in Brussel? In de 14 de eeuw bestond België nog niet.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "in Brussel? In de 14 de eeuw bestond België nog niet."

Transcriptie

1 Wie heeft de macht in Brussel? 1 Antwerpen Gent 9 2 Brussel Luik 3 4 Namen In de 14 de eeuw bestond België nog niet. Kleur elk van de gebieden op deze kaart en raad de titel van de verschillende edelen die er heersen. 1. Het hertogdom Brabant werd bestuurd door de... van Brabant. 2. Het graafschap Vlaanderen werd bestuurd door de... van Vlaanderen. 3. Het graafschap Henegouwen werd bestuurd door de... van Henegouwen. 4. Het graafschap Namen werd bestuurd door de... van Namen. 5. Het prinsbisdom Luik werd bestuurd door de... van Luik. 6. Het hertogdom Limburg werd bestuurd door de... van Limburg. 7. De heerlijkheid van de abdij van Stavelot-Malmédy werd bestuurd door de... van Stavelot-Malmédy. 8. Het hertogdom Luxemburg werd bestuurd door de... van Luxemburg. 9. Het graafschap Loon werd bestuurd door de... van Loon.

2 De gilden De gilden lieten hun merk na op de voorwerpen die ze bezaten. Ziehier enkele voorwerpen uit de verzameling van de Hallepoort. Kunnen jullie uitvissen tot welke gilde ze hebben behoord? Ziehier de deur van de vergaderzaal van de gilde van de... Ziehier de toortshouder van de gilde van de..... Deze trommel behoort toe aan de... De gilden organiseerden soms spelletjes en wedstrijden voor hun leden. Deze ketting werd geschonken aan de winnaar van een wedstrijd georganiseerd door de gilde van de... Het ging om een... wedstrijd. Ziehier de toortshouder van de gilde van de...

3 De geschiedenis van de Hallepoort Kijk naar de twee voorstellingen van de Hallepoort, gezien van buiten de stad Brussel. De eerste voorstelling dateert van De stadswal bestaat dan nog, maar is niet heel duidelijk zichtbaar door de woekerende vegetatie. De tweede voorstelling dateert van Aan jullie om de grote verschilpunten tussen beide voorstellingen te vinden!

4 De verdediging van de Hallepoort Waarvoor dienden de verschillende gaten in de muren en de vloeren van de Hallepoort? Kan je een verband aantonen met de verdediging?

5 De wapenrusting Een heer wordt geholpen door zijn dienaar om zijn harnas aan te trekken. Dat moet volgens een heel precieze orde gebeuren. Op de volgende pagina hebben we alle delen van zijn harnas verzameld. Benoem ze en gebruik hiervoor de onderstaande woordenlijst. Een klein hulpmiddeltje om je te helpen bij deze ingewikkelde woorden: zijn ze meervoudig of enkelvoudig. Inderdaad, we hebben wel degelijk twee armen, maar slechts één rug! De wambuis De harnasschoenen-en onderbeenbeschermers De knieplaten en de dijbeenbeschermers Het halsstuk Het borststuk De onderarm- en elleboogstukken De maliënkolder Het buikstuk De schouderstukken De handschoenen De helmhoed en het vizier De heupstukken Knip dan de verschillende onderdelen van het harnas uit en kleedt je ridder aan. Volg hierbij de nummering van de verschillende elementen.

6 De wapenuitrusting

7 De gevangenis van de Hallepoort Help de gevangene ontsnappen!

8 Het museum van de Hallepoort Het paard was vaak de beste bondgenoot van een ridder of krijger. Een snel en gehoorzaam rijdier is een waardevolle hulp tijdens de strijd of het toernooi. Net zoals zijn meester droeg het ook een harnas. Het gemiddelde gewicht van ruiter, harnas en paard samen was enorm. Schrijf juist of niet juist na volgende zinnen: - De paarden werden soms afgericht om te bijten en te stampen. - Wanneer de paarden stierven op het slagveld werden zij gebruikt om er hamburgers van te maken. - Tijdens de oorlogvoering werden dode paarden soms over de wal gegooid binnen de stad. De spetters, ontstaan door hun val, konden bacteriën verspreiden en zo ziekte brengen binnen de stadsmuren. - Bij de belegering van een stad gebruikten de verdedigers vaak voetangels. Deze kleine metalen sterretjes bleven met één pin naar boven gericht zodat de voeten of hoeven van mensen en paarden bijzonder kwetsbaar werden. Bij een paard was de pijn in dat geval zo erg, dat de ruiter vaak afgeworpen werd.