoering van reïntegratieactiviteiten zoveel mogelijk moeten worden uitbesteed op de private reïntegratiemarkt. Dit uitgangspunt is in de WWB overgenomen en geldt daarmee voor activiteiten zoals scholing, bemiddeling en begeleiding. Uiteindelijk zal dit moeten leiden tot een transparante en concurrerende reïntegratiemarkt. Beide partijen kunnen hierbij voordeel behalen. Gemeenten kunnen informatie over prestaties, producten en prijzen uit de

2 2 markt naar boven halen. Voor reïntegratiebedrijven biedt de aanbestedingsprocedure de mogelijkheid om onder gelijke voorwaarden te kunnen meedingen naar opdrachten. Moeten alle reïntegratietrajecten worden uitbesteed? Om de reïntegratiemarkt te ontwikkelen en optimaal te laten functioneren dienen zoveel mogelijk reïntegratieopdrachten uitbesteed te worden. Er bestaat echter een vrije ruimte (onderdeel 3 & 4 in onderstaand schema), waarvoor geldt dat de gemeente dit deel niet hoeft uit te besteden. Ook onderdeel 1 &2 in onderstaand schema is vrijgesteld van uitbesteding. De opbouw van het uitbestedingsplichtig deel is in onderstaand schema weergegeven. Totale Werkdeel (toegekende budget voor het betreffende jaar) 1. Uitgaven vrijgestelde werkzaamheden 2. Overgangsregeling gesubsidieerde arbeid , - (eenmalig per jaar) 4. 30% van het resterende budget Uit- en aanbestedingsplichtig deel van het werkdeel 1. Uitgaven vrijgestelde werkzaamheden: a. Premies in het kader van voorzieningen gericht op arbeidsinschakeling en kostenvergoedingen voor het verrichten van vrijwilligerswerk (art. 31, lid 2, onderdelen j en k WWB) b. Kinderopvang c. Co-financiering in het kader van art. 8, lid 5, van de Subsidieregeling ESF-EQUAL d. Beëindigen van subsidiëring van arbeidsplaatsen op grond van het Besluit in- en doorstroombanen e. De uitvoering van de voor 1 januari 2002 gesloten overeenkomsten met reïntegratiebedrijven 2. Gedurende de overgangstermijn tot 1 januari 2007 geldt voor gesubsidieerde arbeid vrijstelling van uitbesteding Ter verduidelijking volgt hieronder een rekenvoorbeeld.

3 3 Stel: Toegekend budget o.g.v. artikel 69, eerste lid, onderdeel a, WWB 1,3 mln Begrote uitgaven o.g.v. art 6, eerste lid, Regeling WWB Begrote uitgaven o.g.v. art. 15, Invoeringswet WWB Meegenomen restant SenA-budget Vrijgestelde werkzaamheden o.g.v. artikel 6 van de Regeling WWB uitgaven overgangsregeling gesubs. arbeid (art. 15 Inv.wet WWB) het o.g.v. art. 6, vierde lid, Regeling WWB vrijgestelde bedrag van % van de ruimte die resteert nadat van het budget voor het lopende jaar de vrijgestelde bedragen zijn afgetrokken ( 1,3 mln - 1,15 mln) Totaalbedrag vrijgesteld van uitbesteding Uitbestedingspli chtig ( 1,3 mln - 1,195 mln ) Daarnaast geldt geen uitbestedingsplicht voor werkzaamheden die worden gefinancierd uit het niet bestede deel van de uitkering als bedoeld in artikel 69, eerste lid, onderdeel b, van de WWB (het zogenaamde I-deel). Voor de werkzaamheden die worden gefinancierd uit de algemene middelen van de gemeente geldt evenmin een uitbestedingsplicht. Echter, wanneer ervoor gekozen wordt om wel uit te besteden, dan moet wel het relevante Europese (aanbestedings)recht in acht worden genomen. Het gaat hier met name om (het beperkte regime van) de aanbestedingsrichtlijn diensten en de daaraan ten grondslag liggende beginselen van het EG-verdrag. Wanneer een gemeente ervoor kiest om een activiteit te financieren uit de vrije ruimte, moet de gemeente erop letten dat de uitvoeringskosten niet uit het werkdeel mogen worden betaald. Hiermee worden alle kosten bedoeld die de gemeente maakt voor de uitvoering van de reïntegratievoorzieningen op grond van de WWB. Regelgeving Welke regels gelden er? Bij aanbestedingstrajecten dient de gemeente de aanbestedingsregels uit het Besluit SUWI te volgen. Deze SUWIaanbestedingsvoorschriften gelden (conform artikel 6 van de Regeling WWB, zoals laatstelijk gewijzigd bij ministeriële

4 4 regeling van 27 januari 2004, Staatscourant nr. 22, pag. 21) niet voor het gedeelte van het budget waarvoor geen uitbestedingsverplichting geldt. Hiernaast geldt voor opdrachten boven (het beperkte regime van) de Europese Richtlijn Diensten (bijlage IB). Voor alle aanbestedingstrajecten gelden de algemene beginselen uit het EG-Verdrag (transparantie, non-discriminatie, gelijke behandeling). De verschillende aanbestedingsregels worden hieronder verder uitgewerkt. Wat houden de SUWI-aanbestedingsregels in? Volgens het Besluit SUWI (artikel 4.1, tweede lid) gelden bij aanbestedingen onderstaande hoofdregels: Meerdere offertes opvragen Transparante en toetsbare aanbestedingsprocedure op basis van vooraf vastgestelde criteria Moeten ook kleine contracten aan de SUWI aanbestedingsregels voldoen? Volgens de SUWI-aanbestedingsregels dienen er meerdere offertes opgevraagd te worden, zowel voor grote als kleine contracten. Naar aanleiding van het overleg met de Tweede Kamer op 18 december 2003, heeft de Staatssecretaris ingestemd met een versoepeling van de SUWI-bepalingen. Voor de vrije ruimte gelden niet langer de SUWI-aanbestedingsregels. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wens van vooral de kleinere gemeenten. Wel geldt dat, gelet op ontwikkelingen in de jurisprudentie, uit de beginselen van het EG-verdrag (zoals non-discriminatie, transparantie en gelijke behandeling) verdergaande aanbestedingsverplichtingen kunnen voortvloeien dan in het Besluit SUWI zijn opgenomen.

5 5 Wat houden de aanbestedingsregels van de Richtlijn Diensten (IB) in? De Richtlijn Diensten regelt dat overheidsopdrachten boven bepaalde grenswaarden dienen te worden verleend volgens een in de richtlijn omschreven aanbestedingsprocedure. Voor de werkzaamheden die verband houden met reïntegratievoorzieningen zal doorgaans het zogenaamde beperkte regime van de richtlijn van toepassing zijn. Dit houdt in dat slechts een beperkt deel van de richtlijn (artikelen 14 en 16) van toepassing is. Concreet betekent dit: in de beschrijving van de opdracht mogen onder meer geen discriminerende technische voorschriften worden opgenomen die op voorhand bepaalde dienstverleners uitsluiten. uiterlijk 48 dagen na gunning moet een gunningsbericht gestuurd worden naar het Bureau voor Officiële Publicaties van de Europese Gemeenschappen in Luxemburg. Welke regels vloeien voort uit de beginselen van het EG-verdrag? Uit het EG-verdrag vloeien de algemene beginselen van non-discriminatie, gelijke behandeling/objectiviteit en transparantie voort. Het transparantiebeginsel impliceert volgens de interpretatie van de Europese Commissie van jurisprudentie van het Europees Hof dat gemeenten alvorens een overheidsopdracht te verlenen een passende mate van openbaarheid in acht dienen te nemen opdat aan potentiële gegadigden de mogelijkheid geboden wordt voor de betreffende opdracht in aanmerking te komen. Transparantie kan volgens de Europese Commissie worden gerealiseerd door aankondiging in dagbladen, tijdschriften of andere passende bekendmakingen. Onder meer afhankelijk van de omvang van een opdracht, kan gedacht worden aan een publicatie op internationaal niveau (bijvoorbeeld het publicatieblad van de EU of de site van het Europese Bureau voor Officiële Publicaties), nationaal niveau of regionaal niveau. De aankondigingen moeten, aldus de Europese Commissie, de informatie bevatten die potentiële gegadigden nodig hebben om te kunnen beoordelen of zij naar de betreffende opdracht willen meedingen. Hierbij kan gedacht worden aan de selectie- en gunningscriteria (een verwijzing naar een aanbestedingsdocument is ook toegestaan), de omschrijving van de aard en omvang van de opdracht, waar documentatie betreffende de opdracht kan worden aangevraagd, de naam en adres van een contactpersoon en waar en tot wanneer offertes kunnen worden ingediend 1. Deze interpretatie van de Europese Commissie is (nog) niet bevestigd door het Europese Hof en er valt derhalve nog niet met zekerheid te zeggen of deze handelswijze ook volgens het Hof (in alle gevallen) moet worden gevolgd. 1 Zie het artikel Het Europese aanbestedingsrecht is altijd van toepassing van Christine Judmaier (werkzaam voor de Europese Commissie bij het directoraat-generaal Interne markt) in Tender Nieuwsbrief, nr. 7, november 2003, pp. 4-5.

6 6 In onderstaand schema is de meest relevante regelgeving schematisch weergegeven Besluit SUWI Publicatie vooraf (Art. 4.1, lid 2): Alvorens overeenkomsten met reïntegratiebedrijven te sluiten volgt het gemeentebestuur een transparante en toetsbare aanbestedingsprocedure Offertes opvragen in het kader waarvan meer offertes worden gevraagd Objectieve selectie- en op basis van vooraf vastgestelde gunningscriteria criteria. Richtlijn Diensten, beperkt regime bijlage IB (voor reïntegratiediensten > ,- excl. BTW) Transparantiebeginsel uit het EG -Verdrag (voor alle diensten, ook onder het drempelbedrag) Niet vereist In de interpretatie van de Europese Commissie 2 moeten aanbestedende overheidsdiensten altijd een passende mate van openbaarheid betrachten het gaat er om dat aan elke potentiële inschrijver voldoende openbaarheid wordt gegarandeerd, zodat de dienstenmarkt voor concurrentie wordt opengesteld en de onpartijdigheid van de aanbestedingsprocedure getoetst kan worden. Transparantie kan worden gerealiseerd door aankondiging in dagbladen of tijdschriften of andere passende bekendmakingen. Niet vereist Niet vereist In de beschrijving van de opdracht mogen geen discriminerende bepalingen worden opgenomen die op voorhand bepaalde dienstverleners uitsluiten. Publicatie achteraf Achteraf dient een gunningsbericht gestuurd te worden naar het Bureau voor Officiële Publicaties. De aankondigingen moeten de informatie bevatten die potentiële gegadigden nodig hebben om te kunnen beoordelen of zij naar deze opdracht willen meedingen. Te denken valt daarbij aan de selectie- en gunningscriteria (een verwijzing naar een aanbestedingsdocument is ook toegestaan), de omschrijving van de aard en omvang van de opdracht, etc. 2 Deze interpretatie van jurisprudentie van het Europees Hof door de Europese Commissie is (nog) niet bevestigd door het Europees Hof. Derhalve valt niet met zekerheid te zeggen of deze handelswijze ook volgens het Hof (in alle gevallen) gevolgd zal moeten worden.

7 7 Evaluatie reïntegratiemarkt In 2006, twee jaar na de invoering van de WWB, zal worden geëvalueerd in hoeverre is voldaan aan de voorwaarden van een goed werkende reïntegratiemarkt. Criteria hierbij zijn transparantie en eerlijke concurrentie (een gelijk speelveld ). Momenteel wordt gewerkt aan de verdere uitwerking van de criteria. Indien wordt vastgesteld dat voldaan is aan de criteria van een goed werkende markt zal de uit- en aanbestedingsverplichting in het kader van SUWI worden losgelaten. Wel moet dan uiteraard nog het relevante Europese (aanbestedings)recht in acht worden genomen. Uit- en aanbesteden van gesubsidieerde arbeid In de Invoeringswet WWB wordt aangegeven dat er een overgangsperiode van drie jaar is voor het uit- en aanbesteden van gesubsidieerd werk. Dit betekent dat de gemeente tot de activiteiten voor oude en nieuwe gesubsidieerde arbeidsplaatsen niet hoeft te laten uitvoeren door derden, deze mogen door de gemeente zelf of door de gemeente aangewezen (interne) uitvoeringsorganisaties worden uitgevoerd. Wanneer gekozen wordt voor uitvoering door derden, dan wordt gewezen op verplichtingen die kunnen voortvloeien uit het Europese (aanbestedings)recht (zie hierboven). De uitvoering van bestaande overeenkomsten (aangegaan voor ), hoeft door de gemeente in zijn geheel niet uitbesteed te worden. Voor nieuwe opdrachten die worden aangegaan vanaf geldt wel een uitbestedingsplicht. In de toelichting van de Invoeringswet WWB is hierover het volgende opgenomen: Om gemeenten de tijd te geven te voldoen aan de uitbestedingsverplichting voor de opvolgers van de Wiw-dienstbetrekkingen en ID-banen geldt dat gemeenten de activiteiten voor oude gevallen niet hoeven uit te laten voeren door derden. Dit geldt eveneens voor de activiteiten voor nieuwe detacheringsbanen.

Eisen conform artikel 10 inzake aanbesteding en marktconformiteit. Inkoop en aanbesteding. Marktconformiteit

Eisen conform artikel 10 inzake aanbesteding en marktconformiteit. Inkoop en aanbesteding. Marktconformiteit Bijlage 2 Behorend bij artikel 10, vijfde lid van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 maart 2006, nr. PO/ZO-2006/10847, houdende voorschriften van OCW inzake dagarrangementen

Nadere informatie

PROCEDURES AANBESTEDINGEN

PROCEDURES AANBESTEDINGEN PROCEDURES AANBESTEDINGEN Achtergrond Artikel 9, eerste lid van de Subsidieregeling ESF-3 en artikel 12, eerste lid van Subsidieregeling ESF-EQUAL gaan over subsidiabele kosten. Beide vermelden dat Verordening

Nadere informatie

CIRCULAIRE STRUCTUURFONDSEN. Versie: 1. 9 september 2010 (vastgesteld in PMO) Coördinatiepunt Structuurfondsen Ministerie van Economische Zaken

CIRCULAIRE STRUCTUURFONDSEN. Versie: 1. 9 september 2010 (vastgesteld in PMO) Coördinatiepunt Structuurfondsen Ministerie van Economische Zaken CIRCULAIRE STRUCTUURFONDSEN Onderwerp: Aanbesteden Versie: 1 Datum: Afzender: Bereik: 9 september 2010 (vastgesteld in PMO) Coördinatiepunt Structuurfondsen Ministerie van Economische Zaken EFRO Aanleiding

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage. Kamervraag van het lid De Wit

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage. Kamervraag van het lid De Wit Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1a 2513 AA s-gravenhage Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

Besluit alleenrecht voor de uitvoering van werkzaamheden op het gebied van de recreatieve routes en paden

Besluit alleenrecht voor de uitvoering van werkzaamheden op het gebied van de recreatieve routes en paden CVDR Officiële uitgave van Veenendaal. Nr. CVDR610646_1 8 juni 2018 Besluit alleenrecht voor de uitvoering van werkzaamheden op het gebied van de recreatieve routes en paden Het college van de gemeente

Nadere informatie

Stichting AGSZW/JA/2006/50174. Standpunt wijze van kostenafrekening externe opleidingskosten LRVV- en CZO-opleidingen. Geachte

Stichting AGSZW/JA/2006/50174. Standpunt wijze van kostenafrekening externe opleidingskosten LRVV- en CZO-opleidingen. Geachte Stichting Hoofdafdeling Bedrijfsvoering Postbus 93249 2509 AE Den Haag Wilhelmina van Pruisenweg 104 2595 AN Den Haag Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 4334 www.agentschapszw.nl Uw kenmerk Ons

Nadere informatie

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting Inkoop- & Aanbestedingsbeleid Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting 1 INLEIDING De SEV stimuleert de ontwikkeling van praktische, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied

Nadere informatie

Plan van aanpak. Evaluatie van de werking van de reïntegratiemarkt. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Plan van aanpak. Evaluatie van de werking van de reïntegratiemarkt. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Plan van aanpak Evaluatie van de werking van de reïntegratiemarkt Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Plan van aanpak Evaluatie van de werking van de reïntegratiemarkt Ministerie van Sociale

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. gelet op artikel 11 Richtlijn 2014/24/EU en artikel 2.24 sub a van de Aanbestedingswet 2012;

PROVINCIAAL BLAD. gelet op artikel 11 Richtlijn 2014/24/EU en artikel 2.24 sub a van de Aanbestedingswet 2012; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Utrecht Nr. 4392 14 juni 2018 Besluit van Gedeputeerde Staten van Utrecht van 10-04-2018, nummer 81CC3669, tot vaststelling van Besluit alleenrecht voor

Nadere informatie

Inleiding en algemeen

Inleiding en algemeen I Inleiding en algemeen 1 Inleiding en omschrijving aanbestedingsrecht Aanbestedingsrecht Het aanbestedingsrecht is enerzijds een onderdeel van het economisch ordeningsrecht, wat op zijn beurt valt onder

Nadere informatie

Bijlage 1: Europese en nationale regelgeving inzake de gunning van openbaar stads- en streekvervoer.

Bijlage 1: Europese en nationale regelgeving inzake de gunning van openbaar stads- en streekvervoer. Bijlage 1: Europese en nationale regelgeving inzake de gunning van openbaar stads- en streekvervoer. In deze bijlage wordt getracht antwoord te geven op de vraag wat de Europeesrechtelijke mogelijkheden

Nadere informatie

Aanbestedingen zo zit dat!

Aanbestedingen zo zit dat! D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 0 White paper Serie Acquisitie in Re-integratie deel 3 Aanbestedingen zo zit dat! Versie december 2008 D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 1 Wat kunt u er wel en niet van verwachten?

Nadere informatie

Wijziging van de Regeling OCW dagarrangementen en combinatiefuncties in verband met invoering van single information en single audit

Wijziging van de Regeling OCW dagarrangementen en combinatiefuncties in verband met invoering van single information en single audit Algemeen Verbindend Voorschrift Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Wijziging van de Regeling OCW dagarrangementen en combinatiefuncties in verband met invoering

Nadere informatie

Antwoorden op de vragen van het lid Lempens (SP) over problemen bij sociale werkvoorziening Drechtwerk (ingezonden 19 februari 2009)

Antwoorden op de vragen van het lid Lempens (SP) over problemen bij sociale werkvoorziening Drechtwerk (ingezonden 19 februari 2009) De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon (070) 333 44 44 Fax (070) 333 40 33

Nadere informatie

Reglement voor aanbestedingen van de gemeente Ferwerderadiel 2010

Reglement voor aanbestedingen van de gemeente Ferwerderadiel 2010 Reglement voor aanbestedingen van de gemeente Ferwerderadiel 2010 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ferwerderadiel; overwegende dat: - de gemeente een groot aantal taken tijdelijk

Nadere informatie

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, BESLUIT:

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, BESLUIT: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van Directie Sociale Verzekeringen, nr. SV/R&S/04/32780, tot wijziging van de Regeling SUWI

Nadere informatie

PIANOo-congres mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht

PIANOo-congres mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht PIANOo-congres 2008 mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht 2 Recente jurisprudentie Slechts een greep uit de actuele ontwikkelingen Vandaag bijzondere aandacht voor aanbestedingsplicht

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Eemsmond. Nr. CVDR63088_1 11 oktober 2016 Re-integratieverordening 2010 De raad van de gemeente Eemsmond; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg

gemeente Steenbergen De Heen Dinteloord Kruisland Nieuw-Vossemeer Steenbergen Welberg IIMIM III III II III IIII BM1401251 De raad van de gemeente Steenbergen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 juni 2014; gelet op: gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet,

Nadere informatie

Aanbesteden. Kamer van Koophandel. Kim Schofaerts 31 mei 2013. Bijeenkomst Ondernemen in de zorg

Aanbesteden. Kamer van Koophandel. Kim Schofaerts 31 mei 2013. Bijeenkomst Ondernemen in de zorg Aanbesteden Kamer van Koophandel Kim Schofaerts 31 mei 2013 Aanbesteden 2 Inkopen/aanbesteden is een complex proces VU informatiebijeenkomst Aanbestedingswet 3 Waarom aanbesteden? Het stimuleren van vrije

Nadere informatie

Inkoopbeleid. Inkoopproces. Datum: Datum:

Inkoopbeleid. Inkoopproces. Datum: Datum: Inkoopbeleid en Inkoopproces Akkoord bestuur: Akkoord ALV: Datum: 16-1-18 Datum: 8-2-18 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1 Inkoopbeleid van het SWV 2 2 Inkoopproces binnen het SWV 3 3 Inkoopproces wie doet

Nadere informatie

BIJLAGE VERZAMELCIRCULAIRE 4/9/2002 PUNT

BIJLAGE VERZAMELCIRCULAIRE 4/9/2002 PUNT Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid BIJLAGE VERZAMELCIRCULAIRE 4/9/2002 PUNT 4 Aan de Burgemeester en Wethouders Directeuren van Gemeentelijke Sociale Dienst Hoofden van afdeling Sociale Zaken

Nadere informatie

Factsheet 12. Focus op overheidsopdrachten

Factsheet 12. Focus op overheidsopdrachten Factsheet 12 Versie nr. 7 d.d. 13 juli 2017 Inhoudsopgave I. WAT ZIJN OVERHEIDSOPDRACHTEN?... 3 II. NALEVING VAN DE REGELS VOOR OVERHEIDSOPDRACHTEN... 4 III. AANDACHTSPUNTEN... 5 13/07/17 2/6 I. Wat zijn

Nadere informatie

Aanbesteding en inkoop van zorg

Aanbesteding en inkoop van zorg Aanbesteding en inkoop van zorg Richard-Jan Roks 8 september 2015 Inhoudsopgave Wat is aanbestedingsrecht en bronnen Private aanbesteding versus overheidsaanbesteding Aanbesteding en zorgverzekeraars Gezamenlijke

Nadere informatie

Annex A) Administratieve Bijlage. Moderniseren van de koelinstallatie in de stockage ruimte van het JRC-IRMM

Annex A) Administratieve Bijlage. Moderniseren van de koelinstallatie in de stockage ruimte van het JRC-IRMM EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT GENERAAL GEMEENSCHAPPELIJK CENTRUM VOOR ONDERZOEK Instituut voor Referentie Materialen en -Metingen (Geel) Annex A) Administratieve Bijlage Moderniseren van de koelinstallatie

Nadere informatie

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van...; HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN:

Gezien het nader rapport van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van...; HEBBEN GOEDGEVONDEN EN VERSTAAN: Besluit van tot wijziging van het Besluit SUWI houdende regels omtrent de individuele reïntegratieovereenkomst Op de voordracht van Onze Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van 9 februari 2004,

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Verordening gunning opdrachten door toekenning exclusief recht

Nota van B&W. Onderwerp Verordening gunning opdrachten door toekenning exclusief recht Nota van B&W Onderwerp Verordening gunning opdrachten door toekenning exclusief recht Portefeuille M. Divendal Auteur J.M. Koedooder Telefoon 5114615 E-mail: jkoedooder@haarlem.nl MS/JZ Reg.nr. 2008/44857

Nadere informatie

Reïntegratieverordening. werk en bijstand

Reïntegratieverordening. werk en bijstand Reïntegratieverordening werk en bijstand Midden-Delfland, augustus 2004 1 De Raad van de gemeente Midden-Delfland, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2004,

Nadere informatie

Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers.

Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. Subsidieverlening voor landelijke deskundigheidsbevordering van vrijwilligers. In deze notitie wordt ingegaan op de volgende aspecten van de landelijke subsidiering van activiteiten in de sfeer van deskundigheidsbevordering:

Nadere informatie

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011 Secretarissen-generaal Directeur-generaal Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Directie Faciliteiten, Huisvestings- en Inkoopbeleid Rijk Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie 7 juni 2001 PE 286.144/C1-C6 VOORSTEL VOOR COMPROMISAMENDEMENTEN C1-C6 ONTWERPADVIES - Kuhne (PE 286.144) COÖRDINATIE

Nadere informatie

Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek

Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek 1 Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek Hoofdstuk 1 Inleiding Bij het inkopen en aanbesteden door de overheid worden publieke gelden aangewend. Hierop rust de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

+ + Hoe is de vorm van aanbesteden bepaald? (bijv.

+ + Hoe is de vorm van aanbesteden bepaald? (bijv. InformatiE VOOR PROJECTEN AANBESTEDING van opdrachten in HET INTERREG V-ProgrammA Deutschland-nEderland Stand: 06-09-2016 Introductie In het Europese aanbestedingsrecht is vastgelegd dat opdrachten boven

Nadere informatie

Portefeuillehouder: J. Steen Behandelend ambtenaar:j.w.t. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. W. T. van Bragt)

Portefeuillehouder: J. Steen Behandelend ambtenaar:j.w.t. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. W. T. van Bragt) Vergadering: 20 januari 2009 Agendanummer: 9 Status: Bespreekstuk Portefeuillehouder: J. Steen Behandelend ambtenaar:j.w.t. van Bragt, 0595-750306 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. W. T. van Bragt)

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende dienst Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten Richtlijn

Nadere informatie

Handreiking behorende bij Verslag over de Uitvoering WWB 2004 Als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Regeling WWB.

Handreiking behorende bij Verslag over de Uitvoering WWB 2004 Als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Regeling WWB. Handreiking behorende bij Verslag over de Uitvoering WWB 2004 Als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Regeling WWB. Algemeen De Wet werk en bijstand (WWB) leidt, ten opzichte van de ingetrokken Abw,

Nadere informatie

Notitie. 1 Inleiding. 2 Mogelijkheid tot contractsovername. 2.1 Van belang is dat iedere gemeente het volgende inventariseert:

Notitie. 1 Inleiding. 2 Mogelijkheid tot contractsovername. 2.1 Van belang is dat iedere gemeente het volgende inventariseert: Notitie voor VNG van Pels Rijcken: mr. L.R. Kiers en mr. M.C. de Vries datum 17 december 2015 betreft TSN aanbestedingsrechtelijke aspecten zaaknr 11001813 1 Inleiding Er zijn nog enkele vragen gerezen

Nadere informatie

Overgangsverordening loonkostensubsidie In- en Doorstroombanen, gemeente Oosterhout

Overgangsverordening loonkostensubsidie In- en Doorstroombanen, gemeente Oosterhout Overgangsverordening loonkostensubsidie In- en Doorstroombanen, Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is

Nadere informatie

Decentralisatie en Aanbesteden na 18 april 2016

Decentralisatie en Aanbesteden na 18 april 2016 Decentralisatie en Aanbesteden na 18 april 2016 Voorlichtingsbijeenkomst decentralisaties in de zorg Den Bosch, 1 oktober 2015 Anke Stellingwerff Beintema Zorgtaken Gemeente WMO Hulpmiddelen Huishoudelijke

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 28 719 Reïntegratiebeleid Nr. 4 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING. 2. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1: Definities

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING. 2. BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1: Definities AANBESTEDINGSBELEID Organisatie: Wonen Limburg Datum: december 201 Status: versie 2.0 Contactpersoon: Marianne Simonis Emailadres: inkoop@wonenlimburg.nl INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 2. BEGRIPSBEPALINGEN

Nadere informatie

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 VERORDENING TEGENPRESTATIE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE TEN BOER gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 mei 2015 nr. TB 15.5037761; gelet op artikel 8a,

Nadere informatie

Aanbesteden in de praktijk: raamovereenkomsten en EG ontwikkelingen

Aanbesteden in de praktijk: raamovereenkomsten en EG ontwikkelingen Aanbesteden in de praktijk: raamovereenkomsten en EG ontwikkelingen Versie: 4 januari 2005 Waarom dit factsheet? De nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijn voor leveringen, diensten en werken (klassieke

Nadere informatie

Kies voor de kansen!'

Kies voor de kansen!' Workshop aanbesteden Kies voor de kansen!' Het inkopersperspectief belicht Drs. Joep Steffes Purmerend 25 september 2009 Ter introductie Drs. Joep Steffes Ondernemende MKB-er, medeoprichter en voorheen

Nadere informatie

Aanbestedingsprotocol Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML)

Aanbestedingsprotocol Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) Aanbestedingsprotocol Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg BV (OML) 1. Algemeen. Het doel van aanbesteden kan als volgt gedefinieerd worden: het op controleerbare wijze met in acht neming van wettelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 28 november 2006 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Benoeming accountant

Raadsvoorstel. Vergaderdatum: 28 november 2006 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Benoeming accountant Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 28 november 2006 Registratienummer: Agendapunt nummer: Onderwerp Benoeming accountant Inleiding/aanleiding Op grond van artikel

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 31 353 Voorstel van wet van het lid Leijten tot wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning ter bevordering van de kwaliteit van de maatschappelijke

Nadere informatie

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek

BIJLAGE 17. Memorandum inkoopprocedures. Per email: h.uneken@regiogenv.nl Hans Uneken Regio Gooi & Vechtstreek BIJLAGE 17 W.M. Ritsema van Eck advocaat Rapenburg 83 2311 GK Leiden T 088 040 2124 F 088 040 2186 M 06 53 294 185 E w.ritsemavaneck@legaltree.nl W www.legaltree.nl Memorandum inkoopprocedures Per email:

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT I: AANBESTEDENDE DIENST AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Gemeente Hoorn Nationale identificatie: 341772977 Postadres: Nieuwe Steen 1 Plaats:

Nadere informatie

Aanbestedingsbeleid Wonen Limburg

Aanbestedingsbeleid Wonen Limburg Aanbestedingsbeleid Wonen Limburg Datum: 20 december 2013 INLEIDING Wonen Limburg wil als professionele opdrachtgever op integere en doelmatige wijze opdrachten verlenen door te handelen in de geest van

Nadere informatie

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat Aanbesteden Twee werelden? 1 FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat aanbesteden Twee werelden? Contractsvrijheid Uitgangspunt

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN DE GUNNING VAN EEN CONCESSIEOVEREENKOMST RESULTATEN VAN DE AANBESTEDINGSPROCEDURE

AANKONDIGING VAN DE GUNNING VAN EEN CONCESSIEOVEREENKOMST RESULTATEN VAN DE AANBESTEDINGSPROCEDURE Richtlijn 2014/23/EU AANKONDIGING VAN DE GUNNING VAN EEN CONCESSIEOVEREENKOMST RESULTATEN VAN DE AANBESTEDINGSPROCEDURE Diensten AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST/INSTANTIE I.1) NAAM EN ADRESSEN Officiële

Nadere informatie

Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid inclusief klachtenregeling aanbesteden voor de gemeenten en Servicepunt71.

Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid inclusief klachtenregeling aanbesteden voor de gemeenten en Servicepunt71. MEMO Aan: Van: CC: Dagelijks Bestuur SP71 SE JZ Priscilla Langerak, senior Juridisch Adviseur Marjolein Scheuer Datum: 17 mei 2013 Doorkiesnummer: 7914 Betreft: Vaststelling aangepast aanbestedingsbeleid

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT I: AANBESTEDENDE DIENST Diensten I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Gemeente Hoorn Nationale identificatie: 341772977 Postadres: Nieuwe Steen

Nadere informatie

De top 10 aanbestedingsvragen. Brigitte Faber-de Lange, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

De top 10 aanbestedingsvragen. Brigitte Faber-de Lange, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen De top 10 aanbestedingsvragen Brigitte Faber-de Lange, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Antwoord op de top 10 basisvragen 1. Waarom gelden er regels voor aanbesteden? 2. Wat zijn de belangrijkste wetten

Nadere informatie

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015

Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 Verordening tegenprestatie Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; gelet op

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2013/69

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2013/69 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2013/69 Officiële naam regeling: Citeertitel: Naam ingetrokken regeling: Besloten door: Onderwerp: Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd:

Nadere informatie

1. Probleemstelling Er zijn geen criteria opgesteld voor de keuze tussen aanbesteden of subsidiëren.

1. Probleemstelling Er zijn geen criteria opgesteld voor de keuze tussen aanbesteden of subsidiëren. Discussienota aanbesteden of subsidiëren Wanneer moet je kiezen voor aanbesteden en wanneer voor subsidiëren? Soms is er geen keuze en moet er gewoon aanbesteed worden. In deze notitie gaat het om die

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2005 650 Besluit van 7 december 2005, houdende wijziging van het Besluit aanbestedingen speciale sectoren en het Besluit aanbestedingsregels voor

Nadere informatie

Beleidsregels Reïntegratie WWB. Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008

Beleidsregels Reïntegratie WWB. Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008 Beleidsregels Reïntegratie WWB Met intrekking van de bepalingen 2.2. en 2.3. per 1 juli 2008 Beleidsregels Reïntegratie WWB van de gemeente Hulst Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Landelijke Cliënten Raad

Landelijke Cliënten Raad Aan Raad voor Werk en Inkomen t.a.v. de Voorzitter de heer J.P.C.M. van Zijl Postbus 16101 2500 BC Den Haag Landelijke Cliënten Raad Den Haag, 18 november 2002 Betreft: Reactie op uw advies aan de minister

Nadere informatie

Re-integratieverordening wet werk en bijstand Gouda 2010

Re-integratieverordening wet werk en bijstand Gouda 2010 Bijlage 3 regeling nummer 11.1.7 Re-integratieverordening wet werk en bijstand Gouda 2010 vastgesteld 2009 bekendgemaakt 2009 inwerkingtreding 1 januari 2010 laatste wijziging - pagina 2 nr. 11.1.7 De

Nadere informatie

Handreiking Uit- en aanbesteding van reïntegratie-activiteiten

Handreiking Uit- en aanbesteding van reïntegratie-activiteiten Handreiking Uit- en aanbesteding van reïntegratie-activiteiten Colofon Opgesteld in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Project WBB Implementatie Steunpunt (WIS) Door: Marcel

Nadere informatie

CHECKLIST AANBESTEDINGSPROCEDURES

CHECKLIST AANBESTEDINGSPROCEDURES CHECKLIST AANBESTEDINGSPROCEDURES Deze checklist dient bij aanbestedingsprocedures te worden gebruikt en deze checklist moet alleen worden ingevuld indien op voorhand zeker is dat de waarde van de opdracht

Nadere informatie

EVALUATIE AANBESTEDING ACTIVERING EN FLANKERENDE ZORG 2003 GEMEENTE NIJMEGEN. - Eindrapport - drs. E.J.P. Desain drs. L. Mallee drs. R.C.

EVALUATIE AANBESTEDING ACTIVERING EN FLANKERENDE ZORG 2003 GEMEENTE NIJMEGEN. - Eindrapport - drs. E.J.P. Desain drs. L. Mallee drs. R.C. EVALUATIE AANBESTEDING ACTIVERING EN FLANKERENDE ZORG 2003 GEMEENTE NIJMEGEN - Eindrapport - drs. E.J.P. Desain drs. L. Mallee drs. R.C. van Waveren Amsterdam, 22 juli 2003 Regioplan publikatienr. 1179a

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Circulaire opbouw vakantie bij langdurige ziekte

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Circulaire opbouw vakantie bij langdurige ziekte STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3454 8 maart 2010 Circulaire opbouw vakantie bij langdurige ziekte Aan: de ministers Juridische grondslag: artikelen 22

Nadere informatie

B&W-voorstel en besluitnota

B&W-voorstel en besluitnota B&W-voorstel en besluitnota Domein d.d. B&W Domein Maatschappelijke Ontwikkeling Registratie- 29-11-2016 datum Opsteller Bert Borggreve 24-1-2017 Portefeuille Sociale Wijkteams Registratienummer Bestuurlijk

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Heerhugowaard Officiële naam regeling verordening tegenprestatie gemeente Heerhugowaard 2015 Citeertitel Verordening Tegenprestatie

Nadere informatie

TOEVOEGING BIJLAGE NIJMEGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE

TOEVOEGING BIJLAGE NIJMEGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE TOEVOEGING BIJLAGE NIJMEGEN AAN REGIONALE VERORDENING TEGENPRESTATIE Op grond van artikel 5 lid 1 sub c MGR en artikel 6 lid 1 MGR is de MGR bevoegd tot het opdragen van een tegenprestatie aan de wettelijke

Nadere informatie

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving;

op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; No. 19. De raad van de gemeente Vlagtwedde; op voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 13 november 2014, no.za. 14-30185/DV.14-415, afdeling Samenleving; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en

Nadere informatie

BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KINDEROPVANGTOESLAG HELMOND 2013

BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KINDEROPVANGTOESLAG HELMOND 2013 Jaar: 2012 Nummer: 103 Besluit: B&W 11 december 2012 Gemeenteblad BELEIDSREGEL TEGEMOETKOMING KINDEROPVANGTOESLAG HELMOND 2013 Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 1.13 Wet kinderopvang

Nadere informatie

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap

Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 1 Aanbesteding(splicht) en (regisserend) opdrachtgeverschap 9 oktober 2018 VBTM Advocaten Marijn Huijbers 06 48 54 46 51 / m.huijbers@vbtm.nl Programma 2 Aanbestedingsplicht woningcorporaties: kader en

Nadere informatie

Verantwoordingsverslag WWB 2004

Verantwoordingsverslag WWB 2004 Verantwoordingsverslag WWB 2004 Opdracht: Gemeentebestuur HELLEVOETSLUIS Portefeuillehouder: Atie Koster Realisatie: Afdeling Samenlevingszaken Team Sociaal Beleid Datum: 5 september 2005 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân 2015-2017

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân 2015-2017 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân 2015-2017 Inhoudsopgave 1. DEFINITIES 2. DOELSTELLINGEN 3. UITGANGSPUNTEN 3.1 Algemeen juridisch kader 3.2 Algemene

Nadere informatie

12raad februari 2013

12raad februari 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Geert van Uythoven 040 2083 429 guy@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Principebesluit onderhandse aanbestedingen aan

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN Hoofdstuk V GOEDEREN INLEIDING OVERHEIDSOPDRACHTEN BEHEER EN BESCHIKKING VAN GOEDEREN WERKEN AAN GEBOUWEN PREMIES EN SUBSIEDIES SCHENKINGEN, LEGATEN EN STICHTINGEN 2. OVERHEIDSOPDRACHTEN 504. De kerkfabriek

Nadere informatie

Artikel 4 Inschakelen NMA Indien er twijfels bestaan over prijsafspraken wordt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) ingeschakeld.

Artikel 4 Inschakelen NMA Indien er twijfels bestaan over prijsafspraken wordt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) ingeschakeld. CVDR Officiële uitgave van Borsele. Nr. CVDR356843_2 17 april 2018 Inkoop- en aanbestedingsregeling 2013 Burgemeester en wethouders van Borsele; Gelet op artikel 212 van de Gemeentewet en op artikel 25

Nadere informatie

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. De raad van de gemeente Lemsterland; gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 6 december 2010; gelet op de artikelen 7, 8,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag SUWI/SEC/2001/84900

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag SUWI/SEC/2001/84900 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Telefoon

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT I: AANBESTEDENDE DIENST Diensten I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Gemeente Tilburg Nationale identificatie: 32696202 Postadres: Stadhuisplein

Nadere informatie

Aankondiging van een opdracht

Aankondiging van een opdracht Europese Unie Publicatie van het Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luxemburg +352 29 29 42 670 ojs@publications.europa.eu Info & on-lineformulieren:

Nadere informatie

De communautaire richtlijnen betreffende de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten:

De communautaire richtlijnen betreffende de coördinatie van de procedures voor het plaatsen van overheidsopdrachten: Definitieve versie 29.11.2007 COCOF 07/0037/03-NL EUROPESE COMMISSIE RICHTSNOEREN VOOR HET VASTSTELLEN VAN FINANCIËLE CORRECTIES VOOR DOOR DE STRUCTUURFONDSEN EN HET COHESIEFONDS MEDEGEFINANCIERDE UITGAVEN,

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT I: AANBESTEDENDE DIENST Werken I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Gemeente Hilversum Nationale identificatie: 371795087 Postadres: Dudokpark

Nadere informatie

Inleiding aanbestedingsrecht

Inleiding aanbestedingsrecht Inleiding aanbestedingsrecht Ditmar Waterman PIANOo PIANOo Professioneel en Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. 2 Opzet 1. Oorsprong

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT I: AANBESTEDENDE DIENST Diensten I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Gemeente Uithoorn Nationale identificatie: 32291858 Postadres: Laan van

Nadere informatie

Richtlijn 2004/17/EG Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Ter attentie van: N.V. Nederlandse Gasunie

Richtlijn 2004/17/EG Afdeling I: Aanbestedende dienst I.1) Naam, adressen en contactpunt(en) Ter attentie van: N.V. Nederlandse Gasunie Richtlijn 2004/17/EG Afdeling I: Aanbestedende dienst I. Naam, adressen en contactpunt(en) Ter attentie van: N.V. Nederlandse Gasunie Concourslaan 17 De heer Arjan den Broeder9727 KC Groningen Internetadres(sen):

Nadere informatie

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen op het volgende adres

Nadere inlichtingen zijn te verkrijgen op het volgende adres Leveringen I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Ministerie van Defensie, Defensie Materieel Organisatie, Inkoop IT Nationale identificatie: 431575409 Postadres:

Nadere informatie

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU

Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU Wijziging van de Aanbestedingswet 2012 in verband met de implementatie van aanbestedingsrichtlijnen 2014/23/EU, 2014/24/EU en 2014/25/EU NOTA VAN WIJZIGING Het voorstel van wet wordt gewijzigd als volgt:

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT I: AANBESTEDENDE DIENST Diensten I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Ministerie van Defensie, Commando Dienstencentra (CDC) Nationale identificatie:

Nadere informatie

Mee kunnen doen in Hengelo

Mee kunnen doen in Hengelo Mee kunnen doen in Hengelo Wet Maatschappelijke Ondersteuning Aanbesteding Uitwerkingsnotitie IV Concept ten behoeve van de inspraak Gemeente Hengelo, april 2006 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanbesteding

Nadere informatie

PIANOo-congres 2009. WERK aan de CRISIS! Recente jurisprudentie. Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen.

PIANOo-congres 2009. WERK aan de CRISIS! Recente jurisprudentie. Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. 2 Recente jurisprudentie PIANOo-congres 2009 WERK aan de CRISIS! mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht Slechts een greep uit actuele ontwikkelingen. Vandaag specifieke aandacht

Nadere informatie

Europees aanbesteden. Praktijkgerichte antwoorden op bedrijfsvraagstukken U aangeboden door zibb.nl

Europees aanbesteden. Praktijkgerichte antwoorden op bedrijfsvraagstukken U aangeboden door zibb.nl Europees aanbesteden Praktijkgerichte antwoorden op bedrijfsvraagstukken U aangeboden door zibb.nl Inhoud: 1. De wetgeving 1.1. Het beginsel 1.2. De richtlijnen 1.3. De partijen 2. De bekendmaking 3. Procedures

Nadere informatie

De gehanteerde bedragen die in de navolgende hoofdstukken zijn genoemd zijn ramingen. De bedragen zijn exclusief eventueel verschuldigde BTW.

De gehanteerde bedragen die in de navolgende hoofdstukken zijn genoemd zijn ramingen. De bedragen zijn exclusief eventueel verschuldigde BTW. Richtlijn aanbestedingen Ameland 1. Inleiding Per 1 april 2013 is de Aanbestedingswet 2012 van toepassing op overheidsopdrachten en raamovereenkomsten voor werken, diensten en leveringen boven én onder

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT

AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT AANKONDIGING VAN EEN GEGUNDE OPDRACHT I: AANBESTEDENDE DIENST Diensten I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Officiële benaming: Rijksvastgoedbedrijf Nationale identificatie: 552550970 Postadres: Korte

Nadere informatie

België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963. Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963. Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:283963-2015:text:nl:html België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963 Aankondiging van een opdracht Leveringen

Nadere informatie

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015

Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Nr. 44114 22 mei 2015 Subsidieregeling stimuleringsfonds particulier initiatief 2015 De raad van de gemeente Pijnacker-Nootdorp; gezien het

Nadere informatie

Verordening Individuele Inkomenstoeslag. Gemeente Kerkrade

Verordening Individuele Inkomenstoeslag. Gemeente Kerkrade Verordening Individuele Inkomenstoeslag Gemeente Kerkrade 2015 Vastgesteld door de raad van de gemeente Kerkrade in zijn vergadering van 17 december 2014 (raadsbesluit 14Rb089) Pagina 2/8 Verordening Individuele

Nadere informatie

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië)

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) De artikelen 43 EG en 49 EG leggen overigens geen algemene verplichting tot gelijke behandeling op, maar een verbod van discriminatie

Nadere informatie

gelet op artikel(en) 15, vijfde lid en 22 van de Re-integratieverordening WWB, IOAW, IOAZ en WIJ gemeente Overbetuwe 2010;

gelet op artikel(en) 15, vijfde lid en 22 van de Re-integratieverordening WWB, IOAW, IOAZ en WIJ gemeente Overbetuwe 2010; gemeente Overbetuwe Onderwerp: Specifieke subsidieregeling loonkostensubsidie gemeente Overbetuwe 2010 Ons kenmerk: 10bwb00156 Burgemeester en wethouders van de gemeente Overbetuwe; gelet op artikel(en)

Nadere informatie