Door: Christophe Gryson, Ann-Sophie Fevery, Kim Janssens, Jan Vanhee & Christophe Vermeir

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Door: Christophe Gryson, Ann-Sophie Fevery, Kim Janssens, Jan Vanhee & Christophe Vermeir"

Transcriptie

1 WISKUNDEMARKT Door: Christophe Gryson, Ann-Sophie Fevery, Kim Janssens, Jan Vanhee & Christophe Vermeir

2 1 Kwartet: functies Bedenker Ann - Sophie Fevery Niveau Graad 2, leerjaar 1 TSO KSO (ook bruikbaar voor ASO) 2002/048 (voor de tweede graad kso en tso) Begrippen: grafiek, domein, beeld, nulpunt en functiewaarde f39, f40, f47, f48, f49, f51 Het kwartetspel: bestaat uit 32 kaarten die samen 8 kwartetten vormen. Aantal spelers: 4 tot 8 spelers per kwartet. Voorbereiding: Alle kaarten worden onder de spelers verdeeld. (Het kan zijn dat sommige spelers meer kaarten hebben dan andere spelers.) De kaarten neem je in je hand en laat je niet aan de andere spelers zien. Het spel: Een willekeurige speler begint. Als je aan de beurt bent, vraag je aan één van de andere spelers een kaart die je niet hebt. Dit moet dan wel een kaart zijn van een kwartet waarvan je zelf minimaal één kaart in je hand hebt. Noem de naam van het kwartet (grafiek 1, grafiek 2,...) en vraag naar de kaart die je wilt hebben en geef het correcte antwoord (domein, beeld,...). Als de speler die kaart heeft, dan moet hij deze aan je afgeven als jouw antwoord correct was en mag je doorgaan met kaarten vragen. Dit mag aan dezelfde of een andere speler.

3 Als je een setje van vier kaarten hebt, roep je 'kwartet!' en leg je de vier bij elkaar horende kaarten voor je neer op tafel. Heeft de speler de gevraagde kaart niet of is jouw antwoord fout, dan is je beurt voorbij en is de speler aan wie je het laatst een kaart vroeg aan de beurt. Het spel is afgelopen als alle kwartetten compleet zijn. Doel: Het is de bedoeling om zoveel mogelijk setjes van vier kaarten (kwaret) te verzamelen. De speler met de meeste kwartetten wint.

4 2 Trivial Pursuit: BSO Bedenker Ann - Sophie Fevery Niveau Graad 2, leerjaar 1 en 2 BSO 2002/031 (voor de tweede graad BSO) Onderwerpen: afronden, procenten, rekenen met tijd, maateenheden herleiden, Engelse eenheden herleiden, volume van ruimtelijke figuren berekenen, omtrek en oppervlakte van vlakke figuren berekenen en gemiddelde snelheid leerplandoelstelling 4, 9, 12, 19, 21, 24, 26, 32 en 34 Het spelbord. De Trivial Pursuit speelschijven en taartpunten. De Trivial Pursuit opdrachtenkaarten. Een aantal pionnen/verschillende muntstukken (4 tot 6). Eén dobbelsteen. Aantal spelers: 4 tot 6 spelers per spelbord. Voorbereiding: Leg het spelbord open in het midden van de tafel. Leg de opdrachtenkaarten op stapeltjes per kleur met de vragen naar onder naast het spelbord. Geef elke speler een lege speelschijf. Elke speler kiest een pion (= muntstuk) en zet deze in het midden van het spelbord. Gooi om de beurt met de dobbelsteen. Wie het hoogst gooit mag het spel beginnen. Het spel: Gooi met de dobbelsteen en verplaats je pion het gegooide aantal vakjes over het spelbord. Wat moet je bij de verschillende vakjes doen?

5 GEKLEURDE VAKJES: Je neemt een kaart van de stapel met die kleur. Je leest de vraag voor en geeft het antwoord. Goed = je mag een taartpunt van die kleur op je speelschijf leggen Fout = je beurt is voorbij ZWARTE VAKJES: Je hoeft geen vraag te beantwoorden, maar je mag nog eens gooien. WITTE VAKJES: Je mag zelf kiezen van welk kleur je een kaart neemt. Je leest de vraag voor en geeft een antwoord. Goed = je mag een taartpunt van die kleur op je speelschijf leggen Fout = je beurt is voorbij Hoe weet je of je antwoord goed is? De volgende speler in de rij kijkt of je antwoord juist is op de verbetersleutel. Wat doe je met de kaart die je net beantwoord hebt? Leg ze onderaan de stapel van die kleur. Wat als je speelschijf vol is? Je bent gewonnen. Doel: Door het juist beantwoorden van vragen zo snel mogelijk de 6 vakjes van je speelschijf vullen met 6 verschillende gekleurde taartpunten.

6 3 Codewoord Bedenker Ann - Sophie Fevery Niveau Graad 2, leerjaar 1 TSO KSO (ook bruikbaar voor ASO) 2002/048 (voor de tweede graad kso en tso) Codewoord 1: De rekenregels voor het rekenen met vierkantswortels toepassen bij het uitvoeren van bewerkingen. doelstelling: g30 Codewoord 2: De stelling van Pythagoras gebruiken. doelstelling: m10 en m12 Opdrachtenbladen: codewoord 1 en codewoord 2. Schijven codewoord 1 en codewoord 2 Aantal spelers: 1 tot 2 spelers per opdrachtenblad. Voorbereiding: Schijven codewoord maken. Het spel: Los de opdracht op en schrijf het antwoord in de kolom getal. Zoek op de speelschijf de letter op die bij het getal (je antwoord) hoort. Schrijf de letter in de kolom letter. Doel: We zoeken een codewoord door middel van het oplossen van opdrachten.

7 4 Domino vergelijkingen Bedenker Ann - Sophie Fevery Niveau Graad 1, leerjaar 2 TSO KSO (ook bruikbaar voor ASO) 2009/003 (voor de eerste graad a-stroom) G22 Dominokaartjes (12 kaartjes per set) Aantal spelers: 1 tot 2 spelers per dominoset. Het spel: Begin met het kaartje START. Probeer een slang te maken met alle kaartjes. De kaartjes die aan elkaar grenzen (opgave en oplossing) moeten steeds kloppen. Eindig met het kaartje EINDE.

8 5 Figuurpuzzel goniometrie Bedenker Ann - Sophie Fevery Niveau Graad 2, leerjaar 2 TSO KSO (ook bruikbaar voor ASO) 2002/048 (voor de tweede graad kso en tso) M5, M6, M7 (tweede leerjaar - leerplan c) Puzzelkaartjes 2 doorzichtige platen per puzzel Aantal spelers: 1 tot 2 spelers per puzzel Het spel: Maak de puzzel op een doorzichte plaat. Zorg dat de opgaven kloppen met de uitkomsten. Draai de plaat om, er verschijnt een figuur.

9 6 REKENBINGO Bedenker Christophe Vermeire Niveau Graad 1, leerjaar 1 ASO - TSO KSO D/2009/7841/003 B8: Bewerkingen (optelling, aftrekking, vermenigvuldiging en deling) uitvoeren met getallen (natuurlijke, gehele en rationale getallen). Blad met opgaven Blad met uitgewerkte oplossingen Bingokaarten Aantal spelers Maximaal 24 Voorbereiding: De leerlingen krijgen eventueel de opgaven vooraf mee als huiswerk. De leerkracht knipt de bingokaarten uit. Het spel zelf: Elke leerling krijgt een unieke bingokaart met daarop 16 rationale getallen. Dat zijn telkens de oplossingen van 16 van de 25 opgaven. De opgaven worden één voor één geprojecteerd of op het bord genoteerd. Telkens wordt de opgave eerst opgelost (indien dat nog niet gebeurd is) en daarna klassikaal verbeterd. Pas wanneer een opgave verbeterd is, mogen de leerlingen die deze oplossing op hun bingokaart staan hebben, deze oplossing schrappen. Doel: Als bij iemand alle getallen op zijn/haar bingokaart doorschrapt zijn, roept deze persoon BINGO en wint hij of zij het spel.

10 Eventueel kan je als tussendoel de persoon, die als eerste een horizontale of verticale rij doorschrapte getallen heeft, BINGO laten roepen. TIPS Je kan de winnende bingokaart vooraf onopvallend uitdelen aan één van de zwakkere leerlingen. Deze bingokaart heeft een iets dikkere rand. Eventuele aanpassingen: Je kan gerust één of meerdere opgaven aanpassen. Indien je een nieuwe oplossing bekomt, moet je wel de originele oplossing op de bingokaarten, waar deze voorkomt, vervangen door de nieuwe oplossing.

11 7 Groepswerk raadsels Bedenker Christophe Vermeire Niveau Graad 1, leerjaar 1 ASO - TSO KSO D/2009/7841/003 V1: Probleemoplossende vaardigheden: het gebruik van heuristiek, zoals: - een opgave herformuleren; - een goede schets of een aangepast schema maken; - onbekenden kiezen; - eenvoudige voorbeelden analyseren. eindterm 43 5 opgavebladen met ook het bijhorende materiaal (dat je kan uitknippen) + oplossingenblad Groepsverdeling: Verdeel de klasgroep in 4 of 5 groepjes Voorbereiding: Zorg voor 5 lessenaars in klas waarrond telkens een groepje kan plaatsnemen. De andere lessenaars kan je laten staan of verplaatsen zodat ze uit de weg staan. Op elke lessenaar ligt een raadsel (opgaveblad + bijhorende materiaal). Soms zijn er 2 identieke opgaven voorzien zodat de leerlingen binnen hun groepje ook nog eens kunnen opsplitsen om vlugger het raadsel te vinden. Eventueel kan je een scorebord noteren op het bord. Groepswerk zelf: Voor elk raadsel krijgt elk groepje 7 minuten. De leerkracht controleert bij elk groepje of het raadsel gevonden werd en noteert eventueel de score op het bord. Daarna schuift elk groepje een lessenaar door om

12 het volgende raadsel op te lossen. De raadsels blijven dus telkens op de lessenaar liggen. Op het einde van de les, kan eventueel de eindscore en winnaar bekend gemaakt worden. Doel: Het is de bedoeling om zoveel mogelijk raadsels op te lossen en op die manier een zo hoog mogelijke eindscore te behalen.

13 8 100 velden Bedenkers Christophe Gryson & Jan Vanhee Niveau eerste graad BSO (eventueel ook te gebruiken in ASO TSO KSO) D/2011/7841/021 GB 03: De rang en waarde van een cijfer in een getal bepalen. GB 10: Passend de juiste terminologie gebruiken. GB 11: Vlot hoofdrekenen. ME 06: Met de gebruikelijke maateenheden betekenisvolle herleidingen uitvoeren en hierbij het verband zien tussen de verandering in de eenheid en de verandering bij het maatgetal. ME 08: De analoge en digitale klok lezen. Uitbreidbaar naar andere doelstellingen. Verschillende spelborden mogelijk, we beperken ons tot: Ganzenbord een ganzenbord met 100 vakjes en een 100 veld met opgaven een dobbelsteen en pionnetjes Zeeslag verschillende 100 velden een zeeslag werkblad per leerling rode en blauwe balpen per leerling

14 Ganzenbord o De dobbelsteen bepaalt wie begint. o Je gooit met de dobbelsteen, maar voor je je pion mag verzetten moet je de vraag, gesteld door je linkerbuur-man/vrouw, juist beantwoorden. Zeeslag o Elke speler zet zijn boten o Nadien probeer je de positie boten van je tegenspeler te bepalen via coördinaten. Elke coördinaat is gekoppeld aan een opgave.

15 9 PIFO Bedenkers Christophe Gryson & Jan Vanhee Niveau eerste graad BSO (ook te gebruiken in ASO TSO KSO) D/2011/7841/021 GB 09: Het verband leggen tussen breuk, kommagetal en percent. ME 06: Met de gebruikelijke maateenheden betekenisvolle herleidingen uitvoeren en hierbij het verband zien tussen de verandering in de eenheid en de verandering bij het maatgetal. ME 08: De analoge en digitale klok lezen. Uitbreidbaar naar andere doelstellingen. Setjes van 56 kaartjes. We stellen een set voor over: breuken en procenten herkennen lengtematen klok lezen Maak groepjes van ongeveer 4 spelers. Iedere speler krijgt 4 kaarten, die alleen hij/zij ziet. De resterende kaarten komen op een stapel in het midden van de tafel. De jongste, oudste, kleinste begint. Wie aan de beurt is moet 3 acties uitvoeren: o een kaart op tafel leggen o eventueel een rij oprapen o een nieuwe kaart nemen Een kaart leggen De kaart moet naast, boven of onder een reeds gespeelde kaart gelegd worden. Een rij oprapen Als je op het einde van een rij of kolom een kaart kan leggen die identiek is aan de kaart aan het begin van

16 die rij of kolom, krijg je alle kaarten die ertussen liggen. Een nieuwe kaart nemen Neem de bovenste kaart van de stapel in het midden.

17 10 Merkwaardig spel Bedenker Kim Janssens Niveau Graad 1, leerjaar 2 aso tso kso D/2009/7841/003 G37: Vaardig rekenen met rationale getallen. G52: de formules voor merkwaardige producten toepassen. Het spel bestaat uit: een spelbord 45 gele kaartjes met opgaven van de vorm (a+b)² (3 niveau s) 45 groene kaartjes met opgaven van de vorm (a+b) (a-b)(3 niveau s) 15 roze pak je kans kaartjes 4 verzamelbordjes 40 smileys (20 groene, 20 gele) Pionnen en dobbelsteen Cursusblad + balpen Aantal spelers: 2 tot 4 spelers per spelbord Voorbereiding: Het spelbord wordt klaargelegd. De opdrachtenkaartjes worden met de opgaven naar beneden op de voorziene plaats gelegd. Elke speler neemt een verzamelbordje en een pion. Het spel: De speler die het hoogst aantal ogen gooit, begint. Het spel begint aan START en wordt gespeeld tot elke speler 5 gele en 5 groene smileys heeft verzameld. Is een speler aan de beurt, dan mag die zoveel plaatsen vooruit als de dobbelsteen aangeeft.

18 Komt de speler op een geel vakje of een groen vakje, dan moet hij/zij een opgave maken van die kleur maken. Werd de opgave juist opgelost, dan mag de speler een smiley van die kleur nemen en op zijn/haar verzamelbordje leggen. Komt de speler op een roze vakje dan moet hij/zij een opgave maken van die kleur maken. Werd de opgave juist opgelost, dan mag de speler een smiley naar keuze nemen en op zijn/haar verzamelbordje leggen. Doel: Het is de bedoeling om als eerste een vol verzamelbordje te hebben.

19 11 Bingo rekenen met machten Bedenker Kim Janssens Niveau Graad 1, leerjaar 2 aso tso kso D/2009/7841/003 G45: Regels voor het rekenen met machten toepassen. Het spel bestaat uit: 4 verschillende bingokaarten 60 kaartjes met opgaven Fluostift + vodje Cursusblad (of opgavenblad) + balpen Aantal spelers: in groepjes van 2 tot 4 spelers of met de volledige klas Voorbereiding: Elke speler krijgt een bingokaart en een stift. In het midden van de tafel staat een doosje met de kaartjes. Het spel: De oudste speler trekt de kaartjes. Op deze kaartjes staan bewerkingen met machten met grondtal 2 of 10. Heeft een speler deze bewerking als één macht op zijn / haar bingokaart, dan mag hij / zij die wegstrepen. Degene die als allereerste alle machten heeft kunnen wegstrepen, roept BINGO en is gewonnen. Doel: Het is de bedoeling om als eerste alle machten te kunnen wegstrepen.

20 12 Adders en ladders met bewerkingen van rationale getallen Bedenker Kim Janssens Niveau Graad 1, leerjaar 2 (eventueel ook voor leerjaar 1) aso tso kso D/2009/7841/003 G37: Vaardig rekenen met rationale getallen. Het spel bestaat uit: een spelbord 24 gele kaartjes met bewerkingen met gehele getallen 24 blauwe kaartjes met bewerkingen met rationale getallen (breuken) 24 groene kaartjes met bewerkingen met rationale getallen (decimale getallen) 24 roze kaartjes met bewerkingen rond wiskundetaal Pionnen en dobbelsteen Cursusblad + balpen Aantal spelers: 2 tot 4 spelers per spelbord Voorbereiding: Het spelbord wordt klaargelegd. De opdrachtenkaartjes worden met de opgaven naar beneden gelegd. Elke speler neemt een pion. Het spel: De speler die het hoogst aantal ogen gooit, begint. Het spel begint aan START en wordt gespeeld tot een leerling de FINISH bereikt.

21 Is een speler aan de beurt, dan mag die zoveel plaatsen vooruit als de dobbelsteen aangeeft. Je neemt een vraag van de kleur van het vakje waar je op komt. Kan de speler de oefening correct oplossen, dan mag hij / zij blijven staan indien de opgave fout wordt opgelost moet de speler terugkeren. Komt een speler aan de voet van een ladder, dan mag hij / zij opklimmen naar het vakje waar de ladder eindigt. Komt een speler op de kop van een adder, dan moet hij / zij afdalen naar het vakje waar de adder eindigt. Doel: Het is de bedoeling om als eerste de FINISH te bereiken.

22

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa

TAFELTASJE. Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa TAFELTASJE Tafeltasje is een rugzak met daarin allemaal leuke spelletjes om de maal- en deeltafels in te oefenen. juf Tessa 0 INHOUD MAALTAFELBOEKJE... 2 SNELLE JELLE... 12 VIER OP EEN RIJ... 14 KRUISWOORDPUZZEL...

Nadere informatie

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan.

LEERJAAR 3 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX. P Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 3 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen RONDJES LOPEN De leerlingen berekenen de omtrek en duiden hem aan. P. 0-05 Getallenkennis BINGO De leerlingen lezen kommagetallen.

Nadere informatie

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Aan de tafel! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de tafels te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Aan de tafel 1. Zeeslag 2. Snelle Jelle 3. Vier op een

Nadere informatie

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen)

Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) IK BOX spelregels Spelregels IK BOX spel (3 of 4 personen) Spelmateriaal 1 spelbord (binnenkant van de IK BOX) met aan de zijkanten de grote ZaaiGoedkaarten. 4 pionnen (Tess, Mo, Max en Kate). 4 bakjes.

Nadere informatie

Balance Me. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Leerlingenhandleiding. (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd)

Balance Me. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Leerlingenhandleiding. (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd) Balance Me Arschoot Elien Herhaling boekhouden 3 de jaar ASO D hauwers Fien Leerlingenhandleiding (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd) Lootens Jolien 1 Inhoud BENODIGDHEDEN 3 HET SPEL UITLEG 3 DE

Nadere informatie

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.

Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda. Breukenpizza! Ga je mee om de wonderlijke wereld van de breuken te ontdekken? Bedacht en ontwikkeld door Linda van de Weerd. www.klasvanjuflinda.nl Breukenpizza! 1. Knijpkaart 2. Decimalen 3. Domino 4.

Nadere informatie

Mijn rechten in de jeugdhulp

Mijn rechten in de jeugdhulp Mijn rechten in de jeugdhulp Dit is een gezelschapspel dat gemaakt is op basis van het bekende Trivial Persuit spel. De bedoeling van dit spel is om de kinderen wegwijs te maken in hun rechten in de integrale

Nadere informatie

DE GROTE VERKEERSTOETS

DE GROTE VERKEERSTOETS DE GROTE VERKEERSTOETS Verkeerstekens Lesfiche 5 e LEERJAAR Lesdoel De leerlingen leren de betekenis van de voor hen relevante verkeersborden (gebodsborden, verbodsborden, aanwijzingsborden en gevaarsborden)

Nadere informatie

Spel(l)en in de wiskundeles

Spel(l)en in de wiskundeles b Domino c Koppelspel a Kaartspel f Kwartet d Codewoord h Memory g Triviant e Bingo i Woordzoeker Spel(l)en in de wiskundeles LOCO Adri Knop en Anja Moeijes KAARTSPEL NWD 011 Inleiding Wij, Adri Knop en

Nadere informatie

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop:

Pak de jas! Werkvorm: Spel. Materiaal: Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes. Verloop: Pak de jas! Spel Dobbelsteen Zes gekleurde jasjes De leerkracht gooit met de dobbelsteen. De leerlingen nemen om ter snelste dezelfde kleur jas als de kleur van de dobbelsteen. De leerlingen verwoorden

Nadere informatie

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort.

Hoi boer. De speler links van de gever begint het spel door een kaart open op tafel te draaien. Daarna doet de volgende speler hetzelfde; enzovoort. Een kaartspel voor 4 personen Hoi boer De speelkaarten worden gelijkelijk verdeeld, zodanig dat iedere speler een gelijk aantal kaarten heeft. Deze kaarten liggen omgekeerd voor de speler op tafel. De

Nadere informatie

ROL, SCHUIF EN BEDEK. MEER DOBBELSTEENWERKBLADEN? Kijk op heutinkvoorthuis.nl AANTAL SPELERS: 2-4

ROL, SCHUIF EN BEDEK. MEER DOBBELSTEENWERKBLADEN? Kijk op heutinkvoorthuis.nl AANTAL SPELERS: 2-4 ROL, SCHUIF EN BEDEK AANTAL SPELERS: - JE HEBT NODIG: dobbelstenen in verschillende kleuren, fiches of iets om de plaatjes mee af te dekken. Eventueel een kookwekker. SPELREGELS: Rol om de beurt met de

Nadere informatie

Bijlage 5 5.I. colade. Op naar de top. Arschoot Elien. Economische groei. 4 de jaar ASO. D hauwers Fien. Lerarenhandleiding.

Bijlage 5 5.I. colade. Op naar de top. Arschoot Elien. Economische groei. 4 de jaar ASO. D hauwers Fien. Lerarenhandleiding. colade Op naar de top Arschoot Elien Economische groei 4 de jaar ASO D hauwers Fien Lerarenhandleiding Lootens Jolien 1 Beste leerkracht, Heb je het soms ook moeilijk om de leerlingen hun aandacht bij

Nadere informatie

Op een leuke manier de tafels stampen

Op een leuke manier de tafels stampen Op een leuke manier de tafels stampen Allereerst bedankt voor het downloaden van dit ebook tafel spelletjes. Hiermee kun je met het hele gezin de tafels oefenen! Ik ben Marije Turel. Ik begeleid anders

Nadere informatie

Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie

Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie Voorbeeld van een inhoudelijke brug 3ko-1lo : Taal Organisatie - totaal aantal kinderen : 30 leerlingen eerste leerjaar 30 derde kleuter - wordt 3x georganiseerd (telkens 1 namiddag) - juf Sonia neemt10

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs

rekentrainer jaargroep 7 Fietsen op Terschelling. Teken en vul in. Zwijsen naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Zwijsen jaargroep 7 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs Waar staat deze paddenstoel ongeveer? Teken op de kaart. Welke afstand of welke route fietsen de kinderen? naam route afstand Janna

Nadere informatie

Racen maar!

Racen maar! Racen maar! Pak de dobbelsteen en gooi om de beurt voor de rode en de paarse racewagen. Tel het aantal gegooide ogen en kleur dit aantal cirkels behorend bij de racewagen die aan de beurt is. Wie komt

Nadere informatie

MEMORIE OUD-NIEUW VARIANT

MEMORIE OUD-NIEUW VARIANT MEMORIE OUD-NIEUW Het spel bestaat uit 20 combinaties van oud en nieuw. In totaal dus 40 kaartjes. Leg de kaartjes met de foto naar onder en laat de kinderen de juiste combinatie vinden van bijvoorbeeld

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

SPELREGELS. spelen en leren, kijk eens wat ik al kan!

SPELREGELS. spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! HOERA, IK BEN 5! inhoud: - 24 grote letterkwartet-kaarten - alfabetpuzzel met 24 stukken - verjaardagsspel-speelbord - 4 Bobo-poppen - grote

Nadere informatie

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg.

Zwijsen. jaargroep 4. naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs. rekentrainer. jij. Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs! jij rekentrainer Bezoek alle leuke dingen. Teken de weg. Groep blad 1 Hoe komt de hond bij het bot? Teken. Kleur de tegels. Kleur

Nadere informatie

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan

Kraters slaan. Rekenoefening groep 5&6. Doel. Materiaal. Voorbereiding. Beschrijving. groep 5&6 - Kraters slaan Kraters slaan Rekenoefening groep & Doel Bepalen van veelvouden van,,,, en Bepalen van deelbaarheid door,,,, en. Begrijpen dat veelvoud van... hetzelfde betekent als deelbaar door... Materiaal Rekenbal

Nadere informatie

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4

ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 ACTIVITEITEN GROEP 3 en 4 Wat zegt die grafiek? De indeling van de ochtend is als volgt: Schoolbrede start (15 minuten) Zie hoofdstuk Schoolbrede start. Deel 1 Tellen in een plaatje (20 minuten) De kinderen

Nadere informatie

Breuknotatie, breuken in verschillende verschijningsvormen

Breuknotatie, breuken in verschillende verschijningsvormen Titel Breukenkwartet Groep / niveau Groep 5/6 Leerstofaspecten Benodigdheden Organisatie Bedoeling Lesactiviteit Breuknotatie, breuken in verschillende verschijningsvormen Per viertal een kopie van de

Nadere informatie

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel

Rob Bervoets - 3 Balo a 0. Het verhaal achter het spel 0. Het verhaal achter het spel Ik heb de inspiratie voor dit spel gevonden bij een bestaand "vloerspel" waarbij de kinderen in de huid van Aladin kruipen en samen met Yasmine op zoek gaan naar de grot

Nadere informatie

TUK TUK TAXI. 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten

TUK TUK TAXI. 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten NL 2-4 spelers 7+ jaar 40+ minuten TUK TUK TAXI Inhoud: Speelbord, 1 speciale dobbelsteen, 4 plastic taxi s, 8 klantenkaartjes, 80 kaartjes met verkeersborden en gebeurtenissen en verklarende uitleg daarover.

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

Wolfje, wolfje, hoe laat is het?

Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Wolfje, wolfje, hoe laat is het? Het spel is verdeeld in 4 niveaus. Elk niveau heeft een andere leerinhoud maar combineert steeds met de onderliggende niveaus. Zo krijg je een groter spel met steeds meer

Nadere informatie

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren voor groep 3-4-5 Opgesteld door Marjolein Berkhout rekencoördinator obs Letterland November 2009 Tel en getalrij spelletjes Van klein naar

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs recept voor glazen bananenmilkshake bananen, l ijs, l melk,1 l limonadesiroop 1 cl ijs 1 liter Schil de bananen. Snijd ze in grote

Nadere informatie

Spelregels: Als de kaartjes wel bij elkaar horen, neemt de speler deze uit het spel en mag hij nog een keer proberen.

Spelregels: Als de kaartjes wel bij elkaar horen, neemt de speler deze uit het spel en mag hij nog een keer proberen. - 40 kaartjes Voorbereiding: Leg alle kaartjes met het symbool of de naam naar onder op de tafel. De jongste speler mag beginnen. Vervolgens speel je verder in wijzerzin. Spel: De bedoeling van het spel

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 6 Vul de maatbekers. Kleur. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep 6 naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs recept voor 6 glazen bananenmilkshake 2 bananen 0,25 l ijs 0,40 l melk 0,10 l limonadesiroop 100 cl 0 ijs 1 liter 0 Schil de bananen.

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs rekentrainer Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Vul in. Groep blad 1 0 + 10

Nadere informatie

Opdrachten Oppervlakte

Opdrachten Oppervlakte Naam: Datum: / / Klas: 4 De vierkante meter m² De vierkante decimeter dm² Opdrachten Oppervlakte Naam: Nr. Wat? moetje of magje? In groep of per twee Klaar? Leuk of niet zo leuk? 1 Bedekken van een oppervlak

Nadere informatie

Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma

Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma TT & E cursus Cursusbijeenkomst 1 Talent, Techniek en Energie Introductie op het programma 2 Agenda 1. Welkom en voorstelrondje 2. Doornemen van het middagprogramma 3. Het ETM (www.tinyurl.com/tte-etm)

Nadere informatie

Balance Me. Bijlage 1. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Lerarenhandleiding

Balance Me. Bijlage 1. Arschoot Elien. Herhaling boekhouden. 3 de jaar ASO. D hauwers Fien. Lerarenhandleiding Balance Me Arschoot Elien Herhaling boekhouden 3 de jaar ASO D hauwers Fien Lerarenhandleiding (Afbeelding: persoon met vergrootglas, sd) Lootens Jolien 1 Beste leerkracht, Heb je het soms ook moeilijk

Nadere informatie

groep 7 blok 12 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch

groep 7 blok 12 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch blok 2 groep 7 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch blok 2 les 2 a Hoeveel? Reken uit. Schrijf in het schema hoe je rekent. rondvaart volwassene 7 8,0 9,0 rondvaart kind 4 t/m2 jaar, 2, consumptie 2 2,7

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN havo/vwo MODULE: blz Inleiding Dit boekje gaat over orgaandonatie Het maakt deel uit van de lessenserie Donor in hart en nieren De lessenserie is uitgegeven door NIGZ-Donorvoorlichting

Nadere informatie

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam:

rekentrainer jaargroep 5 Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Zwijsen naam: Zwijsen jaargroep naam: reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs rekentrainer Timo loopt steeds verder weg. Teken Timo bij de kruisjes op de weg en maak de tekening af. Groep blad Vul in. 0 0 7 70

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 4 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen KLOKKWARTET De leerlingen leren de klok lezen, zowel analoog als digitaal. P. 0-05 Getallenkennis GEHEUGENTRAINING De leerlingen zetten

Nadere informatie

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan!

spelregels SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! spelregels z SPELREGELS spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! Spelen en leren, kijk eens wat ik al kan! HOERA, IK BEN 4! inhoud: - 30 getallen memokaarten - grote zachte dobbelsteen - 4 Bobolino-puzzels

Nadere informatie

Bijlage 11 - Toetsenmateriaal

Bijlage 11 - Toetsenmateriaal Bijlage - Toetsenmateriaal Toets Module In de eerste module worden de getallen behandeld: - Natuurlijke getallen en talstelsels - Gemiddelde - mediaan - Getallenas en assenstelsel - Gehele getallen met

Nadere informatie

REKENSPEL: HANDLEIDING VOOR DE BEGELEIDER

REKENSPEL: HANDLEIDING VOOR DE BEGELEIDER REKENSPEL: HANDLEIDING VOOR DE BEGELEIDER A. Doel van het spel Door dit spel te spelen kunnen leerlingen de optrekking, de aftrekking en de vermenigvuldiging met natuurlijke getallen inoefenen. B. Leerplandoel

Nadere informatie

Uitspanning Het Klaverblad Holstweg 44a Olst. Binnenspelen

Uitspanning Het Klaverblad Holstweg 44a Olst. Binnenspelen Binnenspelen MANNETJES SPEL Materiaal: stok met daaraan een bal aan touw, deze moet aan het spel bevestigd worden. De speler moet de kegels omgooien met de bal aan het koord. De kegel die omvalt, en blijft

Nadere informatie

De kandidaten: jullie taak is het maken van de opdrachten, opzoeken van theorie en het zoeken naar de mol.

De kandidaten: jullie taak is het maken van de opdrachten, opzoeken van theorie en het zoeken naar de mol. Dossieropdracht 4 Wie is de mol? Opdracht Je gaat het spel Wie is de mol? spelen. Dit doe je in een groep van circa acht personen, die wordt gemaakt door de docent. In je groep moet je acht vragen beantwoorden

Nadere informatie

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A

Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Rekentijger - Groep 7 Tips bij werkboekje A Omtrek en oppervlakte (1) Werkblad 1 Van een rechthoek die mooi in het rooster past zijn lengte en breedte hele getallen. Lengte en breedte zijn samen gelijk

Nadere informatie

PEDAGOGISCH DOSSIER DE RONDE VAN BELVUE

PEDAGOGISCH DOSSIER DE RONDE VAN BELVUE PEDAGOGISCH DOSSIER DE RONDE VAN BELVUE NT2 EN ONDERWIJS VOOR NIEUWKOMERS Beste lesgever, Je ontdekt het BELvue museum met je klas zonder gids. Je begeleidt dus zelf de activiteit met behulp van deze handleiding

Nadere informatie

Voorbereiding post 1. Mens en eik Groep 1-2-3

Voorbereiding post 1. Mens en eik Groep 1-2-3 Voorbereiding post 1 Mens en eik Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 1: Mens en eik, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkbladen Opruimen

Nadere informatie

HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL

HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL HANDLEIDING HET IJSBERENSPEL Pagina 1 van 7 1.! Artikelen behorende bij het spel... 1! 2.! Doel... 1! 3.! Spel klaar zetten... 1! 4.! Aantal deelnemers... 2! 5.! Meer informatie... 2! 6.! Speluitleg...

Nadere informatie

-

- Een strategisch spel voor 2 spelers - vanaf 8 jaar. Duurtijd: ca. 30 minuten. 1 houten spelbord (dit spel maakt geen gebruik van de rode stippen op het spelbord) 14 lichte pionnen 14 donkere pionnen De

Nadere informatie

Deel C. Breuken. vermenigvuldigen en delen

Deel C. Breuken. vermenigvuldigen en delen Deel C Breuken vermenigvuldigen en delen - 0 Sprongen op de getallenlijn. De sprongen op de getallenlijn zijn even groot. Schrijf passende breuken of helen bij de deelstreepjes. 0 Welk eindpunt wordt bereikt

Nadere informatie

Waarom WAB? Organisatie WAB. 27 november De vrije ruimte in 1A. Basisvorming 27/28 lestijden per week invulling wettelijk bepaald

Waarom WAB? Organisatie WAB. 27 november De vrije ruimte in 1A. Basisvorming 27/28 lestijden per week invulling wettelijk bepaald 7 november 0 Dag van wiskunde 8 november 0 KULAK Wendy Luyckx Bob Roefs Mark Verbelen Paul Verbelen Waarom WAB? Leerlingen warm maken om door te stromen naar sterke wiskundige richtingen Organisatie WAB

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 6 WISKUNDE P. 02-03 Metend Rekenen PROESSOR SUPERICIE De leerlingen berekenen de oppervlakte van een balk, kubus, cilinder. P. 0-05 Bewerkingen CIJERSLAG De leerlingen

Nadere informatie

Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest

Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest Met deze rekenmemory oefen je het tellen en cijferherkenning. De rekenmemory is toegespitst op thema feest! Wat heb je nodig? schaar printer

Nadere informatie

groep 8 blok 7 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch

groep 8 blok 7 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch blok 7 groep 8 antwoorden Malmberg s-hertogenbosch blok 7 les 3 3 Reken de omtrek en de oppervlakte van de figuren uit. Gebruik m en m 2. 1 m C Omtrek figuur C 20 m Oppervlakte figuur C 22 m 2 A B Omtrek

Nadere informatie

De laatste 37 minuten (voor 3 of 4 spelers)

De laatste 37 minuten (voor 3 of 4 spelers) De laatste 37 minuten (voor 3 of 4 spelers) Inleiding Dit spel stelt de laatste 37 minuten van de stad Pompeii voor, die op 24 augustus van het jaar 79 na Christus door de Vesuvius verwoest werd. Red je

Nadere informatie

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch blok 11 groep 4 naam:... Malmberg s-hertogenbosch blok 11 les 6 0 Kleur de antwoorden van de tafel van 2 geel en de tafel van 5 rood. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. HOOFDSTUK 6 AFRONDEN Inleiding Cijfers Verstandig afronden 48 BLZ

INHOUDSOPGAVE. HOOFDSTUK 6 AFRONDEN Inleiding Cijfers Verstandig afronden 48 BLZ INHOUDSOPGAVE BLZ HOOFDSTUK 1 DOMEIN A: GETALLEN 15 1.1. Inleiding 15 1.2. Cijfers en getallen 15 1.3. Gebroken getallen 16 1.4. Negatieve getallen 17 1.5. Symbolen en vergelijken van getallen 19 HOOFDSTUK

Nadere informatie

-

- Een strategisch spel voor 2 spelers vanaf 8 jaar. Duurtijd: afhankelijk van het verloop van het spel. 64 houten pennetjes (alle houten pennetjes zijn gekleurd aan beide zijden) De winnaar is de speler

Nadere informatie

Opgave 1 - Uitwerking

Opgave 1 - Uitwerking Opgave 1 - Uitwerking Om dit probleem op te lossen moeten we een zogenaamd stelsel van vergelijkingen oplossen. We zetten eerst even de tips van de begeleider onder elkaar: 1. De zak snoep weegt precies

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Eindtermen wiskunde. 1. Getallen. Nr. Eindterm B MB NB Opm. B = behaald MB = meer behaald NB = niet behaald Opm. = opmerking

Eindtermen wiskunde. 1. Getallen. Nr. Eindterm B MB NB Opm. B = behaald MB = meer behaald NB = niet behaald Opm. = opmerking Eindtermen wiskunde B = behaald MB = meer behaald NB = niet behaald Opm. = opmerking 1. Getallen 1.1 Tellen en terugtellen met eenheden, tweetallen, vijftallen en machten van tien 1.2 Functies van natuurlijke

Nadere informatie

MONOPOLY Kampioenschap spelregels:

MONOPOLY Kampioenschap spelregels: MONOPOLY Kampioenschap spelregels: DOEL is als enige speler over te blijven als alle anderen failliet zijn. Dit doe je door bezittingen te kopen en ander spelers die er eindigen huur te laten betalen.

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Deel A. Breuken vergelijken

Deel A. Breuken vergelijken Deel A Breuken vergelijken - - 0 Breuken en brokken (). Kleur van elke figuur deel. Doe het zo nauwkeurig mogelijk.. Kleur van elke figuur deel. Doe het telkens anders.. Kleur steeds het deel dat is aangegeven.

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Met de wind mee Groep 4-5

Voorbereiding post 4. Met de wind mee Groep 4-5 Voorbereiding post 4 Met de wind mee Groep 4-5 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Met de wind mee, voor groep 4 en 5. Inhoud: Algemeen Bord Spel Werkbladen Opruimen

Nadere informatie

Educatief spel: water als oplosmiddel

Educatief spel: water als oplosmiddel Educatief spel: water als oplosmiddel Instructiefiche leerlingen: spelregels Praktisch: Aantal spelers: 2-4 Elke speler kiest een verschillende kleur pion. (rood, groen, blauw of geel) Hoe starten? Alle

Nadere informatie

De moord op ons Neroke

De moord op ons Neroke De moord op ons Neroke Door wie, waarmee, en waar werd Nero vermoord? Los deze vreselijke moord op...voor er nog slachtoffers vallen. Het is duidelijk...carmen heeft jouw hulp nodig. Alleen met jouw hulp

Nadere informatie

Naam:... ZELFEVALUATIE WISKUNDE A-STROOM (het 60-puntenplan) WAT KAN IK AL? / WAT MOET IK NOG HERHALEN? / WAT MOET IK NOG INOEFENEN?

Naam:... ZELFEVALUATIE WISKUNDE A-STROOM (het 60-puntenplan) WAT KAN IK AL? / WAT MOET IK NOG HERHALEN? / WAT MOET IK NOG INOEFENEN? ZELFEVALUATIE WISKUNDE A-STROOM (het 60-puntenplan) WAT KAN IK AL? / WAT MOET IK NOG HERHALEN? / WAT MOET IK NOG INOEFENEN? Voor de GETALLENLEER worden concreet volgende doelstellingen nagestreefd: Begripsvorming

Nadere informatie

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten.

Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Werkvorm 1 Stap 1 Voorafgaand aan het bestuderen van een nieuw onderwerp vatten leerlingen in kleine groepjes samen wat ze al van het onderwerp weten. Stap 2 Vervolgens formuleren ze vragen over wat ze

Nadere informatie

Choice RESTTABEL SOMMENTABEL DOBBELWORPEN. KHBO-Spellenarchief p p p

Choice RESTTABEL SOMMENTABEL DOBBELWORPEN. KHBO-Spellenarchief p p p Choice SOMMENTABEL RESTTABEL -p x1 x2 x3 x4 x5 x6 min plus 2 5 6 7 8 9 10 3 5 6 7 8 9 10 4 5 6 7 8 9 10 5 5 6 7 8 9 10 6 5 6 7 8 9 10 7 5 6 7 8 9 10 30p 8 5 6 7 8 9 10 9 5 6 7 8 9 10 10 5 6 7 8 9 10 11

Nadere informatie

Inleiding. Maar wat kunnen kinderen op welke leeftijd met dobbelstenen leren?

Inleiding. Maar wat kunnen kinderen op welke leeftijd met dobbelstenen leren? CLASSIFICO BEDRIJFSVISIE Wij helpen de kinderen op deze wereld met de eenvoud van onze producten, om de echt belangrijke dingen in het leven spelenderwijs te leren. 2 Inleiding Het idee voor de dobbelstenenmand

Nadere informatie

Hinkelbaan 4-kleurig, 10 velden, 30x30cm Artikelnummer: , Afmetingen:210x60cm

Hinkelbaan 4-kleurig, 10 velden, 30x30cm Artikelnummer: , Afmetingen:210x60cm Bent u het betonverven moe en wilt u tijdens de pauze het samen spelen en het meer bewegen van kinderen bevorderen? Dan is het aanbrengen van Pleinplakkers dé oplossing! Op een creatieve manier kan het

Nadere informatie

Spel: Zuren gebaseerd op Monopoly Inleiding:

Spel: Zuren gebaseerd op Monopoly Inleiding: Spel: Zuren gebaseerd op Monopoly Inleiding: De meesten jongeren hebben al ooit monopoly gespeeld en kunnen daarom ook snel aan de slag met het spel zonder dat er veel uitleg moet gegeven worden. Opgelet:

Nadere informatie

8 ½ Amigo, 2005 Haim SHAFIR 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten

8 ½ Amigo, 2005 Haim SHAFIR 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten 8 ½ Amigo, 2005 Haim SHAFIR 2-5 spelers vanaf 8 jaar ± 30 minuten Spelmateriaal 38 gele getalkaarten met de cijfers van 1-4 en 6-8 34 speciale kaarten met de getallen 0, ½, 5, 9 en de geestkaart 1 blocnote

Nadere informatie

Memoriseren: Een getal is deelbaar door 10 als het laatste cijfer een 0 is. Of: Een getal is deelbaar door 10 als het eindigt op 0.

Memoriseren: Een getal is deelbaar door 10 als het laatste cijfer een 0 is. Of: Een getal is deelbaar door 10 als het eindigt op 0. REKENEN VIJFDE KLAS en/of ZESDE KLAS Luc Cielen 1. REGELS VAN DEELBAARHEID. Luc Cielen: Regels van deelbaarheid, grootste gemene deler en kleinste gemeen veelvoud 1 Deelbaarheid door 10, 100, 1000. Door

Nadere informatie

Opmerking 2: laat de tussenstap aanvankelijk luidop doen, later (als het vlot gaat) in stilte.

Opmerking 2: laat de tussenstap aanvankelijk luidop doen, later (als het vlot gaat) in stilte. MONDELINGE HERHALING REKENEN Luc Cielen De opgaven hieronder staan in een willekeurige volgorde genoteerd. 1 Neem een willekeurig getal. Bijvoorbeeld 37 of 256 enz. Laat elk kind een bepaald getal bijtellen.

Nadere informatie

Kern 6: geit-pauw-duif-ei

Kern 6: geit-pauw-duif-ei Kern 6: geit-pauw-duif-ei In deze kern leert uw kind Letters: g - ui - au - f - ei Woorden: geit, pauw, duif, ei Alle letters compleet In kern 6 leert uw kind de laatste nieuwe letters. Op het eind van

Nadere informatie

Examen Discrete Wiskunde donderdag 8 maart, 2018

Examen Discrete Wiskunde donderdag 8 maart, 2018 Examen Discrete Wiskunde 2017-2018 donderdag 8 maart, 2018 De opgaven dienen duidelijk uitgewerkt te zijn en netjes ingeleverd te worden. Gebruik hiervoor de ruimte onder de vraag; er is in principe genoeg

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 : REKENEN

Hoofdstuk 1 : REKENEN 1 / 6 H1 Rekenen Hoofdstuk 1 : REKENEN 1. Wat moet ik leren? (handboek p.3-34) 1.1 Het decimaal stelsel In verband met het decimaal stelsel: a) het grondtal van ons decimaal stelsel geven. b) benamingen

Nadere informatie

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers

SPELREGELS SPELMATERIAAL BIG BROTHER VOORBEREIDING roddeltabel confrontatiekaarten camerakaarten de 20 stemkaartjes SPELVERLOOP 4 spelers SPELREGELS Voor je ligt misschien wel het meest confronterende spel dat je ooit gespeeld hebt. Maar let wel: het is en blijft een spelletje. Dus neem de confrontaties met een flinke korrel zout! SPELMATERIAAL

Nadere informatie

marathon 1 Aangepast spelenset voor bejaarden Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be

marathon 1 Aangepast spelenset voor bejaarden Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be marathon 1 Aangepast spelenset voor bejaarden Caritas West-Vlaanderen vzw Bosdreef 5 8820 Torhout 050 74 56 22 kb@caritaswest.be Spelwijzer Marathon 1 De zes spelen uit de marathon kunnen afzonderlijk

Nadere informatie

Die sieben Siegel Amigo, 2003 DORRA Stefan 3-5 spelers vanaf 10 jaar ± 45 minuten

Die sieben Siegel Amigo, 2003 DORRA Stefan 3-5 spelers vanaf 10 jaar ± 45 minuten Die sieben Siegel Amigo, 2003 DORRA Stefan 3-5 spelers vanaf 10 jaar ± 45 minuten Spelmateriaal 75 speelkaarten met de waardes 1 tot en met 15 in de kleuren rood, geel, groen, blauw en paars ; 27 zegels

Nadere informatie

Doel van het spel Stapel tegels met overeenkomstige eigenschappen zo hoog mogelijk op elkaar.

Doel van het spel Stapel tegels met overeenkomstige eigenschappen zo hoog mogelijk op elkaar. Voor: Speeltijd: Spelauteur: Vormgeving: 1-4 spelers 5-55 minuten Sabine Opstelten 2DSign NL Over Katoiz Katoiz is een ontwikkelingsspel. Het is een spel dat aangepast kan worden aan de ontwikkelingsfase

Nadere informatie

Verdeling van de groepjes

Verdeling van de groepjes Groot Triviant Spel idee Ook dit jaar wilden wij, Zadkine Spijkenisse en Stichting Welzijn Ouderen (SWO) weer mee doen aan het Festival van het Leren (voorheen week van het leren). We zijn begonnen met

Nadere informatie

getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis!

getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis! getalkaartjes 20 spelsuggesties voor thuis! Flitsen voor de allerkleintjes. (kind met ouder) de getalkaartjes 1 t/m 10 worden samen uit het doosje gezocht het kind legt de getalkaartjes zelf voor zich

Nadere informatie

Doel van het spel Verdien zoveel mogelijk punten met het goed beantwoorden van de vragen. Inhoud. Voorbereiding

Doel van het spel Verdien zoveel mogelijk punten met het goed beantwoorden van de vragen. Inhoud. Voorbereiding Spelregels Speeltijd: 30 minuten antal spelers: -4 Groep 4 t/m 8 en ouder(s) Inhoud. Speelbord. dobbelstenen 3. 4 Squla pionnen 4. 5 vragenkaarten per groep: 4, 5, 6, 7, 8 en ouder(s) 5. Nakijkkaart 6.

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Hap, ik heb je! Groep 7-8

Voorbereiding post 2. Hap, ik heb je! Groep 7-8 Voorbereiding post 2 Hap, ik heb je! Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 2: Hap, ik heb je! voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel Opruimen

Nadere informatie

SMART-finale Ronde 1: 5-keuzevragen

SMART-finale Ronde 1: 5-keuzevragen SMART-finale 2019 Ronde 1: 5-keuzevragen Ronde 1 bestaat uit 16 5-keuzevragen. Bij elke vraag is precies één van de vijf antwoorden juist. Geef op het antwoordformulier duidelijk jouw keuze aan, door per

Nadere informatie

Deel 12 en 13 van De Wiskanjers Zorg: Curriculumdifferentiatie

Deel 12 en 13 van De Wiskanjers Zorg: Curriculumdifferentiatie Deel 12 en 13 van De Wiskanjers Zorg: Curriculumdifferentiatie Deze mappen willen wegwijzers aanreiken om vanuit begrip en respect het beste te halen uit die leerlingen die de basis wiskundeleerstof uit

Nadere informatie

Docentenhandleiding Wiskonopoly

Docentenhandleiding Wiskonopoly Docentenhandleiding Wiskonopoly Benodigdheden buiten speelbord en bijgevoegde kaarten per spel. 2 dobbelstenen 4 speelstukken (lopers) strijkkralen kompasroos Uitrekenpapier Per spel een soort geldbiljetten

Nadere informatie

START WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2007 Je hebt 60 minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 600.

START WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2007 Je hebt 60 minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 600. START WISKUNDE-ESTAFETTE RU 2007 Je hebt 60 minuten voor 20 opgaven. Het totaal aantal te behalen punten is 600. Estafette-opgave 1 (20 punten, rest 580 punten) Vier bij vier. In een schema van vier maal

Nadere informatie

KLOK MONOPOLY. Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig. Je neemt dus maar de helft van de paarse kaartjes uit de doos!

KLOK MONOPOLY. Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig. Je neemt dus maar de helft van de paarse kaartjes uit de doos! KLOK MONOPOLY Materiaal: Het speelbord van Monopoly Iedere speler heeft 1 pion en de 32 huisjes in dezelfde kleur nodig 1 dobbelsteen De klok kaartjes in de verschillende kleuren op het speelbord) (deze

Nadere informatie

Primo Calculino. Selecta + +

Primo Calculino. Selecta + + Primo Calculino Selecta + + = Primo Calculino Alleen wat past komt in de zak. Een mathematisch leerspel met veel varianten. Soort spel: Leerspel Spelers: 2 tot en met 4 spelers vanaf 5 jaar Inhoud: 1 spelfiguur

Nadere informatie

Deel 1: Getallenkennis

Deel 1: Getallenkennis Deel 1: Getallenkennis 1 Natuurlijke getallen 10 1.1 De waarde van cijfers in natuurlijke getallen 10 Les 1: Natuurlijke getallen kleiner dan 100 000 10 Les 2: Natuurlijke getallen kleiner dan 1 000 000

Nadere informatie

Jijbent.nl: spelregels Egelrace. Frank Nestel Copyright 2017 University Games

Jijbent.nl: spelregels Egelrace. Frank Nestel Copyright 2017 University Games Jijbent.nl: spelregels Egelrace Frank Nestel Copyright 2017 University Games Inhoud Spelregels Egelrace...1 Inleiding en doel van het spel...1 Het spelverloop...2 Geblokkeerde Egels...2 Stap 1: Dobbelen...2

Nadere informatie

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE

VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE VOORBEELDMATERIAAL HOEKENBOX LEERJAAR 5 WISKUNDE P. 0-03 Metend Rekenen WINKELTIJD De leerlingen berekenen inkoopprijs, verkoopprijs, winst of verlies.. P. 0-05 Getallenkennis KRIEBELCIJERS De leerlingen

Nadere informatie

Mauritius Mokka Bombay Ceylon Batavia. Kaap de Goede Hoop (de veilige haven)

Mauritius Mokka Bombay Ceylon Batavia. Kaap de Goede Hoop (de veilige haven) Bij de start van het spel is iedere speler schipper van een VOC-schip. Het uiteindelijk doel is om dit VOC-schip in te ruilen voor een Batavia-schip en daarmee als eerste de haven van de stad Batavia te

Nadere informatie