Beste lezers en ruiters.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beste lezers en ruiters."

Transcriptie

1 Uitgave nr. 24 Jaargang 2015

2 Beste lezers en ruiters. Deze uitgave hebben jullie gemerkt, dat hij niet meer standaard uitgedeeld word tijdens de les. Ook wij moeten bezuinigen en deze actie is er een van. Later in het jaar volgen er meer maatregelen met.o.a. een verhoging van de lesgelden. In deze uitgave wederom veel aandacht voor activiteiten welke geweest zijn, maar attentie voor de dingen nog op stapel staan. Zoals ponykamp, horsemanship voor tieners en volwassenen en wisten jullie dat er in mei weer veulentjes geboren gaan worden? Ik zou het leuk vinden als jullie met mij gaan nadenken over de namen voor de veulens. Ze moeten dit jaar met de letter L beginnen. Stuur een mailtje met de naam naar manege@sein.nl, de mooiste inzending word beloond met een leuke attentie. Hou vooral onze facebooksite goed in de gaten voor de laatste nieuwtjes, activiteiten en leuke actie s. Jullie veel lees plezier toe gewend. Gr. Albert Inhoudsopgave 1. Wintercompetitie 2. Paard in beeld :Ziezo 4. Winter springen 5. Ponykamp 6. Fotos winterspringen 8. De verlichte zit 9. Fouten bij de verlichte zit 11. Hengstenkeuring 12. Agenda 13. Kleurplaat

3 Wintercompetitie Afgelopen winterseizoen is de jaarlijkse wintercompetitie weer verreden. Elke maand was er weer een wedstrijddag. Er waren 3 dressuurwedstrijden, 1 wedstrijddag waarbij gejureerd werd op de houding en zit van de ruiter en waarbij de ruiters ook een theorie toets moesten maken. Dit jaar was er ook een caprilliproef, andere jaren was er een springparcours. Bij de caprilliproef gaat het om de combinatie dressuur en springen, eigenlijk wordt er een dressuurproefje gereden waarbij onderweg een paar hindernissen gesprongen worden, hierbij gaat het om de controle tijdens het rijden en niet om zo snel mogelijk een parcours af te leggen. De complete wintercompetite was weer zeer geslaagd.

4 Paard in beeld Vandaag in Paard in Beeld willen we graag wat vertellen over een van de Groningerpaarden en dat is de ruin ZIEZO. Ziezo is hier op Manege De Cruquiushoeve geboren op en is nu dus 6 jaar oud. moeder: Gerda (Ster en preferentmerrie) vader: Zuidhoorn (verrichtingskampioen in 1984 en heeft zelf Z2-dressuur gelopen en was ZZ springen.) Ziezo is de volle broer van Geisha. Hij is op dit moment de grootste van de groningerpaarden die we hier op de manege hebben. Ziezo heeft als 3 jarige meegedaan met de groningerkeuring tijdens het zomerfeest van SEIN waar hij een 2 e plaats kreeg en Ergo voor hem liep op de 1 e plaats. Voor de zadelproef van de ABOP heeft Ziezo een A-certificaat behaald De stamboom ziet er zo uit: Sabina Gerda -----Geertje (v.eendracht) Ergo(v.Europ) (v.lord)-----ede Goedgekeurd N,D (v.eendracht) ----Bandel (v.brandt) ----Beernd(v.Brandt) ----Grada Model (v. Europ)------Hiltje (v.gregor) Rieka (v. Ravel) ----Grietje Model (v.europ) Rieks (v. Ravel) -----Maxima(v.Mozart) -----Melle(v.Mats) ----Ziezo (v.zuidhorn) ----Geisha Ster (v.zuidhorn) ----Bintang(v.Bascal)

5

6 Winter in scandinavie springen Op zaterdag 20 december was het jaarlijkse winterspringen welke dit jaar in het teken stond van winter in scandinavië. Al maanden van te voren waren er bij diverse deelnemers al ideeen die uitgewerkt werden, dit heeft er voor gezorgd dat er zeer veel leuke en originele creaties aan de start kwamen. De groepen moesten eerst als groep het parcours afleggen waarbij de tijd werd opgenomen,nadat alle klasses geweest waren kwamen van elke klasse de 2 beste groepen in een zeer spannende finale terug. Tijdens de finale kwamen 2 groepen tegelijk in de bak om tegen elkaar in het parcours af te leggen, dit zorgde voor veel spanning en sensatie. Bij de hoogste klasse was het helemaal spannend hierbij nam de groep legoland met Ytresula het op tegen de groep het noorderlicht met Ziezo. Tot het laatste toe bleef het spannend maar uit eindelijk heeft de groep het Noorderlicht in de klasse B/L gewonnen. Ook voor 2015 staat het winterspringen weer op de agenda en wel op zaterdag 19 December 2015, zet deze datum vast in jullie agenda. Het thema is Winter in Holland. In de wandelgangen zijn er al weer diverse themas gehoord, we wachten met spanning op de leuke creaties.

7

8

9

10 De Verlichte zit Wat is verlichte zit?: De verlichte zit is een houding die een ruiter kan aannemen. Bij een normale dressuur houding zit een ruiter altijd rechtop en zwaar op het paard. Tijdens de verlichte zit, maakt de ruiter zich zo klein mogelijk. (Maar wel met een rechte rug) Hierdoor ontlast de ruiter de rug van het paard. Doel verlichte zit: Met de verlichte zit wordt de paardenrug ontlast vooral bij het springen van een hindernis, bij het buiten rijden, als een paard gaat plassen en voor jonge paarden, die nog hun balans moeten leren vinden onder de ruiter. Lengte beugelriemen Bij het rijden van de verlichte zit worden de beugelriemen ongeveer 2 tot 5 gaatjes korter gemaakt. Des te hoger je springt, des te korter de beugels. Te lange beugels zorgen voor te weinig druk op de beugels waardoor je snel je balans verliest. Bij te korte beugels hebben je benen te weinig raakvlak met het paardenlichaam waardoor je te weinig kunt inwerken op je paard tussen de hindernissen. Tijdens de hele sprong zou je in balans op de grond moeten kunnen staan wanneer je je paard wegdenkt. Verlichte zit je vindt je balans volledig op de beugels je bovenlichaam komt naar voren en naar beneden door je heupen meer te buigen en je zitvlak naar achter te brengen je zitvlak blijft min of meer aan het zadel maar beslist niet in het zadel de knie blijft losjes aan het zadel liggen het onderbeen exact onder het zwaartepunt van je lichaam. je voet is iets verder in de beugel zodat het breedste gedeelte van de voetzool contact heeft met de beugel het gewicht blijf je opvangen met een verende enkel met de hak naar beneden uitgedrukt In de verlichte zit breng je je zitvlak zo dicht bij het zadel, alsof je je zitvlak boven een kachel wilt verwarmen, maar je mag er beslist niet op gaan zitten omdat het zo heet is.

11 Fouten bij de verlichte zit In de beugels gaan staan, de knie wordt te recht en het gewicht komt op de ballen van de voet waarbij de hakken niet uitgedrukt worden. Je valt snel voorover en je kan je handen niet naar voren brengen. correctie: Leg je handen op de manenkam en kom niet te ver uit het zadel. Zorg dat je je hakken niet naar achteren brengt, maar dat de beugelriemen loodrecht hangen. Houd je niet in evenwicht door met je knieën te gaan klemmen, maar houd je knieën losjes aan het zadel. In elkaar gezakt zitten met de blik naar beneden Je kunt zodoende het paard niet meer goed onder je voelen bewegen en je kan het paard niet meer goed in de hand houden. correctie: Kijk vooral voor je en kijk in de richting waar je naar toe wilt. Zorg dat de rug recht blijft. Een goede oefening is om je handen op je rug te leggen. Leg hiervoor een knoop in je teugels zodat je deze weer snel op kunt pakken als het nodig is. Het hoofd naar beneden gericht op de balkjes of sprong. Je valt vooral tijdens een sprong snel voorover bij de landing. correctie: Neem een punt recht vooruit in de bak of manege waar je naar kijkt tijdens de oefening of je richt je blik op de richting waar ja naartoe wilt. Kijk tijdens een parcours naar de volgende hindernis. De ruiter kijkt langs zijn paard naar de hindernis. De ruiter zit daardoor scheef op zijn paard boven de hindernis en veroorzaakt problemen voor een landing in de correcte galop of voor het rijden van een correcte lijn na de hindernis. Het paard landt vermeerderd op de voorhand. De ruiter brengt zijn handen vlak voor de sprong naar zijn heupen. Door het terugtrekken van de handen trekt de ruiter het paard in de mond en beperkt hem in het uitstrekken van de hals. Je beperkt je paard in het maken van een goede sprong en na de sprong kan hij gaan wegrennen. De ruiter zit achter de beweging van het paard. Daardoor kom je te laat in het zadel terug en krijgt het paard een klap in de rug, waardoor het paard zijn rug vasthoudt en een achterhand fout kan maken. De ruiter zit voor de beweging van het paard. Doordat je te vroeg uit het zadel komt, verlies je voor de hindernis de inwerking op je paard, die je juist bij hogere breedtesprongen nodig hebt.

12

13 Hengstenkeuring 2015 Zaterdag 28 maart vond de hengstenkeuring van het Fjordenpaarden stamboek plaats in Hoenderloo. Gjovik ging daar uiteraard heen voor de keuring, maar samen met onze voltigegroep van de vrijdagavond hebben ze ook een hele leuk show laten zien. In de show zat ook een groot verrassings element: ze kwamen met de hele groep en Gjovik samen uit de vrachtwagen aan het begin van de show. Vervolgens heeft de groep een spetterende voltigeshow laten zien, waarbij de allerlei figuren hebben laten zien en veel met ballen en vlaggen bezig zijn geweest. Gjovik heeft hierbij maar weer eens het rustige en brave karakter van een fjord laten zien. Hegdal is ook meegeweest naar Hoenderloo omdat hij in november 2014 een AA heeft behaald voor de verrichtingsproef mocht hij zich komen laten zien om een deken in ontvangst te nemen. Hierbij was Hegdal volledig in het Noors gekleed. Gjovik behaalde 38 punten bij de keuring en in zijn rubriek haalde hij de hoogste punten en liep dus op kop in zijn rubriek. Na afloop van de keuring is Gjovik naar zijn nieuwe stal verhuisd alwaar hij ingezet gaat worden voor de fokkerij.

14 AGENDA 30 April/1Mei Horsemanship tieners 2 t/m 10 Mei Meivakantie. Paardrijlessen gaan door! Mei Ponykamp 14 Mei Hemelvaartsdag geen paardrijlessen 15 en 16 Mei Horsemanship volwassenen 23 Mei Buitenrit gehandicapten 25 Mei Pinksteren geen paardrijlessen 30 Mei Fjordsport diploma rijden dressuur en springen (alleen op uitnodiging) Manege diploma rijden. Tijdens de lessen 15 t/m 19 Juni 27 Juni Manege kampioenschappen dressuur en springen 2 Juli Paardenkeuring Groningers en Fjordenpaarden 4 Juli Fjordsport kampioenschap te Hoenderloo (alleen op uitnodiging) Kijk voor actualiteiten en inschrijvingen op het prikbord

15

16 Manege De Cruquiushoeve Spieringweg ED Cruquius / Albert: manege@sein.nl De manege is ook te vinden op facebook Openingstijden: Werkdagen: uur Zaterdag: uur