Inhoudsopgave. Hoofdstukken. 1. Inleiding Doelgroep beschrijving 2,3. 3. Doelstelling (SMART) Boodschap Middelen 6.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. Hoofdstukken. 1. Inleiding 1. 2. Doelgroep beschrijving 2,3. 3. Doelstelling (SMART) 4. 4. Boodschap 5. 5. Middelen 6."

Transcriptie

1 Communicatieplan

2 Inhoudsopgave Hoofdstukken Blz. 1. Inleiding Doelgroep beschrijving 2,3 3. Doelstelling (SMART) Boodschap Middelen Organisatie Financieel overzicht 8,9. 8. Planning 10.

3 1. Inleiding Beschrijving van het communicatieplan In het plan wordt de doelgroep beschreven met een uitgewerkt ijkpersoon, zodat de lezer een duidelijk beeld krijgt. Er worden doelstellingen in beschreven die SMART geformuleerd zijn. De boodschap, dus hoe ga je het overbrengen naar jouw doelgroep. Ook worden de middelen en media beschreven, organisatie, financieel overzicht en een grove planning. Aanleiding tot het communicatieplan Het is de bedoeling dat jongeren tussen de 18 en 24 jaar zich bewust worden van een gezonde leefstijl en dit uiteindelijk ook gaan hanteren. Dit wordt gedaan door middel van een App op de Smartphone. Deze App moet bekend worden onder de jongeren. Dit wordt bekend gemaakt doormiddel van posters, abri s en social media. 1.

4 2. Doelgroep beschrijving De doelgroep is jongeren tussen de 18 en 24 jaar. Deze jongeren doen een BOL of BBL MBO opleiding of een HBO opleiding. Daarnaast hebben ze nog een bijbaan en gaan ze in hun weekend daar werken om geld te verdienen. Veel van deze jongeren hebben hun autorijbewijs al gehaald en rijden in een eigen auto of in die van hun ouders. Ze gaan elk weekend nog uit in de kroeg of discotheek met vrienden tot in de late uurtjes. Er gaat veel alcohol doorheen. Ook bezoeken zij graag feesten, zoals Lowlands of Pukkelpop. Ze kijken graag tv programma s als wie is de mol. De jongeren lezen vaak de metro en de spits, omdat ze veel met de trein reizen om naar school te komen. Als deze jongeren in de auto naar hun werk zitten luisteren zij graag naar radiozenders als, 538, skyradio of Q-music. 2.

5 IJkpersoon Suzanne is een jonge vrouw van 20 jaar. Zij woont nog bij haar ouders maar wil graag als zij klaar is met haar opleiding op haar zelf wonen met haar vriend. Ze is bijna klaar met haar opleiding op niveau 3 Communicatie en wil hierna een opleiding niveau 4 Marketing en Communicatie gaan doen. Elke dag reist zij met de trein naar Alkmaar om naar school te gaan. Als Suzanne inde trein zit leest zij graag de Metro of de Spits, zodat de tijd wat sneller gaat. Ook heeft zij al een jaar haar rijbewijs en een eigen auto. Af en toe gaat zij dan ook met haar auto naar school en luistert zij naar radio 538. Suzanne werkt in de weekenden als caissière bij de Albertheijn in Breezand. Elke week op vrijdag en zaterdag gaat zij met de auto naar haar werk. Als zij naar acht uur werken weer thuis komt gaat ze met haar vriend tv kijken. Op zaterdag gaat zij in de avond met haar vriend en andere vrienden de kroeg in om lekker te dansen en veel alcohol te nuttige tot in de late uurtjes. Ook rookt zij een pakje Marlboro per dag. In de zomer gaat zij veel naar grote feesten zoals, Lowlands, Pinkpop en Pukkelpop. Suzanne sport niet en eet ook niet heel gezond. In de ochtend eet zij vaak een broodje en in de avond haar avond eten. Ze wil wel graag gezonder gaan leven maar vind het te duur om naar de sportschool te gaan. 3.

6 3. Doelstellingen (SMART) 20% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar moeten een gezonde leefstijl hanteren binnen een tijdsbestek van 3 jaar, om zo de sterke toename van chronisch zieken terug te dringen. Binnen 1 jaar moeten 10% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar intensief gebruik maken van de Personal trainer app. 4.

7 4. Boodschap Hoe brengen we de Personal trainer app over op de jongeren? Het is de bedoeling dat jongeren tussen de 18 en 24 jaar zich bewust worden van de leefstijl die zij hanteren en er uiteindelijk een gezonde leefstijl op na houden. De app is een goed hulpmiddel voor de jongeren. Het is namelijk een combinatie van gezond eten en drinken en lichaamsbeweging. De Personal trainer app heeft dus als boodschap: het bewust worden van een gezonde leefstijl en deze ook gaan hanteren. De doelgroep wordt op een volwassen en professionele manier aangesproken. Anders nemen zij de App niet serieus. 5.

8 5. Middelen De middelen die worden gebruikt om de doelstelling te bereiken en het product bekend te laten worden zijn: - Personal trainer app - Poster - Abri - Social media Personal trainer app De App moet ervoor gaan zorgen dat jongeren een gezonde leefstijl gaan hanteren en zich bewust worden van wat ze eten. Poster De poster komt op plekken te hangen waar jongeren veel komen. Dit zijn scholen, trein stations en grote steden zoals, Amsterdam en Rotterdam. Op de poster wordt een afbeelding van de app en een afbeelding van een mooie gezonde dame of heer getoond. De boodschap komt er groot boven te staan. Ook komt er een scan afbeelding, zodat de jongeren bij het zien van deze poster meteen de app kunnen downloadde en kunnen starten. Abri De abri s komen in bushokjes te hangen. De jongeren gaan ook vaak met de bus dus is het bereik van de doelgroep hoog. Op de abri wordt een afbeelding van de app en een afbeelding van een mooie gezonde dame of heer getoond. De boodschap komt er groot boven te staan. Ook hier komt er een scan afbeelding, zodat de jongeren bij het zien van deze abri meteen de app kunnen downloadde. De huisstijl is het zelfde al bij de poster. Social media Bij social media moet je denken aan, Facebook, Twitter of Instagram. Op de social media zitten heel veel jongeren van binnen- en buitenland het bereik is dan ook heel hoog. Er wordt gebruik gemaakt van een kleine afbeelding van de app en een afbeelding van een mooie gezonde dame of heer. De boodschap komt er boven te staan en een tekst onder met Download nu de Personal trainer app. 6.

9 6. Organisatie Personal trainer app Functie Media manager Vormgever Tekstschrijver Diëtist Personal trainer Programmeur Doen Aansturen/zorgen dat alles goed verloopt. Vormt de Personal trainer weer. Maakt goede teksten voor in de app. Die zorgt ervoor dat er een goed voedingsschema uitkomt. Die maakt de training schema s. Die programmeert de app. Poster Functie Media manager Vormgever Tekstschrijver Drukkerij Doen Aansturen/zorgen dat alles goed verloopt. Maakt de poster in de juiste huisstijl. Maakt goede teksten voor op de poster. Produceert de poster. Abri Functie Media manager Vormgever Tekstschrijver Drukkerij Doen Aansturen/zorgen dat alles goed verloopt. Maakt de abri in de juiste huisstijl. Maakt goede teksten voor op de abri. Produceert de abri. Social media Dit wordt uitbesteed aan een bedrijf die zich constant bezig houd met social media en de berichten erop gaan zetten. 7.

10 7. Financieel overzicht Onderwerpen Aantal uren Kosten Android app 160 uur euro ios app 160 uur euro Server/AP/Admin (t.b.v. content- en gebruiksbeheer) 180 uur euro Design 90 uur euro Totaal euro Laten drukken Aantal Kosten Poster ,81incl. BTW Abri ,50 incl. BTW Totaal: Abri s Netwerk vakken Kosten 1.684,31incl. BTW Jongeren per week Dit is buitenreclame voor abri s. Het netwerk is jongeren, zo worden alleen op plaatsen waar veel jongeren komen de abri s geplaatst. Dit is een massabereikcampagne. Social media Aantal uren per week Aantal berichten per week 6 uur 8 berichten 385 euro Kosten per maand Hier wordt er gebruik gemaakt van een bedrijf die voor jou het product bekend gaat maken op het social media en dit ook blijft doen. Stockbeeld (rechtenvrije foto) Eén stockbeeld Kosten per foto 100 euro Op de abri en de poster komt één rechtenvrijefoto van een mooie gezonde jonge dame of heer. 8.

11 Product Kosten Personal trainer app Poster 1.684,31 Abri per week Social media 3080 voor 8 maanden Stockbeeld 100 per foto Totaal ,31 euro 9.

12 8. Grove planning Op 5 januari 2015 beginnen we met het promoten van de Personal trainer app. Voor die tijd moet de app dus af zijn. Datum 01 juni 2014 t/m 01 januari 2015 Wat moet er gedaan worden Het maken van de Personal trainer app. 05 januari t/m 05 maart 2015 Het maken van de poster en het ophangen op de aangewezen plekken. 05 maart t/m 05 juni 2015 Het maken van de abri en op laten hangen. 05 januari t/m 05 augustus 2015 Het bekent maken van de personal trainer app over de social media. Dit zijn 1 of twee berichten per week. 10.