10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie"

Transcriptie

1 10 voorbeelden van slechte of onduidelijke visuele communicatie 1. De Lidl leesmap Deze map staat bij ons in de kantine van het Lidl filiaal waar ik werk. Ik heb er nog nooit ingekeken, maar de tekst die er op stond viel mij wel op. Het probleem is dat je van een afstandje de en en de bij bijna niet ziet, doordat ze bijna dezelfde kleur hebben als de achtergrond. Ik denk dat ze op deze manier hebben geprobeerd om prioriteit aan de overige woorden te geven, deze vallen zo namelijk het meeste op. Ze het naar mijn mening toch beter voor een kleur kunnen kiezen met een sterker contrast met de achtergrond. Daarnaast viel het mij ook op de Ontwikkelen met een hoofdletter is geschreven, terwijl hier niet echt een reden voor is. Dit is denk ik weer om het woord te benadrukken, maar met een kleine letter zou het ook prima kunnen. Leren staat aan het begin van de zin en Lidl is de naam van de keten, dus deze kloppen wel. Op de volgende pagina staat mijn verbetering.

2

3 2. Bardolino Deze pizza tent bevindt zich in het winkelcentrum bij ons de wijk. Ik loop er regelmatig langs, maar heb tot deze opdracht nog nooit zo bij hun bord stilgestaan. Wat fout is aan dit bord is de lijn Pasta s Vleesgerechten Kipgerechten Visgerecht. Naast het feit dat kip naast vlees staat vernoemd alsof het iets anders is, is het hele font ook nog horizontaal samengedrukt in en poging om de gehele hoogte van de verticale ruimte te vullen. Sterker nog, als ze kipgerechten weg hadden gelaten, dan zou de font precies passen! Ook lijkt het er op dat er te weinig ruimte over was om visgerecht in meervoud te vermelden net als de rest. Ik heb kipgerechten uit het rijtje gehaald, van visgerecht visgerechten gemaakt en de verhouding van het font aangepast. Hier de verbetering:

4 3. FOOK U? Naast iedereens favoriete pizzeria bevindt zich de beste afhaalchinees van Nijmegen en omstreken. Mensen komen van ver om hier chinees eten te gaan halen. Iedereen weet dan ook dat het Fook Li heet, maar als je naar het bord kijkt, is dat dan wel zo duidelijk? De L en de I staan zo dicht bij elkaar, dat toen ik op een avond naar huis liep van mijn werk ik me af vroeg of ze de naam van het restaurant hadden veranderd! Ze konden het toch niet serieus Fook U hebben genoemd? Toen ik er later nog een keer goed naar keek, zag ik dat het een L en een I moesten zijn. Dat is dan ook de aanpassing die ik heb gemaakt. Hieronder de verbetering:

5 4. De verbandtrommel Ook in onze Lidl kantine aanwezig, de verbandtrommel. Deze is natuurlijk heel belangrijk (ik hem zelf al een keer moeten gebruiken)! De organisatie die deze verzorgd is het Oranje Kruis. Ze houden erg van de kleur oranje; oranje trommel, oranje in het logo en een oranje oranje? Ik denk dat iemand deze designfout over het hoofd heeft gezien, of misschien is de stikker ontworpen voordat ze overstapten op oranje verbandtrommels. Op deze manier is het in ieder geval slecht te lezen en het laat zien dat er niet veel aandacht aan is besteed. Nu maakt het in dit geval niet zo veel uit, maar mocht je een van de weinige mensen zijn (zoals ik) die willekeurige dingen gaat lezen in zijn pauze, omdat hij zich verveeld, dan valt deze fout je gelijk op. Op de volgende pagina de verbetering.

6

7 5. City Wash 2.0 Deze stomerij is een beetje inconsequent met zijn logo. Terwijl stomerij mooi in twee kleuren afbeelden om te voorkomen dat het niet leesbaar is, doen zit dit niet met City. De kleur van de tekst is bijna gelijk aan de witte kleur in het midden van de cirkel. Ja, het is leesbaar, maar het had netter gekund naar mijn mening. Als ze de gradiënt niet hadden laten doorlopen tot wit was het gelijk al een stuk duidelijker geweest. Dit lijkt mij ook de beste oplossing. Het lukte mij echter niet om dit goed aan te passen, dus heb ik geprobeerd om met contrast en helderheidsinstellingen het gewenste effect te krijgen. Mijn versie:

8 6. Bike werk Deze fietsenwinkel bevindt zich in het centrum van Nijmegen, vlakbij Plein Het is een vrij nieuwe winkel die fietsen verkoopt en repareert. Naar mijn mening hadden ze hun gevel beter kunnen laten ontwerpen. Naast het feit dat het logo veel ruimte over laat, vind ik het vreemd dat ze voor een Nederlands en een Engels woord hebben gekozen. Ik neem aan dat het gelezen moet worden als bike WERK, dus waarom begint bike dan niet met een hoofdletter en waarom is WERK met alleen maar hoofdletters geschreven? Om de lege ruimte te vullen zou je de woorden naast elkaar kunnen zetten. Ik zou er (als je de naam wilt houden) er Bike work van maken. Voor een Nederlandse versie kan je denk ik beter met een geheel nieuwe naam komen. Hieronder de verbetering:

9 7. NWO Dit is het logo van de NWO. Dit is niet een oud logo, dit is het huidige logo dat ook zo op hun website staat. De keuze om de rode O weg te laten vallen in het rode blok vind ik nogal raar. Of het blok moet weg, of de O wordt de kleur van de andere twee letters. Daarnaast hebben de drie letters van de afkorting elk een eigen font. Hier zal vast over nagedacht zijn, maar voor mij oogt het rommelig. Ik zou alle letters hetzelfde font en dezelfde kleur geven. Door de boog erboven en het blok behoud je zo toch het rode accent, aannemend dat dat gewenst is. Op deze manier oogt het logo niet professioneel genoeg. Al helemaal niet voor een organisatie zoals deze. Hieronder de verbetering:

10 8. Kamernet Dit is het logo van de website Kamernet. Hier kunnen mensen kamers aan bieden aan studenten. Via de website kan een student die geïnteresseerd is in zo een kamer contact opnemen met de verhuurder. Ik heb binnen dit kader gezocht naar een rede die tot dit font geleid zou kunnen hebben, maar ik zag er geen verband tussen. Het oogt rommelig en heeft geen verband met de inhoud van de website en versterkt deze ook niet. Ik denk dat het font speels moet overkomen, maar voor wie? Studenten willen gewoon een overzichtelijke site waarop ze naar kamers kunnen zoeken. Ze zijn met hele andere dingen bezig (zoals de hoge abonnementskosten van de website). In dit geval is het font aanpassen dus al genoeg naar mijn mening. Mijn versie:

11 9. IBM Dit is het logo van IBM. Een bedrijf dat verschillende computeronderdelen maakt. Het logo is opgemaakt uit horizontale strepen met open ruimte ertussen. Ik vind het niet erg vriendelijk voor het oog en ik zie de toegevoegde waarde er ook niet zo van. Misschien moeten de lijnen slaan op de beeldlijnen van een oude monitor? Nu is dat verband echter weg, iemand die naar hun website kijkt, zal dit niet langer zo zien. Naar mijn mening is het logo dus veel beter zonder de witte lijnen. Ook is het beter leesbaar van afstand, mocht het logo gebruikt worden bij het adverteren. Hieronder mijn verbetering:

12 10. Winkel van Sinkel De Winkel van Sinkel bevindt zich in het centrum van Utrecht aan de Oude Gracht. Het is een groot indrukwekkend gebouw en het heeft de naam groot op de voorgevel staan. Iemand heeft echter lang geleden bedacht om de van verticaal te zetten, terwijl deze er best horizontaal tussen past. De rede van deze beslissing weet ik niet. Het enige wat ik er uit kan halen is dat op deze manier de andere twee woorden meer opvallen. Zoals je hieronder kunt zien, is dit effect ook te behalen door de van simpelweg iets kleiner te maken dan de andere twee woorden. Font keuze voor de opdracht Ik heb voor deze opdracht voor het Century Gothic font gekozen. Ik vind dit een overzichtelijk font dat een goede middenweg bewandelt tussen zakelijkheid en creativiteit. De standaard fonts (Times New Roman, Calibri, Arial) die veel worden gebruikt vind ik allemaal net iets te correct en minder fijn om te lezen.