Preek 3 koningen 2019

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Preek 3 koningen 2019"

Transcriptie

1 Lieve gemeente, Het verhaal dat Mattheus ons vertelt over de geboorte van Jezus en dat ook de evangelist Lukas vertelt in een andere versie, dat is niet verteld om hiermee aan te geven dat Jezus net als ieder ander mens eens als kind is geboren. Dit kind is als kind niet zo interessant. Wat wel interessant is, dat is dat met de geboorte van dit kind de grote verandering in de wereld is gekomen. Het oude is voorbijgegaan en het nieuwe is aangebroken. Het volwassen leven van Jezus laat dat zien. De volwassen Jezus voegt de daad bij het Woord dat mens is geworden. Waar wij in deze periode, de Kerstperiode, van Kerst tot en met vandaag, Driekoningen, de aandacht op gevestigd krijgen is op dit grote nieuws, het begin van een nieuwe jaartelling. Na Christus ziet de wereld er anders uit. Mattheus benadrukt dit met het verhaal van de wijzen uit het Oosten, als een beweging van de volken naar Israël, naar de koning van de Joden. Maar hoe wijs waren die wijzen uit het Bijbelverhaal van vanmorgen eigenlijk? Zij gingen op weg uit hun vertrouwde wereld, zonder dat zij precies wisten waar deze reis hen zou brengen. En het is nog maar afwachten of dat kind dat ze uiteindelijk vonden, of dat nog wat zou worden. Hun eerbewijs is misschien wel wat voorbarig. We kunnen van hen zeggen dat ze gingen op de vleugels van hun verlangen, zonder dat ze zeker wisten waar deze reis hen zou brengen. Eigenlijk staan ze niet eens zo ver van ons af, die mannen uit het Oosten, die sterrenwichelaars en droomuitleggers.

2 Het gaat in dit verhaal bij Mattheus om mensen zoals wij: zoekers naar zin en naar houvast en heroriëntatie. Het verhaal gaat over mensen die letterlijk of figuurlijk op weg gaan, op zoek naar datgene wat het leven de moeite waard maakt. Een tocht die niet eindigt in een wereld van macht, van behoudzucht en egoïsme. Deze mannen worden door een ster naar een andere toekomst gelokt. Het is bijzonder dat het verhaal vertelt dat zij een ster volgen. Want je verwacht toch dat de Bijbel tegenover het oude geloof in hemellichamen iets heel anders stelt, nl. het vertrouwen in een God die groter is dan al het geschapene. Tovenaars en magiërs hebben dan ook geen goede naam in de Bijbel. In de oude tijd waren magiërs toekomst voorspellers, in die zin dat zij aan de heersers der aarde, precies voorspelden wat die wilden horen. Zij lazen dat af aan de loop van de sterren. En deze loop van de sterren staat voor de onveranderlijkheid van de loop van de dingen. Er is geen alternatief, dat is hun boodschap. De dingen gaan zoals ze gaan en we zullen ons erbij neer moeten leggen. In Israël is deze magie uit den boze. Want juist in de geschiedenis van Israël horen we de stem van de profeten met hun boodschap dat de dingen niet goed gaan, zoals ze gaan en dat er een verandering moet komen in de bestaande orde, die steeds weer de overhand krijgt. Het zijn de profeten die steeds oproepen om te blijven geloven in een andere wereld dan de bestaande orde. En nu is het bijzondere van dit verhaal dat deze magiërs toch opeens iets anders ontdekt hebben aan die eeuwig dezelfde sterrenhemel.

3 Een andere ster, die ze gaan volgen. Je zou kunnen zeggen dat deze magiërs juist in hun eigen taal en in hun eigen wetenschap, de sterrenkunde, worden aangesproken en daarna tot een ander inzicht worden gebracht. Maar hoe dan ook..je hebt er wel moed voor nodig om die ster te volgen die je weglokt uit je comfortzone en uit de normale bestaande orde, waarin de loop der dingen vaststaat. Je hebt er moed voor nodig om je vertrouwde denkwereld achter je te laten en dingen anders te gaan doen. Om dingen te gaan doen die je nog nooit eerder deed. Maar het geldt ook voor ons: als we het doen, dan worden we er bijna altijd rijker van. Er kan dan een nieuwe wereld voor ons opengaan. Ook de wijzen uit het verhaal stappen heel letterlijk een nieuwe wereld binnen wanneer ze op reis gaan. Ze volgen de ster en komen in Jeruzalem uit. Nu moesten ze helemaal niet in Jeruzalem zijn want het kind was heel ergens anders. Ze zaten dus helemaal fout daar in Jeruzalem. Zoals dat ook in het gewone leven zo vaak gebeurt. We interpreteren wat we zien en horen, verkeerd en voor we het weten zitten we op de verkeerde weg en komen we verkeerd uit. Maar misschien is dat wel de enige manier om uiteindelijk verder te komen, dat we weet ervan hebben hoe we de fout in kunnen gaan. Blijkbaar kunnen wij mensen niet om Herodes, om het kwaad heen in ons leven. Net zoals in het verhaal waar de magiërs op de verkeerde plaats aangekomen zijn.

4 Misschien moesten zij wel langs Herodes om uiteindelijk het kind te vinden. Maar wellicht wil Mattheus ook nog iets anders zeggen, wanneer hij vertelt dat de wijzen en het geldt ook voor ons, eerst naar Jeruzalem moeten om Jezus te vinden. Deze wijzen uit het Oosten zouden in dit verhaal ook heel goed de volkeren op aarde kunnen vertegenwoordigen. We zien dat in kerststallen ook vaak uitgebeeld. Daar gaat het dan om drie koningen, waarvan er twee wit zijn, die komen uit Europa en uit Azië. En één is zwart. Die komt uit Afrika. Op deze manier vertegenwoordigen deze koningen, deze wijzen de hele toen bekende wereld in hun huldeblijk aan Jezus. En zoiets kunnen we ook lezen bij de profeet Jesaja: De volken laten zich leiden door jouw licht, Jeruzalem Jesaja vertelt dat alle volken van de wereld naar de berg Sion zullen komen om daar het heil van God en het goede nieuws van het koninkrijk te zoeken. Want we vergissen ons als je denken Jezus te kunnen vinden, zonder die eerste geschriften, het Oude Testament, de Joodse Bijbel. Uit de boeken van het Oude Testament kunnen we Jezus leren kennen. Daar kunnen we de woorden lezen waaruit hij geleefd heeft en die hij heeft doorverteld. En daarom moeten we langs Jeruzalem, omdat daar de Schriften opengaan.

5 Het geheim van de mens en de betekenis van het mens-zijn, dat staat niet in de sterren, maar dat kunnen we vinden in dat grote verhaal dat bij het Joodse volk begon en waar ook wij de vruchten van mogen plukken. Mattheus grijpt van alle evangelisten het meeste terug op de Joodse wortels van Jezus en hij laat ons zien dat Jezus zonder die Joodse afkomst niet te volgen is. De kerk heeft daar eeuwenlang veel te weinig van willen weten. Maar gelukkig is sinds de vorige eeuw meer en meer herontdekt dat Bethlehem alleen te bereiken is via Jeruzalem. Jezus is alleen te begrijpen als een kind van het Joodse volk. En zo vervolgen de wijzen hun weg, via Jeruzalem naar Bethlehem. De ster gaat hen weer voor. Die leidt hen weg uit de verwarrende en verwoestende wereld van Herodes. Die ster is nu ook opeens weer zichtbaar. Wij weten immers vaak ook niet wie en wat we moeten geloven. Nepnieuws is een nieuw woord aan het worden in onze taal. Wat is er waar en wat niet. Wie moeten we geloven, waar horen we bij en welke weg moeten we gaan? Totdat ons opeens een licht opgaat en we weer weten waar we naartoe moeten. Ook al zijn we er soms nog lang niet, we hebben weer nieuwe moed om door te gaan. De drie magiërs uit het Oosten vertrouwen op hun kompas uit de hemel en vinden wat ze gezocht hebben: die andere koning, het weerloze kind. En daar beseffen ze dat tegenover al het wereldse geweld, dit het enige antwoord kan zijn. Ze vinden geweldloze liefde, onuitroeibare hoop en God in mensen.

6 Voor deze koning knielen ze neer en geven hem hun geschenken, goud, wierook en mirre. Koninklijk geschenken hadden zij meegenomen voor de nieuwe koning. Goud, als het symbool van geld en aanzien en tevens van het kostbaarste wat we kunnen schenken: de liefde. En wierook, dat symboliseert overgave en gebed, maar staat ook voor de diepste dingen waarnaar we als mensen verlangen, zoals innerlijke harmonie en vrede. Zoals de zoete geur van wierook ons omgeeft, omgeeft God ons met zijn nabijheid en zo wordt wierook de geur van de Heilige Geest. En tenslotte mirre. De geurige en geneeskrachtige olie van de Mirreboom. Hiermee werden de feestgangers naar een feest gezalfd en de bruid voor haar trouwdag. En hiermee werd een koning gezalfd en werden ook de doden gezalfd als blijk van liefde. Jezus werd later Christus genoemd, dat betekent Gezalfde. Gezalfd als de koning van Gods nieuwe toekomst. Maar deze mirre wijst ook vooruit naar het sterven van deze koning. Al deze geschenken vertellen iets over het leven van Jezus, maar ook over ons leven. Over de dingen die er uiteindelijk toe doen. Deze drie magiërs die uiteindelijk toch wijs bleken te zijn, afkomstig uit een andere cultuur, zij reiken ons dit aan. Zij vertellen ons een verhaal waarmee wij verder kunnen en omgekeerd krijgen zij ook nieuwe inzichten vanuit een wereld die zij nog niet kenden. Als ze terug reizen, dan is het niet meer achter een ster aan, maar vanuit een nieuw gevonden geloof.

7 En aangeraakt door de Eeuwige die ons aankijkt door de ogen van een kind. En ze gaan niet meer langs dezelfde weg terug. Ook dat is belangrijk in het verhaal. Ze reizen langs een andere route terug naar hun land. Allereerst omdat ze Herodes willen ontlopen, maar ook betekent het, dat wie het licht heeft gezien en wie durft te veranderen, dat die niet meer dezelfde route neemt, maar voortaan een andere weg kiest in het leven. Niet meer de weg van de gewone, bestaande orde, maar de weg van het tegengeluid en vanuit een geloof dat het anders kan toegaan. Amen

Preek op 5 januari 2014 Driekoningen

Preek op 5 januari 2014 Driekoningen Preek op 5 januari 2014 Driekoningen Sommige bijbelverhalen hebben volop de verbeelding van mensen in gang gezet. De Driekoningen tekst uit Mattheüs is zo n verhaal. De sobere vertelling van de evangelist

Nadere informatie

Wij hebben thuis een kleine, maar mooie kerststal. k Heb hem vanmorgen meegebracht naar de kerk en hier op tafel gezet.

Wij hebben thuis een kleine, maar mooie kerststal. k Heb hem vanmorgen meegebracht naar de kerk en hier op tafel gezet. 1 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij hebben thuis een kleine, maar mooie kerststal. k Heb hem vanmorgen meegebracht naar de kerk en hier op tafel gezet. Het kind - Maria en Jozef, de herders, de

Nadere informatie

Zondag 3 januari Op weg naar de andere Koning. Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12

Zondag 3 januari Op weg naar de andere Koning. Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12 Zondag 3 januari Op weg naar de andere Koning Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12 Eigenlijk staan ze niet eens zo ver van ons af, de magiërs, denk ik. Het zijn mensen als wij, op zoek naar houvast, naar

Nadere informatie

Zondag 4 januari De ster volgen

Zondag 4 januari De ster volgen Zondag 4 januari 2015 - De ster volgen De kersttijd zoals wij die kennen, en die we vandaag in onze gemeente afronden, is een mengsel van twee verhalen. Dat van Lucas, met de herders en keizer Augustus,

Nadere informatie

Zondag 7 januari Het feest van Epifanie. Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12

Zondag 7 januari Het feest van Epifanie. Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12 Zondag 7 januari Het feest van Epifanie Evangelie-lezing: Mattheüs 2 : 1 12 Vandaag vieren we het feest van Epifanie: de verschijning van Jezus in ons mensenlijk bestaan.nu kan ik me voorstellen dat u

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt

zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 60, 1-6 lied Liedboek 453, 1. 2. 3. Wachters van de tijd... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 2, 1-12 evangelielied

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zojuist hebben we het verhaal gelezen van de wijzen uit het oosten. In de traditie worden ze vaak afgebeeld als drie koningen, rijdend op kamelen. Een

Nadere informatie

Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart. Gelezen: Handelingen 1 : 1 11

Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart. Gelezen: Handelingen 1 : 1 11 Donderdag 10 mei 2018 Hemelvaart Gelezen: Handelingen 1 : 1 11 Hoe stelt u zich Jezus hemelvaart voor? Als een soort raket die opstijgt van de aarde. U heeft die beelden ongetwijfeld wel eens gezien van

Nadere informatie

Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan

Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen. Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan Januari: pastorale namiddag: thema: Nieuwjaar, Driekoningen Dia Vooraf: micro aanleggen, albe aan, cd's klaarleggen bij cd speler, lichtjes aan vooraf: rustige muziek: instrumentale kerst cd 1 Inleiding:

Nadere informatie

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12

Zendingsmoment voor het sterzingen, opgebouwd rond Mt. 2, 1-12 Pagina 1 Didactisch materiaal Affiche, sterreflectoren, veiligheidsjasjes, van het sterzingen Projectfiche sterzingen 2015 Verkleedmateriaal voor Driekoningen CD met sterzangerslied Teksten van de liederen

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Matteus 2, 1-12 en Jes. 60, 1-6 6 januari 2013 Wehl. Inleiding bij overdenking 6 januari 2013 Mat. 2, 1-12

Matteus 2, 1-12 en Jes. 60, 1-6 6 januari 2013 Wehl. Inleiding bij overdenking 6 januari 2013 Mat. 2, 1-12 Matteus 2, 1-12 en Jes. 60, 1-6 6 januari 2013 Wehl Inleiding bij overdenking 6 januari 2013 Mat. 2, 1-12 Het is de eerste zondag in het nieuwe jaar en ook nog 6 januari: Driekoningen. Dus: het verhaal

Nadere informatie

DE GEBOORTE VAN JEZUS

DE GEBOORTE VAN JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert DE GEBOORTE VAN JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door:

Nadere informatie

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld.,

Lucas 19, en Jes. 1, november 2016 Hengelo Gld., Lucas 19, 41-48 en Jes. 1, 18-26 6 november 2016 Hengelo Gld., Thema: God heeft het laatste woord Gemeente van Jezus Christus, Onze aarde volgens astrologen een planeet tussen miljoenen andere ooit is

Nadere informatie

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn.

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn. Kerst kleur je samen In de adventstijd bereiden we ons voor op Kerst, de geboorte van Christus. Ieder jaar vieren we Kerst, maar Kerst kan je ieder jaar weer opnieuw verrassen met een nieuwe gedachte bij

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

PG Sexbierum-Pietersbierum 6 jan. 2013

PG Sexbierum-Pietersbierum 6 jan. 2013 PG Sexbierum-Pietersbierum 6 jan. 2013 Sixtuskerk ds. Anneke Wouda Gemeente van Christus, lieve mensen Epifanie, verschijnen, tevoorschijn komen, populair gezegd: uit de kast komen. Op de zondagen van

Nadere informatie

Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster. Hartelijk welkom

Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster. Hartelijk welkom Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster Hartelijk welkom Welkom en gebed Samenzang: UaM 26 1. Nu daagt het in het oosten, het licht schijnt overal: Hij komt de volken troosten, die eeuwig heersen zal.

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus

Bible for Children stelt voor. De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Vertaald door: Christian Lingua Geproduceerd door:

Nadere informatie

Zondag 5 januari Epifanie. Lezing uit de profetie: Jesaja 60,1-6

Zondag 5 januari Epifanie. Lezing uit de profetie: Jesaja 60,1-6 Zondag 5 januari 2014 Epifanie Lezing uit de profetie: Jesaja 60,1-6 Lied: Geef, Heer, de koning uwe rechten : lied 72, 1 en 5 (t. Jan Willem Schulte Nordholt, m. Straatsburg 1545/Lyon 1547/Genève 1551)

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

Preek 1 e Kerstdag 2018

Preek 1 e Kerstdag 2018 Lieve mensen, Met Bijbelverhalen heb ik vaak de ervaring dat wanneer je er even in spit, dat je dan tot de ontdekking komt dat ze weliswaar duizenden jaren geleden gebeurd zijn of verteld zijn, maar dat

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen

Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen Zondag 6 januari 2019 Waar koers je op in het nieuwe jaar? Voorganger: ds. Pieter van Winden Organist: Anneke Jansen 1 2 Orgelspel Welkom Bemoediging v. Onze hulp is in de naam van de Heer g. die hemel

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 - Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders

Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Matteüs 1,18-2,12 Kerst: God verrast gelovigen en buitenstaanders Eerste Kerstdag Liturgie Zingen - LB 138,1.3.4 Komt allen te zamen - LB 139 Komt verwondert u hier mensen - LB 145,1.3 Nu zijt wellekome

Nadere informatie

Jongerenkerk Venlo. Hub van den Bosch

Jongerenkerk Venlo. Hub van den Bosch We lezen vandaag het evangelie van Matheüs. De enige van de vier evangelisten die het heeft over drie magiërs, wijze mannen, uit het Oosten die naar Jeruzalem komen om vervolgens het Kind te vinden in

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs.

Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs. Gemeente van Christus, Twee beelden van Jeruzalem: bij Jesaja en bij Mattheüs. In Jesaja 60 een stralend visioen. Vrouwe Jeruzalem, ze schittert en blinkt in het gouden licht van de Eeuwige. De glans van

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DANIËL DE GEVANGENE

Bijbel voor Kinderen. presenteert DANIËL DE GEVANGENE Bijbel voor Kinderen presenteert DANIËL DE GEVANGENE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Kinderbijbelstudies - juli 2008

Kinderbijbelstudies - juli 2008 Kinderbijbelstudies - juli 2008 Tekst: Beryl Voorhoeve Opmaak: Judith Maarsen Gebruikte Bijbelvertaling Het Boek Aangevuld in juni 2013 voor de GO KIDS zendingsreis van 2013. Studie is geschreven voor

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn.

Het verhaal over de opstanding is de climax van het Nieuwe Testament. Het is een verhaal dat aansluit bij ons diepste mens-zijn. Lieve gemeente, Zopas zijn we de dienst begonnen met tegen elkaar te zeggen dat Christus waarlijk is opgestaan. Een prachtig begin van de Paasmorgen. Toch voelen we het vaak als een lastige uitspraak.

Nadere informatie

Later als ik groot ben: mama of papa worden Later als ik groot ben: een mooie auto Een goede vriend. Warmte. Beroemd zijn Een kus

Later als ik groot ben: mama of papa worden Later als ik groot ben: een mooie auto Een goede vriend. Warmte. Beroemd zijn Een kus Wat kunnen we wensen? Warmte Later als ik groot ben: mama of papa worden Later als ik groot ben: een mooie auto Een goede vriend Beroemd zijn Een kus Vrede op de hele wereld Mooi weer Een grote zak snoep

Nadere informatie

Liturgie middagdienst Woensdag 25 december Gezang 139 vers 1, 2en 3

Liturgie middagdienst Woensdag 25 december Gezang 139 vers 1, 2en 3 Gezang 139 vers 1, 2 en 3 Komt, verwondert u hier, mensen, ziet, hoe dat u God bemint, ziet vervuld der zielen wensen, ziet dit nieuw geboren kind! Ziet, die 't woord is, zonder spreken, ziet, die vorst

Nadere informatie

Kerstfeest 2017 groep 5

Kerstfeest 2017 groep 5 Kerstfeest 2017 groep 5 Ere zij God, ere zij God, in den hoge, in den hoge, in den hoge. Vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen een welbehagen. Ere zij God in den hoge, ere zij God in den hoge. Vrede

Nadere informatie

Preek zalig de armen

Preek zalig de armen Lieve gemeente, In deze dienst zullen drie gemeenteleden tot ambtsdrager bevestigd worden. En twee van hen zullen ook belijdenis doen. Als geloofsbelijdenis hebben zij gekozen voor een belijdenis die eigenlijk

Nadere informatie

Zondag 4 jan PG te Sexbierum-Pietersbierum ds. A.J.Wouda Epifanie Matt. 2: 1-12

Zondag 4 jan PG te Sexbierum-Pietersbierum ds. A.J.Wouda Epifanie Matt. 2: 1-12 Zondag 4 jan. 2015 PG te Sexbierum-Pietersbierum ds. A.J.Wouda Epifanie Matt. 2: 1-12 Gemeente van Christus, Koning Jezus, is geboren! Wat gaat het bij deze geboorte anders toe dan wanneer er bij ons een

Nadere informatie

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018

Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Israël en Christus? Komt er wereldvrede? Oost-Souburg 28 januari 2018 Overzicht 1. Inleiding 2. De Messias in het Oude Testament 3. De komst van Christus 4. Christus en Israël 5. Christus en de heidenen

Nadere informatie

Welkom. KinderKerstZangDienst 2018

Welkom. KinderKerstZangDienst 2018 Welkom KinderKerstZangDienst 2018 Wij zijn op weg Wij zijn op weg naar Bethlehem Wij volgen de ster, die leidt ons naar Hem Met mirre en wierook en geschenken van goud Zijn onze zadeltassen tot de rand

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 2 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem ook deze avond de tijd om stil te worden als inleiding op het gebed. Als moment van bewustwording om

Nadere informatie

Orde van dienst voor 1 e kerstdag 2012 in de Rehoboth

Orde van dienst voor 1 e kerstdag 2012 in de Rehoboth Orde van dienst voor 1 e kerstdag 2012 in de Rehoboth Dat is de bedoeling van het kerstfeest: dat we onszelf gaan aanváárden, zoals God ons heeft aanvaard. A.A. van Ruler Predikant: ds. M. P. D. Barth

Nadere informatie

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen Lieve gemeente, Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag. Een feest waar we ons als vrijzinnigen niet zo heel veel bij voor kunnen stellen. Wat moeten we van dit verhaal nog geloven en wat heeft het

Nadere informatie

We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als

We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We hoorden zojuist over het visioen voor Jeruzalem. Stad van vrede. En daarbij is het belangrijk om te weten dat Jeruzalem in de Bijbel altijd als een vrouwe wordt

Nadere informatie

Sterzingen 2016 Viering

Sterzingen 2016 Viering Sterzingen 2016 Viering Bouwen aan een wereld Sterzanger Vandaag vieren we dat wijze mensen hoopvol op weg wilden gaan. Zij lieten zich leiden door een ster, hadden aandacht voor het nieuwe dat zich aandiende.

Nadere informatie

Doel van Bijbelstudie

Doel van Bijbelstudie Bijbelstudie Hebreeën 4:12 Want het woord Gods is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard en het dringt door, zó diep, dat het vaneen scheidt ziel en geest, gewrichten en merg, en het

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling-Voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling-Voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling-Voorzitter Lied 985 vers 1, 2 en 3 Lied 985 vers 1, 2 en 3 Lied 985 vers 1, 2 en 3 Lied 985 1, 2 en 3 Lied 8b 1, 4 en 5 Lied 139 11 Lied

Nadere informatie

Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster

Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster Datum: vrijdag 26 december 2014 Aanvang: 10.00 uur Locatie: CGK Huizen Organisatie: Zondagsschool Zaait aan alle wateren Welkom en gebed Samenzang: UaM 26 1.

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Niets is wat het lijkt Misschien kent u die zin. Het is het motto van het tv-programma Wie is de mol? Een programma waar één van de deelnemers een mol,

Nadere informatie

Preek 1 e Advent 2017 Johannes 1: 1-14

Preek 1 e Advent 2017 Johannes 1: 1-14 Lieve Gemeente, In de afgelopen week hoorde ik een verhaal op de radio van een jonge vrouw die een ernstig ongeluk had gehad. Ze was op haar fiets aangereden door een auto en had daarbij een zware hersenschudding

Nadere informatie

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND

Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Samen op reis NAAR EEN ANDER LAND Gezamenlijke kerkdienst op zondagmiddag 26 mei 2019, 17.00 uur Voorbereiding en medewerking: de mensen van Bijbelgespreksgroep Schouwenoord Organist Mar van der Veer Dominee

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is altijd prettig als de Bijbel zelf aangeeft, hoe je iets moet lezen. Soms zijn er van die verhalen of gelijkenissen, waarvan ik bij een eerste

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het valt mij steeds weer op: Wil je iets begrijpen van het evangelie van Matteüs, dan moet je het Oude Testament er bij houden. Op belangrijke momenten

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr.

Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Orde van dienst zondag 6 januari 2019 De Open Hof te Oud-Beijerland Epifanie Voorganger: Ds. Gertjan Robbemond Organist: Dhr. Leo Lommers ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren - 14 april - Lucas 19

Ontmoetingskerk Laren - 14 april - Lucas 19 Ontmoetingskerk Laren - 14 april - Lucas 19 Als Lucas over de intocht van Jezus in Jeruzalem schrijft, liggen grote delen van die stad in puin. Lucas is er zelf niet bij als Jezus van de Olijfberg afdaalt

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het is bijzonder om te ontdekken, hoe veel overeenkomsten er zijn, tussen het verhaal van de opstanding zoals Matteüs dat vertelt, en het boek Daniël,

Nadere informatie

Wij vieren het Nieuwe Jaar met de Drie Koningen

Wij vieren het Nieuwe Jaar met de Drie Koningen Zondag 7 januari 2018 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger: ds. Corrie van Duinen ouderling: Rein Willems diaken: Niek de Graaf orgel: Gert Boersma Wij vieren het Nieuwe Jaar met de Drie Koningen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Onze wereld hang van verhalen aan elkaar. U kent ze wel, die kleine verhalen, anekdotes: Heb je het gehoord van die en die? Mooi, voor op verjaardagen

Nadere informatie

Liturgie Kinderkerstnachtfestival Woensdag 24 december uur

Liturgie Kinderkerstnachtfestival Woensdag 24 december uur Liturgie Kinderkerstnachtfestival Woensdag 24 december 2014 19.00 uur Voorganger: Gerrit Medema Ouderling van Dienst: Ellen Blommestijn Diaken van dienst: Daphne Wiegand Organist: Peter Ouwerkerk Cantor:

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Terug naar de Essentie

Terug naar de Essentie 40-dagendagboek Terug naar de Essentie De gemeente als beweging van de Geest Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048

Nadere informatie

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN

JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Bijbel voor Kinderen presenteert JEREMIA, DE MAN VAN TRANEN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Koning in eeuwigheid Deze preek is gehouden op Hemelvaarstdag. Gelezen is Handelingen 13: 13-41. Gezongen zijn onder andere Opwekking 181 en Psalm 89: 1 en 2. Gemeente van Christus, Het kan niemand van

Nadere informatie

De geboorte van Jezus

De geboorte van Jezus Bible for Children stelt voor De geboorte van Jezus Geschreven door: Edward Hughes Vertaald door: Christian Lingua Geïllustreerd door: M. Maillot Bewerkt door: E. Frischbutter; Sarah S. Verhaal 36 van

Nadere informatie

Tekst: Matteüs 2: 1 12 Thema: Wegwijzer of gids. Liturgie:

Tekst: Matteüs 2: 1 12 Thema: Wegwijzer of gids. Liturgie: Tekst: Matteüs 2: 1 12 Thema: Wegwijzer of gids Liturgie: Verwelkoming Psalm 72: 1,4 Stil gebed, votum en groet Klein gloria Inleiding op het thema EL 302: Heer, ik kom tot U Heer, ik kom tot U, hoor naar

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Efeziërs 1. Begin van de brief

Efeziërs 1. Begin van de brief Efeziërs 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Efeze 1 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Efeze. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Jullie horen

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

Samenzang Psalm 150: 1 & 2. (Ritmisch)

Samenzang Psalm 150: 1 & 2. (Ritmisch) Samenzang Psalm 150: 1 & 2 (Ritmisch) Looft God, looft Zijn naam alom; Looft Hem in Zijn heiligdom; Looft des HEEREN grote macht, In den hemel Zijner kracht; Looft Hem, om Zijn mogendheden, Looft Hem,

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

DE INTREDE. Opstandingskerk, 7 januari 2018, Epifanie

DE INTREDE. Opstandingskerk, 7 januari 2018, Epifanie Opstandingskerk, 7 januari 2018, Epifanie DE INTREDE De afbeeldingen in deze viering zijn van de hand van de Ierse schilder Brian Whelan. Zie http://www.brianwhelan.co.uk/. Zijn schilderingen lijken wel

Nadere informatie

Preek De vrouw die Jezus beslissing veranderde. Lieve gemeente,

Preek De vrouw die Jezus beslissing veranderde. Lieve gemeente, Lieve gemeente, We zien het niet vaak in de Bijbel, maar in het verhaal dat we vandaag gelezen hebben is Jezus toch ronduit bot te noemen en buitengewoon onvriendelijk op het onbeschofte af, tegen een

Nadere informatie

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID

DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID DOCTRINE VAN DE DRIE-EENHEID STOF VANDAAG Wat de Drie-eenheid niet is. Er is maar één God De drie onderscheidende personen in de Godheid WAT DE DRIE-EENHEID NIET IS Vermijd analogieën: - Ik ben één persoon,

Nadere informatie

Het Koninkrijk van God

Het Koninkrijk van God Bijbelstudieserie met als thema: Het Koninkrijk van God september 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C)

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Openingslied (koor) P. Vooreerst voor ieder van u een zalig Nieuwjaar. Moge het u allen in het komende jaar goed gaan onder de milde zegen

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD

EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Bijbel voor Kinderen presenteert EEN MAN DOOR GOD GESTUURD Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Openbaring des Heren Viering Theresiagemeenschap zondag 4 januari 2015 Locatie: oude Synagoge

Openbaring des Heren Viering Theresiagemeenschap zondag 4 januari 2015 Locatie: oude Synagoge Openbaring des Heren Viering Theresiagemeenschap zondag 4 januari 2015 Locatie: oude Synagoge Welkom- en openingstekst We vieren vandaag het feest van Driekoningen, met die aanduiding en dat begrip zijn

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

ZONDAGSBRIEF WILHELMINAKERK 14 januari 2018

ZONDAGSBRIEF WILHELMINAKERK 14 januari 2018 ZONDAGSBRIEF WILHELMINAKERK 14 januari 2018 Voorganger: ds. Jaap Koning Ambtsdrager van dienst: Wim van Assenbergh Lector: Riet Fopma Organist: Terry Hamberg Welkom en mededelingen De gemeente gaat staan

Nadere informatie

Kinderen bidden voor Kinderen. Mariakapel. Datum..

Kinderen bidden voor Kinderen. Mariakapel. Datum.. Kinderen bidden voor Kinderen Mariakapel. Datum.. Bidden met Maria 2 We bidden voor:................ 3 God kent jou God kent jou vanaf het begin helemaal van buiten en van binnenin Hij kent al je vreugde

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 2 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN RICHTEREN 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G RICHTEREN 2 Richteren 2 geeft eigenlijk een korte samenvatting van de inhoud van het boek. Het

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag beginnen we aan iets nieuws. Een nieuwe kerkenraad, een andere structuur, een andere organisatie. Kleiner en vooralsnog zonder voorzitter. Dat

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a

- 1 - De profeet Haggaï en wij. We beginnen te lezen in Haggaï hoofdstuk 1:1a - 1 - De profeet Haggaï en wij Het boek Haggaï staat niet voor niets in de bijbel; het is een boekje van maar twee hoofdstukken. Deze profeet Haggaï trad op na de terugkeer van de Joodse ballingen uit

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. B. de Leede (Amersfoort)

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. B. de Leede (Amersfoort) Welkom in deze dienst Voorganger is ds. B. de Leede (Amersfoort) Schriftlezingen: Jesaja 60 vers 1 t/m 16 Mattheüs 2 vers 1 t/m 38 Psalm 149 vers 1 en 2 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 34 vers 11 (Schoolpsalm)

Nadere informatie