INLEIDING WETGEVING SPECIFIEKE INFORMATIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INLEIDING WETGEVING SPECIFIEKE INFORMATIE"

Transcriptie

1 INLEIDING Niet-ioniserende straling is een verzamelnaam voor een aantal soorten straling, die in lage doseringen en zonder langdurige blootstelling niet schadelijk zijn. Niet-ioniserende straling kan zelfs bij zeer hoge intensiteitniveaus geen ionisatie in biologische systemen (lichaamscellen) veroorzaken. Dit is het grote verschil met ioniserende straling. Effecten kunnen echter wel ontstaan: opwarming of het veroorzaken van elektrische stromen in weefsels en cellen. Blootstelling aan hogere doseringen of concentraties kunnen dus wel gevaarlijk zijn voor de mens, zoals radiofrequente straling van seal-machines en zendapparatuur, infrarode straling van lasbogen, hete voorwerpen en lasers (bijvoorbeeld de laserpen!) en UVstraling van lasprocessen, en sterilisatielampen. Over effecten als vermoeidheid, slaperigheid en carcinogeniteit is nog veel minder bekend. Er is veel discussie op dit terrein gaande, bijvoorbeeld wanneer het gaat om de veiligheid van mobiele telefoons, GSM-zendmasten, radars en dergelijke. WETGEVING Er zijn in de arbowet en het arbobesluit geen wettelijke vastgelegde normen m.b.t. nietioniserende straling vastgelegd. Dat betekent niet dat alles op het gebied van de nietioniserende straling is toegestaan. De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving en zal schadelijke effecten van niet-ioniserende straling dus tegen moeten gaan. Apparaten en machines die niet-ioniserende straling uitzenden moeten deugdelijk geconstrueerd zijn. Voor elke soort straling zijn gezondheidskundige limieten vastgesteld. Het opsporen en beoordelen van bronnen van niet-ioniserende straling hoort bij de wettelijk verplichte risico-inventarisatie die een organisatie moet uitvoeren. Werkgevers moeten maatregelen nemen om een overschrijding van de limieten te voorkomen. SPECIFIEKE INFORMATIE UV-straling (frequentie tussen 750x10 12 en 3000x10 12 Hz): De belangrijkste organen die door UV worden aangedaan zijn de huid en de ogen. UV- A straling dringt het diepste door en is daarmee het gevaarlijkste. Acute effecten zijn verbranding van de huid ( zonnebrand ) en hoorn- en bindvliesonsteking ( lasogen ). Op de lange termijn kunnen huidkanker en staar (vertroebeling van de ooglens) het gevolg zijn.

2 UV-licht met een golflengte kleiner dan 240 nm kan zuurstof omzetten in ozon. Ozon is een zeer schadelijke stof (MAC-waarde is 0,06 ppm tgg 1 uur). De Gezondheidsraad heeft een advies uitgebracht over de maximale blootstelling aan UV-straling (1993). Onbedoelde UV-straling dient zoveel mogelijk beperkt te worden. Zichtbaar licht (frequentie tussen 385x10 12 en 750x10 12 Hz) en Infrarood (frequentie tussen 3x10 11 en 385x10 12 Hz) De schade die in het zichtbare deel van het spectrum kan optreden is beperkt. Ogen hebben een eigen beschermingsmechanisme ( dichtknijpen van ogen ). Alleen bij een teveel aan zichtbaar licht kan schade aan de ogen ontstaan. De kans op schade aan het netvlies is het grootste bij een golflengte tussen de 400 en 500 nm ( blue light hazard ). Infrarood wordt opgedeeld in drie frequentiegebieden: IR-A, IR-B en IR-C. Infraroodstraling met een kleine golflengte (IR-A) kan tot diep in de huid en de ogen doordringen en voor thermische (warmte) schade zorgen van de netvliezen. Bij chronische blootstelling van de ogen kan staar ontstaan. Golflengtes die horen bij IR-B en IR-C kunnen niet verder doordringen dan de hoornvliezen en veroorzaken minder schade. De huid kan door overmatige blootstelling aan infrarood verbranden. De normering voor dit deel van het spectrum is zeer ingewikkeld omdat de gevoeligheid van het lichaam sterk afhankelijk is van de uitgezonden golflengte. Bovendien zijn de verschillende lichaamsdelen niet allemaal even gevoelig. Meer informatie hierover is te vinden in het advies van de Gezondheidsraad (1993). Microgolven (frequentie tussen 3x10 8 en 3x10 11 Hz) en radiogolven (frequentie tussen 3x10 5 en 3x10 8 Hz) Microgolven veroorzaken een stijging van de temperatuur van het blootgestelde weefsel. De meest gevoelige organen in deze zijn de ogen, de huid en de testikels. Duidelijke bewijzen voor bijkomende (subjectieve) klachten als hoofdpijn, geïrriteerdheid en slaperigheid zijn er niet, maar worden wel vaak genoemd in de literatuur. De effecten van radiogolven zijn grotendeels te vergelijken met de effecten van microgolven. Het aanraken van een voorwerp dat zich bevindt in een gebied met sterke radiofrequente straling kan zelfs brandwonden veroorzaken. Aan radiogolven worden veel subjectieve klachten toegeschreven: hoofdpijn, slaapstoornissen, vermoeidheid, algemene zwakte e.d.. Bij het vaststellen van de limieten wordt gekeken naar de niveaus van stroomdichtheid (in ma/m 2 ) en de opname capaciteit daarvan in het lichaam. Deze variabele wordt de Specific Absorption Rate genoemd (de SAR ). Echter de SAR en de geïnduceerde stroom in de mens is niet meetbaar. Als blootstellingslimieten zijn daarom afgeleide grootheden vastgesteld die wel meetbaar zijn: de sterkte van het elektrische- en het magnetische veld.

3 In het advies van de Gezondheidsraad (1997) over micro- en radiogolven worden blootstellinglimieten gegeven voor radiofrequente- en microgolfstraling per frequentiegebied. STATISCHE ELEKTRISCHE EN MAGNETISCHE VELDEN/ELF-VELDEN (frequentie lager dan 3x10 5 Hz) Elektromagnetische velden zijn onder te verdelen in statische en ELF-velden. Statische elektrische velden zijn vaak natuurlijke velden zoals het aardmagnetisch veld en velden die tijdens omweer ontstaan terwijl de technische velden (d.w.z. door menselijk handelen opgewekt) vooral wisselvelden zijn met een frequentie van 50 Hz. Deze velden worden veroorzaakt door hoogspanningsdraden en elektrische apparatuur. Er is veel onduidelijkheid over de effecten die de elektromagnetische en magnetische velden teweegbrengen. Zeker is dat personen die gebruik maken van elektronische hulpmiddelen (pacemakers, gehoorapparaten) hinder of schade kunnen ondervinden van ELF-velden In uitzonderlijke situaties met zeer hoge veldsterktes zouden acute gezondheidseffecten bij de mens kunnen ontstaan. Volgens de Gezondheidsraad zijn, volgens de huidige inzichten, geen gezondheidsklachten te verwachten van ELF-velden onder normale omstandigheden. Adviezen over de maximale blootstelling zijn te vinden in verschillende adviezen van de Gezondheidsraad (zie literatuurlijst). Voor personen met een pacemaker moet een limietwaarde worden aangehouden van 0,5 mt. Maatregelen tegen de gevaren van rondvliegend metaal moeten genoemd worden bij fluxdichtheden hoger dan 3 mt. Analoge horloges, credit cards, computer diskettes kunnen negatief worden beïnvloed bij blootstelling hoger dan 1 mt (dit levert vooral ongemak, maar geen veiligheidsrisico s). IMPLEMENTATIE OP DE UT Er zijn vele bronnen voor niet-ioniserende straling binnen de UT. In de praktijk blijkt dat bijna iedereen blootgesteld wordt aan één of meerdere bronnen van niet-ioniserende straling. Het grootste deel daarvan is niet van belang wanneer gekeken wordt naar mogelijke schade voor de gezondheid. Echter, het is wel van belang dat er voldoende inzicht is in het al dan niet aanwezig zijn van bronnen die bedoeld of onbedoeld nietioniserende straling uitzenden. UITVOEREN RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE

4 De inventarisatie moet gericht zijn op het in kaart brengen van schadelijke bronnen van niet-ioniserende straling en de situaties waarin blootstelling aan deze bronnen plaats kan vinden. De grens tussen wel en niet schadelijk is niet makkelijk aan te geven, maar bij twijfel zal een nadere inventarisatie noodzakelijk zijn. Bedacht dient te worden dat blootstelling vaak het gevolg is van een niet bedoeld vrijkomen (zoals UV-straling bij laswerk). Een inventarisatie is in ieder geval noodzakelijk indien: ultraviolette straling vrijkomt of wordt gebruikt: bij lasers (zie ook Richtlijnen en Voorschriften bij gebruik van lasers ), bij lassen en bij desinfectie d.m.v. UV-licht; infrarode straling vrijkomt: lassen, lasers; wordt gewerkt met radiofrequente bronnen zoals (radio)zenders, industriële magnetrons, plastic sealers; medewerkers werken met: grote statische elektromagnetische velden (NMR), elektrolyse apparatuur, hoogspanningskabels. I GEGEVENS OVER DE BRONNEN: Wat is de niet-ioniserende bron : Geef aan om welke bron het gaat (UV, IR etc.); Gegevens over de grootte van de bron Wat zijn de relevante frequenties van de straling en wat is de bijbehorende golflengte. De gegevens kunnen bekend zijn (fabrikant, leverancier). Mogelijk moeten metingen plaatsvinden. Deskundigheid op het gebied van het uitvoeren van dergelijke metingen is noodzakelijk; neem hierover contact op met een arbeidshygiënist of veiligheidskundige van de Arbo- en Milieudienst; Effecten die kunnen optreden De mogelijke schadelijke effecten die kunnen optreden door contact met de nietioniserende straling (risico's voor met name huid en oog of het vrijkomen van andere gassen zoals ozon). Hierbij moet gebruik worden gemaakt van de meest recente informatie die bekend is uit publicaties van de Gezondheidsraad (zie literatuurlijst en II GEGEVENS OVER WERKZAAMHEDEN Bij welke werkzaamheden kan niet-ioniserende straling vrijkomen. Is dit: Bedoelde straling (zender, UV-desinfectie); Onbedoelde straling (vrijkomend bij b.v. lassen of wanneer er gebruik wordt gemaakt van lasers (continue, periodiek). III BLOOTGESTELDE GROEP(EN)

5 Welke (groepen van) medewerkers, studenten of andere aanwezigen kunnen in aanraking komen met de bron; Zijn er eventuele risicogroepen die risico lopen bij blootstelling (denk bijvoorbeeld aan personen met pacemakers). IV PLAN VAN AANPAK Geef aan welke maatregelen genomen worden ter voorkoming van het optreden van schadelijke effecten. Denk hierbij aan de volgende zaken: OPTISCHE STRALING/IR-STRALING/UV-STRALING: Omhul de bron. Bijna elk materiaal is hiervoor bruikbaar: glas, perspex, gordijnen; Bewaar afstand tot de bron (straling neemt af met kwadraat van de afstand); Houd de tijd waarmee met de bron gewerkt wordt, beperkt; Bescherm oog en huid (d.m.v. persoonlijke bescherming). Denk eraan dat de gebruikte bril beschermt tegen de juiste golflengte; Als nevenproduct kunnen als gevolg van verhitting - ozon of andere schadelijke gassen vrij komen. Gebruik dan goede afzuiging. RADIOFREQUENT/MICROGOLFSTRALING Tref voorzorgsmaatregelen aan apparatuur waardoor het maximale stralingsniveau nooit hoger kan worden dan strikt noodzakelijk is voor het goed functioneren; Voorzie de bron van een metalen omhulsel (kooi van Faraday, goed geaard); Schakel apparatuur uit als het niet wordt gebruikt; Breng een zonering aan in de ruimte zodat personen niet ongemerkt in een hoog stralingsveld terecht komen; Bewaar afstand tot de bron (straling neemt af met kwadraat van de afstand); Er zijn weinig mogelijkheden qua persoonlijke beschermingsmiddelen. ELF-STRALING Probeer de afstand stralingsbron medewerker zo groot mogelijk te houden; Schakel apparatuur uit als het niet wordt gebruikt; Pas maximale afschermingen toe door middel van opsluiting van stralingsbundels, afscherming van reflecties en omkasten van spanningvoerende delen; Markeer gebieden die potentieel gevaarlijk zijn voor personen met pacemakers. Markeer gebieden die gevaarlijk zijn in verband met het aantrekken van metaal en pasjes e.d. die kunnen worden ontregeld; Er zijn weinig mogelijkheden qua persoonlijke beschermingsmiddelen. LITERATUUR/VERDER LEZEN

6 1. Gezondheidsraad, Optische straling, gezondheidskundige adviezen voor blootstelling aan elektromagnetische straling met golflengten tussen 100 nm en 1 mm, Publicatie 93/ Gezondheidsraad UV-straling, Blootstelling van de mens aan UV-straling, Publicatie 86/ Gezondheidsraad, Blootstelling aan elektromagnetische velden (0 Hz - 10 MHz), Publicatie 00/ Gezondheidsraad, Gevaren van microgolfstraling en de daaruit afgeleide aanvaardbare stralingsniveaus, Publicatie 75/ Gezondheidsraad Radiofrequente elektromagnetische velden, Publicatie 97/ Elektromagnetische straling in arbeidssituaties, Ministerie van SZW, (website gezondheidsraad). 8. Brochure van ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: Veilig werken met niet-ioniserende straling en velden (zie BIJLAGE 1: INFORMATIE OVER NIET- IONISERENDE STRALING Straling wordt gekenmerkt door de frequentie van de straling (in Hertz) en de golflengte van de straling (in meter). Niet-ioniserende straling heeft een frequentie lager dan 3x10 15 Hertz (Hz) wat overeenkomt met een golflengte groter dan 100 nm. NAAMGEVING De naamgeving rondom niet-ioniserende straling is vaak erg verwarrend. Voor verschillende straling worden verschillende termen gebruikt (zichtbaar licht wordt uitgedrukt in een golflengte en microgolven met de frequentie). In het frequentiegebied waarin sprake is van zeer grote golflengten wordt niet over 'elektromagnetische straling' gesproken, maar over 'elektrische- en magnetische velden'. Als vuistregel kan aangehouden worden dat wanneer de afstand bron blootgestelde korter is dan één golflengte dan wordt gesproken over velden ; is deze afstand langer dan een golflengte dan wordt gesproken over straling. De grens ligt ongeveer bij golven met een frequentie van 100 MHz. In onderstaande tabel zijn de verschillende soorten straling ingedeeld naar golflengte en frequentie. Daarnaast is de meest gebruikte aanduiding aangegeven. Soort straling Golflengte Frequentie Meest gebruikte aanduiding ELF-velden > 3000 m < 0,3 MHz(1) Elektromagnetische veld (V/m) en magnetische fluxdichtheid (T) Radiogolven m 0,3-300 Mhz Elektromagnetisch veld (V/m) Microgolven mm 0,3-300 GHz Frequentie (Hz)

7 Infraroodstraling 0, µm Zichtbaar licht nm UV straling nm 0,3-385 THz THz THz Golflengte (m): IR-A: nm IR-B: nm IR-C: nm Golflengte (m) Golflengte (m): UV-A: nm UV-B: nm UV-C: nm (1): M (mega) = 10 6 G (giga) = 10 9 T (tera) = 10 12

vervolg VEILIG werken in de buurt van antennes

vervolg VEILIG werken in de buurt van antennes ELEKRTOMAGNETISCH SPECTRUM Het elektromagnetische spectrum bevat de volgende frequenties, gerangschikt van uiterst lage tot ultrahoge frequentie: extreem lage frequenties laagfrequente golven radiogolven

Nadere informatie

Bijlage 1: Begripsbepaling t.a.v. elektromagnetische straling en velden

Bijlage 1: Begripsbepaling t.a.v. elektromagnetische straling en velden Bijlage 1: Begripsbepaling t.a.v. elektromagnetische straling en velden Elektromagnetische straling (EM-straling) omvat zowel ioniserende als niet-ioniserende straling: Ioniserende straling is EM-straling

Nadere informatie

Bijlage bij memo van wethouder J. Helms aan de commissie Economie en Mobiliteit ten behoeve van de vergadering van 22 maart 2011.

Bijlage bij memo van wethouder J. Helms aan de commissie Economie en Mobiliteit ten behoeve van de vergadering van 22 maart 2011. Zendmast Croy Bijlage bij memo van wethouder J. Helms aan de commissie Economie en Mobiliteit ten behoeve van de vergadering van 22 maart 2011. AANVULLENDE INFORMATIE A Eigenschappen en toepassingen van

Nadere informatie

Registratie-richtlijnen B006 NIET-IONISERENDE STRALING

Registratie-richtlijnen B006 NIET-IONISERENDE STRALING en NIET-IONISERENDE STRALING 1 (Inclusief 502.01: Hittestaar; 502.02: Conjunctivale aandoeningen door UV-straling; 507: Mijnwerkers-nystagmus) Toelichting op de richtlijn Niet-ioniserende straling met

Nadere informatie

Stralingshygiëne bij het gebruik van radiofrequente (RF-) stralingsbronnen door radiozendamateurs. EMC/EMF-commissie Willem J. van Gaalen, PAØWJG

Stralingshygiëne bij het gebruik van radiofrequente (RF-) stralingsbronnen door radiozendamateurs. EMC/EMF-commissie Willem J. van Gaalen, PAØWJG Introductie tot de.. Stralingshygiëne bij het gebruik van radiofrequente (RF-) stralingsbronnen door radiozendamateurs EMC/EMF-commissie Willem J. van Gaalen, PAØWJG 18 September 2010 N-WG001B Agenda In

Nadere informatie

Elektro Magnetische Velden (EMV) in Arbeidssituaties

Elektro Magnetische Velden (EMV) in Arbeidssituaties Elektro Magnetische Velden (EMV) in Arbeidssituaties NVVK congres 29 maart 2017 1 Doel De NVS kent een viertal afdelingen. Afdeling Industriële Stralingsveiligheid (IS) Afdeling Bedrijfs-Gezondheidszorg

Nadere informatie

Gezondheid en elektromagnetische velden (Bron nationaal antennebureau)

Gezondheid en elektromagnetische velden (Bron nationaal antennebureau) Gezondheid en elektromagnetische velden (Bron nationaal antennebureau) Onderzoek Effecten Blootstellinglimieten Wonen en werken Weigeren van een bouwvergunning Iedereen wordt op vrijwel elk moment van

Nadere informatie

L3G C.18 Niet ioniserende straling

L3G C.18 Niet ioniserende straling L3G 06.05.C.18 Niet ioniserende straling Introductie Doel Toepassing Niet-ioniserende straling is een verzamelnaam voor een aantal soorten straling, die in lage doseringen en zonder langdurige blootstelling

Nadere informatie

vervolg VEILIG werken in de buurt van antennes

vervolg VEILIG werken in de buurt van antennes ELEKRTOMAGNETISCH SPECTRUM Het elektromagnetische spectrum bevat de volgende frequenties, gerangschikt van uiterst lage tot ultrahoge frequentie: extreem lage frequenties laagfrequente golven radiogolven

Nadere informatie

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme Zonnestraling Samenvatting De Zon zendt elektromagnetische straling uit. Hierbij verplaatst energie zich via elektromagnetische golven. De golflengte van de straling hangt samen met de energie-inhoud.

Nadere informatie

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM)

De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) Uw kenmerk : - Bijlagen : - Geachte minister, In het overleg op 27 september met de leiding van de Gezondheidsraad bracht u

Nadere informatie

MRI magnetic resonance imaging

MRI magnetic resonance imaging MRI magnetic resonance imaging MRI is een diagnostische beeldvormingstechniek op basis van niet-ioniserende straling (elektromagnetische velden) Werking Trends in MRI Voor de klinische toepassing van MRI

Nadere informatie

Niet ioniserende straling in de arbeidsomgeving. R. Heerlien, MSc

Niet ioniserende straling in de arbeidsomgeving. R. Heerlien, MSc Niet ioniserende straling in de arbeidsomgeving R. Heerlien, MSc Niet ioniserende straling (Kunstmatige) optische straling EMV Kunstmatige optische straling Opgewekt vanuit een kunstmatige bron: Zonlicht

Nadere informatie

Implementatie van de Europese richtlijn elektromagnetische velden in Nederland. Rianne Stam

Implementatie van de Europese richtlijn elektromagnetische velden in Nederland. Rianne Stam Implementatie van de Europese richtlijn elektromagnetische velden in Nederland Rianne Stam 1 RIVM, 25 e NVvA Symposium, 13-4-2016 Inhoud Risico s van EMV Blootstellingslimieten EMV op de werkplek EMV-regelgeving

Nadere informatie

Kunstmatige Optische Straling

Kunstmatige Optische Straling Kunstmatige Optische Straling Wat moet / kan een arbeidshygiënist ermee? Wendel Post Paul Beumer Christiaan Schumacher 14 april 2011 Programma 1. Wat is Kunstmatige Optische Straling? 2. Waarom voor de

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Blootstelling aan elektromagnetische velden die afkomstig zijn van apparatuur voor mobiele telecommunicatie is in toenemende mate een bron van zorg in de maatschappij.

Nadere informatie

RI & E Elektromagnetische velden

RI & E Elektromagnetische velden RI & E Elektromagnetische velden Een onzichtbaar gezondheidsrisico? 17 april 2013 Marijke Smulders Sieben Arbeidshygiëniste Océ Technologies BV Inleiding 1. Inleiding 2. Gezondheidsrisico s 3. Methode

Nadere informatie

Meten van elektromagnetische velden, een vak apart

Meten van elektromagnetische velden, een vak apart Meten van elektromagnetische velden, een vak apart Een handreiking voor het beoordelen van veldsterktemetingen. Inleiding Medewerkers van het Antennebureau, de GGD en en gemeentes krijgen geregeld vragen

Nadere informatie

VEILIG WERKEN MET LASERBRONNEN

VEILIG WERKEN MET LASERBRONNEN VEILIG WERKEN MET LASERBRONNEN VEILIG WERKEN MET LASERBRONNEN In april 2010 is de Europese Richtlijn Kunstmatige optische straling, als verdere uitwerking van de ARBO-richtlijn, in werking getreden. Dit

Nadere informatie

GSM- en. Wat betekenen ze voor uw gezondheid? UMTS-antennes

GSM- en. Wat betekenen ze voor uw gezondheid? UMTS-antennes GSM- en Wat betekenen ze voor uw gezondheid? UMTS-antennes We bellen en internetten steeds vaker mobiel. Dat kan alleen via GSM- en UMTS-antennes, en die komen er dus steeds meer. De antennes roepen nogal

Nadere informatie

Showlaser veiligheidsvoorschriften

Showlaser veiligheidsvoorschriften Showlaser veiligheidsvoorschriften www.rf-laser.nl Laser klassen: Lasers zijn ingedeeld in vier hoofdklassen waarbij het risico voor de gebruiker per klasse toeneemt. De meeste klassen zijn op basis van

Nadere informatie

www.holistic-health.nl

www.holistic-health.nl TV-Rayex (kleur grijs/antraciet) De TV-Beeldscherm Rayex is de ideale oplossing om je te beschermen tegen straling van een tv of beeldscherm. De TV-Rayex werkt op een interferentie van 99,5 en is d.m.v.

Nadere informatie

VEMES protocol voor het meten van elektromagnetische straling

VEMES protocol voor het meten van elektromagnetische straling VEMES protocol voor het meten van elektromagnetische straling Versie 4. Datum: 15 maart 2016 Doel van dit protocol: Het vastleggen van de te hanteren meetmethoden voor het onderzoek naar laag- en hoogfrequente

Nadere informatie

meten van elektromagnetische velden, een vak apart Een handreiking voor het beoordelen van veldsterktemetingen

meten van elektromagnetische velden, een vak apart Een handreiking voor het beoordelen van veldsterktemetingen meten van elektromagnetische velden, een vak apart Een handreiking voor het beoordelen van veldsterktemetingen 2 inhoud 3 Inleiding Voorwaarden voor een goede oplossing Een goed omschreven meetprocedure

Nadere informatie

Informatiegids Oogbescherming

Informatiegids Oogbescherming Informatiegids Oogbescherming INHOUD Waarom oog- en gelaatsbescherming? Het oog en de gevaren Werking van het oog Soorten oogbescherming EN normeringen Markering van lens en montuur Lens typen en toepassingen

Nadere informatie

Elektromagnetische velden op het werk

Elektromagnetische velden op het werk Elektromagnetische velden op het werk Dit kennisbericht gaat over de risico's van blootstelling aan elektromagnetische velden in arbeidssituaties. In de klankbordgroep van het Kennisplatform is de wens

Nadere informatie

Floww health technology

Floww health technology Floww health technology Straling en Gezondheid Gerenommeerde wetenschappers zeggen dat straling de gezondheid kan beïnvloeden. Er zijn inmiddels vele duizenden wetenschappelijke onderzoeken die een verband

Nadere informatie

Antennebureau. Bart Huizing. Bleskensgraaf 8 oktober 2013

Antennebureau. Bart Huizing. Bleskensgraaf 8 oktober 2013 Antennebureau Bart Huizing Bleskensgraaf 8 oktober 2013 Inhoud Wat is het Antennebureau? Wat zijn antennes? Hoe zit het met de gezondheid? De rol van de gemeente Wat is het Antennebureau? Het bureau van

Nadere informatie

Bestek nr LNE/OL /12031/M&G. WiCa - Universiteit Gent/iMinds

Bestek nr LNE/OL /12031/M&G.  WiCa - Universiteit Gent/iMinds Infosessie onderwijs 28 november te Brussel Opzetten van een meetcampagne om de stralingsblootstelling van nieuwe technologieën en Wifi in scholen te bepalen Bestek nr LNE/OL201100024/12031/M&G Prof. Luc

Nadere informatie

Snelstartgids CJB26Q0ALAEB

Snelstartgids CJB26Q0ALAEB Snelstartgids CJB26Q0ALAEB Welkom! In deze beknopte gebruiksaanwijzing wordt uw USB-modem beschreven, wordt informatie gegeven over hoe u de beheerparameters kunt instellen en hoe u helpinformatie op de

Nadere informatie

EMV. Meten is niet altijd weten. Nick van den Hurk Arbeidshygiënist, RAH. Zeist, 11 april 2018

EMV. Meten is niet altijd weten. Nick van den Hurk Arbeidshygiënist, RAH. Zeist, 11 april 2018 EMV Meten is niet altijd weten. Nick van den Hurk Arbeidshygiënist, RAH Zeist, 11 april 2018 Wie is Nick? Nick A.J. van den Hurk (1988) Vinkel (NB) Radboud Universiteit Nijmegen RIVM NVSNIS NVvA Géén Natuurkundige

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond Basisschool Burgemeester Willeme i.r.t. zendmast

Welkom. Informatieavond Basisschool Burgemeester Willeme i.r.t. zendmast Welkom Informatieavond Basisschool Burgemeester Willeme i.r.t. zendmast 1 Blootstelling aan elektromagnetische straling in Nieuwstadt drs. Adèle Dummer 14 augustus 2012 2 Inhoud Nationaal Antennebeleid

Nadere informatie

A n t e n n e b u r e a u

A n t e n n e b u r e a u A n t e n n e b u r e a u Alles over antennes voor draadloze en mobiele communicatie Inhoud Inleiding 1 Waarom antennes? 2 Zonder antennes geen verbinding 3 Werking van een antenne 4 Antennes en gezondheid

Nadere informatie

Risico s van elektromagnetische velden op het werk Wetgevende nota

Risico s van elektromagnetische velden op het werk Wetgevende nota Risico s van elektromagnetische velden op het werk Wetgevende nota De Europese richtlijn 2013/35/EU van 26 juni 2013 betreffende de minimumvoorschriften inzake gezondheid en veiligheid met betrekking tot

Nadere informatie

AI-39 Elektromagnetische velden

AI-39 Elektromagnetische velden AI-39 Elektromagnetische velden Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.1.1 Arbowet- en -regelgeving... 2 1.1.2 Beleidsregels... 2 1.1.3 Europese Richtlijnen... 2 1.2 Arbo-Informatiebladen...

Nadere informatie

Vraag 1 Is bij het college bekend welke gezondheidsrisico's er bestaan omtrent elektromagnetische straling?

Vraag 1 Is bij het college bekend welke gezondheidsrisico's er bestaan omtrent elektromagnetische straling? gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Faxnummer 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

1. 1 Wat is een trilling?

1. 1 Wat is een trilling? 1. 1 Wat is een trilling? Een trilling is een beweging die steeds wordt herhaald. Bijvoorbeeld een massa m dat aan een veer hangt. In rust bevindt m zich in de evenwichtsstand. Als m beweegt noemen we

Nadere informatie

PRO-ACTIEF RAPPORT GSM-MASTEN. Door. De Bont, R., Van Larebeke, N.

PRO-ACTIEF RAPPORT GSM-MASTEN. Door. De Bont, R., Van Larebeke, N. PRO-ACTIEF RAPPORT GSM-MASTEN Door De Bont, R., Van Larebeke, N. 2002 Luik 1: Beleidsondersteuning 1 De Gezondheidseffecten van straling van GSM s en GSM-masten 1. Inleiding: Mobiele telecommunicatie heeft

Nadere informatie

RISICO-INVENTARISATIE EN EVALUATIE (RI&E) MET BETREKKING TOT DE BLOOTSTELLING

RISICO-INVENTARISATIE EN EVALUATIE (RI&E) MET BETREKKING TOT DE BLOOTSTELLING INLEIDING Op basis van de Arbowet is een werkgever verplicht een beleid te voeren dat risico s voor de veiligheid en gezondheid voor de medewerkers zoveel mogelijk uitsluit. Dit geldt ook voor situaties

Nadere informatie

viwta Blootstelling aan niet-ioniserende straling in huis Studie in opdracht van viwta Samenleving en technologie

viwta Blootstelling aan niet-ioniserende straling in huis Studie in opdracht van viwta Samenleving en technologie viwta Blootstelling aan niet-ioniserende straling in huis Studie in opdracht van viwta Samenleving en technologie 2007 door het Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek

Nadere informatie

De zin en onzin van het meten van kunstmatige optische straling

De zin en onzin van het meten van kunstmatige optische straling Veel alternatieven voor meten bij RI&E De zin en onzin van het meten van kunstmatige optische straling ir. Steven Van Cauwenberghe In de Arbowet is sinds 27 april 2010 de Europese richtlijn over kunstmatige

Nadere informatie

Meten en evalueren van de blootstelling van lassers aan elektromagnetische velden in het kader van de nieuwe Europese EMF-richtlijn 2004/40/EC

Meten en evalueren van de blootstelling van lassers aan elektromagnetische velden in het kader van de nieuwe Europese EMF-richtlijn 2004/40/EC Meten en evalueren van de blootstelling van lassers aan elektromagnetische velden in het kader van de nieuwe Europese EMF-richtlijn 2004/40/EC K. Broeckx - BIL G. Decat, G. Meynen, L. Deckx, E. Peeters

Nadere informatie

Elektromagnetische (omgevings-)compatibiliteit

Elektromagnetische (omgevings-)compatibiliteit Elektromagnetische (omgevings-)compatibiliteit Inhoud Elektrische spanning veroorzaakt elektrische velden en elektrische stroom veroorzaakt magnetische velden. Aangezien ook alle menselijke functies (spiercontractie,

Nadere informatie

Radiofrequente elektromagnetische velden (300 Hz - 300 GHz) Radiofrequency electromagnetic fields (300 Hz - 300 GHz)

Radiofrequente elektromagnetische velden (300 Hz - 300 GHz) Radiofrequency electromagnetic fields (300 Hz - 300 GHz) Radiofrequente elektromagnetische velden (300 Hz - 300 GHz) Radiofrequency electromagnetic fields (300 Hz - 300 GHz) Radiofrequente elektromagnetische velden (300 Hz - 300 GHz) Gezondheidsraad: Commissie

Nadere informatie

Door: Laura Kursten Het Nieuwe Eemland Klas: B2d

Door: Laura Kursten Het Nieuwe Eemland Klas: B2d Door: Laura Kursten Het Nieuwe Eemland Klas: B2d 1 Onderwerp: Bladzijde nummer: Geschiedenis 3 Hoe werkt het? 4 Soorten magnetrons 5 Magnetron ongezond? 6 Evaluatie 7 Bronvermelding 8 2 De magnetron is

Nadere informatie

NL Publicatieblad van de Europese Unie L 159/ 1. I (Besluiten waarvan de publicatie voorwaarde is voor de toepassing)

NL Publicatieblad van de Europese Unie L 159/ 1. I (Besluiten waarvan de publicatie voorwaarde is voor de toepassing) 30.4.2004 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 159/ 1 I (Besluiten waarvan de publicatie voorwaarde is voor de toepassing) RICHTLIJN 2004/40/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 29 april 2004

Nadere informatie

INLEIDING WETGEVING RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE

INLEIDING WETGEVING RISICO-INVENTARISATIE EN -EVALUATIE INLEIDING Een laser is een apparaat dat een smalle evenwijdige en coherente bundel (elektromagnetische) straling uitzendt van een specifieke golflengte. Door deze eigenschappen kan op grote afstand van

Nadere informatie

Blokzijltcl installatietechniek B.V.

Blokzijltcl installatietechniek B.V. Bedrijfsnaam: Onderwerp: B.V. Locatie van uitvoering: Datum van uitvoering: Uitgevoerd door: Tijdsduur van de Toolboxmeeting: Zijn er onveilige situaties / handelingen voorgevallen in de afgelopen periode?

Nadere informatie

Codex over het welzijn op het werk. Boek V.- Omgevingsfactoren en fysische agentia. Titel 7. Elektromagnetische velden

Codex over het welzijn op het werk. Boek V.- Omgevingsfactoren en fysische agentia. Titel 7. Elektromagnetische velden Codex over het welzijn op het werk Boek V.- Omgevingsfactoren en fysische agentia Titel 7. Elektromagnetische velden Omzetting in Belgisch recht van de Richtlijn 2013/35/EU van het Europees Parlement en

Nadere informatie

Ioniserende straling - samenvatting

Ioniserende straling - samenvatting Ioniserende straling - samenvatting Maak eerst zélf een samenvatting van de theorie over ioniserende straling. Zorg dat je samenvatting de volgende elementen bevat: Over straling: o een definitie van het

Nadere informatie

Wonen nabij hoogspanning. Elektrische en magnetische velden

Wonen nabij hoogspanning. Elektrische en magnetische velden Wonen nabij hoogspanning Elektrische en magnetische velden 2 Inhoud Wat zijn elektrische enmagnetische velden? 4 Elektrische en magnetische velden 4 Frequentie 4 Elektromagnetisch spectrum 5 Verschillende

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2016 181 Besluit van 4 mei 2016 tot wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit in verband met de vaststelling van regels met betrekking tot de

Nadere informatie

Fiche 1. Hoe is het hoogspanningsnet ontstaan?

Fiche 1. Hoe is het hoogspanningsnet ontstaan? Fiche 1 Hoe is het hoogspanningsnet ontstaan? Het industriële gebruik van elektriciteit gaat terug tot de 19e eeuw, toen Zénobe Gramme in 1869 de dynamo uitvond. In die tijd was er alleen sprake van gelijkstroom.

Nadere informatie

RI&E. EMV bij elektriciteitscentrales

RI&E. EMV bij elektriciteitscentrales RI&E EMV bij elektriciteitscentrales Sabine Ponsens Arbeidshygiënist KEMA arbodienst Specialist Health Environment & Safety AGENDA 1. Waarom een RI&E EMV 2. Gezondheidsaspecten 3. Inventarisatie EMV bij

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

Verstandig zonnen. J.L.M. van Houtum, dermatoloog. 8 mei 2012

Verstandig zonnen. J.L.M. van Houtum, dermatoloog. 8 mei 2012 Verstandig zonnen J.L.M. van Houtum, dermatoloog 8 mei 2012 Inhoud Wat is zonlicht? Ultraviolet licht Huidtypes Effecten van zonlicht: acuut en chronisch Zonnebrandcrèmes Hoe beschermt u uw huid het best

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Amsterdam, gemeente Amsterdam Datum meting: Maandag 4 april 2016 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2016 Pagina 1 van 9 Inhoud 1.

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Dongeradeel. Datum meting: Donderdag 29 januari 2017. ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene

Nadere informatie

Antennes en uw gezondheid Antwoorden op de meest gestelde vragen

Antennes en uw gezondheid Antwoorden op de meest gestelde vragen Antennes en uw gezondheid Antwoorden op de meest gestelde vragen Antennes en uw gezondheid Antwoorden op de meest gestelde vragen Inhoudsopgave Waarom deze brochure? 03 Feiten over antennes 04 Antennes

Nadere informatie

Instructie gevaarlijke stoffen algemeen:

Instructie gevaarlijke stoffen algemeen: Instructie gevaarlijke stoffen algemeen: Doel Het doel van deze instructie is om gevaarlijke stoffen in het algemeen te bespreken om de werknemers bewust te maken van de alom aanwezige gevaren en hoe hiermee

Nadere informatie

Exact Periode 5. Dictaat Licht

Exact Periode 5. Dictaat Licht Exact Periode 5 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Amsterdam Datum meting: Donderdag 15 november 2017 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 11 Inhoud 1. Algemene

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Zoetermeer. Datum meting: Donderdag 22 december 2016 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene

Nadere informatie

Focus op optische straling 2010/2

Focus op optische straling 2010/2 Focus op optische straling Preventie en wetgeving 2010/2 Inhoud 1 Wettelijk kader... 5 1.1 Referentie... 5 1.2 Historiek... 5 2! Krachtlijnen... 10 2.1 Definities en begrippen... 10 2.2 Verplichtingen

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Schouwen-Duiveland. Datum meting: Donderdag 10 augustus 2017 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 9 Inhoud

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Goeree-Overflakkee Datum meting: Donderdag 29 oktober 2016 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 9 Inhoud

Nadere informatie

Overzicht. Risicobeoordeling.. A-normen. B-normen. Indeling C-norm Samenhang A-, B- en C-normen

Overzicht. Risicobeoordeling.. A-normen. B-normen. Indeling C-norm Samenhang A-, B- en C-normen Overzicht Risicobeoordeling.. en de praktijk Wat is risicobeoordeling Gebruik van normen Aanvullende beoordelingen Voorbeeld A-normen B-normen EN-ISO 12100-1/2 + EN-ISO 14121-1 = EN-ISO 12100 (Q3 2010)

Nadere informatie

Elektrische en magnetische velden

Elektrische en magnetische velden Elektrische en magnetische velden 10 veelgestelde vragen EnergieNed Elektrische en magnetische velden 10 veelgestelde vragen EnergieNed januari 2003 2 Inleiding Elektriciteit is nauwelijks meer weg te

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Schinnen Datum meting: Woensdag 2 december 2015 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2016 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Westland. Datum meting: Donderdag 11 mei 2017 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene gegevens

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Eemsmond. Datum meting: Vrijdag 17 februari 2017 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene

Nadere informatie

Menu Kunstmatige Optische Straling. Fysica. Bronnen. ir. Steven Van Cauwenberghe

Menu Kunstmatige Optische Straling. Fysica. Bronnen. ir. Steven Van Cauwenberghe Menu Kunstmatige Optische Straling ir. Steven Van Cauwenberghe TWW Oost-Vlaanderen, FOD WASO Inleiding Fysica / Bronnen en toepassingen Gezondheidseffecten K.B. kunstmatige optische straling Risicobeoordeling

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Capelle aan den IJssel Datum meting: Maandag 12 maart 2018 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2018 Veldsterktemeting gemeente

Nadere informatie

Afdeling I. - Toepassingsgebied en definities. KB Optische straling

Afdeling I. - Toepassingsgebied en definities. KB Optische straling 22 APRIL 2010. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers tegen de risico's van kunstmatige optische straling op het werk ALBERT II, Koning der

Nadere informatie

ELEKTROMAGNETISCHE STRALING

ELEKTROMAGNETISCHE STRALING ELEKTRODYNAMICA 1. INLEIDING... 3 2. SPANNING... 5 3. DE STROOMSTERKTE... 6 4. DE WEERSTAND... 7 5. STROOMSCHEMA'S... 8 6. WEERSTANDEN SCHAKELEN...11 7. ENERGIE EN VERMOGEN... 13 7.1. ENERGIE EN JOULE-EFFECT...13

Nadere informatie

RF-straling van antennes van het ASTRID- etwerk

RF-straling van antennes van het ASTRID- etwerk Mol, 16 mei 2007 RF-straling van antennes van het ASTRID- etwerk Gilbert Decat Inleiding A.S.T.R.I.D. is een vereniging van publiek recht in verband met de radiocommunicaties van de hulp- en veiligheidsdiensten.

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Goeree-Overflakkee. Datum meting: Donderdag 10 augustus 2017 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 10 Inhoud

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Geertruidenberg Datum meting: Donderdag 18 juni 2015 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2016 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2002:AE9003

ECLI:NL:RVS:2002:AE9003 ECLI:NL:RVS:2002:AE9003 Instantie Raad van State Datum uitspraak 16-10-2002 Datum publicatie 21-10-2002 Zaaknummer 200102167/1 Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg - meervoudig

Nadere informatie

Antennes en uw gezondheid. Antwoorden op de meest gestelde vragen

Antennes en uw gezondheid. Antwoorden op de meest gestelde vragen Antennes en uw gezondheid Antwoorden op de meest gestelde vragen Antennes en uw gezondheid Antwoorden op de meest gestelde vragen Inhoudsopgave 1 Waarom deze brochure? 03 2 Feiten over antennes 04 3 Antennes

Nadere informatie

1 f T De eenheid van trillingstijd is (s). De eenheid van frequentie is (Hz).

1 f T De eenheid van trillingstijd is (s). De eenheid van frequentie is (Hz). 1. 1 Wat is een trilling? Een trilling is een beweging die steeds wordt herhaald. Bijvoorbeeld een massa m dat aan een veer hangt. In rust bevindt m zich in de evenwichtsstand. Als m beweegt noemen we

Nadere informatie

Exact Periode 5 Niveau 3. Dictaat Licht

Exact Periode 5 Niveau 3. Dictaat Licht Exact Periode 5 Niveau 3 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is

Nadere informatie

Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie - Sterrenkundelaan 14 bus Brussel 02/ Sectie RF-straling.

Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie - Sterrenkundelaan 14 bus Brussel 02/ Sectie RF-straling. Ontvangstbewijs betreffende de ontvangst van een technisch antennedossier, overeenkomstig de bepalingen in het koninklijk besluit houdende de normering van zendmasten voor elektromagnetische golven tussen

Nadere informatie

Toolbox-meeting Lassen

Toolbox-meeting Lassen Toolbox-meeting Lassen Unica installatietechniek B.V. Schrevenweg 2 8024 HA Zwolle Tel. 038 4560456 Fax 038 4560404 Lassen Lassen is een manier om twee metalen aan elkaar te verbinden. Dat gebeurt door

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Peel en Maas Datum meting: Maandag 14 november 2016 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2016 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Tiel Datum meting: Woensdag 21 september 2016 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2016 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene gegevens

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 oktober 2003 (15.10) (OR. en) 13428/03 ADD 1. Interinstitutioneel dossier: 1992/0449/C (COD) SOC 396 CODEC 1358

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 14 oktober 2003 (15.10) (OR. en) 13428/03 ADD 1. Interinstitutioneel dossier: 1992/0449/C (COD) SOC 396 CODEC 1358 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 14 oktober 2003 (15.10) (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 1992/0449/C (COD) 13428/03 ADD 1 SOC 396 CODEC 1358 ADDENDUM 1 BIJ HET VERSLAG van: het Comité van permanente

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Hilversum Datum meting: Woensdag 14 juni 2017 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Veldsterktemeting gemeente Hilversum

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Goeree-Overflakkee Datum meting: Woensdag 9 december 2015 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2016 Pagina 1 van 9 Inhoud 1.

Nadere informatie

Antennes in uw omgeving. Antennebureau Louwrens Wemekamp 11 januari 2017

Antennes in uw omgeving. Antennebureau Louwrens Wemekamp 11 januari 2017 Antennes in uw omgeving Antennebureau Louwrens Wemekamp 11 januari 2017 Inhoud Over het Antennebureau Waarom antennes Hoe werken antennes Antennes en gezondheid Regels plaatsing antennes Antennes bij u

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Sudwest Fryslan Datum meting: Donderdag 20 april 2017 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene

Nadere informatie

Bescherming van je lichaam tegen UV licht

Bescherming van je lichaam tegen UV licht Bescherming van je lichaam tegen UV licht Document LC16002 Dr Jan H. Lichtenbelt Haren (GN) 2016. 1 Inleiding We hebben zonlicht nodig. Zonlicht voelt lekker warm en behaaglijk aan en het maakt ook nog

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Delfzijl Datum meting: Donderdag 8 maart 2018 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2018 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene gegevens

Nadere informatie

Brochure Optische Straling

Brochure Optische Straling Arbo Unie B.V. www.arbounie.nl SZW Brochure Optische Straling Beoordelen en beheersen van risico s in arbeidssituaties Datum: 31 mei 2011 Onderwerp: SZW Brochure Optische Straling Wendel Post Geregistreerd

Nadere informatie

1 Fotonen zijn de elementaire deeltjes (lichtdeeltjes) waaruit elektromagnetische straling is samengesteld.

1 Fotonen zijn de elementaire deeltjes (lichtdeeltjes) waaruit elektromagnetische straling is samengesteld. Fabel 1 Onderzoeken hebben uitgewezen dat mensen, die zeggen gevoelig te zijn voor RF straling, in het algemeen niet in staat zijn aan te geven wanneer zij wel of niet aan deze straling blootgesteld zijn.

Nadere informatie

Werken met radioactieve straling

Werken met radioactieve straling Werken met radioactieve straling Wat is radioactieve straling? Radioactieve of ioniserende straling draagt energie. Die energie wordt vanuit een bron aan de omgeving overgedragen in de vorm van elektromagnetische

Nadere informatie

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin

Titel. Inhoudstafel Tekst Begin Titel 22 APRIL 2010. - Koninklijk besluit betreffende de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers tegen de risico's van kunstmatige optische straling op het werk Bron : WERKGELEGENHEID,

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Oude IJsselstreek Datum meting: Donderdag 27 juli 2017 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2017 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene

Nadere informatie

Rapport Veldsterktemeting

Rapport Veldsterktemeting Rapport Veldsterktemeting Plaats meting: Gemeente Tilburg Datum meting: Donderdag 18 juni 2015 ID nummer: 6163298 Alle rechten voorbehouden, Agentschap Telecom 2016 Pagina 1 van 9 Inhoud 1. Algemene gegevens

Nadere informatie