Trap eens wat vaker naar je werk!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trap eens wat vaker naar je werk!"

Transcriptie

1 Fietsplan Utrecht

2 Trap eens wat vaker naar je werk! Het fietsplan, wat is dat? NUOVO probeert zo gunstig mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden te creëren voor haar werknemers. Het is mogelijk zijn om via een fiscaal vriendelijke regeling gebruik te maken van het NUOVO fietsplan. Er zijn twee regelingen die met woon-werkverkeer per fiets te maken hebben en waar u gebruik van kunt maken als u per fiets van uw woning naar uw werk reist of van plan bent dit te gaan doen: Het aanschaffen van een nieuwe fiets voor daadwerkelijk woon-werkverkeer; Aanvullende kosten die op de aanschaf van die fiets betrekking hebben; Het fietsplan heeft betrekking op beide regelingen. Wie kunnen er aan dit fietsplan deelnemen? Deelname is mogelijk indien aan de volgende criteria wordt voldaan: - De deelnemer is in het bezit van een NUOVO-aanstelling met een looptijd van één jaar of langer. - De fiets wordt voor meer dan de helft van het aantal werkdagen gebruikt voor het woon-werkverkeer. Voor afstanden tot 15 km enkele reis wordt zonder nadere bewijslast aangenomen dat de fiets hiervoor wordt gebruikt. Voor afstanden boven de 15 km enkele reis, dient u dit bij uw werkgever aannemelijk te maken. Ook is het mogelijk dat een deel van het woon-werkverkeer met de fiets plaatsvindt, bijvoorbeeld naar het station, bushalte of carpoolplaats. De regeling voor het aanschaffen van een nieuwe fiets Bij deze regeling schaft u een fiets aan die u gaat gebruiken voor woon-werkverkeer. In het kader van de bevordering van het fietsgebruik voor woon-werkverkeer krijgt u een belangrijk belastingvoordeel. De belastingvoorschriften bepalen dat maximaal 749 incl. BTW voor vergoeding in aanmerking komt. Omdat de fiets niet alleen voor woonwerkverkeer, maar ook privé wordt gebruikt, wordt eenmalig een bedrag van 68 bij het loon voor berekening van de loonheffing opgeteld. U kunt eens per drie jaar deelnemen. Ook werknemers met een deeltijdaanstelling kunnen deelnemen. De verrekening via uw salaris heeft hier echter geen invloed op. Het volle bedrag van de aanschafkosten wordt uiteindelijk via uw salaris verrekend. Aanvullende regeling voor kosten, samenhangend met de aanschaf van de fiets Naast de fiets kunnen met de fiets samenhangende zaken tot een bedrag van 250 per 3 jaren belasting- en premievrij aangeschaft worden. Voorwaarde is dat het moet gaan om zaken die bij uitstek bij woon-werkverkeer op de fiets van pas komen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten van accessoires, sloten, fiets- en regenkleding en een steun voor een aktetas. Zaken die normaal ook zonder fiets worden gebruikt (warme kleding bijvoorbeeld) vallen hier niet onder.

3 Naast de met de fiets samenhangende zaken mag een fietsverzekering vergoed worden. Vergoeding van deze kosten vindt alleen plaats op het moment dat de fiets wordt aangeschaft, er kan dus niet meerdere malen een nota worden ingediend. De fiets kunt u financieren door: - Inhouding op het bruto salaris - Inhouding op het vakantiegeld - Inhouding op de eindejaaruitkering De tijdelijke verlaging van het brutosalaris heeft als consequentie dat daardoor tijdelijk een verlaging van het loon in het kader van de sociale verzekeringswetten, zoals de WAO en WW, optreedt.

4 Hoe deel te nemen aan het fietsplan U kunt aan het fietsplan deelnemen door middel van het invullen van een deelnameformulier. Dit formulier is bijgevoegd. het formulier dient te worden ondertekend door de schoolleider van de school waar u aan verbonden bent. Daarom is het van belang vóór aankoop zeker te zijn dat de aanschaf van de fiets met de accessoires en de verzekering de instemming van de schoolleider zal hebben. Hoe gaat de aanschaf van een fiets in z n werk? U stelt vast of de aanschaf van een fiets een relatie heeft met uw woon-werkverkeer. Zo ja, dan geldt het volgende: U gaat zelf naar een erkend bedrijf, ingeschreven bij de kamer van koophandel, en zoekt uit welke fiets en eventuele accessoires en verzekering u aan wilt schaffen; Het kan zinvol zijn gezamenlijk met een aantal andere deelnemers aan het fietsplan een leverancier te benaderen om zodoende een (maximale) korting en service te bedingen; U betaalt de fiets, eventuele accessoires en verzekering en bewaart de gespecificeerde aankoopnota (type/merk/framenummer/prijs e.d.). De nota dient op naam te worden gesteld van de werknemer. Vervolgens geeft u de eigen schooladministratie het door u ingevulde deelnameformulier. De schooladministratie maakt een kopie van uw aankoopnota en tekent deze voor eensluidendheid met het origineel. Na ondertekening door de schoolleider stuurt de schooladministratie de set papieren naar administratiekantoor OSG. Hoe vindt verrekening met het salaris plaats? Nadat het administratiekantoor de papieren van de schooladministratie heeft ontvangen en het voorgeschoten bedrag aan u is teruggestort, vindt verrekening met het salaris plaats. De aanschaf van accessoires en verzekering kan uitdrukkelijk slechts eenmalig en gelijktijdig met de aanschaf van de fiets worden verrekend. Het is niet mogelijk om de nota s voor deze zaken verspreid over meerdere maanden in te dienen. Het moment dat het aankoopbedrag in zijn geheel is ingehouden is tevens het moment waarop u eigenaar wordt van de fiets. Op welke termijn kan ik opnieuw aan de regeling deelnemen? Als u van de regeling gebruik heeft gemaakt, kunt u na 3 jaar, als de fiscale/sociale verzekeringswetregels dan nog dezelfde zijn, opnieuw een bedrag van maximaal 749 aan een fiets besteden. NUOVO behoudt zich het recht voor deze regeling te wijzigen of te herroepen mocht daartoe aanleiding zijn. Reeds goedgekeurde aanvragen zullen onder de condities waarop deze zijn goedgekeurd, worden gehonoreerd, tenzij dit van overheidswege niet langer wordt toegestaan.

5 Deelnameformulier Naam school/brin Stamnummer CASO zie salarisstrook Achternaam, voornaam vermeld ook meisjesnaam Adres Postcode + woonplaats Bank/gironummer werknemer Aankoopbedrag van de fiets max. 749 incl. BTW Aankoopbedrag accessoires max. 250 incl. BTW Fietsverzekering Totaalbedrag aankoopbedrag fiets, accessoires én verzekering: Bovengenoemde werknemer doet mee aan het fietsplan van NUOVO te Utrecht en gaat akkoord met de voorwaarden, zoals die hieronder staan vermeld: 1. De fiets wordt daadwerkelijk en hoofdzakelijk gebruikt voor het woon-werkverkeer, voor toekomstig eigen gebruik wordt eenmalig een bedrag van 68 bij het loon voor berekening loonheffing opgeteld. 2. De aankoopprijs van de aan te schaffen fiets is lager of gelijk aan 749 incl. BTW. 3. De werknemer gaat akkoord met de verrekening met a. het salaris, Ineens, of per maand, gedurende maanden (max. 9) b. het vakantiegeld, Ineens c. de eindejaarsuitkering, Ineens 4. Verrekening met het brutosalaris kan geschieden voor zover het salaris niet daalt onder 70% van het wettelijk minimumloon. Per is dit een bedrag van 1.272, De werknemer is als eigenaar verantwoordelijk voor het onderhoud aan de fiets en voor eventuele verzekering tegen diefstal of schade. 6. Indien bij controle door de belastingdienst blijkt, dat u niet aannemelijk kunt maken dat het woon-werkverkeer grotendeels met de fiets plaatsvindt, komt een eventuele naheffing inclusief rente en boete voor rekening van de werknemer. 7. Bij uitdiensttreding, vrijwillig of onvrijwillig, wordt het op dat moment nog openstaande bedrag ineens van het netto salaris in de desbetreffende maand ingehouden. 8. Daar waarin de regeling niet voorziet, beslist de werkgever, zonodig in overleg met de belastingdienst. Voor akkoord getekend op (datum en plaats): te. De werknemer De schoolleider

6 Vragen en antwoorden Geldt de regeling alleen voor werknemers die reeds een dienstverband hebben van 1 jaar of langer? Nee, ook werknemers die nog niet een jaar in dienst zijn maar wel een contract voor nog tenminste 1 jaar hebben kunnen deelnemen. Kan de verzekering naast het bedrag van 250 per 3 jaar afzonderlijk vergoed worden? Ja, in de fiscale regeling wordt gesproken over de mogelijkheid om de verzekering naast de 250 per 3 jaar te vergoeden, het bedrag wordt meegenomen in het bruto-netto traject. Vergoedt NUOVO ook accessoires etc. indien er geen fiets wordt aangeschaft? Nee, in de regeling staat dat NAAST de fiets accessoires vergoed kunnen worden. Vergoedt NUOVO het bedrag voor accessoires etc. voor maximaal 250 belastingvrij? Nee, maar het bedrag wordt wel meegenomen in het bruto-netto traject. Per saldo betaalt de fiscus wel mee.

7 Overzicht administratieve procedure Werknemer 1. Gaat naar een erkend bedrijf (ingeschreven bij de kamer van koophandel) en zoekt een fiets, eventuele accessoires en verzekering uit. 2. Laat de handelaar een gespecificeerde aankoopnota opmaken (type, merk, framenummer en prijs) op eigen naam. 3. Betaalt de nota. Dit voorschot wordt zo snel mogelijk door OSG terugbetaald. 4. Vult het deelnameformulier in en laat dit door de schoolleider controleren en ondertekenen. Schoolleider 1. Controleert en ondertekent het deelnameformulier. Werknemer 5. Geeft het ingevulde formulier aan de schooladministratie en neemt ook de originele factuur mee. Administratie 1. Maakt een kopie van de aankoopnota en tekent deze voor eensluidendheid met het origineel. 2. Stuurt de volledig ondertekende formulieren en de kopie factuur op aan: OSG, t.a.v. de afdeling personele zaken VO, postbus 318, 6800 AH ARNHEM. OSG 1. Maakt zo spoedig mogelijk na ontvangst van de stukken het totaalbedrag in één keer over aan het door de werknemer opgegeven gironummer (deelnameformulier). 2. Voert deelname van de werknemer in de salarisadministratie in en bewaakt via Edukaat de aanschaffingen op maximale bedragen of termijnen. 3. Begeleidt controles door officiële instanties. 4. Archiveert de benodigde stukken op basis van de voorschriften (conform standaardcontract)