Loopbaanoriëntatie en begeleiding in de Theoretische Leerweg. DANIËL KERS & WENDY KERS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Loopbaanoriëntatie en begeleiding in de Theoretische Leerweg. DANIËL KERS & WENDY KERS"

Transcriptie

1 Loopbaanoriëntatie en begeleiding in de Theoretische Leerweg. DANIËL KERS & WENDY KERS

2 INHOUD Aanleiding van het onderzoek. Onderzoeksvragen. De deelnemers. Kritieke succesfactoren volgens de literatuur. Het praktische deel van het onderzoek. Vergelijking literatuur en praktijk. Opvallende resultaten.

3 AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Convenant Voortijdig schoolverlaten. LOB is een van de speerpunten om VSV te reduceren. Vooronderzoek Expertisecentrum LOB Eemland. Vraag naar kwaliteitsverbetering van het LOB programma in de VMBO-TL.

4 ONDERZOEKSVRAGEN Onderzoeksvraag: Hoe is op de vijf deelnemende VMBO-TL scholen momenteel de loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) vormgegeven en hoe sluit dit aan bij succesvol LOB?

5 ONDERZOEKSVRAGEN Deelvragen: Met welke opvatting (visie en beleid) is de LOB binnen het VMBO-TL vormgegeven? Welke verschillende LOB-praktijken zijn momenteel te onderscheiden op de vijf deelnemende VMBO-TL scholen? In hoeverre komen de kritieke succesfactoren, zoals beschreven in de literatuur, tot uiting in het LOB-programma? Welke onderdelen in het LOB-programma dragen bij aan het verwerven van de verschillende loopbaancompetenties van leerlingen in het VMBO-TL?

6 DE DEELNEMERS Meridiaan College, Het nieuwe Eemland Tweedelijns decanaat. Traditionele LOB. Meridiaan College, Mavo Muurhuizen Tweedelijns decanaat. LOB als apart vak.

7 DE DEELNEMERS Scholengemeenschap Guido de Brès Tweedelijns decanaat. LOB via projecten. Vathorst College Tweedelijns decanaat. LOB via projecten / LOB als apart vak.

8 DE DEELNEMERS Waldheim Mavo Eerstelijns decanaat. Traditionele LOB.

9 KRITIEKE SUCCESFACTOREN VOLGENS DE LITERATUUR Hersenontwikkeling bij jongeren Hersengebieden ontwikkelen zich in verschillende tijdspaden. Jongeren zijn hierdoor nog niet altijd in staat om lange termijn keuzes te maken en de gevolgen van deze keuze te overzien. We vragen jongeren keuzes te maken op 14 / 16 jarige leeftijd, terwijl hun hersenen hier pas tussen hun 20 ste en 25 ste aan toe zijn.

10 KRITIEKE SUCCESFACTOREN VOLGENS DE LITERATUUR Loopbaandialoog Praten met de leerling i.p.v. over de leerling. Interne dialoog (om persoonlijke zingeving op gang te brengen). Externe dialoog ( maatschappelijke betekenis van arbeid).

11 KRITIEKE SUCCESFACTOREN VOLGENS DE LITERATUUR Grenservaring Grenservaringen opdoen in de wereld van beroepen en opleidingen. Verwerken van de opgedane ervaringen. Reflectie en dialoog. Ruimte in het schoolprogramma voor eigen vragen en oriëntatiewensen van de leerling. Vraagsturing mogelijk maken.

12 KRITIEKE SUCCESFACTOREN VOLGENS DE LITERATUUR Loopbaancompetenties Kwaliteitenreflectie Wie ben ik? En wat kan ik? Motievenreflectie Wat wil ik? En waarom? Werkexploratie Waar kan ik dat doen? Loopbaansturing Hoe doe ik dat? Netwerken Wie kan mij daarbij helpen?

13 KRITIEKE SUCCESFACTOREN VOLGENS DE LITERATUUR Betrokkenheid ouders Ouders zijn degene die de kinderen het beste kennen. Het advies van ouders is vaak doorslaggevend voor de keuze van hun kind. Ouders zijn nog onvoldoende betrokken bij de Loopbaanbegeleiding.

14 HET PRAKTISCHE DEEL VAN HET ONDERZOEK Literatuurstudie. Documentatiestudie. Uitzetten van vragenlijst alle leerlingen VMBO-TL 3 de en 4 de klas. Omzetten en uitzetten van vragenlijst mentoren en decaan VMBO-TL. Interviews met VMBO-TL decanen (en mentoren).

15 HET PRAKTISCHE DEEL VAN HET ONDERZOEK Interview met directieleden. Verwerken van de interviews. Statistische verwerking vragenlijsten (SPSS). Analyseren van de resultaten interviews en vragenlijsten. Schrijven adviesrapport.

16 VERGELIJKING LITERATUUR EN PRAKTIJK Decaan vaak een parttime- en prestige functie. Steeds meer decanen worden geschoold door cursussen en hbo- of post-hbo opleidingen (studie)loopbaanbegeleiding. Tijd VS. Persoonlijke ontwikkeling decaan, ontwikkeling loopbaanprogramma en de uitvoering ervan.

17 VERGELIJKING LITERATUUR EN PRAKTIJK Lastig om aansluiting te vinden bij de leefwereld van jongeren, de Screenager generatie. Succes-formules niet één op één over te nemen in eigen school. Niet alleen toewerken naar huidige studiekeuze en diploma, maar leerlingen ook loopbaancompetenties aanleren.

18 VERGELIJKING LITERATUUR EN PRAKTIJK Decaan is vaak ook docent en mentor. Rol decaan als; Coach & trainer voor de leerlingen. Manager & coördinator voor de mentoren. Adviseur voor de directie.

19 OPVALLENDE RESULTATEN Hersenontwikkeling jongeren Decanen merken in de praktijk dat jongeren nog niet klaar zijn om keuzes te maken. Referentiekader van jongeren reikt vaak niet verder dan familie. Leerlingen hebben het beeld dat ze een beroep kiezen voor levenslang.

20 OPVALLENDE RESULTATEN Loopbaandialoog De mentorgesprekken zijn gericht op voortgang en welbevinden. Er wordt nog te weinig gesproken over LOB. Er is te weinig tijd om vaker met alle leerlingen te spreken. Leerlingen praten onderling wel met elkaar, maar niet gestructureerd. Door groepsdruk en stoerheid praten leerlingen op school minder over wat zij nu echt leuk vinden.

21 OPVALLENDE RESULTATEN Grenservaring Leerlingen doen veel grenservaringen op (sectorwerkstuk, oriëntatiedagen, doedagen, JanKroon dag, meeloopdagen, stage, etc. Leerlingen reflecteren vaak schriftelijk over deze ervaringen. Er wordt te weinig met de leerlingen gesproken over deze ervaringen.

22 OPVALLENDE RESULTATEN Loopbaancompetenties Op school wordt er wel gewerkt aan loopbaancompetenties, maar niet onder die noemer. Op een aantal scholen wordt er gewerkt met een portfolio, waar leerlingen hun LOB opdrachten in bewaren. In de mentorlessen wordt er aandacht besteed aan Leren keuzes maken en Leren reflecteren. Leerlingen doen onbewust wel loopbaancompetenties op, maar in de LOB programma s wordt hier onvoldoende bij stilgestaan. Het nut van de programma s mist daardoor bij leerlingen nogal eens.

23 OPVALLENDE RESULTATEN Betrokkenheid ouders Ouders zijn de ideale coaches voor de leerlingen. De ouderbetrokkenheid verschilt erg per school. De mentorgesprekken zijn gericht op voortgang en welbevinden. Ouderavonden. Leerlingen leggen de LOB opdrachten uit aan hun ouders.

24 EN NU VERDER? Eindresultaten onderzoek oktober Vragen? Per mail: Of natuurlijk in de discussiegroepen na de volgende presentatie!

25 BEDANKT VOOR DE AANDACHT! Daniël Kers & Wendy Kers LOB binnen de Theoretische Leerweg 4 juni 2010

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan

Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren eisen tijd en begeleiding voor hun loopbaan Scholieren hebben behoefte aan LOB Uit het onderzoek blijkt dat scholieren behoefte hebben aan meer LOB. Dat begint in leerjaar één. In de laatste

Nadere informatie

Welkom op Vincent van Gogh

Welkom op Vincent van Gogh Welkom op Vincent van Gogh Het keuzeproces in VMBO 2 9 oktober 2017 I. Barmentloo de Boer Programma Doel van LOB in klas 2 De leerweg en doorstroom naar Mbo Het beroepsgerichte programma D & P Tijdpad

Nadere informatie

Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing

Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing Peter den Boer Lector keuzeprocessen ROC West Brabant Onderzoeksbureau Onderzoekend Leren Opzet verhaal Probleem en hoe komt dat? Welke oplossingen en wat weten

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Havo algemeen Havo

Nadere informatie

Loopbaan Orientatie Begeleiding Havo-4: sept 2017

Loopbaan Orientatie Begeleiding Havo-4: sept 2017 Loopbaan Orientatie Begeleiding Havo-4: sept 2017 Nelly van Lith LOB coördinator Vormgeven aan LOB samen met mentoren en afdelingsleidster: Mevr. Bevers Doel Loopbaanoriëntatie Begeleiding: Huidige maatschappij

Nadere informatie

decaan Annette Brons

decaan Annette Brons Van harte welkom!! decaan Annette Brons LOB(loopbaanoriëntatie en begeleiding) LOB is een geïntegreerd en continue proces waarin de leerling wordt voorbereid op een toekomstige vervolgopleiding, arbeidsmarkt,

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; mevr. Noordergraaf Nieuw vak: Kunst2

Nadere informatie

Welkom op Vincent van Gogh

Welkom op Vincent van Gogh Welkom op Vincent van Gogh Het keuzeproces in VMBO 2 10 oktober 2017 I. Barmentloo de Boer Programma Doel van LOB in klas 2 De leerweg en doorstroom naar Mbo Het beroepsgerichte programma D & P Wat kunt

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog niet genoeg /

Nadere informatie

Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing

Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing Peter den Boer Lector keuzeprocessen ROC West Brabant Onderzoeksbureau Onderzoekend Leren Opzet verhaal Probleem Hoe komt dat? Welke oplossingen en wat weten

Nadere informatie

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten.

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. 1. Samenvatting Scholieren willen LOB! Dat is goed want loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is belangrijk.

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog niet genoeg /

Nadere informatie

doe er wat mee! Ik zie een ster

doe er wat mee! Ik zie een ster lob lob doe er wat mee! Ik zie een ster Algemene info LOB Waarom is LOB (loopbaanoriëntatie en -begeleiding) in het vmbo een kernopgave voor docenten, ouders en leerlingen? De situatie Veel leerlingen,

Nadere informatie

Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling. Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd

Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling. Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd Online leergang LOB Stimulans voor LOB-ontwikkeling Annerieke Koetsier Janny van Meenen Minette van den Bemd Project stimulering LOB LOB-scan LOB-box Scholing versterking decanaat En nog veel meer www.lob-vo.nl

Nadere informatie

Informa(eavond 5 havo Carolus Clusius College

Informa(eavond 5 havo Carolus Clusius College Informa(eavond 5 havo Carolus Clusius College Programma: Inleiding: dhr. Moleman, teamleider 4 & 5 havo Keuze vervolgopleiding: Nadere toelichting LOB Informatie DUO 7 december 2017 Verloop schooljaar

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo algemeen Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door dhr. v/der Belt MBO nog niet genoeg /

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding 1 LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: 2 LOB programma waar zijn we? keuzekaart Havo Muurhuizen door mevr. Koster MBO nog niet genoeg / wat

Nadere informatie

t Hooghe Landt LOB-Stage

t Hooghe Landt LOB-Stage t Hooghe Landt LOB-Stage Mavo 3 schooljaar 2016-2017 Beste stageverlener(ster), Hartelijk dank voor het voor het verlenen van een stage aan een leerling. Wij vinden dat het leren in een praktijkgerichte

Nadere informatie

Informatieavond klas 3 MAVO. Profiel & Vakkenpakket Keuze

Informatieavond klas 3 MAVO. Profiel & Vakkenpakket Keuze Informatieavond klas 3 MAVO Profiel & Vakkenpakket Keuze Programma: Welkom Algemene informatie door decaan Informatie ronde BGV Einde 19.30 uur 19.35 uur 20.15 uur 21.00 uur Welkom! Mentoren : Dhr. M.

Nadere informatie

MAVO-3 15 januari 2019

MAVO-3 15 januari 2019 Voorlichting MAVO-3 15 januari 2019 Doorstroming binnen VMBO Het diploma omvat tenminste: 6 AVO-vakken evt. 7 De MAVO geeft alle doorstroomrechten! HAVO MBO Sectoren/Profielen Er zijn 4 sectoren/profielen:

Nadere informatie

LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld

LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld LOB in het beroepsonderwijs drs. Metje Jantje Groeneveld Wat gaan we doen? Inventarisatie vragen / verwachtingen Presentatie Vragen / discussie Wat kan ik er mee? Afronding 24-3-2015 2 Vragen? Met welke

Nadere informatie

PTA (Programma voor Toetsing en Afsluiting) Schooljaar: leerweg: TL/GL/KB/BB vak: LOB Leerjaar 3 Per. ED Examen onder delen Inhoud Examenond

PTA (Programma voor Toetsing en Afsluiting) Schooljaar: leerweg: TL/GL/KB/BB vak: LOB Leerjaar 3 Per. ED Examen onder delen Inhoud Examenond PTA (Programma voor Toetsing en Afsluiting) Schooljaar: 2018-2020 leerweg: TL/GL/KB/BB vak: LOB Leerjaar 3 Per. ED Examen onder delen Inhoud Examenonderdelen 1,2,3 01 C1,C2 Loopbaanreflectie gesprek 1

Nadere informatie

LOB in de vernieuwing vmbo & mbo

LOB in de vernieuwing vmbo & mbo LOB in de vernieuwing vmbo & mbo Spirit4you Versterkt loopbanen Even kennismaken? Naam / organisatie / functie? Wat betekent LOB in het vernieuwde vmbo/ mbo voor jou? Waar ben je trots op? 30 november

Nadere informatie

Frans Meijers, Marinka Kuijpers & Jantiene Bakker. Over leerloopbanen en loopbaanleren

Frans Meijers, Marinka Kuijpers & Jantiene Bakker. Over leerloopbanen en loopbaanleren Frans Meijers, Marinka Kuijpers & Jantiene Bakker Over leerloopbanen en loopbaanleren Aandacht voor loopbaanontwikkeling Perkamentus in Harry Potter: It s not the talent you have, but the choises you make,

Nadere informatie

2 jarig Verzorgende IG BOL

2 jarig Verzorgende IG BOL 2 jarig Verzorgende IG BOL Loopbaanoriëntatie Begeleiding (LOB) Leerjaar 1 Fase A Docentenhandleiding LOB Fase A leerjaar 1 Ontwikkelaar: Rianne Schuur Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Beginsituatie...

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie en begeleiding. Visie en beleidsplan

Loopbaanoriëntatie en begeleiding. Visie en beleidsplan Loopbaanoriëntatie en begeleiding Visie en beleidsplan 2018-2022 Inhoud: 1. Visie 2. Beleidsplan LOB 3. Curriculum 1. Visie van het Ignatiusgymnasium op Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) Kwaliteit

Nadere informatie

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs.

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. Thema s: Natuur en milieu, Mediawijsheid, Ondernemend Onderwijs en financiële educatie en Burgerschap Jongeren voorbereiden op hun actieve

Nadere informatie

Keuzeprocessen voor opleiding en beroep

Keuzeprocessen voor opleiding en beroep Keuzeprocessen voor opleiding en beroep Peter den Boer Lector keuzeprocessen ROC West Brabant freelance onderzoeker Onderzoekend Leren Opzet verhaal Probleem Hoe komt dat? Welke oplossingen en wat weten

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg; lok. Mvz - mevr. Noordergraaf Havo en

Nadere informatie

LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding

LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding LOB in Mavo 3 Loopbaan Oriëntatieen Begeleiding Na het Mavo Vervolgopleidingen 1. MBO 3/4 jaar HBO 3/4 jaar Niveau 3 / 4 2. Havo 2 jaar HBO 4 jaar Vakkenpakket keuze 6 / 7 examen vakken in de 4 e klas

Nadere informatie

Criteria. Bezoek een open dag in het mbo

Criteria. Bezoek een open dag in het mbo Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie & - begeleiding Werkplan VWO

Loopbaanoriëntatie & - begeleiding Werkplan VWO Loopbaanoriëntatie & - begeleiding Werkplan VWO Mei 2014 Jacqueline de Reiger Decaan VWO WAAROM? 1. Inleiding De aanleiding tot het schrijven van een plan van aanpak voor LOB op onze school was een bericht

Nadere informatie

Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid

Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid Lessen in LOB en ouderbetrokkenheid Annette Diender & Marianne Steenvoorde Februari 2014 Inleiding De aandacht voor loopbaanoriëntatie op vo-scholen groeit. Ook de aandacht voor ouderbetrokkenheid in het

Nadere informatie

Samen verantwoordelijk voor studiesucces

Samen verantwoordelijk voor studiesucces BIJLAGE 1 De pilot samen verantwoordelijk voor studiesucces biedt de kans om gezamenlijk aan visieontwikkeling te doen. Op basis van een gedeelde visie en gezamenlijk beleid kan onderzocht worden waar

Nadere informatie

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Loopbaanoriëntatie en -begeleiding Vragenlijst Printversie Verantwoording 2017 Vernieuwenderwijs, Utrecht Alle rechten voorbehouden. Mits de bron wordt vermeld is het toegestaan om zonder voorafgaande

Nadere informatie

Scholingsaanbod voor loopbaanbegeleiders

Scholingsaanbod voor loopbaanbegeleiders Scholingsaanbod voor loopbaanbegeleiders Koning Willem 1 College Professionalisering op het gebied van loopbaanbegeleiding Maart 2014 1 Inleiding/Voorwoord Loopbaan oriëntatie en begeleiding (LOB) is een

Nadere informatie

LOB op het Bonaventuracollege Mariënpoelstraat.

LOB op het Bonaventuracollege Mariënpoelstraat. LOB op het Bonaventuracollege Mariënpoelstraat. Ik weet al wat ik word mezelf! Ouders zien vaak iets bijzonders in hun kinderen. Ze hebben gelijk, de mogelijkheden zijn onbeperkt. Waar staat LOB voor in

Nadere informatie

LOB in de beroepsgerichte leerwegen van. sc Delfland

LOB in de beroepsgerichte leerwegen van. sc Delfland LOB in de beroepsgerichte leerwegen van sc Delfland Een integrale aanpak van LOB in de school verbetert de keuze en oriëntatie op de (studie)loopbaan van elke leerling. Periode 2018-2022 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Zinvol LOB a. Grenservaring b. Reflectie c. Keuzevrijheid. Algemeen Verplicht? Plaats binnen LOB?

Sectorwerkstuk. Zinvol LOB a. Grenservaring b. Reflectie c. Keuzevrijheid. Algemeen Verplicht? Plaats binnen LOB? Sectorwerkstuk Algemeen Verplicht? Plaats binnen LOB? Doelen LOB a. Verkennen b. Oriënteren c. Verdiepen d. Knoop doorhakken Zinvol LOB a. Grenservaring b. Reflectie c. Keuzevrijheid Van globaal, virtueel

Nadere informatie

Welkom op Salland Ouderavond Klas 1 over loopbaanoriëntatie

Welkom op Salland Ouderavond Klas 1 over loopbaanoriëntatie Welkom op Salland Ouderavond Klas 1 over loopbaanoriëntatie Inez Barmentloo-de Boer, decaan 19 maart 2019 Wat is LOB Loopbaan Orientatie en Begeleiding alles wat je helpt om je voor te bereiden op keuzes

Nadere informatie

Sectorkeuze informatie-avond mavo 3. Dinsdag 22 september 2016

Sectorkeuze informatie-avond mavo 3. Dinsdag 22 september 2016 Sectorkeuze informatie-avond mavo 3 Dinsdag 22 september 2016 Ingrid Peters: MO middenbouw Camiel en Carlijn: Mentor mavo 3 Bram van Veghel: Decaan Voorstellen Inhoud 1. Onderwijssysteem in Nederland 2.

Nadere informatie

Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016

Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016 Voorlichtingsavond LOB 27 september 2016 LoopbaanOriëntatie en Begeleiding, mentor & werkweek Klas 3 VMBO Theoretische Leerweg 3T1-3T2-3T3-3T4-3T5 Opzet avond: 19.30-20.00 uur : uitleg loopbaankeuzes en

Nadere informatie

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijeenkomst: presentaties door jongeren over hun stage Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding

LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding LOB Loopbaan Oriëntatie & Begeleiding Namens de mentoren mijn naam: Bas Kuiper Onderwerp vanavond: LOB programma waar zijn we? keuzekaart met oa: Gemengde Leerweg - mevr. Noordergraaf Kunst2 Beeldend -

Nadere informatie

Welkom. Informatieavond 1 oktober

Welkom. Informatieavond 1 oktober Welkom Informatieavond 1 oktober Mededelingen: Vluchtroutes Mobiele telefoon Informatie: op de site Verbouwing en verhuizing 2 Indeling avond Deel 1: inleiding teamleider Deel 2: inleiding decaan Deel

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

Lerend Netwerk Sterk LOB in vmbo-tl

Lerend Netwerk Sterk LOB in vmbo-tl 13 juni 2019 Lerend Netwerk Sterk LOB in vmbo-tl Wifi geb: smartertalents Wifi ww: ikwilwifi Welkom Karen Molhoek en Daniël Kers, LOB-ambassadeurs Sterk LOB in vmbo-tl. Doel van de bijeenkomst: Ervaringen

Nadere informatie

Met Penta naar je top! Welkom

Met Penta naar je top! Welkom Met Penta naar je top! Welkom - Algemene informatie - Informatie over decanaat Programma - Informatie coördinator leerlingzaken - Informatie over leerlingbegeleiding - Met de mentor naar de klas voor verdere

Nadere informatie

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal

SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS. Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal SAMEN LOOPBAANLEREN VERANKEREN OP SCHOOL WORKSHOP VOOR DECANEN SAMEN MET SCHOOLLEIDERS Inge Kirsten De loopbaan van de leerling centraal NEE HEB JE.. https://www.youtube.com/watch?v=iqdmgz-rsie IN GESPREK

Nadere informatie

Beleidsplan LOB 2011-2012

Beleidsplan LOB 2011-2012 Beleidsplan LOB 2011-2012 LOB 2011 2012: het jaar van de 5 W s De noodzaak van invoering van LOB Zelf sturing geven aan je eigen (leer)loopbaan: daarover gaat LOB (loopbaanoriëntatie en begeleiding. Het

Nadere informatie

Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing

Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing Leren kiezen: Van ervaring naar zelfsturing Peter den Boer Lector keuzeprocessen ROC West Brabant Onderzoeksbureau Onderzoekend Leren Opzet verhaal Probleem en hoe komt dat? Welke oplossingen en wat weten

Nadere informatie

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces

Mbo avond Minkema. Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces Mbo avond Minkema Uitleg over het mbo en het studiekeuzeproces MBO-avond Minkema Voorstellen Doel en inhoud presentatie (verschillen vmbo-mbo, aanbieders, opleidingen, studiekeuzeproces, aanmelden etc.)

Nadere informatie

Informatie-avond havo 3. Voorlichting HaCo / Decanaat

Informatie-avond havo 3. Voorlichting HaCo / Decanaat Informatie-avond havo 3 Voorlichting HaCo / Decanaat Deze presentatie is morgen op de site te vinden. Thalita van Basten, conrector havo Ma, di, do, vr op school T.van.basten@t-atrium.nl Maaike van de

Nadere informatie

GROEI LOOPBAAN ONTWIKKELING EIGEN REGIE TALENT INNOVATIEKRACHT BEWUST PERSONEEL FLEXIBILITEIT ZELFSTURING EMPLOYMENT NETWERKEN TOEKOMST WERKNEMER

GROEI LOOPBAAN ONTWIKKELING EIGEN REGIE TALENT INNOVATIEKRACHT BEWUST PERSONEEL FLEXIBILITEIT ZELFSTURING EMPLOYMENT NETWERKEN TOEKOMST WERKNEMER KADER LOOPBAANONTWIKKELING DIALOOG BEWUST TOEKOMST ZELFSTURING TALENT INNOVATIEKRACHT LOOPBAAN ONTWIKKELING FLEXIBILITEIT EIGEN REGIE NETWERKEN GROEI PERSONEEL KWALITEITEN EMPLOYMENT WERKNEMER INLEIDING

Nadere informatie

Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn. Bijeenkomsten februari/maart 2015

Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn. Bijeenkomsten februari/maart 2015 Netwerkbijeenkomsten Platform VMBO Zorg & Welzijn Bijeenkomsten februari/maart 2015 Informatie over Vernieuwing vmbo Alle actuele informatie: www.vernieuwingvmbo.nl https://www.youtube.com/watch?v=55u64_or4dw

Nadere informatie

LOB. Loopbaan Orientatie Begeleiding

LOB. Loopbaan Orientatie Begeleiding LOB Loopbaan Orientatie Begeleiding Filmpje LOB Waarom LOB? Leerlingen vinden het moeilijk om, zo jong, al een vervolgopleiding te kiezen. Er zijn (te) veel opleidingen waaruit ze kunnen kiezen. (ROC v.

Nadere informatie

Trajectbegeleiding

Trajectbegeleiding Trajectbegeleiding ZuidWest December 2013 Trajectbegeleiding 21-12-13 Visie: Een goed Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) programma zorgt ervoor dat leerlingen hun talenten en ambities beter ontwikkelen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief decanaat 10 mavo 2015-2016 nr. 1, sept. 2015

Nieuwsbrief decanaat 10 mavo 2015-2016 nr. 1, sept. 2015 Nieuwsbrief decanaat 10 mavo 2015-2016 nr. 1, sept. 2015 Inhoud: voorlichting over de keuzetrajecten in 10 mavo A Keuzetraject MBO opleiding 1. Het vak LOB 2. Het keuzetraject in data 3. Portfolio LOB

Nadere informatie

Welkom. Informatiebijeenkomst. overstap havo mavo. april 2019

Welkom. Informatiebijeenkomst. overstap havo mavo. april 2019 Welkom Informatiebijeenkomst overstap havo mavo april 2019 Welkom Informatiebijeenkomst overstap havo mavo april 2019 Bespreekpunten Overstappen tussen opleidingen Stroomschema mavo Gemengde Leerweg Theoretische

Nadere informatie

SCHOLEN SCHOLIEREN BEDRIJVEN

SCHOLEN SCHOLIEREN BEDRIJVEN SCHOLIEREN BEDRIJVEN Programma... Champs on Stage LOB en belang van stages Het oriëntatieproces Processtappen LOB LOBBOX In het kort... Ontstaan Initiatief van AmCham, McKinsey & Company en Randstad. Gestart

Nadere informatie

Het Bouwens: ouders zijn makkelijk te betrekken bij loopbaanbegeleiding van hun kind Vernieuwende elementen

Het Bouwens: ouders zijn makkelijk te betrekken bij loopbaanbegeleiding van hun kind Vernieuwende elementen Het Bouwens: ouders zijn makkelijk te betrekken bij loopbaanbegeleiding van hun kind Op de vmbo-afdeling van het Bouwens van der Boijecollege in de gemeente Peel en Maas zijn ouders actief betrokken bij

Nadere informatie

Rythovius College. Accent op jouw talent! 5vwo LOB: 5 vwo het belangrijkste jaar op het gebied van LOB

Rythovius College. Accent op jouw talent! 5vwo LOB: 5 vwo het belangrijkste jaar op het gebied van LOB 5vwo het belangrijkste jaar op het gebied van LOB 5vwo 4, 6 vwo Oriënteren (Je weet nog echt niet wat je wilt gaan doen, ) Begin breed, welke sector vind je interessant? Wat kan met jouw profiel? Bezoek

Nadere informatie

Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen!

Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen! Ouderavond 3 Mavo De start als bovenbouwleerling met het vizier op het examen! Programma: 1. LOB, Stage (MAS en BO) & MBO+ Spreker: dhr. Nevels 2. Mavo+ Spreker: dhr. Mulder 3. Decanaat Spreker: dhr. Cornet

Nadere informatie

Loopbaanbegeleiding navigeren naar succes!

Loopbaanbegeleiding navigeren naar succes! 10 oktober 2018 Loopbaanbegeleiding navigeren naar succes! Scheltinga 10 oktober 2018 Wahyudi Hoekstra Motivatie Voorstellen Kitty Terwisscha van Scheltinga Motivatie Voorstellen Agenda van vandaag voorstellen

Nadere informatie

1 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) bij het Clusius College Grootebroek in beeld.

1 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) bij het Clusius College Grootebroek in beeld. Beleidsplan LOB versie 5. Vestiging Grootebroek Decaan: P. Kaagman 1 Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) bij het Clusius College Grootebroek in beeld. 1.1 Inleiding Het decanaat van het Clusius College

Nadere informatie

De LOB-scan voor mbo

De LOB-scan voor mbo 35 BIJLAGE 3 De LOB-scan voor mbo De LOB-scan Doel van de LOB-scan is om zicht te krijgen op hoe Loopbaanontwikkeling en -begeleiding (LOB) in jullie onderwijsinstelling er op dit moment voor staat. De

Nadere informatie

Keuzemodel varianten van programma's praktijknabije LOB. Voor tl en gl

Keuzemodel varianten van programma's praktijknabije LOB. Voor tl en gl Keuzemodel varianten van programma's praktijknabije LOB Voor tl en gl Augustus 2012 Keuzemodel varianten van programma's praktijknabije LOB voor tl en gl Het LOB-keuzemodel geeft een beknopt overzicht

Nadere informatie

V5. Hoe ben je aan informatie gekomen over beroepen? [meer antwoorden mogelijk]

V5. Hoe ben je aan informatie gekomen over beroepen? [meer antwoorden mogelijk] LOB Monitor VO 1 Achtergrond V1. Welke opleiding volg je? [Meer antwoorden mogelijk] V1_01 Basisberoepsgerichte leerweg V1_02 Kaderberoepsgerichte leerweg V1_03 Gemengde leerweg/theoretische leerweg V1_04

Nadere informatie

LOB-stages. in de tweede fase. - op zoek naar best. practice

LOB-stages. in de tweede fase. - op zoek naar best. practice LOB-stages in de tweede fase - op zoek naar best practice Overzicht presentatie Vragen van de GSR Proces Literatuuronderzoek Interviews scholen Best practice: : aanbevelingen en valkuilen Vragen Vraagstelling

Nadere informatie

Welkom op Salland. Ouderavond BK 3 over keuzeproces in klas 3 Inez Barmentloo-de Boer, decaan. 26 februari 2019

Welkom op Salland. Ouderavond BK 3 over keuzeproces in klas 3 Inez Barmentloo-de Boer, decaan. 26 februari 2019 Welkom op Salland Ouderavond BK 3 over keuzeproces in klas 3 Inez Barmentloo-de Boer, decaan 26 februari 2019 Programma Nieuwe wetgeving LOB Doel keuzeproces klas 3 Onderwijssysteem in Nederland Vakkenpakket

Nadere informatie

Voorlichtingsavond LOB 29 september 2015

Voorlichtingsavond LOB 29 september 2015 Voorlichtingsavond LOB 29 september 2015 LoopbaanOriëntatie en Begeleiding Klas 3 VMBO Theoretische / Gemengde Leerweg 3GT1-3GT2 3GT3 3GT4 3GT5 vanavond * Het doel van LOB * Doorstroom binnen vestiging

Nadere informatie

Criteria. Ervaren op school

Criteria. Ervaren op school Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

LEERWEGEN IN HET VMBO

LEERWEGEN IN HET VMBO WELKOM LEERWEGEN IN HET VMBO klas 1 2 VMBO: Leerlingen hebben allen hetzelfde vakkenpakket klas 3 en 4: Niveau: KGT VMBO bovenbouw Leerwegen en vakkenpakket Leerlingen werken op eigen niveau De leerwegen

Nadere informatie

Welkom. disclaimer 1

Welkom. disclaimer 1 Welkom disclaimer 1 Klas 2 Dus: onderdelen zijn verplicht en moeten voldoende worden afgerond disclaimer 4 MBO kent twee leerwegen: BOL = beroepsopleidende leerweg; het praktijkgedeelte: 20% - 60% van

Nadere informatie

LOB, de rode draad in het v(mb)o

LOB, de rode draad in het v(mb)o LOB, de rode draad in het v(mb)o Meppel 10 maart 2015 Dirk J. van der Spoel Het vernieuwde vmbo https://www.youtube.com/watch?v=55u64_or4d w#t=61 Vervagen/vervangen van de sectoren en de afdelingen 10

Nadere informatie

Een krachtige praktijkgerichte leeromgeving: dé uitdaging voor LOB

Een krachtige praktijkgerichte leeromgeving: dé uitdaging voor LOB Een krachtige praktijkgerichte leeromgeving: dé uitdaging voor LOB LOB/loopbaanleren Hoe krijgt LOB/loopbaanleren vorm? Doel De leerling maakt zijn eigen loopbaanontwikkeling inzichtelijk door middel van

Nadere informatie

LOB, wat moet ik ermee als ouder?

LOB, wat moet ik ermee als ouder? LOB, wat moet ik ermee als ouder? U heeft als ouder/ verzorger veel invloed op de loopbaankeuzes van uw zoon of dochter. Omdat u uw kinderen goed kent, weet waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden.

Nadere informatie

Goed voorbeeld doet goed volgen

Goed voorbeeld doet goed volgen Goed voorbeeld doet goed volgen Onderzoek naar goede praktijkvoorbeelden LOB Presentatie voor regio-bijeenkomsten Ruud van der Aa en Eva van der Boom, april 2009 Inhoud presentatie Waarom aandacht voor

Nadere informatie

Welkom op Salland. Ouderavond BK 2 over keuzeproces in klas 2 Inez Barmentloo-de Boer, decaan. 5 februari 2019

Welkom op Salland. Ouderavond BK 2 over keuzeproces in klas 2 Inez Barmentloo-de Boer, decaan. 5 februari 2019 Welkom op Salland Ouderavond BK 2 over keuzeproces in klas 2 Inez Barmentloo-de Boer, decaan 5 februari 2019 Programma Doel keuzeproces klas 2 De leerweg Beroepsgericht programma Tijdpad Wet- en regelgeving

Nadere informatie

LOB in klas. Klas 3GT. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Gemengde / Theoretische - Leerweg. het decanaat

LOB in klas. Klas 3GT. Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding. Gemengde / Theoretische - Leerweg. het decanaat LOB in klas 3 Informatie over Loopbaan Oriëntatie en -Begeleiding Klas 3GT Gemengde / Theoretische - Leerweg het decanaat 1 lob klas 3GT ORS Lek en Linge vestiging Lingeborgh 2015 2016 Aan de ouders en

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Informatieavond leerjaar 3 MAVO G/T. Dinsdag 4 september 2018

Hartelijk welkom. Informatieavond leerjaar 3 MAVO G/T. Dinsdag 4 september 2018 Hartelijk welkom Informatieavond leerjaar 3 MAVO G/T Dinsdag 4 september 2018 Programma Welkom.. LOB & vernieuwing vmbo.. PTA. Met de mentor mee.. Overgang onderbouw-bovenbouw een (grote) verandering VAN

Nadere informatie

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijenkomst: een spel over motieven, kwaliteiten en beroepen

Criteria. Draaiboek interactieve ouderbijenkomst: een spel over motieven, kwaliteiten en beroepen Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Welkom en inhoud. 1. Verbouwing Groenlo 2. Enkele zaken over de Tweede Fase 3. Profielen en vakken

Welkom en inhoud. 1. Verbouwing Groenlo 2. Enkele zaken over de Tweede Fase 3. Profielen en vakken Welkom en inhoud 1. Verbouwing Groenlo 2. Enkele zaken over de Tweede Fase 3. Profielen en vakken Verbouwing - Renovatie, klaar over een jaar - Ruimte voor leerling en toekomstbestendig - Luchtkwaliteit

Nadere informatie

Toekomstgericht opleiden. Prof. dr. M. Kuijpers

Toekomstgericht opleiden. Prof. dr. M. Kuijpers Toekomstgericht opleiden Prof. dr. M. Kuijpers Waarom toekomstgericht onderwijs? Wat is de taak van het onderwijs? Wat is de rol van LOB? Wat is de ambitie voor onderwijs voor de toekomst? Waarom? De maatschappij

Nadere informatie

Benodigdheden: Bijlage bij deze opdracht Uitgeprinte tabel voor iedere jongere

Benodigdheden: Bijlage bij deze opdracht Uitgeprinte tabel voor iedere jongere Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot.

Criteria. Doel. Leerlingen leren kiezen en nemen steeds meer de regie in handen, hetgeen het eigenaarschap en de motivatie bij leerlingen vergroot. Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Interventie voorstel. Regio College. Auteur: L.E. Sinnema 14-2-2013 Master Professioneel Meesterschap MBO

Interventie voorstel. Regio College. Auteur: L.E. Sinnema 14-2-2013 Master Professioneel Meesterschap MBO Regio College Interventie voorstel Een spel bij het onderzoek Juf het is school! 2012 Auteur: L.E. Sinnema 14-2-2013 Master Professioneel Meesterschap MBO Opleiders: Drs. Trudy Moerkamp Dr. Tirza Bosma

Nadere informatie

Welkom. MAVO 2.0 Overstap van leerjaar 2 naar leerjaar 3 3 april 2012

Welkom. MAVO 2.0 Overstap van leerjaar 2 naar leerjaar 3 3 april 2012 Welkom MAVO 2.0 Overstap van leerjaar 2 naar leerjaar 3 3 april 2012 MAVO 2.0 Onze doelstellingen De leerling gaat met plezier naar school. De leerling ontwikkelt zich binnen de eigen mogelijkheden. De

Nadere informatie

Motivatie voor loopbaanleren door de inzet van sociale media Hoe organiseer je het? Hoe manage je het? Hoe realiseer je het?

Motivatie voor loopbaanleren door de inzet van sociale media Hoe organiseer je het? Hoe manage je het? Hoe realiseer je het? Motivatie voor loopbaanleren door de inzet van sociale media Hoe organiseer je het? Hoe manage je het? Hoe realiseer je het? Ruim 90% van de werkgevers zoekt via sociale media naar informatie over sollicitanten.

Nadere informatie

MAVO-2 15 januari 2019

MAVO-2 15 januari 2019 Voorlichting MAVO-2 15 januari 2019 Eigenschappen leerweg MAVO/TL Alleen theoretische vakken 6/7 examenvakken Dus typisch voor de theoretisch gemotiveerde leerling! Opbouw profiel mavo 3-1 A. Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Welkom op ouderavond klas 3

Welkom op ouderavond klas 3 Welkom op ouderavond klas 3 Voorstellen dhr. G. de Groot (mentor) dhr. M. Tange (teamleider) Programma Stofomschrijving mavo-3 Van mavo-3 naar mavo-4 Rekenexamen 2018 en 2019 Excursies en werkweek mavo-3

Nadere informatie

Criteria. Wat doen mensen in je omgeving?

Criteria. Wat doen mensen in je omgeving? Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Jaarplanning decanaat mavo-tl 4

Jaarplanning decanaat mavo-tl 4 Jaarplanning decanaat mavo-tl 4 Decanen Sjoerd Tolsma Roos Wubben decanaat@farel.nl 1 2 Jaarplanning decanaat mavo-tl 4 oktober 2015 bestemmingsformulier invullen oktober 2015 t/m maart 2016 open dagen

Nadere informatie

LOB en Vernieuwing VMBO. Landelijke dag Zorg en Welzijn Edith Vissers, KPC Groep

LOB en Vernieuwing VMBO. Landelijke dag Zorg en Welzijn Edith Vissers, KPC Groep LOB en Vernieuwing VMBO Landelijke dag Zorg en Welzijn Edith Vissers, KPC Groep Wat gaan we doen? Reflecteren op de bedoeling: loopbaanleren waarom? Inzoomen op de eisen die de vernieuwing stelt Inzoomen

Nadere informatie

De netwerkvraag: een goede voorbereiding is het halve werk. - Ik ben op zoek naar iemand die mij iets kan vertellen over wat het verschil is tussen de

De netwerkvraag: een goede voorbereiding is het halve werk. - Ik ben op zoek naar iemand die mij iets kan vertellen over wat het verschil is tussen de Criteria Sector vmbo basis vmbo kader / theoretisch havo / vwo mbo niveau 1-2 mbo niveau 3-4 Fase van de opleiding begin van de opleiding tijdens de opleiding einde van de opleiding Loopbaancompetentie

Nadere informatie

Informatie-avond havo 3 Havisten Competent. Voorlichting HaCo / Decanaat

Informatie-avond havo 3 Havisten Competent. Voorlichting HaCo / Decanaat Informatie-avond havo 3 Havisten Competent Voorlichting HaCo / Decanaat Deze presentatie is morgen op de site te vinden. Thalita van Basten, conrector havo Ma, di, do, vr op school T.van.basten@t-atrium.nl

Nadere informatie

Jongeren ondersteunen en inspireren elkaar bij LOB

Jongeren ondersteunen en inspireren elkaar bij LOB Laat jezelf elf verrassen, dan komen er mooie dingen uit voort! Jongeren ondersteunen en inspireren elkaar bij LOB Laat jezelf verrassen, dan komen er mooie dingen uit voort! Jongeren ondersteunen en

Nadere informatie

Hoofdvaart College Profiel-avond 2016

Hoofdvaart College Profiel-avond 2016 Hoofdvaart College Profiel-avond 2016 Programma 19.00 uur Welkom door Dhr. G. van der Meulen, directeur 19.05 uur Presentatie vernieuwing beroepsgerichte examens. 19.20 uur Presentatie loopbaanleren 19.35

Nadere informatie

Sectorkeuze informatieavond mavo 3. Donderdag 25 september 2014

Sectorkeuze informatieavond mavo 3. Donderdag 25 september 2014 Sectorkeuze informatieavond mavo 3 Donderdag 25 september 2014 Ingrid Voorstellen Mentor en MO onderbouw Bram Decaan Inhoud 1. Onderwijssysteem in Nederland 2. Betrokkenen in het keuzeproces 3. Aansluiting

Nadere informatie